menu

12 Years a Slave (2013)

Alternatieve titel: Twelve Years a Slave

mijn stem
3,76 (2600)
2600 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Drama / Historisch
134 minuten

geregisseerd door Steve McQueen
met Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Lupita Nyong'o

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelijkheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=wEiSMp7Iu_w

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
2,5
Wel een indrukwekkend verhaal over een man die ontvoerd wordt in het noorden van Amerika om slaaf te worden in het zuiden. Iets waarvan in deze tijd nauwelijks meer is voor te stellen dat dit toen kon gebeuren. Maar als film stelde hij toch wat teleur. De film is vooral veel te lang, terwijl er lange tijd te weinig ontwikkeling in het verhaal zit. De film had voor mij zeker een half uur korter mogen zijn. Bovendien roept de film ook nogal heel wat vragen op. Met name over de zogenaamde vooraanstaande positie die de hoofdpersoon aanvankelijk had, en hoe hij dan van het ene op het andere moment zomaar ontvoerd kan worden, terwijl niemand schijnbaar actie onderneemt. In ieder geval wordt daar niet over gerept in de film.

avatar van Boneka
4,0
Half puntje er toch bij. Had hiervoor vooral kritiek over de muziek loze scenes waardoor alles een zeer deprimerend karakter krijgt, maar misschien is dat juist zijn kracht. De onduidelijkheid van het begin is bij deze tweede beurt verdwenen. De acteerprestaties van met name Lupita Nyong'o zijn indrukwekkend, met name haar betoog dat ze graag een stukje zeep wilde omdat ze zich zo vies voelde. Kippenvel moment. Enige traan wist ik dan ook niet te bedwingen.

Minder punt vond ik dat ene Brad PItt in beeld kwam als een soort reddende engel. An sich geen probleem, maar dan liever een onbekende acteur.

Film is goed in balans en zeker niet te lang. In alles een topper met wat kleine minpuntjes die te vergeven zijn!

3,5
Aangrijpende film over de gruwelen van de slavernij. Dat ik dit mensonterende systeem eigenlijk niet eerder zo open en bloot in een film zag, benadrukt voor mijn gevoel dat dit een episode in de geschiedenis blijft die we liever vergeten dan herinneren (terwijl we volgens mij nog dagelijks met de gevolgen ervan geconfronteerd worden). Het einde van de film is misschien niet eens echt ongeloofwaardig maar vond ik toch tegenvallen, met een irritante rol van Brad Pitt en een ontknoping die na de beklemmende eerdere gebeurtenissen wel erg uit de lucht komt vallen. 3,5*

avatar van missl
4,0
Mooie boekverfilming over een vrij man die ineens een andere naam krijgt en een slaaf wordt. Je ziet hoe het met hem gaat, wat hij moet doorstaan en zijn angst. De film neemt zijn tijd, wat prachtig is, het einde wordt er dan echter snel doorheen gepropt. Ik heb soms met ongeloof zitten kijken, kon me helemaal inleven door het goede spel van de acteurs.

avatar van TornadoEF5
3,5
Geen fan van het regiewerk, best vervelend camerawerk dat me ook al opviel in Shame. The big picture wordt meer dan ééns uit het oog verloren, is één van de redenen dat me ervan weerhoudt om mee te leven met die film, terwijl je dat wel moet doen met zo een film.

avatar van W.V.
3,0
Had veel meer van de film verwacht, maar wat ik zag was een welliswaar meeslepend, maar veel te fragmentarisch in beeld gebracht verhaal. Ik heb me kapot geeergerd aan de rol van Pitt, zo groot was zijn rol niet hadden ze nou niemand anders voor die kleine, maar cruciable rol? Nyongo speelt de pannen van het dak en kreeg terecht een oscar, maar de rest van de cast, laat ik het houden op gemiddeld.
Is er nog wat positiefs over deze film te melden, jawel, de muziek, die vond ik geweldig. De muziek samen met het acteren van Nyongo maakt dat de film nog eend rie krijgt.

avatar van RuudC
4,0
Nu volg ik Hollywood de laatste jaren wat minder, zeker wanneer het gaat om de acadamy awards. Ik vind horror en sci-fi veel interessantere genres. Natuurlijk heb ik wel meegekregen dat de organisatie van de oscars nogal kritiek hebben gekregen vanuit de zwarte gemeenschap. Begrijpelijk, maar ergens ook wel wat vreemd. 12 Years A Slave is goede film, maar wat mij betreft een politieke oscarwinnaar.

