• 9.374.188 stemmen

Spectre (2015)

Actie / Avontuur | 148 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Marokko / Italië / Oostenrijk / Canada / Mexico

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Daniel Craig, Christoph Waltz en Léa Seydoux

Gesproken taal: Frans, Engels, Spaans, Italiaans en Duits

Releasedatum: 29 oktober 2015

Plot Spectre

"A Plan No One Escapes"

Een cryptische boodschap uit James Bond's verleden brengt hem op het pad van een sinistere organisatie die hij moet zien bloot te leggen. Terwijl M een politieke strijd voert over het voortbestaan van zijn inlichtingendienst, speurt 007 tussen al het bedrog door naar de verschrikkelijke waarheid achter 'SPECTRE’.

James Bond

Max Denbigh / C

Bill Tanner

avatar van Confusie

Confusie

Ik kan niet anders zeggen dan dit een zeer grove fout is van mijn kant. Hiervoor mijn excuses, heren.

Ben erg in de weer geweest om alles tussen tags te zetten en dan zoiets toch nog over het hoofd zien.

Erg vervelend inderdaad.

Ik begrijp dat de moderator het inmiddels heeft aangepast, in de quote is het echter nog zichtbaar zie ik.

Dus als iemand het daar ook nog even aanpast kunnen we wellicht de schade nog enigszins beperken.

avatar van zoutzak

zoutzak

Ondanks Craig's opnieuw teleurstellende optreden weten Mendes en Hoytema er wel weer een bondfeestje van te maken. Het verhaal stelt echter ook teleur, nu eindelijk Spectre uit de kleren gaat. Waltz weet dan ook niet te imponeren. Stukken minder dan skyfall. Tijd voor een nieuwe Bond!

Vergeet nog te vermelden dan Bautista het in tegenstelling tot de meeste acteurs wel verrassend goed doet, opnieuw!

avatar van murtcelP

murtcelP

Gister gezien tijdens een leuke VIP-night!

De film begint geweldig, met cinematografisch de mooiste openingsscène ooit!
Hierdoor wordt de lat wel erg hoog gelegd voor de rest van de film. Maar bijvoorbeeld de achtervolging in Rome is wederom meesterlijk in beeld gebracht!

Ik was niet heel kapot van de titelsong van Sam Smith, maar met de mooie generiek werkt het wel.

Het verhaal is wat simpel, iets te makkelijk hoe alle karakters aan elkaar verbonden worden.
Toch is het allemaal behoorlijk spannend, zeker het eerste gedeelte van de film.

De grote schurk, gespeeld door Waltz, valt misschien wat tegen. Weinig screentime, en je vergelijkt hem altijd met Landa, maar dit is toch een andere rol.
Wel de eerste vertolking van Blofeld in de 'nieuwe reeks'. Dat smaakt wel naar meer, zeker nu hij het Donald Pleasence-achtige litteken gekregen heeft! Gelukkig, geheel volgens traditie, overleeft Blofeld deze eerste vertoning!

De Bondgirls doen het goed, maar zijn niet heel memorabel. Wel lof voor het aanstellen van de wat oudere Monica Bellucci. Mooie vrouw, perfect gecast voor deze rol!

Daniel Craig mag van mij nog wel even blijven! Ook omdat de stijl die ze sinds Casino Royale ingeslagen zijn, mij wel heel erg bevalt. Met een nieuwe hoofdrolspeler zullen de films met het type acteur mee-evolueren. Doe nog maar een paar Spectre-achtige films!

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Confusie schreef:

No hard feelings, kan gebeuren. Heeft m'n interesse naar deze film verder ook niet verminderd, na het lezen van jou review ben ik nog steeds erg benieuwd en toch wel positief gestemd dat ik 'm ga kunnen waarderen.

avatar van AGE-411

AGE-411

Misschien een foutje? Anders is het een beetje vreemd inderdaad, alles tussen tags en zo iets belangrijks niet.. Jammer want dit had ik ook liever niet geweten.

Iedereen maakt fouten. Waarom markeer je dat als persoonlijke mening? Ook een foutje?

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Topfilm! Craig is fantastisch, de titelsong vreselijk. Verder een hele stijlvolle vaak geestige (op een coole manier) Bond. Ziet er prachtig uit met toffe actie en goed spel.

Mendes mag er nog wel zo eentje maken.

4,5

En de knipoog naar Jaws was briljant.

avatar van Shinobi

Shinobi

"So what's going on, James? They say you're finished."

Dit lijkt het jaar te zijn van de spionnenfilms en nu mag dan eindelijk de franchise aan bod komen die het genre min of meer op de kaart heeft gezet.

