Genre: Drama / Biografie
Bekijk via Videoland
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Plot 12 Years a Slave
"The extraordinary true story of Solomon Northup"
Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelijkheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Twelve Years a Slave (BoekMeter)
- 12 Years a Slave (MusicMeter)
- Vanaf 1 februari op Netflix
Brown
Theophilus Freeman
Samuel Bass
jacobine_rodijk
ja dat weet ik , niet iedereen heeft zijn boek gelezen he. voor mij was het alleen maar wachten totdat hij weer thuis zou komen.
Hoe kon hij anders zijn eigen verhaal vertellen als hij de 12 jaren in slavernij niet had ontsnapt?!
omdat dit topic toen niet zovaak in een jaar was verfilmd (42,The Butler, djangoo enz)
Compleet mee oneens, maar goed, ik kan je punt enigszins begrijpen...
Brabants
Na Amistad! Heb je Django unchained, Lincoln en The Butler nog niet gezien dan?
kees de jong
[quote]jacobine_rodijk schreef:
Je draaft nu door, het is maar een (gehypte!) film. ik vond het gewoon een voorspelbare film waarin het een kwestie van tijd was totdat hij thuis zou komen als een vrij man.
jacobine_rodijk
Nogal erg simplistische manier om mijn punt te verwaarlozen, maar goed; je kunt dan beter 90% van de films vermijden die zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen als je zo'n beperkte blik erop hebt omdat je enkel de uitkomst al weet...
Brabants
Vind die scène waar die man aan een touw hangt wel een beetje to much. Om nou 4.30 minuten over te toen duurde voor mij te lang want er gebeurde niks, brengt totaal geen waarde met zich mee.
Ik vond dit een ijzersterke scene, waarbij je met het onmenselijke karakter werd geconfronteerd.
Er gebeurde zeker wel het een en ander waar je waarschijnlijk niet zo goed op gelet hebt.
cordiacovens
De titel verklaard het einde al, het gaat erom hoe zijn periode als slaaf wordt weergegeven. En dat is op een enorm pijnlijk en confronterende manier die nog niet eerder op film is vertoond
Brabants
Dan raad ik je aan 'Mandingo' te kijken.
cordiacovens
Het ging mij meer om hoe McQueen en Bobbit het in beeld brengen, daarnaast is het inderdaad een op waarheid beruste film wat het nog iets indrukwekkender maakt. Maar voornamelijk filmisch gezien is het een film die ik nog niet eerder gezien heb over zo'n onderwerp.
Brabants
Qua onderwerp is dit thema veelal op waarheid berust, maar qua verhaal heeft het inderdaad een eigen identiteit. Het biedt mij filmisch gezien niets extra's, en maakt het voor mij niet indrukwekkender.
Maar ik snap dat jij dat wel zo ervaart.
Dat is het fijne aan film, iedereen interpreteert het op zijn/haar eigen manier
Dat is het fijne aan film, iedereen interpreteert het op zijn/haar eigen manier
Geweldig!
snarfje5508
Topfilm die de gruwelijkheid van de slavernij onverkort zonder sensatiezucht in beeld brengt. Goed geacteerd met een bijrolletje voor Pitt. Lengte van de film vind ik wat lang maar het blijft wel boeien.
Tolkienfan
Wat een topfilm! Wat mij betreft DE winnaar van de Oscars dit jaar.
Pazmaster
Beetje langdradig soms maar wel een goede film met een goed verhaal en prima acteerwerk. Ik snap alleen niet waarom Brad Pitt hierboven bij de acteurs vermeld wordt aangezien hij slechts een heel klein rolletje heeft in deze film. Maar goed, een goede film dus. Vooral de zweepslagen worden mooi in beeld gebracht waardoor je echt mee gaat leven. Prima! 3,5 ster
SnakeDoc
Stuk voor stuk prachtige rollen. Een pittig verhaal, met een vrij lange speelduur waar je als het ware door heen zweeft. Film had prima nog een uur langer kunnen duren.
Prima drama met veel credits die gaan naar de geweldige acteer prestatie van Chiwetel Ejiofor.
* * * *
Zeriel
Heftig verhaal, degelijk verfilmd. Alles ziet er fraai uit, goede acteurs, en toch bleef de film op afstand, waardoor het een lange zit werd. De film wist me gewoon niet echt te raken.
Het verhaalverloop was verder ook weinig verrassend.
