• 9.373.254 stemmen

U-571 (2000)

Thriller / Oorlog | 116 minuten

Genre: Thriller / Oorlog

Oorsprong: Verenigde Staten / Frankrijk

Geregisseerd door: Jonathan Mostow

Met onder meer: Matthew McConaughey, Bill Paxton en Harvey Keitel

Gesproken taal: Frans, Engels en Russisch

Releasedatum: 28 september 2000

Plot U-571

"Heroes are ordinary men who do extraordinary things in extraordinary times."

1942, de Tweede Wereldoorlog. Grote hoeveelheden munitie en talloze mensenlevens gaan verloren omdat de Amerikanen de boodschappen die Hitler naar zijn troepen stuurt, niet kunnen ontcijferen. Die tekortkoming zou op termijn wel eens de overwinning van de Duitsers kunnen betekenen. Om dat te verhinderen wordt een grootscheepse infiltratie-operatie opgezet. De opsporingsdiensten hebben noodsignalen onderschept die afkomstig zijn van de U-571, een Duitse onderzeeër die wegens technische defecten ergens op de Noord-Atlantische Oceaan drijft met aan boord de Enigma, de beruchte machine die de Duitse berichten codeert.

Lt. Andrew Tyler

Lt. Hirsch

Ted Trigger Fitzgerald

Ronald Rabbit Parker

Wouter schreef:

Dat maakt niet zo veel uit, natuurlijk. In ieder geval helemaal niet disrespectvol naar de veteranen.

Zowel voor de Engelsen (die de boot veroverden) als voor de Duitsers is het een schande dat de Amerikanen zich bemoeien met hun onderzeeboten en bemanningen.

Stephan

Voor de film zelf maakt het natuurlijk niet zoveel uit. Laat deze film aan iemand zien die:

a) geen notie heeft hoe een echte duikboot er van binnen uitziet en

b) geen notie heeft van de werkelijke gebeurtenissen,

dan kan de film als zeer vermakelijk, spannend etc, worden ervaren.

Ga je echter nadenken over de achterliggende gedachte, namelijk dat de film beter verkoopt bij de grootste afzet markt (lees: Amerikanen waar punt a en b dus grotendeels van toepassing is) en dat het een patriotisme oproept waar we in recente jaren een beetje de buik van vol hebben, kan ik me voorstellen dat het zwaar irritant is.

Ikzelf heb om die reden de film ook nog niet gezien.

avatar van Hobbes

Hobbes

de film is 'dedicated to the real crew of the british army'

• 2064 stemmen

Helemaal mee eens Stephan. U-571 is wel het kijken waard, maar als je Das Boot eens hebt gezien, en daarna U-571 weet ik zeker dat jij U-571 een aftreksel van Das Boot vind, want dat is ook zo.

avatar van Quido

Quido

Dat het (volgens jou) een aftreksel van Das Boot is maakt op zich niks uit, maar als ze de film opdragen aan de Britten en dan in de film net doen of ze het zelf waren, vind ik het toch ook wel een beetje raar/vreemd.

Ik heb de film, voor de duidelijkheid, nog niet gezien.

Ik ben het overigens met Stephan eens.

Hobbes schreef:

de film is 'dedicated to the real crew of the british army'

op de IMDB:

The caption before the end credits, detailing the fact that the Royal Navy captured the first Enigma machine, was only added after an outcry in Britain, where it was believed that Hollywood was trying to claim the credit for the Americans (whose forces captured no German Naval Enigma material until 1944

avatar van Hobbes

Hobbes

'k las 't ook net wilde het net plaatsen

Ha, staan die makers van U-571 ff goed voor lul. :evil

Stephan

Nog een vervelend puntje... niet alleen eigenen de Amerikanen min of meer een heroïsch Brits stukje geschiedenis op... ze herschrijven hun eigen geschiedenis-fuck-ups ook nog eens.

Goofs op IMDB

A black character has a prominent place in the movie, from the crew of the U.S. sub. While sub crews were not fully integrated at the time, African-Americans did serve, as shown here, as messmen and stewards.

EDIT

Hoewel ik niet weet of dat karakter de kok speelt...