'Spectre' borduurt verder op de weg die met 'Skyfall' is ingeslagen. De link tussen - en waarnaar veelvoudig wordt verwezen - is een grootse organisatie die achter gesloten deuren de touwtjes in handen heeft. Het spreekt tot de verbeelding, maar hier blijft weinig van over als het ongeïnspireerd gepresenteerd wordt; een clichématige samenzwering.

Wat volgt is een onevenwichtig gebracht verhaaltje dat van de hak op de tak springt. Dit lijkt expres zo gedaan om 007 naar zoveel mogelijk locaties te sturen. Deze worden weliswaar prachtig in beeld gebracht, maar voegen m.u.v. Mexico-Stad vrijwel niets toe. Bovendien is te merken dat er nauwelijks meer iets over is van de serieuze James Bond die Daniel Craig zo geweldig portretteerde in 'Casino Royale', aangezien hij nu flauwe grapjes maakt en het rauwe er van af is. Wat dat betreft lijkt de film stuurloos te zijn qua toon.

Als geheel wil het dan ook al gauw de langdradige kant opgaan, omdat het aanvoelt alsof men bezig is om dingen te herkauwen. Maar het grootste minpunt is dat een geniale acteur als Christoph Waltz zwaar onderbenut wordt. De beste man heeft schandalig weinig tijd om echt dreigend over te komen, laat staan uitgediept te worden. Wat overblijft zijn enkele aardige actiescènes die voor miniem vermaak zorgen.

Al met al een teleurstellend deel dat gerust flink ingekort had mogen worden om een pakkender verhaal te vertellen. Tevens blijft de organisatie achter het hele gebeuren te onderbelicht.

3,0 Sterren.

avatar van gotti

Wat een teleurstelling, zeker na de sterke openingssequentie (die trouwens ook niet zó goed is als beweerd wordt overigens). De film zit vol met ogenschijnlijk goed bedoelde referenties naar het "Bond-gevoel" van vroeger, maar slaat eigenlijk overal de plank mis. Daarnaast emotioneert de film helemaal nergens, is Blofeld een zoutloos en plat personage en loopt Bond het laatste uur als een kip zonder kop doelloos rond.
Geen Quantum of Solace, meer wel een enorme tegenvaller.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Geen Skyfall, daarvoor is het allemaal te kil en emotieloos en te vluchtig. De film vermaakt absoluut, weet de volle speelduur nergens te vervelen en kent enkele mooie scènes, maar het voelt allemaal bijzonder gehaast aan.

Aan de plot kan dat niet liggen, want die is vrij simpel en zou in 90 minuten verteld kunnen worden. Maar het is echt een race van set piece naar set piece zonder uitdieping of rustpunt. Niet dat het bombastisch wordt a la Michael Bay maar nergens wordt echt de tijd genomen. Afzonderlijk werken veel scènes wel, maar ik kwam maar nooit in de film. Dan zie ik liever Connery die een beetje rondtoert op de Bahama's in het bijzonder fijne Thunderball.

Ook zijn de schurken vrij matig (die vechtersbaas komt er helemaal bekaaid van af), zijn de Bond-girls niet noemenswaardig (en al is Seydoux een heerlijke verschijning, ik mis toch wel een 'oooh James' op zo'n moment) en is dat hele gedoe rond M en C ook niet echt goed uitgewerkt. Het hangt er net te veel bij terwijl dit op zich wel interessant is. Ergens deed het inhoudelijk ook denken aan M:I Rogue Nation, maar dat zal ook met de tijdsgeest te maken, en eerlijk is eerlijk, die weten de Bond-films vaak goed te pakken. Nu we het toch over die film van Tom Cruise hebben, daar knalde de actie toch net wat meer, al is die in SPECTRE lang niet slecht.

Maar goed, daar staat dan wel die prachtige eerste scène tegenover met vooral dat weergaloze almaar durende openingsshot dat heerlijk vloeiend beweegt en met die pompende muziek eronder echt een genot is. Dat is met speels gemak het absolute hoogtepunt van de film. En daarnaast is het leuk dat de verwachting uitkomt dat Oberhauser gewoon Blofeld is, al is Waltz zelf niet in heel goeden doen. Maar eens je die kat ziet, weet je genoeg en scheelt me dat allemaal weinig meer. Verder is de hele film bijzonder stijlvol gefilmd, of dat nu de practitge introductie is tot Oberhauser, dat shot met die verlichte bomenlaan of zo'n scène in de tuin bij Belucci met die zang van een castraat op de achtergrond. Alleen ook hier weer, dit alles is ook zo voorbij om echt erin mee te gaan. Ook de song van Sam Smis (zoals we hem op ons werk noemen) past prima op die plek maar is toch ook geen absolute knaller. Al met al een film van gemiste kansen.

