• 9.377.956 stemmen

Met onder meer: Tom Hanks en Barkhad Abdi

Gesproken taal: Engels en Somalisch

Releasedatum: 21 november 2013

Plot Captain Phillips

"Out here survival is everything."

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard Phillips, kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama. In 2009 werd dit schip door Somalische piraten gekaapt en Phillips gaf zichzelf op als gijzelaar, om zijn bemanning te redden.

avatar van nielsp83

nielsp83

scumrules schreef:

Het viel me trouwens wel op dat de muziek op het einde van de film verdacht veel lijkt op die van een andere bekende film. Kan me even niet meer herinneren welke dat precies is.

Had ik ook, volgens mij bedoel je Inception!

avatar van m1701

m1701

Geweldig goeie film!!!

Vooral het eerste uur was geweldig... constant met kippenvel op mn armen gezeten.

Toen zakte de film iets in (ik vond de keuze van bemanning beetje tegenvallen waardoor

ik geloofwaardigheid verloor)

Daarna werd de film weer heeeel sterk en heb ik steeds op het puntje van mn stoel gezeten.

De kapers waren echt zeer overtuigend!

WOW wat een film!!!!

Absoluut moeite waard om te kijken

ps. wij hadden zo het vermoeden dat de arts die Hanks op het eind onderzocht geen actrice was maar een echte trauma arts.... had iemand anders dit idee ook?

avatar van Timba69

Timba69

AmazingPP schreef:

Zeer ongeloofwaardig; ik bedoel: een hele crew van een schip is bang voor vier piraatjes? Kom op zeg!

Dit is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en volgens mij is het juist de kracht van de film dat het zeer realistisch is weergegeven. Ik begrijp dat jij in het echt als een soort van Rambo de situatie wel had opgelost. Met een steeksleutel of koevoet de mannen met uzi's van de reling had geslagen. Of kijk je misschien teveel actiefilms en denk je dat het in het echte leven ook zo gaat?

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Timba69 schreef:

Nee, joh. Actiefilms zijn niet mijn favoriete genre. In tegendeel. Maar ik vond dat zeer ongeloofwaardig overkomen. Het zal dan wel aan mij liggen...

avatar van willem_45

willem_45

m1701 schreef:

Geweldig goeie film!!!

ik geloofwaardigheid verloor)

De kapers waren echt zeer overtuigend!

WOW wat een film!!!!

Absoluut moeite waard om te kijken

avatar van nielsp83

nielsp83

nielsp83 schreef:

Had ik ook, volgens mij bedoel je Inception!

Oh nee, 'The Dark Knight'!

avatar van willem_45

willem_45

Ze speelde haar rol erg goed, nuchter en koel de vragen stellen, zich niet laten meeslepen door de emotie. Of zij een echte trauma arts is zou ik niet durven zeggen. Tom Hanks was echt super in deze film, vooral in die laatste scene de shocktoestand.

Een van de beste films van dit jaar samen met "prisoners"

avatar van cordiacovens

cordiacovens

m1701 schreef:

Dit is de echte arts die ook werkte op het echte schip

avatar van Cygor

Cygor

Een van de beste films van dit jaar!!

Heel overtuigend gespeeld door zowel Hanks en de piraten.

Heb op het puntje van me stoel gezeten.

Het kwam allemaal zeer realistich over WOW!!!!!!

avatar van alexander75

alexander75

Gewoon 5 sterren ! echt een film zoals alleen Tom Hanks hem kan spelen.

Top !

avatar van Pecore

Pecore

Interessant artikel waarin wordt beweerd dat de film en het boek het niet zo nauw nemen met de werkelijke gebeurtenissen. Zo zou de echte kapitein niet zo heldhaftig zijn als hij in de film wordt neergezet. Ook interessant om te lezen hoe het de werkelijke Abduwali Muse is vergaan nadat hij gevangen is genomen. Ik ben het overigens niet met de geinterviewde eens dat het verhaal teveel vanuit Amerikaans perspectief verteld wordt. Ik kreeg wel degelijk sympathie voor de piraten en hun situatie.

