A Time to Kill (1996)
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via NLZIET
Plot A Time to Kill
"Experience a time you'll never forget."
Het verhaal gaat over de strijd van een zwarte man voor gerechtigheid in het hedendaagse Amerika. De dochter van Carl Lee wordt op een beestachtige wijze verkracht . De daders worden opgepakt maar voordat zij veroordeeld kunnen worden, neemt Carl Lee het recht in eigen hand en schiet de daders dood. De jonge advocaat Jake Brigance neemt de verdediging van Carl Lee op zich. Hij maakt zich daarmee niet geliefd onder de veelal plaatselijke Ku Klux Klan gezinde bevolking. Uit voorzorg stuurt hij zijn vrouw en kind naar een veilige plaats en zet samen met rechtenstudente Ellen Roark zijn eenzame strijd voort.
Jake Brigance
Ethel Twitty
Freddie Lee Cobb
us_raider
- 2034 berichten
Waarom was dr rol van Bullock overbodig? Zo kan je zoveel personages overbodig noemen...
Verder snap ik ook niet waarom iedereen zo'n kritiek heeft op Brigance als advocaat. Er is in de film maar al te duidelijk gemaakt dat hij onervaren en zeker niet de beste advocaat was. Dat Hailey toch voor Brigance als advocaat koos was maar al te duidelijk.
Black Math heeft 3 goede punten en daarom geef ik ook een punt aftrek in combinatie met het slechte optreden van de vrouw van Brigance, vonden jullie dit niet?
Ik ben het niet eens met Queto Yurlunyur; die zegt: In essentie gaat de film niet eens zozeer over racisme en vooroordelen, maar over de vraag of het recht in eigen hand nemen toegestaan is.
Ik denk eerder dat dit kritiek is op het rechtssysteem waarin het mogelijk is dat verkrachters meteen weer op vrije voeten komen.
Verder is het proces naar mijn mening niet simplistisch uitgebeeld, maar eerder realistisch. Want als je je in de personen inleeft dan is het allemaal vrij logisch...
Johan81
Een beetje een clichéematige rechtbank film met een jonge advocaat die het als David tegen Goliath opneemt. Met het verschil met veel films dat er in feite niet echt sprake is van 'de goede zaak' en 'de slechte zaak'. Want een veroordeling van de verdachte zou niet onlogisch zijn geweest als je het feitelijk bekijkt. Toch drukken de makers je wel erg in de richting van Jackson. Je zou dit verhaal ook vanuit een ander oogpunt kunnen bekijken, waarin je juist symphatie kweekt voor de andere kant van het verhaal. Maar goed.
Verder zitten in deze films gewoon veel goede acteurs. Pa en zoon Sutherland horen tot mijn favorieten. Jackson vind ik het sterkste van allemaal. En Spacey doet het ook heel goed, hoewel zijn rol wat vlak en clichee is.
McCourney moet zich als jonge acteur staande zien te houden met de hoofdrol tussen al deze grote namen. Net als Brigance dus, de rol die hij speelt. Zijn soort rol is niet origineel. Ik ben geen film-verslinder maar moest toch al gelijk denken aan Cruise in A Few Good Men en Damon in the Rainmaker. Toch viel hij mij zeker niet tegen.
moviegirl
Ik heb deze film gisteren gezien, het is echt 1 van mijn lievelingsfilms geworden!
FairyTale
Mooie film! Jawel, klein stukje gemist omdat ik van oppasadresje naar huis moest fietsen, maar dat was niet zo heel veel geloof ik. Vriendin met wie ik hem gezien hebt vond hem enigszins langdradig, zelf absoluut geen last van gehad.
predator
- 1948 stemmen
Zonder al dat gedoe met Bullock was de film een half uur korter geweest en had je nog precies hetzelfde verhaal gehad. Ik had de indruk dat ze in de film was gestopt om een leuke chick erin te hebben.
wavanbuuren
Predator: Deze film is een verfilming van het boek van John Grisham. In het boek komt het personage ook voor. Je indruk is dus onjuist.
seth gecko
in het begin was ik bang dat schumacher weer zo een simpel oversentimenteel rechtbankdramatje van zou gaan maken.
en ok,het is idd erg sentimenteel en beetje makkelijk scoren soms,maar het werkt wonderwel in deze film.
het verhaal en gegeven is sterk genoeg om een boeiende film rond te maken.en de film verveelde me geen moment ,wat erg straf is aangezien ik een hekel heb aan rechtbankdrama's.
Samuel l jackson en Kevin Spacey acteren erg sterk en ook McConaughey is erg overtuigend.
de film heeft wel een paar melige momentjes waarop het verdacht veel richting melodrama begint te neigen,maar houd het gelukkig nog goed binnen de perken.
