menu

Hier kun je zien welke berichten Onderhond als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

G.I. Jane (1997)

2,0
Niet denderend.

En dat heeft dan vooral met het achterliggende moraaltje te maken, dat er echt zo dik opligt dat het geregeld serieus irriteert. Verder ook wel een beetje met de verdere opzet van deze film, al weet Scott daar nog wel iets van te maken.

Toenertijd in ieder geval een hot topic kan ik me herinneren, daarom dat deze film links en rechts ook wel hoge ogen gooide, ondanks het magere verhaaltje en het enorme voorspelbare verloop. En op zich is het onderwerp niet eens zo vervelend, het wordt alleen érg opdringerig gebracht.

Het eerste uur is verder ook wel een redelijk taaie zit. Ik ben al niet voor die trainingskampen-films, Scott weet er niet zo heel veel aan toe te voegen. Het bloeit allemaal wat open tijdens het tweede deel. Weinig subtiel allemaal, maar net dat maakt dat het wel vlotjes loopt. Zo komt de oplossing voor Moore's uitzetting wel erg makkelijk aanwaaien en loopt allemaal wel erg eenvoudig af, maar tegelijkertijd zorgt dat er gewoon voor dat het niet oeverloos saai wordt.

Beetje doorsnee Scott dit, al zijn de meeste van z'n films dat eigenlijk wel. Het is zelden dat de balans in z'n films echt goed ligt.

2.0*

G.I. Joe: The Rise of Cobra (2009)

0,5
Oh my.

Wat is deze film lelijk. Maar dan ook écht écht lelijk. Echt alles is lelijk gewoon. Elk beetje tech, elk futuristisch voertuigje of elke "coole" locatie ziet er écht niet uit. Lelijk. Je houdt het niet voor mogelijk hoeveel lelijkheid en onkunde er in deze film zit. Of je hoe falen tot een kunst verheft.

Verder is deze film blijkbaar ten tijde van Transformers 2 uitgekomen. Begrijp de vergelijking tussen beide films verder niet, ze kunnen kwalitatief eigenlijk niet verder uit elkaar staan, waarbij deze echt op alle vlak het onderspit moet delven. GI Joe is gemaakt om geen seconde te vervelen, en weet geen seconde te entertainen.

De lompe clichés stapelen zich op, van kung fu kindjes tot domme actiebinken, één of ander groen vernietigende goedje (maar dan wel hi-tech!) en wat plottwistjes omdat het moet. Ik heb 120 minuten vol walging zitten kijken hoe dit onding zo hard mogelijk probeerde om één of andere Marvel superheldenfilm te zijn, maar niet vanonder z'n eigen roots vandaan kwam. GI Joe is zo'n beetje als de ene travestiet die zich wel vrouw voelt, maar niet de moeite neemt om z'n baard te scheren. Ik krijg zowaar nog respect voor de manier waarop Marvel z'n films in elkaar steekt.

Het eerste half uur is interessant omdat het zo ongelooflijk slecht is, daarna heb ik de hoop opgegeven dat het allemaal één of andere geweldige meta-grap zou zijn. Echt het putje van de Hollywood actiefilm dit vehikel. Dat tweede deel stop ik gewoon terug in de koelkast.

0.5*

[email protected] (2003)

3,5
Overweldigende reacties hier weer.

Verrassend goed uitgewerkt filmpje. Vooral het eerste uur blijkt erg sterk. Niet zozeer omdat het zo ingenieus verteld wordt, wel omdat het erg strak het cliché volgt. Als kijker heb je je al lang neergelegd bij het fake kidnapping verhaaltje, omdat de film gewoon "through the motions" gaat. Halverwege worden dan één voor één de kaarten op tafel gelegd, waardoor je voor een keertje een sterke twist krijgt. Daarna verandert de situatie, want als kijker ben je plots wel alert. Tweede deel is dan ook anders qua kijkervaring, aangezien je als kijker erg wantrouwig geworden bent. Gelukkig weet de film daar genoeg met de pionnen te schudden zodat ook dat deel boeiend blijft.

Visueel is het aardig, maar braafjes, en ook de soundtrack is niet veel soeps. Jammer, want daar faalt de film wel een beetje. Uiteindelijk was het allemaal best leuk om volgen, maar enige impressie buiten "leuk verhaaltje" laat de film niet achter. Erg lang zal hij dan ook niet blijven hangen.

