• 9.377.311 stemmen

Met onder meer: Sean Connery, Honor Blackman en Gert Fröbe

Gesproken taal: Mandarijn, Engels en Spaans

Releasedatum: 15 april 1965

Plot Goldfinger

"Everything he touches turns into excitement!"

De Bank van Engeland heeft ontdekt dat iemand grote voorraden goud heeft gestolen en ze verdenken handelaar Auric Goldfinger als betrokkene. De bank neemt James Bond in dienst om het mysterie te ontrafelen.

avatar van thunderball

thunderball

Het is uiteraard een DB5 geen DB7.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Excuses, ben niet zo thuis in de auto's .

Op naar Thunderball.

avatar van AnthonyG.

AnthonyG.

Ik vind Thunderball een betere Bondfilm, maar dat terzijde kan Goldfinger er ook gerust mee door.
De openingsscene is iets waar elke Bondfilm z'n visitekaartje mee afgeeft, en ook hier is dat zo. Bond komt het water uit met een verzopen vogel op z'n wetsuit, blaast wat op, heeft 3 outfits boven elkaar aan, versiert een dame met z'n blik en redt zich uit een benarde situatie man-tegen-man...

Daarna ontvouwt het plot zich waar er zoals in elke bondfilm aandacht is voor onderlinge relaties, vetes en spelletjes.
De figuur van Goldfinger leent zich perfect hiertoe, een zalige slechterik met duidelijke gebreken en een dankbaar slachtoffer voor bond.
De scene in Miami waar Bond Goldfinger doet verliezen is gewoon genieten.

Waar Goldfinger het aflegt tegen Thunderball is de actie en setting, die minder aantrekkelijk is.
Toch nog 3.5 sterren, want het blijft een goede film.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede Bond-film, met Sean Connery, die toch nog altijd wordt beschouwd als de beste Bond-vertolker van allemaal.

Nu is de film wat gedateerd, maar het blijft leuk amusement.

avatar van puckb96

puckb96

ik ben niet zo'n fan van de eerste paar bond films na dr. no.

vermakelijk: oh ja dat zijn ze zeker wel, maar ik kan ze nog niet als favoriet rekenen.

toch zitten er in deze wel een paar hoogepunten in.

de actie is, zoals altijd, heerlijk en gewoon de sfeer zelf natuurlijk!

een oké bond-film.

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Één van de betere Bond-films. Het verhaal zit goed in elkaar, de regie is goed en de cast ook onder aanvoering van een geweldige Sean Connery.

avatar van adso

adso

Tja, voor een film uit 1964 ziet het er best "gelikt" uit, maar 47 jaar later... hopeloos gedateerd!

Verveelde me er zelfs bij... en vond 007 vooral een held "op sokken"!

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Iets mindere James bond film, weinig actie ter vergelijking met andere James bond films.

Hier gaat het toch meer om het verhaal dan om de actie, dat mis ik hier.

Maar wel vermakende film verder.

avatar van Milsbeek

Milsbeek

Blijft een van de betere bondfilms (met sean erin)

als bondliefhebber een dikke 5 sterren !!!

avatar van Beertje45

Beertje45

Mijn eerste Bondavontuur ooit beleefd in de bioscoop. Dit is toch wel de meest kleurrijke uit de reeks. Ook de beste schurk uit de reeks, maar de kunstjes met Bond's Aston Martin zijn soms een beetje té dol. De film opent grandioos en de titelsong is toch wel overbekend. Pussy Galore vind ik een minder geslaagde Bondgirl, maar Odjobb is dan wel weer onvergetelijk. Knappe setting opgebouwd, vooral Goldfinger's bolwerk en Fort Knox zijn prachtig werk.

avatar van K. V.

