• 9.376.921 stemmen

Zero Dark Thirty (2012)

Thriller | 157 minuten

Genre: Thriller

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jessica Chastain, Jason Clarke en Joel Edgerton

Gesproken taal: Engels en Arabisch

Releasedatum: 24 januari 2013

Plot Zero Dark Thirty

"The greatest manhunt in history."

'Zero Dark Thirty' vertelt het verhaal van de Amerikaanse zoektocht en uiteindelijk doding van Al Qaida's terroristenleider Osama Bin Laden door het Navy Seal Team Six. Op basis van een uitgebreid onderzoek, waarbij toegang tot vermeende geheime informatie is verkregen, volgen we de klopjacht op Bin Laden waarbij de nadruk wordt gelegd op de tijd in de aanloop naar zijn dood in Pakistan.

Anatolia

Ik weet niet precies wat Hedges' thematiek is, aangezien ik het boek niet gelezen heb, of wat jij denkt dat het is, maar laten we voor het gemak aannemen dat het boek daadwerkelijk een anti-oorlog (of anti-patriottisch) sfeertje heeft: dat zie ik echt totaal niet terug in de film en ik kan er ook met mijn hoofd niet bij dat iemand dat eruit kan halen. Je zou eventueel kunnen stellen dat de film ook geen pró-oorlog sfeertje heeft, maar dus slechts een zo objectief mogelijke, 'droge' registratie is van het relaas van een aantal soldaten, maar daar blijft het dan ook bij. Nogmaals, dat citaat uit het boek staat volledig in dienst van het thema dat "oorlog verslavend werkt". Vanuit dit perspectief bezien had het dus net zo goed over een stel bungeejumpers kunnen gaan die verslaafd zijn aan de adrenalinekick van het vallen, zonder dat verder een moreel oordeel wordt geveld over bungeejumping. Het verschil is natuurlijk dat bungeejumping geen buitenrechtelijke slachtoffers maakt en dat de internationale gemeenschap er geen morele houding tegen heeft aangenomen.

Op een schaal van 1 tot 10, met 1 als "helemaal niet patriottisch" en 10 als "zeer patriottisch", kan ik de film dus met de beste wil van de wereld niet een cijfer onder de 5,5 geven.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Anatolia schreef:

Als jij het benoemen van iets als 'verslavend' en gelijkstellend aan 'drugs' neutraal vindt, dan wordt het lastig ja. Maar om even in het voorbeeld van het bungeejumpen te blijven; een dergelijke film zou niet een groepje bungeejumpers tonen die toevallig verslaafd is aan het springen, maar zou dan moeten laten zien dat bungeejumpen verslavend is, en als drugs werkt. Als je vervolgens in het slot een hoofdpersonage toont die zijn partner in de steek laat omdat hij niet meer normaal kan leven maar alleen nog maar kan bungeejumpen, dan zit je ongeveer bij The hurt locker. Ik vind dat niet bepaald neutraal.

Anatolia

Ik denk dat ik nu onderhand toch wel duidelijk heb gemaakt dat ik de nodige vraagtekens zet bij de neutraliteit van THL - alleen ga ik wat dat betreft niet dezelfde kant op als jij.

Het hoofdpersonage dat (THL spoiler) zijn partner (tijdelijk?) verlaat om opnieuw oorlog te gaan voeren, wordt de gehele film door als een sympathieke, zich ook over arme, verraderlijke Irakese jongetjes ontfermende, uiterst deskundige, werklustige gozer voorgesteld en de bedoeling is dat je met hem gaat meeleven, waarmee als het ware het nodige "begrip" gegenereerd wordt voor zijn uiteindelijke besluit. (Overigens vind ik het nou niet bepaald een dilemma waar ik als kijker van kapotga, maar dat terzijde.)

