menu

Clear and Present Danger (1994)

mijn stem
3,21 (864)
864 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Thriller
140 minuten

geregisseerd door Phillip Noyce
met Harrison Ford, Willem Dafoe en Anne Archer

Wanneer admiraal James Greer ernstig ziek wordt, vervangt Jack Ryan hem als één van de belangrijkste adviseurs van de president. Zijn eerste opdracht is het onderzoeken van de moord op een persoonlijke vriend van de president. Al snel blijkt dat deze machtige Amerikaanse zakenman duistere connecties onderhield met Columbiaanse drugskartels.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=3sG1tGbpT7c

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Spetie
3,0
Aardige spionagethriller, waarin Harrison Ford de rol van CIA-agent Jack Ryan speelt, iets wat hij eerder in Patriot Games ook al deed.

Los van het hoofdpersonage staat die film verder los van deze. Ford weet altijd wel hoe hij rollen als deze moet invullen, en hij doet het dan ook behoorlijk goed. Ook de rest van de cast doet het goed, waarvan Willem Dafoe en Joaquim de Almeida het meest opvallend zijn.

Noyce zorgt verder voor een degelijke regie, waarin hij kiest voor veel actie. Hierdoor ligt het tempo redelijk hoog en daarnaast zit er ook nog redelijk wat spanning in het verhaal. Hier en daar zitten er wat toevalligheden in, maar desondanks blijft het allemaal binnen de grenzen van de geloofwaardigheid. Al met al is het best vermakelijk en leuk om te zien.

3,0*

avatar van gauke
3,5
Een vakkundig gemaakte en rasechte actiethriller vol met politieke intriges. Het verhaal van Tom Clancy is zoals gebruikelijk gecompliceerd en ondoorzichtig; het gaat bij hem vooral om het plot en minder om de personages, echter de cast overtuigt. Verder vond ik de actiescènes vooral op technisch vlak erg goed. Alhoewel het verhaal snel verteld wordt (het is geen moment saai) is de film misschien toch wat aan de lange kant.

avatar van Boneka
3,5
Het vervolg op Patriot Games met vrijwel dezelfde cast. In deze film is het gezin wat minder centraal, maar dat is ook niet zo relevant. Ten aanzien van Patriot Games is deze film minder sterk. Vooral het eerste half uur is gewoon weg saai en zou je de neiging hebben om te gaan skippen, vooral omdat het plot redelijk simpel is. Je hebt ook snel door hoe het plot gaat verlopen en feitelijk wordt er in het begin teveel prijs gegeven waardoor subplots of onverwachte wentelingen niet echt aanwezig zijn. Toch is het gewoon een lekkere actie film met een prima geluid op blu ray en een redelijk beeld. Vlekjes zijn nagenoeg allemaal weggewerkt. Uiteraard kun je wel zien dat deze film alweer 20 jaar oud is, maar al met al goed te zien.

Mooiste actie vind ik de raketlancering op de villa. Vooral de daling van deze raket door de wolken heen is fraai gemaakt. Nog leuker is om te weten dat hier geen trucage is gebruikt. De villa is een echte villa die compleet is vernietigd. De vrouw des huizes heeft de villa verkocht aan de filmproducenten. Uniek!

Wat ik me wel afvroeg is waarom de vrouw van dei FBI agent vermoord moest worden. Mij onduidelijk. Okay het plot had beter uitgewerkt kunnen worden, maar verder kijkt ie gewoon lekker weg, met mooie actie en uitstekend geluid.


avatar van Ajax&Litmanen1
3,0
De laatste ''Jack Ryan'' film die ik nog niet had gezien tot aan vandaag. Best vermakelijk, net als voorganger Patriot Games (1992). De mix tussen verhaal en actie is voldoende gedoseerd, waardoor er voldoende afwisseling is. Wel vind ik de film erg aan de lange kant, want er zaten ook genoeg trage, saaie delen in die wel sneller opgelost hadden kunnen worden. Ford is wederom prima als Ryan, al is Ford wel een tikje eentonig als acteur in een hoop van zijn films. Maar hij bevalt me meestal wel. Het slot van de film mag er trouwens ook wezen, met de dialoog tussen Ryan en de president.

