Genre: Actie / Thriller
Geregisseerd door: John McTiernan
Met onder meer: Sean Connery, Alec Baldwin en Sam Neill
IMDb beoordeling: 7,5 (218.344)
Gesproken taal: Engels en Russisch
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot The Hunt for Red October
"Invisible. Silent. Stolen."
In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog koerst kapitein Marko Ramius (Sean Connery) met zijn kernonderzeeër Red October naar de Amerikaanse kust. Bij de Amerikanen gaan alle alarmbellen af, wanneer blijkt dat Ramius hiermee de orders van zijn superieuren heeft genegeerd en hij mogelijk een oorlog wil beginnen. Bovendien is de Red October zeer geavanceerd en door zijn stille motoren zeer moelijk op te sporen. CIA-analist Jack Ryan (Alec Baldwin) heeft echter het vermoeden dat Ramius wil overlopen naar de Verenigde Staten, maar hij heeft slechts een paar uur om dit te bewijzen, want zowel de Amerikanen als de Sovjets gooien alles in de strijd om hem te vinden en uit te schakelen.
Captain Marko Ramius
Ivan Putin
Dr. Yevgeniy Petrov
Ronald Jones
Alathir
Ik had meer actie verwacht in deze The Hunt for Red October. Het is duidelijk geen Die Hard geworden. Hoewel ik meer actie verwacht had, moet de film het vooral hebben van de dialogen, sfeer en de onderhuidse spanning die er heerst. En gelukkig maar want de actie is het minste van de film. Sommige beelden zagen er behoorlijk fake uit moet ik zeggen.
In de cast zitten grote namen maar of die hier zo op hun plaats zijn weet ik niet. Het feit dat ze enkele zinnetjes Russisch hebben geleerd, maakt het niet veel geloofwaardiger. Een Schot en een Noord-Ierse Nieuw-Zeelander als Russen, ik heb er zo mijn bedenkingen bij. Daaraan zie je toch dat het een typisch Amerikaanse productie is en dat is een beetje jammer. Gelukkig beschikt de film over goed camerawerk en een degelijke soundtrack. Verder vond ik het ook nergens echt slepen.
TMP
Een bij vlagen nogal saaie film. Sean Connery komt met zijn zwaar Schotse accent geen moment over als Rus. Ook het overige acteerwerk is niet heel bijzonder of overtuigend, ondanks de op papier zeer behoorlijke cast. Verder zijn de intenties van Connery's personage al snel duidelijk, zodat daar verder weinig spanning in zit. Het laatste half uur wordt het nog iets boeiender, dan wordt daadwerkelijk de jacht op de onderzeeër ingezet. Alles bij elkaar een film die weinig indruk maakt.
Boneka
Na lange tijd weer eens gezien dit keer met UHD beeld of te wel 4k. Geeft een iets betere detail maar de gewone BD is al goed genoeg. Het blijft een prima film, maar heel echt spannend is hij niet. Meer onderhoudend spannend, vooral naar het einde toe waar we meer spektakel te zien krijgen. Wel jammer blijft het dat er vrijwel geen Russisch wordt gesproken. Alleen de gezangen en op het eind als de Amerikanen in beeld komen horen we zowaar wat Russische woorden. Desondanks speelt Sean zijn rol zoals meestal buitengewoon goed. Vreemde eend in de bijt is natuurlijk Alec Baldwin. Past uitstekend in het Hollywood wereldje maar niet in een film als deze. Veel te glad. Sam Neill speelt wel een perfecte rol zoals hij dat ook kan. The Hunt for Red October heeft niet de ijzige spanning van Das Boot, maar is wel zeer onderhoudend en op zijn tijd een prima film om naar te kijken.
Film 3.5
4k 3.5
Geluid 4
Extra's BD
MarcellaLibra
Ik vond hem toch wel erg goed. Had hem toen hij uitkwam nooit gezien maar nu afgelopen zaterdag op tv gekeken en boeide me de volle speelduur.
Beany
Wat een ontzettende saaie film zeg.....
konijnenkop
Ja echt had er veel meer van verwacht vond das Boot wel een goede film …..
Shadowed
Vond het niet al te bijzonder.
Jammer, want dit soort films kunnen best spannend zijn, maar van de psychologische spanning voelde ik echter weinig. Vooral omdat de meeste onderwerpen best saai zijn gebracht, en dat is het vooral de cast die het leuk maakt om tegenaan te kijken.
Connery is prima, wel echt een leuk type. Jammer dat hij niet echt een Rus is, Curry en Neill evenmin. Wel leuk om Curry weer te zien trouwens. Baldwin heeft een goed koppie voor zijn rol, maar zijn karakter lijkt wel wat op de achtergrond te blijven.
