menu

Zero Dark Thirty (2012)

mijn stem
3,47 (1784)
1784 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Thriller
157 minuten

geregisseerd door Kathryn Bigelow
met Jessica Chastain, Jason Clarke en Mark Strong

'Zero Dark Thirty' vertelt het verhaal van de Amerikaanse zoektocht en uiteindelijk doding van Al Qaida's terroristenleider Osama Bin Laden door het Navy Seal Team Six. Op basis van een uitgebreid onderzoek, waarbij toegang tot vermeende geheime informatie is verkregen, volgen we de klopjacht op Bin Laden waarbij de nadruk wordt gelegd op de tijd in de aanloop naar zijn dood in Pakistan.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=rm_opDLwm08

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Captain Pervert
3,0
Reinbo schreef:
Nee hoor, als je dit als patriottistische propaganda ziet ben je echt enorm gefixeerd om het te willen zien. Hoe hadden ze het anders moeten tonen? Dat een Chinees m ving?

Hahaha. Eens hoor. Ik vind het ook erg vermoeiend dat het tonen van de stars & stripes in een film voor veel mensen bewust of onbewust al een reden is voor een punt aftrek.
Wij begrijpen patriottisme niet. Toegegeven, Amerikanen slaan er in door, maar we kunnen desondanks nog veel van ze leren. Zij gooien hun land in elk geval niet te grabbel, zoals wij nu wel doen met onze cultuur, veiligheid, verzorgingsstaat, vrijheden en verworvenheden.

avatar van Sergio Leone
3,5
Verrassend goed.

Zero Dark Thirty gooit de kijker er gelijk in. Als leek is het daarom soms wat vaag: je hebt Osama en een heleboel andere Arabieren. De film gaat van stationnetje naar stationnetje tot ze bij Osama zitten. Het is op die manier een wat droge, afstandelijke film, maar het is tegelijkertijd ook goed dat het niet veel meer tracht te zijn dan een verslaggeving. Drama wordt grotendeels vermeden. Kleffe boel daardoor ook. Goede keuze.

Jessica Chastain is daarnaast een topper. Erg sterke acteerprestatie zet ze hier neer, ondanks de aanwezigheid van andere acteerkanonnen genre Mark Strong in de bijrollen.

Kathryn Bigelow's regie is verder ook niet echt opvallend, maar wel efficiënt. Er is - ondanks de behoorlijk lange speelduur - geen ruimte voor gezever. In cirkeltjes draaien doet de film ook niet. Met de finale drijft ze de al aanwezige onderhuidse spanning tot een hoogtepunt. Ook hier blijft heroïsme achterwege. Gelukkig.

3,5

avatar van Lennert
2,5
Zo, dat was me een flinke portie goed geacteerde saaiheid op een hoop. Ja, Chastain is goed in deze rol, maar ik heb nergens een moment het idee gekregen dat zij als heldin ook daadwerkelijk iets voor elkaar heeft gekregen waardoor ik haar de heldinnenrol mag toekennen als 'de vrouw die Osama Bin Laden ving'. Dan faalt je film toch wel in de belangrijkste opzet, al is de tweede opzet van 'entertainen' ook maar luttel aanwezig.

Mensen reizen en praten en reizen en praten wat meer. Af en toe is er een explosie en op het einde wordt er eindelijk wat geschoten, maar rond dat moment hebben we toch een hoop gaapverwekkende scenes gehad. Misschien ben ik echt teveel gewend, maar de martelscenes waren vooral droogjes in beeld gebracht en hadden weinig impact. Hoe goed geacteerd het dan ook allemaal is, ik wil wel wakker blijven en impact van de situatie meekrijgen.

