• 9.376.883 stemmen

Never Say Never Again (1983)

Actie / Avontuur | 134 minuten

Gesproken taal: Engels, Frans, Arabisch en Spaans

Releasedatum: 8 december 1983

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Never Say Never Again

"Sean Connery is James Bond 007"

James Bond is na jarenlange dienst dringend aan rust toe. Maar net wanneer hij die wil nemen, doet 'M' opnieuw een beroep op hem. Misdaadorganisatie SPECTRE heeft immers twee Amerikaanse kruisraketten gekaapt. Binnen zeven dagen moet het losgeld op tafel gelegd worden, zoniet zullen de raketten tot ontploffing worden gebracht. 'M' haalt James Bond terug uit de gezondheidsboerderij, waar hij naartoe gestuurd was omdat zijn fysieke conditie te wensen overliet, en geeft hem de opdracht de wereld te redden.

James Bond

Miss Moneypenny

Nigel Small-Fawcett

avatar van K. V.

K. V.

Geen officiële Bondfilm en het was er toch wel wat aan te merken. Het ontbreken van de typische James Bond sound, geen bijzondere gadgets (enkel een horloge met lazer en een schietende balpen) en ook geen zo'n bijzonder verhaal. Sean Connery is natuurlijk goed gecast als al oudere James Bond, maar geef me toch maar liever een iets jongere.

Rowan Atkinson (Mr Bean) heeft in deze film ook een klein rolletje, maar verwacht er niet te veel van.

De film is dus eerder een middelmatige film en zeker geen must see.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Nog net vermakelijk.

Vooral het eerste anderhalf uur vind ik zeker niet slechter dan de gemiddelde Bondfilm met Roger Moore. Het Bondgevoel is eigenlijk nagenoeg onbestaande - geen gunbarrel, geen Bondtunes,... -, maar niettemin kijkt het allemaal vlot weg.

Het komische ligt er nogal dik op en dat loont tot een heel stuk in de film. Nadien wordt het wat serieuzer en de climax is ook niet denderend.

Sean Connery is en blijft de beste Bondvertolker. Zelfs op z'n 53e (en met afschuwelijk toupet) heeft hij nog meer charisma dan alle andere Bondacteurs samen. Hij oogt trouwens fitter en enthousiaster dan in Diamonds Are Forever. Ook op vlak van humor kan hij zich ongeremd uitleven en dat doet duidelijk goed.

Kim Basinger is een degelijke Bondgirl, vooral gezien haar uiterlijk. Ook een jonge Rowan Atkinson passeert nog even, maar zijn rolletje is er eentje om snel te vergeten.

In plaats van de Bondvibe is er nu een 80svibe, iets wat bij mij altijd wel scoort. Net als in Thunderball zijn ook hier de locaties tof gekozen.

Never Say Never Again duurt wel wat aan lange kant. Een half uurtje korter had beter geweest.

Nipte 3

avatar van the flash

the flash

hoe komt het dat die onofficiel is? wie bepaalt dat want ze zeggen wel bond in de film. een zeer goede bond volgens mij

thunderball

Kijk even op blz 4 wat Pegasus en ik hierover vertellen, dan hoeft niet iemand het weer te gaan uitleggen.

avatar van scorsese

Aardige film waarin twee kruisraketten worden gestolen door een misdaadorganisatie. Een James Bond film, maar dan buiten de officiele reeks. De meeste Bond-ingredienten zijn wel aanwezig, maar zo is de afwezigheid van de John Barry-tune wel het grootste gemis. De humor en de actie zijn er uiteraard wel, maar toch allemaal net wat minder. Toch wel redelijk onderhoudend en uiteraard maakt de aanwezigheid van Sean Connery een hoop goed. Ruim 3.0 sterren.

avatar van ZenZin

ZenZin

Een van de allerslechtste Bond's. Het lijken de jaren zestig wel maar komt toch echt uit 1983.

avatar van ipman-99

ipman-99

"Are you a man who enjoys games? ... Depends with whom I'm playing." ... " !!!

