menu

Hier kun je zien welke berichten TalentedRipley als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Amants Criminels, Les (1999)

Alternatieve titel: Criminal Lovers

3,5
Een rare film, maar wel eentje die je bijblijft. Het is misschien wel 10 jaar geleden dat ik 'm heb gezien en toch kan ik me meerdere scenes levendig herinneren.

Aan het einde wordt het tamelijk ongeloofwaardig, met die Disney-diertjes rond het vrijende stelletje en de dood van Alice was ook nogal over de top. Het onderliggende thema van de geaardheid van de jongen was wel oké gedaan, hij leek ook nooit echt geïnteresseerd in Alice. Maar waarom hij na zijn verkrachting (of vond hij het juist fijn?) het opeens wel kan met Alice? Geen idee. Alice is een boeiend personage en het is dan ook jammer dat ze een passieve rol krijgt als ze in de kelder wordt opgesloten. Logisch natuurlijk, wat kun je doen in een kelder? Maar ze heeft daar eigenlijk alleen maar flashbacks, en dat is veel minder interessant.

And Then There Were None (2015)

4,5
And then there were none... Zonder meer het spannendste boek dat Agatha Christie ooit heeft geschreven. Geen Poirot of Marple dit keer en dat werkt.

Deze miniserie doet het boek eer aan. Het einde waarin Vera aan dat touw bungelt terwijl de rechter zijn verhaal doet vond ik jammer. In het boek gaat het niet zo, daarin was geen confrontatie tussen die twee. Er wordt in de scene ook niet goed uitgelegd waarom de dokter meedeed aan het complot van de rechter.

De sfeer is vanaf het begin zeer grimmig en het wordt alleen maar enger als de personages ontdekken dat er verder niemand op het eiland is en dat één van hun het dus verantwoordelijk moet zijn. Gek genoeg gunde ik het eerste slachtoffer wat meer lijden. Hij was zo arrogant dat ik hem wat meer angst gunde, hoe erg dat ook klinkt. Hij kwam er, vergeleken met de rest, makkelijk vanaf terwijl hij toch twee kinderen dood had gereden en totaal geen berouw had.

De personages zijn goed gecast. Vera, Phillip, politieman Blore en rechter Wargrave waren precies zoals ik me ze had voorgesteld. Emily Brent zag ik wat ouder voor me en zeker niet lesbisch, zoals in de serie wordt gesuggereerd. Wat ik trouwens een onnodige twist vond.

Hopelijk komt de serie in Nederland op dvd uit.

Beauty and the Beast (1991)

Alternatieve titel: Belle en het Beest

5,0
In één woord: geweldig!
De muziek, de hoofdpersonages, het verhaal... alles klopte. En het ontroerde ook.

Belle is misschien wel de leukste Disney-"prinses". Ook heerlijk dat ze een boekenworm is en niet zo bekrompen als haar dorpsgenoten. Kan werkelijk niks noemen dat tegenviel in de film. Ben ook heel benieuwd naar de versie uit 2017, want in tegenstelling tot bijv. Jungle Book is het origineel al zo goed gedaan dat ik niet kan bedenken wat de live action-versie zou kunnen toevoegen.

Black Cauldron, The (1985)

Alternatieve titel: Taran en de Toverketel

3,5
Mooie en spannende film.
Ik weet nog dat de schurk eng vond als kind, maar nu vind ik 'm vooral heel cool.

Lekker lugubere sfeer, mooi getekend. Ondanks de schattige Gorgi niet echt Disney, maar dat is geen bezwaar. Van veel Disney-films zijn er (helaas matige) sequals. Ik zou het niet erg vinden dat er van deze film eentje zou komen.

Bombardement, Het (2012)

2,0
Jammer dat Jan Smit gekozen is voor de hoofdrol. Vast een sympathieke gast, maar hij kan zo'n film niet dragen. En je blijft maar Jan Smit zien tijdens de film, ik zag hem geen enkel moment als personage.

De voice-over was heel storend. Net alsof meneer De Uil de kijkertjes eens gaat vertellen wat er vroeger gebeurde.