Wat Scot Adkins hier te zoeken had was me een raadsel overigens, al kan ik me voorstellen dat hij het ook vervelend vindt om steeds getypecast te worden als martial arts specialist, zijn rol leek op deze manier echter wel heel erg... als een vis uit het water? Verder niets dan lof over de acteurs/actrices, uiteindelijk wens ik echter toch wel gewoon om meer gegrepen te worden bij een dergelijke film. Ik heb van Bigelow wel beter werk gezien.

avatar van Glennekeeeee
3,0
Bigelow is tegenwoordig de golden girl director in Hollywood. Met The Hurt Locker versloeg ze even lekker haar ex-man voor de oscars en Zero Dark Thirty kreeg ook weer lovende kritieken. Een vrouw met ballen die rouw de ellende kan weergeven op het grote scherm.
Mijn verwachtingen waren dan ook groot. Spijtig genoeg viel de film me toch licht tegen. Een wanproduct is ZDT allerminst maar een topper vind ik het persoonlijk evenmin. Als drama vind ik de film te vlak (De personages worden nooit echt uitgediept, gevolgen nooit echt goed getoond) en als Thriller nergens spannend (op de finale na). De film veranderd ook gedurende de film. Waar in het begin de film zich eerder lijkt te profileren als een documenaire-achtig verhaal moet stilaan de vastgelegde Hollywood-procedure gevolgd worden met karikaturale personages. Spanning is dus nauwelijks te vinden. Ok, je weet hoe het afloopt maar dat wilt niet zeggen dat er geen spanning kan gevonden worden. De finale is dan wel weer topkwaliteit en daardoor alleen al krijgt de film een punt extra. Volledig zonder muziek, rauw, donker, realistisch op een paar details na is de inval écht een toppunt van de film en het lange wachten was dan wel nét iets te lang, het maakt zeker en vast een aantal zaken goed.


ZDT is niet de topper die ik had verwacht. Als drama zijn de personages te vlak geschreven en nergens goed uitgewerkt, als thriller is er op de finale na geen enkele spanning te besmeuren. Toch is het verhaal op zich onderhoudend genoeg maar de matigheid ontspringt het niet.

avatar van IH88
4,0
"I'm going to smoke everyone involved in this op and then I'm going to find Bin Laden."

Zero Dark Thirty is een krachtige, soms keiharde maar vooral enerverende film over de zoektocht naar Osama Bin Laden. De regie van Kathryn Bigelow is nauwgezet en er wordt minutieus ingegaan op elk detail of persoon die van belang kan zijn. De film begint met een marteling en eindigt met de aanval van de SEALS op de schuilplaats van Bin Laden maar daartussen kiest Bigelow voor een rustige opbouw met de nadruk op de vele procedures en spionnenwerk die in zo'n zoektocht gaan zitten. Jessica Chastain is het stralend middelpunt en draagt de film moeiteloos. Ze weet goed gestalte te geven aan Maya, die haar hele volwassen leven achter Bin Laden aanzit waarvan zelfs haar collega's en superieuren bij de CIA twijfelen of hij nog wel in leven is. Steeds loopt ze tegen een muur van onwil en onverschilligheid aan en telkens breekt ze deze muur steen voor steen af. En Chastain speelt dat allemaal met een mix van hardheid, doorzettingsvermogen en slimheid en overtuigt in elke scene. De martelingen zijn gruwelijk maar Bigelow laat ook de morele dilemma's zien waar deze mensen tegenaan lopen en de twijfels over het nut ervan. Ze laat dat open voor eigen interpretatie en dat is een goede keuze. Ondanks dat je de afloop kent is het laatste gedeelte ontzettend spannend en zit je op het puntje van je stoel. Naast Chastain zijn ook Jason Clarke, Kyle Chandler, Mark Strong en James Gandolfini erg sterk. De passende en sfeervolle muziek waar een bepaalde dreiging vanuit gaat maakt het af.

