Genre: Biografie / Actie
Releasedatum: 21 november 2013
Bekijk via Videoland
Bekijk via HBO Max
Plot Captain Phillips
"Out here survival is everything."
De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Richard Phillips, kapitein van het vrachtschip Maersk Alabama. In 2009 werd dit schip door Somalische piraten gekaapt en Phillips gaf zichzelf op als gijzelaar, om zijn bemanning te redden.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Captain Phillips (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
John Cronan
Captain Frank Castellano
fappie
- 2005 stemmen
Zeer goede film, al valt het wel op dat de succesformule van Hollywood is toegepast op deze film. Tom Hanks die vijf (of iets meer of minder) plannen nodig heeft om de piraten af te schudden. Dat werkt wel. Verder puike acteerprestaties en spannende gebeurtenissen.
4,0
madmax1
Wel wat laat deze kaping nog eens aan te halen,het is inmiddels 2013 en zal zo niet weer gebeuren,
Kralingen heb ik ook gezien en daar was ik niet zo vol lof over vanwege de vele studio opnames.
Gelukkig kreeg je in deze uitvoerig in beeld hoe men te werk ging met het enteren van zulk een groot schip , en dat miste ik in de vorige film, een pluspunt is dan ook het perfecte camera werk op volle zee en ziet realistisch uit.
Het verhaal is met verve gebracht en met de cast hebben ze professionele en vakkundig acteurs aangetrokkenen en daar het een Amerikaans schip betrefd komen de Navy SEALs met hun suprematie er aan te pas voor een paar Somalische amateur vissers de les te lezen.
Ton uut Gennep
Realistische film met goede personages en uiteraard subliem acteerwerk van o.a. Tom Hanks. De sfeer van spanning, machteloosheid, frustraties en ook positie van de kaper wordt erg goed in beeld gebracht.
Oliveri
Zeer spannende film die je in ruim 2 uur helemaal meezuigt. Toevallig 4 dagen ervoor ook naar Kapringen gekeken , dat na het zien van dit drama volledig teniet wordt gedaan. Door de spanning en realistische weergave Tom Hanks zelfs niet herkend, geen probleem overigens want in deze film ging het mij niet om de poppetjes maar om het verhaal. Alle lof!
tbouwh
Zojuist bekeken in Pathe.
Een verbluffende, spannende, zenuwslopende film.
Waar het begin nog wat twijfelachtig was, hij moest even op gang komen, wordt de kijker daarna meegesleurd in een ruim 2 uur durend schouwspel, weinig geschikt voor zenuwpezen.
Nadelen : De film is af en toe wat aan te lange kant. De constante, soms latent aanwezige spanning zorgt er echter voor dat je geboeid blijft.
Daarnaast viel op dat de Maesk Alabama wel heel erg gemakkelijk wordt overmeesterd ( brandslangen als enige bescherming, geen wapenkamer waartoe bijvoorbeeld enkel de kapitein toegang heeft ) [/spoiler Ook kwamen de piraten geregeld erg dom over. Maar aangezien de film op een waargebeurd verhaal is gebaseerd, heb ik me er niet erg aan gestoord.
Dan de pluspunten : Spanning van begin tot eind, Verbluffend acteerwerk van Tom Hanks ( verdient 100 % zeker een Oscar ), met name aan het einde van de film.
De piraten acteerden ook goed. Ik heb zeer genoten, ben niet verveeld geweest. Genoten is misschien niet het juiste woord. Deze film heeft indruk gemaakt. Ga zeker het boek nog wel eens lezen.
Twijfel tussen 4 en 4,5 *, de geweldige bioscoopervaring die ik heb gehad wint het. 4,5*
John316
Als deze film Tom Hanks geen Oscar oplevert, dan zie ik uit naar de pareltjes die nog gaan komen... Fantastisch acteerwerk!
De film zelf is erg sterk, er heerst een constante lichte spanning, die je continu gefocust houdt. Het eerste deel, op de boot, vond ik persoonlijk sterker dan het tweede deel. Psychologisch veel interessanter! Daarnaast bevatte dat deel mijns inziens ook wat meer spanning. In het tweede deel kwamen de piraten, hoewel ze waarschijnlijk ook niet de meest gestudeerde mensen zijn, bijzonder dom over, waarbij ik twijfelde over de factor realisme.
Al met al een ontzettend goede film, met uitzonderlijk goede acteerprestaties!
*4,5
desire73