avatar van wwelover

wwelover

Goede film waarin natuurlijk vooral geweldig geacteerd wordt. Niet alleen door Tom Hanks, die wel briljant is natuurlijk maar ook door de piraten. Visueel is het ook een strakke film en de muziek is goed alleen af en toe aanwezig. Het verhaal, waar ik vooraf weinig van wist, is spannend, maar het had korter gemogen. De intro duurde me te lang. Of het nou daadwerkelijk allemaal klopt betwijfel ik, maar dat is verder niet heel belangrijk. Maar als het echt allemaal zo gegaan is vind ik het heel raar dat de piraten het niet doorhadden van 'stoel 15'. ZE verstaan gewoon Engels en het werd zo obvious aangegeven continue. Terwijl er uiteindelijk toch niks meer mee gebeurde verder.

avatar van gatygun

gatygun

Niet echt een super goede film te noemen. Alles is vrijwel voorspelbaar, en alles lijkt veelste veel te zijn gedramatiseerd.

Natuurlijk moet alles fout gaan zoals het gaat en kunnen ze niet gewoon een goede oplossing zoeken. De fout lag veelal bij het script. Het klinkt gewoon niet overtuigend, het klinkt overgedramatiseert.

Acteer prestaties van verschillende casts waren ook niet geweldig te noemen. De cast setup was dan ook een standaard overgedramatiseerde combo wat je in veel films van tom vindt en nu toch wel erg voorspelbaar is geworden.

Het einde is het enigste waar ik tom hanks goed in vondt. Hier kun je echt zijn acteer prestaties goed zien verder in de film stond het nogal op een laag pitje.

conclusie:

Verhaal: niet echt goed te noemen, erg voorspelbaar dat het steeds erger wordt, ongeacht dat het om een waar gebeurt verhaal gebaseerd is, hadden ze beter wat anders kunnen kiezen. Het verhaal is vergeet baar het moment dat je de film uit zet.

Cast: ook niet geweldig te noemen, vooral de setup is ook voorspelbaar te noemen. Tom hanks kwam pas goed in zijn rol in de laatste paar minuten van de film echter de rest van de film was er bar weinig aan buiten een hoop geschreeuw wat nogal vervelend begon te worden.

Geluid: goed te noemen, niks speciaals.

ik geef de film een 3,5. Het is een aardig film om te kijken meer ook niet. De film had niks speciaals of iets wat hem echt wegzetten als een standaard drama verhaaltje.

3,5

avatar van gatygun

gatygun

Timba69 schreef:

De fout is geweest dat ze dit verhaal gepakt hadden, ze konden beter het verhaal aanpassen. het komt gewoon weg niet geloofwaardig over zo.

probleem van het verhaal is:

1) Waren geen gewapende mensen op het schip? die de piraten in 3 seconden kunnen afschieten? aangezien het erg makkelijk van hoogte is op zo'n boot te knallen.

De rede waarom ze aan boord komen is meestal door te dreigen om het schip tot zinken te brengen met rakket wapens. Ik denk dat die dit deel vergeten is te melden.

3) waarom verstopt iedereen zich? wat heeft dat voor nut? maakt het alleen maar moeilijker dan makkelijker, en dit is ook de rede waarom het ten eerste uit de hand loopt

4) waarom zouden die piraten uberhaupt in het bootje stappen? hun leidertje komt vrij waarom niet gewoon uitstappen en contact opnemen met mensen aan de kade die losgeld gaan eisen?

5) waarom hebben die lui 30.000 dollar aan geld in een kluis en niet meerdere tonnen? iedereen weet dat die piraatjes boten al meer kosten dan 30.000 dollar. meestal zijn ze uitgerust met enorme motoren die ze geleend krijgen van de bazen op de wal die de meuk leiden. die 30.000 euro zouden ze never na nooit voor handellen.

6) waarom gaat de kapitein uberhaupt mee met zo'n boot die echt totaal geen beveiliging op zich heeft? ik had mooi gezegd doei !. maar nee hoor gewoon doen. ( ze hadden makkelijk hun leider vast kunnen houden net zo lang tot ze tom hanks vrij lieten komen.)

maja waarom stapt tom hanks uberhaupt in die boot? ze hadden net zo simpel kunnen ruilen inplaats van gewoon ja te staan knikken. Een paar geweren had vrijwel dit hele gebeuren kunnen oplossen.