toen de film bijna aan zijn einde zat dacht ik heel even aan een 3.5* score maar toen kwam dat slotpleidooi van McConaughey dat zo sterk geschreven en goed gebracht is. de manier waarop hij de jury toespreekt en de verkrachting gedetaileerd beschrijft om te besluiten dat ze nu zich moeten voorstellen dat het een blank meisje betreft is gewoon een erg zware sterke scene die zelfs mij tranen in de ogen deed krijgen
enkel al daarom ,vanwege die 1e ijzersterke scene die beklijft verhoog ik mijn score naar 4
dan mag dat einde nog zo melig en een tikje ongeloofwaardig zijn als je er over nadenkt.
als een film mij weet te ontroeren kan ik dat enkel waarderen
hinie
vond dit een hele mooie film.
als ik in zijn schoenen stond zou ik hetzelfde gedaan hebben
gemaster
Ongelooflijk foute en domme film. Het is bijna niet te filmen hoeveel verspild talent deze film heeft. Of eigenlijk is het wel te filmen en daar is dit gedrocht uit voort gekomen.
HeatWave
In tegenstelling tot de vele negatieve berichten hier, vind ik de film juist erg goed.
Vanaf dat de film nog maar net bezig was zag ik al dat ik met een goeie film te maken had. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een bloedstollende film. Ik moet ook wel gelijk toegeven, de rol van Sandra Bullock vond ik ook wat ver gezocht, maar buiten om dit vind ik het een ijzersterk verhaal dat tot in de puntjes uitgewerkt is.
Ik vind het grote klasse.
waidman
als een film mij weet te ontroeren kan ik dat enkel waarderen
Toen ik voor eerste keer deze film zag stokte ook bij mij de adem in de keel bij deze scene, tegelijkertijd heb je dan ook al de juryuitslag, want het was natuurlijk voor de jury onmogelijk anders te beslissen na dit pleidooi, deze scene maakt de film. anders was het weer een ander rechtbankdrama geweest.
waidman
Wederom een verfilming van een boek van Grisham en de eerste grote rol voor McCounaghy, hij houdt zich goed staande in de verzameling zwaargewichten. Echter de show wordt gestolen door Jackson, ik vraag mij wel eens af of de man überhaupt weet wat slecht acteren is. Het verhaal is goed doordacht maar stijgt nergens naar grote hoogte, tot het laatste half uur.
Toen ik de film voor het eerst zag vermaakte ik mij redelijk, tot het slotpleidooi van Brigance, hij vraagt de jury de ogen te sluiten en naar hem te luisteren en tegelijkertijd proberen dit in hun gedachten te zien. Hij vertelt dan het verhaal van Tonya, hoe ze op weg naar huis werd verkracht en mishandeld, om vervolgens voor dood te worden achtergelaten. En dan komt die slotzin:; and then picture her white. De schok die door de jury ging voelde ik zelf ook, sterker het deed me naar adem snakken, tegelijkertijd weet je dan dat hij gewoonweg niet schuldig kan worden verklaard. Dit moment in de film doet het boven de middelmaat uitstijgen, de wijze waarop dat pleidooi werd opgebouwd naar die ene zin was gewoonweg briljant. Later wanneer je er over nadenkt dan is het natuurlijk een tranentrekker van jewelste, maar als het ooit effectief in een film werd gebruikt dan was het wel deze. Naast McCounaghy spelen vader en zoon Sutherland en Oliver Platt prima rollen. Maar ook de rol van Chris Cooper als sherrif is groots, hij is maar kort aanwezig maar wanneer hij getuigt en een oproep doet aan de jury om Carl Lee vrij te spreken, voel je de emotie bij hem. Enige minpunt van de film is dat er weer eens de burgerrechtenbeweging in beeld moet worden gebracht, in dergelijke drama s is dat inmiddels zo voorspelbaar, verder is A time to Kill een schitterende film, eentje die je om de paar maanden wilt zien.
~Jewel~
Verschrikkelijke goede film! Ik vond hem ontroerend, erg overtuigend gespeeld door McConaughey, Jackson, Bullock en Spacey (zo'n rol als deze vind ik beter bij hem passen dan de rol van een verlegen man (zie 'The Shipping News').
Ik ben het helemaal eens met Waidman.
Deze komt zeker in mijn top 10!
Rianneke_Dan
Erg mooie en ontroerende film.
Matthew zet een hele goede en overtuigende rol neer, en de andere personages hebben het ook goed gedaan.
Ik vond het ook erg realistisch overkomen, en zat ook gelijk wel echt in het verhaal.
Al moet ik zeggen dat ik de film wel lang vind, en het nog net niet tegen het saaie aanloopt.