/EDIT

U-96 schreef:

Ha, staan die makers van U-571 ff goed voor lul. :evil

Maar ja, die proesten zich weer een ongeluk als ze hun bankafschriften inkijken...

cornelis schreef:

Hoe bedoel je, Cornelis?

Wat er staat.

• 2064 stemmen

Jajajaja, maar ik begrijp niks van die redenering. Leg het a.u.b. uit in een andere zin.

cornelis schreef:

May as it be. Verandert de discussie niet natuurlijk.

Wat het gewoon vervelend maakt is dat de kracht van film als 'opvoeder' en verteller van de geschiedenis vaak wordt onderschat.

Zo vertelde mijn broer (politieman) ooit eens een mooie anekdote over arrestanten die hun 'telefoontje' eissen.

Aan de andere kant. Doden door schiet-incidenten zijn in Amerika drastisch gedaalt omdat het stoer werd het pistool 'schuin' te houden, liefst vergezeld door krachttermen als: 'eat this you Motherf^&#$...'

Het richten lukt dan niet zo goed...

Dus de 'opvoedtaak' van de film heeft in die zin ook weer zijn voordelen.

De regisseur van de film die dat introduceerde verdient eigenlijk een onderscheiding...

U-96 schreef:

Voor een paar miljoen zou ik het - denk ik - niet zo erg vinden om 'voor lul' te staan voor wat U-boot- of filmfans, zeker niet als ik mijn geweten (m.b.t. de veteranen) zou hebben kunnen sussen met een disclaimertje.

Stephan schreef

Verandert de discussie natuurlijk niet

Nee, geenszins.

Nick Kang

Verkeerde instelling van die makers is dat dan. De historische waarde links laten liggen en voor het geld te gaan.

cornelis

Dat zie je wel vaker. Overigens is een correcte weergave van feiten geen doel in een speelfilm. Geld verdienen (in dat segment van de industrie) wel.

Nick Kang

Jammer maar helaas wel waar, dat het zo werkt in de filmindustrie.

• 2064 stemmen

Kijk, dat er kleine foutjes in een film zitten is niet zo erg, maar dat getwist met Engelsen die opeens Amerikanen worden dat zie ik niet zo zitten. Met dit bericht probeer ik niet de Amerikanen af te zeiken, maar diegene die verzonnen heeft dit produkt te maken. Desondanks moet ik toch zeggen dat dit een vermakelijke film is, maar als je een film wil kijken die van alle kanten realistisch is, kijk dan naar ... ....

Als ik het goed begrijp krijgt deze film veel meer aandacht dan het verdient.

Nick Kang

laat me raden: het begint met een D en het eindigt op as Boot

Nick Kang

Dus moeten we het vanaf nu af aan vaker over Das Boot hebben.

Ik zei 'duikbootfilms'. Wel blijven opletten.

kappeuter schreef:

Ik zei 'duikbootfilms'. Wel blijven opletten.

Das Boot is een duikbootfilm.

Zullen we nu een jaar onze klep houden over duikbootfilms ? :evil

Dit zei ik dus. Oftewel: ophouden met, stoppen, beeindigen, afsluiten, negeren etc....

Nick Kang

Als ik jouw was zou ik dan maar de 'reageer'link weghalen bij u-571.

Nick Kang schreef:

Als ik jouw was zou ik dan maar de 'reageer'link weghalen bij u-571.

Zeer onnodig bericht.

avatar van titan

titan

Kom op joh, het is maar een grapje.

avatar van sydney

sydney

Zullen we nu een jaar onze klep houden over duikbootfilms ? :evil

Het scheelt in ieder geval aan doorscrolltijd.

Maar goed! Ik heb blijkbaar deze film gezien en er is werkelijk niets blijven hangen. Vandaar nu 2 sterren. Een geen-indruk film dus.

• 2064 stemmen

Ik heb deze film gisteren voor de 4e keer gezien. Het is mij opgevallen dat er wel redelijk mooie muziek in voorkomt, en dat de buitenkant-scenes van de U-Boot toch wel mooi waren. Het akteerwerk vond ik veel minder; geen emoties. Verhoogd naar 1.5 ster.