• 9.374.047 stemmen

Geregisseerd door: Terence Young

Met onder meer: Sean Connery, Claudine Auger en Adolfo Celi

Gesproken taal: Engels en Frans

Plot Thunderball

"Look up! Look down! Look out! Here comes the biggest Bond of all!"

Wanneer een Britse bommenwerper is gestolen met twee atoombommen aan boord, wordt James Bond ingeschakeld om het vliegtuig op te sporen. De daders kondigen aan dat ze het vliegtuig in hun bezit hebben en de bommen zullen gebruiken als ze binnen korte tijd geen 100 miljoen aan geslepen diamanten ontvangen. Terwijl de klok doortikt, vindt Bond een spoor dat leidt naar de Bahama's.

avatar van thunderball

thunderball

Auger niet bijster knap?

Dat is geen feit, maar echt een kwestie van smaak.

Ik vind haar juist de mooiste en lekkerste Bondgirl uit de hele reeks.

Verder is er van een lichte roerwijziging sinds de vorige Bondfilm ook niet echt sprake, daar dat Goldfinger was.

En laat Goldfinger nou net DE film zijn die de hele verdere reeks veranderde.

De eerst twee Bondfilms (Dr. No en FRWL) zijn nog relatief serieuze spionage films te noemen, maar vanaf Goldfinger wordt ons alles met een knipoog geserveerd en staat de formule tot aan de Craigfilms vast (uitzonderingen als OHMSS en LTK daargelaten).

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Vond hem niet echt geslaagd. Heeft me op geen enkel moment echt kunnen vermaken. 2*

dr channard

Ik heb een vraagje. In de nieuwste dvd's van bond (met een ultiem beeld en gerestaureerde scènes) zie je dan nog steeds die versnelde actiescènes en het gebruik van de green screen technology ?

Want ik heb ook de Star Wars dubbel dvd. En op de ene dvd vind je de oude versie (met duidelijke green screen technology) en in de andere dvd een volledig gekuiste versie waar er eigenlijk bijna niets meer van die oude technologie te zien valt !!

Is dit bij james bond ook ?

avatar van donkied

donkied

Was geen super-bondfilm. Maar Connery blijft me wel boeien uiteraard. Het grote onderwater-gevecht vond ik heel goed gevonden en ook heel aardig uitgewerkt. Toen ik het zag aankomen vreesde ik voor het ergste. Maar gelukkig kwam het allemaal goed

avatar van Driello

Driello

Een beetje zoals elke Bond-film: stijf, traag en geen geweldig acteerwerk. Maar altijd vermakelijk om eens te kijken.

avatar van Akron777

Akron777

Voor die tijd een heel erg goed geproduceerde film. Vooral de onderwaterscènes zijn prachtig uitgevoerd. Het is soms wat aan de lange kant, maar dat mag het hebben. De film wordt er niet slechter op. Al met al zal dit toch een van mijn favorieten zijn in de hele reeks. Hij heeft in feite alles wat een goede Bondfilm heeft. Ook vind ik het verhaal erg goed uitgewerkt, en zitten er genoeg mooie passages in. Een van de betere, en wederom 5*

avatar van mister blonde

mister blonde

Ook deze Bond is wel weer vermakelijk. Young is toch wel een erg solide filmmaker. Thunderball biedt niet veel nieuws, maar is heel degelijk en behoorlijk vermakelijk. Ben de hele reeks opnieuw aan het kijken, maar begin zo langzaam aan toch wel te vermoeden dat de Bond's met Connery zwaar superieur zijn.

avatar van Loefa

Loefa

Blijft inderdaad vermakelijk om de Bond reeks opnieuw te kijken. Sean Connery is werkelijk waar een echte baas. Ik houd gewoon van de hele stijl van de oudere Bond films. De filmlocaties, de kleding, de interieurs en natuurlijk de bloedmooie & stijlvolle vrouwen zijn geweldig.

Voor mij niet de mooiste Bond film maar hij mag er zeker zijn.

avatar van erik1677

erik1677

Niet de sterkste bond maar wel zeer onderhoudend weer.

later is nog een onofficiele remake van gemaakt in de vorm van Never say never again.