Verder niets ten nadele van de film. 12 Years A Slave is een intrigerend verhaal en verdient op zich al een pluim door deze zwarte pagina van de Amerikaanse geschiedenis te belichten. Er zitten wel wat verplichte nummers in, zoals de lijfstraffen, de verkrachtingen en het uiteenscheuren van families. McQueen brengt het wel heel sterk in beeld. Alles klopt er eigenlijk wel aan: de decors, de muziek, het acteerwerk (Fassbender, wow). De tijd vliegt voorbij. Het is dan ook een heftige geschiedenis waarbij het erg eenvoudig is om met de hoofdpersoon (en de andere slaven) mee te leven. Het gemak waarmee sommige mensen gedood worden is schokkend om te zien.

Toch mis ik net dat ene, onverklaarbare deeltje dat de film tot grotere hoogtes moet doen stijgen. Het grijpt me net niet helemaal bij de strot. Het is dan ook dat deeltje wat het verschil zou moeten maken tussen wel of niet een oscar. Desondanks is 12 Years A Slave een aanrader. Een film die precies op tijd is, wat betreft de actuele situatie waarin het almaar slechter gaat met de mensenrechten.

3,5
Goede film. Had wel iets korter mogen zijn of misschien nog wel harder.

avatar van Virginiaauroa
4,5
Hele mooie film.

avatar van Night's Watch
3,5
Alles ziet er schitterend uit in de film, ongelofelijk realistisch. De sterke acteerprestaties van de gehele cast versterken dit alleen maar. Maar toch kan de film mij helaas niet 'pakken' zoals een film als deze hoort te doen en dan is 12 years a slave een lange zit. drieënhalve ster.

avatar van Fisico
4,5
Deze film heeft me echt geraakt. Hieraan zal ik de komende tijd nog vaak aan herinnerd worden. Als een film dat met me doet, dan kan ik alleen maar 'chapeau' zeggen. Hoewel de echte gruwelijke scenes beperkt zijn in aantal is er een constante sfeerschepping dat het steeds kan gebeuren. Getuige daarvan het ellenlange staan bengelen van Solomon aan de koord of het steeds overheersende gevoel van "nu gaat hij serieus klop krijgen". Het is een emotionele film, maar geen sentimentele film die bulkt van de clichés of happy endings. Zo was ik 'tevreden' dat bijvoorbeeld Patsey gewoon achterblijft.
Hier en daar kon je in de hoofden kijken van de plantagehouders waarom ze hun gedrag als normaal bestempelen. Dit was gewoon de normaalste zaak van de wereld in die tijd in die regio. De link met calvinisme/protestantisme/christendom werd ook duidelijk gelegd (maar dan ook weer niet te veel). De kwaliteit van deze film zit in zijn subtiliteit. Steeds aanwezig, niet overheersend.

Qua acteerprestaties niets dan goed. In de eerste plaats voor Fassbender. Ook Nyong'O en Elijofor deden het uitstekend. Pitt vond ik dan weer jammer, dat was overbodig en misschien koos men beter voor een onbekende acteur. Doet me denken aan Tree of life (waar ik hetzelfde dacht over Sean Penn). Het is ook niet dat Pitt de film naar de kassa moet doen leiden. Daarvoor is de film té sterk en staat hij meer dan voldoende zijn mannetje om te score zonder uithangbord.

De marteling van Patsey werd uitstekend in beeld gebracht. Idem met de scene toen ze een fles tegen haar hoofd kreeg. De vernedering, het misprijzen, ... het raakte me tot diep in mijn binnenste. Uitstekende film!

avatar van woeler82
4,0
Vandaag pas voor het eerst gezien, terwijl ik die film al 1 1/2 jaar al heb dacht ik
De film doet me denken aan de " Negerhut van Oom Tom" die in jaren 50 is verfilmd.
Deze is dan moderner, maar neemt niet weg, dat ik hem vergelijk.
De film vindt ik prachtig , de gruwel die je zag is niet in volle glorie te zien, maar hoef ook niet,
ik vond het zo al erg genoeg.
Ik wilde eigenlijk de film een 5 geven, maar het einde is misschien wat kort gehouden, dus nou een 4

avatar van IH88
4,0
12 Years a Slave

Fantastische film die de slavernij op indrukwekkende en nietsontziende wijze laat zien. Regisseur Steve McQueen neemt zijn tijd om het verhaal van Solomon Northup te vertellen en laat de beelden en de acteurs het werk doen. McQueen laat de gruwelijkheden expliciet zien en vooral Ejiofor en de weergaloze Nyong’o krijgen het zwaar te verduren.

