menu

U-571 (2000)

mijn stem
3,30 (1351)
1351 stemmen

Verenigde Staten / Frankrijk
Thriller / Oorlog
116 minuten

geregisseerd door Jonathan Mostow
met Matthew McConaughey, Bill Paxton en Harvey Keitel

1942, de Tweede Wereldoorlog. Grote hoeveelheden munitie en talloze mensenlevens gaan verloren omdat de Amerikanen de boodschappen die Hitler naar zijn troepen stuurt, niet kunnen ontcijferen. Die tekortkoming zou op termijn wel eens de overwinning van de Duitsers kunnen betekenen. Om dat te verhinderen wordt een grootscheepse infiltratie-operatie opgezet. De opsporingsdiensten hebben noodsignalen onderschept die afkomstig zijn van de U-571, een Duitse onderzeeër die wegens technische defecten ergens op de Noord-Atlantische Oceaan drijft met aan boord de Enigma, de beruchte machine die de Duitse berichten codeert.

zoeken in:
avatar van HALVE TAMME.
Heerlijke claustrofobische film die beschikt over een prima cast, goed acteerwerk & genoeg
spannende momenten waardoor een aangename filmavond toch weer een feit is geworden.

Ik kan dit soort genre films altijd wel waarderen, dus mijn tevredenheid is groot.

Zelf zal ik dan ook totaal geen moeite hebben met een herziening.

4 hele dikke sterren van mijn kant voor U-571 (2000).

avatar van mcdaktari
Deze film heeft destijds ook een oscar gewonnen voor de beste geluidseffecten.
Als je deze film kijkt met een goede dolby surround set is dat ook een meerwaarde aan de film. s'avonds het licht dimmen en de volume goed hard, en dan lijkt het alsof je zelf in de duikboot zit. Er word ook wel vaak gezegd dat deze bij lange na niet het niveau van "Das Boot" haalt, oke die is dan ook wel heel goed, maar U-571 is ook gewoon een oorlog film die zich afspeelt in een onderzeeboot, dat is dan ook de enige vergelijking, maar verder is U-571 toch ook een beste oorlog film.

avatar van dvdcrusher
5,0
Ijzersterke oorlogsfilm met een krankzinnig verhaal, schitterende beelden en een uitmuntend geluid. Ik dacht altijd dat deze film serieus moest onderdoen voor Das Boot maar dat is zeker niet het geval. Spanning van begin tot einde, de 2 uur vliegen zo voorbij. Ik heb het niet zo voor de acteur Matthew McConaughey, maar hier speelt hij wel de rol van zijn leven naast filmgrootheden als Keitel en Paxton. Mooi is dat er ook echt Duits gesproken wordt wat het allemaal nog veel realistischer maakt, of het nu historisch correct is of niet. Een topfilm die je moet gezien hebben en dan nog liefst op een deftige homecinema. 5 sterren

avatar van missl
2,5
Verhaal over een onderzeeër. Er is ook wel een beetje spanning maar over het algemeen lafjes.

avatar van Gang_Star
3,5
Een claustrofobische sfeer, gecombineerd met voldoende spanning, waarin bovenal zeer sterk wordt geacteerd. U-571 is een meer dan degelijke film wat mij betreft.

3,5
Gave actiefilm, film vind ik is overigens niet te vergelijken met Das-Boot. laatste is meer op realisme drama, relaties onder de bemanning.
u571 is gewoon een vermakelijke actiefilm. 3.5

avatar van Onderhond
2,5
Doorsnee onderzeewerk.

Bij momenten is een filmpje als dit wel oké. Het kreunende metaal, de steeds groene onderwatershot, de bemanning en wat spanningen. En natuurlijk het vele wachten in stilte. Ofwel op dieptebommen, ofwel op torpedos. Een berg aan genreclichés die wel hun charme hebben.

Een echte die-hard fan ben ik echter niet, als er dan ook nog wat onnodig met de werkelijkheid gemorreld wordt (vraag me af waarom) en het plotgewijs ook niet al te boeiend is (wat meligheid en wat net-op-tijd momentjes) rest een redelijk doorsnee genrewerkje.