De film deed wel weer meer denken aan oudere Bonds, met SPECTRE, de locaties en een zowaar prima spelende Craig die zich helemaal op zijn gemak lijkt te voelen. Ik zie hem nog niet zo snel een Dom Perignon bestellen of elke ober of liftboy een biljet toestoppen, maar ik weet ook dat hij nog een vijfde film mag hebben om het af te maken. Want hij is nog net niet klaar en zou in de volgende film dat weleens kunnen doen. Bovendien is iemand als Damian Lewis dan te oud om nog Bond te worden. 3,5*.

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

AGE-411 schreef:

Inderdaad, iedereen maakt fouten. Zoals ik in mijn reactie boven die van jou ook al aangaf. Bedoelde het ook verder niet als aanval ofzo, maar het lezen van een spoiler uit een film die ik graag wil zien baal ik wel van. Al loop je daarop natuurlijk altijd het risico als je rondneust op een site als deze.

Persoonlijke mening bij m'n vorige reactie verwijderd

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Genoten!
Dit is Bond zoals ik hem weer wil zien. Het feit dat dit al met de gunbarrel begint vind ik al een vooruitgang. Maar deze film deed mij veel meer dan de eerste films met Craig . Tevens vind ik de echte Bond sfeer gewoon meer aanwezig.

Het verhaal is relevant/intens en loopt goed door. Waar ik Skyfall op momenten te traag vond heb ik dat hier absoluut niet. Humor is ook op goede momenten weer terug en ik kan vooral toch de complimenten geven aan regisseur Sam Mendes. De andere acteurs waren ook goed gecast en ook Craig zat goed in zijn vel.
Christopher Waltz overtuigd ook als Blofeld terwijl hij in de voetsporen moet treden van zijn voorgangers Telly Savales, Donald Pleasance etc. Maar vooral Fiennes die M vertolkt vind ik meer dan prima. Dench kwam op een gegeven moment me neus uit. Ook de stevige Mr. Hinx gespeeld door Dave Bautista vind ik erg goed. Zijn stevigheid zorgt voor een best beangstigende figuur.

De titelsong is ook meer dan goed. Ik had hem nog niet gehoord maar wist dat Sam Smith de klus dit keer deed. Ik ben geen fan van hem maar dit is echt een prima song die bij de film meer dan past. Sowieso de filmmuziek is erg goed. Thomas Newman componeerde ook Skyfall maar hier zet hij toch een meer dan degelijk stuk werk neer. Camerawerk is ook prachtig. Dit was in de voorgaande films ook wel zo maar vooral de exotische en vooral voor iedereen toch herkenbare locaties worden zeer mooi in beeld gebracht. Mijn eigen zwakke moment is de scene waarbij naalden worden gebruikt voor de folterscene in Bond's schedel .
Wat betreft actie heb je ook niks te klagen. Vanaf het begin met die Helikopter in Mexico-City tot en met de eindscene in London. Er zijn weer meer dan genoeg spannende actie scene's . Heerlijk! En het einde met de befaamde Aston Martin doet 't altijd wel.

Maar hier heb ik op zitten wachten. Bond zoals Bond hoort te zijn zag ik in een recensie staan, en daar ben ik het helemaal mee eens. Met andere woorden deze film is echt een aanrader.
Feit dat Blofeld niet wordt afgemaakt maak het voor de vervolg film nog steeds spannend .
Spectre geef ik een dikke 4,0.

avatar van John Barry

John Barry

Erg goede Bondfilm. Ik heb hiervan genoten.

De film begint meteen heel goed in Mexico. Er werd beweerd dat dit de beste openingsscène ooit is. Nu is dit dan wel wat overdreven, maar het is wel een erg spectaculair en mooi begin van de film. Prachtige stunts die de helikopter uithaalt.

Dan krijgen we de titelsong van Sam Smith. Van Smiths prestatie ben ik geen fan, maar de title sequences van Daniel Kleinman maakt een hoop goed.

De bond films met Craig zijn over het algemeen vrij serieus, maar in Spectre is de toon in het algemeen lichter en komt er veel humor voorbij. Ik vond dit totaal niet erg. Ik vind de humor erg geslaagd.

Het verhaal van deze film vond ik interessant. Nu zoveel jaren komt Spectre weer terug, eigenlijk was Spectre al vanaf Casino Royale terug. Dit hadden ze denk ik in 2006 nog niet bedacht. Maar goed, Spectre verbind op een redelijk goede manier de voorgaande Craig films.

De film vliegt voorbij. Spectre is de langste Bondfilm ooit, maar dat merkte ik tijdens het kijken niet. De film zit vol actie. Na Mexico hebben we onder andere nog een goede achtervolging in Rome en een goed treingevecht tussen Bond en Hinx en (Swann ). Die Hinx is een leuke aanvulling in de film. Hij doet erg denken aan Oddjob.