Maar McQueen vergeet het verhaal nooit uit het oog en weet de gruwelijke reis van Solomon meeslepend te maken. Een gewone man die tot slaaf gemaakt wordt en zijn gezin twaalf jaar lang niet te zien zal krijgen. Soms is een verhaal zo indrukwekkend dat je geen noodgrepen hoeft uit te halen om het boeiend te houden. Met geweldige acteerprestaties van Ejiofor, Nyong’o, Fassbender, Paulson, Cumberbatch etc. Eigenlijk verdienen alle acteur lof. Een belangrijk verhaal dat verteld moet worden.

avatar van Nicholas
3,0
Behoorlijke film over het survival-instinct van de mens. Puike rollen van Fassbender, Ejiofor en vooral Nyong'o.

avatar van martijn011
4,0
Indrukwekkende film over de slavernij in de 19e eeuw. Toch een gigantische zwarte bladzijde in de geschiedenis van de mensheid. Niet te bevatten dat zoiets daadwerkelijk heeft plaatsgevonden en dat zwarte mensen gebruikt werden voor een soort koehandel.

McQueen heeft er gelukkig voor gekozen om het waargebeurde verhaal in al z'n rauw- en hardheid te tonen. Hij dwingt je als kijker regelmatig om gewoon weg te kijken van wat er op het scherm vertoond wordt. Gruwelijke gesel- en martelscenes waarvan je maag een paar keer ronddraait.
Niet alleen moeten de slaven lichamelijk lijden, ook geestelijk is het onmenselijk. Weggerukt van familie, behandelt worden als vee en elke minuut de angst dat je zomaar vermoord of gemarteld kunt worden.
Dat alles is erg goed in beeld gebracht door McQueen.

Feit is natuurlijk wel dat je voor zo'n veeleisende film erg goede acteurs nodig hebt. Gelukkig is er perfect gecast met als positieve uitschieters Fassbender, Nyong'o en Ejiofor.
Ik ga het boek maar eens opzoeken en lezen, ben er wel nieuwsgierig naar geworden na het zien van deze prima film.
Vier dikke sterren.

avatar van TornadoEF5
3,5
Het land dat zo trots is dat het zichzelf de eerste democratie ter wereld kan noemen, is meteen ook het land met een heel zwarte bladzijde. En zelfs nadat de slavernij afgeschaft werd, is men blijven moeten strijden voor civil rights voor negers tot in de sixties, terwijl het in tussentijd wel even Nazi-Duitsland terechtwees en beschuldigde van allerlei wanpraktijken en later de USSR. En zelfs vandaag de dag blijft de strijd voortduren.

De film vind ik niet over de gehele lijn geslaagd. Daarvoor is het geheel te afstandelijk gefilmd. De keuze voor een mooie tot prachtige cinematografie en mooie beelden, lijkt wat af te doen aan de inhoud. Wellicht omdat men soms letterlijk te veel van een afstand filmt, en weinig andere personen een echt gezicht heeft, maar er toch ook niet voor kiezen om de volledige film in het perspectief van Solomon te filmen. Maar de scènes waarbij de focus niet op Solomon gelegd, komen niet echt goed in de verf. Het begin waar men ook nog voor flashbacks opteert, is ronduit gewoon niet goed. Het is het tweede deel en het slot dat uiteindelijk wel wat goedmaakt. Ik heb meer moeite dan met andere dramafilms om binding te maken met de personages, en dat is niet omwille van de thema's maar omwille van de keuzes van de regisseur. Het feit dat de focus ook op andere zwarte slaven wordt gelegd, maar dat niet echt altijd goed in de verf wordt gezet, ligt er ook aan omdat zij niet echt een identiteit krijgen in de film. Dat kan een bewuste keuze geweest zijn (metaforisch), maar het ligt me niet echt. Het maakt het wat lastiger om het geheel te volgen. En sowieso vind ik de film zeer traag op gang komen, en daar hebben de flashbacks een grote rol in. Ik haat ze, zeker wanneer ze geen enkele bijdrage aan de film toevoegen.