De film riekt gewoon naar niet goed doorgedacht iets, veelste veel ogen en haken zitten eraan. Nee een rambo gast was niet nodig geweest, maar 3 werkende hersencellen had al veel doen voorkomen. En dit maakt het verhaal ook teleurstellend en gewoon kwalitatief niet goed.

Het is echt gebeurt schijnbaar, echter is dit verhaal niet bepaald een goed idee om te verfilmen. Het enige echte goede stuk in de film was het einde, van de acteer prestaties van tom hanks. Echter de rest van de film was gewoon een veel schreeuwend voorspellend, vol met foute handelingen teleurstelling in mijn visie.

Het was veel beter geweest als ze 3 bootjes hadden, met 25 piraten met een grote boot met gasten erop die dreigen om het schip te laten zinken en het personeel te vermoorden als ze hun niet aan boord laten komen.

Dat deze lui dan zelf het schip doorzoeken etc.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

Verschrikkelijk goede film, dit. Ik had een prima thrillertje verwacht, maar de film oversteeg mijn verwachtingen. Paul Greengrass zet hier, dankzij zijn docu-stijl, een erg realistisch beeld van een kaping neer. Buiten dat doet de film wat een thriller hoort te doen: hij houdt je in spanning van begin tot eind. Nagelbijten, chronisch popcorn eten en op het puntje van je stoel zitten hoort hier allemaal bij.

De acteerprestaties zijn top. Tom Hanks zet een prachtige performance neer, die je op het einde van de film zelfs een beetje emotioneel kan maken. Niet alleen Hollywood bekende Hanks, maar ook Barkhad Abdi (Muse) deed het zeer sterk als de kapitein van de Somalische piraten. Sterker nog, door de geweldige casting van Abdi en goed schrijfwerk voel je als kijker zelfs wat sympathie voor deze medogenloze "fishermen".

Een klein puntje van kritiek voor me zat wel in de eerste akte van de film: Rich Phillips is net bezig met een oefening voor het geval er Somalische piraten je schip aanvallen en... Somalische piraten vallen het schip aan. Ik vond het erg vreemd en het leek me wel erg toevallig.

Verder weinig op aan te merken. Spanning die je bij de keel grijpt, goede personages, perfect gestructureerd, realistisch geschreven en verwezenlijkt, oscarwaardig acteerwerk en emotionele katharsis. Naar mijn mening na ruimte-thriller 'Gravity' de beste film die ik dit jaar gezien heb.

4,5 sterren

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

gatygun schreef:

probleem van het verhaal is:

7) waarom wordt het bootje niet gewoon op het schip gesleept? die gasten hadden hem toch nooit dood geschoten omdat ze er dan zelf ook aangingen..

Inzake punt 1: Dat is geen probleem van het verhaal maar een probleem dat algemeen speelt. Burgers mogen vaak geen wapens dragen. Sterker nog, zelfs veiligheidsteams worden geweerd (ook door de Nederlandse regering voor Nederlandse schepen).

Inzake punt 7: Met de situatie waarin ze leefden en waarin ze op dat moment zaten? De kans is zeer groot dat Phillips echt wel kapot was geschoten als ze probeerden dat bootje binnen te halen. Niks te verliezen toch? En jaren cel of de dood hoeft in zo een gestreste situatie niet een hel groot verschil te zijn.

Inzake rest: geen idee in hoeverre dit zo is gegaan. Het komt soms wat dom over, maar gewone mensen in ongewone tijden doen weleens gekke dingen, dus niet per se ongeloofwaardig.

avatar van Zinook

Zinook

Een geweldige film waarbij je tot aan het eind in je stoel geboeid naar blijft kijken.

Het was niet mijn keuze om de film te kijken maar achteraf ben ik blij dat ik deze gezien heb. Wat een verhaal! En de lengte van de film heb je niet in de gaten. Je zit zo in de film dat je na die 2 uur zoiets hebt van: Duurde deze film 2 uur? Het leek wel 1 uur.

Dus je hoeft niet op te kijken tegen de lengte van de film. Die vliegen voorbij.

Daarbij waren de laatste 5 minuten echt kippenvel momenten.

