• 9.138.148 stemmen

Met onder meer: Tom Hanks en Barkhad Abdi

Gesproken taal: Engels en Somalisch

Releasedatum: 21 november 2013

Plot Captain Phillips

"Out here survival is everything."

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard Phillips, kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama. In 2009 werd dit schip door Somalische piraten gekaapt en Phillips gaf zichzelf op als gijzelaar, om zijn bemanning te redden.

avatar van GTAKevin023

GTAKevin023

Goeie film. Zeker Tom Hanks speelde zijn rol erg goed! Tom Hanks is gewoon een top acteur!

avatar van konijnenkop

konijnenkop

Zeer goede film op het laatst werd het een beetje langdradig maar een top film, zou hem graag nog een keer kijken !!

avatar van bloepie

bloepie

geweldige film,maar waarom mogen ze niet terug schieten de bemanning....

avatar van MisterD 1985

MisterD 1985

Het enige minpuntje was de lengte van de film. Voor de rest een zeer sterke film, met een zeer sterke Tom Hanks. Op het einde laat Tom Hanks zien waarom hij in mijn ogen één van de beste acteurs is.

avatar van deventerate

deventerate

De film is absoluut niet slecht alleen had het na 2 uur kunnen stoppen ,want daarna was het gewoon genoeg.

avatar van Don Homer

Don Homer

Prachtige film! Hij begon als een bedwelmde krakkemikkige slak met een stokje maar toen die eenmaal op gang kwam (geef 'm een minuut of 30) bleef het spannend. De onstuimige relatie tussen de kapers en de gekaapte kapitein was heel interessant. Het laatste uur was het beste van de film. Een zeer spannende apotheose met een emotioneel einde, zeer realistisch in beeld gebracht. 4,5*

Speelt Tom Hanks overigens weleens een boef?

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Don Homer schreef:

Speelt Tom Hanks overigens weleens een boef?

Jazeker! Road to Perdition (2002) is een aanrader als je Hanks eens in een andere rol wil zien.

avatar van Panoramix

Panoramix

IJzersterke triller. Tom Hanks blijft een held voor dit soort rollen. Slotscène was indrukwekkend. Ben ook fan van Greengrass. Absolute aanrader.

avatar van Suteruni

Suteruni

super spannende film, met Tom Hanks zit je gewoon altijd goed als hij in een film speelt. Zat er echt helemaal in, heb me geen moment verveeld. Die somaliers waren ook zo echt, moeten natuurlijk acteurs zijn maar is bijna niet te geloven. Kan me nog herinneren dat het vaak in het nieuws was dat er schepen werden gekaapt maar ff snel gegoogled en in 2018 is het nog gebeurd. Het is hun werk, gewoon een baan, goederen van A naar B te brengen over zee. Ze moeten echt worden beschermd in de vorm van veilige routes en/of beveiliging aan boord, vind ik. Nou ja....moet nog ff bijkomen

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Positief verrast. Ik had me eigenlijk voorbereid op een klef drama met het “genie” Tom Hanks als reddende engel, hengelend naar Oscar. Zo’n film is Captain Phillips gelukkig niet.

Nu ja, Hollywood kennende zal men het verhaal wel wat aangedikt hebben. En de echte Phillips zal het ongetwijfeld keihard in z’n broek gedaan hebben, in tegenstelling tot de koele kikker in deze film. Maar storend? Niet echt. Captain Phillips is een intense, chaotische thriller die je ruim twee uur lang aan het scherm gekluisterd houdt.

Achter de camera stond een man die een patent lijkt te hebben op het verfilmen van waargebeurde clusterfucks en daar ook telkens aangrijpende cinema uit puurt. (Stiekem ben ik ook wel benieuwd hoe deze film eruit zou zien indien pakweg Michael Bay dit concept onder handen nam, met een “gepimpt” scenario en The Rock in de hoofdrol… Dat lijkt me ook wel vet.)

Anyway, Captain Phillips is een ijzersterke thriller. 4*

avatar van kinkymen

kinkymen

Super intrigerende film waarbij je elke minuut van de film met de captain meeleeft.

avatar van Kondoro

Kondoro

“You're not just a fisherman! You're not just a fisherman!”

Aangenaam verrast door dit waargebeurde verhaal omtrent Captain ‘Richard Phillips’. Ik heb erg genoten, de film stond nog op Netflix en is eigenlijk een beetje onbedoeld aangezet, en zoals ik al zei is het een positieve zit geweest. Destijds toen deze film uit kwam had ik er al best veel over gehoord, dus ik was aardig enthousiast toen ik deze voorbij zag komen.