Maar wat hij doet, doet hij goed. Daarvoor dan ook 3.5*. Steekt fijn in elkaar aan de achterkant, maar de facade is een beetje te doorsnee om echt een goeie film genoemd te kunnen worden.

G4 Te Gong (1997)

Alternatieve titel: Option Zero

2,5
Best oké.

Zo te lezen is deze film ooit lokaal uitgebracht. Allicht dat met verkeerde marketing (ik vermoed als actiefilm) en nog met Engelse dub ook (naar ik hierboven lees). Da's best pijnlijk, want hoewel deze eerste van Dante Lam nu niet bepaald een hoogvlieger is, is het ook niet de meest vreselijk film ooit.

Lam brengt een redelijk strakke mengelmoes van drama en actie. Da's geen unieke combinatie, zeker niet binnen die HK actiefilmjes, maar de hoeveelheid drama ligt hier wel gevoelig hoger. Dat maakt dat er meer tijd tussen de actiescenes zijn en verknochte actiefans het allemaal wat saai zullen vinden.

Het acteerwerk is aardig, de stilering matig en de actiescenes kunnen er wel mee door, maar zijn zeker ook niet het beste wat Hong Kong te bieden heeft. Het is een redelijk genrewerkje, maar veel meer dan filler is het ook weer niet. Niet zo verwonderlijk, aangezien regisseurs in Hong Kong toch vaak als bandwerkdraaiers starten én de late 90s ook niet meteen de beste periode waren om daar films te draaien. Maar voor liefhebbers van Lam wel aardig om een keer gezien te hebben.

2.5*

Ga Goh Yau Chin Yan (2002)

Alternatieve titel: Marry a Rich Man

2,0
Niet zo best.

Vincent Kok vind ik doorgaans toch een leuk regisseur, maar wat hij hier voorschoteld is niet al te best. Een romantische comedy waar het draait om een vinden van een rijke partner, iets waar nogal veel Chinese romantische films rond draaien. Niet bepaald romantisch als je het mij vraagt.

Sammi Cheng mag naar Italië, ditmaal met Richie Ren. Probleem is dat die setup vooral doet verlangen naar een koppeling met Andy Lau. Ren is een wat natte dwijl en Cheng zit vooral in overacting modus, waardoor de romantisch maar bijzaak wordt en de humor overheerst. Jammer genoeg is die zelden grappig.

Naar het einde toe wordt het allemaal wel iets beter, maar niet goed genoeg om een geslaagde film te zijn. Daarvoor blijft het allemaal wat te vluchtig en zijn er vooral een aantal zéér gelijkende films die véél beter zijn. De minste Kok die ik al gezien heb, eentje die enkel voor de HK veelvraten geschikt is.

2.0*

Ga Li La Jiao (1990)

Alternatieve titel: Curry & Pepper

1,0
Als de high profile films het even laten afweten (lees geen verdomde subs te vinden voor Izo), zijn het de simpelere films die mij van entertainment moeten voorzien. En dan zijn Chow films welgekomen.

Jammer genoeg is dit een echte sisser. Buiten wat typisch vaag Chinees snelgewauwel, maar een flauw aftreksel van al even flauwe Amerikaanse actiefilms. Geen mooie choreografieën, wel eindeloze gunfights, en nee, niet op z'n Woo's.

Te simpel buddy verhaaltje, te voorspelbaar en te flauw. Ook zo'n film die je de volgende ochtend alweer vergeten bent, en met een beetje geluk enkel van naam onthoud. 1*, voor dat vage Chinese snelgewauwel.

Ga Yau Hei Si (1992)

Alternatieve titel: All's Well, Ends Well

3,5
Leuk!

Die All's Well, Ends Well reekt blijft toch een wat vreemd gegeven. Voor zover ik begrijp meer een soort van formule die het nieuwe jaar in stijl moet inleiden (de "lunar comedy"), qua plot hebben de film geloof ik niet zoveel met elkaar te maken, het is eerder de opzet en timing die de verschillende delen aan elkaar bindt.

Ligt in de lijn van de andere films die ik al gezien heb. Véél bekende kopjes, lekker lompe over-the-top humor en een verhaallijn die vooral dienst doet als kapstok. Wat deze film wat interessanter maakt is de regie van Clifton Ko (grote 80s naam maar minder bekend bij mij) én natuurlijk de aanwezigheid van Chow. Blijft één van de leukste HK komieken.