Fantastische (onofficiele) Bond film (Heropfrissing) !!! Deze film kwam in hetzelfde jaar uit als de officiele Bond film "Octopussy" met Roger Moore! De onofficiele Bond film "Never Say Never Again" met Sean Connery als James Bond is tevens ook een juweeltje met onze vriend 007. Connery speelde eerder al in een aantal officiele Bond-films en keerde dus in 1983 terug als James Bond zij het in een onofficiele Bond film, dit was zijn laatste rol als James Bond !

Prachtige film vol met die cynische humor, prachtige one-liners en dialogen, heerlijke sfeer, fantastische achtervolgingen en heerlijke actie om vingers en duimen van af te likken ! Kim Basinger en Barbara Carrera spelen geweldig en zijn opvallende verschijningen ! Heerlijke gedoseerde actie over gans de film en de cynische humor is nooit ver weg ! Sean Connery is geweldig als 007 en Max von Sydow zet een prima performance neer als de slechterik alias Largo !

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Redelijke bond film, niet zoveel actie als in andere bond films en einde viel een beetje tegen, voor de rest wel vermakelijk

avatar van Beertje45

Beertje45

ipman-99 schreef:

"Are you a man who enjoys games? ... Depends with whom I'm playing." ... " !!!

Foutje, beste Ipman-Max Von Sydow vertolkt de rol van Blofeld, Klaus Maria Brandauer vertolkt de rol van Largo

avatar van Dk2008

Dk2008

Ook alweer een matige Bond. Roger Moore is duidelijk mijn favoriete Bond en hoewel die oudere Bond-films allemaal zo hun goede en slechte momenten kennen, zitten er wat vermakelijkheidsheid-factor betreft toch wel degelijk verschillen in.

Weinig humor in deze film, het meeste zit aan het begin, eng mens die Barbara Carrera. De film kent een aantal sadistische momenten maar die deden mij toch niet zo veel, met James Bond weet je toch hoe het afloopt. De scène waarin de kliniek "verbouwd" wordt is wel een heel goeie, maar verder vond ik er bij herkijken toch niet zoveel aan. Het verhaal rond die kruisraketten kon me niet zo boeien. Even Amsterdam, even Rowan Atkinson, maar allemaal niet zo bijzonder en verder als geheel rommelig en onoverzichtelijk gemaakt. 2.0

avatar van halfbloedje

halfbloedje

niet echt bezonder. Ik vond ze allemaal niet echt goed acteren. Zelfs Sean Connery heeft het voor mij verprutst

avatar van rkdev

rkdev

Ruud007 schreef:

Vandaag had ik niet veel te doen en ik dacht: 'Hé, laat ik eens Never Say Never Again gaan kijken!' En dat deed ik dus. Ik was wel benieuwd hoe Sean Connery twaalf jaar na Diamonds are Forever opnieuw zou schitteren in een, weliswaar niet officiële, Bondfilm. En het viel allemaal best nog wel mee!

[...]

Voor een actiefilm zou het een 3,5 hebben gekregen, ik heb me immers prima vermaakt en alles zag er redelijk goed uit. Maar zij hebben deze film zelf als een 'Bondfilm' bestempeld en zo moet ik het ook beoordelen.

Wederom ben ik het met je eens. In mijn herinnering was dit een hele slechte film, maar heb 'm zojuist (op BluRay!) weer eens gekeken en hij viel me alleszins mee. Tuurlijk ontbreken alle stijlelementen en het is eigenlijk ook geen Bondfilm, maar een film met het personage Bond. Leuk om weer eens te zien, maar geen hoogvlieger.

avatar van John Barry

John Barry

In 1983 was er de strijd tussen Sean Connery en Roger Moore, een strijd die door Roger Moore werd gewonnen.

Financieel gezien won Roger Moore met Octopussy van Sean Connery die in Never Say Never Again speelde. Maar Octopussy was ook gewoon een betere film dan Never Say Never Again.