3*

3,0
Stevige opbouw met een overtuigende en vooral geloofwaardige Harrison Ford - er zit meer schrik in zijn ogen dan onverschrokkenheid, en dat, in de gegeven omstandigheden, is veel menselijker.
Film is zowat onuitputtelijk in zijn aangeven van corruptheid en zelfs misdagheid bij overheidsinstanties die precies voor het tegenovergestelde moeten instaan.

avatar van baspls
3,0
" I'm sorry, Mr. President, I don't dance."

Harrison Ford is opnieuw Jack Ryan in het vervolg op Patriot Games. Clear and Present Danger is weer een sterke actiethriller met een goed verhaal en een aantal goede actiescènes.

Harrison Ford speelt hier weer een erg goede Jack Ryan, vooral wanneer hij bij de CIA wat aan het licht brengt en als hij zelfs tegen de president tekeer gaat. James Earl Jones is er ook weer even en verder waren ook Willem Dafoe en Joaquim de Almeida wel goed.

Omdat Admiraal James Greer longkanker heeft word Jack Ryan tijdelijk tot hoofd van de CIA en adviseur van de President benoemt. Hij word belast met de taak om een moord op een zakenman die bevriend was met de president op te lossen. Hij komt erachter dat dat iets te maken heeft gehad met Columbiaanse drugskartels en ontdekt nog veel meer... Een sterk plot met hier en daar wat toevalligheden.

De muziek van James Horner was wat minder als in Patriot Games maar nog steeds erg goed.

De film heeft een aantal goede actie scènes, die duidelijk niet alleen om de actie zelf gaan. De film heeft ook een goed drama-gehalte en de combinatie van actie, verhaal en drama is geslaagd. Uiteindelijk word het weer zo'n film die laat zien hoe corrupt Amerika is, eigenlijk wel goed gezien de poster en het begin enorm nationalistisch is.

Al met al weer een sterke actiethriller. Goed acteerwerk van Ford, goed verhaal, goede actiescènes en erg vermakelijk.

avatar van dvdfreak123
3,0
Toch wel weer vermakelijk deze jack ryan film. Ford herneemt zijn rol als ryan. Persoonlijk vind ik deze wel minder als de vorige patriot games. In het begin loopt het wat traag (saai) later komt de film beter op gang. Acteerprestaties waren goed. Actie was goed vooral tegen het einde. 6,5/10

avatar van Toontje G
2,5
Redelijke film, vind alleen dat typische Amerikaans militair gedoe irritant.

avatar van Sol1
3,0
Toontje G schreef:
Redelijke film, vind alleen dat typische Amerikaans militair gedoe irritant.Is het eigenlijk niet zo dat dat gedoe van de Amerikaanse overheid en militairen in deze film (sterk) wordt veroordeeld? Het beeld, dat hier wordt geschetst, lijkt mij niet echt vleiend voor die overheid.

avatar van missl
3,0
Vermakelijke thriller over spelletjes bij hoge piefen. Heel onderhoudend. Duurt wel even voordat het op gang komt.

avatar van W.V.
3,5
Een goede Clancy verfilming, waarin het verhaal wel ondergeschikt is gemaakt aan de actie en intrige, maar dat werkt dan ook. Wel vind ik de rollen zeer stereotiep neergezet, de twee uitzonderingen zijn De Almeida en Harris Yulin, vooral de Almeida, ik betrapte mij er zelfs op dat ik zijn rol sympathiek ging vinden en Yulin die een voorbeeld rol neerzet hoe een doortrapte politicus moet worden gespeeld. Wat ik in deze film wel en beetje miste, in vergelijk met zijn voorganger Patriot games, was de fijne sfeervolle muziek. Maar voor de rest, prima kijk en luistervermaak.

avatar van IH88
3,5
“This is our money.”

