• 9.178.235 stemmen

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

Drama / Thriller | 158 minuten

Genre: Drama / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Zweden / Noorwegen

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Daniel Craig, Rooney Mara en Stellan Skarsgård

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 19 januari 2012

Plot The Girl with the Dragon Tattoo

"Evil shall with evil be expelled."

Op 29 september 1966 is de 16 jaar oude Harriet Vanger spoorloos verdwenen. Nu, 40 jaar later, krijgt journalist Mikael Blomkvist een ongewone opdracht: hij wordt door grootindustrieel Henrik Vanger gevraagd de geschiedenis van zijn familie te schrijven. Wat hij eigenlijk wil is de waarheid achterhalen over Harriet. Mikael vindt dat hij wel even uit zijn sleur bij het tijdschrift kan komen en samen met computerdeskundige Lisbeth begint hij aan de opdracht. Ze graven dieper en dieper in het verleden van de familie en komen steeds donkerder geheimen tegen.

Mikael Blomkvist

Lisbeth Salander

Erika Berger

Cecilia Vanger

Dragan Armansky

avatar van FlorisV

FlorisV

SmackItUp schreef:

Ik weet dat de Zweedse film 3(?) delen heeft. Maar is dit het enige Amerikaanse deel dat er is? En dat is dus alleen van de 1ste Zweedse film? Worden er nog remakes gemaakt van de overige delen?

The Girl in the Spider's Web komt in Oktober uit, helaas niet van Fincher en niet met Mara of Craig. Blomkvist wordt wel door een Zweed gespeeld (hij speelde ook Bjorn Borg onlangs).

Ik zal hem later nog wel gaan checken maar het blijft mosterd na de maaltijd. De Zweedse trilogie-verfilming is gewoon meer dan prima. En echt niet ongemerkt gebleven aangezien Nomi Rapace hierdoor doorbrak in Hollywood.

avatar van Scheurleer

Scheurleer

Boek niet gelezen, en ook het origineel niet gezien. Ik vond dit een prima film om naar te kijken. Niet echt spannend, wel intrigerend. En ondanks wat plotfouten was het een verhaal dat met vaart werd verteld en neergezet. Wat mij betreft prima prestatie van de hoofdrolspelers. Dat zou ik graag bij meer films kunnen zeggen.

avatar van Shadowed

Shadowed

Boeiend.

Toch wel weer typisch Fincher, die een lange film boeiend te maken. Maar ook echt de gehele speelduur boeiend te houden. Zoiets kunnen maar weinig regisseurs, en Fincher bewijst hier dus mee daar een van te zijn. Ik zie ook dat het gelijk zijn eerste remake is.

Craig doet het best goed als Mikael Blomkvist. Evenals Skarsgard, maar wie vooral erg positief opviel was onze eigen Yorick van Wageningen. Mara vond ik wat vervelend, omdat ze weer zo'n dom accent moet hebben. Hiermee wekt ze vooral in het begin wat irritatie. Visueel is de film best mooi, en de landschappen mogen er ook zeker zijn. De film verveelt zelden in zijn 160 minuten speelduur, en dat is een groot compliment.

Voor de rest is het een uitermate boeiende Mystery. Blijft leuk om te volgen, Fincher weet weer een goede film af te leveren. Ik kijk uit naar zijn volgende film. Ik zie al verschillende dingen, onder andere een vervolg op World War Z .

avatar van Freespirit2

Freespirit2

Ik ben er schoon en fris ingestapt.

Had geen notie van een boek of een origineel.

Ben absoluut geen film critici Ik vind een film leuk of niet.

Ik had me zeer vermaakt met de verhaallijn maar zat verbaasd te kijken toen ik The End zag............is altijd een beetje een katertje

avatar van Sisorow

Sisorow

Toch wel even wennen hoor, een hele andere verhaallijn dan normaal. Maakt de film wel uniek en mooi Ik geef hem 3 sterren.

avatar van erooij59

erooij59

Deze film is een slecht aftreksel van de Millennium trilogie. Komt er niet eens in de buurt. Ik heb de boeken ook gelezen, goed verhaal

avatar van roald1987

roald1987

De meeste zeggen dat de zweedse trilogie het beste is, maar ik vind toch deze David Fincher versie ( deel ) toch het beste uit de verf komen. Het is ook de eerste film die ik gezien heb van de Millenium trilogie.

avatar van Tarkus

Tarkus

Steengoede Amerikaanse remake van de Scandinavische film "Millennium: Mannen Die Vrouwen Haten".

