menu

Gran Torino (2008)

mijn stem
3,90 (5103)
5103 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland
Drama / Misdaad
116 minuten

geregisseerd door Clint Eastwood
met Clint Eastwood, Bee Vang en Ahney Her

Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo'n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=BvWi0azNIVg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Elchapo
4,5
Een fantastische film van en met Clint eastwood!!!!

avatar van Alathir
4,0
Gran Torino, heb er eigenlijk weinig over neer te pennen. De film was goed en onderhoudend met een einde dat gewoon subliem is. Eastwood speelt een uiterst geschikte brompot. Jup hij doet dat erg goed, ik weet niet hoe hij precies in het echte leven is, maar ja je ziet gewoon dat deze rol hem uitstekend ligt. De film kaart ook heel wat maatschappelijke thema's aan zoals straatcriminaliteit, kinderen die hun bejaarde ouders in een home willen steken, immigratie van andere culturen in je buurt, ... De film toont iig hoe Walt ermee omgaat, of dat hij er op de juiste manier mee omgaat is natuurlijk een andere vraag. Hier en daar is de film misschien een beetje trager, maar dat moeten we Clint vergeven hij is niet meer van de jongsten helaas. 4*

avatar van AJK
AJK
Tja ik heb een haat liefde verhouding met deze film.
Ik heb geprobeerd om mee te gaan met de personage die
Eastwood speelt om de redeneringen van de karakter te begrijpen.
Aan de ene kant wordt je haast gedwongen om meneer kowalski
als een racist te zien maar daarintegen krijgt hij ineens sympathie
voor zijn buren.
Is het nu een comedy,drama?
De film laat veel van de cultuur van zijn buren zien en het leven
in een achterstandswijk.
De film laat mij in iedergeval nadenken en doet veel met me.
Alleen dat kowalski in 1 keer overstapt van zijn racisme komt niet over.
Wel dat hij zich alleen voelt en zichzelf mischien niet begrijpt.
Omdat ik het een buitenbeentje vindt in zijn genre een 4.0

vdschaaf schreef:
Helaas een zwaar overschatte film.


tsja als je dit niks vind, kan je beter voor een trein springen. gewoon een prachtige film!

4,0
AJK schreef:
Tja ik heb een haat liefde verhouding met deze film.
Ik heb geprobeerd om mee te gaan met de personage die
Eastwood speelt om de redeneringen van de karakter te begrijpen.
Aan de ene kant wordt je haast gedwongen om meneer kowalski
als een racist te zien maar daarintegen krijgt hij ineens sympathie
voor zijn buren.
Is het nu een comedy,drama?
De film laat veel van de cultuur van zijn buren zien en het leven
in een achterstandswijk.
De film laat mij in iedergeval nadenken en doet veel met me.
Alleen dat kowalski in 1 keer overstapt van zijn racisme komt niet over.
Wel dat hij zich alleen voelt en zichzelf mischien niet begrijpt.
Omdat ik het een buitenbeentje vindt in zijn genre een 4.0


Racisme? De man is een Korea veteraan en houdt slechte herinneringen aan Koreanen. Ergens gedurende de film komt hij erachter dat zijn buren bij de Hmong groepering horen die tijdens de oorlog aan de kant van de VS stonden. Dat hij sympathie begint te krijgen voor deze mensen is niet geheel onlogisch naar mijn mening.

avatar van AJK
AJK
Hij scheert ze eerst over 1 kam heen toch.

avatar van Fisico
4,0
Echt genoten van Gran Torino. In de eerste plaats omwille van de immer norse brompot Kowalski. Heel mooi vertolkt door de steeds ouder wordende Clint Eastwood. Geweldige acteur, maar ook als regisseur leverde hij reeds een aantal steengoede degelijke films af, steeds to the point, vaak rauw en met wat drama. 87 intussen en er komt maar geen sleet op, hoewel het toch begint te kraken en te piepen, zeker te bedenken dat deze Gran Torino intussen ook al 10 jaar oud is.

De film wordt in zijn geheel gedragen door het personage van Walt Kowalski. Zijn sarcastische en racistische opmerkingen zijn geweldig om volgen. Uiteraard niet dat het goed te praten valt, maar het levert fijne fragmenten op. Ook zijn rake opmerkingen aan het adres van de "overgeëduceerde 27-jarige maagd" waren geweldig. Grofgebekte uitspraken worden afgewisseld met grappige naamgevingen. Het levert mooie dialogen op.

Walt leidt een eenzaam leven, heeft nauwelijks vrienden en is daar grotendeels zelf verantwoordelijk voor. Toch had ik enig medelijden met hem. Hij zal waarschijnlijk zijn familie zwaar gekwetst hebben bij momenten, maar zijn kinderen en kleinkinderen zijn ook bepaald niet heilig. Integendeel: hun gedrag op de begrafenis van zijn vrouw was beneden alle peil. Het kon hen zelfs niet schelen. Ze azen op zijn erfenis en huis en trachten hem zo snel mogelijk het rusthuis in te krijgen.