In plaats daarvan krijgen we meer de situatie op de boot van Connery te zien. Dat kan best interessant zijn, echter is het dat niet. Er zitten behoorlijk saaie stukken in waar geen enkele spanning te bekennen is. Spanning is ook dan juist hetgene waar de film op had moeten scoren, maar deze was er nauwelijks.
CGI faalt ook. Sommige onderwaterbeelden zijn knap, maar de onderwateractie is dat absoluut niet. CGI faalt behoorlijk, waardoor het er allemaal wat klunzig uitziet. Jammer, want de eerste onderwaterbeelden zijn behoorlijk spectaculair om te zien.
Humor was ook wat misplaatst, vooral omdat de toon van de film heel serieus is. En dan voelen een paar 'lollige' uitspraken van Baldwin wat verkeerd aan. Het botst wat met de behoorlijk serieuze toon van de situatie van Connery, waardoor het een vreemd gevoel geeft.
Finale stelt ook wat teleur. Vooral omdat de opbouw ernaartoe goed had kunnen zijn, maar dan stelt de finale wederom opnieuw in spanning behoorlijk teleur. Het was allemaal gewoon niet uitdagend of spannend genoeg om je hoofd er dan ook echt bij te houden.
Was me ook nergens duidelijk wie nu ook de hoofdrol had, of die er überhaupt wel was. Voor de rest enkele goede momenten, sterk spelende cast en mooie aankleding van de boot. Cameragebruik was ook behoorlijk opvallend, enkele toffe bewegingen. Maar allemaal net niet genoeg om er nog een voldoende van te maken.
Fisico (moderator films)
Heel lang geleden deze The hunt for Red October eens gezien. Een vrij matige film die vrij lang duurt. Bij momenten ook vrij technisch waardoor het allemaal wat minder boeiend wordt. Een echte spanning is niet te bespeuren en de film kabbelt rustig voort naar het einde. Op zich vond ik het plot ook maar bizar. Uiteraard is het wederom typisch dat er eentje is die het allemaal doorziet en de grote piefen de loef afsteekt.
De CGI viel serieus tegen, zeker als je naar de ontploffingen keek. Dat kon zelfs in die tijd een stuk beter. De beelden van de onderzeeër zelf waren dan wel weer in orde. Jammer vond ik het ook dat het leven op zo'n boot niet aan bod kwam. Ook die typische claustrofobische ruimtes werden onvoldoende uitgespeeld. Alles zag er vrij klinisch uit. Het einde waarbij de spion ontmaskerd en gedood wordt, is eveneens een maat voor niets. Het zei me niet en dat is jammer.
Vreemd was het ook dat Connery, Neill en co in het begin Russisch spraken, dan 90% van de film naar het Engels overschakelden om dan op het eind opnieuw een mondje Russisch te spreken. Geen film alvast ook een wow-gevoel bij te creëren: niet tijdens de film, maar zeker ook niet erna. Eentje die snel vervlogen zal zijn.
notsub
Met de echte klassieker met onderzeeërs in de hoofdrol in het achterhoofd, deed The Hunt for Red October me erg weinig. Nergens voelde ik die typische beklemmende sfeer. Hier wordt een diplomatieke kwestie uitgezocht en combineert de film dit thrillerverhaal met wat actie elementen. Helaas blijft het hangen in goede bedoelingen en kan zelfs Sean Connery de film nergens echt tot leven laten komen. Zo kabbelt de film vrij lang door en volgt een ontknoping, die me nauwelijks deed opveren. Nee, ik vond het vrij saai allemaal.
ILDIB
Tikkie verouderd ondertussen maar destijds samen met u471 of zoiets gewoon bijzonder prettig om naar te kijken. Ook het geluid erbij is fijn.
Captain Pervert
- 2032 stemmen
Ik kwam gisteravond laat thuis van een feestje en zag dat deze film erop was. En ik wist al hoe het zou gaan: dat zou weer laat worden.
0:00 tot 2:40 ?
Uiteindelijk was het rond 1:00 niet eens de vermoeidheid die mij deed afhaken maar de vele reclameblokken op RTL 7.
Maar het blijft een fenomenale film, en tijdsbeeld, die wat betreft list en bedrog in de koude oorlog ook nog best goed in elkaar zit.
Tom Clancy is wat dat betreft ook een leuke schrijver om te lezen, maar puur vanwege zijn feitenkennis wat betreft oorlogsvoering en mondiale gewapende conflicten.