Christoph Waltz speelt de hoofdschurk. Waltz rol is niet heel erg groot, maar hij doet het erg goed. Ik heb wel een vermoeden dat we hem nog wel in de volgende Bondfilm gaan terug zien. Ik kan mij namelijk niet voorstellen dat ze Bloffeld maar terughalen voor één film. Bloffeld overleeft de film dan ook gewoon.

Daniel Craig acteert fantastisch als James Bond. Craig weet soms ook humoristisch uit de hoek te komen. Léa Seydoux is geweldig als Madeleine Swann. Madeleine vindt ik ook een goed en sterk persoange . Het acteerwerk van de rest van de cast is ook erg goed.

Dat de film ook zijn serieuze kant niet verliest wordt toch ook wel goed duidelijk tijdens een erg sterke martelscene. De scene is niet zo sterk als de martel scene in Casino Royale, maar de martelscene in Spectre is er toch wel één die mij bijblijft.

Dan de muziek van Newman. Ik kan alleen maar zeggen dat dit een enorme verbetering is ten opzichte van Skyfall. Dat terwijl hij toch redelijk wat muziek laat terugkomen van Skyfall. Newman weet toch beter het Bondgevoel weer te geven. De eerste keer dat ik soundtrack cd luisterde was ik toch een beetje teleurgesteld. Maar ik ben de muziek na meerdere keren luisteren beter gaan vinden. Daarmee wil ik weer ook weer niet zeggen dat ik zijn muziek nu heel erg goed vindt. Maar na Newmans slechte soundtrack voor Skyfall is dit toch wel een verbetering.

Het camera werk van Hoyte van Hoytema is prachtig. Hij doet het niet zo goed als Roger Deakins in Skyfall. Maar desalniettemin heeft Spectre erg mooie beelden.

Klein minpuntje vindt de toch wel wat kleine rol van Monica Bellucci. Zo verschijnt ze en zo verdwijnt ze weer. Tja de oudste Bondgirl ooit mocht wel een wat grotere rol hebben. Aan de andere kant is nu wel meer tijd voor een grotere rol Léa Seydoux. En dat laatste vindt ik helemaal niet erg. Dus ik heb een beetje gemengde gevoelens over de rol van Bellucci.

Veder vond ik het ook niet zo nodig om na Skyfall weer over Bondsverleden is beginnen. Maar echt storen doet dit nu ook weer niet.

Al met al vindt ik Spectre een erg goede film. Wat mij betreft is deze film een hele grote aanrader om eens te zien. Ik ga hem zelf zeker nog een keer kijken

4,5 ster voor deze film.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Mwoah. Nee, dit was jammer. De eerste helft was prima. Maar daarna veel scenes die niet boeiden en een beetje onlogica. Veel te lang ook. Aan het einde was ik er helemaal klaar mee. Zesje..

avatar van Pixel-blue

Pixel-blue

Ik heb genoten van de mooie titelsong van Sam Smith.Vol actie en humor en je verveeld geen moment.Het verhaal had misschien iets meer uitgediept kunnen worden.Maar het was geen slecht verhaal.

avatar van rkdev

rkdev

SPECTRE, wat een geweldige Bondfilm!

Dit is de eerste Bondfilm onder Craig die alle vertrouwde stijlelementen bevat, geweldig uitgevoerd en met veel knipogen naar Fleming en de oude films, zo hebben we o.a.
- gunbarrel aan het begin
- een van de mooiste openingscenes ooit
- een mooi Bondnummer van Sam Smith
- alle vertrouwde karakters in hun vertrouwde rol
- een Aston Martin met gadgets
- een slechterik me een witte kat die op een absurde locatie zit
- mooie overige locaties
- Bond in de train, op het water, en een autoachtervolging
- de DB5
- Wodka Martini
- een terugtellende bom
- knipogen zoals Hildebrandt en oude films

En dan zal ik nog genoeg vergeten zijn.
En dat gebracht in de huidige tijd. Petje af, ik heb genoten.

Een Bondfilm voor Bondfans.

avatar van Breur

Breur

Basto schreef:
En de knipoog naar Jaws was briljant.