Stilaan krijgt hij vertrouwen in zijn buren, Hmong-volk die in de oorlog aan de zijde van de VS vocht, maar zijn inkeer is niet enkel daardoor bepaald. Dat heeft ook te maken met Sue en de hulpvaardige Thao toen hij de boodschappen van de overbuurvrouw opraapte.
Zijn oorlogsverleden is een smet en een zware last. Later blijkt waarom hij zo worstelt met dat verleden. Het is ook bepalend voor het einde van de film wat ik erg goed vond. Je verwacht een cowboyheld die de gangsters simpelweg neerknalt, maar niets is minder waar. Mede daarom is de 4,0*-quotering gerechtvaardigd.

avatar van Rickazio
5,0
Clint Eastwood, onze topper!

avatar van Shadowed
3,5
Ja, goede film.

Heb deze film eigenlijk alleen voor de score gezien. Omdat hij op TV gekomen was dus maar aangezet. En ik ben ondanks het verhaal me niet echt aansprak toch goed genoten. Eastwood is goed als de 77-jarige knorrepot die opeens buitenlanders naast zich krijgt.

Aan de buitenlanders als zijn buren irriteerde ik me aan Sue de hele film door. Wat een vervelend karakter is het eigenlijk ook. Thao kon ik wel waarderen ondanks het niet volle acteerwerk. Eastwood draagt duidelijk de film, de kapper was trouwens ook leuk.

Een vlotte film, een voorspelbaar verhaal maar leuk en vermakelijk uitgewerkt. Goed om even door te kijken. 3,5*

avatar van Onceuponanytime
3,5
geplaatst:
Clint Eastwood in de rol van Grumpy ( Sneeuwwitje )... en hij doet nog uitstekend ook. Het verhaal op zich is eenvoudig en wat ver gezocht met de Aziatische buren, het zijn conversaties die de waardering van de film de hoogte injagen.

Geslaagde film, doch geen 'waaw'-effect

avatar van BigBrainsBrett
2,0
Nee, vond hem niet zo geslaagd. Ik had constant het gevoel van: wanneer gaat hij nou echt beginnen.

avatar van MovieMind
MovieMind schreef:
Een aardig filmpje om een keer te kijken als je niets beters te doen hebt.
Clint Eastwood's acteerprestaties zijn redelijk tot goed maar dat alleen kan de film niet overeind houden.

Een aardig filmpje zeker niet meer.. eerder minder.
Ugh wat een zuurpruim ken ik soms zijn.
Inmiddels herzien en is me veel beter bevallen, gewoon een goede film.

Ach, ik zever ook maar wat.

avatar van cinemanukerke
3,0
Een dubbel gevoel want de film is onderhoudend, soms ontroerend maar de film is ook oppervlakkig en zwart/wit (de personages). Dat dubbel, gespleten gevoel is net Eastwood. Zijn personage (Eastwood, de acteur) is donker – walt is een rechtse racistische oldtimer, een beetje gepensioneerde Dirty Harry maar voor mij ook sterk verwant met zijn personage in Million dollar baby (verbitterd tgo kerk, traumatisch verleden, zorg voor jeugd) - maar sterk vertolkt met de nodige frustratie en beledigingen, ook grappig die direkte mening van Walt (mogen we daar wel om lachen ?). De acteur Eastwood doet ons wel nadenken. Maar de regisseur Eastwood is dan weer slim genoeg om de sterke kantjes af te vijlen, er is (wel degelijk !) een happy end waarin de slechten gestraft worden, de dood is immers een zelfopoffering en niet te vermijden wegens terminale ziekte. We houden een bevredigend gevoel aan over. Wat wil de film zeggen ? Moeilijkheid. Pleiten voor integratie ? Misschien. Zijn vooroordelen fout ? OK maar het personage is daarom juist aantrekkelijk voor ons. Ook de scenes met zijn familie zijn eenzijdig (alle familieleden zijn slecht) maar maken Walt wel sympathiek, we voelen mee. Een Hollywood truuk ? De kern van de film is de toenadering van Walt en de Hmong familie die naast hem woont (opnieuw een beetje zoals Million dollar baby, toenadering tussen Eastwood en Swank) maar dat is alleen maar een scenario vondst om de strijd tussen Walt en de straatbende aan te wakkeren.
Mijn conclusie : die film heeft hij al gemaakt en stukken beter (Million dollar baby), is weliswaar zeer onderhoudend en ondeugend grappig maar ook oppervlakkig en vluchtig vertier.

avatar van mcdaktari
domi1980 schreef:
(quote)


tsja als je dit niks vind, kan je beter voor een trein springen. gewoon een prachtige film!


Die kan en moet je ook niet serieus nemen. Goodfellas krijgt ook maar 1,5 ster van hem. Ik vermoed dat het zo iemand is die een film niet tot het einde kijkt en er toch op stemt. Zulke figuren zijn er helaas nog te veel. Dat soort kan geen film volgen.

avatar van Shadowed
3,5
mcdaktari schreef:
(quote)


Die kan en moet je ook niet serieus nemen. Goodfellas krijgt ook maar 1,5 ster van hem. Ik vermoed dat het zo iemand is die een film niet tot het einde kijkt en er toch op stemt. Zulke figuren zijn er helaas nog te veel. Dat soort kan geen film volgen.


Dit type klinkt in mijn oren meer als een internettrol

Gast
geplaatst: vandaag om 17:35 uur

geplaatst: vandaag om 17:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.