Wel jammer dat de rol van Sandra niet iets groter was, want ik vind het altijd een leuke vrouw om te zien in films.
Natuurlijk lijkt het veel op andere rechtbankfilms, maar ik vond het toch een hele mooie film.
kArIzMa_TuRk
1 superfantastische film, er werd super geacteerd en vond dat het een super verhaal had.. verhoging naar een 4*
Tenshinhan
Ik vond het persoonlijk maar een saaie film. Matthew McConaughey is volgens mij de saaiste acteur van de afgelopen 10 jaar en ik had het gevoel dit allemaal eerder gezien te hebben, maar dan veel beter uitgewerkt, en het einde was echt om te kotsen.
Het enige goede aan de film zijn de acteer prestaties van L. Jackson en vooral die van Spacey, maar ook zij kunnen de film niet redden.
1.0 sterren.
Hans Br.
Eerst heb ik boek van John Grisham gelezen en dan gisteren, eindelijk, de film gezien. Goede film met een tergend mooie, ontroerende slotscene. 4*
Hans Br.
..... en het einde was echt om te kotsen.
Justice4All
Volgens mij is deze film de beste verfilming van John Crisham..
Drs. DAJA
Erg sterke en aangrijpende film.
het acteerwerk is erg goed en het verhaal was zeer effectief.
Stijntje
best aardige film, hoewel ik betere films in dit genre ken. Films als to kill a mockingbird zijn bij deze niet overtroffen.
3.5
nightbreed
Wauw wat zijn er veel goede films op vanavond.
Deze film vond ik erg goed en emotioneel.
Cijfer: 4
Minority_Check
al eens eerder gezien
vond hem erg emotioneel
zeer goed verhaal
maar soms was het ietsje saai in die rechtzaal
Mr_White
- 2067 berichten
Ik vond dat de film redelijk goed was, sterk geacteerd en een goede spanningsopbouw. Alleen valt de film voor mij uit elkaar door het op zijn zachtst gezegd compleet nergens op slaande einde.
Want hoezeer ik me ook kon inleven in de positie van Jackson's personage, hij was gewoon zo schuldig als het maar kan. Zou ik hetzelfde hebben gedaan in zijn situatie? Waarschijnlijk wel maar daar ligt niet mijn probleem. Het is de manier waarop hij onschuldig wordt bevonden. De emotionele eindpleidooi weet op je gevoel in te spreken en je te laten voorstellen wat jij zou doen in zo'n situatie. Even leek het of de juryleden zich dat ook voor probeerden te stellen en inzagen dat zij hetzelfde zouden hebben gedaan.
Dan valt echter die ene zin en verandert het plotseling in een raciale kwestie, en wordt Jackson vrijgesproken omdat de jury plots inziet hoe racistisch ze zijn (of bang zijn te worden aangezien voor racisten). En dan is de vrijspraak plotseling niet meer een uiting van het gevoel van iedereen (dat de verkrachters inderdaad verdienden te sterven en te branden in de hel, zoals Jackson het mooi brengt), maar simpel het proberen te verbergen van raciale spanningen. En dat vind ik een zeer onbevredigend einde, want dat was juist de enige reden waarom Jackson niet vrijgesproken zou moeten worden (positieve discriminatie blijft discriminatie).
Ik vind het dan ook nogal pretentieus en een zwak einde dat de film zwaar onderuit haalt.
PollyPeachum
Ik sluit mij niet aan bij de laatste spreker. Ik zag het eerder andersom. Een aardige film, maar niet meer dan 3 sterren. Maar dan krijg je de emotionele slotpleidooi waardoor de tranen in mijn ogen kwamen en ik neigde naar 4 sterren. Maar laten we reeel blijven, dus 3,5 sterren.
Mijn mening is dat Brigance de jury niet wilde overtuigen van hun eventuele racisme, maar het meer wilde laten leven in de ogen van blanken. Want zoals Lee al zei, er wordt (in de film, dus niet mijn mening!) anders aangekeken tegen mensen met een andere huidskleur.
Echter, jammer dat de laatste zin van het slotpleidooi er erg aan zat te komen.
PollyPeachum
Ohja, ik wilde nog iets toevoegen: waarom gaat Roark 's nachts in haar cabrio rijden als er net een aanslag op hun leven is gepleegd? Aan dergelijke dingen kan ik mij behoorlijk ergeren.
Maar racisme blijft een vreemd gegeven.

Thriller 'A Time to Kill' met Matthew McConaughey morgen op televisie

Netflix verwijdert binnenkort weer enkele topfilms: ook deze verlaten de dienst

De tien best beoordeelde films van de jarige Matthew McConaughey (54)

De zes best beoordeelde films die in februari op Netflix belanden

Bound by Honor
Misdaad / Drama, 1993