Voor sfeervolle beschrijvingen of karakterschetsen van personages ben je bij hem aan het verkeerde adres. Sterker nog: er is geen schrijver die dit slechter doet.
Aan het einde van zijn dikke pillen van boeken heb je geen idee hoe de hoofdpersoon eruit ziet bijvoorbeeld.
Je bedoelt deze "U-571 (2000)" met best een indrukwekkende cast (o.a. Matthew McConaughey, Bill Paxton, Harvey Keitel en zelfs Jon Bon Jovi), maar de beste en meest realistische film over een duikboot ooit gemaakt, is natuurlijk "Das Boot (1981)".
Lovelyboy
Aw, this is nothing! You should've been with us five, six months ago! Whoa! You talk about puke! We ran into a hailstorm over the Sea of Japan. Everybody's retching their guts out! The pilot shot his lunch all over the windshield, and I barfed on the radio! Shorted it out completely! And it wasn't that lightweight stuff either, it was that chunky industrial weight puke!
Bijzonder vermakelijke en opgebouwde actiethriller, naar het bekende boek van Tom Clancy, meteen ook een van zijn besten, dat volgens mij heel aardig gevolgd wordt en verder valt de film op als bijzonder vlot geheel terwijl het de problematiek en jacht van de hoogste vergaderkamers tot de donkerste diepten van de zee laat zien zonder in te boeten aan gang.
De film wordt rustig opgebouwd met een begin waar weinig aan de hand lijkt, pas na de moord op de politiek officier en biecht aan zijn staf over de brief naar de admiraliteit blijken dat ware intenties van Ramius. Een aantal keren wordt de spanning zeer vakkundig opgebouwd zoals de tocht door het ravijn met de torpedo op dat moment als hoogtepunt. Andermaal een heerlijke opbouw naar het hervinden van de Red October door Beaumont, en een heerlijke kat en muis spel ontstaat met de 'Crazy Ivans'. De scene met de drop van Ryan vanuit de Seaking helikopter is prachtig en fantastisch gefilmd met dat onweer in de verte. Wanneer men de communicatie met de Red October op gang brengt valt vooral Scott Glenn op die helemaal in zijn element lijkt als de koele kapitein Bart Mancuso. Eenmaal aan boord van de Red October wordt de spanning en gebeurtenissen met de aanval van de Konovalov, de capriolen om de torpedo's te ontwijken en de rol die de Dallas daar in speelt, fenomenaal gebracht. Andermaal heerlijk geacteerd door zowel Glenn als Connery die beide op geweldige wijze de koele en berekenende kapiteins spelen. Er wordt nog wat extra spanning toegevoegd als de saboteur ook nog aan boord blijkt te zijn. Het plan slaagt en hoe, met de bemoeienissen van de Konovalov heeft men zowaar een wrak en decoy om de Red October weg te smokkelen.
Ondanks dat het alweer een film uit '90 is valt het mij mee hoe alles eruit ziet. Super gelikt is het natuurlijk allemaal niet meer, maar het kan er allemaal best nog door de beugel. De beelden van de onderzeeërs en torpedo's zijn eigenlijk best nog wel goed. Verder is de apparatuur sowieso mooi om te zien, de helikopters, het vliegdekschip, een Bear, de neerstortende Tomcat die me toch altijd wel weer wat doet. Begreep dat Kevin Costner deze rol had afgezegd maar ik moet zeggen dat Baldwin, tot dan toe voor mij redelijk onbekende, het best heel aardig doet met een soort jong enthousiasme. Glenn in zijn element, Connery meer dan prima, de butler uit The Nanny vind ik altijd een grappige voorbijganger, en verder zijn Vance en Neill nog wel het noemen waar, en Tim Curry in een 'normale' rol. De muziek valt ook op en is een mooi keuze met de Russische koren, past er helemaal bij. Al met al nog altijd een spannend en boeiende geheel deze film en ook nog wel een tikkeltje jeugdsentiment die destijds erg veel indruk maakte.
Basto
Nog steeds wel aardig. Typische jaren 80 koude oorlogsthriller. Tegenwoordig wat naief en simpel. Maar wel goed gemaakt. 4* blijven nipt staan. Fotografie van Jan de Bont, de 4K heeft net iets te veel ndr.
Bob Gray
Prima actie thriller die vooral het laatste half uur excelleert. Vond hem sterk geregisseerd en mooi gefilmd door de Bont. Vond hem alleen iets te traag om memorabel te worden.