De film begint in ieder geval vrij goed, en is na een kleine dertig minuten al direct spannend. Er is niet veel ruimte voor iets anders, een kleine introductie met ‘Richard Phillips’ en zijn vrouw van te voren en we gaan eigenlijk vrijwel direct de zee op. Na de dertig minuten komen de piraten in beeld en zitten we eigenlijk al volop in spanning. Het lastigste is om dit dan ook een ruime twee uur spannend te houden, en dat weet ‘Paul Greengrass’ fantastisch te doen. Toch, op het einde werd het iets te langdradig (in het reddingsbootje) waardoor de concentratie wellicht wat weg zakte, het was een herhalend beeld en het onderhandelen duurde wel lang. Toch maakte de film een goede indruk, en was het verhaal interessant te volgen.

‘Tom Hanks’ leverde een prachtige prestatie af als ‘Richard Phillips’. Een waanzinnig en bijzondere rol die ‘Hanks’ met de vele spanning en bange blikken wist te leveren en ik zat er echt in, heerlijk. Ook ‘Barkhad Abdi’ als ‘Muse’ deed het erg vet die ook onder de bijnaam ‘Skinny’ ging. En de film kende verder ook nog wel een leuke cast, de drie Somalische vrienden van ‘Muse’ deden het ook goed en de bemanning opzich ook wel maar dat is voor mij te veel om nu stuk voor stuk langs te gaan.

Het verhaal vond ik ook best tof. Het verhaal gaat over de Amerikaanse kapitein ‘Richard Phillips’ die met een grote containerschip langs Somalië vaarde. Hij word opgedrongen door piraten en wist de eerste ‘aanval’ af te slaan maar, de tweede keer lukte hem dat niet en werd de boot gekaapt. ‘Phillips’ zette alles op alles om de piraten bij zijn mannen weg te halen al lukte dat niet even goed, en werd hij mee genomen als gegijzelde en werd gered door de Amerikaanse marine.

Dus ja, ik heb aardig genoten van deze film. Hij was vloeiend, spannend en de actie was erg hoog. De tijdsduur is niet extreem lang waardoor de film best makkelijk was om uit te zitten. Hoewel het einde misschien net iets te lang duurde in het reddingsbootje, was de simulatie van het hele gebeuren prachtig in beeld gebracht en ik heb me erg vermaakt. En respect voor meneer ‘Phillips’.

avatar van Bram0108

Bram0108

Wel verrast door deze film. De spanning is erg goed gemaakt, dat komt ook voor een groot deel door het goede acteren van de gijzelaars. Maar vooral Tom Hanks speelt fantastisch. De speelduur was voor mij totaal geen probleem.

avatar van pampelonne

pampelonne

spannend en best realistisch.
het is bijna niet te geloven dat 4 mannen een groot vrachtschip met 20 man aan bemanning, weten te overmeesteren.
het lijkt mij in ieder geval heel beangstigend.
tom hanks speelt heel goed, knap om zo'n rol neer te zetten van een kapitein die niet in paniek raakt.
op het einde komt toch wel veel amerikaanse heroïek te voorschijn, het uitschakelen van de piraten in een keer, waarbij de kapitein niet geraakt wordt, hoe dan?

avatar van Aurum

Aurum

pampelonne schreef:

Dat is toch echt hoe het is gegaan
LINK (en zie ook andere artikelen over de kaping)

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matige bedoening.

Het is een verdienstelijke poging geweest van Paul Greengrass, om op zijn manier de gijzeling van kapitein Philips te verfilmen. Met zijn losse camera zit hij kort op de bezwete huid van Tom Hanks, ook hier weer een brave, alledaagse vader en echtgenoot. Hij poogt daarmee om een claustrofobische, spannende sfeer te brengen. Ik word er echter vooral zenuwachtig door, op de slechte manier. Heel soms kan die aanpak mij wel bekoren, maar dat zijn eerder uitzonderingen.

Daarenboven is de hele gebeurtenis eigenlijk gewoon niet interessant genoeg. Enkel wanneer de Seals ten tonele komen, heeft de film mij nog even kunnen boeien. Maar verder is het toch een nogal oppervlakkige en te lange vertelling, al vermoed ik dat de echte Richard Philips niet ontevreden zal zijn met de manier waarop hij hier geportretteerd wordt.

2,5

avatar van trebor1990

trebor1990

Mooie film, maar ze hadden toch wat benzine over het laddertje kunnen kiepen en een stuk brandend papier... als er geen bewapende beveiliging aan boord mag is dit een prima methode

avatar van Jynxter

Jynxter

Goede biopic-thriller. Hanks doet zijn ding zoals we van hem gewend zijn. Maar ook de piraten zijn overtuigend.