Fantastische film. Enorm genoten en wat is die Tom Hanks toch een geweldige acteur.
Lees net in een artikel dat de Somalische mannen geen enkele acteerervaring hadden maar ook zij waren zeer goed. De film boeit van begin tot eind. Aanrader!!!
missl
Tom Hanks daar ben ik normaliter niet echt fan van. Ik vind zijn films veelal nogal suf. Maar met deze film is hij helemaal terug, ik vind het knap dat de regisseur die een film draait met weinig locaties toch telkens zo'n spanningsboog op kan bouwen. Een aantal dingen die gebeuren vind ik wel onlogisch en omdat het waargebeurd is vind ik het raar dat het zo ging. waarom reageert het leger niet op zijn eerste oproep? Waarom hebben ze geen pistool aan boord terwijl ze weten dat ze naar gevaarlijke wateren gaan? Waarom duurt het zo lang voordat ze een micofoon op het reddingsbootje plakken?
Wovano
Wat een geweldige film. Tom Hanks speelt zoals gewoonlijk weer geweldig. Deze film moet naar mijn inzicht toch zeker kans gaan maken op een Oscar.
bawimeko
Erg goede film met uitstekend acteerwerk en een indrukwekkende opbouw qua spanning en emoties.
Materny
Ik sluit Idris Elba ook niet uit voor Mandela. Nu heb ik die film nog niet eens gezien, maar in Hollywood houden ze wel van die sentimentele levensverhalen; zeker nu zijn dood nog een extra lading geeft aan het totaalplaatje. Oscarnominatie op z'n minst; die mag je opschrijven.
kampsie1
Tom kan het nog, ook de somaliers erg goed.
film verveelt geen seconde.
Naar mijn mening ook Oscar waardig.
Thomas83
Duidelijk een van de beste films van het jaar. Zo eentje die voor een groot publiek leuk is en de tijd voorbij doet vliegen. Ik heb echt genoten. Tom Hanks is hier gewoon heel goed te pruimen. Ik vond hem zelfs vrij sterk spelen in een vrij ingehouden rol. Hij heeft zijn gladde air niet meegenomen en alleen op het einde vond ik hem wat teveel op zoek naar zijn Oscarscène. Iedere acteur haalt trouwens een goed niveau, waaronder de onbekende Somalische acteurs. Barkhad Abdi is zelfs fantastisch. Ik verwacht wel Oscarnominaties voor Hanks en hem.
Wat me ook wel aanstaat aan de film is de over het algemeen lekker sobere cinematografie en volledig ondersteunende. Ongelofelijk knap dat ze dat totaal niet nodig hebben om er een zeer spannende film van te maken. Alles wordt lekker gedetailleerd, haast documentair, in beeld gebracht, waaronder de verschillende instrumenten etc. Geeft de film ook een vleugje realisme mee. Hoe vaak zien dat soort dingen er niet nep uit in films? Het camerawerk zit er soms lekker dicht bovenop en trekt je in de film. Al ging het me soms wel et wat te ver. Maar hoe bijvoorbeeld de bewegingen van de schepen worden getoond, erg tof. Ook de montage is goed.
Het tempo is ook zeer aangenaam. De eerste poging tot enteren is na zo'n twintig minuten, maar die vliegen voorbij terwijl er in die tijd eigenlijk maar weinig gebeurt. De (psychologische) spelletjes die er van het begin zijn tussen Phillips en de piraten (vooral tussen Phillips en de leider van de piraten) zijn erg mooi. Een soms subtiele machtsstrijd. Regelmatig ook geslaagde wendingen die het verhaal voortstuwen.
Langzaam wordt de spanning opgebouwd naar de onvermijdelijke grote climax, die ook totaal niet tegenvalt. Erg knap is dat de film zonder het tempo eruit te halen met veel achtergrondinformatie of uitdieping van personages toch een vrij genuanceerd beeld weet te schetsen van de hele situatie. Als je in het laatste deel van de film het machtsvertoon van de marine ziet bekruipt je toch een gevoel van medelijden voor de piraten. Tegen het rijke westen hebben ze uiteindelijk toch niets in te brengen. Voor de spanning vond ik het idee van het reddingsbootje dat langzaam dichterbij gesleept moet worden zodat er geschoten kan worden door de scherpschutters ook geslaagd. En een goede keuze om de film niet direct na het beëindigen van de gijzelingsactie te laten stoppen. 4.0*.