En Chow kan hier echt lekker aan de bak. Zijn verhaallijn (met Maggie Cheung) is veruit de beste van de film, met een hoop flauwe Hollywood-parodieën. Met als hoogtepunt de dubbel reversed Eiffeltoren volgend op de Ghost scene. Voor dat soort fratsen kijk ik films als deze. Verder een grappige rol voor Mo en Sandra Ng die weer haar beste beentje voorzet.

Wél eentje voor de die-hard HK comedy fans, wat het niet tot één van de meest toegankelijke films maakt. Maar wie al eens graag wat HK flauwigheid ziet kan niet missen met deze film.

3.5*

Ga Yau Hei Si 2009 (2009)

Alternatieve titel: All's Well, Ends Well 2009

2,5
Lunar New Year comedy.

Blijft een vage serie. Veel bekende gezichten, een lomp plotje, véél losse comedy en nog meer bekende gezichten in korte cameos. 't Is echt iets voor de Hong Kong liefhebber, mensen die al een hoop HK films gezien hebben. Én iets met Hong Kong comedy hebben.

Het verhaaltje stelt niet zoveel voor uiteraard. Wat geharrewar en misverstanden, Sandra Ng die aan een vriend moet zien te raken (niet makkelijk, ze ziet er weer heerlijk onaantrekkelijk uit), Louis Koo als liefdestherapeut en Cheng als broer die z'n zusje getrouwd wil zien.

De humor is van een wat bedenkelijk niveau, maar zoals steeds is dat hetgene wat het eigenlijk wel leuk maakt. De film blijft vlotjes, zakt nergens echt in en sluit uiteraard af met het gebruikelijke zwaaitje. Het is bandwerk, maar Kok is geschikt om dit soort films tot een goed einde te brengen. Goed is het niet, vermakelijk wel.

2.5*

Gaai Tau Saat Sau (1996)

Alternatieve titel: Iron Monkey 2

2,5
Echt goed is het in ieder geval allemaal niet.

Beetje jammer toch dat de hele Iron Monkey setting verplaatst werd, het verhaaltje hoort ook meer bij de Once Upon reeks. Acteerwerk is pover en het hele achtergrondverhaaltje bij momenten iets te aanwezig.

Maar het blijft Yuen die de gevechten regelt, en daar is de film best te pruimen. Tof camerawerk (met weer veel cameras die over de grond scheren), de gevechten zelf goed en energiek in beeld gebracht en de choreografie mag er ook weer zijn. Het is verre van Yuen's beste werk, maar zelfs z'n tussendoortjes kijken erg goed weg.

Als regisseur vind ik Yuen ondertussen wat ondermaats, maar als actieregisseur bijna onovertroffen. Gulden middenweg, al kan je best wat voeling hebben met de HK martial arts om de minpuntjes iets eenvoudiger te negeren.

2.5*

Gabbers! (2013)

0,5
Dramatisch.

Geen idee waar het nu eigenlijk over gaat. Vier gabbers van vroeger die ze teruggevonden hebben en hun "verhaal" laten doen, al is er eigenlijk niet veel verhaal aan. Ze hebben alle vier hetzelfde te vertellen, wat zo'n docu van 50 minuten er al niet spannender op maakt.

Dezelfde nummertjes komen de hele tijd terug, één of andere onnozele voice over probeert er een lijn in te lullen (wat absoluut niet lukt) en tussendoor wordt er wat gehakt. Tegen een wit achtergrondje. Om wat gaten te vullen omdat 50 minuten blijkbaar te lang waren om te vullen met de kern van de docu.

Wat er uiteindelijk van de gabbertjes is gekomen blijft ook een raadsel. Over de cultuur van vroeger krijg je wat beperkte, maar vooral eenzijdige informatie. Hoe de cultuur het overleefd heeft (want ondertussen vult het weer festivals), daar wordt niet eens een minuutje aan gespendeerd.

De beeldkwaliteit is dramatisch, het intro/outro nummer passen compleet niet bij de sfeer van de docu. Een inhoudsloos en stijlloos draak van een ding, ondermaatse TV-vullerij die het onderwerp absoluut geen eer aandoet.

0.5*

Gacchaman (2013)

Alternatieve titel: Gatchaman

2,0
Meh.