En qua spektakel gaat stiekem wel mn voorkeur uit naar deze niet officiele bondfilm.

Maar ook deze thunderball, en zekers gezien voor die tijd wel in orde.

Alleen af en toe een beetje langdradig.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

een beetje trivia, maar Ik heb de nederlandstalig boek van Thunderball gekregen, uit 1965, van Dick Bruna uitgeverij in Utrecht. Maar het heet niet Thunderball.

De nederlandse titel voor deze Ian Fleming boek is: "Kalm aan, Mr. Bond"

Uzza_Sparta schreef:

De nederlandse titel voor deze Ian Fleming boek is: "Kalm aan, Mr. Bond"

Geweldige spraakmakende titel , zegt veel over het verhaal !

avatar van Ruud007

Ruud007

Geweldige filmposter by the way

Echt jammer dat ze na A View to a Kill daarmee zijn gestopt.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Oerdegelijke Bond.

Deze nr 4 uit de reeks heeft het wat minder van de suspense, dan wel van de actie en de exotische locaties. Qua verhaal doet de film dan ook onder voor zijn 3 voorgangers.

Maar uiteraard blijft dit binnen de perken. De film kent een sterk eerste halfuur, valt daarna een tijdje in, maar kent uiteindelijk nog genoeg boeiende stukken.

Met z'n 2u10 duurt het wel ietsje te lang. Met name de onderwaterstukken hadden wat korter kunnen zijn.

Sean Connery is uiteraard in z'n vel als James Bond. De film is wat minder spionagethriller en wat meer actiefilm en dat vind ik wel spijtig. Connery kwam m.i. beter tot z'n recht in dat eerste genre.

De badguy kwam wat lullig over met dat oogklepje.

De babes van dienst acteerden met wisselend succes. Hetgeen mij vooral opviel is dat ze nogal erg rondborstig waren. Me like.

Enkele rake quotes, grappige situaties, toffe locaties en schitterende onderwaterbeelden (voor 1965 erg vooruitstrevend) maken dit een tof geheel. Het versnellende gedoe met die boot op het einde was dan weer een pijnpunt.

Met veel goesting op naar 'You Only Live Twice'!

3,5

"This seems to be a gun for a woman."

"You know a lot about guns, mr Bond?"

"No, know little about women."

dr channard

Aardige maar enorm ZWARE Bondfilm.

Laat ik even uitleggen wat ik bedoel met zwaar. Een zware film is in mijn ogen een ander woord voor een zuchtfilm. Met andere woorden een film waar ik meerdere zuchten en puffen heb geslaan dan de doorsnee film. Deze Bondfilm heeft enorm veel trage en tergende momenten waar we door moeten. Toch verdient hij helemaal geen onvoldoende en zijn er een paar scènes waarvoor deze film een voldoende verdient.

De film begint direct al spectaculair. De opening is briljant gekozen. De humor spat van het scherm en de scène met de jetpack is voor dat jaar toch wel een hoogstaand moment in de Bondserie. Een techniek dat vaak in deze film werd gebruikt is het versnellen van bepaalde scènes om alles zo gladjes te doen verlopen. Soms leverde dit leuke beelden op , maar die keer toen Bond de stoel naar Bouvier schoof vond ik toch wel overdreven. De titelsong is gezongen door een groot artiest, maar jammer genoeg kan ik het niet echt een titelsong noemen. Thunderball wordt één keer gezongen en verdwijnt daarna voor het niets. Daarom is deze titelsong minder memorabel als andere in de serie. Wel heb ik gehoord dat dit te wijten is aan het feit dat ze eerst een andere titelsong voor de film hadden genomen (Kiss Kiss Bang Bang of zoiets ?) , maar dit hebben de makers veranderd.