Zero Dark Thirty is een gedetailleerd en intrigerend portret over de zoektocht naar Bin Laden. De prachtige laatste scènes met Maya laat mooi in het midden of dit het nou allemaal waard was en of Maya er nou voldoening uit heeft gehaald. Een bewuste keuze die nogmaals laat zien hoe grondig Bigelow te werk is gegaan.

avatar van Boneka
3,5
Van de makers van The Hurt Locker. Dat beloofd veel dacht ik nog. De film duurt lang. Te lang. 2.5 terwijl het pas begint na zo'n 1.25 minuten. Een uur vermaak en daarvoor veel bla bla af en toe een bommetje veel verdachten ondervragingen en gesprekken. Nu begrijp ik best dat zoiets een lange voorbereiding moet hebben maar viel er bijna van in slaap. 2 uur was mooi geweest. Maar het moet gezegd worden na 1.5 uur barst het dan los. Zij het dark maar dit zag er geloofwaardig uit. Moest alleen lachen dat Jessica hem op het eind moest identificeren. Ja dat is hem en vervolgens wordt dit door iedereen geloofd. Beetje makkelijk einde zo. Toch heb ik me redelijk vermaakt al was het maar een uur.

avatar van Mr_Mephisto
2,0
Zero Dark Thirty kijkt eerder als een documentaire dan als een film weg. Het actievolle einde is dan ook een welkome afwisseling na een uiterst droge, maar bovenal erg lange zit. Filmisch wordt het nergens echt interessant, dus nog een geluk dat de hoofdrolspelers vrij sterke prestaties neerzetten. Gandolfini was aardig, maar kreeg helaas te weinig screen time.

avatar van MRDammann
3,5
Zero Dark Thirty is een heel intense film met geweldige acteurs. Wat het meest knappe aan de film is, hoewel je het einde weet, je op het puntje van je stoel zit. Daarnaast wordt er goed gespeeld door de acteurs en er zijn ook mooie beelden te bewonderen.

3,5
Indrukwekkende verfilming van de uitschakeling van Bin Laden. Ook al ken je het gebeuren,met name de feitelijke aanval op het verblijf van Bin Laden, is adembenemend. De film duurt lang en al die ondervragingen doen de film geen goed, toch krijg je een gedegen kijk in de keuken van de CIA . Niet altijd fraai, zeker niet, maar een tegenstander nodigt soms uit minder netjes te werk te gaan. Prima acteerwerk, de film is nergens over de top. Aanrader ondanks de lange zit (bijna drie uur.....) Ach...vier sterren, vanwege het laatste half uur. ( wat een 'live-reportage had kunnen zijn)

avatar van 606
4,0
606
Knap gemaakt vooral de grote slag en dood van de grootste schurk aller tijden. Wat ik me afvraag wat gebeurd er met die vrouwen en kinderen, want die zijn in mijn ogen erg bedorven door Osama, en niet te vertrouwen. En waarom lieten ze hem niet in beeld zien ?

avatar van The Brain
3,5
Een film die bijna kijkt als een documentaire, heel geloofwaardig. Helaas is de film hierdoor op sommige momenten ook vrij saai. Vooral het eerste gedeelte waarin terroristen worden ondervraagd en gemarteld duurt te lang. Spannend wordt de film op het moment dat Bin Laden vermoedelijk is gevonden.

3,5
Interessant maar al bij al niet zo sappig om te volgen omwille van de vele personen en namen.
Veel wordt echter gered door de zeer uitgebreide en indrukwekkende finale, het doden van Osama Bin Laden.

avatar van Alathir
3,5
Zero Dark Thirty was op bepaalde momenten soms wat moeilijker te volgen door al die moeilijke namen en de vele personages die over de vloer komen. Het zou goed kunnen dat de film op sommige momenten wat langdradiger is, heb deze film ook in 3-4 delen bekeken, zodanig dat ik weinig last van verveling had. Jessica Chastain speelt erg goed. Het laatste halfuur wordt de spanning aardig opgedreven waardoor deze film toch een half puntje hoger eindigt. Ik denk dat een serie de jacht op Osama Bin Laden veel interessanter kan maken dan een film, een beetje zoals Narcos. Het is namelijk wat jammer dat we niets over Osama zijn leven en familie te weten komen. Zijn miezerige, verscholen bestaan was misschien veel dramatischer dan zijn dood.
3.5*

(verwijderd)
Leuke en spannende film, niet alleen vanwege het grote waarheidsgehalte maar ook als film an sich.