Sato zit ondertussen aardig gebeiteld in de manga/anime verfilmingen, maar ondanks alle "hype" rond deze film is het resultaat er niet echt naar. Hoewel er een stevig budget achterzit, wil het maar niet indrukwekkend worden.

Heeft natuurlijk ook wat met het hele Gatchaman gebeuren zelf te maken. Flauwe pakjes, mak plotje en vooral veel meligheid. Deed Miike daar een aantal jaar geleden nog leuke dingen mee, is deze film voor veel te serieus. Wat er dan van humor inzit is zelden grappig en vooral slecht geacteerd.

Special effects vallen tegen, zeker wanneer het plot steeds grootser wordt. Soundtrack is ook niet veel maar dat viel wel binnen de verwachtingen. Had gewoon iets meer lol verwacht van deze film. Nu blijft het allemaal heel gewichtig, terwijl er voor je ogen de grootste onzin voorbijtrekt.

Eentje voor de écht Gatchaman liefhebber, die haalt er waarschijnlijk wel iets meer uit.

2.0*

Gai Tung Ngap Gong (1988)

Alternatieve titel: Chicken and Duck Talk

2,5
Nogal typische film.

En typisch ook voor Clifton Ko denk ik, al heb ik nog niet genoeg films gezien om dat echt met zekerheid te zeggen. Maar ondanks dat het toch een regisseur is met enige naam, is het vooral "bekend in eigen land" vermoed ik zo. Da's ook niet zo verwonderlijk, gezien het soort films dat hij maakt.

Deze Chicken and Duck Talk is een volbloed comedy, zo eentje waar ook niet in gevochten wordt. En waar die comedy in combinatie met martial arts vaak nog wel te pruimen valt, is die HK humor op zichzelf toch vaak een ander verhaal. Een hoogstaande film hoef je zeker niet te verwachten.

Wél leuk dat ze een hoop van deze film aan het oppoetsen zijn, dat kijkt toch een stuk fijner dan die brakke VHS rips of matige DVD transfers. Maar de films zelf worden er verder niet zo heel veel beter van. Hier en daar wel een lollige scene (zoals het pakkengevechtje op het dak), maar voor het grootste deel is de humor nogal voorspelbaar en flauw.

Michael Hui en Ricky Hui zijn ook niet de meeste grappige regisseurs, passen qua imago goed bij Clifton Ko want bekend zijn ze wel. Maar ach, voor een keertje kan het er wel mee door, vooral als je verder niet zo heel veel HK werk meer te gaan hebt. Een degelijke gaatjesvuller dus, meer niet.

2.5*

Gaichu (2001)

Alternatieve titel: Harmful Insect

3,0
Tja, kan me wel vinden in de commentaar van Dopke.

Deze film verdient een wat betere afwerking. De teksten zijn een mooie toevoeging, maar ik mis toch verdere leuke fantasietjes. Op zich een basic Japans drama dit, maar dat zonder die echt sterke scenes. Die lange maar geladen stiltes zijn er hier ook wel, maar hebben minder impact.

Had deze trouwens ooit al (half) gezien, maar om één of andere reden toen niet uitgekeken. De film is zeker niet slecht, bevat enkele sterke scenes, maar weet niet overal evengoed te boeien, en da's jammer.

3*

Gake no Ue no Ponyo (2008)

Alternatieve titel: Ponyo

4,5
Sinds lange tijd haalt Miyazaki weer het niveau van voorheen.

Lekker terug naar de tijd van de simpele maar hartverwarmende verhaaltjes. Nét waar Miyazaki het best in is. Ben blij dat hij dat luidruchtige, epische ecogedoe even heeft laten varen.

Ponyo is een simpel filmpje, waar meteen ook z'n kracht ligt. Ponyo en Sosuke zijn een geniaal koppel, de tekenstijl is wat eenvoudiger maar de animatie zelf des te indrukwekkender, en afgezien van Ponyo's vader is er lekker helemaal niks aan de hand. Ook meteen mijn enige puntje van kritiek. Waar Totoro zo lekker dramaloos was, voelt het zijverhaaltje met Ponyo's vader hier overbodig.

Gelukkig valt er echt met hopen te genieten van de twee kindjes. Voor mij hoefde Miyazaki niet meer zo nodig na z'n drie laatste films, maar als hij weer op deze toer verder blijft gaan mag hij ze nog een tijdje blijven maken.