Ik weet niet in welke mate het ware verhaal geromantiseerd is, maar Hollywood kennende zal dat niet gering zijn. Toch blijft Captain Phillips naast meeslepend en spannend ook geloofwaardig. Misschien dat de crew wat naïef is, maar het is best aannemelijk dat dat ook zo was. Het zijn immers geen mariniers.

Ook prettig is het dat het goed en kwaad eens niet zo zwart / wit wordt voorgesteld. De Amerikanen zijn weer de helden natuurlijk, maar ook de piraten worden menselijk weergegeven.

Greengrass heeft een mooie film neergezet, maar neemt er wel iets te lang de tijd voor. Typisch gevalletje "less is more".

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Geweldige film.....spannend ( snap alleen niet dat er nog geen pistool aan boord was )....4,5

avatar van Thomas83

Thomas83

Deze maar weer eens gezien. Ook na mijn derde of vierde keer nog een fantastische film. Wat de film vooral zo goed en spannend maakt zijn de verhoudingen tussen de kapitein en de leider van de piraten onderling, en die tussen beide leiders en hun bemanning. De piraten worden op zo'n genuanceerde manier neergezet dat je met ze gaat sympathiseren. Je wil eigenlijk niet dat er doden gaan vallen, ook al is dat onvermijdelijk.

Heerlijk ook hoe alles in beeld wordt gebracht vanuit het perspectief van de marine en autoriteiten, met radarbeelden, overleg op verschillende niveaus, indrukwekkend materieel en technische snufjes, een hoop jargon, enzovoort. Alles wordt op zo'n gedetailleerde manier in beeld gebracht zoals eigenlijk alleen Greengrass dat kan.

Het laatste deel met de gijzelingssituatie is zo intens, zelfs al wist ik al hoe het allemaal af zou lopen. Dat komt vooral omdat alle personages echt als mensen worden gezien. Vond het ook indrukwekkend hoe bijvoorbeeld die commandant van de USS Bainbridge die de onderhandelingen deed oprecht de levens van de piraten wil redden. Heel overtuigend gespeeld.

avatar van mrklm

mrklm

Richard Phillips [Tom Hanks] is de ervaren kapitein van een vrachtschip dat het doelwit wordt van een groepje Somalische kapers, Gebaseerd op een incident dat plaatsvond in 2009 en net als bij United 93 slaagt Greengrass erin een nagelbijter van een thriller af te leveren in de vorm van een kat-en-muisspel tussen Phillips, die alles doet om zijn bemanning te redden, en Muse [Barkhad Abdi], de intelligente leider van de piraten die vol overtuiging verkondigt: “I’m the captain now!”. Greengrass koos onervaren acteurs met een Somalische achtergrond voor de rol van de piraten en verbood Hanks vooraf contact met zijn tegenspelers te hebben. Abdi domineert met een verbluffende en onvergetelijke vertolking en Hanks vervalt nooit in valse heroïek. Sterker nog: we zien Hanks constant denken, wetend dat één fout besluit van hem zijn eigen leven, maar vooral die van zijn bemanning kan kosten. Kreeg zes Oscarnominaties (o.a. voor Abdi), maar The Academy zag Tom Hanks’ onbaatzuchtige rol, één van zijn beste prestaties ooit, jammerlijk over het hoofd.

avatar van teigertje

teigertje

Een fantastische en razend spannende film.

Uiteraard meegerekend dat deze film, naar een waargebeurd verhaal is.

Tom Hanks is weer fenomenaal in deze film.

De acteurs die voor de Somalische piraten spelen zijn fantastisch in hun rollen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Lovelyboy schreef:
Fijn, bijzonder fijn filmpje. Film komt redelijk traag op gang en kabbelt wat aan. Zo zie je Hanks eerst nog even thuis en daarna in de toch redelijk saaie en gewone routine van het schip klaar maken en er weken mee onderweg zijn. Dit is niet spectaculaire natuurlijk. Iedere dag in die grote metalen bak onderweg zijn, van bed, op bed, ontbijt, lunch en avondeten. De nadruk die daarop ligt is wat mij betreft juist perfect want het versterkt het effect van de spanning en de 'ongewone' situatie waar de bemanning in terecht komt. Van de gewone saaie weg onderweg in een buitengewoon gevaarlijke kidnapsituatie.

Vervolgens ontwikkelt de film zich in een sneltreinvaart vol spanning en een interessant kat en muis spel. De spanning weet niet van wijken ook als Hanks meegenomen wordt in de reddingsboot. Ook daar blijven de gebeurtenissen elkaar opvolgen waarbij ik me afvraag komt hier een einde aan en hoe in godsnaam?