Jammer, want het bombardement zelf werd redelijk goed in beeld gebracht. Maar de historische gebeurtenis verdiende een beter verhaal. Met een betere hoofdrolspeler, de voice-over eruit en een minder cliché liefdesverhaal, had dit een mooie film kunnen zijn.

Cinderella III: A Twist in Time (2007)

Alternatieve titel: Assepoester: Terug in de Tijd

3,5
Oh, ik vond het redelijk simpel hoor, ook voor kinderen.
En het werkte allemaal ook wel.
Mooi dat Anastasia een lieve kant had in deze film. Dat gaf de film een extra laag.
Ook het oppervlakkige aspect van de liefde tussen de prins en Cinderella in de 1ste film wordt hier wat goedgemaakt.

Ik vond het trouwens wel heel raar hoe slordig de peetmoeder met haar toverstok omging.

De beste Disney-sequel. Qua verhaal beter dan de tweede Reddertjes-bioscoopfilm.

Death on the Nile (1978)

Alternatieve titel: Agatha Christie's Death on the Nile

4,5
Wat mij betreft de beste Agatha Christie-film ooit. Fantastische cast, fantastische locaties en een vrij briljante plot.

Angela Lansbury steelt de show als de op seks beluste Salome Otterbourne. Wat een geweldig type! Ze speelt zelfs de geweldige Bette Davis en Maggie Smith weg. Die laatste twee waren soms best grappig, maar maakte uiteindelijk minder indruk.

Ustinov is een veel betere Poirot dan Albert Finney, die er weinig van bakte in Murder on the Oriënt Express met zijn geschreeuw en ongenuanceerde tikjes. Ustinov heeft een neiging tot humor in zijn vertolkingen, maar toch is er geen enkel moment dat je Poirot en zijn missie niet serieus neemt.

De film is wat lang, maar van mij had er nog wel een half uur aangeplakt mogen worden. Meer Bette Davis, Maggie Smith en Angela Lansbury was zeker geen nachtmerrie geweest.

De ontknoping is briljant. Echt een aanrader, deze film.

Evil under the Sun (1982)

Alternatieve titel: Overal Is de Duivel

3,5
Ustinov is een leuke Poirot, ook hier weer in Evil Under the Sun.
Qua verhaal is wat minder spectaculair dan de Poirot-film: Death on the Nile. Maar toch is het genietbaar en Maggie Smith is ook in deze film weer van de partij, net als Jane Birkin, die waarschijnlijk beter bekend is als één van de talloze Bondgirls.

Diane Rigg speelt prima, ook al is haar valse personage een beetje over de top. Daar had iets meer nuance in gemogen, nu was het alleen maar een rotmens terwijl het moordslachtoffer in Death on the Nile ook zachte kanten had.

Net als in Death on the Nile een geweldige ontknoping waarin alle verdachten (zoals altijd) door Poirot zijn samengeroepen en hij vertelt hoe de vork in de steel zit. Ook mooi hoe Jane Birkin verandert van hulpeloos vrouwtje tot arrogante bitch.

Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, Le (2001)

Alternatieve titel: Amélie

4,0
Prachtige film. En nog mooiere soundtrack. Sommige nummers hoor ik weleens terug in tv-programma's en dan zit ik qua sfeer meteen weer in de film.
Ook een mooie hoofdrolspeelster.

De fantasierijke beelden spraken me enorm aan, net zoals de kleurrijke bijpersonages. Vooral de blonde hypochonder achter de kassa is me bijgebleven. En een scene waarin de chagrijn wijst op het vrouwelijke "parings"gegiebel en eentje tussen Amelie en een blinde man. De intro met de voice-over is ook steengoed.

Finding Nemo (2003)

Alternatieve titel: Op Zoek naar Nemo

3,5
Mooi geanimeerd en bij vlagen erg geestig. De stemmen zijn prima.
Vooral Dory is grappig.
Zelf vond ik die hele zoektocht op een gegeven moment wat langdradig worden. Leuke film, maar niet eentje die ik een tweede keer zou kijken.