K. V.

Deze vond 'k echt een hele leuke Bond. Die laserscène, de Chinees met de hoed, een Bondgirl genaamd "Pussy"
Er is in deze film nu ook een echte Bondauto met snufjes (een Aston Martin met schietstoel )
Misschien was die scène met het gas er wel wat over. Ze vallen allemaal direct in slaap en de pilotes niet
Maar een van de betere die 'k al gezien heb.

avatar van DragQueen

DragQueen

Goede Bond-film, met wederom een sterke vertolking van Bond door Sean Connory. In mijn ogen is Goldfinger een van de beste films uit de reeks. Alle typische Bond kenmerken zijn aanwezig. Verder zijn de schurken overtuigend, en is de actie prima en goed in beeld gebracht. 4 Sterren.

avatar van thunderball

thunderball

K. V. schreef:
Maar een van de betere die 'k al gezien heb.

Zucht! Voor de zoveelste keer:
Pussy had het gas verwisseld met iets onschuldigs, waardoor dus niemand echt iets schadelijks in ademde. Vandaar dat ze op commando plotseling ook weer op staan en de aanval in zetten op Goldfingers manschappen.

avatar van gauke

gauke

Door sommige recensenten betiteld als de beste Bond film; in ieder geval werd deze fascinerende en dynamische productie gezien als een mijlpaal in zaken als spanning, "thrilling" en actie (en mooie (Bond)girls), met Sean Connery als de ultieme geheimagent. De gehele cast was trouwens op dreef. Kortom een film met klasse. Memorabel zijn de leuk en slim bedachte trucs/foefjes, zoals een auto met raketten en een laserstraal. De geheel met goud bedekte Shirley Eaton blijft, ook nu nog, een indrukwekkend beeld. De titelsong van Shirley Bassey was een enorme hit.

avatar van wood23

wood23

Meesterlijke actiefilm met een meesterlijke schurk. Dit is absoluut een van de beste Bond-films. De film zit vol spanning, actie en Auric Goldfinger is de perfecte schurk. Voor iedereen die wil weten waarom dat zo is, bekijk deze film en geniet van een van de grootste meesterwerken op gebied van actie en spanning.

avatar van The One Ring

The One Ring

Vrijdag, tijdens de vijftigste verjaardag van James Bond in de filmwereld, heb ik Goldfinger weer eens aangezet. Niet omdat het de meest iconische film is uit de reeks, maar omdat het de enige Bond is die ik op dvd heb.

Het was ook tevens de eerste keer in waarschijnlijk tien jaar dat ik hem zag, wat verklaard waarom ik me nauwelijks kon herinneren hoe onzinnig deze film wel niet was. Ik meende altijd dat de meer stompzinnige elementen van Bond pas in de latere Connery's (Diamonds Are Forever dan vooral) en de Roger Moore's geïntroduceerd werden, maar hier is het al helemaal raak. Gelukkig is het hier allemaal nog niet zo flauw en wordt het nergens irritant, maar levert het een leuk jongensavontuur op die zo uit een stripboek kan komen. Het grootste pluspunt is vooral dat Guy Hamilton de gedenkwaardige scènes maar blijft laten komen. Het is hoogtepunt na hoogtepunt. Dit is waarschijnlijk niet alleen de meest iconische Bondfilm doordat het degene was die de serie vormgaf (al telt dat ook mee), maar ook omdat hij gewoon de meeste legendarische scènes had, naast ook nog eens gedenkwaardige personages als Auric Goldfinger, Pussy Galore (het blijft grappig om die naam steeds serieus uitgesproken te horen worden) en persoonlijke favoriet Oddjob en een titelsong die nog altijd de maatstaaf is voor de reeks.

Sommige dingen zijn te bespottelijk voor woorden. Vooral dat Goldfinger al die gangsters uitnodigt, hun een uitgebreide presentatie geeft met draaibare muren en open schuivende vloeren, om ze vervolgens allemaal af te maken. Waarom überhaupt die presentatie geven als ze toch alleen maar verzameld worden om ze te doden? Waarom de presentatie dan ook nog eens zo omslachtig doen? En waarom niet vertellen wat werkelijk het doel is van de overval in Fort Knox, in plaats van een alternatieve reden verzinnen? Gek genoeg maakt een dergelijke excentriciteit Goldfinger alleen maar leuker, al leidt het ook tot zwaktes. Dat Goldfinger met geluidsapparatuur zichtbaar in zijn oor poker speelt maakt zijn tegenstander wel erg dom en die scène totaal oninteressant en lui.

