• 9.373.955 stemmen

Geregisseerd door: Joel Schumacher

Met onder meer: Sandra Bullock, Samuel L. Jackson en Matthew McConaughey

Releasedatum: 12 september 1996

Plot A Time to Kill

"Experience a time you'll never forget."

Het verhaal gaat over de strijd van een zwarte man voor gerechtigheid in het hedendaagse Amerika. De dochter van Carl Lee wordt op een beestachtige wijze verkracht . De daders worden opgepakt maar voordat zij veroordeeld kunnen worden, neemt Carl Lee het recht in eigen hand en schiet de daders dood. De jonge advocaat Jake Brigance neemt de verdediging van Carl Lee op zich. Hij maakt zich daarmee niet geliefd onder de veelal plaatselijke Ku Klux Klan gezinde bevolking. Uit voorzorg stuurt hij zijn vrouw en kind naar een veilige plaats en zet samen met rechtenstudente Ellen Roark zijn eenzame strijd voort.

Carl Lee Hailey

Ethel Twitty

Freddie Lee Cobb

avatar van Jordy

Jordy

De film is erg indrukwekkend, en zeer sterk geacteerd, m'n favoriete Grisham-verfilming. Ik vond alleen het einde van de film heel erg fout, dat haalt er weer een half puntje af. Maar zeker een aanrader deze film, mocht je 'm nog niet gezien hebben. 3 en een halve ster.

avatar van dttom

dttom

Ik vond het wel een aardige film maar niet echt speciaal.

avatar van You_bastard

You_bastard

Het is wel een goeie Grisham film maar ik vind hem niet de beste. Dat was toch wel "The Firm"

avatar van vic

vic

Het einde was erg verrassend. Het einde was echt top, het geeft de film iets extra.

avatar van Lis

Lis

Ik vond het een hele goede film!

Ik heb het boek(en ook gelezen-) )en ja...er missen wel wat stukjes wat in het boek staat en niet in de film voorkomt.

Je kan ook niet een heel boek in een film douwen.

Het grijpt je allemaal onwijs aan,zeker voor mij als moeder..ik bedoel,ik zou diegene die mijn kids dit aandoen ophangen aan hun....(verzin dat er maar bij)

Ja...ik heb de film net weer gezien enne verhoog het *

avatar van Armin

Armin

Perfecte verfilming van, naar ik meen, Grisham's eerste boek (kwam uit na Advocaat van de Duivel, maar was volgens mij wel eerder geschreven). ***1/2

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Het gaat mij allemaal iets te gestroomlijnt en teveel via de hollywood-regels. Niets mis mee natuurlijk, maar ik had het wat origineler willen zien. Goeie rollen, dat wel. 3 sterren

avatar van Tonyvdb

Tonyvdb

met een andere acteur dan Matthew Macaroniegie, was het een klassieker geworden

***' 3,5 op 5 ***'

avatar van M. Rodriguez Fan

M. Rodriguez Fan

Ik vond het een goede film, maar ik hou ook wel van die rechtbank thrillers. John Grisham heeft nog geen slecht boek geschreven naar mijn mening. En het wordt ook altijd goed gemaakt. 3,5 ster.

Yes, they deserved to die! I hope they burn in hell!

avatar van herman78

herman78

Ik vond dit de beste Grisham-verfilming (of was The Rainmaker ook een Grisham-verfilming?) die ik gezien heb, terwijl ik juist helemaal niets heb met rechtbankdrama's. Alleen de titel vond ik erg slecht. Dekt de lading van de film helemaal niet.

avatar van De Knip

De Knip

Had hier nog niet eens op gereageerd. Ik vind dit echt een heerlijke film, 2e keer was ie ook nog steeds erg goed.

Ik heb me erg in de personages kunnen inleven, mooi altijd als het recht zegeviert!

****1/2

avatar van Leonard Shelby

Leonard Shelby

Ik zag em nu voor de 3e keer ofzo, ik vond em nu veel minder om de een of andere reden.