4.5* en een uitgebreide review

Gakkô no Kaidan: Noroi no Kotodama (2014)

Alternatieve titel: Haunted School: The Curse of the Word Spirit

2,5
geplaatst:
Doorsnee.

Vooral als je kijkt naar de films die Ochiai normaal gezien maakt. Niet dat hij meteen het grootste Japanese horrorwonder is dat er rondloopt, maar hij weet toch vaak leuke filmpjes te maken. Dat is deze ook nog wel ... net, maar het is bij momenten toch wel erg magertjes.

De opzet van de haunt is op zich nog wel interessant, maar de uitwerking is wel erg braaf. En als Ochiai dan wat extras probeert, dan raakt hij niet voorbij de limitaties van het magere budget waarmee deze film geschoten is. Zo krijg je een erg basic genrefilmpje.

Het duurt ook best lang alvorens het echt losbarst, wat er dan volgt is vooral bekend terrein. Nog wel een keertje aardig omdat dit soort filmpjes niet meer met bakken gemaakt worden, maar het voegt gewoon te weinig toe aan wat er reeds bestaat. Net oké voor een keertje, maar daar blijft het ook bij.

2.5*

Gallows Hill (2013)

Alternatieve titel: The Damned

2,0
Meh.

Had op zich wel leuk kunnen zijn. Columbia is als setting weer eens wat anders, de acteurs deden het niet eens zo heel slecht en hoewel het verhaaltje echt niks om het lijf heeft, kan het best leuk worden wanneer iedereen vast komt te zitten in zo'n verlaten herbergje.

Visueel had het wel iets beter gemogen. CG noodweer is al niet zo best, maar ook in het huisje wordt alles maar flauwtjes in beeld gebracht. Qua horror valt het allemaal nogal mee, komt misschien ook omdat het idee al lang niet meer nieuw is én omdat deze film er ook niet heel veel aan kan toevoegen.

Garcia is geen beste regisseur en dat bewijst hij met deze film maar weer eens. Had duidelijk meer in gezeten, maar hij laat een paar open kansen liggen en komt met een doordeweeks horrorfilmpje dat niet heel slecht is, maar ook nergens weet te overtuigen.

2.0*

Gam Chi Yuk Sip (1994)

Alternatieve titel: He's a Woman, She's a Man

2,0
Matig.

Deze oude Peter Chan is, net als z'n andere oudere werk, niet echt baanbrekend. Een gender bender met bijbehorende HK humor die weliswaar vlot geregisseerd is, maar veel te weinig buiten de lijntjes kleurt.

Sowieso zijn die geslachtsverwarringen niet mijn favoriete topic. Niet dat de geloofwaardigheid bij films als deze nu zo enorm belangrijk is, maar de vrouw die zich als man verkleed scenes hier zijn gewoon te doorzichtig.

Wel een paar leuke bijrolletjes (Jorden Chan en Eric Tsang), jammer genoeg zijn de hoofdrollen iets minder sterk. Lang geleden dat ik Cheung nog aan het werk zag, maar samen met Yuen en Lau deemstert hij wat weg in deze film.

Blijft verder wel een vlot HK comedietje en bepaalde scenes zijn best lollig, maar hoogstaand is het allemaal niet. Nog wel benieuwd naar wat de sequel gaat opleveren

2.0*

Gam Chin Dai Gwok (2009)

Alternatieve titel: I Corrupt All Cops

3,5
Geslaagde comeback van JWong.

Nu zijn er genoeg regisseurs die maar 1 keer per 3 jaar een film maken natuurlijk, maar JWong is meer het type dat er graag 4 of 5 per jaar uit z'n mouw schudt.

Een echt goed regisseur zal JWong nooit worden, dat valt op als hij wat "meer" van z'n film probeert te maken. Vaak schaamteloze kopieerdrang van andere grote regisseurs. Maar verder weet hij wel weer een vermakelijk gangsterfilmpje neer te zetten.

Hij heeft in ieder geval een paar oude grootjes mee. Anthony Wong en Leung Ka Fai zijn levende HK legendes. Jing Wong zelf als acteur mag natuurlijk ook weer niet ontbreken. Deze 3 doen het allen naar behoren, maar het is Eason Chan die toch de beste rol heeft. Best sterk neergezet ook.

