• 11.467 nieuwsartikelen
 • 163.705 films
 • 10.473 series
 • 30.458 seizoenen
 • 618.794 acteurs
 • 194.182 gebruikers
 • 9.040.523 stemmen
Avatar
 
banner banner

Ghasideyeh Gave Sefid (2020)

Drama | 105 minuten
3,50 48 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 105 minuten

Alternatieve titels: Ballad of a White Cow / A Ballad for the White Cow / Ghasideh Gave Sefid / قصیده گاو سفید

Oorsprong: Iran / Frankrijk

Geregisseerd door: Maryam Moghadam en Behtash Sanaeeha

Met onder meer: Maryam Moghaddam, Alireza Sanifar en Puria Rahimisam

IMDb beoordeling: 7,1 (2.584)

Gesproken taal: Perzisch en Spaans

Releasedatum: 4 november 2021

Plot Ghasideyeh Gave Sefid

Mina's leven staat op zijn kop wanneer ze verneemt dat haar man Babak onschuldig was aan de misdaad waarvoor hij werd geëxecuteerd. De autoriteiten verontschuldigen zich voor de vergissing en bieden financiële compensatie in het vooruitzicht. Mina begint een stille strijd tegen een cynisch systeem voor haar eigen bestwil en dat van haar dochter. Net als haar geld opraakt, klopt een vreemdeling genaamd Reza bij haar aan, die zegt dat hij een schuld aan Babak komt aflossen. Mina is aanvankelijk terughoudend, maar laat Reza steeds meer in haar leven toe, zich niet bewust van het geheim dat hen met elkaar verbindt.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 73196 berichten
 • 5824 stemmen

Vanaf 4 november in de bioscoop (Cherry Pickers Filmdistributie)


avatar van De filosoof

De filosoof

 • 2060 berichten
 • 1423 stemmen

Regelmatig verschijnen Iraanse films in onze bioscopen, meestal gaan deze films over het op de sharia gebaseerde rechtssysteem in Iran en/of de benarde positie van vrouwen in het islamistische land en ze zijn eigenlijk altijd heel goed. Dat alles geldt ook weer voor deze film. Er wordt weer uitstekend geacteerd, zodat je direct met iedereen meeleeft en ondanks de heftige dramatiek valt het rustige karakter op van de film met veel gestileerde beelden en het kalme, zachte spreken van de mannen. Ook is er het boeiende contrast dat Iran heel modern oogt en een kopie van het Westen lijkt (in deze film leren we dat ze zelfs allemaal Valentine’s Day vieren) waarbij ook het rechtssysteem een kopie lijkt van ons rechtssysteem maar dat inhoudelijk toch net even anders is vanwege de sharia die een conservatieve, religieuze draad door het moderne weefsel weeft.

In dit geval is er de onomkeerbare doodstraf op grond van de sharia die zeker ook de weduwe die achter blijft een zwaar leven geeft omdat een vrouw zonder man er bijna een paria is, maar die ook een boeiend verhaal oplevert als de rechter uit schuldgevoel zijn gemaakte fout probeert goed te maken. De doodstraf en de sharia worden door de film impliciet bekritiseerd (je kunt altijd merken dat filmmakers in Iran tot de gestudeerde elite dus Westers denkende mensen zijn), maar tegelijk blijft de vraag over het hele gebeuren hangen wat Gods wil is en of God toch uiteindelijk niet voor rechtvaardigheid zorgt (de titel wijst naar een Koran-vers dat naar mijn idee alle mensen oproept God blind te gehoorzamen, ook al begrijpen wij zijn opdracht niet), waardoor de film geen pamflet is maar genuanceerd of dubbelzinnig blijft. De kritiek richt zich niet op de islam of de Profeet maar op de feilbare en veelal ook corrupte menselijke praktijk, maar tegelijk zien we iedereen proberen het goede te doen maar lijkt het systeem te falen zodat toch de vraag rijst of de sharia niet echte rechtvaardigheid in de weg staat.