Ik vond dat zwart-wit-gedoe nou een beetje over the top. De personages worden overdreven neergezet, en eigenlijk is deze film zo subjectief als het maar kan. En dat is vooral vervelend.. als het er niet bij je ingaat dat een man vrij wordt gesproken van een dubbele wraak-moord. Hij was alleen op dat moment ontoerekeningsvatbaar ofzo?? Tja, dan kan je iedere moordenaar eigenlijk wel vrijspreken...

Toch blijft het wel een mooi, ontroerend verhaal met een erg mooie cast. 3,5

avatar van andolini

andolini

Vond 'm deze (3e) keer ook minder. Het blijft een goede rechtbankfilm, waarin Samuel L. Jackson weer prima acteert. Maar idd het zwart/wit verhaal en het einde, wanneer Jackson zijn dochtertje omarmt met de wapperende Amerikaanse vlag op de achtergrond, gaan mij iets te ver. Verlaagd met een 0,5* naar 3,5*.

avatar van Freud

Freud

Ik kan niet zeggen waar deze film staat in mijn lijstje Grisham-verfilmingen, want ik probeer die zoveel mogelijk te ontwijken. In elk geval vond ik dit een erg slechte film: hij zei mij gewoon niets, kon niet boeien, er is gewoon niets interessant of speciaal aan, behalve dat de rechtse thematiek volledig verkeerd is. Die vader schiet de verkrachter van zijn dochter dood, en dan moet ik blij zijn als hij wordt vrijgesproken? Kom, zeg!

avatar van roda

roda

geweldige rechtbank-thriller, met topacteerwerk en het verhaal boeit van begin tot eind. 4.5*

avatar van De Knip

De Knip

andolini schreef:

Dat gezeur over te Amerikaans vind ik wat vervelend worden, zeker als er - in dit geval - slechts een vlaggetje op de achtergrond wappert.
Is toch mooi een beetje zelfverheerlijking: moet je ons eens zien als Oranje weer eens presteert.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Een sterke bijrol van Kevin Spacey in een verder moreel verwarde rommel die precies zo inspiratieloos is als de titel doet vermoeden. In essentie gaat de film niet eens zozeer over racisme en vooroordelen, maar over de vraag of het recht in eigen hand nemen toegestaan is. Dat Jackson vervolgens zwart is, geeft alleen maar gelegenheid om de simplistische denkwijze van de makers weer te geven: er zijn goede mensen (de betogende massa voor Jacksons vrijlating) en slechte mensen (de betogende Klan-leden), en als de verkrachters in de slechte groep vallen, dan is het vermoorden ervan kennelijk volledig gerechtvaardigd; een conclusie die de kijker overigens al direct vanaf het begin ziet aankomen. Door de 'slechte' groep zo te identificeren met de KKK, wordt de kijker ook meteen extra geduwd in de richting van de denkbeelden van de makers, ook al is de KKK verder volledig irrelevant voor het drama in de kern.

Al evenzeer overbodig is de rol van Bullock, die alleen maar af en toe opduikt voor de obligate romance, om een en ander wat op te leuken. Het is ten slotte een Hollywoodfilm, dus het moet allemaal wel luchtig blijven. En dus hebben we een romance, een verzameling one-liners, en natuurlijk een klef happy-end. In The Client, die andere Grisham-verfilming van Schumacher, was dat allemaal niet zo erg, want dat was toch maar entertainment; goed vermaak, zonder verdere pretenties. Maar A Time to Kill gaat ergens over - althans, pretendeert ergens over te gaan - en dan vind ik het gewoon walgelijk dat daar op zo'n simplistische manier overheen gewalst wordt.

