Genre: Actie / Thriller
Releasedatum: 17 augustus 1990
Bekijk via SkyShowtime
Plot The Hunt for Red October
"Invisible. Silent. Stolen."
In de hoogtijdagen van de Koude Oorlog koerst kapitein Marko Ramius (Sean Connery) met zijn kernonderzeeër Red October naar de Amerikaanse kust. Bij de Amerikanen gaan alle alarmbellen af, wanneer blijkt dat Ramius hiermee de orders van zijn superieuren heeft genegeerd en hij mogelijk een oorlog wil beginnen. Bovendien is de Red October zeer geavanceerd en door zijn stille motoren zeer moelijk op te sporen. CIA-analist Jack Ryan (Alec Baldwin) heeft echter het vermoeden dat Ramius wil overlopen naar de Verenigde Staten, maar hij heeft slechts een paar uur om dit te bewijzen, want zowel de Amerikanen als de Sovjets gooien alles in de strijd om hem te vinden en uit te schakelen.
Captain Marko Ramius
Ivan Putin
Dr. Yevgeniy Petrov
Ronald Jones
Jordy
Tijd geleden dat ik 'm zag, maar ik vond het destrijds een erg spannende, beklemmende en sterk geacteerde thriller. 3 en een halve ster.
neo
goeie,spannende film.de duikbootscenes zijn erg goed en de muziek van basil poledouris is werkelijk fantastisch.het was he teerst edel van de de jack ryan films.ik ben benieuwd naar deel 4 met ben affleck.
Sander
Hmm... dacht dat die gisteren (do. 13 dec.) bij de BBC1 zou zijn!Maar helaas.. programma gewijzigd, dus moet hem nog steeds een keer zien!
deepdive
Redelijk. Vraag me wel af of een Typhoon-klasse er wel zo uit ziet van binnen, als vertoond in de film. Verder: gedragen alle Russiche matrozen zich zo aan boord? Het volkslied zingen, om zomaar te worden uitgepeild? Heb ik zo m'n twijfels over...
Ralfke
- 2075 stemmen
Spannende thriller, die dankzij Connery naar mijn *** wordt getild.
Tonyvdb
zeer te pruimen Hollywood-product, enkel een beetje te veel Alec Baldwin.
**** 4 op 5 ****
Stephan
Neo schreef:
De muziek was toch echt van Basil Poledouris. Je bent in de war met Crimson Tide. (ook goede muziek trouwens)
- 2077 stemmen
Ik vind The Hunt For Red October een hele goede film, met goede speciale effekten.
Het enige mindere van deze film vind ik dat een merendeel van de Russen op "The Red October" Engels/Amerikaans kunnen spelen. En dat nog terwijl de Koude Oorlog nog volop was!! Verder is het echt een hele goed film met een uitstekende vertolking met Sean Connery als Rus.3,5
Heracles
Uitstekende film, steekt goed in elkaar. Jammer alleen dat het soms heel iets te stijf is allemaal.
Nick Kang
Ik vind dat Connery erg goed past bij de rol die hij speelt in The hunt for red october. Sam Neill daarentegen vind ik niet zo goed spelen. Hij had beter in plaats van Rus een Amerikaanse officier zijn.
Bij het einde van de film wordt er wel een beetje overdreven. de red october zou eigenlijk in het echt gewoon geraakt worden door de torpedo. Maar ja, het is maar een film.
Ik geef de film 5 sterren omdat ik wel vor een onderzeebootfilm te porren ben. Maar ook omdat er naast de onderzeeboot-scenes ook nog boven water er een deel van het verhaal loopt. Dat is wel nodig ook, anders was de film een stuk slechter geweest. Alec Baldwin speelt ook wel erg goed, maar op sommige momenten laat hij het toch afweten.
speedy23
