menu

12 Years a Slave (2013)

Alternatieve titel: Twelve Years a Slave

mijn stem
3,76 (2610)
2610 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Drama / Historisch
134 minuten

geregisseerd door Steve McQueen
met Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Lupita Nyong'o

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelijkheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=wEiSMp7Iu_w

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Kondoro0614
4,0
Basto schreef:
Kijk Adio Zio Tom als je een realistisch beeldvan die periode wilt zien. Op elk vlak 100 keer beter


Lijkt me ook niet zo moeilijk met de label Documentaire.

avatar van Basto
2,0
Kondoro0614 schreef:
(quote)


Lijkt me ook niet zo moeilijk met de label Documentaire.

Maar het is geen echte documentaire.

avatar van Kondoro0614
4,0
Basto schreef:
(quote)

Maar het is geen echte documentaire.


Maakt me aardig nieuwsgierig.. Binnenkort maar even opzoeken dan ..

avatar van darlynhailey
4,5
aangrijpend en mooi verhaal over de gruwelen die een slaaf moet doorstaan
echte aanrader

avatar van Lovelyboy
5,0
Sin? There is no sin. Man does how he pleases with his propertie.

Ronduit ontnuchterende, keiharde en realistische film van McQueen, bekend om zijn grauwe realistische en lelijke manier van brengen, naar het bekende boek van Northup zelf die op enkele details prima gevolgd wordt.

Bizar verhaal over de redelijk welgestelde musicus die er ingeluisd wordt en vervolgens verhandeld naar het zuiden, waarna de ene schokkende situatie de andere opvolgt. Dat het leven van een neger weinig tot niets voorstelt is onontkoombaar, hoe Northup vol houd en zich niet laat breken is op het ongelooflijke af. Keiharde scenes zoals Eliza snijden door merg en been, zo ook de behandeling van Patsy die het slachtoffer wordt van een enorme machtsstrijd tussen Epps en zijn vrouw. Ik herhaal nogmaals dat het bizar is te zien hoe er met de levens van die mensen werd omgegaan. Een parallelle gedachten met de behandeling van de Joden is niet ver weg en vooral de term 'ontmenselijking' lijkt centraal te staan. Surrealistisch is de ruzie met Tibeats en de bijna geslaagde lynchpartij waar men hem gewoon laat hangen. Northup is eigendom van Ford dus mag Tibeats hem niet zomaar om zeep helpen maar de moeite van de lijn door kappen is een neger kennelijk dan weer niet waard. Koddig, bijna komisch, zijn bepaalde momenten met Epps. Het moment waar hij, beschonken al glijdend en vallend in de varkensstal achter, Northup aan zit. Ronduit bijzondere scene waar vooral Fassbender veel vrijheid kreeg voor invulling lijkt me.

Centraal staat toch de algemene toon die McQueen in de film weet te liggen. Het bijzondere aan al die spot, hoon en slechte behandeling is dat het nergens geforceerd overkomt, maar juist bijna normaal. Als kijker verbaas je je maar besef je tegelijk ook dat dit voor die mensen normaal was. Die intentie wordt uitermate goed benaderd met de quote dat een man doet met zijn eigendom wat hij wil, aldus Epps. De veroordeling van al het getoonde is dan ook wat mij betreft niet karaktermatig maar eerder van ideologische aard, iets dat kracht bijgezet wordt met alle wijsheden uit de bijbel. Men lijkt echt in hun recht te staan door zo te handelen met uitzondering van Ford die iets meer empathie heeft, maar ook niet meer dan dat.

Ejiofor, die ik nagenoeg niet kende voor deze film, is meer dan prima. Het zijn echter Nyong'o en vooral Fassbender die echt de sterren van de hemel spelen. Nu is Leto, die dat jaar de beste bijrol won voor zijn rol in de Dallas Buyers Club, ook begrijpelijk, toch vind ik Fassbender als de keiharde plantage-eigenaar Edwin Epps memorabel te noemen. Daarnaast heb ik altijd een zwak voor Paul Dano die zijn rol iets extra's meegeeft en hier ook weer een kwal/engerd eerste klas speelt. Dan de niet te vergeten soundtrack van Zimmer die al de gebruikelijke Zimmer ingrediënten heeft en meer dan prima is.