Hinx als karakter of doel je op iets specifieks? Ik vond vooral het momentje dat hij uit de trein werd getrokken - shit - lekker oldskool. Oude Bondtijden herleefden.

avatar van Fly11168

Fly11168

Viel tegen, is niet een van de beste Bond-films. Weinig Engelse humor en veel te lang (had ook een film van 90 min. kunnen zijn!

avatar van pierre18

pierre18

Viel me niet mee. Verhaal was vaag omdat een goede motivatie hiervan totaal ontbreekt. De motivatie die gegeven wordt is echt niet geloofwaardig. Verder werd de film nauwelijks spannend. Het doel en de bijbehorende dreiging ontbrak aan alle kanten. Hoewel dat vaak een kenmerk is van Bond-films (007 wordt op een missie gestuurd) zijn er ook films waar dit geheel ontbreek. Zo ook in Spectre. Wel is er echt sprake van een Bondsfeertje. De rollen van M en Moneypenny worden behoorlijk ingezet en de actie is voldoende aanwezig in de film.

De film is lang en leunt op het uitspinnen van bepaalde situaties, maar dat had van mij een stuk korter gemogen. Het had de vaart zeker ten goede gekomen, want je zit nu bij bepaalde scenes behoorlijk weg te dutten. Verder viel me Craig niet mee. Hij leek behoorlijk vermoeid in zijn spel. (Heeft hij er nog wel echt zin in?)

Helaas, geen nieuwe Bondmovie die Thunderball van de eerste plaats kan afstoten.

avatar van KING89

KING89

Deze Bond film had een juweeltje kunnen zijn.

De minpuntjes zijn:

De hoofd schurk die Christoph Waltz vertolkt mist een bepaalde vorm van krankzinnigheid. Zijn duistere introductie is dan wel prachtig maar daarna weet hij eigenlijk niet meer te imponeren. Zonde, want als iemand het in zich heeft om krankzinnigheid te vertolken dan is het Waltz.

De Bond song door Sam Smith heeft een Bond sound maar mist een uithaal. Hierdoor kent het geen hoogtepunt en blijft het bij droogneuken. Wat niet verkeerd hoeft te zijn, maar het is niet top.

De verdere muziek in de film is waardeloos. Tijdens actie of spannende momenten hoor je muziek die de spanning en dreiging eerder afbouwt dan verder opbouwt. Ik blijf het zonde vinden dat ze niet dezelfde muziekstijl en toon hebben doorgezet die in de eerste trailer werd gebruikt (zo'n On Her Majesty's Secret Service sound).

Pluspunten:

Alle Bond ingredienten zitten erin:

Veel humor. Ik waardeer het, maar vind het wel een stijlbreuk met de Bond die Craig tot op heden heeft vertolkt (een ietwat grimmige en serieuzere Bond).

Voldoende actie. Veel scenes en attributen die knipogen naar andere Bondfilms. Dit is een leuke puzzel voor de harcore Bond fan, maar tegelijkertijd kun je het weinig vernieuwend noemen.

Spectre kijkt lekker weg, alleen mist gewoon spanning door de muziek en de ietwat saaie hoofd schurk met simpele en standaard beweegredenen. Toch is Spectre een prima Bond film. Het haalt alleen lang niet het niveau van Casino Royale en Skyfall. Naar mijn mening kun je deze film dan ook het beste zien als een Quantum of Solace 2.0.

avatar van JdeB

JdeB

Hoewel Casino Royale mijn favoriet is en blijft, is SPECTRE gewoon een retegave film en een topper in de serie. Ik vond deze (ook) net een tikkie beter dan Skyfall. Skyfall kwam in het laatste half uur "op de familieboerderij" wat zonder brandstof te zitten. Deze dendert gewoon van begin tot eind als een razende door zonder dat je je ook maar een moment verveelt.

De openingsscène was (inderdaad) fenomenaal. Prachtig geschoten beelden in een decor waar een paard de hik van krijgt. Dat veel mensen vinden dat dit de beste opening ooit is kan ik zeer goed inkomen. Het is een bruut stukje cinematografische machtsvertoon.

Ook na dit hoogtepunt blijft er genoeg te genieten. Zowel in Italie, Oostenrijk, Marokko en Londen worden meer dan voldoende “moving vehicles” ingezet (en gesloopt) om de kijker te trakteren op spectaculaire actiescènes. Allemaal van topkwaliteit.

Daniel Craig levert overigens weer een topprestatie. Hoewel ik de rauwe “gritty” no-nonsens performance uit Casino Royale het beste bij hem (en het karakter) vind passen, beheerst hij in SPECTRE ook de wat nonchalantere invulling van het karakter. Af en toe een geestig one-linertje en niet altijd even serieus. Ik stoorde mij er niet aan. Het is een keuze die goed uitpakt.

Natuurlijk zijn er altijd dingen die onlogisch, niet slim, storen of iets tegenvallen, maar dat heb je altijd met Bond. Er moeten keuzes gemaakt worden uit het overvolle "Bond ingrediënten assortiment". Over de gehele linie is het gewoon topamusement.

