menu

Hier kun je zien welke berichten tommykonijn als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Zack and Miri Make a Porno (2008)

2,5
Aardige komediefilm. Ik was zelf niet benieuwd naar deze film, ik dacht dat het een film zou zijn met hele flauwe sex grappen die tegenwoordig vaak nodig schijnen te zijn om een film een komedie te noemen. De film bevatte deze ook wel, maar ze waren soms best grappig. Het acteerwerk van Seth Rogen en Elizabeth Banks is ook wel leuk. De rest van de cast deed het ook aardig (niet allemaal), maar zorgde niet voor echt grappige momenten. Het verhaal is slecht, maar de uitwerking is best leuk (dat heb ik volgens mij nog nooit eerder hebben kunnen zeggen). Het einde is wel weer een cliché. Dat zie je al van ver aankomen. Maar echt storend was het ook weer niet. De film duurt gelukkig niet al te lang, want anders zou hij gaan vervelen. Een vermakelijke film, maar niet meer dan dat.

2,5*

Zero Dark Thirty (2012)

3,5
Vanmiddag gezien, en ik moet zeggen dat ik het vrij moeilijk vind om deze te beoordelen.

De film begint erg interessant met een sterke opening. De daaropvolgende martelscenes zijn ook erg boeiend, mede doordat ik ze erg realistisch vond overkomen. Dit vind ik het meest opvallende aan de film: alles ziet er heel natuurlijk uit. Voornamelijk bij het laatste stuk in het huis krijg je het idee dat je met de soldaten meeloopt. Wat dat betreft was het wel allemaal vrij indrukwekkend. Het acteerwerk is ook prima. De aankleding en settings van de film passen perfect bij de duistere sfeer die de hele film aanwezig is. Kathryn Bigelow brengt haar film dan ook met veel overtuiging.

Hetgeen wat mij niet zo beviel, was het speelduur. De film neemt de tijd om op te bouwen en dat is natuurlijk een goede zaak, maar ongeveer op het middenstuk begon het allemaal wat aan de langdradige kant te worden. Hierdoor heb ik mijn aandacht er helaas niet altijd bij kunnen houden. De actiescenes worden verbluffend in beeld gebracht en er zaten een aantal onverwachte plotwendingen in (de ontploffing in het restaurant), waardoor je als kijker weer vaak genoeg opnieuw in het verhaal komt. Maar de vele dialogen vond ik lang niet boeiend genoeg om ze constant actief te volgen.

Zero Dark Thirty is absoluut geen slechte film, en bij vlagen zelfs sterk. Complimenten voor de montage en het camerawerk zijn absoluut op zijn plaats en visueel mag deze film er ook zijn. Ondanks dat we weten hoe het zal eindigen, slaagt men erin een spannende sfeer te creëren, die voornamelijk in het laatste gedeelte goed tot zijn recht komt. Goede film, dat zeker. Maar hij had wat mij betreft wel iets ingekort gemogen.

3,5*

Zodiac (2007)

4,0
Een lange, trage film over de mysterieuze seriemoordenaar die bekend stond als Zodiac. Persoonlijk vond ik het heel interessant, maar ik kan me goed voorstellen dat sommigen dit als een langdradige zit ervaren hebben. De film neemt de tijd om niet alleen een beeld te schetsen van de moorden zelf, maar ook van de impact die dit had op de media en recherche. Al die aspecten vond ik boeiend, maar met name Robert Graysmith, die door de moordenaar geobsedeerd raakt en zijn eigen privé-onderzoek start, had mijn interesse. Jake Gyllenhaal zet dit personage overtuigend neer en ook Mark Ruffalo, Anthony Edwards en Robert Downey Jr. leveren uitstekende vertolkingen. Ondanks dat er veel gepraat wordt, was er bij tijd en wijle zeker sprake van spanning. Naarmate Graysmith dichterbij de dader komt, waren er een aantal momenten dat ik het Spaans benauwd kreeg (met als hoogtepunt het bezoek aan een van de potentiële daders). Door het lage tempo in het middenstuk is dit waarschijnlijk niet voor iedereen, maar indien het onderwerp je interesse heeft is het ongetwijfeld de moeite waard. Het is een duistere, intense film geworden met acteurs die alles uit hun rollen halen.

4*

Zombieland (2009)

4,0
Ik ging met vrij lage verwachtingen naar deze film kijken. Ik had wel van meerdere mensen gehoord dat hij goed zou zijn, maar het verhaal sprak mij niet zo aan. Het fenomeen 'de zombie' heeft mij daarnaast sowieso nooit echt kunnen boeien.

Toch moet ik zeggen dat ik aangenaam verrast ben door deze mix van (lichte) horror en komedie. De zombies zien er goed uit. De make-up is goed verzorgd en ze zien er dan ook best wel indrukwekkend uit. Toch zijn de zombies zelf nog niet het sterkste punt aan deze film, want dat zijn namelijk de vier hoofdrolspelers. Woody Harrelson zet een geweldige rol neer. Humoristisch, gevat en daarnaast ook erg ruig. Jesse Eisenberg was in het begin even wennen, maar tijdens het verloop van de film ben ik hem wel meer gaan waarderen. Emma Stone is uiteraard ook perfect gecast en zet een sympathiek personage neer. Abigail Breslin is altijd een twijfelgevalletje (soms goed, soms iets minder), maar ze deed het vrij aardig. Haar rol bleef dan gelukkig ook wel vrij beperkt. De vier personages zijn, in combinatie met elkaar, erg leuk om te volgen. Ieder personage heeft wel zijn of haar eigen trekjes, en die kwamen op de juiste manier naar voren.

