Road to Perdition (2002)
Alternatieve titel: The Road to Perdition
Drama / Misdaad
117 minuten
geregisseerd door Sam Mendes
met Tom Hanks, Paul Newman en Jude Law
Michael Sullivan werkt voor misdaadbaas John Rooney. Michaels oudste zoon is benieuwd naar de werkzaamheden van zijn vader, en wanneer deze weer eens voor Rooney op pad gaat, besluit hij hem te volgen. Hij is getuige van een afrekening en iedereen vraagt zich af of de jongen zijn mond zal kunnen houden. Een huurmoordenaar wordt opdracht gegeven om het zekere voor het onzekere te nemen, en Michael en zijn familie te vermoorden. De belangrijkste doelwitten, Michael en z'n zoon, weten echter te ontkomen en slaan op de vlucht.
Trailer
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,7 / 246545)trailer (YouTube)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 9,99 / huur € 3,99Google Play: € 14,99 / huur € 3,99Om maar met het meest positieve van deze film te beginnen: visueel vind ik deze film er prachtig uit zien. Het camera werk is prachtig, vooral de beelden in de regen zijn heel erg mooi gedaan. De mooie beelden in combinatie met de erg sterke muziek van Thomas Newman maakt dat dit visueel een erg indrukwekkende film is.
Het acteerwerk in deze film is ook erg sterk. Tom Hanks speelt een goede rol. Hanks komt over als een aardige huisvader maar Hanks weet ook de andere kant van zijn personage overtuigend te spelen. Paul Newman vond ik in deze film goed acteren als de gangsterbaas. Ik vind Newman het juiste charisma hebben voor die rol. Ook Daniel Craig als Gonner is een casting die een schot in de roos is. Nog een speciale vermelding voor Jude Law die op een erg goede manier een angstaanjagende huurmoordenaar speelt. De hele cast acteert erg goed, geen valse noot op dit punt te bespeuren.
Het verhaal van deze film is interessant. De film neemt goed de tijd om het verhaal te vertellen, al mag wel gezegd worden dat de film soms een beetje langdradig is. De film had een iets hoger tempo mogen hebben. Wat ik ook wel jammer vond dat wanneer vader en zoon moeten vluchten, dat de film nergens echt nagelbijtend spannend word. Vader en zoon moeten vrezen voor hun leven, maar toch mist de film een bepaalde spanning…. Of anders gezegd, je hebt nooit echt het gevoel dat vader en zoon moeten vrezen voor hun leven. En dit is jammer dat de film dat gevoel niet zo goed weet over te brengen, want ze moeten wel degelijk vrezen voor hun leven. Wat ook een minpunt is dat die bankovervallen die vader en zoon deden wel heel gemakkelijk gingen, dit had wel wat beter uitgewerkt kunnen worden. En verder is ook één punt aan het einde niet duidelijk. Vader en zoon komen tegen het eind bij het huis van die tante, maar waar is die tante ? vermoord ? Hier had de film wel aandacht aan mogen besteden.
Ondanks dat het verhaal op sommige punten wel wat op aan te merken is, heeft de film een paar sterke scenes. De scene aan het begin van de film waar die zoon getuigen is van een afrekening vond ik erg sterk. Een scene in een restaurant met Jude Law en Tom Hanks vond ik erg sterk. Zo wie zo zijn alle scenes tussen die twee acteurs best sterk. Zo ook de scene aan het eind van de film als zowel Hanks personage als Laws personage sterven. Wat ik ook een sterke scene vond is dat het personage van Hanks o.a. de gangster baas in de stromende regen vermoord.
Al met al is vind ik Road to Perdition een sterke film. Qua verhaal kan je wel wat minpunten aanwijzen, maar ik vond de film toch wel een boeiend verhaal hebben. Verder is deze film ook vooral op visueel gebied een aanrader.
4 sterren voor deze film.

Het verhaal was boeiend om te volgen ,maar ook de acteurs leverden prima acteer prestaties.
Road to Perdition was een aardige misdaad film waarbij er weer een mooie gangster beeld naar voren werd gebracht. Drama was voldoende en het acteerwerk stak lekker in elkaar, wat dat betreft hoeven we van Tom Hanks niet te klagen. Aardige actie met heerlijk gangster scenes, zoals afslachting en alles stak heerlijk in elkaar. Het verhaal was ook prima. Kijken als je een maffia gerelateerde fan bent, want Road to Perdition is weer een mooie toevoeging op die collectie.