Het was misschien een goed idee geweest om wat tijd te nemen om Solomons gewone burgerleven wat nader uit te werken, zodat je meer het gevoel mee zou krijgen dat hij weggerukt wordt uit dat leven. Nu zitten we al snel in de slaafmodus. De keuze voor de flash forwards aan het begin vond ik ook niet erg sterk. Evenals de flashbacks als hij gevangen genomen is. Door deze opzet is het moeilijker om direct al met Solomon mee te leven.
ralfsjam
Zeer indrukwekkende film over slavernij. Realistisch, boeiend, aangrijpend en vooral mooi gemaakt! Goed acteerwerk ook. Wel weer raar dat de naam Brad Pitt overal opdoemt als het over deze film gaat, aangezien hij maar 5 minuten van de 133 in beeld is. maar dat mag de pret niet drukken.
Aanrader! 4**
Aanrader! 4**
Hij was mede een van de producenten. Maar als je het enkel over zijn rol hebt, dan snap ik wat je zegt.
Starmaster501
Vaak zo hè. Bekende namen verkopen goed, maakt niet uit hoe groot hun rol in de productie
Denk nu ook even aan van die ''Van de makers van...'' toestanden.
John Milton
pfff wachten tot 20 februari nog... Ik wil deze NIET pindakazen
Irritant terwijl hij in de VS allang uit is.
ralfsjam
Was voornamelijk ook in de media. Koppen met 12 Years a Slave en Brad Pitt in 1 zin, zonder verdere uitleg. Volgens mij ook op de filmposters... Ik snap het ook wel, maar je zit dik anderhalf uur te twijfelen aan je zelf of je het wel goed gezien had... En dan flits: daar is ie, daar was ie!
Maar nogmaals, deed niets aan de film af, sterker nog, had zonder Pitt gemogen... Hij was toch opeens "Hollywood" die de film binnen kwam lopen...
Brabants
Totaal met je eens! Heb een persoonlijke mening geschreven in een van mijn berichten over deze film, waarin ik qua strekking hetzelfde zeg over Pitt.
Meeslepende film, soms wat aan de theatrale kant, handelend over de succesvolle zakenman Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor), die op slinkse wijze verkocht wordt als slaaf aan de eigenaar van een katoenplantage. Weinig verrassingen qua verhaalverloop, maar de cast is indrukwekkend (vooral Michael Fassbender is subliem) en er valt te genieten van erg mooi camerawerk. Producent Brad Pitt duikt tegen het einde op in een nogal overbodig bijrolletje.
jacobine_rodijk
Klopt. Zonder Bass' hulp was Northup waarschijnlijk nooit meer vrijgekomen maar ach....
mjk87 (moderator films)
Neemt niet weg dat -hoewel de rol wel van belang is- als je daar Pitt ziet het echt voelde als: zo, onze publiekstrekker en producent krijgt ook nog even zijn screentime. Een te bekende kop en te grote naam die niet echt leek te passen, zeker niet pas tegen het einde van de film.
Met 'nogal overbodig' bedoel ik inderdaad dat men daar net zo goed, beter zelfs, een andere akteur voor had kunnen gebruiken ipv Pitt.
cordiacovens
Het enige, kleine, minpunt aan de film was de opvolging van al die grote namen. Pitt's was hierbij de enige waarbij er echt irritatie bij me naar boven kwam, niet dat het echt uitmaakt.
Brabants
Haha!! Dit is wel echt een knap stukje letterlijk interpreteren van tekst.
terschelling
Laten we nu niet gaan mieren........ over kleine details, of dat nu zo veel uit zou maken op zo een groot onderwerp.
Na al die jaren schaam ik me als blanke en dat zou iedereen moeten doen om iedere gedachte van racisme geen kans te geven!
Het cijfer is niet door emotie ingegeven.
De film liet mij aan het eind in gedachten achter en dat.....is waar het om gaat!
Brabants
Het cijfer is niet door emotie ingegeven.
Waar schaam je jezelf voor als ik vragen mag?

Waargebeurde film '12 Years a Slave' van Steve McQueen komt binnenkort naar Netflix

Waargebeurde slavernij-film '12 Years a Slave' van Steve McQueen komt naar Netflix

'12 Years a Slave' van Steve McQueen vanavond te bekijken

Vozvrashchenie
Drama / Mystery, 2003

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013
slavernijplantationgebaseerd op memoires of autobiografieviolin player physical abuseblack slave usa historyslave owner19e eeuwsold into slavery abolitionistabuse of powerafrican american history