Visueel oogt het ouder dan z'n productiejaar, geluidseffecten zijn wel oké maar nu ook weer niet zó indrukwekkend (nochthans net een subwoofer aangeschaft). Acteerwerk is degelijk maar weinig opmerkelijk. McConaughey vind ik zelden echt goed, ook hier weet hij net niet genoeg identiteit aan z'n personage te geven.

Leuk voor een keertje, maar weinig memorabel. Er waren ook momenten dat het idee had de film al een keer gezien te hebben, maar dat lijkt me sterk gezien het productiejaar. Veel clichés dus, niet zo erg voor de liefhebber, wat minder interessant voor de rest.

2.5*

avatar van Left4Dead
4,0
Onderhond schreef:

Visueel oogt het ouder dan z'n productiejaar, geluidseffecten zijn wel oké maar nu ook weer niet zó indrukwekkend


U-571 - Awards - IMDb

Deze prent is voor mij (en menig ander) één van de films met een geweldige soundtrack. Daardoor draai ik hem regelmatig om weer te kunnen genieten van mijn audioapparatuur! Zolang de buren maar weg zijn want ik schroef het allemaal aardig op om die heerlijke dieptebommen te laten knallen.

avatar van woeler82
4,0
Een boeiende film die mij het gevoel gaf echt in die duikboot te zitten.
Het kijken waard

avatar van sorbonne
2,5
Het spijt me maar de film kan mijn inziens niet tippen aan " das boot ".
Wel geweldige qua soundtrack en daarom iets hoger in ster geplaatst maar daar stopt het ook.
Acteren is wat overmaats en is nogal voor de gebruikelijke Amerikaanse cliche.
Is hij slecht ! Nee zeker niet maar geen topper voor mij

3,5
Knap gemaakte, geloofwaardig avontuurlijk en beslist boeiende film.
Sfeervol en echt, mede door de geluidseffecten, de Duitse taal, en het goede spel van de acteurs.

avatar van dvdfreak123
4,0
Heerlijke film deze u-571. Genoten van de eerste tot de laatste minuut. Kan ook niet anders film zit boordenvol spanning, sfeer en toch wel goede effecten zowel beeld als geluid. Persoonlijk, vele zullen het niet eens zijn met mij maar vind deze beter als das boot. Das boot is veel tager terwijl deze vol zit met vaart. Das boot is zeker en vast ook niet slecht maar zie deze veel liever. Cast deed het allemaal zeer goed. Film die ik zeker later nog eens zal herzien. 8,5/10

avatar van Kondoro0614
4,0
Gisteren maar even besloten om ‘U-571’ op te zetten. Een leuke oorlogs film waar het hoofdzakelijk draait om de marine noch Amerikaans noch Duitse kant. Echt een topper als het voorgaande ‘ Das Boot (1981) ‘ gaat dit niet worden, zoveel details kende ‘U-571’ helaas niet. Toch is de film qua actie prima en de film raast door, waar de 116 minuten aardig kort lijken te zijn. Toch kende de film ook zijn cliché momenten waarvan ik niet erg vreemd op keek: de Duitsers vonden het niet raar dat niemand wat terug schreeuwde? Ze kunnen opeens redelijk goed varen met accu’s waar de Duitsers bang voor waren omdat ze bijna leeg of kapot waren? En dan nog niet op te noemen dat geen enkel Duits vaar tuig de Amerikanen kon verslaan (1 U-boot en een torpedojager). Maar goed, buiten die totale film clichés was de film nog aardig vermakelijk!

Dit is alweer de negende film van de twaalf die ik heb mogen lenen van mijn collega, nog drie te gaan en dan ben ik klaar met alles en dan is ook mijn vakantie alweer bijna over. Nog even lekker van genieten aankomende dagen en ik heb sowieso nog twee top films van mijn collega klaar liggen hier (overigens nog wel meer mooie films). Zo was ‘U-571’ weer een spektakel en heerlijk zondag avond filmvoer!