Ik was eerlijk gezegd wel een beetje bang of deze film wel goed zou zijn, gezien de Scandinavische film al zo’n meesterlijke film is, maar deze prent mag gerust als evenwaardig beschouwd worden.

Daniel Craig is perfect in zijn rol en Rooney Mara ook, hoewel ze me in het begin van de film niet dadelijk wist te overtuigen als Lisbeth, toch niet zoals haar voorgangster Noomi Rapace dat deed in de originele film, maar naarmate de film vordert weet ze meer en meer te overtuigen en doet ze het zeker zo goed als Rapace.

In deze film zit wat meer vaart dan in het origineel, maar is zeer goed te volgen, en zeker als je het verhaal kent uit de eerste film (of het boek, wat in mijn geval niet zo is).

Een remake dus die zeker kan tippen aan het origineel en een aanrader !!

De film heeft een prachtig openingsnummer namelijk een zeer mooie versie van de Led Zeppelin song ‘Immigrant Song’, de moeite waard om alleen dat eens te herbekijken en beluisteren.

avatar van Arri

Arri

Sterke film zeg.

avatar van Hans Gruber

Hans Gruber

Ik vond deze film veel te lang duren. De Scandinavische versie was ook stukken beter. En Craig blijf ik toch als 007 zien en in zo'n serieuze rol schiet hij schromelijk tekort. Mara was wek oké. Krap aan 2,5* waard.

avatar van Daveysaveur

Daveysaveur

Ik had het boek al van tevoren gelezen en dat zorgt er wel voor dat je een bepaald beeld hebt van hoe het moet zijn. Rooney Mara is alles wat je verwacht van Lisbeth Salander. Ze vult het personage in zoals je verwacht, gestoord en geniaal. Ik vind de Zweedse versie wel iets beter, maar deze film mag er ook zeker wezen. Daarnaast ook goed geacteerd door Yorick van Wageningen, hij is de perfecte badguy.

avatar van Supernatural

Supernatural

Gisteren gezien en het is een goeie film.ik heb me prima vermaakt.een goed verhaal er in.en voor de rest een prima cast.op naar het volgende deel,alleen jammer dat er weer nieuwe acteurs in spelen.de zweedse versie is dan wel weer beter,alleen heb liever wel engelstalige films.maar heb deel 2 en 3 nog niet gezien van de zweedse versie,daar ben ik ook nog wel benieuwd naar.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Prima thriller. Ik ben noch bekend met het boek noch met de originele Zweedse verfilming, maar Fincher laat deze film goed op zichzelf staan. Je merkt dat er af en toe geraasd wordt door details en achtergrondinfo en ik vond dat er in het plot af en toe wat sprongen werden gemaakt, maar het verhaal wordt hier zeker interessant gebracht. De verhaallijn van Lisbeth is in het begin misschien een beetje te afgezonderd van het hoofdplot, maar de brute, schrijnende scènes in deze gedeeltes hielden m'n aandacht er ruimschoots bij. In het midden van de film komt het mysterie in een stroomversnelling en tegen het einde van het onderzoek zit de spanning er echt stevig in.
The Girl with the Dragon Tattoo is vooral visueel een heel prettige film om te zien. Erg gestileerd, mooie donkere beelden, sfeervolle locaties; typisch Fincher dus. Craig en Rooney Mara zijn uitstekend op dreef (vooral Mara), maar ook de bijrollen zijn goed ingevuld. Stellan Skarsgard ziet er vanaf het begin wel al zo schuldig uit dat ik hem meteen verdacht, en dat bleek dan ook te kloppen. Een paar nadelen zijn dat de verschillende familieleden nauwelijks worden uitgediept, waardoor ik vaak niet het juiste idee had wie nu wie was, en de film gaat ook minstens een kwartier te lang door. Einde is ook vreemd, maar dat zal wel komen omdat het bedoeld is als eerste deel van een trilogie neem ik aan.

Niet perfect, ook niet één van Fincher's absolute toppers, maar prima genoeg. 4*

avatar van Robi

Robi

Een slim detective verhaal. Mooi verfilmd, goed geacteerd en ondanks dat het best complex is, toch goed te volgen. En als je dan denkt dat het verhaal klaar is, krijg je nog een leuke toegift voorgeschoteld. Prima film dus. Dit bleek zie ik nu een remake te zijn. Het origineel Män Som Hatar Kvinnor (2009) had ik kennelijk ook al gezien en vond ik toen dus net zo goed. Maar ik herinnerde me er dus niets meer van.

avatar van joost1964

joost1964

Sterke thriller. Mooie locaties, goed geacteerd (ook van Daniel Craig overigens - is veel meer dan dan zomaar een Bond acteur), spannend, goede ontknoping.