Funny Games (2007)

Alternatieve titel: Funny Games U.S.

3,0
Goede film omdat het je aan het denken zet. De filmmaker had een duidelijke boodschap en dat is altijd te waarderen. De film is ziek, maar daarin juist confronterend. Want eigenlijk is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat "torture" films vermaak zijn.

De cast is heel goed. Heel zielig is als dat jongetje wordt gedood.

Hellbent (2004)

Alternatieve titel: HellBent

3,0
Inderdaad jammer dat we nooit achter het motief van de killer komen. Hij voelt daardoor als een pionnetje die toevallig mensen doodt.
Helaas kan je aan bijna alles zien dat er weinig budget was, zoals de afgehakte hoofden die uit de kast vielen.

Hoofdrolspeler is aantrekkelijk, evenals de jongen waar hij een oogje op heeft. Jammer genoeg werd de meest sympathieke van het stel als eerste gedood. De personages en situaties zijn soms wat ongeloofwaardig helaas. Had beter gekund.

Wel een origineel idee, een gay slasher, en het keek best makkelijk weg, vandaar geen onvoldoende.

Ice Age (2002)

3,5
Mooie film, veel grappige momenten.
Sid is hilarisch. Superdom, maar hij heeft een groot hart.
De eekhoorn is ook grappig, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik hem in latere films soms zat werd. Altijd weer diezelfde grap met het nootje. Maar vaak blijft het in al z'n simpelheid gewoon grappig.

Mooie animatie, goede personages en het kijkt heerlijk weg. Minder hoofdpersonages dan in de films die volgden, en dat vind ik aan deze film een pluspunt. Het gaat hier echt om de drie vrienden.

Jungle Book, The (2016)

4,0
Prachtige film. Kaa vond ik enorm eng, maar ik heb dan ook een afschuwelijke hekel aan slangen. Toch had ze van mij een grotere rol mogen hebben, ze was nu wel heel snel uit de film. Als schurkin vond ik haar interessanter dan bijv. die grote aap Lowie. Haar nummer "Trust in me" is echt sussend en beangstigend tegelijk.

Het ziet er allemaal prachtig uit. In het begin is het even wennen, maar al snel worden ook de dieren heel menselijk en invoelbaar. De tijger was een goede schurk, net als in de tekenfilm.

Het jongetje speelt de rol van Mowgli prima. Mowgli is hier sowieso een leuker personage dan in de tekenfilm. In de tekenfilm leek Mowgli er geen moment mee te zitten dat hij zijn wolvenfamilie achterliet. Dat is in deze film echt veel beter gedaan. In de tekenfilm was de beer grappiger, maar je kunt niet alles hebben. Deze film overtreft ook qua verhaal zeker de tekenfilmversie.

Wel is de film wat eng voor jonge kinderen, denk ik. En wel raar was dat Kaa van alles over Mowgli's background wist. Zonder spoilers te geven: volstrekt niet duidelijk hoe zij alles kon weten tenzij ze erbij was destijds. Maar als ze erbij was, waarom vrat ze Mowgli toen dan niet op?

Lion King, The (1994)

Alternatieve titel: De Leeuwenkoning

2,5
Ik ben vast hiermee in de minderheid, maar ik vond Lion King vrij matig. Het basisverhaal was prima en Scar de schurk ook, maar hij had zeker niet de appeal van Ursula uit Little Mermaid bijvoorbeeld.

De personages vond ik gewoon niet zo leuk. Simba was vrij karakterloos en de grappig bedoelde sidekicks waren bloedirritant. Er hoewel er heftige dingen in de film gebeuren, raakte het me niet zo. Vrij doorsnee allemaal. Hierna kwam Pocahontas en in de combinatie met Lion King was ik even helemaal "genezen" van Disney.

Het tekenwerk is wel fantastisch.

Maleficent (2014)

3,5
Een gouden move van Disney om een film over een slechterik te maken. Hopelijk volgen er nog meer, eentje over Ursula de zeeheks lijkt me vet.