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in 9/11, Binladen en Al Qaida, maar in deze film had ik niet veel vertrouwen; onterecht achteraf. Ondanks het lange middenstuk zit het verhaal prima in elkaar met het eind logischerwijs als hoogtepunt. Het verhaal wordt audiovisueel gezien sterk ondersteund.

Sterke cast. Jessica Chastain speelt foutloos, al vind ik haar ook niets bijzonders hebben. Jammer dat Jason Clarke zijn rol uit het niets vervaagd, vond die juist uitblinken. Aan de andere kant is het tof dat voor de betreffende taskforce Joel Edgerton en Chris Pratt nog uit de hoed worden getoverd, vond het ook knap hoe hun kwetsbare levens in een korte tijd indrukwekkend werden neergezet.

Goede film dus, maar niet één die me lang bij zal staan of ergens echt in uitblinkt.

3,5
Genietbare film met een mindere aanloop, maar een goed tweede deel. Vooral Jessica Chastain speelt de pannen van het dak, hoewel ze haar rol gerust nog wat hadden mogen uitdiepen. Vanaf ze op juiste pad zitten in de jacht naar Bin Laden wordt het een steeds betere film om naar te kijken. Jammer van van het nogal trage en rommelige eerste deel.

avatar van royals
4,5
Wat een spannende, meeslepende, avontuurlijke thriller is dit toch. Zo goed heb ik ze zelden gezien. Zeker één top 100 film voor mij.

4,0
Een film met drie verhalen. Aan het eind een spannende thriller over het uitschakelen van Obama, een spionageverhaal over doorzettingsvermogen en toeval. En een politieke thriller van jewelste. En meeslepend van begin tot eind. Je voelt bijna wat Obama denkt als hij toekijkt...

Erg goed.

3,5
Geen onaardige film. Bij dit soort films ben ik echter nieuwsgierig hoe realistisch het allemaal is.

avatar van LeBlanc
4,0
Al komt hij traag op gang en is er voornamelijk veel gelul en achtergrond info in het begin, na 1,5 uur wordt hij spannend en komt de vaart er in. De film is vrij traag maar geeft goed weer hoe frustrerend en moeilijk de jacht op terroristen is. Dat doe je niet effe… Dus het is veel uitzoeken, data verzamelen en info zeker hebben voordat je een president brieft en hij opdracht kan geven om een paar lui te ellimineren... Ik vind de film erg realistisch maar er zit niet veel vaart in de 1e helft. Dat wordt goed gemaakt in de tweede helft en al met al is het een goede kwalitatief hoogstaande film. Vergelijk dit eens met een film uit hetzelfde genre als ’13 Hours’ (waardeloze film) en je ziet dat een wereld van verschil. Hollywood cliche shit tegen waarheidsgetrouw.

M’n enige minpuntje is dat het verhaal zich enkel en alleen focust op de jacht van de CIA tegen terrorisme. Er zijn geen scenes waarin je de hoofdpersoon Maya leert kennen, je komt amper wat van haar te weten buiten dat ze aan het werk is. Wat meer verdieping in de characters zou mooi zijn geweest, het is nu vrij eenzijdig qua verhaal..
Oh, en ik vond de woorden van de vliegtuig crew 'u bent zeker erg belangrijk dat ze een vliegtuig sturen om u op te halen' aan het einde een beetje too much
Oh, en die 'Stealth' helicopter.. die ziet er een beetje nep uit met z'n 6 kanon's lopen naast elkaar aan de voorkant..

avatar van DragQueen
3,5
Een indrukwekkende verfilming van de klopjacht op Bin Laden, die met een heel realistische insteek aan de kijker word voorgeschoteld. De aanwezige karakters worden uitstekend neergezet door de prima acterende cast, al krijgen ze te weinig diepgang mee om enige binding te creëren. Verder is dit een spannende en boeiende film om te zien. 3,5 Ster.