De uiteindelijke opdracht krijgt James Bond (ook hier geweldig vertolkt door Sean Connery) pas rond de veertigste minuut van de film. Hiervoor zit onze vriend in een zorginstituut. De scènes die zich daar afspelen zijn onder meer zeer vermakelijk te noemen en heb je als kijker nog niet echt de indruk dat de film een zware vertering is. Maar dit verandert allemaal, want ookal begint de echte opdracht rond veertig minuten (en zou je kunnen denken dat dit de film korter maakt) zijn er sommige momenten wanneer je als kijker de film wilt doorspoelen. En dan heb ik het niet over de onderwaterscènes want die zijn ongelooflijk mooi gefilmd. Ik kan wel verstaan dat het allemaal een beetje traag gaat, maar ik heb respect voor het werk dat de acteurs en de regisseur in de onderwaterscènes hebben verricht. Het verhaal komt gewoon nooit op gang en dat is het probleem. Het is een groots verhaal, MI6 zit in echte problemen en de plannen van SPECTRE zijn groots, maar het wordt alleen maar op het einde echt spannend. Een dikke pluim voor het onderwatergevecht naar het einde toe. Jammer genoeg is het einde op de boot zelf een complete blunder en wordt de film ook zo onpersoonlijk afgesloten. , Bond zit te futselen en zegt helemaal niets tegen Domino en ze worden zonder boe of ba het water uitgehaald en de lucht ingeslingerd

De badguy vind ik nu iets minder. Met zijn ooglapje komt hij regelrecht van een clichéfilmpje (misschien heeft Thunderball juist de trend gezet met dat ooglapje, maar hij komt toch over als een stereotiep personage) en hij is ook zo kil. Ik heb niets tegen kil, maar hij doet het op een slechte manier. Fiona daarentegen (de slechte vrouw) vind ik zeer goed als kille vrouw. Ze is mooi en hatelijk. Ook Domino is een ware lust voor het oog. Ten slotte wil ik even iets zeggen over M want zijn rol in de film is ongelooflijk. Ondanks dat Bond te laat komt in de vergadering blijft M hem tot tweemaal toe steunen. Misschien wel zijn beste performance.

Thunderball is niet slecht. Het heeft een handvol geweldige scènes (onderwatergevecht, de scène met de haaien zijn interessant en de onderwaterscènes zijn mooi gefilmd) , maar soms wou ik dat er wat meer twists in het verhaal zaten. Er wordt niets mee gedaan en het verhaal blijft zich maar naslepen tot het einde. Dit is naar mijn mening één van de mindere in het tijdperk van Sean Connery (in mijn geheugen was You Only Live Twice toch wel beter) , maar uiteraard haalt deze film het van Diamonds Are Forever.
Een zware maar aardige Bondfilm en daarom een krappe 3*

avatar van Yamato

Yamato

Mijn favoriete scene is de scene waarin Bond een vrouw chanteert om seks met hem te hebben. De jetpack-scene mag er echter ook wezen.

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Veel mensen vinden dit de slechtste bondfilm of op zijn minst een slechte bondfilm, maar voor mijn part is dat onterecht.

We hebben de opening, het oudje dat een man blijkt te zijn, Bond die er korte metten mee maakt en ontsnapt met een jetpack en de achtervolgers die het ingebouwde waterkanon in de DB5 voelen.

Dan gaat bond op R&R hebben we weer een reeks heerlijke scenes en ondertussen ontvouwt het plot zich meer en meer. En de gebruikelijke smallchat met Moneypenny is er ook. Vergis je niet, dit is Bond, James Bond.
De combinatie tussen serieus en niet-serieus is bij momenten aanwezig en zalig. Sean Conery acteert met verve, gooit de one-liners in het rond en ze zijn raak. (Hoe hij bv. see you later...aligator zegt, perfect gebracht gewoon)

Anyhow, na de intro zijn de krijtlijnen gezet en Bond krijgt carte-blanche van M. We weten wat gebeurd is, Bond weet wat gebeurd is, maar hij moet het alleen nog bewijzen.

Wat volgt is een heerlijk lang middenstuk waar dialogen afgewisseld worden met actie. Het bond-style spionnenwerk dus.
Het is een eerlijk, rechtuit en simpel kader. En toegegeven, het werkt voor deze film.