"Verslaving" hoeft overigens niet per se een negatieve connotatie te hebben zoals jij lijkt te beweren. Ik noem het even een self-fulfilling argument, omdat ik me de juiste term niet kan herinneren: "The Hurt Locker is kritisch over oorlog, want het laat oorlog zien als een verslaving en verslaving heeft per definitie een negatieve lading". Dat laatste hoeft dus niet altijd waar te zijn. Bijvoorbeeld: "Ik ben verslaafd aan die vrouw, ik zou alles voor haar doen" - "Ik ben verslaafd aan lesgeven in ontwikkelingslanden, ik zou er mijn huis en haard voor verlaten" - "Ik ben verslaafd aan mijn werk (i.c. bommen ontmantelen), ik zou er mijn partner voor in de wacht zetten". Het ligt er dus aan in welke context je de verslaving plaatst en de context in THL probeert er bewondering, of in ieder geval begrip voor te kweken.

Volgens mij is vriend en vijand in de cinemawereld het er trouwens wel over eens dat THL in ieder geval een echte spierballenfilm was (het contrast "vrouwelijke regisseur - masculine film" heb ik vaak genoeg voorbij zien komen). Begrijp niet dat dat hier wordt betwist.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Anatolia schreef:

Daarom zette ik ook de woorden 'verslaving' en 'drugs' beide neer. De opdracht van de film spreekt over een 'almost lethal addiction' en 'war is a drug'. De negatieve connotatie valt gewoon niet te ontkennen hier.

The hurt locker toont een hoofdpersoon die door de oorlog het vermogen om een normaal leven te leiden verloren heeft. Dat is de keiharde waarheid die de film laat zien. Wie niet door de "helden"daden (die overigens niet voor niks buitengewoon roekeloos zijn) kan heenkijken zal er wellicht een patriotistische of militaristische film in zien, maar dat ligt eerder aan de kijker dan aan de film.

avatar van Arizona89

Arizona89

Erg indrukwekkende film. Heb hem in het hart van New York mogen zien en dat maakte de sfeer in de zaal erop nog intenser, hier in het tenslotte allemaal begonnen. Of het allemaal waar is wat ze laten zien, dat zullen we denk ik nooit weten.

Bigelow was naar mijn inziens ook zeker de juiste persoon voor de zaak. De film beslaat een lange periode zonder een moment af te zwakken, het roept op sommige momenten ook op dezelfde manier de spanning op als dat The Hurt Locker dat doet. Thumbs up.

avatar van voskat

voskat

Sterke, sfeervolle thriller zonder veel Hollywood-opsmuk. Dat zou ook ten koste gaan van het realisme.

Uitstekend geacteerd, met name door Jessica Chastain. Goed begin van filmjaar 2013!

avatar van Skrean

Skrean

Ik vind het hele gedoe rondom Bin Laden een beetje vaag, omdat ie zoveel dubbelgangers had, meerdere keren in de US is geweest, de CIA (volgens bronnen) eerder al mensen hebben ingehuurd voor een aanslag op WTC, zeg maar het hele 'Zeitgeist' verhaal en whatnot. Desalniettemin vind ik dit een hele toffe spionage thriller.

avatar van Mondragon

Skrean schreef:

Wow! Aluhoedje...

avatar van Chris0478

Chris0478

Vond m eigenlijk tegenvallen, is natuurlijk meer een documentaire naar mijn mening. Geen spanning, alleen een paar feiten op een rijtje en veel waterboarding. Helaas pindakaas, geef mij maar the hurt locker.

avatar van Starscream

Starscream

Al zullen we alle feiten, wat betreft de aanloop naar het opsporen en doden van osama bin laden nooit weten. Mss ooit in de verre toekomst. Maar deze film geeft toch wel een aardig beeld. Of het nu klopt of niet. En wat betreft obama die gaat met de eer strijken. Terwijl George bush alles flink onder druk heeft gezet in zijn regerings periode.