Overigens hoop ik wel dat ze voor de volgende Bond (en ik hoop met Craig) een betere titelsong produceren. Dat was eigenlijk het enige aan de film dat mij (echt) stoorde. Een vreselijk overschreeuwd liedje van een man waarvan het lijkt dat hij telkens vlak voor het einde van het refrein flink tussen zijn benen is geschopt. Niet prettig om naar te luisteren.

avatar van loneranger

loneranger

'Spectre' opent vertrouwd met de Gunbarrel. De pre-title sequence in Mexico city ziet er ook heel mooi gefilmd en spectaculair uit. Daniel Craig maakt zowaar hier en daar een grapje. Allemaal niks mis mee. Ik vind het alleen wel erg jammer dat er zo weinig met de bad guy gespeeld door Christoph Walz wordt gedaan. Ik was niet erg onder de indruk van het personage dat hij speelt. Destemeer van zijn zwijgzame handlanger mr. Hinx die Oddjob en Jaws in herinnering riep. Ik vind 'Spectre' een degelijk gemaakte, onderhoudende Bondfilm met genoeg actie en duizelingwekkende stunts. Bond is na de 'reboot' eigenlijk wel weer terug bij af. Misschien is het een idee om Bond in de volgende, 25 ste(!) film uiteindelijk te laten liquideren. Na bijvoorbeeld 55 (!) jaar en 25 films in 2017 heeft Daniel Craig zijn contract uitgediend en vind ik het eigenlijk wel mooi geweest.

avatar van VincentL

VincentL

Spectre

Het niveau blijft hoog. Sinds de laatste films van Brosnan, en met name bij Daniel Craig, is de franchise een weg ingeslagen waarbij, op een enkel slippertje na, het niveau op een constant en hoog niveau ligt. Skyfall was de grootste uitschieter in positieve zin. Spectre redt dat niveau niet, maar weet zeker een goede lijn voort te zetten.

Op alle vlakken weet de film een zekere mate van nostalgie op te roepen. De veelvuldige referenties naar de oudere delen zijn een genot. Daarnaast is ook de zekere humoristische charme van flauwe, subtiele grappen, die een stuk minder in de afgelopen drie delen voorkwamen, teruggebracht in de film. Ondanks dat het verhaal goed in elkaar zit en de film op hoog niveau presteert, weet het geheel toch niet zo goed uit te pakken als zijn voorganger. De vaart ligt hoog, er komt veel actie in voor, maar toch ontbreekt een deel spanning. Ook een deel van de emotionele Bond, die in de vorige delen prominent naar voren kwam, ontbreekt hier. Deze karaktereigenschap van het personage van Craig is een gemis. Op deze kleine minpunten na blijft de film verder een goede toevoeging aan de reeks.

Daniel Craig heeft zich het jasje van Bond goed aangetrokken. Zijn personage is een stuk oppervlakkiger dan in de vorige delen, maar hij compenseert dit door zich volledig in zijn rol thuis te voelen en natuurlijkheid uit te stralen.

Hij wordt bijgestaan door een zeer goede Léa Seydoux die een prima Bondgril speelt. Geheel eigentijds is ze een vrouw met pit, een wil en charme; eentje die een goed tegengewicht is voor het vrij dominante karakter van Bond.

De lijst met vrij goede acteurs is lang. Toch hoort Christoph Waltz daar niet in. Zijn personage is kleurloos, niet indrukwekkend en leeft op nostalgische waarde. Zijn kat heeft meer inbreng dan hij. Jammer.

Visueel weet dit deel weer bijzonder goed te imponeren. Alleen al de vaak genoemde Gunbarrel, maar ook de uitermate mooie CGI tijdens de titelsong en de zeer goed weergegeven openingsscène leggen het niveau zeer hoog. Het vervolg kan visueel gezien dan ook niet tippen aan de zeer sterke opening, op de introductie van Waltz na. Qua sfeer ligt het anders. De gehele film is doordrenkt van een zeer goede, haast authentieke Bondsfeer, die de rilling van begin tot eind over je rug doet lopen. Fijn om ook even de Aston Martin aan het einde terug te zien. Wat een heerlijke wagen is dat toch.

Ik kom ruimte te kort om alles dat ik zou willen loven neer te pennen. Dit geeft een wat verwarrende balans tussen kritiek en lof. De film is gewoon goed, alleen - helaas - niet zo als zijn voorganger. Desalniettemin het zien waard.

avatar van Basto

Basto

• 11938 berichten

Breur schreef:

Hinx als karakter die uitgerekend door de vaten die één voor één verdwenen aan zijn einde kwam. In welke andere film zien we de vaten één voor één verdwijnen?

avatar van The Oceanic Six

You are a kite dancing in a hurricane, Mr Bond.