We maken hier kennis met een leuk stukje geschiedenis, althans het is maar of je het leuk wilt noemen natuurlijk. We maken kennis met een Duits team die vrachtvaartuigen neer schiet op bevel van Hitler om zo de bevoorrading naar de UK te stoppen en zo de Engelse en Amerikaanse sowieso stil te leggen. Dit is natuurlijk ook in het echt gebeurd met onder andere de slag om de Atlantische oceaa en een operatie genaamd Operatie Paukenschlag waar ze eerst beginnend aan de Amerikaanse kust terug trokken om vanuit de Carribean de Amerikaanse vloten tegen te houden. Hierin waren Erich Raeder en Karl Dönitz verantwoordelijk voor en Karl is een bekende. Hij staat niet alleen bekend als Der Löwe maar Karl is ook de opvolger van Hitler in 1945 nadat Hitler zelfmoord heeft gepleegd. Als rijkskanselier heeft Dönitz, Alfred Jodl de opdracht gegeven om de overgave papieren te ondertekenen waarna de oorlog voorbij was. Een belangrijke man is de Dönitz nog geweest die in tegenstelling tot Jodl nog lang heeft geleefd (hij is in 1980 overleden).

Maar goed, om de geschiedenisles van vandaag maar weer even achter ons te laten, moet ik wel toegeven dat ik U-571 stiekem gewoon leuk vind, de actie is (soms iets over-de-top) leuk en de scénes zijn prima geschoten. En ik heb nog niet heel veel oorlog films gezien die zich afspeelden op zee dus dan is dit zeker een leuke ervaring. Ondanks zijn leeftijd zag de CGI er goed uit, en vooral de dieptebommen zijn erg goed gelukt..

Ondanks dat ik een enorme kater had van drie dagen achter elkaar bier zuipen, ook wij kunnen dat ontzettend goed heb ik nog wel het verhaal onthouden. We volgen Matthew McConaughey als Lt. Andrew Tyler die samen met zijn kapitein een opdracht kreeg een Duitse U-boot te kapen, een Enigma machine te stelen en dan vervolgens de boot op te blazen en de bemanning als gevangen terug te brengen. Een Enigma machine is een typmachine die Duitsers gebruikten om in geheimtaal berichten over en weer te sturen zodat onder andere Amerika ze niet kon onderscheppen. Dit is natuurlijk van erg veel belang om zo hun posities niet te verraden of strijd plannen niet uit te lekken. Deze machine werd al bedacht in de negende eeuw door Arabieren en was een cruciaal belang voor de Duitsers. Eenmaal aangekomen faalt hun missie, hun eigen onderzeeër word neergeschoten met een torpedo en moeten ze vluchten met de Duitse boot die met veel gebreken nog bestuurd kon worden (alles stond wel in het Duits). Ze komen er al snel uit maar het blijkt allemaal niet zonder gevaar, ze hebben weinig munitie en moeten het tegen zware strijdkrachten opnemen. Ze redden het wel maar of nou die machine gered werd is nog voor mij een raadsel, volgens mij wel.

Een enorme pluspunt voor deze film is eindelijk, dat de Duitsers gewoon DUITS praten. Dit geeft zo’n andere kik aan de film. Ook vond ik daardoor de communicatie fijner en voelde je de spanning toen de Amerikanen gingen enteren en geen woord durfden te zeggen. Al om al, geslaagde film en een leuke avond.

4.0*

avatar van blurp194
2,0
Tsja, wat zal ik er van zeggen.

Qua historische waarde of overtuigend duikboot - of zelfs maar marine-gedoe scoort het niet zo hoog bij mij. Zo slordig als de Duitse en Amerikaanse zeelui bezig zijn zou zelfs in vredestijd een tandje te makkelijk zijn. Alsof de makers vergeten waren dat het volop oorlog was. En behalve dat nog meer onzin die we te verkauwen krijgen, jawel. Het mooiste vond ik nog wel als de duitse jager een salvo afvuurt uit haar dubbele batterij - en dan vrolijk drie mooie plonsen laten zien.

Maar goed, het wordt wel weer aardig gebracht. En ondanks dat de dialogen ook af en toe op niets trekken, ik viel er niet bij in slaap.

avatar van knusse stoel
3,5
Een prima oorlogsfilm die zich in een claustrofobische omgeving afspeelt, tenminste dat stellen wij ons zo voor. Als sardientjes in een blik rondzwerven ergens onder water en maar hopen dat je boot niet lek raakt!
In de film zie dan ook verschillende aanvallen met onderzeebommen of hoe die krengen ook maar heten. Je vaart op een behoorlijke diepte, eentje waarbij ik het als ik het zo lees al benauwd krijg en dan gaan ze boven dieptebommen gooien om jouw te laten verdrinken! Bbbrrrrrrr, echt ik krijg het al benauwd als ik eraan denk.
En dan die sfeer op zo'n boot, gemaakte vrolijkheid? Dus voor mij was dit echt een oorlogsfilm die mijn fantasie behoorlijk tergt en daarom onder die noemer, goed te noemen is.
Buiten dat, het verhaal zit goed in elkaar en de film deed mij regelmatig aan Das Boot (1981) denken. Ook eentje waarbij het zweet mij ook regelmatig uitbrak en dus onvergetelijk en in mijn brein gegrift staat.