Maar ik vond dit toch wel een erg goede film waar of niet!!!

avatar van olbo

olbo

Eerste uur was moeilijk doorkomen (eentonig), daarna ging het beter. Verhaal is niet echt een verrassing. Een Thriller zou ik het niet noemen.

avatar van Koen87

Koen87

Tja hoe kan je patriottistisch verhaal non-pattriotistisch brengen? Niet dus. Al wordt hier wel die illusie gewekt. Waar Bigelow met The Hurt Locker weet te imponeren is dat in het geval van ZDT een stuk minder. Het is geen slechte film, het verhaal wordt helder verteld en prima gebracht, al mis je een stukje spanning.

Ondanks dat Chastain goed haar mannetje staat, vind ik het zonde dat Edgerton & Pratt meedoen in het special tactics team, het haalt de geloofwaardigheid een stuk onderuit.

avatar van stinissen

Erg indrukwekkende productie die ondanks de lange speelduur geen moment inzakt . Je zit vanaf de eerste seconde al goed in de film en wordt langzaam maar zeker mee gezogen in het verhaal van de speurtocht naar Osama Bin Laden . De setting doet de film ook goed en alles lijkt zich ook daadwerkelijk op de authentieke plaatsten af te spelen . Ook de acteer prestaties waren echt goed vooral van Jessica Chastain als Maya , de rol lijkt veel op de rol van Claire Danes als Carrie Mathison in "Homeland" (2011) - imdb.com . Ook een kleine rol van nieuwkomer Taylor Kinney die nu in de hit serie "Chicago Fire" (2012) - imdb.com is te bewonderen en ik voorspel hem een gouden toekomst ( Hij heeft alles mee hij is groot en knap en kan goed acteren) verder nog rollen van Kyle Chandler, Chris Pratt, James Gandolfini en Joel Edgerton, aanrader een negen dus 4.5*

avatar van madmax1

madmax1

Begint wat moeilijk ,met allerhande Arabische namen,dan versneld het tempo en ga je er eens goed voor zitten ,goed verzorgt camera werk met prima acteurs in een overtuigende setting. ,geen propaganda

avatar van van leur

van leur

sterke film stukje geschiedenis kan wel begrijpen als je 16 ben er niet veel aan vind

avatar van Rosicky

Rosicky

Erg blij verrast door Zero Dark Thirty. Een film van 2,5 uur die niet verveelt, heel knap. De inval in de compound van Bin Laden is een van de spannendste stukjes film in tijden. Hulde.

avatar van scumfrog

scumfrog

Goeie film. Na het lezen van het boek had ik een tieten, schieten, helikopter film verwacht, maar niets bleek minder waar. De Seals uit het boek besloegen maar 1/3 van de film, het laatste deel. De opbouw daar naartoe was goed en gaf een inkijk in het speurwerk naar de locatie, de inval gaf de film een spannend einde.

avatar van james_cameron

Eersteklas thriller, zakelijk en realistisch in beeld gebracht door regisseuse Kathryn Bigelow. Praktisch de hele film rust op de schouders van Jessica Chastain, als de CIA-agente die na een obsessieve zoektocht van vele jaren ontdekt waar Osama Bin Laden zich schuilhoudt. Haar ontwikkeling ontvouwt zich op geloofwaardige wijze en Chastain is nooit beter geweest dan hier. De opbouw van het verhaal is aan de (te) lange kant, maar de spannende finale maakt dan weer alles goed.

avatar van FillumGek

FillumGek

Interessante film die ons een beeld geeft hoe het er destijds achter de schermen aan toe gegaan zou zijn. De film komt meteen goed op gang met wat martelingen, een dingetje waar ik als horrorliefhebber niet bij wegkijk. Nu is dit alleen visueel niet schokkend en al snel blijkt dat de film verder meer verhaal is dan actie.

Zo zie je vooral wat CIA-mensen allerlei lijntjes onderzoeken om bin Laden te lokaliseren. Terroristen ondervragen, terroristen tracken en vele kleine aanwijzingen tot een groot geheel vormen. Best boeiend allemaal, al moet ik toegeven dat de speelduur op den duur een beetje parten ging spelen. Op een gegeven moment verlangde ik toch naar de climax, bovendien vallen er tientallen Arabische namen die ik niet kon onthouden of door elkaar haalde. Dat het Al-Qaeda netwerk groot is, is nu wel duidelijk.