Never Say Never Again is ook beter dan Thunderball, beide films zijn gebasseerd op het zelfde boek die Thunderball heet. Kevin McClory moest wel een film maken die het verhaal van het boek Thunderball volgde, verder mocht Kevin McClory bijvoorbeeld niet het bekende james Bond deuntje gebruiken. Het zou een beetje flauw zijn om op deze twee punten die ik noemden om hierop kritiek te hebben, Kevin McClory kon weinig anders dan een film te maken met een verhaal die we eigenlijk al kenden.

Grootse troef die Kevin McClory had was Sean Connery die nu ruim 12 jaar na Diamonds Are Forever weer James Bond speelt en Sean Connery speelt na 12 jaar de rol nog behoorlijk maar hij speelde niet zo goed als bijvoorbeeld in Goldfinger en Roger Moore speelde in Octopussy beduidend beter.

Naast Sean Connery weet eigenlijk niemand in deze film qua acteren te overtuigen. de vervangers van Q M en Moneypenny overtuigen niet. Adolfo Celi als Emilio Largo in Thunderball vond ik niet overtuigend. maar Klaus Maria Brandauer als Largo weet nog minder te overtuigen. ook niet goed in deze film is Kim Basinger als Domino en Barbara Carrera als Fatima Blush vind ik maar hysterisch overkomen wat een verschil met Luciana Paluzzi die Fiona Volpe speelde.

Leuk is in deze film wel Max von Sydow als Ernst Stavro Blofeld, maar Blofeld ze rol is niet zo groot in deze film, ook wel leuk is de bijrol van Rowan Atkinson als hulpje van Bond.

Naast Sean Connery dus acteert eigenlijk niemand van de belangerijke grote rollen goed en helaas is dit niet het enige mankement van deze film. Thunderball werd op een gegeven moment langdradig door de velen onderwater scenes. In Never Say Never Again zitten minder onderwater scenes alleen dat betekent niet dat de film niet langdradig is, sterker nog Never Say Never Again is veel langdradiger dan Thunderball er zit maar geen vaart in het verhaal.

Op actie gebied stelt deze Bond film teleur vergeleken met de actie scenes in bijvoorbeeld Octopussy stellen de actie scenes in Never Say Never Again niet zo veel voor en zelfs vergeleken met Thunderball een film die ongeveer 18 jaar ouder dan Never Say Never Again overtuigd meer op actie gebied dan Never Say Never Again. de enige echt goede actie scene is de scene waarin James Bond achtervolgd wordt door een haai. veder rest is het niet zo goed qua actie gebied. Bijvoorbeeld Bond rijd in deze film op een moter maar de bijbehorende actie scene erbij weet niet te overtuigen. Ook het gevecht in de kliniek in het begin van de film overtuigd niet het is leuk om te zien maar het gevecht haalt het niet bij andere gevechten in de Bond reeks.

Misschien wel het ergste van deze film is de muziek, de componist van deze film was Michel Legrand. en deze man is verandwoordelijk voor een van de zwakste James Bond soundtrack ooit. Normaal zorgt filmmuziek ervoor dat de film beter wordt maar het omgekeerde is het geval bij deze film. Michel Legrand muziek klinkt afstotelijk. bijvoorbeeld bij de actie scenes die zijn in deze film al niet zo goed maar zet er Michel Legrand muziek onder en je krijgt iets wat echt niet werkt.

al met al is Never Say Never Again een zeer zwakke Bond film wat zich qua spektakel zich niet kan meten met Thunderball en Octopussy. Het acteren in deze film is ondermaats. En het verhaal is enorm langdradig. De enigste reden waarom deze film de moeite zou zijn is om te kijken hoe Connery het nog een keer doet als 007.Connery doet het niet onaardig maar verder rest is deze film niet de moeite waard.

1.5 ster voor deze film

avatar van gorelover

gorelover

Eindelijk, eindelijk gevonden op bluray.

Heerlijk, de complete collectie van 007 nu helemaal compleet op 1080P.

Werd tijd ook, schandalig dat deze film niet op bluray te vinden was.

Ja, voor 290 pond op ebay en dan regio A,

Over de film zelf : nog steeds mijn favoriete bond film aller tijden.

De allereerste "volwassenen film"die ik in de bioscoop zag en die blijft je bij.