avatar van Fisico
4,0
Zero Dark Thirty is een krachtige film over de klopjacht naar terroristische cellen in het MO ten gevolge van de aanslagen van 9/11. Uiteindelijk wordt Osama Bin Laden gelokaliseerd in Pakistan, maar blijft de twijfel groot of het wel over hem gaat. De film ontlokte destijds redelijk wat ophef (vooral in Amerikaanse middens) omdat martelpraktijken zoals onder meer het befaamde water boarding courant werd toegepast tijdens de ondervraging van terreurverdachten. Bigelow, niet aan haar proefstuk toe (zie The hurt locker) slaagt erin neutraal te blijven bij de verfilming de controversiële praktijken van de Amerikaanse overheid. Maar zoals steeds zijn er moraalridders (van élke politieke strekking) die de film door de mangel halen om hun eigen vel (geweten?) te redden/sussen.

Het is moeilijk en gevaarlijk om uit te monden in een politiek steekspel, maar Bigelow slaagde erin om in de eerste plaats een spannende en boeiende onderzoeksfilm te produceren. Technisch gezien (geluid, cinematografisch, camerastandpunten) is de film dik in orde. En de immer bevallige Jessica Chastain is een streling voor het oog.
Het fijne aan de film is dat de kijker onmiddellijk meegezogen wordt in het verhaal. Realistisch en confronterend, dat ook. Een film die je niet ongemoeid achterlaat, welke gevoelens er ook waren bij het bekijken van ZDT.

avatar van toscana99
3,5
spannende film. film duurt wel te lang, 2 uur had m.i. ook wel gemogen.

avatar van ZenZin
1,5
Qua spannende zoektocht is het nog wel aardig.
Verder wordt geen inzicht getoond in de toch merkwaardig verbeten beweegredenen van de deelnemers in dit relaas met bekende afloop over sadistische terroristen die miljoenen gebruiken om zich op elkaar te wreken wat helaas tot op de dag van vandaag nog geen verbetering heeft gebracht. Allemaal te simplistisch met het bekende oppervlakkige USA sausje.

2,5
geplaatst:
In feite een klassiek verhaal over de good guys tegen de bad guys. Wat mij betreft te simplistisch. Met wat plak- en snijwerk had het verhaal (if any) wel een uurtje korter gemogen.

avatar van Shadowed
3,0
Nog maar een Bigelow.

Tot nu toe 4 films van haar regie gekeken en alle vier hebben de een zesje gekregen. Deze nu dus ook. De stijl van Bigelow is dan misschien wel realistisch, op het vlak van regie vond ik het allemaal niet zo spectaculair eigenlijk helaas. Dat probleem heb ik wel vaker bij haar films overigens.

Deze film wil vooral vertellen en daarbij is het verhaal zelf wel in orde. Uiteindelijk heb ik niet veel info gezocht over het onderwerp maar ik denk dat dit duidelijk niet allemaal historisch accuraat is. Daarvoor krijg je toch wel, zeker in het einde, veel Amerikaans gebrabbel over je heen en soms ongeloofwaardige gebeurtenissen.

Gelukkig laat Bugelow de Amerikaanse praat hier voor een groot deel een beetje uit. Alhoewel het tussen de soldaten weer begint te overheersen, is de rest van de film killer qua toon en erg serieus. Eigenlijk wel een beetje zoals het hoort hier.

Acteerwerk is prima. Chastain speelt een prima rol. Een hoop heel Amerikaanse acteurs voor de rest, zeg maar die types die je zowat in elke film weer tegenkomt. Chandler, Clarke en Strong vind ik hier enkele voorbeelden van. Goodman ontbrak eigenlijk nog.

Film is nooit echt spannend, maar enkele onverwachte momenten creëeren wel een soort dreiging, een gevoel waar je je niet veilig bij voelt. Veel onverwachts geweld en totaal rustige momenten zijn hier een voorbeeld van. Je voelt je net als de figuren niet bepaald veilig.