De climax is toch wel het hoogtepunt van de film. De inval is erg spannend met de nightvisions, en dat in een onbekende plaats in het hol van de leeuw. Nu is het gebaseerd op waargebeurde feiten dus het is lastig te zeggen dat het ongeloofwaardig is. Toch verbaasde ik me hoe makkelijk bin Laden werd omgelegd. Niet zo zeer hijzelf, maar er was dus ook geen leger om hem heen. Al met al een goede film die in zijn totaliteit denk ik dicht bij de werkelijkheid komt, maar wel ietsje te lang duurt.

eRCee schreef:

Er is eigenlijk iets vreemds gebeurd met de discussie en daar draag ik waarschijnlijk ook verantwoordelijkheid voor. De aanvankelijke vraag van disneystore was: "Is The Hurt Locker trouwens niet te patriottisch?". Wat vervolgens wordt gedaan is deze stelling proberen te ontkrachten door te beweren dat tHL oorlog als een dodelijke verslaving laat zien. Maar dat is helemaal geen antwoord op de vraag "is de film patriottisch?". Het zijn twee verschillende zaken en de één sluit het andere niet uit. De vraag is mijns inziens te beantwoorden niet zozeer door te wijzen op wat de film laat zien, als wel te wijzen op wat de film niet laat zien. Daar ben ik hier en hier al uitvoerig op ingegaan, herhaling is overbodig.

Toch wil ik het volgende artikel nog onder de aandacht brengen: Don't Trust 'Zero Dark Thirty' - Peter Maass - The Atlantic - theatlantic.com

"...the heated debate on torture misses what's far more important and troubling about a film that seems destined for blockbuster and Academy Award status. Zero Dark Thirty represents a new genre of embedded filmmaking that is the problematic offspring of the worrisome endeavor known as embedded journalism."

Met name de één na laatste alinea die correspondeert met wat ik hierboven over tHL schreef (over "omissions"):

I agree that the movie's depiction of the CIA is regrettably uncritical; let's remember, the CIA provided false evidence for going to war against Iraq, it tortured prisoners in secret jails and sent others to third countries where they would be tortured (and covered up as much of this as possible), and it is now engaged in a covert program using aerial drones to kill people who have not been convicted of any crime—and in these attacks women and children are often killed. The film fails to consider the notion that the CIA and the intelligence industry as a whole, rather than being solutions to what threatens us, might be part of the problem.

Laatste: "Zero Dark Thirty" And The CIA's Hollywood Coup - buzzfeed.com

The result of this collaboration between the filmmakers, public relations experts, and the intelligence world has been unevenly received by viewers who are familiar with the actual historical record. Academy Award winning documentary filmmaker Alex Gibney, who made Taxi To The Dark Side, said that Boal and Bigelow were “seduced by their sources” at CIA. The New Yorker’s Jane Mayer, who has spent the last few years examining the underbelly of the War On Terror, wrote the film “milks the U.S. torture program for drama while sidestepping the political and ethical debate that it provoked.” And author Brett Easton Ellis famously trashed ZDT as “the most morally dubious, obtuse, overrated” movie of 2012.

(...)

Now, though, ZDT has done the agency a huge public service: providing the CIA with its own Top Gun, a film that military officials consider one of the most successful recruitment vehicles of all time.

avatar van kammie888

kammie888

Goeie film met een leuk verhaal, vooral het begin en het eind weten zeker te boeien. Het midden van de film is echter moeilijk doorheen te komen en er wordt veel gesproken / politieke touwtrek spelletje gespeeld. Dit deed de film geen goed naar mijn mening!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Uitstekende film!

Van begin tot eind is het razend boeiend. Snap niet dat mensen het tussengedeelte vinden inkakken.