Waarom deze recensie niet beginnen met het benoemen van de aspecten waarin Road to Perdition precies de juiste snaar raakt? Als je een film hebt met een (te) gedegen scenario, en enkele plotholes die de wenkbrauwen doen fronsen, moet je het anders aanpakken. En dat doet Sam Mendes, door een scala aan filmtechnische en sfeergerelateerde aspecten tot in detail te beheersen dan wel uit te werken.
Het filmwerk in de regen, de lichtval op het juiste moment op de juiste plaats accentueren, de score optimaal inzetten...(audio-)visueel is Road to Perdition een lust voor het oog (en oor). Daarnaast excelleert de cast. Tom Hanks speelt een atypische rol voor zijn doen. Michael Sullivan is duidelijk niet navenant zijn comfort zone, maar hij brengt het er toch goed vanaf. Jude Law krijgt beperkte screentime, maar weet daarbinnen wel te overtuigen. Newman heeft net dat stukje charisma dat nodig is om een geloofwaardige maffiabaas te zijn, terwijl Craig altijd nog z'n natuurlijke appearance mee heeft als 'ie op acteervlak niet z'n beste prestatie toont.
Het is wat jammer dat het scenario steken laat vallen. Het plotje had echt meer kunnen verrassen, en de onwaarschijnlijkheden moeten we de schrijver maar vergeven. Ook de samenwerking tussen vader en zoon Sullivan (Hanks en Hoechlin) oogde ietwat geforceerd, door de wijze waarop het narratieve concept de vader-zoonrelatie (ook bij vader en zoon Rooney) centraal stelt.
De relatie met de zoon van de maffiabaas was mss wat dubieus, minder sterk. Ook het einde (niet de scene aan de zee, maar de scene nog daarna), het min of meer 'happy end' vond ik wat te geforceerd en snel afgehaspeld. Éen van de weinige minpunten voor mij.
De sfeer, muziek en de cast zijn ijzersterk.
Alleen jammer dat het verhaal een beetje voorspelbaar is en het daardoor nooit echt heel spannend wordt.
Kan muziek een film naar een hoger niveau doen stijgen? Road to Perdition heeft een schitterende cinematografie, sterke acteerprestaties van Hanks, Law, Hoechlin en Newman, en de locaties en aankleding zijn subliem gedaan. Fantastisch werk van Sam Mendes, die er een sfeervol geheel van weet te maken. Maar de muziek is toch wel wat het meest blijft hangen na het zien van deze film.
Road to Perdition is op sommige momenten een spijkerharde maffiafilm, maar dat is maar één kant van het verhaal. Het grootste gedeelte van de film gaat ook over een vader/zoon relatie en de jonge Michael die snel volwassen moet worden in een keiharde wereld. Mooi spel van de jonge Hoechlin, en Hanks en hij hebben een prima chemie. Het middengedeelte bevat zelfs wat humor. Road to Perdition is dus vooral een film over de zes weken die vader en zoon Sullivan on the road met elkaar doorbrengen. Met een einde dat laat zien dat voor Michael een nieuwe toekomst gloort. Hopelijk kan hij de schitterende muziek ergens op een grammofoonplaat beluisteren.
Cinematografisch heel erg sterk en uitzonderlijk sfeervol. Ik kreeg hier trouwens niet zo een maffia maffia gevoel bij zoals bij de echte maffia films. Oké dit is Capone en Chicago maar ik had hier minder het gevoel naar een gangster/maffia film te kijken. Waarschijnlijk omdat alles hier veel minder karikaturaal is dan wat we vaak in maffia films terugzien. Uiteindelijk is dit een film waarin wraak centraal staat. Deze heeft echt een boeiender plot dan een standaard revenge flick. De stijl is eerder noir, zeker meer dan de plot zelf.
Het einde is misschien het minste van de film want het is een "twist" die ik eigenlijk al had zien aankomen. Misschien heb ik het ooit eerder gezien, maar toch.
Verder is het een prachtig verhaal en Hoechlin (altijd de coolste gevonden in Teen Wolf) en Hanks hebben een goede band in de film. Pfoe, ja ik ga hiervoor (niet gezeverd) 4.5* uitdelen, aangezien het toch een film is die emoties wist op te wekken.
3,5
De negatieve kant van de film. De film trekt wel bijzonder langzaam aan je voorbij, dat hoeft niet perse een slecht punt te zijn, toch heb ik moeite om op bepaalde momenten de aandacht bij de film te houden. Op die momenten komt hij toch niet helemaal binnen. Er rest mij dan ook af te vragen, ontbreekt er iets aan de film of mis ik iets? Dat is voor mij de twijfel iedere keer als ik hem gezien heb.
Kortom, mooi, stijlvol, prachtige muziek maar wellicht een beetje traag waardoor de aandacht regelmatig wegvloeit.