Sterke film. Harrison Ford is een perfecte Jack Ryan, en wordt hier bijgestaan door een scala aan semi-bekende acteurs die het allemaal voortreffelijk doen. Het 'waar ken ik die acteur ook alweer van' gehalte ligt hoog. Clear and Present Danger is een lange film, en door de vele personages en subplotjes moet je wel de aandacht erbij houden.

Het is veel politiek gekonkel met wat actie, en dat resulteert in politieke thriller die alleen in het middengedeelte wat inzakt. Complimenten ook voor regisseur Noyce, die het gecompliceerde script subliem weet te verfilmen en het voor de kijker makkelijk maakt om te volgen. Wat schoonheidfoutjes zijn hem dan vergeven.

avatar van krosnicky
Kan ik deze bekijken zonder dat ik The patriot Games gezien heb ik heb namelijk enkel nog maar The hunt for red oktober en Jack Ryan : Shadow Recruit gezien .

avatar van scorsese
4,0
krosnicky schreef:
Kan ik deze bekijken zonder dat ik The patriot Games gezien heb ik heb namelijk enkel nog maar The hunt for red oktober en Jack Ryan : Shadow Recruit gezien .


Ja, dat kan. Met betrekking tot zijn gezin mis je dan volgens mij een paar kleine dingen.

avatar van Fisico
3,0
Fisico (moderator)
Patriot Games zag ik nog niet, tenzij erg lang geleden misschien eens. Ik kan het me alvast niet meer herinneren. Geen vereiste alvast als je deze degelijke Clear and present danger wenst te bekijken. Een goede Harisson Ford alvast die in de huid kruipt van Jack Ryan als topadviseur van de President van de Verenigde Staten.
Clear and present danger is een politieke film op het hoogste echelon geworden waarbij intriges, loyaliteit en verraad verweven zijn met honger naar macht, eergevoel en geld. De 'politieke' stukken worden afgewisseld met wat actie waardoor de vaart in de film gehouden wordt. Al bij al makkelijk te volgen. Geen hoogvlieger, maar best aangenaam en goed verhaal. Geen film echter die je je na een aantal maand nog herinnert. Tot slot ook een fijne cast met Defoe, Anne Archer, James Earl Jones en Harris Yulin.

2,0
TMP
De derde Jack Ryan film en de tweede met Ford als Ryan. Hoewel Ford een goede acteur is, slaagt hij er in zijn twee vertolkingen niet in om van Ryan ook maar een enigszins boeiend personage te maken. In deze film zitten verder ook geen interessante bijrollen. Het plot is ook nog eens behoorlijk standaard, voorspelbaar en inwisselbaar, zodat je deze film ongetwijfeld snel weer bent vergeten.

avatar van Boneka
3,5
Mijn review staat hier nog bij zie ik uit 2014. Sindsdien weinig meer bijgekomen terwijl het best een interessante film is. Genoeg mooie actie zeker in de tweede helft van de film en eigenlijk is het een mooie voorloper van de Narcos serie die nu nog draait. Typische acties die je in Clear Present and Danger terug ziet in Narcos. De film blijft niet echt hangen, niet omdat hij oninteressant is maar we zien wel erg veel details in deze film. Soms net even teveel. Het ziektebed van James Greer bijvoorbeeld en dan ook nog het hele protocol bij zijn begravenis had van mij niet gehoeven. Wel mooi om te zien, maar heeft geen duidelijke meerwaarde. Het eind had misschien beter gekund. Het wordt toch wel snel afgeraffeld waarvan we de uitkomst niet meer zien. Opvallend is ook de rol van de drugsbaron die gewoon Escobar moet voorstellen. In deze film kreeg hij een andere naam. Afijn het blijft verder wel een hele prettige film al is de zit wat lang.