Je wordt van begin tot eind meegesleurd in de zoektocht naar belangrijke kopstukken van Al Qaida met natuurlijk Bin Laden als hoogste prioriteit.

Bigelow laat perfect zien hoe het allemaal in z'n werk is gegaan, zonder dat het een onoverzichtelijke brei van namen en gegevens wordt.

Het is prima te volgen, ook voor een leek die weinig van deze hele situatie afweet.

Ster van de film is zeker weten Jessica Chastain. Uitstekende rol van haar, en als de werkelijke feiten overeenkomen met die van de film dan is het aan een vrouw te danken dat Bin Laden werd gevonden.

Had onlangs al een soort van documentaire gezien op TV over de missie in Pakistan om Bin Laden te vinden en te vermoorden dus ik wist ongeveer wat komen ging.

Maar dat maakt het slot er niet minder om want het is een tijd geleden dat ik zo'n spannende scene heb gezien.

Werkelijk uitstekend gefilmd en razend spannend met als klapper natuurlijk de vondst van Osama en de uiteindelijke dood.

Bigelow heeft zeker gedurft om dit te verfilmen, ze heeft al een berg kritiek te verduren gehad wat betreft de martelscenes en het feit dat ze geheime informatie frontaal op het grote scherm knalt.

Wat mij betreft maakt het me geen fluit uit hoe ze aan die info gekomen is, ze heeft een prima film gemaakt en dat is voor mij het voornaamste!

Dikke vier sterren!

martijn011 schreef:

ze heeft al een berg kritiek te verduren gehad wat betreft ... het feit dat ze geheime informatie frontaal op het grote scherm knalt.

Dat zou me verbazen, aangezien ze juist door de CIA bij de hand is genomen voor deze film. Ze was "embedded": zie de 2 links in mijn vorige bericht.

Heb je een bron voor deze kritiek?

Anatolia

Ik bedoelde een bron voor de kritiek omdat ze geheime informatie in beeld zou hebben gebracht. Dat van het martelen weet ik al.

avatar van Zandadder

Zandadder

Skrean schreef:

Wie nog gelooft dat Bin Laden achter 9/11 zit, nou ja.....

Laat ik zeggen dat ik dat los van deze film probeer te zien. Ben hier toch wel redelijk nieuwsgierig naar.

martijn011 schreef:

Bron 1

Bron 2

Bron 3

Alleen die eerste link gaat over kritiek op het delen van geheime informatie en dat komt dan van Republikeinen die bang zijn dat Democraten dit voor politiek gewin doen. Totaal geen kritiek van waarde dus.

Wel moet ik je bedanken voor de Nieuwsuur-link, aangezien ik daar iets voorbij zag komen dat mijn twijfels over Bigelow totaal wegneemt. Men vond het flauw dat ik haar een militarist noemde. Welnu:

“I want them to be moved. I want them to know that this is the story of the intelligence community finding this man. These are incredibly brave individuals, dedicated individuals, who sacrificed a lot to accomplish this mission."

Dit zijn de woorden van een militarist, een nationalist* pur sang. We hebben het hier over het verhaal van een buitengerechtelijke, heimelijke executie (met een even heimelijke afloop), waar volgens Bigelow nuttige martelpraktijken aan zijn voorafgegaan. Het verhaal van de hiervoor verantwoordelijke "ongelooflijk dappere individuen die zoveel hebben opgeofferd" (net zoals de hoofdpersoon in The Hurt Locker?), zou ons volgens haar moeten raken.

Nu maar hopen dat de stem van de kritische kijker het eens een keer zal winnen van die van het popcornpubliek.

*Grappig dat we het bij Amerikanen altijd hebben over "patriottisch". Gewoon het beestje bij de naam noemen.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Er is een prima middenweg. Bigelow gelooft in de noodzaak van de USAF maar dat maakt haar nog geen militarist, net als individuën die het niet met haar eenszijn pacifisten zijn. Gelukkig is het niet zo zwart/wit maar vast wel ideaal als je zo vastgeroest zit in de hokjesgeest.