"De centrale vraag is of een zwarte burger in het Zuiden van de Verenigde Staten een eerlijk proces kan krijgen" schrijft de plotbeschrijving hierboven (en dat is natuurlijk maar een interpretatie van een MM-gebruiker, maar ik veronderstel dat de film daadwerkelijk pretendeerde (ook) daarover iets te zeggen), maar waaruit zou dat moeten blijken? De enige echte tegenstand tegen een eerlijk proces komt in de vorm van de KKK; dat de jury bevooroordeeld zou zijn op grond van racistische denkbeelden blijkt verder nergens uit. Ze zijn aanvankelijk tegen Jackson, maar dat is ook terecht, want hij schoot, in koelen bloede en met voorbedachte rade, twee mensen dood, en dat mag niet. Wat zijn dochter is overkomen is ontegenzeglijk heel triest, maar daarom mag hij nog niet het recht in eigen hand nemen. 1,5 *

avatar van Sjan

Sjan

Jemig, het lijkt me toch best gecompliceerd om jou te zijn...

avatar van starbright boy

Ik zeg het niet vaak, maar Queto heeft hier niet bepaald ongelijk. Een halfje eraf.

Sjan schreef:

Jemig, het lijkt me toch best gecompliceerd om jou te zijn...

avatar van eerdekes

eerdekes

Een goede film, hééél lang geleden gezien.

Voor zover ik me herinner geef ik hem tot nu toe 2.5. Misschien later dat hij 'n verhogend getalletje krijgt

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

hmm..volgens mij kan queto zich niet in iemand verplaatsen. Ik had waarschijnlijk hetzelfde gedaan

avatar van dope

dope

• 20061 stemmen

Hele goeie film! 4 *. Jammer dat S L Jackson maar een kleine rol heeft, maar deze film weet je echt te boeien en je gaat ook echt meeleven (geweldige bijrol van Kiefer Sutherland by the way, zeer overtuigend).

avatar van Tara

Tara

Steengoeie film! Goed verhaal, goed acteerwerk van Samuel. Beide Sutherlands erg goed.

Vind dit trouwens ook realistische film. Ik zou precies hetzelfde doen voor mijn kind.

avatar van Rujar

Rujar

Tara schreef:

Ik heb ze niet (gelukkig), maar ik denk dat ik zo iets zou doen.

avatar van tess

tess

Een erg goed verhaal....moet het boek ook nog maar eens lezen. Vooral slotpleidooi Matthew was erg goed!
Zal ik zeker vaker kijken!

avatar van U-96

U-96

• 2069 stemmen

Mooie film met een goed verhaal. Deze film deed me ongetwijfeld veel aan To Kill A Mockingbird (1103) denken, tevens ook een goede film...

Met 149 minuten vind ik deze film veel te lang. Het had van mij wel een half uur korter mogen duren. Desondanks was het toch een erg vermakelijk film, met een goed verhaal en redelijk goed akteerwerk...

Ik was vooral erg benieuwd naar het einde. Ik zag vanaf het begin al aankomen dat Carl Lee Hailey zou worden vrijgesproken, dus ik was ook niet echt verbaasd over het vonnis...

In de scene dat Carl Lee naar buiten loopt had ik een beetje het idee dat er een aanslag op hem zou worden gepleegd. Dit is dus niet gebeurd, maar mocht het zou zijn, dan zou ik de film iets beter hebben gevonden. Niet dat ik daarop gehoopt heb...

Ik zou de film sowiezo 3.5* hebben gegeven, maar ik heb toch lang getwijfeld over een halve punt aftrek wegens de lengte. Toch laat ik hem op 3.5* staan, omdat de film gewoon erg goed en vermakelijk is...

*3.5*

avatar van boondock

boondock

dat dacht ik dus ook..

avatar van Purmerend

Purmerend

Blijft een heel boeiende film. Met zeker 6 bekende gezichten namelijk: Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, Oliver Platt en Donald Sutherland. Onvoorstelbaar zo veel top acteurs in 1 film.

avatar van Diesel

Diesel

Purmerend schreef:

+ Ashley Judd, Kiefer Sutherland, Charles Dutton en Chris Cooper.

Erg veel bekende namen inderdaad.