avatar van Lovelyboy
2,0
Na zoveel jaren weer eens aan herziening toe, toen niet bepaald van onder de indruk, en nu snakte ik helaas ook weer naar het einde.

De film heeft hele aardige momenten, de spanning en het claustrofobische sfeertje is echt aangenaam te noemen. MMC en Keitel toen ook aardig hun best.

Maar waar ik op breek is vervolgens een x-aantal dingen bij elkaar. Het verhaal hangt als los zand aan elkaar. ik bedoel hoe zit dat? Een U-boot in de shit stuurt een gecodeerd bericht naar hogerhand. Vervolgens sturen de Amerikanen vanuit Amerika neem ik aan een bemanning op een buitgemaakte U-boot richting die andere om de Engima-machine te kapen. Maar.... ....waarom hebben ze dat ding dan nodig als ze toch al weten waar die moffen zitten? Dan kunnen ze kennelijk dat bericht al lezen? Waar komt de boot weg waar zij op varen dan? De Kringloop? Oudijzerboer? Hoe lang zijn ze onderweg over de Atlantische oceaan om die andere boot te onderscheppen? Tegen die tijd is die kreupele boot toch alleen aangevallen door vijanden, bereikt door een andere boot of zijn ze door hun voorraden hun cq is dat ding gezonken? Daar klopt toch werkelijk geen reet van denk ik dan. Maar goed dat leg ik dan nog naast me neer. Aardig filmpje verder, qua spanning en effecten. Benaderd aardig Das Boot. Maar dan verknallen ze het weer met de belachelijke explosie waar bij hun eigen boot vergaat. Wat the fuck was dat? Een torpedo met kernkop of bleek hun eigen boot geladen met vliegtuigbrandstof? Het zelfde overigens met de patrouilleboot die ze op het einde torpederen. Ronduit belachelijke speciale effects. En dan, ja helaas, het is een optelsom het gegeven dat de Amerikanen dus de Enigma veroveren wat louter fantasie is. Het is overigens algemeen bekend dat de code gekraakt werd door de Polen en de Britten(Alan Turing) The Imitation Game (2014). Dus historisch klopt er geen fuck van. Goed niet dat zoiets de pret nu moet bederven maar het is zoals eerder gezegd een optelsom.

Nah ja...nog steeds niet aan mij besteed helaas. Avondje vermaak misschien maar meer ook absoluut niet.

3,0
Een redelijk goede film over een duikboot in WO-2. Echter lang niet zo goed als het bekende "Das Boot".

avatar van AJK
AJK
dvdcrusher schreef:
Ijzersterke oorlogsfilm met een krankzinnig verhaal, schitterende beelden en een uitmuntend geluid. Ik dacht altijd dat deze film serieus moest onderdoen voor Das Boot maar dat is zeker niet het geval. Spanning van begin tot einde, de 2 uur vliegen zo voorbij. Ik heb het niet zo voor de acteur Matthew McConaughey, maar hier speelt hij wel de rol van zijn leven naast filmgrootheden als Keitel en Paxton. Mooi is dat er ook echt Duits gesproken wordt wat het allemaal nog veel realistischer maakt, of het nu historisch correct is of niet. Een topfilm die je moet gezien hebben en dan nog liefst op een deftige homecinema. 5 sterren

Bedankt voor je recentie.
Ik ga vanavond de film kijken en horen op mijn soundbar met een 300 watt subwoofer!!!!

avatar van waver1ck
0,5
Wat een vreselijke film.
Eigenlijk kan beter verteld worden wat er wel klopt aan deze film.
En dan heb ik nog helemaal niet over de historie vervalsing.
Maar een Duitse destroyer op de atlantische oceaan?.... een 1-motorige Duitse verkenner? waar komt ie ineens vandaan.

avatar van Lovelyboy
2,0
blurp194 schreef:
Het mooiste vond ik nog wel als de duitse jager een salvo afvuurt uit haar dubbele batterij - en dan vrolijk drie mooie plonsen laten zien.