Ik hou zo van deze franchise zeg. Net als velen heb ik echt enorm uitgekeken naar SPECTRE, de nieuwe film in deze al ruim een halve eeuw durende franchise. En sterker dan ooit. Wat dat betreft verwacht ik ook over 50 jaar nog steeds James Bond films in de bioscoop. Als je ziet hoe hard de kaartverkoop toch weer is gelopen...

Daniel Craig heeft nu 4 Bondfilms op zijn naam staan, waarvan alleen Quantum of Solace echt slecht was. De andere 2 titels zijn zeer goed en mogen genoemd worden bij de allerbeste Bondfilms ooit gemaakt. SPECTRE probeert dat plekje ook te verdienen, maar slaagt hier maar gedeeltelijk in.

Om negatief te beginnen; de film stelt op emotioneel vlak wat teleur. Waar Casino Royale en zeker Skyfall echt briljant waren met de uitdieping van het personage James Bond en zijn achtergrond, daar blijft SPECTRE toch wat achter. Ondanks dat er enkele grote geheimen uit zijn verleden bekend worden gemaakt, weet de film nooit bij mij dat gevoel op te wekken dat die verhalen me echt wat doen, in tegenstelling tot die 2 andere titels. Jammer. Ook mis ik gewoon Judi Dench, die als M echt een prachtige haat-liefde verhouding met Bond had in de vorige films. De nieuwe M doet het keurig, maar je voelt gewoon die klik tussen hem en Bond nauwelijks.

Een ander kritiekpunt is dat het verhaal wat rommelig en onsamenhangend is. Af en toe lijkt het net dat ze het verhaal nog louter als kapstok gebruiken om Bond naar de meest afwisselende locaties te sturen (die er overigens stuk voor stuk geweldig fraai uit zien). Ook nu vergelijk ik weer met Casino Royale en Skyfall en dan blijft SPECTRE qua verhaal toch wat achter. Het is allemaal een tikje voorspelbaar en te simpel. Dat de collega van M die het 00-programma stopt een verrader blijkt had ik al heel snel verwacht. Net als dat Oberhauser uiteindelijk de iconische Ernst Stavro Blofeld blijkt te zijn. Dan was nou niet iets wat ik nooit had gedacht.

Maar dit lijkt een hele zure review, maar dat is helemaal niet zo. De film kent namelijk veel meer pluspunten dan dat ik er kritiek op heb. Visueel is SPECTRE echt indrukwekkend, met een heerlijke opening in Mexico. Maar ook de scenes in Rome, Oostenrijk, Londen en Marokko zijn indrukwekkend knap geschoten. De achtervolging in Rome is weergaloos fraai en snel, de shots van de bergen in Oostenrijk zijn om van te smullen en de eerste blik op de thuishaven van Oberhauser is een hele fraaie. Ook de muziek is dik in orde en is weer heerlijk sfeervol. De themesong zal nooit mijn favoriet worden, maar ik ben er nu aan gewend en het was in combinatie met de knap gemaakte videoclip bij de intro nog wel te pruimen.

Het acteerwerk is ook van uitstekend niveau. Craig toont voor de vierde keer aan dat hem als 007 kiezen een geweldige zet is geweest. Hij is keihard, fysiek imponerend, maar tegelijkertijd menselijker dan ooit. Hopelijk volgt er nog een vijfde film met hem. De terugkerende cast met M, Q en Moneypenny overtuigt ook zeker. De grotere rol voor Q is prettig. Monica Belucci en Lea Seydoux zijn prima vrouwelijk schoon. Zeker Seydoux is echt een adembenemende verschijning. Maar dat wist ik al als fan van La Vie D'Adele. Haar looks en haar pittige uitstraling maken haar de beste Bondgirl sinds Vesper uit Casino Royale.

Ook de nieuwe vijanden overtuigen. Ik vind het wel weer eens leuk dat er een enorme kerel als handlanger achter Bond aan zit, just like in the old days. Het gevecht in de trein was echt de moeite waard. En Waltz is de nieuwe megaschurk, precies zoals ik hoopte. Zo'n indrukwekkende tegenstander miste Bond al een tijdje. Gelukkig (en zoals verwacht) overleeft hij de film, want ik had niet verwacht dat ze Blofeld terug zouden laten keren om hem in dezelfde film alweer te doden. Hopelijk zien we Waltz terug in de volgende film. De martelscene was ieder geval zeer goed. Wel jammer dat zijn rol aan de korte kant was.