De film bevat een aantal erg grappige scenes. Het zal al wel eerder genoemd zijn, maar Bill Murray's cameo en diens zelfspot waren natuurlijk geweldig. Mede ook omdat Woody en Bill eerder samen in Kingpin te zien waren (als vijanden), was het grappig dat Woody zogenaamd fan van Bill was. De voice-over van Jesse was in het begin niet erg grappig, maar de verschillende notities, die telkens in beeld terugkwamen bleken toch wel een leuke vondst. Naast alle grappige momenten, barst de film ook van de vlotte actie. Dit wordt natuurlijk nog eens op het einde benadrukt, met een geweldige finale in het pretpark. Heerlijk bombastisch, maar het wordt op een geweldige wijze uitgevoerd.

Zombieland is een film die totaal niet verveelt. De film is erg eenvoudig, maar wel erg geslaagd. Het korte speelduur doet er totaal niet toe en is zelfs zeer geschikt. Er zijn genoeg momenten waarop Fleischer laat zien wat hij met zijn film in huis heeft. Een erg vlotte, amusante en zelfs sterke film.

4*

Zookeeper (2011)

2,5
Ik wist niet wat ik moest verwachten van Zookeeper. Aan de ene kant leek hij me best leuk, aan de andere kant een beetje flauw. Die verwachting is, nadat ik hem gisteravond heb gezien, inderdaad waar. Kevin James zet een leuke, sympathieke rol neer. Leslie Bibb daarintegen was vaak irritant, al hoorde dat ook wel een beetje bij de rol. De stemrollen van Nick Nolte, Adam Sandler en Sylvester Stallone zijn ook leuk. Hun personages (de dieren) zijn waarschijnlijk voor velen irritant, maar ik vond het best meevallen. Vooral de gorilla is een leuk personage en de scenes dat hij met Griffin uit gaat zijn best grappig. Het leukste fragment in de film was toch wel die bruiloft, waabij Griffin in die doeken gaat hangen en zodoende een hoop stuk maakt . De film heeft ook enkele nadelen. Het is een grote cliché.. Het einde zie je al van ver aankomen en de gorilla ziet er heel nep uit. Maar dat kan me in een geval als deze film niet zo storen. De settings en de dieren zijn leuk, de grappen zijn aardig en de film verveelde me geen moment. Het is dan misschien wel typisch Amerikaans, maar ik kon me er toch goed mee vermaken.

3*

Zwart Water (2010)

Alternatieve titel: Two Eyes Staring

1,0
Geen leuke film. Ik ga er niet een of andere lange recencie schrijven, aangezien ik het niet prettig vond om naar te kijken.. En dat was niet omdat ik het zo eng vond. Maar omdat ik het een beetje ongeloofwaardig vond allemaal, opeens gaat dat meisje heel gekke dingen doen, de scene als ze haar konijn... Ik had zelf ook een konijn die me erg aan het hart lag, heel erg vervelend. En begrijp me niet verkeerd ik geef niet die 1* alleen maar vanwege het konijn, maar ook vanwege de rest van de film.. Acteerwerk was niet heel erg goed (wel van Barry Atsma), de vrouw van Barry in deze film was ook wel heel erg ongeloofwaardig: haar dochter is gek geworden (vermoord een konijn, en maakt al haar poppen stuk) om vervolgens lekker relaxed op de bank te gaan liggen. Naarmate het einde nadert wordt de film nog saaier en langdradiger.. Blegh!

1*

Zwartboek (2006)

Alternatieve titel: Black Book

4,0
Zwartboek is zo'n film waarbij ik eigenlijk geen verwachtingen had. Simpelweg omdat ik in eerste instantie niet eens wist waar het over zou gaan. Na de inhoud te hebben gelezen, werd me wel het een en ander duidelijk en raakte ik toch wel benieuwd.

Paul Verhoeven is een goede regisseur. Dat is iets wat me al lang duidelijk was. Ik heb lang niet alle films van hem gezien maar van wat ik wél gezien heb vind ik zowel Nederlands (Soldaat van Oranje) als Amerikaans werk (Robocop) van hem sterk, op een enkele uitzondering (Turks Fruit) na. Zwartboek mag zich gelukkig bij het eerste rijtje voegen. Het is een interessante film. Films die zich afspelen in of rondom de Tweede Wereldoorlog vind ik meestal wel interessant, en zo ook deze. De settings zijn absoluut een pluspunt. Niet alleen door de locaties, maar ook de figuranten en de kleding zorgen ervoor dat het geheel er realistisch uitziet. Het acteerwerk is ook in orde. Zowel de bekendere cast zoals Carice van Houten en Derek de Lint als de Duitse cast doen het prima. Zelfs aan de rol van Johnny de Mol kon ik me niet zo storen.

Het verhaal is boeiend. Je bent benieuwd hoe alles in elkaar steekt en hoe het verder gaat lopen. Des te leuker is het als je de puzzelstukken in elkaar ziet vallen. Deze constante spanning, in combinatie met de aansluitende muziek, settings en het gedrag van de personages zorgt voor een bepaalde sfeer die de film constant bij zich draagt. Een mooie Nederlandse film dus. Er is goed nagedacht over het verhaal en de uitwerking en dat is te zien in het resultaat.

4*