Op dvd en tv al wel 20 x gezien, blijft voor mij persoonlijk een topfilm.

avatar van Beertje45

Beertje45

gorelover schreef:

Eindelijk, eindelijk gevonden op bluray.

Heerlijk, de complete collectie van 007 nu helemaal compleet op 1080P.

Werd tijd ook, schandalig dat deze film niet op bluray te vinden was.

Ja, voor 290 pond op ebay en dan regio A,

Over de film zelf : nog steeds mijn favoriete bond film aller tijden.

Op dvd en tv al wel 20 x gezien, blijft voor mij persoonlijk een topfilm.

Blij dat hier dan toch iemand mijn mening lijkt te delen.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

Beertje45 schreef:

Blij dat hier dan toch iemand mijn mening lijkt te delen.

Jullie hebben dan nog een medestander

Een van de allerbeste Bond films vind ik het niet, maar wel een heel leuke.

En zeker beter dan alle Bonds waarin schoenverkoper Brosnan speelde.

Die met Moore zijn ook niet beter naar mijn mening.

avatar van Film Pegasus

Never say never again heeft zeker zijn fouten, maar probeert ten minste origineel te zijn. Het was geleden van On her majesty's secret service, dat een James Bond film nog eens gedurfd wilde zijn. Veel andere Bondfilms uit die reeks waren misschien niet per se slecht, maar volgden wel braaf de gekende formule.

avatar van de grunt

de grunt

Deze film zou geen echte Bond zijn, want niet afkomstig van Eon Productions.

Bull.

Na jaren van gadgets, profiteert deze film door Irvin Kirshner's aanpak, die ontwikkeling van karakters kiest boven effecten.

Complimenten voor Brandauer die een van de beste bandieten uit de reeks neerzet. En een speciale vermelding voor de zeer aangename femme fatele: overigens genomineerd voor een Golden Globe. Top

Nou, nee.

Ze proberen het wel incl. gadgets, alleen hadden ze blijkbaar niet de kunde en geld om er net zoveel van te maken als Eon.

Een speciale pen, een motor vol gadgets, een horloge met laser en die dingen waar ze met geperste lucht (of zo iets) mee de lucht in kunnen, zijn allen toch gewoon technische snufjes, zoals in de officiële reeks.

Echter de actiescènes komen niet echt uit de verf, het is het allemaal net niet, maar ze proberen het wel, dus dat het er niet in zit en meer karakter gedreven is, valt niet echt vol te houden.

Dat het er allemaal veel minder uit ziet, minder gladjes loopt en als een nachtkaars uit gaat is wat anders dan focussen op karakter ontwikkeling, want daar is nou ook niet werkelijk sprake van.

Ik moet wel toegeven dat ik de film altijd als een prul beschouwde, maar sinds ik hem een jaar geleden op blu ray heb aangeschaft (ja, ik was wel 1 v.d. mafketels die voor veel geld een regio A versie heeft aangeschaft, 60 euro!), ik de film veel beter vind dan toen hij uit kwam en hem zeker nu vermakelijker vind dan bv Quantum of Solace en Licence to kill uit de officiële reeks.

avatar van Boneka

Boneka

De hele serie bekeken op blu ray en deze ontbrak nog in rijtje. Een remake van Thunderball uit '65, maar daar kan deze film helemaal niet aan tippen. Het plot is magertjes en de omwentelingen zijn slecht uitgewerkt. Slechte regie als je het mij vraagt. En dan het eerste uur pffff tenenkrommend zitten te bekijken. Ik zie ook overacting. En nogal wat flauwe grappen. Toch krijgt ie van mij nog net 3 sterren, omdat het na een uur wat serieuzer begint te worden en zowaar wat leuker wordt. En eind is nogal snel in elkaar geprutst maar het kan er net mee door. Net genoeg voor een kleine voldoende al is het maar omdat Sean Connery erin speelt.