Wat wel weer goed gedaan is, zijn de indrukwekkende acteerprestaties. Vooral Ejiofor en Fassbender schieten er naar mijn insziens bovenuit. Eerder in de film valt het met de nevenpersonages wat tegen. Cumberbatch brengt niet hetzelfde op het scherm als wat Fassbender zou brengen. Maar dat kan ook aan hun rol liggen. En de cinematografie levert uiteindelijk mooie beelden op. De regisseur toont een goed gevoel voor fotografie te hebben, maar ik heb toch het idee dat het eerder afbreuk doet aan de film, dan dat het wat toevoegt aan de film, maar dat kan aan mij liggen. De synergie ontbreekt een beetje tussen beeld en inhoud.

2013 heeft uiteindelijk wel een goed Oscarseizoen. Philomena moet ik nog zien. Van American Hustle heb ik maar een deel gezien, maar dat vond ik extreem saai, en The Wolf of Wall Street zit niet echt meer helder in mijn hoofd toen ik bij mijn eerste kijkbeurt door de lengte te veel de concentratie verloor bij die film, maar uiteindelijk is het wel een mooi Oscarseizoen. Ik begrijp waarom 12 Years A Slave de prijs voor best picture gewonnen heeft, en omwille van de thematiek krijgt die natuurlijk een streepje voor. Ik heb wel meer genoten van Captain Phillips, Dallas Buyers Club, Gravity en Nebraska, maar qua acteerprestaties doet 12 Years a Slave het dan wellicht toch beter. Velen zeggen dat DiCaprio voor een eerdere film de prijs van beste acteur had moeten winnen, maar in 2013 zijn zowel Ejiofor als McConaughey toch wel van een extreem hoog niveau.

avatar van Antonev
3,0
Zondermeer een heftige film die een zwarte periode in de Amerikaanse geschiedenis in beeld brengt. Bijzonder treurig om te zien welke lijdensweg deze mensen hebben moeten afleggen.

De film an zich vond ik wel wat tegenvallen. Ondanks de heftige beelden vond ik het nergens écht meeslepend worden. De verbinding met de hoofdpersonen kwam voor mijn gevoel niet lekker tot stand. Daarnaast was de verhaallijn matig. Er werd te snel en willekeurig geswitcht tussen de verschillende periodes. Daardoor werd het nooit een goed lopend verhaal.

Ejiofor zette natuurlijk wel een prima rol neer en dat was ook hetgeen de film redde. Na alle lovende kritieken vond ik het al met al toch een tegenvaller.

avatar van Baboesjka
4,0
Bah, walgelijk, slavernij, en misschien extra pijnlijk als je donker bent, zoals ik, en je voorouders slaven waren. Dat mensen zo met elkaar omgingen kan ik niet vatten. Over deze periode uit de geschiedenis kan ik geen positief woord zeggen, maar de film heeft wel indruk op mij gemaakt. Goed geacteerd, mooi verbeeld en een boeiend verhaal. Wel heel heftig en verdrietig. Soms voelde het als een toneelstuk, in positieve zin. Ondanks de lange speelduur, heb ik mij niet verveeld. Wat mij betreft een sterke film die veel respect verdiend. 4*

avatar van Shadowed
3,5
Heftig.

12 Years A Slave, een film over de slavernij, een onderwerp dat mij wel interesseert. De film stond al een tijdje echt op mijn lijstje, ik wist dat de film ook flinke recensies kreeg. Dit is toch ook een stukje geschiedenis in de donkerste pagina's.

De film begon een beetje rustig, maar gaat al snel over naar de heftige en droevige toestanden die in de slavernij toe gingen. Hoe die mensen behandeld werden was bijzonder. Ik bleef erg geboeid kijken de hele redelijke speeltijd. Duurde mij voor een onderwerp zoals deze niet echt te lang.

Toch voelde ik de droevigheid zelf niet zo, het is zeer zwaar en ja, droevig. Maar het sfeertje kwam niet over, de vonk was er niet. Ik weet niet of dat de bedoeling was, maarja. Goede film.

avatar van Capablanca
3,0
De voorstelling die ik me van tevoren maakte, werd volledig bewaarheid. En de beste films zijn films die me verrassen.

avatar van Capablanca
3,0
terschelling schreef:
Na al die jaren schaam ik me als blanke en dat zou iedereen moeten doen om iedere gedachte van racisme geen kans te geven!


Als jij vind dat je je schamen moet, dan doe je dat. Wat ik moet, maak ik graag zelf uit.

avatar van Pecore
4,0
Bijzondere film. Maar bij vlagen te barbaars om er echt van te kunnen genieten.