12 years a slave is een keiharde slap in the face die niet voor ieder geschikt is, maar wel een bijzonder realistische en harde inkijk geeft in de geschiedenis van de slavernij. De film biologeert, schokt, verbaasd en boeit. Topfilm ondanks het einde dat licht geforceerd aanvoelt met de hereniging met familie.

geplaatst:
na het zien van deze film sta je er toch even bij stil hoe de mensen onterecht worden mishandeld.
de film maakt duidelijk hoe het vroeger ging met de (negers) anders kleuringen. Northup was een goeie muzikant hij speelde namelijk viool. Mqueen heeft de film mooi op het screen uitgebracht vergelijken met het boek, alle details zijn er hoe de slavernij en de werk/verkoophandel er aan toe ging.

avatar van Black Math
3,0
geplaatst:
Met alle Black Lives Matter protesten is dit natuurlijk een zeer toepasselijke periode om deze film te zien. Momenteel leef ik ook op een toepasselijke locatie, namelijk in het Zuiden van de VS, waar deze film grotendeels plaatsvindt.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Solomon Northup en na op internet over zijn leven gelezen te hebben, is duidelijk dat deze film zijn boek vrij nauwgezet volgt. Het resultaat is een film die indrukwekkend en afschuwwekkend is wat gebeurtenissen, waar zwarte mensen op alle manieren misbruikt en mishandeld worden, en waar iedere zwarte mens op zichzelf stond om te overleven. Dit culmineert in het hoogtepunt van de film waarin de hoofdpersoon opgeknoopt aan een boom hangt, maar nog wel net zijn tenen op de grond kan zetten, terwijl om hem heen het leven gewoon doorgaat.

Het probleem dat ik vaak met dit soort films, waaronder ik ook met holocaustfilms schaal, heb is dat het inderdaad allemaal indrukwekkend is qua gebeurtenissen, maar dat dat nog niet automatisch een goede film maakt. Hier wordt er veel waargenomen, maar weinig gecreëerd, wellicht afgezien van de genoemde scène. Niettemin is de toon van de film goed, het is natuurlijk zwaar dramatisch, maar zeker niet overdramatisch, wat een averechts effect zou hebben gehad, waardoor ik op 3* uitkom.

avatar van rcuppen79
4,0
12 Years A Slave is gebaseerd op het gelijknamige, autobiografische boek van Solomon Northup. Deze wordt hier overtuigend vertolkt door de Britse acteur Chiwetel Ejiofor. Het is een indrukwekkend verhaal die een zwarte pagina uit de geschiedenis van de mensheid laat zien, namelijk die van slavernij.

De film wordt gedragen door het acteerwerk. Michael Fassbender speelt met verve een sadistische landeigenaar die zijn slaven als vee behandeld. In de overige bijrollen valt met name Lupita Nyong’O op als de favoriete slaaf van Fassbender. Zij won hiervoor een Oscar in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol. Ook Brad Pitt (die de film tevens produceerde) is kort te zien als een blanke timmerman, die het opneemt voor zijn zwarte medemens.

Een indrukwekkend drama dat bekroond werd met 3 Oscars: Beste Film, Vrouwelijke Bijrol en Bewerkt Scenario.

3,5
12 Years A Slave is een bijzonder gruwelijke film, het laat zien hoe het er toen aan toe ging, afgeleid uit het boek en historische feiten (ja toch?). Een pluspunt is ook, dat dat het gewoon is, zonder dat de regisseur het de kijker door de keel duwt.
Rollen zijn hier fantastisch neer gezet, vooral Fassbender speelt erg goed als de meedogenloze slavenhouder Epps, die me voorlopig wel even bij zal blijven. Opvallend was wel dat steracteurs als Benedict Cumberbatch en Brad Pitt een bijzonder kleine rol hadden.
De sfeer is ook heel goed neer gezet, niet alleen qua decor maar ook qua dialogen.
Een meeslepend verhaal, mooi gefilmd en mooi geacteerd. 3,5!

Gast
geplaatst: vandaag om 03:09 uur

geplaatst: vandaag om 03:09 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.