Ja inderdaad een bijzonder iets. Heel vreemd klein fonteintje tussen de twee grote waterzuilen in. Net als dat de latere salvo's, de kanonnen zoals gewoonlijk in zo'n toren vuren synchroon maar de explosies, waterzuilen of treffers zijn dat plotseling niet meer.

5,0
Goede film en ook vooral een goed verhaal en spannend. zulke films waardeer ik zeer,

avatar van des1
3,5
En ik maar denken dat ze daar in Bletchley Park onder Alan Turing zonder te beschikken over een enigma machine achter de codering van de Duitsers konden komen... Hoe dan ook, spannende film op een bijna ouwerwetse manier, zoals ze die in de 50-er jaren ook maakten.

avatar van Shadowed
3,5
Leuk.

Eigenlijk gewoon een soort tweede Das Boot waar hij ook een behoorlijk aantal scenes vandaan heeft gehaald en die ik ook bleef herkennen. Maar ja, Das Boot gebruikte zoveel materiaal dat het moeilijk is om er iets nieuws van te maken nu.

Gelukkig weet Mostow alsnog een leuk filmpje af te leveren vol met actie en spanning. Er is duidelijk wel wat budget in gestoken, maar het overstijgt Petersen nog niet, ik vind het stiekem eigenlijk van hetzelfde niveau. Visueel is het mooier, qua emotioneel gebied was het wat minder en natuurlijk niet bepaald origineel meer.

De cast, met behoorlijk wat bekende namen, deed het prima. Het eerste deel van de film vond ik niet al te speciaal om heel eerlijk te zijn, met niet altijd een heel interessant iets om te volgen. Gelukkig is het tweede deel al een stuk beter.

Momentjes waar je je adem bij inhoudt, dat doet Mostow goed, met lekker spannende momenten. Dit blijft voor een groot deel zo en daar scoort de film dus ook op. De film ging dus van redelijk saai behoorlijk over in een lekker spannende slotfase. Ik hou er wel van.

5,0
super goeie en spannende film. ga ik vanavond weer kijken voor de 10e keer. kan er geen genoeg van krijgen .elk jaar moet ik deze film weer eens gezien hebben.

avatar van Simon Belmont
5,0
Antinous schreef:
super goeie en spannende film. ga ik vanavond weer kijken voor de 10e keer. kan er geen genoeg van krijgen .elk jaar moet ik deze film weer eens gezien hebben.


Helemaal mee eens. Wat een onvervalste topper is dit. Veel beter dan het volprezen ‘Das Boot’, wat overigens ook een steengoede film is. Maar qua actie, spanning en afwisseling kan Das Boot niet aan U-571 tippen. Als U-571 je eenmaal in z’n greep heeft, en dat gebeurt vrij snel, laat ie je niet meer los. En heb je zelfs geen tijd meer om wat chips of iets te drinken te pakken. Kortom, voor mij vergelijkbaar met in rit in een rollercoaster.

avatar van pierre18
4,5
Ik wist niet dat deze zo goed kon zijn. Adembenemend goed.

avatar van Don Homer
3,0
geplaatst:
Mooi verhaal en bij vlagen goede actie maar deze film doet in alle opzichten onder voor Das Boot (1981). Bombastischer is die wel.

avatar van Roger Thornhill
3,5
geplaatst:
Altijd lekker, zo'n claustrofobische duikbootfilm. Ik had van de eerste kijkbeurt (15 jaar geleden?) eigenlijk vooral onthouden dat het hier gaat om een operatie om een Enigma-machine buit te maken, maar nu ik hem herzie gaat het eigenlijk veel meer om de enerverende terugtocht daarná aan boord van de Duitse U-571 met alle problemen van dien, en daarbij wordt de spanning lekker opgevoerd (zonder dat de kijker overigens serieus aan de goede afloop hoeft te twijfelen). Niet briljant, wel onderhoudend.

avatar van Capablanca
3,0
geplaatst:
Best vermakelijk voor een doordeweekse donderdagavond.

Gast
geplaatst: vandaag om 04:44 uur

geplaatst: vandaag om 04:44 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.