Een ander punt waar ik echt van heb genoten is dat de 4 films van Craig met deze SPECTRE nu helemaal met elkaar zijn verweven. De film blijft maar verwijzen naar de eerdere titels met foto's, namen en momenten. Ik hou daar zeker van. Dat gevoel van herkenning blijft gewoon sterk. De film mag op emotioneel vlak niet zo goed zijn als Casino Royale en Skyfall, toch zitten er genoeg sterke stukken in dankzij deze verwijzingen. Idem met de stukken die sowieso herkenbaar zijn voor de echte Bondfans, zoals het slot als hij weer in zijn klassieke wagen stapt. Wel jammer dat de herkenbare Bondmuziek niet in de film zelf af en toe eens terug weet te keren.

SPECTRE is gewoon enorm geslaagd, maar voelt wel een beetje als een herhaling van zetten. De film brengt weinig nieuws, maar wat ze doen, doen ze wel spectaculair en met flair.
En het feit dat de 4 Craigs films met elkaar worden verweven is een erg goede zet. De vele verwijzingen naar de eerdere films zijn absolute bonuspunten die de film hiermee verdient. Reden genoeg om de film in de toekomst regelmatig nog eens te kijken.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

gotti schreef:

Je recensie is geheel duidelijk hoor. En onze meningen verschillen duidelijk. Maar waar vind je dat de film op het Bond gevoel nog meer de plank misslaat ?

avatar van Breur

Breur

Basto schreef:

Die andere Jaws natuurlijk, what the f! Volledig op het verkeerde been... Briljant! En thanks voor de puzzel ipv voorgekauwd antwoord

Ach ja. Niks bijzonders.

Gewoon weer een lekkere en vooral erg ouderwetse Bond.

ps erg fijn trackingshot aan het begin.

avatar van gotti

movie acteurs schreef:

Een scene als de achtervolging door dat steegje waar Bond geblockt wordt door dat kleine autootje lijkt zo uit een Moore film te zijn geplukt. Daar is het koddig, hier werkt het op een verkeerde manier op de lachspieren. Daarnaast lijken de Bond girls een jaar of veertig terug in de tijd te zijn gegaan. "Nee bond, ik ga echt niet met je naar bed..." *Bruut gevecht in de trein* "Oh meneer Bond, wat nu?* Cut to: Ketsen.
Ook is het prima dat Bond naar een vette locatie afreist om de badguy te ontmoeten, graag zelfs. MAAR WAT IS JE PLAN JAMES? Op de bonnefooi erheen. Pistool inleveren, beetje rondneuzen en dan plotseling...DE BAD GUY. Een bad guy die overigens vooral geniet van zijn eigen kwaadaardigheid zonder dat dit ook maar enig moment geloofwaardig, spannend of laat staan emotioneel wordt (en nee, van alleen de fosterbroer van James Bond wordt het dus niet emotioneel beste schrijvers).

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar het komt er op neer dat Spectre dus best een kutfilm is.

avatar van Rosicky

Rosicky

Heerlijk Bond-avontuur dat alleen nét wat te lang duurt. Prachtige locaties, adembenemende actiescènes en ook tussendoor meer dan voldoende fijne momenten. Het plot is wat simpel, maar dat mag de pret niet drukken. Spectre heeft namelijk alles dat ik in een Bondfilm zoek.

avatar van The_CrY

The_CrY

Teleurstelling van het jaar. Dus dit is wat Barbara Broccoli doet zodra ze eindelijk de rechten van Spectre en Blofeld weer terug hebben bij EON? Wat een slappe hap. Wanneer was deze schurk nou echt dreigend? Wanneer kwam het over? Bautista mocht ik graag, die wist van aanpakken, hoewel hij effectiever zou zijn geweest als ie een vuurwapen meenam van tijd tot tijd. Waltz viel tegen. Craig zat wel voor het eerst erg lekker in zijn rol naar mijn idee. Ik word alleen een beetje moe van al die Bondfilms waarin Bond mot heeft met zijn eigen agency. Hoevaak heeft Craig nou een gewone Bond gespeeld? Altijd moet er iets aan de hand zijn om het 'speciaal' te maken. Inmiddels is het meer de norm dan speciaal, zeker voor de Craig films. Wel leuk dat de humor een beetje terug begint te komen. Heb sinds Die Another Day niet meer zoveel gelachen bij een Bondfilm, en ja dat is ook belangrijk.

Belangrijkste teleurstelling vind ik gewoon dat Blofeld weer tot leven is gewekt, puur en alleen zodat iedereen weer even denkt van "oh, vet, nostalgie!", om vervolgens gewoon Bondschurk-onwaardige taferelen te veroorzaken. Mijn lage stem is uiteraard een stem van verse teleurstelling, en wie weet dat deze bij een herziening wat hoger gaat, maar op het moment vind ik dit echt een mislukking en gemiste kans in de serie. Een cashgrab.