Eersteklas thriller van Paul Greengrass, qua sfeer en intensiteit wel wat te vergelijken met zijn eerdere (en sublieme) United 93. De handheld cameravoering zal altijd wel voor- en tegenstanders houden, maar niemand zal om de vakkundig opgebouwde spanning en emotionele lading van de film heen kunnen. Hanks is voortreffelijk in de titelrol; met ingetogen spel kruipt zijn vertolking langzaam onder de huid, iets dat tot een climax komt in de laatste minuten van de film. Geen grote speeches of dik aangezet sentiment, nee, slechts de hartverscheurende nasleep van een traumatische ervaring. De somalische piraten worden ook goed en eerlijk neergezet. Uiteindelijk een zowel op technisch als emotioneel vlak zeer overtuigend en meeslepend drama.
De zonderling
Mooi stukje Amerikaanse propaganda levert Hollywood hier weer af. De slimme, machtige Amerikaanse marine die het met meerdere schepen, parachutisten, een helicopter en een (zweef?)vliegtuig opneemt tegen een viertal ruzieënde, qatkauwende prutsers van piraten. Ook zo typisch dat de leider van de piraten als grote droom heeft in Amerika te gaan leven en er een auto te kopen. Natuurlijk "The American Dream". Daarnaast was deze man ook veel te goedgelovig.
Al met al zat de film prima in elkaar, mooi gemaakt en er zat genoeg spanning in. En Tom Hanks levert - zoals altijd - ook hier weer een uitstekende acteerprestatie. Maar de Amerikaverheerlijking stond me toch wat tegen.
3-3,5*
Hier sluit ik mij volledig bij aan. Zeker geen verkeerde film dit, alleen dat hele "Amerika-sausje" krijg ik ook wel eens genoeg van. Ik snap het ook wel, dit is een film die gewoon dikke winst moet gaan opbrengen en dan kun je niet teveel risico's nemen, maar toch. Iets minder rechtlijnig en stereotypisch had de film zeker niet verkeerd gedaan.
Frerke
Dit meesterwerk duurt geen seconde te lang. Zeer knap einde.
De laatste minuten grijpen naar je strot, met de prachtig uitgewerkte verschillen van de professional en het slachtoffer, waarbij het contrast zo mooi de boodschap brengt.
Als de zaal dan verstild achterblijft, heeft de maker het goed gedaan. Top!
Zo'n film zou je uit je geheugen moeten kunnen wissen, om hem daarna weer helemaal opnieuw te beleven.
The Director
Een betere Captain Philips als Tom Hanks had je niet kunnen vinden, wat een meesterlijke acteur. Tilt alle films naar een hoger niveau. Regisseur Paul Greengrass heeft dit waargebeurde verhaal, uitstekend naar het witte doek vertaald. In een voor hem herkenbare stijl, goed opgebouwd, gepaste actie met oog voor detail. Realistische film die een goed beeld geeft van hoe piraterij tot stand komt en hoe ongetrainde burgers mega container schepen (Maersk) proberen te overmeesteren.
Macmanus
Greengrass.
Dat het een vakman is, maakt hij weer eens duidelijk. Hij weet spanning op te bouwen als geen ander. De montage is daarbij ook weer top notch. Ook qua verhaal zit het goed in elkaar. Door beide partijen te volgen ontsnapt hij ook aan dat typische Amerikaanse sentiment. Hij geeft de bad guys een gezicht en maakt ze binnen de tijd wat complexer dan menig US film. Tom Hanks is prettig. Het is een lastige rol, en waarschijnlijk moest Greengrass ook om de film te kunnen maken een naam erop kunnen plakken. Bij een film als deze, waar realisme erg belangrijk is, is een naam juist wel jammer. Maar Hanks laat ons toch Hanks vergeten en naar een geloofwaardige Rich kijken.
Enige probleem is dat ik zoals wel meer bij Greengrass films de film niet per se nog een keer hoef te zien. Het is misschien voor mij net iets te realistisch waardoor het qua shots of dialoog niet iets is wat je per se nog eens opzet. Persoonlijk ding (zoals de hele review of course) waardoor het uiteindelijk cijfer meevalt. Maar het vakmanschap gaat uiteraard niet onopgemerkt.
3.5 sterren.
Alonzo
Zeer goede film.
Tom Hanks zoals altijd weer ijzersterk. In combinatie met andere acteurs die nog nooit acteerles hebben gehad. Zeker de moeite waard om naar te kijken!
vantagev82
Een film die voor mijn gevoel maar een half uur duurde, wat een topfilm die voorbij flitst! Tom Hanks laat wederom zien dat hij een van de grootste acteurs ooit is. Prachtig in beeld gebracht, sterke acteurs en aangrijpend einde.