Must see movie!

avatar van m1701

m1701

cordiacovens schreef:

Dit is de echte arts die ook werkte op het echte schip

zo'n vermoede had ik al.... ze deed het namelijk ook zo echt haha

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik vond tot gisteren "Prisoners" de beste film van het jaar maar nadat ik "Captain Philips" heb gezien komt die toch wel met stip op de eerste plaats van beste films van het jaar. Wat een super goeie acteur blijft die Tom Hanks toch, het verhaal vond ik vanaf het begin tot het einde toe heel goed, echt een topfilm. Zo zie ik ze het liefst.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Wat een spektakel. Altijd al afgevraagd hoe die Somailische mannetjes met die kleine bootjes een enorm containerschip kunnen hijacken. Nou, dat gat dus best makkelijk als je de film moet geloven. De kapers vond ik goed gecast, met die bezeten ogen, ze hebben niets te verliezen dus gewoon doorgaan tot het bittere einde. Op het einde werd het wel een beetje een verheerlijking van de Amerikaanse marine / US navy Seals. Maar ik heb me prima vermaakt en inderdaad het is eerder gezegd, die twee uur vliegen om.

Absoluut een aanrader.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

"verheerlijking van de Amerikaanse marine / US navy Seals"? Ik wil niet veel zeggen maar zo gaan ze wel te werk hoor, of dacht jij dat ze maar door blijven zaniken tot ze zich een keer overgeven? Zodra ze goed genoeg in positie zijn om te schieten dan doen ze dat ook, en terecht.

avatar van Apster

Apster

Erg goed. Was vooraf wel een beetje huiverig, dat ik me teveel zou irriteren aan het quasi docu stijltje, dat inherent is aan Greengrass. Viel me uiteindelijk echt mee. Vond het dicht op de huid filmen en de schokkerigheid zelfs zeer functioneel. Complete chaos en wanhoop, dat wordt onderstreept door de rol van Hanks. Hij speelt hier een van zijn beste rollen ooit, je leeft intensief mee met het personage. Ook de kapers spelen sterk, die door Greengrass worden neergezet als mensen en niet als monsters.

Zeer intense film, ondanks dat je weet hoe het afloopt. Het einde is één brok emotie en kippenvel, als Hanks wordt bevrijd en compleet in shock is. Sterk staaltje acteerwerk.

avatar van 3raser

3raser

Fantastische film! Vooral de rol van de Somalische piraten wordt zeer goed vertolkt.
Jammer dat er hier zoveel helden zijn die het allemaal heel anders hadden aangepakt.

Nee, die waren er niet. Dat wordt duidelijk vermeldt in de film. In Nederland mag je ook geen wapen dragen dus waarom zou dat ergens anders wel moeten kunnen? Ze meren toch ook weer aan in een land met een wapenwet?

2) 20 man op zo'n schip vs 4 piraten die ook nog is aan boord moeten komen? tja je moet wel heel veel niks doen om ze er niet op te laten. Het zal mij niet verbazen als de kapitein ze nog uitgenodigd ook heeft in het echt.

De piraten waren bewapend en schoten ook op de mensen die wel iets probeerden te doen. Je moet wel een enorme held zijn wil je dan gewoon blijven staan. Wat betreft die raket, ik heb geen idee hoe je aan die info komt, maar zoals je zelf al zegt is dat niet altijd het geval.

Waarom maakt dat het moeilijker? Die piraten zijn daar om te gijzelen, dan wil je toch dat je bemanning zo weinig mogelijk risico loopt? Bovendien lijken die piraten nauwelijks een idee te hebben van hoeveel mensen zich op het schip bevinden. Dus weten ze ook nooit of ze ze allemaal hebben. Prima tactiek dus.

De bemanning van het containerschip was op dat moment WEL bewapend. Kom op zeg, let eens op tijdens het kijken van de film. Ook die piraten willen liever niet dood. Dus kies je dan voor de makkelijkste oplossing of ga je het vuurgevecht aan?

Het zijn geen varende banken! Hoe meer geld aan boord hoe groter het risico op overvallen. Als jij weet dat je overvallen kan worden ga je toch ook niet met duizenden euro's op zak de straat op.