Laatste 10 minuten hadden niet gehoeven (maar maken ook weinig uit).

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

Hoeveel films zijn hier van, en met welke moet je beginnen?

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Hele fijne overzichtelijke film.

avatar van frans123

frans123

Prima film maar toch 3*.Als het niet zo'n geforceerd en onnodig einde was zou ik 4* geven. Volkomen onnodige en overbodige laatste 20 minuten. Heel jammer.

avatar van damrow

damrow

Een aantal jaren geleden het orineel gezien. Nu deze remake eens bekeken. Deze kan absoluut niet in de schaduw staan van het origineel. Veel snelle, korte scenes en vaka onverstaanbaar sprekende graig maakt het onmogelijk de film te volgen. Zelfs als je het verhaal in grote lijnen kent.

Een soort fast food versie van het veel sterkere origineel. Ook het einde is zeer onbevredigend.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

damrow schreef:

vaak onverstaanbaar sprekende Craig…

Hoe? Is een van de weinige acteurs in de film die geeneens een Zweeds accent gebruikte voor de rol.

avatar van Brabants

Brabants

The Girl with the Dragon Tattoo is een film met een interessant verhaal wat goed is uitgevoerd. Sfeertje en acteerwerk meer dan prima. Zeker een goede film ondanks de lange speelduur.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Waarom zou je de werkelijk uitstekende trilogie van Millennium willen verfilmen is de vraag. Hollywood logica zal daar het antwoord op zijn. Gelukkig wordt het dan wel uitbesteed aan een regisseur die bij machte is een kwalitatieve draai aan de film te geven, en gelukkig maar, want deze Fincher film doet praktisch niet onder aan de Scandinavische versie.

Dat gezegd te hebben moet er eigenlijk ook direct gezegd worden dat de film niets nieuws te bieden heeft, daarmee uiteraard voorspelbaar te noemen is, wellicht dat het dan des te knapper is dat Fincher er dan dan toch een pakkend en spannend geheel van weet te maken. We kennen Blomqvist en Sallander, de zaak Harriet Vanger is bekend, net als de tegenwerking en het mysterie met dader dat gaat volgen. Toch weten Craig en vooral Mara er een eigen identiteit aan te geven en is de door Fincher geweven sfeer uitstekend te noemen, net als de tonen van de soundtrack die voor het geofende oor snel te herkennen zullen zijn als een Trent Reznor product. En de cast is het nog wel even waard om aan te halen, Craig en Mara had ik reeds genoemd, maar Van Wageningen, Skarsgard, en ook zeker Plummer, zijn het vermelden waard.

Minpunten...? Mwoah...de ontknoping wat Harriet betreft is in de Zweedse versie net wat beter, voelt daarom afgeraffeld aan net alsof dat teveel moeite zou kosten. Bovendien is het altijd een pluspunt dat er ook daadwerkelijk Zweeds gesproken wordt in een film die zich afspeelt in Zweden met Zweedse karakters, maar behalve dat is The Girl With The Dragon Tattoo toch meer dan een prima film te noemen en vraag ik me dan toch af waarom dit deel geen navolging gekregen heeft.

avatar van RoFFeL

RoFFeL

spannender dan dat ik had gedacht. kleine 8, dus 4 ****

avatar van TMP

TMP

Ik heb deze film bij de release links laten liggen, omdat ik de originele Zweedse trilogie had gekeken en ik dit daarom niet echt iets vond toevoegen. Nu, ruim tien jaar later, toch maar eens gekeken omdat het verhaal flink was weggezakt. Deze film beschikt over een zeer behoorlijke cast. Het acteerwerk is dan ook in orde, zonder echte uitschieters naar boven. De personages van Craig en Mara blijven wel wat afstandelijk. Het plot is degelijk, maar echt weg ben ik er niet van. Wel wat vreemd dat de film na de echte climax nog een tijdje doorgaat. De speelduur was zonder dat laatste gedeelte, dat overbodig aanvoelt, al lang genoeg. Fincher zorgt gedurende de film echter wel voor voldoende spanning, zodat de film van begin tot eind weet te boeien.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Er zijn volgens mij maar weinig regisseurs bij wie mijn stemmen dusdanig uiteenlopen als bij David Fincher. De ene keer word ik overrompeld en geef ik zijn film een 4,5*, terwijl ik de andere keer (ondanks een hoog gemiddelde hier op de site) maar krap aan een voldoende kom. Daardoor vind ik het wel een hele interessante regisseur, want het blijft altijd even de vraag welke van de twee kanten het opgaat.