Over kader gesproken, de locatie is één van de beste die we al in een bond-film hebben gezien. Het (onder)water, het mooie eiland, de elegate villa, de hotelkamer, het mooie weer en het beperkte kliekje is ideaal om Bond met bijhorende mannelijkheid te profileren.
Het past ook gewoon bij het tempo van de film.

Het einde met de paradrop en het grote onderwatergevecht is leuk gevonden, eveneens dat de yacht een vermonde hydrofoil is. Alleen op de laatste bootscene is die versnelling in de montage overdreven.

Dat is ook zowat het enige minpunt voor mij aan deze film, het fast-forwarden tijdens sommige actiescenes. Zonder dat, zou ik de film 5 sterren geven.

Als je van oude auto's en vliegtuigen houdt, kan je je ogen ook de kost geven. De verscheidenheid aan klassiekers is heel groot in deze film, toen de film uitkwam waren dat natuurlijk alledaagse voertuigen, maar bijna alle auto's in die film zijn gekende klassiekers geworden. Ze allemaal tezamen zien is een lust voor ieder klassieker-beminnend oog.
En dan heb je nog de vliegtuigen, momenteel is er nog maar 1 Vulcan vliegwaardig, hier zie je zomaar even de halve Engelse vloot in actie. En de omgebouwde B17 bommenwerper van de 2e wereldoorlog, wat een mooi ding.

En ohja, de slechterik draagt een ooglapje. How Bond is that

Kortom: je kan erover discussieren of het DE Bond is, maar het is hoe dan ook EEN Bond.
En wat voor eentje

avatar van Pitakaas

Pitakaas

De vierde Bond film al. We zien de bekende gunbarrel scene (dit keer wél met Sean Connery), en de film trapt gelijk af met 007 die een badguy te slim af is en vervolgens ontsnapt met een heuse jetpack. Bond is back! Na het heerlijke introotje rollen de credits over het scherm in een toffe opening van wederom Maurice Binder. Het is duidelijk dat water het thema is van deze opening, en dat is ook precies waar Thunderball om zal draaien. Verder rollen er de bekende namen over het scherm, Connery, Lee, etc. Echter zien we Saltzman en Broccoli opeens niet meer als producers, want dat is Kevin McClory geworden. Er was een probleempje met de rechten, en pas in 1963 wordt er uitspraak gedaan. McClory krijgt de rechten, maar gelukkig vinden beide partijen een overeenkomst en zullen ze samen de film gaan produceren. Daarnaast is McClory nog een fervent duiker/snorkelaar, iets wat ook weer terug te zien is in de film (op positieve wijze). De regisseur is echter weer Terence Young geworden, omdat Hamilton schijnbaar geen zin had in deze film. Prima, ik vond From Russia With Love toch beter dan Goldfinger, dus ik hoop op een herhaling van zet. Thunderball heeft een redelijk simpel script. SPECTRE heeft middels een slim plotje een tweetal atoombommen gejat en eist nu 100 miljoen pond losgeld. Uiteraard wordt de complete CIA en MI6 er op afgestuurd, maar is het 007 die het dichtst bij het vuur zit.

Dat we focus onderwater ligt zien we meteen als we met mooie beelden beginnen van de Caribische zee. Alhoewel de titelsong van Tom Jones maar saai en slecht was, is de verdere score in de film echt geweldig. Men is met een nieuw 007-achtig riedeltje gekomen dat een soort underwater thema heeft, klinkt heel spannend en sluit perfect aan bij de geweldige beelden. Wat me echter ook direct opviel was die schijt irritante overgangen, een soort wipe die ook vaak door digibeten wordt gebruikt in Powerpoint enzo. Verschrikkelijk! Ik weet niet of het ook in de eerdere Young films zat, maar nu viel het me pas echt op.