Woland
Deze is er verbazend genoeg nooit eerder van gekomen, maar het beviel prima. Een goed opgebouwde spionage-thriller met een verhaal wat behoorlijk goed in elkaar steekt, en waar ondanks de af en toe wat overbekende thrillerelementen (de infiltrant, de sabotage, de reddingen-op-het-nippertje) de spanning goed overeind blijft, al duurt de film wel wat aan de lange kant. Het acteerwerk is ook prima in orde, Sam Neill en Connery zie ik altijd wel graag en ook al zijn het duidelijk geen Sovjets, storend was het niet. De special effects zijn inmiddels wel vrij gedateerd, maar desalniettemin best genoten.
Arri
Aardig filmpje maar hier en daar slordig en soms nogal ongeloofwaardig. De motivatie mist bij veel spanningsopbouw, hierdoor komt het nergens echt lekker uit de verf.
Thomas83
De beste Tom Clancy-verfilming die ik heb gezien vooralsnog. Het is veredelde propaganda eigenlijk, maar toch wel behoorlijk vermakelijk allemaal, zeker aan het begin, als het nog niet helemaal duidelijk is wat Ramius van plan is. Het verhaal is van Clancy, dus de film is relatief geloofwaardig en rijk genoeg in details voor een spannende geopolitieke thriller. De cast is zowel een plus- als een minpunt. Op zich is het erg fijn om goede acteurs als Sean Connery, Tim Curry, Sam Neill en James Earl Jones te zien, maar die eerste drie moeten Russen voorstellen, en daar verliest de film echt wat van zijn geloofwaardigheid. Ik kan me amper een acteur met een meer prominent aanwezig accent bedenken dan Connery. Vaak praten ze ook nog gewoon Engels ook.
Baldwin viel me dan weer reuze mee als Jack Ryan. Ik had eerder al de films met Harrison Ford als Jack Ryan gezien, en ik vreesde dat het als een te grote stap achteruit zou voelen, ook al omdat ik Baldwin vooral ken van meer antagonistische rollen. Maar ik vond hem behoorlijk leuk eigenlijk, en met ook nog een sympathieke rol van Vance, en natuurlijk ook Connery, heb je toch wat sympathieke personages om een film als deze net wat aangenamer te maken. Dit is overigens ook een van die oude films die er nog totaal niet gedateerd uitziet. Op wat onderwaterscènes na misschien. 3.5*.
K. V.
Deze duikbootfilm bekeken en het was wel een lange film. Spijtig genoeg niet altijd even interessant, maar naar het einde toe werd het wel nog spannend. Visueel waren de special effecten wel wat gedateerd, maar gelukkig deed de cast het wel nog goed. Leuk om toch eens gezien te hebben, maar een tweede kijkbeurt zal toch niet direct voor nog eens zijn.
Flavio
Vreemd genoeg pas de eerste Tom Clancy verfilming die ik zag, en omdat ik ook nooit een van diens boeken heb gelezen was dit de eerste kennismaking met een van de grootste namen in het spionagethriller-genre. Ik kan niet zeggen dat ik van mijn stoel ben geblazen. Het verhaal is op het duikboot-jargon na vrij eenvoudig, af en toe wekte die simpele vertelstijl zelfs ergernis op (vooral op het eind, de Russische matrozen die elkaar glunderend aanstoten als ze merken dat er een strijd gaande is onder water: "Dat is onze kapitein, hij vecht tegen de Amerikanen!").
De onderwateractie is degelijk in beeld gebracht al is het wel erg CGI, de vertolkingen zijn niet opzienbarend met Sam Neill in een niet bijzonder sterke rol -waarom Montana trouwens- en het verloop is voorspelbaar met een hoop clichés zoals de Russische mannenkoren en de standaard Sovjet-politicus die -leuk toeval- Putin heet. Vond de politieke onderonsjes eigenlijk nog het leukst ("You lost another submarine?" was de perfecte Billy Wilder-achtige slotzin geweest maar helaas krijgen we daarna nog wat quasifilosofisch geouwehoer).
hutchence
Deze film heeft aan kracht gewonnen. Gezien de situatie met Rusland weer gespannen is en zelfs wordt er gesproken over Putin en dat in 1990. Spannende film en met Sean Connery.
ValAktaion
Zeer degelijke begin '90s thriller die beheerst omgaat met de actie en daardoor niet uit de bocht vliegt. 4*
Kondoro
“Listen, I'm a politician, which means I'm a cheat and a liar, and when I'm not kissing babies, I'm stealing their lollipops. But it also means I keep my options open.”