Film 3.5
Beeld 3.5 (4K)
Geluid 4.0

avatar van Hendrick99
4,0
Deze film nu voor de tweede keer gezien. Ik houd wel van films met een politiek/militaire setting. Het thema van het verhaal is de eindeloze "war on drugs". Politici moeten handig manoeuvreren om de drugskartels in Zuid-Amerika te bestrijden, liefst zonder al te veel bemoeienissen van het Congres. De film blijft goed in balans tussen het politieke steekspel en de militaire operaties.
Hoofdrol voor Harrison Ford en (vooral) Henry Czerny en Joaquim de Almeida.

avatar van Tarkus
5,0
Deze prent voor de tweede maal bekeken en vind hem zelf nog beter dan de eerste maal.
Prachtig scenario, uitstekende cast en veel actie.
Topper in zijn genre !!

avatar van Lebarron
4,0
Een ietwat stroeve doch spannende film, eigenlijk precies als de boeken van Clancy. Die komen ook nogal langzaam opgang. Harrison Ford mag voor de tweede keer aantreden als CIA agent Jack Ryan. Hij is er geknipt voor met zijn ietwat saaie en vooral risicomijdende uitstraling. Dit keer begeeft Jack Ryan zich in de schimmige wereld van de Narcocartels. Nadat een goede vriend van de president wordt vermoord door de Colombiaanse Cartels geeft hij zijn agencies volmacht om ze te bestrijden, by any means neccessary. John Clark(Dafoe) wordt ingehuurd om een Militair Special Opsteam te leiden in een geheime oorlog tegen de Cartels. Ondertussen probeert Jack Ryan op diplomatiek vlak met de Colombiaanse regering samenwerking in de bestrijding van de Narcocartels te bewerkstelligen. Omdat Ryan het braafste jongetje van de klas wil zijn komt hij al snel klem te zitten tussen de regering en de senaat maar nog erger ook tussen het Cartel en Clark en zijn militairen. Ryan moet zich een weg banen in de politieke jungle en de Colombiaanse jungle en het is niet duidelijk wie zijn vrienden of vijanden zijn. Vanwege het onderwerp is deze film niet zo gedateerd als Hunt for Red October en Patriot Games. De film is zeer realistisch op het gebied van de actiescenes. De militaire operaties tegen het cartel worden echt zo gedaan. De scene waarin het diplomatieke konvooi door het Cartel aangevallen wordt is zelfs zo realistisch dat deze gebruikt word bij training van diplomatieke beveiliging door de Secret Service en particuliere militaire bedrijven als Blackwater en Dyncorp.

avatar van Thomas83
3,5
Dit is een heel aardige politieke thriller. Typerend voor Tom Clancy focust het verhaal zich meer op het (geo)politieke aspect dan op de actie. Het is ook gewoon een prima plot, relatief geloofwaardig en gedetailleerd. Dat resulteert overigens ook wel in een wat lange zit. Uitzonderlijk is dat de kijker niets wordt voorgekauwd (in vergelijking met veel moderne films althans), en voor de verandering voelt al dat patriottisme/heroïsme eens niet zo smerig.

Grootste minpunt zijn de personages. Wat de film mist is minimaal 1 innemend en uitgewerkt personage. James Earl Jones speelt de sympathieke mentor, maar voor het verloop van het verhaal is hij amper van belang. Ik verwacht op zijn minst wat meer van Jack Ryan als de hoofdpersoon. Net als in Patriot Games is zijn personage gewoon amper uitgewerkt. Doodzonde als je Harrison Ford hebt. 3.5*.

avatar van ValAktaion
3,5
Door sterk bronmateriaal en dito cast een zeer onderhoudende thriller. Niet meer, niet minder - want na 26 jaar voelt 't toch redelijk gedateerd aan. 3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 04:29 uur

geplaatst: vandaag om 04:29 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.