Thunderball zit qua sfeer een beetje tussen Goldfinger en From Russia With Love in. Bond is niet meer zo over the top als in Goldfinger, maar lijkt wel ietsjes leuker de hoek uit te komen zo af en toe. Er zitten dan ook veel meer grappige dialogen in dan in From Russia With Love, zonder vervelend te worden. De typische Bond dialogen met Domino bijvoorbeeld, het geflirt met Moneypenny (the old man... ) of de geniale ontmoeting van 007 en Q. En in dit deel komt SPECTRE ook weer naar voren, samen met de mysterieuze Blofeld aan top. Het leuke is dat Bond en SPECTRE (in de vorm van Largo) al snel hun troeven uitspelen. Met de zin 'Your spectre versus mine' verklapt Bond eigenlijk al direct dat hij alles van Largo afweet, en door te zeggen dat hij zelf naar de naam James Bond luistert weet ook de badguy wat voor een vlees hij in de kuip heeft. Dit zorgt voor een leuke spanning in de ontmoetingen tussen de twee, maar Bond zou Bond niet zijn als hij ook deze dialogen weet om te vormen met wat grappige en scherpe opmerkingen. Gelukkig zit er in Thunderball ook weer een hele vette nachtelijke sluipscene in, en de scene met de haaien in het zwembad is voor mij 1 van de spannendste die ik ken. Thunderball had ik ook gekeken als klein jongetje, en ik weet nog wel dat ik de 2 dagen daarna niet meer in het plaatselijke zwembad durfde te komen. En on top of that krijgen we ook nog een geniale eindbattle, onderwater en al. Knap hoe men dit zo tof in beeld heeft weten te brengen.

De cast zelf doet het weer goed. Connery speelt een van zijn beste films als Bond (oefening baart kunst zullen we maar zeggen) en Auger als Domino is niet alleen de lekkerste Bond babe in mijn ogen, maar kan zowaar ook nog wel acteren. Helaas is ontbreekt de chemie tussen Bond en babe een beetje, en ik had stiekem nog wel verwacht dat er wat zou gebeuren in het vlot, maar helaas. Beetje raar einde.

Sowieso had men die scene met de boot wel over mogen doen, want dat zag er wel érg nep uit met dat doorspoelen. Maar door de supermooie onderwater scenes en de constante spanning afgewisseld door de goede dialogen blijft deze Bond film 1 van mijn favoriete uit de reeks.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

kwam deze net tegen, de "original title sequence" met Dionne Warwick en Mr Kiss Kiss Bang Bang in plaats van Tom Jones en Thunderball.

Producers Broccoli en Saltzman besloten ongeveer een week voor de premiere dat ze een andere liedje wilden hebben met de titel Thunderball, en John Barry moest dan snel iets verzinnen.

YouTube - Thunderball Opening w/ "Mr. Kiss Kiss Bang Bang"

Dit verklaart ook waarom op de soundtrack dat toen uitkwam alleen muziek van de eerste helft van de film opgenomen was. De rest was te horen toen ze het in de jaren 80 uitbrachten op CD!

Ik vind Thunderball van Tom Jones goed maar als je deze sequence bekijkt vind ik deze song van Warwick beter bij de beelden passen.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Het lied van Warwick past zeker bij de beelden zoals je zegt.

Maar ik kan me toch wel indenken waarom ze voor de titelsong van Tom Jones kozen.

Na de dijk van een stem van Shirley Bassey met Goldfinger, klinkt de stem van Warwick nogal dunnetjes.

Die van Tom Jones daarentegen is er weer een met veel power.

Ik vermoed dat het er iets mee te maken heeft.

En de Thunderball song heeft op zichzelf ook meer kracht m.i.

Een stevige binnenkomer zeg maar.

avatar van Quentin

Quentin

Reden was dat de studio - United Artists - er op stond dat de titel van de film in de titeltrack voorkwam.

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Ook een goede reden natuurlijk.

En het werkte ook dubbel, want die song was destijds heel vaak op de radio te horen, dus de filmtitel werd vaak genoemd.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Ik vind deze film 1 van de mindere van de James bond reeks, hij komt maar langzaam op gang, na 1.30 uur gebeurd er wat meer actie onder water.

Maar toch mis ik een groot eind gevecht wat je bij de meeste 007 films wel ziet.