avatar van mrklm

mrklm

 • 8650 berichten
 • 8418 stemmen

Mina [Maryam Moghadam] is de weduwe van een man die ten onrechte is geëxecuteerd. Ze krijgt weliswaar ‘bloedgeld’, maar als alleenstaande moeder is ze een paria. Ze heeft haar dochter Bita [Avin Poor Raoufi] vertelt dat haar vader op reis is omdat ze her niet over haar hart kan verkrijgen om de waarheid te vertellen. Mina krijgt onverwacht hulp van Reza [Alireza Sani Far], die zorgt dat ze onderdak heeft een een goede vriend wordt. Wat Mina niet weet (maar wij wel) is dat Reza hiermee een ereschuld wil inlossen omdat hij degene was die het doodsvonnis van Mina’s echtgenoot tekende. Goed geacteerd Iraans sociaal drama toont de stuitende manier waarop vrouwen de prijs betalen voor onrecht dat hun is aangedaan door een patriarchale maatschappij. De ontknoping heeft helaas niet de dramatische impact die je zou verwachten.


avatar van jorrit3

jorrit3

 • 59 berichten
 • 478 stemmen

Tja, zijn rechterlijke dwalingen nu voorbehouden aan door fundamentalisten en mannen overheerste samenlevingen? Is er niet net iemand vrijgelaten in de onvolprezen USA die 43 jaar ten onrechte heeft vast gezeten en hadden wij niet onze Puttense moordzaak en onze Lucy de B, die vanwege statistisch bewijs veroordeeld werd en gemold voor het leven?

Je zou de film op kunnen vatten als een pleidooi tegen de doodstraf totdat...


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8629 berichten
 • 4834 stemmen

Van wat doorstroomt naar onze contreien ontgoochelt een Iraanse film eigenlijk zelden. De maatschappelijke thema's die telkens worden aangehaald zijn steeds erg boeiend om te volgen. Ook hier alweer waarbij het als weduwe maatschappelijk gezien niet aanvaard wordt dat ze alleen woont of dat ze contacten onderhoudt met een vreemde man.

Een film ook die de doodstraf opwerpt als iets onjuist, want onomkeerbaar als je de verkeerde executeert. De gevolgen voor Mina zijn dan ook dramatisch. De film is innemend en onderhoudend. De serene aanpak geven de film authenticiteit. Ook het acteerwerk is zoals steeds prima in orde. De dove dochter geeft de film een extra emotionele lading mee zonder zich hierin te verliezen.

Reza is een boeiend personage dat zich ineens mengt in het leven van Mina. De reden waarom wordt later duidelijk en geeft de film een andere wending. Bijzonder einde waarbij toch blijkt dat het een inbeelding of fantasie was.

Misschien wel een filmtip waard voor BBarbie


avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

 • 2221 berichten
 • 3435 stemmen

Klein meesterwerkje!

*4+


avatar van BBarbie

BBarbie

 • 12893 berichten
 • 7675 stemmen

Dit gevoelige drama is in feite een aanklacht tegen het justitiële systeem in Iran en tegen de doodstraf in het bijzonder. Verbijsterend om te zien hoe nonchalant men omgaat met kapitale fouten in de rechtspraak.

Een beklijvend verhaal over een weduwe die niet alleen de strijd aangaat met het systeem, maar tegelijkertijd als alleenstaande moeder vooroordelen moet trotseren. Iraanse cinema op zijn best met indrukwekkende rollen van de beide protagonisten.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 3023 berichten
 • 7770 stemmen

De titel verwijst naar een hoofdstuk in de Koran (Soera "De Koe") dat gebruikt wordt om de doodstraf te verantwoorden als goddelijke vergelding. Op het gevangenisplein is ook letterlijk een witte koe te zien.

Er zit een duidelijke boodschap in. De doodstraf wordt aangeklaagd, net als het fundamentalisme en de behandeling van weduwen. Mina is financieel kwetsbaar en moet een doofstom dochtertje opvoeden, om nog te zwijgen van de emotionele schade.

Reza’s geheim van wordt halverwege onthuld. Dat geeft dramatische ironie, want de kijker weet wat Mina nog niet weet. Op het einde weet hij niet dat zij het weet. De intrige vertoont gelijkenissen met Monster's Ball.

De stijl is sober en realistisch. Camerabewegingen worden tot een minimum beperkt. Daardoor wordt het wat traag en statisch. Het is integer, maar mist een beetje schwung.


avatar van eRCee

eRCee

 • 13373 berichten
 • 1930 stemmen

Dievegge schreef:

[...] mist een beetje schwung.

Nou, zeg dat wel. Eigenlijk is hiermee ook direct het belangrijkste gezegd over de film. Tragisch enzo maar het gaat allemaal niet echt leven. De symboliek van de koe en het eerlijk gezegd toch wat gezochte verhaal kunnen de thematiek niet overtuigend inkleuren. Geef mij dan maar There is no evil, vele malen beter.