Angelina Jolie zet een leuke Maleficent neer. Toch viel de film me tegen, ondanks de voldoende. Dat Maleficent ineens vleugels had, vond ik niet zo bij het personage passen, maar aan de andere kant spelen de vleugels een best grote rol en vergelijk ik deze Maleficent teveel met de Malificent in de tekenfilm.

Een grote probleem dat ik met de film had, is het feit dat Malificent wel heel goedaardig werd neergezet. Direct na haar vloek heeft ze het al te doen met het baby'tje, wat niet echt geloofwaardig is. Om van Malificent een "good girl" te maken, werden alle andere personages vervelend neergezet (Doornroosjes vader en de elfjes) of kregen nauwelijks een point of view (Doornroosjes moeder). Dat kwam nogal makkelijk over.

De film gaat ook volledig aan het feit voorbij dat Malificent Doornroosje haar overleden moeder heeft ontzegd. Doornroosje zelf lijkt er helemaal niet mee te zitten. Sterker nog, M wordt zo'n beetje Doornroosjes moeder aan het einde. Waardoor de film een nare bijsmaak had en Malificents happy end onverdiend aanvoelde.

Mirror Crack'd, The (1980)

Alternatieve titel: Miss Marple: The Mirror Crack'd from Side to Side

0,5
Slechte film. Superdomme agent die de zaak leidt. Te erg gewoon. En je ziet Marple nauwelijks. Lansbury is ook zichtbaar te jong voor de rol en krijgt ook niet veel materiaal om echt iets van de rol te maken. Te ongeloofwaardig als Marple, gelukkig kreeg ze al snel een soortgelijke hoofdrol in Murder She Wrote, die ze briljant vertolkte.

Het mysterie is heel boeiend, maar de film doet het geen recht. Veel dramatische overacting ook. Alleen de vete tussen de twee actrices zorgde voor wat leuke momentjes.

Mr. Holmes (2015)

2,5
Ian McKellen is een geweldige acteur en bewijst dat hij een film kan dragen. De beelden waren mooi, maar zulke dingen maken nooit indruk op me als het verhaal me niet raakt. Dat is het meer een plaatjesboek en daar kan ik natuurdocumentaires voor kijken.

Helaas is het een ongelooflijk saaie film, niet iets dat je verwacht met zo'n beroemd hoofdpersonage. Het was alsof de makers wisten dat hun verhaal te slap was en daarom het maar oploste door het hoofdpersonage Sherlock Holmes te noemen.

Het mysterie en de oplossing daarvan stelden niks voor. Nee, als je Sherlock als personage gebruikt, doe het dan goed. Dat er geen schietpartijen in de film zitten is prima (Sherlock is sowieso iemand die vooral zijn brein gebruikt), maar geef ons dan een mysterie waar we onze tanden in kunnen zetten. Dat was hier niet het geval en ik vind het ook raar dat het voorval Sherlock naar een vervroegd pensioen dreef.

Heb de film met tegenzin afgekeken, zooo saai...

Murder on the Orient Express (1974)

Alternatieve titel: Agatha Christie's Murder on the Orient Express

1,5
Als Agatha Christie-fan spreekt deze film me totaal niet aan.

Finney is een waardeloze Poirot en je leert de verdachten nauwelijks kennen. Ze zijn allemaal vaag en dat klopt natuurlijk ook, want ze zijn allemaal de dader, maar in het boek is dit beter gedaan. Ik voelde nu met niemand mee, zelfs niet met Poirot.

Net een stukje beter dan de verschrikkelijke Marple-film The Mirror Crack'd uit 1980.

New Kids Turbo (2010)

1,5
Het is een film waar je van moet houden. Dat deed ik niet.
Wel afgekeken, niet echt moeten lachen. Geen probleem dat personages grof gebekt zijn en een beetje tegendraads kan ik wel waarderen, maar dit vond ik niks. Veel van hetzelfde gaat vervelen.