Blu ray is voldoende in kleur en scherpte. Alleen luchten hadden het wat moeilijk. Verder vond ik het geluid wat studio achtig. DTS. Extra's hadden geen ned. sub.

avatar van gauke

gauke

Nog eenmaal (hij kwam terug na 12 jaar) kroop Sean Connery terug in de huid van de superspion, die hem beroemd gemaakt had. Fysiek bleek hij echter niet meer in staat om te doen wat van de titelheld verwacht mocht worden. De meeste actie vond onderwater plaats. Al waren de meeste kritieken destijds niet mals, ik vond het een verademing om Connery terug te zien in plaats van Roger Moore.

avatar van Film Pegasus

Roger Moore is trouwens 3 jaar ouder dan Sean Connery. Doordat deze film meer actie bevat dan de gemiddelde Moore-film (waar Bond meer in kostuum rondwandelt) valt dat minder op dat de actiescènes te zwaar worden.

thunderball

Meer actie dan de gemiddelde Moore film?

Dat is natuurlijk gewoon kolder. Films als The spy who loved me, Moonraker, For your eyes only en Octopussy behoren tot de meest spectaculaire in de reeks en daar kan deze NSNA toch echt niet aan tippen.

avatar van Film Pegasus

Enkel wat Bond zelf betreft. De films die je meegeeft zijn qua spektakel inderdaad grootser.

avatar van GoldenEye 33

GoldenEye 33

Ik ben een enorm grote James Bond fan !!! maar deze onofficiele bond film is dus echt helemaal niks !!! VRESELIJK GEWOON !

avatar van hutchence

hutchence

Film Pegasus schreef:

deze film probeert origineel te zijn? het is een regelrechte kopie van Thunderball.

Maar het zijn de acteurs om James Bond heen die de film aantrekkelijk maken, stuk voor stuk leveren ze een leuke bijdrage. Gelukkig zijn er een aantal dingen net even anders, waardoor het uiteindelijk net als de meeste James Bond films uitkomt op een 7 a 7.5.......

avatar van Film Pegasus

Het verhaal is identiek aan Thunderball, maar de rest is wel origineel. Voor een groot deel wel verplicht omdat het niet van dezelfde studio kwam. Maar ik hield wel van die oudere Bond (toch in de film, Roger Moore is ouder dan Sean Connery) en de mindere aanwezigheid van snufjes. Het is weer eens iets anders.

thunderball

Ik herhaal mijzelf, maar deze film zit vol met technische snufjes, veel meer dan iedere willekeurig Eon film met Roger Moore uit diezelfde jaren '80. Alleen blijkbaar hebben ze veel minder kunde en geld om dit goed in beeld te brengen.

Ik herhaal:

Voeg daarbij nog die speciale zenders, die aan die haaien bevestigd zijn en achter Bonds zender, die aan zijn zuurstofflessen is bevestigd, aan gaan.

Verder heeft Hutchence natuurlijk ook gewoon gelijk:

als er nu iets niet is aan NSNA is het wel originaliteit. Het is gewoon een variatie op hetzelfde Thunderball verhaal, omdat McClory alleen daar de rechten van had en zich dus wel genoodzaakt voelde zich daar zoveel mogelijk aan te houden. Hij voelde de hete adem van Broccoli al in zijn nek.

avatar van missl

missl

Mindere Bond, niet vernieuwend en ik heb het idee alsof ik dit al 100 keer gezien heb. (terwijl ik pas 4/5 Bond films gezien heb)

avatar van pierre18

pierre18

Remake van Thunderball kan ik totaal niet waarderen. Sterker nog, Thunderball blijft een van de beste films die ik ook heb gezien. Never say never again kan totaal niet tippen aan het origineel. Je krijgt totaal geen binding ondanks Sean Connery. Nergens komt er een Bond sfeertje tevoorschijn. Domino komt helemaal niet goed over. Claudine Auger was toch vele malen indrukwekkender en aantrekkelijker. De muziek is verre van een Bondscore. Acties zijn oké maar niet van dien aard om een tweede keer terug te zien. Q is slap en wat Rowan Atkinson allemaal moet voorstellen is een grote vraag. Jammer voor mcClory die dacht eengoed pproduct in handen te hebben. ...