De serie is toch wel flink veranderd door de jaren heen. Goldfinger blijft toch wel één van de meest vermakelijke delen, zeker de koning van de meer cheesy versies van Bond, wat ik vaak een mindere kant van hem vindt. Briljant zijn films uit deze reeks nooit, Goldfinger ook niet, maar het blijft zeer leuk om te kijken.
3,5* blijft staan.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Uitstekende Bondfilm.

Het fijne is dat Bond al heel snel verwikkelt in het dwarsbommen van de plannen van de villain.
Die villain zelf moet een van de leukste geweest zijn in de hele serie, waaronder Le Chifre en misschien een paar uitzonderingen ook horen.

Verder is de film heel stijlvol, wordt er prima geacteerd en een perfect evenwicht tussen ontspanning en actie wordt gevonden. Knulligheden vind je bij alle Bondfilms terecht, toch moet je wederom heel wat door de vingers zien. Maar mede door de goede soundtrack en musicediting wordt dit een van de beste Bonds ooit gemaakt. Ook typische scene's en feitjes staan in het algemeen geheugen gegrift: de beangstigende bolhoedchinees, het meisje in goud omhuld, de ontmanteling van de bom bij 007,....

3.5*, weer een halfje erbij ivm met de voorganger. Op naar Thunderball!

avatar van DeCol

DeCol

Wederom een leuke Bond!

Ik durf nu al te zeggen dat de eerste drie Bond-films tot de beste van de reeks horen. Goldfinger mist de spanning en sfeer die From Russia with Love wel had, maar heeft verder alles in huis dat een Bond-film moet hebben. Goldfinger is de perfecte badguy en Oddjob is een geweldig hulpje. Samen met Jaws de leukste rechterhand uit de hele serie. Natuurlijk ontbreekt ook de mooie Bondgirl met een nog mooiere naam niet en is het genieten geblazen met de Aston Martin die allerlei snufjes tevoorschijn tovert.

avatar van The Oceanic Six

Ik kwam net dit filmpje tegen. Shirley Bassey zingt in 2011 nog haar Bond nummer Goldfinger.

YouTube - Shirley Bassey - Goldfinger (2011)

Nog steeds grote klasse!

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Nu is de film wat gedateerd, maar het blijft leuk amusement.

Ook deze film krijgt door de blu-ray uitgave een meerwaarde.

Dit derde deel heeft als eerste ook een echte Bond-song, door Shirley Bassey.

Heb er opnieuw veel plezier aan beleefd, het blijft na zovele jaren nog steeds een supergoede reeks, en dit derde deel misstaat er zeker niet in.

avatar van DiDa

DiDa

Na het succes van Dr. No en From Russia With Love werd gekozen om Ian Flemings’s boek Goldfinger te verfilmen. Een hoop dingen uit het boek werden aangepast. Er werd ervoor gekozen om een iets luchtigere Bond film te maken na het donkere From Russia With Love. Goldfinger werd uiteindelijk de standaard opzet voor vele Bondfilms.

James Bond (wederom Sean Connery) moet het opnemen tegen de beruchte goudsmokkelaar Auric Goldfinger. Deze misdadiger heeft een plan bedacht om de Amerikaanse goudopslagplaats Fort Knox te overvallen om vervolgens de wereldeconomie te kunnen overheersen.