Ouderwetse 'koude-oorlog'-film van John McTiernan (camerawerk van Jan 'Speed' de Bont), die technisch gezien perfect is, maar waarvan de spanning echter nooit ten top gedreven wordt. De film heeft het grote voordeel schitterende acteurs in de cast te hebben. Prent naar het boek van Tom Clancy. Alec Baldwin vertolkt hier de rol van Jack Ryan, dat in een volgende film, Patriot Games, gespeeld wordt door Harrison Ford. Jan de Bont bewijst nogmaals één van 's werelds beste cameramannen te zijn. De film kreeg een Oscar voor de geluidsefecten en dankt die onderscheiding aan de bekendheid bij het grote publiek. Al duizend keer vertoond, maar nog steeds de moeite waard om bekeken te worden...
- 2077 stemmen
Bij nader inzien verhoogd naar 4.5 ster. Ik heb deze film ongeveer 4 keer gezien, en elke keer topvermaak. Wat toch een beetje nadelig van deze film is, is dat het zich op drie verschillende plaatsen afspeelt (Russische onderzeeboot, Amerikaanse onderzeeboot en vasteland), waardoor je als kijker niet kan focussen op één onderzeeboot. Heeft iemand misschien het boek gelezen van Tom Clancy?
blabla
- 2070 berichten
waardoor je als kijker niet kan focussen op één onderzeeboot.
Moet dat dan ?
cornelis
*edit*
Jawel hoor, alles opvallend rood op de russische sub, alles opvallend blauw op de US sub, en op het vaste land ziet het er so wie so anders uit.
- 2077 stemmen
Dan bedoelde ik het niet zo. Ik vind een verhaal op 1 onderzeeboot plezieriger. In 'The Enemy Below' speelde het zich af op een Amerikaans schip en een U-Boot. Dat vond ik nogal verwarrend. In deze film wat minder, maar je hebt gelijk.
davidov
dit is een prachtige thriller en ik kan me maar weinig films herinneren waar ik nagelbijtend van de spanning naar het TV scherm keek (niet eens in de bioscoop dus, waar in het algemeen een film toch beter is).
de acteer prestaties zijn ijzersterk, en zodra de film begint duik je meteen midden in de film met al zn spanning en blijf je kopje onder tot het bittere eind...
ik vind het vrij....."apart".....hoe deze film zo brilliant is neergezet en hoe de overige 3 films met CIA-analist Jack Ryan zo ontzettend stoffig en goedkoop overkomen...
davidov
zijn er ook nutteloze en stomzinnige post awards op MM ofzo? ik wil graag iemand nomineren...
sn@ke
- 2077 berichten
Leuk ... een nominatie ( heb gewoon in 1 woord mijn mening gezegd over de film , het is wat je " nutteloos" noemt )
davidov
het lijkt me vrij duidelijk dat wat iemand vind me geen ruk kan boeien, als ik dat zou willen weten dan bekijk je de cijfers wel. Nee wat wij hier doen is beargumenteren wat en waarom je iets denkt.
Het enige wat ik dus uit jou reactie kan opmaken is dat je de film niet hebt gesnapt, daarom te lang duurde, het woord thriller niet kent, een kleine vocabulaire hebt, of typ angst...
doe jezelf een plezier en voorkom dat mensen een verkeerde indruk krijgen

sn@ke
- 2077 berichten
Heb hem niet kunnen afkijken wegens te onboeiend. Acteerprestaties zijn wel ok , de muziek erg goed , de sfeer redelijk claustrofobisch maar het boeide niets. In zijn genre lijkt me crimson tide beter. Ik plaats hier nog geen stem op.
davidov
hehe dan was het gewoon iets persoonlijks, heb ik met gladiator....kan die film niet uitstaan.
Pedorstroika
Ik vond dit een erg goede film. Is al lang een van mijn favorieten. Vooral de dialogen in de Russische boot vind ik erg mooi gedaan. met korte scenes naar buiten toe (is toch geen spoiler he?).
Een paar heel mooie actiescenes. Wel een beetje voorspelbaar. 4*

Ben-Hur
Avontuur / Historisch, 1959

The Longest Day
Oorlog, 1962
onderzeeërspiongebaseerd op boekkoude oorlogamerikaanse marinedefection jack ryanjaren 80political thriller