4,5
Heftige film.

Iedereen weet dat slavernij gepraktiseerd werd, maar weinig mensen kunnen zich een verbeelding maken met hoe dat eraan toe ging. Of willen dat misschien niet. Voor degenen die deze film kijken, is er geen ontkomen aan die verbeelding, want dat wordt hier enorm expliciet weergeven. Heel heftig, maar wel mooi. Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat dit ooit zo geaccepteerd is geweest. Het verhaal wordt wel enorm fragmentarisch weergegeven en dat vond ik nergens voor nodig.

Waar deze film in uitblinkt, zijn de acteerprestaties. Nyong'o heeft een Oscar verdiend voor haar rol als Patsy, maar ook Ejiofor en zeker Fassbender hadden zo'n onderscheiding zeker niet misstaan. Wat hebben zij toch absurd goed gespeeld.

Audiovisueel gezien is het ook werkelijk prachtig.

4,5*

4,0
Prima film die zeer indringend en realistisch het leven toont ten tijde van de slavernij. Enige smetje is de kolderieke en ongeloofwaardige rol van Dano, die zijn kunstje uit There will be blood nog een keer herhaalt.

4,5
Heftige goeie film. Kwam bij mij hard binnen, je weet dat het gebeurde maar in de film werd het heel duidelijk uitgebeeld. Was er erg van onder de indruk.

avatar van david bohm
3,0
Ingetogen film over een groot drama in het leven van een man en een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de mens. Acteerwerk is goed, mooie locaties. En de film voelt ondanks het onderwerp niet al te zwaar aan.

Zwolle84
In de herkansing gegooid omdat ik twijfelde over m'n score destijds. Maar nee, ik kom gewoon weer op een zesje uit. De film bevat zeker enkele zeer indrukwekkende scènes, maar het blijft allemaal wat houterig; het vloeit niet fijn. Bovendien duurt het veel te lang, waardoor het laatste halfuur grotendeels langs me heen is gegaan.

Wel sterk acteerwerk, met Paul Dano voorop.

avatar van Savitorgod2.0
4,5
Mijn oordeel is het is een zeer treurig verhaal omdat het gaat over mensen die anders worden behandeld en dan ook onterecht.
Jammer dat het nog altijd gebeurt in sommige landen.
Ik zelf vind het een zeer mooi en treurig verhaal het je staat er ook eens bij stil hoe het vroeger was en als je op straat loopt en je ziet er anders kleurig dat hij/zij ook juist maar een persoon is. Ik heb veel bij geleerd van de film over de geschiedenis van vroeger het is een zeer aanraad bare film om eens te tonen aan iedereen hoe het er vroeger en zelf nu nog aan toe ging en ook eens mooi om in scholen te tonen.


Mvg Jens Descheemaeker

avatar van tommykonijn
3,5
Imponerend drama. De sfeer van de film is natuurlijk behoorlijk neerslachtig. Het is eigenlijk maar moeilijk voor te stellen dat de onmenselijkheden die hier getoond worden ooit (relatief gezien nog niet eens zo heel lang geleden) als 'normaal' beschouwd werden, maar dat geldt natuurlijk ook wel voor een hoop zaken die pas na deze periode zouden plaatsvinden. 12 Years a Slave weet in ieder geval bij vlagen flink wat indruk te maken. Diepe buiging voor Lupita Nyong'o en Michael Fassbender. Nyong'o weet oprecht te ontroeren tijdens haar vernedering en Fassbender speelt gewoon op vakkundige wijze een heel akelig figuur. Chiwetel Ejiofor vond ik daarnaast erg sterk in de hoofdrol en ook onder meer Sarah Paulson en Benedict Cumberbatch leveren prima werk. De film steekt goed in elkaar: het tijdsbeeld wordt, voor zover ik dat kan beoordelen, realistisch benaderd. Het enige dat mij tegen stond was dat ik de film bij vlagen wat te langdradig vond. Een deel van het middenstuk weet in ieder geval niet nog lang na afloop te beklijven. Dat gezegd hebbende, heb ik mij niet verveeld en 12 Years a Slave bevat absoluut genoeg klasse om de moeite waard te zijn.

3,5*

avatar van Basto
2,0
Wat een enorm saaie film. Kijk Adio Zio Tom als je een realistisch beeldvan die periode wilt zien. Op elk vlak 100 keer beter

Gast
geplaatst: vandaag om 12:25 uur

geplaatst: vandaag om 12:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.