The Girl with the Dragon Tattoo behoort een beetje tot de middenmoter wat mij betreft. Ik heb er overduidelijk een iets lagere dunk van dan de meerderheid hier, maar ik vond het geenszins een vervelende film. Ik ben niet bekend met de originele boekenserie of met het Zweedse origineel. De film wist mijn aandacht vrij lang goed vast te houden. Echt spannend wil het wat mij betreft niet helemaal worden (ook niet tijdens de climax, waar Stellan Skarsgård zich mag uitleven), maar het blijft wel boeiend. Acteerwerk van Daniel Craig en Rooney Mara was ook prima. De film raakte me echter uiteindelijk alsnog kwijt doordat het wat te lang doorgaat. Na de onthulling rondom Anita en de daaropvolgende scène met Joely Richardson was het voor mij klaar, maar men besloot nog vrij lang daarna door te gaan en een beetje vreemd ('plots') af te sluiten. Dat hele stuk kon mij eigenlijk wel gestolen worden.

Al met al toch zeker geen vervelende film. Qua sfeer zit het helemaal goed en het scheelt dat de film zo lang de aandacht weet vast te houden. Ik kan niet zeggen dat de film in een bepaald opzicht excelleerde, maar ik vond 'm goed genoeg om eens een keer mee te pikken.

avatar van rachilde

rachilde

De film is inderdaad een flauw afkooksel van de trilogie van Stieg Larsson. De boeken zijn veel intenser en meer uitgewerkt. De Amerikaanse films zijn ook deels gebaseerd op de boeken van David Lagercrantz, die het vervolg schreef op de Millenium trilogie van Stieg na diens overlijden. De eerste 3 originele films die dus gebaseerd zijn op het schrijverstalent van Stieg Larsson zijn: Män som hatar kvinnor ('Mannen die vrouwen haten', Flickan som lekte med elden (De vrouw die met vuur speelde) en Luftslottet som sprängdes (Millennium 3: Gerechtigheid). In alle 3 films werden de hoofdrollen gespeeld door Michael Nyqvist en Noomi Rapace. 2 karakterspelers die verre van geëvenaard worden door Daniel Craig en Rooney Mara.

avatar van rachilde

rachilde

Tja, hoe kan je zeggen dat deze als beste uit de verf komt hoewel dit de eerste Millenium film is die je ziet??

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Het Zweedse orgineel ken ik niet. Deze film is mij erg meegevallen. Er had wat mij betreft wel een onsje meer mysterie in gemogen en wat minder effectbejag (ik doel op de seks en met name de vernedering) maar daar zal ook een markt voor zijn (alhoewel het neigt naar goedkoop effectbejag). Prima acteerwerk van met name Rooney Mara (Lisbeth Salander). De film blinkt niet uit door actie. Het gaat allemaal in een eigen tempo (vrij langzaam) dat toch niet storend is. Dat pleit voor het verhaal en de cast. Maar super mysterieus vond ik het ook niet. 7/10

avatar van FunkStarr

FunkStarr

Apart filmpje dit, niet in z'n geheel gezien nog, maar wat ik wel heb gezien vond ik dan weer niet erg prettig om naar te kijken. Het meisje speelt haar rol erg sterk en Craig is zoals altijd wel goed. Om een eerlijke beoordeling te kunnen geven zal ik hem toch moeten afkijken. Maar ben er wel achter dat dit mijn ding gewoon niet is ondanks het goede acteerwerk.

avatar van Thomas83

Thomas83

Ik zie wel waarom dit nooit mijn favoriete Fincher is geweest. De film steekt wat apart in elkaar en voelt enigszins stuurloos tot Blomkvist en Salander samen beginnen te werken. De chemie tussen Craig en Mara is vanaf dat moment direct voelbaar. Salander is daarnaast ook een enorm pakkend personage. Ook al is ze eigenlijk totaal over de top (zoals het hele verhaal dat ook is), een onherkenbare Mara maakt haar erg leuk.

Samen brengen ze ook wat verlichting in wat dan toe een wel haast overdreven zwartgallige film is, die het meer van sfeer dan verhaal moet hebben. Iemand als Fincher deze verfilming laten regisseren is misschien wel wat te voor de hand liggend en leidt tot overkill. De epiloog (of wat het ook is) werkt ook niet helemaal.