moviegirl2
Geweldig spannende film.
Wat een acteerwerk zeg... Van zowel Hanks als de Somalische acteurs. Je krijgt zowaar sympathie voor de piraten, begrip voor de wanhoop die hen drijft tot het komen van zulk een daad.
Van begin tot eind ben je geboeid. Toen de film klaar was, was de zaal helemaal stil. Het duurde nog even voordat het publiek in de zaal begon te praten. Vooral de eindscène grijpt je namelijk bij de strot.
Ik ruik Oscars.
Welverdiende 5*
nolesfeyenoorder
Zeer goede film zeker een van beste van 2013.
keek hem op aanraden van een vriend die hem al gezien had maar vandaag nog een keer meeging omdat het een goede film was.
TomPSV
Geweldige film en voor mij ook meteen de beste van 2013. Wat is er dan zo goed? Nou, eigenlijk alles wel. Captain Phillips is namelijk een film met een heerlijke spanning. In het begin valt dat nog mee, maar al snel, ik denk na 20 of 30 minuten, wordt die spanning meer en meer opgebouwd en zit je ook meteen helemaal in het verhaal. Ik wilde de hele tijd weten wat er ging gebeuren en zat dan ook op het puntje op mijn stoel. Het is ook zeker geen film met een paar scènes die weinig weten te boeien. Het verhaal is erg goed en daarom heb ik genoten van iedere minuut. En inderdaad: om het acteerwerk van Tom Hanks kan je niet heen. Hij kan het nog steeds en zet hier weer een fenomenale rol neer. Het is een mooie, ingetogen rol en die weet hij enorm goed neer te zetten. Je krijgt meer en meer medeleven met hem en dat resulteert in een fantastisch en zeer emotioneel einde. Op deze manier sluit je een film af en daar werd ik dan ook wel even stil van.
Verder worden de beelden van de open zee en het schip erg mooi weergegeven. Goed en geloofwaardig acteerwerk ook van de Somalische kapers. Het mooie aan deze film is dat ook de motieven van die kapers goed duidelijk wordt, waardoor ik toch ook wel een klein beetje sympathie voor die lui kon opbrengen. Al met al is Captain Phillips een zeer intense, emotionele, spannende film met een heerlijke sfeer die van begin tot eind weet te boeien. De tijd vloog voorbij en ik vond het jammer dat het op een gegeven moment afgelopen was. Dat heb ik niet vaak bij een film die een speelduur van meer dan twee uur heeft. Enorm van genoten.
Een dikke 4,5*, zit ook heel dicht tegen 5* staan. Wil hem nog eens herzien over een tijdje.
filmkul
Zeer spannende film die ondanks de lengte toch voorbij vliegt. De film pakt je na een kort intro direct bij je strot en laat je niet meer los. Geweldig! Hanks zet een uitstekende hoofdrol neer en wekt op het eind behoorlijk wat emotie op, zoals weinigen dat kunnen. Naast de hoofdrolspeler wordt er ook aandacht besteed om de kant van de piraten te belichten, wat de confrontatie ten goede komt. Greengrass geeft tevens aandacht aan de fraaie wateren waarop de film zich afspeelt, door mooi overviews te serveren.
Absolute topper en een topprestatie van Hanks. 4.5
Al DeNiro
Realistisch en spannend. Maar ik begreep de grote weerstand van de bemanning niet echt. Verder had de film half uur korter gemogen. Hanks maakt kans op derde Oscar.
Fabian123
Had hier wat meer van verwacht eigenlijk. Technisch gezien wel goed, maar vond eigenlijk alleen Hanks goed spelen, die piraten zijn wat mij betreft gewoon goed gecast, vond nou niet dat ze heel sterk speelden. Het gesprekje tussen Hanks en de hoofdpiraat vond ik ook te geforceerd. 'It was supposed to be easy', alsof je dan opeens wel gaat meeleven met die piraten, daar hadden de makers wel wat meer moeite in mogen steken

Waargebeurde actiethriller 'Captain Phillips' met Tom Hanks vanavond op televisie

Alle hens aan dek: De piraten hijsen hun vlag

De tien best beoordeelde films van de jarige Tom Hanks (66)

Deze goed beoordeelde films zijn sinds kort op Videoland te vinden

Prisoners

12 Years a Slave
Drama / Biografie, 2013

Dallas Buyers Club
Drama / Biografie, 2013
afrikaschiphijackingsomaliavisserbloedarmoedepiraatterrorismecommandohijackcargo shipship captainship hijackingsomaliset in africa