Voor de rest duurt het lang, maar het weet wel te boeien. Qua regie vond ik het allemaal niet zo bijzonder, qua verhaal iets meer. Maar in het algemeen heeft het me niet overtuigd, dus wederom weer een zesje voor een film van Bigelow.

avatar van Lovelyboy
4,5
Puik filmpje andermaal van Bigelow die na The Hurtlocker andermaal een beladen onderwerp/geschiedenis prima en boeiend weet te brengen.

In eerste instantie was ik niet bijster onder de indruk van de bleke wat naiev ogende Chastain als CIA 'crack' die 'the big bad wolf' zou moeten gaan pakken. Niet dat je daar overigens lang de tijd krijgt om over na te denken, want de duistere beelden van psychologische martelingen met Jason Clarke als bijzonder treffende Nemesis, hakken er meteen wel in. In alle gore ranzigheid en onmenselijkheid wordt er iemand keer op keer stevig aan de tand gevoeld en hoewel 'constructief' te noemen is een link met de Abu Ghraib meteen gelegd. Het is vervolgens de bleue Chastain die haar meteen van haar sterkste kant laat zien en een plan bedenkt om de verhoorde aan de praat te krijgen. Vervolgens ontvouwd de film zich steeds verder tot een raadsel waar steeds meer keyfigures gevonden worden, mensen die een vondst op zich zijn, maar die vervolgens ook steeds dichter komen bij de top van de piramide, met de uiteindelijke vondst van een zeker huis in Pakistan. Dat de zoektocht niet zonder gevaar blijkt, is een ander aspect in de film. Collega's die in een zelfmoord val lopen, randomaanslagen, onrust rond het consulaat, maar ook directe aanslagen om nog maar niet te spreken van de beperkte middelen waar Edgar Ramirez over rept om zich er vervolgens toch vol voor in te zetten, maar ook de problematische medewerking van de ambassadeur. Het is een boeiende prisma van gebeurtenissen, oorzaken en gevolgen en een speurtocht naar Bin Laden.

De film kenmerkt zich door een uitstekend Chastain die een fictieve rol speelt van meerdere echte personages, maar waar tevens de vijandige omgeving, achterkamer politiek en de eindeloze vruchteloze speurtocht prima gebracht wordt. Hebben we nu wat of niet...? Allemaal bijzonder boeiend en spannend in beeld gebracht. De uiteindelijk inval van SEALS kenmerkt zich als uiterst professioneel en goed in beeld gebracht. De SEALS banen zich uiterst rustig en kundig door het huis. Verder valt de grote cast erg op, de voor mij in 2012 nog redelijk onbekende Chastain wordt prima bijgestaan door onder meer Clarke, toen ook nog redelijk onbekend voor mij, Kyle Chandler, Ganfolfini, Ramirez, Mark Strong, Edgerton en Pratt.

Uitstekende en boeiende film over 'de jacht', dat Chastain in de prijzen viel was niet meer dan logisch en eigenlijk had DZT ook wel 'beste film' mogen winnen al is het alleen maar omdat ik niet zo kapot ben van Argo.

avatar van John Barry
4,5
Heel erg sterke, harde en realistisch ogende film. In hoeverre alles waar is wat in de film wordt verteld is lastig te beoordelen. Maar de versie die in de film wordt getoond komt op mij geloofwaardig over. Erg sterke rol van Jessica Chastain als Maya. Ondanks dat de film vrij weinig achtergrond informatie geeft over Maya leefde ik toch met het personage mee. Heel goed werk van Chastain. Ook de rest van de cast is goed opdreef. De film is gelukkig gevrijwaard van pro Amerikaans patriottisme. Het laatste stuk van de film over de inval van de SEALS in het huis van bin Laden is heel erg spannend en mooi in beeld gebracht.

4,0*

avatar van Arri
4,5
Knaller van een film zeg.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:58 uur

geplaatst: vandaag om 22:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.