De kapitein is verantwoordelijk voor zijn bemanning en doet alles waarvan hij denkt dat goed voor hen is. Heb je nog nooit van verantwoordelijkheidsgevoel gehoord? De situatie is enorm gespannen en jij zou doodleuk zeggen dat ze het kunnen bekijken? Ik weet niet hoe oud je bent maar dit klinkt echt als een reactie van een 14 jarige actiefilm liefhebber.

Ze gingen hem toch doodschieten op het einde? Dat bewijst al dat je ongelijk hebt. Bovendien komt ook hier dat verantwoordelijkheidsgevoel weer kijken. Maar dat ken je blijkbaar niet. Je zet niet zomaar iemands leven op het spel. Niet in de echte wereld.

avatar van fratilumar

fratilumar

Geweldige film, Tom Hanks speelt wederom een meesterlijke rol. Het feit dat sommige gebruikers het verhaal analyseren spreekt boekdelen.. Wij zitten te kijken in een luie stoel maar de stress die er werkelijk heerst op die boot is in de film goed overgebracht. Dit soort films kan bijna alleen door Hanks goed worden gespeeld. Ook al zijn er nog zat goede acteurs, als je een film van Hanks opzet dan weet je dat je alvast je bier en je chips moet pakken om niets te missen.

Piraten kunnen trouwens wel eenvoudig een schip enteren. En de seals hebben hun paradepaardje ook weer kunnen tonen. Topfilm.

avatar van Ivar!

Ivar!

Werkelijk fantastische film. Gisteren gezien in de bios. Laatste halfuur met mijn mond open gezeten. Tom Hanks is werkelijk ongelooflijk. Niet voor niets dat hij een Oscar heeft gewonnen (als acteur voor Forrest Gump). Fantastische acteer prestatie zet hij hier neer in de rol van Captain Phillips. Waargebeurd verhaal, dat maakt het zeker realistisch. Heel sterk opgebouwd van het begin tot het eind. De volle waardering voor deze topfilm.

avatar van RaouL#1

RaouL#1

Wil even kwijt dat met name de laatste scene een puik staaltje acteerwerk is van Tom Hanks.Wat is die man een goede acteur.

Dit zorgt er voor dat deze film voor mij net een extra 0,5 krijgt en daarmee uitkomt boven de gemiddelde 3 'leuke wegkijker' rating.

avatar van b00ts

b00ts

Ik heb genoten van Kapringen .... ( Kapringen (2012) ) maar deze mag er ook wezen. Een uitstekende Hanks. Heb me geen moment verveeld.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Kapringen heb ik ook gezien maar deze film vind ik dan toch beter. Veel spannender dan kapringen die af en toe een beetje inkakt. Deze film bleef me constant boeien met prima acteerwerk zowel van Hanks als de kapers. 4 sterren van mij

avatar van tattoobob

tattoobob

Lekkere spannende film...vooral het laatste half uur is om te snijden!!!!

Beste film van het jaar???nee voor mij is dat toch Prisoners (2013).

Maar zo op de valreep van het nieuwe jaar toch nog een klapper,ook de laatste paar minuten van de film super realistisch...leek net echt....voor zo ver je dat kan weten dan.

Super overtuigende rol van Hanks ook

avatar van gauke

gauke

Ik vind het jammer dat ik 'Kapringen', een eerdere film over de georganiseerde piraterij, ook gezien heb, want 'n beetje gras wordt zo onbedoeld wel voor de voeten weggemaaid.

Een ongelooflijk intens verhaal over de strijd om te overleven, waarbij het zwaartepunt ligt bij de confrontatie tussen de kapitein van een vrachtschip en de leider van de Somalische piraten. Greengrass greep opnieuw de kans om te laten zien hoe goed hij is in (ondraaglijk) spannende actiefilms, vol tempo, en wat de begrippen duisternis, in het nauw gedreven voelen, angst en het verlies van je oriënteringsvermogen werkelijk inhouden. Tom Hanks is, net als in 'Cast Away' trouwens, bij machte z'n acteer ziel en zaligheid te leggen in de zich verloren wanende kapitein. Daarnaast schittert Barkhad Abdi: nerveus, waanzinnig, met opengesperde ogen, voor niets en niemand terugdeinzend. Rest nog het sterke camerawerk te vermelden.