En toch niet elke goede boekverfilming valt mij in de smaak. Want voor deze ‘Tom Clancy’ verfilming had ik hele hoge verwachtingen, zijnde het niet dat de film met veel stemmen een aardig hoog cijfer heeft gescoord en er aardig wat grote namen in mee spelen die in mijn ogen ook altijd wel voor vermaak weten te zorgen. Ook ben ik groot fan van de games die zijn gebaseerd op het werk van ‘Clancy’ en tot heden heeft alles wat ik van die beste man heb gespeeld mij vermaakt. Deze film kwam toch taaier om de bocht zetten, daar waar ik toch met aardige bedoeling begon aan de film, begon ik ook na drie kwartier weg te zakken, werd de film ontzettend langdradig en gebeurde er in mijn ogen toch te weinig, waar voornamelijk erg veel gepraat wordt. En dat vond ik oprecht spijtig, zeker om dat ik deze film reeks hoog had aangeschreven voor mijzelf.
Ik heb overigens naar mijn weten nog nooit een film met ‘Alec Baldwin’ in de hoofdrol gezien. De beste man is de laatste tijd natuurlijk erg negatief in het nieuws geweest dus zijn naam kwam mij meer dan bekend voor. Ik kan dus eigenlijk ook niet echt een vergelijking vinden van zijn acteerwerk, noch vond ik hem aardig spelen. Ook ‘Sean Connery’ had een belangrijke en goede rol voor zich, waar ik toch vond dat hij matig speelde, het was allemaal ook niet heel lastig zo als kapitein van een onderzeeër, het was gewoon een erg makkelijke rol voor de beste man. Wat ik vooral leuk vond, en ook hoe dat gedaan was is het moment wanneer hij Russisch aan het spreken is, wat voor mij gevoel nog aardig goed ging. De transitie erna door het Russisch te veranderen naar het Engels was prima bedacht, en daardoor keek de film ook leuker weg. Al had ik wellicht het leuker gevonden als er dan ook daadwerkelijk een Rus was die, die rol op zich nam zodat we eigenlijk constant in het Russische zaten, de geloofwaardigheid vertrok daardoor algauw en kon je als kijker niet altijd even makkelijk je gedachten verzetten dat dit de Russen tegen de Amerikanen waren.
Ik moest overigens nog wel een klein beetje gniffelen toen er een Russische diplomaat op de onderzeeër aanwezig was en het ging om ‘Vladimir Putin’, die uiteraard rond deze periode ook slecht bezig is in een oorlogssituatie, dus ik probeerde het nog een beetje met elkaar te linken. Geinig dat men zo’n iemand toe willen voegen, al leek die er niet veel op. Het verhaal verder vond ik overigens niet heel bijzonder. Ik ben nooit echt fan geweest van zogenaamde duikbootverhalen en films die er over gaan, het is ook niet een oorlogsvaartuig wat mij weet te interesseren in het algemeen, en de setting vind ik vaak wat matig, kan ook weinig spanning uit deze setting halen.
Voor de rest is de film wel aardig bedacht, de koude oorlog is een héél interessant onderwerp, waar ik me overigens nog wel meer in moet gaan verdiepen. Het concept is nogal cliché, waar Amerika natuurlijk profiteert van een winstpositie omdat één van de belangrijkste Russische kapitein wil overstappen naar de vijand, achja het was allemaal niet heel bijzonder dus. Actie is er bijna niet, en ik vond gewoon dat er teveel werd geluld in de film, en ik had toch meer verwacht! Spijtig maar, ik zet zeker de ‘Jack Ryan’ reeks door, ben benieuwd naar de andere films.
Filmreiziger
Uitstekende geopolitieke thriller die zich afspeelt tijdens de koude oorlog. Voor de 2e keer bekeken. De film zit niet vol met actie: het heeft iets van de 90's qua filmstijl zonder al te gedateerd over te komen. Alleen af en toe zijn de blue screens wel heel erg (storend) opvallend. Acteerwerk is ook prima, alleen ik kan er maar niet aan wennen dat Russen de hele tijd Engels praten. Verder kan het nog prima meekomen. Maar het gaat allemaal wat trager in vergelijking wat je anno 2024 gewend bent. Het verhaal is zoals je van Clancy mag verwachten: prima thriller die goed in elkaar steekt. Niets meer en niets minder. Het is een lange zit, maar nooit vermoeiend of langdradig, en dat is op zich al best knap met deze speelduur. Een aanrader als je van onderzee-films houdt, zolang je maar geen 'bommen en granaten' actiefilm verwacht. Nog steeds stabiel op 4 sterren.
Clear and Present Danger
Ben-Hur
Avontuur / Historisch, 1959
The Longest Day
Oorlog, 1962
onderzeeërspiongebaseerd op boekkoude oorlogamerikaanse marinedefection jack ryanjaren 80political thriller
Realtimes | Publishing Network
Social media