On Her Majesty's Secret Service (1969)

Alternatieve titel: Ian Fleming's On Her Majesty's Secret Service

5,0
Beste 007-film naar mijn mening. Alleen Casino Royale met Daniel Craig komt in de buurt.
Lazenby is zeker niet de beste Bond, maar het personage komt wel echter over dan hoe hij door Sean Connery werd gespeeld.

Deze film heeft ook de beste Bondgirl: Tracy. Eindelijk een Bondgirl die niet weerloos gilt maar gezellig meevecht en daarin echt haar mannetje staat. Een perfecte match voor Bond en het is ook mooi dat hij eigenlijk nooit over haar dood heen komt in de daaropvolgende films. Ze is ook de enige Bondgirl die ook in andere films wordt genoemd. Ook Blofeld wordt prima vertolkt, beter dan in de andere films. Ook de bijrollen zoals Moneypenny krijgen iets meer te doen dan normaal.

Ontsnapping, De (2015)

3,5
Fijne film. Mooie locaties, en een sympathieke hoofdrolspeler die niet bang leek om zich kwetsbaar op te stellen.

Het uitgangspunt van een moeder die haar gezin achterlaat, is een origineel gegeven, want ondanks deze zet verliest Julia de sympathie niet. De broer vond ik er ouder uitzien dan hij moest zijn. Ik schatte de acteur op minstens 30, terwijl het personage 20 ofzo was.

Ongeloofwaardig was de scene nadat Julia zich helemaal laat verbouwen. Want vervolgens zien we onflatteus beeld van Julia's kont in een zwembroek, waarmee je zou verwachten dat ze haar geld direct terugvraagt van de chirurg. En toch wordt het in beeld gebracht alsof Julia nu het mooiste lijf ter wereld heeft. Isa is echt geen lelijke vrouw, maar hier klopte het beeld echt niet met wat er verteld werd.

De dialogen waren prima. Een film die fijn wegkeek.

Peter Pan (1953)

1,0
Laatst weer Peter Pan gezien. Als kind vond ik 'm al niet leuk, maar nu vind ik er al helemaal geen bal meer aan. Het viel me dit keer nog meer op hoe onsympathiek Peter Pan en Tinkerbell eigenlijk zijn. Ik bedoel, Tinkerbell probeert Wendy meermaals te doden en dat heeft nauwelijks een consequentie in het verhaal. Je zou het niet achter dat elfje zoeken als ze in zo vrolijk met haar toverstafje zwaait in Disney-promo's. En Peter Pan is gewoon kinderachtig en verwend terwijl hij toch mooi een hand heeft afgehakt in het verleden (die van kapitein Haak). Het lijkt Peter ook nauwelijks uit te maken dat één van zijn zeemeerminliefjes Wendy bijna verdrinkt.

Het is allemaal vrij seksistisch en ouderwets. Wendy wordt zowat als bediende gebruikt in haar huis terwijl haar broertjes fijn kunnen spelen. Verder is het verhaal saai. Er gebeurt wat, er gebeurt dan weer wat en dan weer, en eigenlijk maakt het geen bal uit, want de personages hebben niet tot nauwelijks wat geleerd op het einde.

Een 1 ster voor de mooie animatie.

Pride (2014)

4,5
Leuke en lieve film.
Mooie personages. Andrew Scott speelt voor de verandering geen schurk. Zijn rol als homo is mooi en hij speelt het ook heel kwetsbaar en teder. Afgestompt door alle haat (hij verwijdert geroutineerd de graffiti van zijn winkel) stelt hij zich langzaam maar zeker open voor mensen die hem wel accepteren. Heel subtiel en ontroerend gedaan. Later bezoekt hij zijn moeder. Best ontroerend, zij doet de deur open en dan... zijn we ineens in een andere scene. Jammer, want ik had wel willen zien hoe de moeder reageerde. In de volgende scene is ze ineens bij hem in het ziekenhuis, dus kennelijk was de reactie positief, maar dat had ik wel willen zien.

