• 9.374.902 stemmen

Geregisseerd door: Steve McQueen

Met onder meer: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender en Lupita Nyong’o

Releasedatum: 20 februari 2014

Plot 12 Years a Slave

"The extraordinary true story of Solomon Northup"

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup (Ejiofor), een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruwelijkheden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

avatar van nilserr

nilserr

Heel veel zin in deze film! Alleen vraag ik mij af of McQueen zijn stijl uit 'Hunger' en 'Shame' wel heel geschikt is voor een historisch epos. Aan de andere kant kan dit ook heel prettig gaan uitpakken. Ik laat me graag verassen!

cordiacovens

Staande ovatie in Telluride, zeker een oscar kanshebber volgens iedereen, maar bovenal een hele goede film volgens alle pers die ik heb kunnen lezen die er was.

avatar van NYSe

NYSe

Hollywood Reporter: "And like [Hunger and Shame], Twelve Years is an extremely dark and disturbing work that will almost certainly resonate more with critics than the general public." Dat klinkt goed, ik vreesde op basis van de trailer al een beetje voor een crowd pleaser...

Filmkriebel

Hopelijk komt die dit najaar reeds op één of ander filmfestival...

avatar van laundromat

laundromat

Giamatti, Dano, Fassbender. Zin in!

Waarom duurt het soms zo lang voordat film bij ons te zien is. Te volle programmering van bioscopen?

Open de amsterdam film week op 28 oktober, Ik ben er zeker bij

avatar van NYSe

NYSe

Anders vier maanden wachten. Ik denk dat ik m ook dan ga proberen te zien

Filmkriebel

Een uitgebreide review nav het festival in Toronto. Dit wordt een topfilm, daar twijfel ik niet meer aan.

12 years a slave

cordiacovens schreef:

Open de amsterdam film week op 28 oktober, Ik ben er zeker bij

Ben niet bekend met de AFW maar voor zover ik kan zien is ie première niet toegankelijk voor 't reguliere publiek; of wellicht dat ik de website niet goed doorgenomen heb...

cordiacovens

Nee klopt, denk dat ze iets te voorbarig zijn geweest met het aangeven dat het een premiere was voor publiek.

cordiacovens

Een fantastische film die de slavernij zo goed in beeld brengt dat het daadwerkelijk pijnlijk is om aan te zien.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Het is dat Oprah is gestopt met haar show anders werd deze film wel even grondig geplugd.

Verder trok ik mijn wenkbrauwen op bij het lezen van de naam van de regisseur. Ik dacht dat die dood was. En blank

cordiacovens schreef:

heb je die film werkelijk gezien of is dit weer eens de "race voor de eerste stem"

Maandag gezien persvoorstelling

Filmkriebel

jaloers Heeft 12 years zelfde stijl als zijn vorige films?

cordiacovens

Ik post maandag een review ivm de amsterdam film week, ik zou zeggen kom dan even terug.

Zal ik doen!

cordiacovens

Steve McQueen is een regisseur die met zijn vorige films Hunger en Shame al probleemkwesties op een manier in beeld bracht die nog niet eerder gezien was. Films die een hongerstaking en seksverslaving werden tot in de puntjes belicht en dit leverden twee ijzersterke films op. Voor zijn derde film is in het boek van de Amerikaanse geschiedenis de ‘zwarte’ bladzijde opengeslagen, de slavernij. McQueen brengt deze verschrikking in beeld door het op waarheid gebaseerde autobiografische verhaal te vertellen van Solomon Northup. Een indrukwekkend verhaald dat een fantastische film heeft opgeleverd

’12 Years a Slave’ Review | Filmtakers

jacobine_rodijk

Veel lof voor praktisch alle aspecten van de film, echter niet Ridley's adaptatie?

cordiacovens

Het is een zeer goed geschreven film, maar dat is niet wat er voor mij uitsprong, de manier hoe het script verfilmd wordt wel.

avatar van Filmhoek.nl

Filmhoek.nl

12 Years a Slave is een heftige film met geweldige talenten. Chiwetel Ejiofor bewijst dat hij alles in zich heeft om een film te dragen en Michael Fassbender is weer een genot om naar te kijken. Steve McQueen weet prachtige beelden uit Louisiana te combineren met de harde realiteit waarin zijn personages zich begeven. Hij toont zijn hoofdpersonage niet als held, maar een mens die het zwaar te verduren heeft en blijft hopen op een betere uitkomst. 12 Years a Slave vertelt een bijzonder verhaal, vol confronterende beelden en met prachtwerk van de acteurs. Na honderden jaren weet dit verhaal nog steeds een enorm effect op je te hebben.

Recensie: 12 Years a Slave (Immy Verdonschot) - Filmhoek.nl

avatar van camielc

camielc

Afgelopen week heb ik deze film gezien, tijdens mijn verblijf in Chicago. Het is een kundig gemaakte film met goede rollen van Fassbender en Ejiofor. De film vertelt het waargebeurde verhaal uit de jaren 1840 van een vrije zwarte man, een musicus uit de staat New York, die wordt overgehaald om voor een concert naar Washington DC af te reizen. Tijdens deze reis naar Washington wordt hij ontvoerd en over de grens gebracht naar een 'slave state', waar hij helse ontberingen ondergaat. Hier en daar was het een beetje langdradig, maar al met al was het een zeer goede film die de barbaarsheid van de slavernij weer eens onder ogen brengt. 4*

jacobine_rodijk

Wordt in februari uitgebracht op Blu-ray in de VS onder 't Fox Searchlight label; uitstekend gekozen releasedatum van Independent Films weer...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

jacobine_rodijk schreef:

Kortom, die hoeven we niet in de bioscoop te zien. Naja, komt genoeg ander mooi spul uit die periode, moet je toch kiezen.

avatar van AGE-411

AGE-411

jacobine_rodijk schreef:

Misschien is men zo zelfverzekerd dat deze film gaat scoren bij de oscars, dat men hem ook in volle oscarperiode uit brengt. (Als in: "Kijk, de film die net zoveel oscars won loopt net in de zalen")

Releasedatum in Vlaanderen zou dan weer 22 Januari zijn.

avatar van kaz

kaz

Ik ben zeer benieuwd naar deze film. Uitgaande van de IMDb-score in elk geval tot nu toe de beste film van 2014, dus dat belooft wat!

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

camielc schreef:

Ijzersterk neergezet drama met uitstekende acteerprestatie's. Film blijft nog na spoken (erg heavy) Voor het hierboven staande, niets aan toe te voegen.

*4+

avatar van Mondragon

Mondragon

Ik vond hem vrij matig, niet echt speciaal. Het is gewoon 2 uur lang pijnlijk door het gedrag van de blanken t.o.v. de gekleurden. Ik snap dat hierdoor de punten hoog zijn want het houd je in de greep. Maar dit soort films over die tijd zijn er meer, en door de titel weet je al hoe het afloopt.