Simpel maar duidelijk, moet men gedacht hebben. En dat is ook zo. Goldfinger is de eerste Bondfilm die met een flinke knipoog bekeken moet worden. Goldfinger is minder karaktergedreven en legt het accent meer op de actie. Hierbij komen de hightech gadgets zeer van pas. Wat denken van de Aston Martin DB5 die compleet voorzien is van automatische geweren, een afweerscherm, draaibare nummerborden en niet te vergeten een schietstoel. Ja, Goldfinger is echt een trendsetter voor de toekomstige Bondfilms. De actiescènes zien er voor een film die uit 1964 komt nog goed uit. Zeker met de opgepoetste blu ray versie die ik bekeken heb. Maar al deze actie en de humor zorgen er wel voor dat er weer andere dingen voor ingeleverd dienen te worden. Zo is Goldfinger bij lange na niet zo spannend als From Russia With Love. Er heerst nergens echte dreiging voor Bond. Je hebt altijd het idee dat het wel goed komt met hem, zeker omdat alles met een vette knipoog wordt verteld. Iets wat bijvoorbeeld in From Russia With Love niet altijd vanzelf leek. Maar het is niet eerlijk om de negatieve kant in te slaan met Goldfinger, want Goldfinger wordt beschouwd als een van de favoriete Bond films ooit. En dat kan ook niet anders met een aantal fantastische scènes (de goud geverfde Shirley Eaton, de golfpartij tussen Bond en Goldfinger, de aanval op Fort Knox en het gevecht tussen Bond en Oddjob).

Sean Connery speelt voor de derde keer Bond en doet dat wederom fantastisch. Zeker wanneer Connery er een gevatte oneliner uitgooit spreekt zijn gezicht boekdelen.

Gert Fröbe speelt een van de meest gedenkwaardige Bondschurken ooit, Auric Goldinger. Deze man heeft een fantastische screen presence en levert een van de leukste Bond quotes af. Wanneer Bond vraagt: “Do you expect me to talk”? zegt Goldfinger: “Nooo, Mr. Bond I expect you to die”. Onvergetelijk!

Naast Goldfinger steelt ook Oddjob (gespeeld door Harold Sakata) de show. Als beresterke hulp van Goldfinger is hij een sterke opponent voor Bond. Zeker wanneer hij zijn hoed in de strijd gooit….

De Bondgirls zijn ook weer van degelijk niveau al is het jammer dat de oogverblindende Shirley Eaton zo kort meedoet. Het personage Pussy Galore (what’s in the name) gespeeld door Honor Blackman had wel iets beter uitgewerkt kunnen worden.

Verder worden de vaste rollen weer door de oorspronkelijke cast gespeeld zoals M, Moneypenny en Q. In Goldfinger komen we voor het eerst in Q’s werkplaats waar hij allerlei gadgets uitvindt en test.

Daarnaast verdient Shirley Bassey ook alle lof met haar song “Goldfinger”. Zij zingt hiermee een van de beste Bondsongs ooit. De openingscredits zien er daarnaast ook fantastisch uit waardoor je al snel in de Bondsfeer zit.

Goldfinger blijft gewoon tijdloos vermaak, mede door het mooie opgeknapte beeld en geluid waardoor de film absoluut niet gedateerd aanvoelt. Een trendsetter!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

En dat was nummer drie alweer. Goldfinger is een zeer goede Bond-film, de beste die ik tot nu toe gezien heb, en ik vraag me af of er veel in de buurt gaan komen.

Allereerst de song. Werkelijk briljant. Al diverse malen terug geluisterd en elke keer weer genieten. Ik begreep dat dit een enorme hit werd, dat kan ik volkomen begrijpen. Goed begin van de film.

De film kent vele hoogtepunten, scenes die niet snel vergeten zullen worden. Zo is natuurlijk de schurk Goldfinger erg goed, zijn hulpje Oddjob zelfs nog beter. Tot nu toe ook de twee beste schurken.

De kaartscene, de golfscene, de technische snufjes in de Aston Martin, de laserstraalscene en uiteraard de eindscene in Fort Knox zijn stuk voor stuk erg goed en maken van deze Goldfinger een absolute topper!

Vier dikke sterren!

avatar van jipt

jipt

Vond deze minder dan de vorige. Minder spannend en meer voorspelbaar. Neemt niet weg dat 't een lekker grootst opgezette Bond film is. 3,5*

avatar van wwelover

wwelover

Geinig. Niet echt meer dan dat. Ik ben dan ook geen fan van de traditionele Bond, aangezien ik het maar moeilijk serieus kan nemen. Het verhaal is ok, maar ja de actie slaat vaak nergens op, gevechten van Connery zien er niet uit. En die man met zijn hoed..Nee het doet het me vrij weinig. Leuk voor een keertje, maar geef mij maar de vernieuwde Bond.

avatar van nairobi

nairobi

Een pareltje uit de serie.