Het oude vrouwtje ("Where are my lesbians?") stal soms echt de show. Ik moest om haar scenes ontzettend lachen. Meteen in haar eerste scene al, als ze in tergend langzaam tempo de telefoon opneemt en uiteindelijk zelfs indirect verantwoordelijk is dat de hele homo-groep haar kant opkomt. Het lesbische meisje vond ik ook leuk. De personages waren ook niet zo cliché. Een heel fijne scene is als "Bromley" zijn familie achterlaat. Ik vond het ontroerend dat de vader hem nog heel kwetsbaar nariep, maar heel goed dat Bromley voor zichzelf koos. Grappige bedscene tussen hem en het lesbische meisje: na een ontroerend gesprek zegt het meisje dat als ze "gewoon" waren geweest, ze nu zouden kussen.

Minpunt: ik vond het onrealistisch hoe de mijnwerkers zo snel gewend raakten aan de homo's. Zeker in die tijd. De mijnwerkers waren dan wel wanhopig, maar toch. Het lijkt daarin nogal overgeromantiseerd, maar het verhaal schijnt waargebeurd te zijn en dat herstelt toch wel een beetje het vertrouwen in de mens

De film had wel iets korter gemogen, maar ach, het was gewoon een fijne kijkervaring.

Scream (1996)

3,5
Supergriezelig begin met Drew Barrymore. De spanning en dialoog in die scene is bijna enger dan de rest van de film.

De cast is matig tot goed en er zitten genoeg fijne schrikmomenten in. Helaas ontspoort het allemaal een beetje aan het einde, waardoor je veel meer bewust bent dat je "maar" naar een horrorfilm kijkt. In de beginscene had ik dat niet, daar zat ik echt op het puntje van mijn stoel.

De humor en verwijzingen naar andere horrors zijn leuk gedaan. Terecht een populaire klassieker.

Scream 3 (2000)

2,5
Pluspunt aan Scream is dat de personages van Campbell, Cox en Arquette gewoon heel leuk zijn. Het is een horrorfilm, maar ik ben elke film weer blij als ze het overleven.

De motivatie van de dader is inderdaad te ongeloofwaardig voor woorden. Zelfs voor een horrorfilm, maar dat vond ik bij deel 2 eigenlijk ook al.

Parker Posey steelt soms de show als de actrice die Gayle speelt in de film binnen de film. Ze is soms echt heel grappig, dus superjammer dat ook zij het loodje legt.

Talented Mr. Ripley, The (1999)

Alternatieve titel: The Mysterious Yearning Secretive Sad Lonely Troubled Confused Loving Musical Gifted Intelligent Beautiful Tender Sensitive Haunted Passionate Talented Mr. Ripley

4,0
Spannende film. Ripley is een boeiend personage en ik vond het knap van de filmmakers dat ik toch steeds sympathie voor hem bleef houden.

Ondanks alles voel je hoe eenzaam het personage is, vooral in de scene waarin hij zielige pianomuziek speelt en zijn lover hem probeert op te vrolijken. Het liefst zou Ripley dat toelaten, maar tegen die tijd heeft hij al zoveel misdaan dat hij nooit zichzelf helemaal kan geven aan de lover. Ook heel tragisch dat hij door al het gelieg uiteindelijk degene moet doden die het meest van hem houdt. De film eindigt daarmee heel down, maar het is ook een symbolische gerechtigheid. Hij komt weg met zijn misdaden, maar heeft er een zware prijs voor moeten betalen.

Iedereen speelt prima en het verhaal is spannend. Alleen het hele stuk met die zwangere vrouw en haar zelfmoord voegde voor mij weinig toe.

Toscaanse Bruiloft (2014)

2,0
De BN'ers trekken het publiek naar dergelijke films. Maar goed ook, want van het verhaal hoeft Toscaanse Bruiloft het niet te hebben.

Sophie van Oers vind ik een charmante actrice, maar het is allemaal zo voorspelbaar en helaas ook niet zo grappig. Vooral de slapstick-momenten vond ik niet om aan te zien, zo slecht. Veel minder goed dan Verliefd op Ibiza.