Niet de allerslechtste maar ook niet goed.

Roger moore als james bond zie je echt veel meer actie!

avatar van pierre18

pierre18

Heerlijke Bondfilm. Mijn meest favoriete, ondanks alle vreemde fouten. Je kunt ze tellen, het zijn er echt ongelooflijk veel. Desondanks is Sean geweldig met zijn one-liners. Domino (Claudine Auger) vind ik de allermooiste van alle bond-girls en Spectre-schurken zijn zoals ze moeten zijn. Vargas is heerlijk fout en de locaties zijn uitstekend. Daarnaast zijn vele speciale-effecten voor die tijd formidabel. Bijvoorbeeld nog nooit zo vrijelijk en uitgebreid onder water gefilmd. Bij het beoordelen van deze film vergeet men vaak gemakshalve in welke tijd deze film is gemaakt. Hoezo computers? Echte haaien, echte explosie bij de auto van Lippe! Het enige wat een beetje ontbreekt aan de film is een verdieping van de relatie tussen Bond en Domino. Een (te) kort gesprek aan het zwembad en een dansje van een halve minuut Bond neemt haar mee naar de Jukanoo, ja en dan ?? Een omhelzing op het strand. Het had allemaal wel iets meer gemogen. Maar goed, voor de rest.... een dikke 5-sterren

avatar van thunderball

thunderball

Uzza_Sparta schreef:

YouTube - Thunderball Opening w/ "Mr. Kiss Kiss Bang Bang"

Niet helemaal.

De reden dat slechts de muziek van de eerste helft van de film op de originele LP stond, was omdat Barry gewoon nog de muziek hiervan aan het componeren was en de LP al geperst moest worden om zo op tijd in de winkels te kunnen liggen.

Heeft verder niks met het veranderen van de titelsong te maken.

Wat er wel mee te maken heeft is dat je verder nergens in de film een intrumentale versie van de uiteindelijke song hoort, omdat daar geen tijd meer voor was. Je hoort dus wel instrumentale versies van Mr. Kiss kiss bang bang, hoewel dat niet meer de title song was.

Niet in de jaren '80, maar in 1992 verscheen er op de dubbel cd The best of .. James Bond een suite van ca twintig minuten met tot dan toe niet uitgebrachte muziek vant Thunderball en allebei de versies van de niet gebruikte song: de ene gezongen door Dione Warwick en een iets snellere versie gezongen door Shirley Bassey.

In 2003 kwamen dan de geremasterde soundtrack cd's op de markt met oa bij Thunderball vol bonustracks.

avatar van Tarkus

Tarkus

Prima Bond film en een van de betere naar mijn mening.

De film komt nu wat traag over, maar dat is met bijna alle filmen uit de jaren 60, dus niet specifiek voor deze film alleen.

Toch altijd weer leuk om eens een film uit de oude doos te bekijken, en als hij dan nog voldoende actie en spanning biedt is dat mooi meegenomen.

avatar van K. V.

K. V.

Heel wat stukjes zijn gebruikt in Austin Powers: De stoel waarin de gasten "verdwijnen", de haaien en de man met het ooglapje. Natuurlijk mocht de grote baas met z'n poes ook niet ontbreken.

Voor mij mocht de film wel wat korter, maar misschien lag het ook wat aan mij, dat 'k al wat moe was.

avatar van Beertje45

Beertje45

vond deze maar standaard werk. De scene's waar de atoombommen worden gestolen vond ik erg sterk. Een mooie poster.Disco Volante knap wek. Onderwaterscene's oké.

Een nogal stereotype schurk met dat idiote ooglapje. Vond NSNA stukken beter.

avatar van DragQueen

DragQueen

Niet de beste Bond-Film, maar wel een vermakelijke. Verder zit Connery weer goed in zijn rol, en steekt het verhaal onderhoudend in elkaar. 3 Sterren.

avatar van wood23

wood23

goede bondfilm ook een beetje in triller stijl gemaakt, veel leuke droge humor. En de meiden zijn knapper dan ooit tevoren in een sean connery 007film. Een topper!!