Behoorlijke spannende en meeslepende film. Goed geacteerd, prima in beeld gebracht en oog voor alle situaties en omstandigheden. Mooi ook nog even de echte kapitein Phillips in beeld te krijgen.

Het was wel eens tijd voor een herziening wat Captain Phillips betrof, voor het gemak dan ook maar even mijn oude comment aangehaald.

Zoals gezegd, hoe spannend kan het leven zijn op zo'n enorm bakbeest dat zich aan de hand van computers ook nog praktisch zelf kan besturen? De klok rond, eten, werken, slapen, altijd dezelfde gezichten en omgeving. Toch wordt er in de haven meteen al heel subtiel een scherp randje qua gevaar gevormd, Phillips is al in gedachten met een risicoberekening bezig terwijl de rest in de routine van de dag lijkt te zitten. Eenmaal onderweg wordt toch in de tweemaal dat het schip benadert wordt de spanning op fijne wijze opgebouwd. Erg mooi in zulk soort gevallen de rust waarin Phillips en zijn rechterhand hun werk blijven doen en keuzes maken. Geen enkele vorm van paniek wat dat betreft.

Eenmaal aanboord krijgt de film een bijna onvoorspelbare en onaangename vibe. De spanning is bij tijd en wijlen te snijden rondom de Somaliërs die behalve op het randje van doordraaien lijken te staan toch zeker niet achterlijk zijn. Andermaal is daar de rust van Phillips die met zijn optreden erger doet voorkomen en daarna de pogingen van de crew het schip op een intelligente manier weer in handen te krijgen met het voordeel dat de zij uiteraard de boot van binnen en buiten kent.

Maar de film krijgt met de derde episode nog een behoorlijke dessert voorgeschoteld en wellicht dat dit toch de kers op de taart betreft. Want wat bouwt Greengrass toch op briljante wijze de spanning op naar het einde in de oververhitte reddingsboot met zoveel elementen die in een mooie dynamiek samen verweven worden met in dit geval de Somaliërs, Phillips, de boot, de Seals en de claustrofobische sfeer... Greengrass heeft heel wat ballen in de lucht en houdt ze daar op vakkundige wijze.

Meest aangrijpende scene is toch vervolgens wel de marinehospik die zich over Richards ontfermt, je voelt Phillips als het ware leeglopen na dit oordeel en langzaam instorten, en wat blijft die vrouw rustig en behoudt ze een bepaald contact met hem, prachtig. Zo ook de rust van de Seals die na de opdracht weglopen zo van 'another day at the office'. Het maakt van Captain Phillips als film een rush qua spanning, met perfect opgebouwde momenten. Maar Greengrass vergaloppeert zich niet alleen daaraan en heeft ook momenten waar gevoel, emotie en rust overheerst. Voeg daar de typerende Greengrass camera stijl aan toe, een soundtrack die heel veel op Inception lijkt ook al horen we geen Zimmer, en een heel klein inkijkje wat de uitzichtloze situatie van de Somaliërs betreft die zich onder het motto beter iets proberen dan verrekken voor de kar laten spannen en je hebt toch best wat. Daarom een geslaagd herkijk en de vier sterren die ik de vorige keer had gegeven sluiten nog prima aan.

avatar van Sgt. Trash

Sgt. Trash

Wauw, wat een acteur die Hanks! Abdi was ook zeer geloofwaardig.

Had de film al eerder gezien, maar de laatste scene pakt je toch weer,

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een stuk beter dan het Kapringen (2*), dat verveelde met zijn eindeloze ondehandelingen. De Maersk Alabama kaping was een sterk gemediatiseerd gebeuren maar ik kon me de details niet herinneren. Zo kwam het nog als een verrassing over dat Capt. Phillips in een reddingsboot als gijzelaar meegenomen werd. Ook de hopeloosheid van de Somali's, die in een verscheurd en anarchistisch land leven, schemert goed door. De vertrouwensband tussen Muse en Phillips, waarbij de Somali altijd naar Phillips advies en grillen lijkt te luisteren, stoorde de film. Even vreesde ik dat ze écht buddies zouden worden. Gelukkig was er nog die brute Somaliër om de spanning wat op te drijven. Technisch heel sterk camerawerk in die nauwe ruimte in de reddingsboot. Lijkt echt een hachelijke onderneming om te filmen. Een goede film door zijn realistisch gebrachte situatie, al zie ik er zelf niet echt een top 250 film in.