En met stipt de beste theme song

avatar van namingway24

namingway24

Als je aan een gemiddeld persoon zou vragen een klassieke Bond-film op te noemen zou Goldfinger hoog op het lijstje staan.

De film heeft een iconische schurk, een henchman die misschien nog wel bekender is en met Pussy Galore heb je de eerste Bond-Girl met zo'n leuke naam. Bond heeft voor het eerst de Aston Martin met de coole snufjes tot zijn beschikking en een heuse theme-song in de credits.

Toch vond ik Goldfinger geen geweldige film. Er zitten zeker individueel sterke scènes in de film zoals de grappige golfscène waarin Bond Goldfinger danig voor schut zet, maar het verhaaltje was flinterdun en de cliché's nemen in de derde film al toe. Bond is een vrouwenversierder, en hoewel de makers van de film een sterke vrouw tegenover Bond willen zetten heeft hij haar binnen een paar seconden om zijn vinger gewonden; ze is in feite weer een gemakkelijk plotelement. En een ander in potentie veelbelovend vrouwelijk personage wordt al snel weer uit het verhaal geschreven.

De actie in de eerste Bonds vind ik ook niet echt goed. Er wordt veel gebruik gemaakt van versnelde beelden zodat het lijkt of Bond en zijn tegenstander in een hevig gevecht verwikkeld zijn, maar het komt vandaag de dag eerder lachwekkend over. Ik begrijp dat Connery zo met zijn kop in beeld kan blijven, maar men had best gebruik kunnen maken van stuntmensen. En als de actie dan goed getoond wordt zoals in het gevecht tussen Bond en Oddjob is het weinig spectaculair, ook vanwege het curieus ontbreken van muziek tijdens deze scène. De laatste confrontatie met Goldfinger heeft dan wel weer zijn charme op een (onbedoeld?) komische manier.

Ik ben blijkbaar niet van de 'klassieke' Bond-films, want het was bij vlagen saai en de actie was niet altijd goed. Gelukkig maken de iconische schurken het zeker nog leuk om naar te kijken en is Connery weer zijn charmante zelf, maar ik wacht nog op een Connery-Bond die ik echt geweldig vind.

avatar van scorsese

Uitstekende film waarin James Bond achter Goldfinger aan zit, die een passie voor goud heeft. Een goeie derde Bond film met zeker één van de beste schurken uit de reeks (uitstekend neergezet door Gert Fröbe) . Een goed verhaal met genoeg actie en een spannende finale op een goed gekozen locatie (Fort Knox).

avatar van Lennon

Lennon

Deze Bond neigt al veel meer naar de Bond die we nu nog steeds kennen. Goede film, maar sommige stukken zijn me iets te langdradig. (zoals de achtervolging met de "A. Martin)

Al met al wel de leukste tot nu toe (ik kijk de BluRay box chronologsich)

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Fikse verbetering op de vorige twee Bond-films. Goldfinger heeft eindelijk een verhaal dat waardig is aan de mythe van Bond en de actie is meer aanwezig dan bij het oersaaie From Russia with Love. De song tijdens de openingscredits maakt het geheel ook net wat aantrekkelijker, net als de erg sterke score van Barry. Goed.

avatar van Boneka

Boneka

Zeker niet de beste film van James Bond. Wel een van zijn bekendste en dan met name vanwege het meisje in het goud. Verhaal begint wat slapjes. De golfpartij is leuk en ja hier beginnen zo langzamerhand de snufjes. Het is wel een plot wat zich langzaam doorheen sleept. Met name op de ranche gebeurt er nagenoeg niks. Het slot is goed in elkaar gezet al vond ik de vallende soldaatjes lachwekkend. Maar goed het is een film van 64 dus okay. Wat mij wel verbaasde is dat ik het beeld minder strak vond dan From Russia with Love terwijl Blu ray com hier 5 sterren voor geeft. Vond het geheel wat soft ogen. Geluid was verder in orde. Redelijke film met een uitstekende Shirley Bassey.