Verhaaltje is zeker niet erg origineel maar wordt wel boeiend verteld. De nodige humor (zoals je van JWong mag verwachten) en enkele sterke scenes. Echt goed wordt het nooit, maar ICAC is verre van slecht. Vermakelijk, fun en vervelend op een niveautje lager.

3.5*

Gam Gai (2002)

Alternatieve titel: Golden Chicken

3,5
Aardig vrolijke vertelling van Chiu.

Houdt er als regisseur zeker een eigen stijltje op na. Ook hier weer een hoop drama dat op zeer luchtige wijze gebracht wordt, waardoor het bijna een volbloed comedy wordt. Ook z'n tripjes doorheen de geschiedenis zitten hier weer in en bepalen voor een groot deel de feel van de film.

Een hoop lokaal talent ook in deze film. Tsang, Eason Chan maar ook Andy Lau en Tony Leung (die andere) duiken op in deze film. Fijne bende bij elkaar die het vlotte karakter van de film mee ondersteunen.

Visueel zeer aardig, al mist een beetje de hand van een echt goeie cinematograaf. Kleurrijk en mooi is het zeker, maar veel meer wordt er niet mee gedaan. Soundtrack is wat minder, of je moet echt van Cantonese pop houden.

Zeer vermakelijk tussendoortje. Kleurrijk, vlot en af en toe best geinig, maar steeds een voelbare dramatische ondertoon.

3.5*

Gam Gai SSS (2014)

Alternatieve titel: Golden Chickensss

2,0
HK overdrive.

De laatste tijd lijken er wat meer van dit soort HK sex comedies voorbij te komen. Al sluit deze dan wel aan bij een oudere reeks, toch is het een stuk directer dan ik me kan herinneren. Deel 2 van de reeks niet gezien trouwens, die moet ik dan nog maar eens tussendoor inhalen.

In ieder geval één grote chaos dit derde deel. Met Sandra Ng in de hoofdrol is dat ook wel te verwachten, al doet regisseur Chow er nog een paar schepjes bovenop. Het eerste uur is eigenlijk bijna compleet doelloos. En als er dan al een verhaallijntje naar bovenkomt, wordt het 10 minuten later weer compleet genegeerd. Zo kan je het uitstapje naar Japan gewoon integraal schrappen zonder verder iets aan de film te missen (plotgewijs dan).

Pas in het laatste half uur komt er lijn in de film. Maar daarmee verdwijnt dan weer de comedy. Af en toe wordt het zelfs wel erg dramatisch, vond het een erg rare combinatie die maar matig werkte. Verder wel leuk het celebrity spotten en een hoop grappige parodieën. Zo'n Koo die zichzelf aardig voor schut zet, kan ik altijd wel appreciëren.

Typisch zo'n filmpje dat enkel voor de ingewijden bedoeld is. En dan nog. Vond het eerlijk gezegd wat té chaotisch zonder al te grappig te zijn, daarbij vind ik HK ook niet zo geweldig geschikt voor dit soort comedies. Duidelijk dat ze er zelf nog wat te onwennig bijlopen.

2.0*

Gam Man Da Song Si (2017)

Alternatieve titel: Zombiology: Enjoy Yourself Tonight

3,0
Op papier leuker.

Het is zo'n film ... Jonge regisseurs met een hip verhaallijntje, wat zombies en daarnaast ook wel wat dieperliggende themas. Het zou modern kunnen ogen ... als we 20 jaar eerder waren. Het wannabe stoere rocksoundtrackje erachter maakt het er niet beter op.

En da's best jammer, want er zitten best wel wat toffe ideetjes in deze film. Vooral dan de vreemde villain die iedereen in zombies verandert is erg grappig. De hoofdrolspelers doen het ook best goed en er zitten enkele coole animatiescenes in, al zorgen die er vooral voor dat je uiteindelijk liever de gehele film als animatie had gezien.

Het dramatische aspect komt minder goed uit de verf, voor een "jonge" film oogt het wat stroef en geforceerd en het hele zombiegebeuren is eerder vervelend dan leuk, goor of spannend. Daarnaast ook gewoon érg cliché om daarvoor te gaan in een film als deze.

Maar komt, leuk is het wel. Er valt best wat te lachen, er zit genoeg vaart in de film en af en toe ziet het er best tof uit. Maar "nieuwe generatie" is dit bepaald niet, eerder een wat stroeve poging van hoe je nieuwe generatie hoort te doen.

3.0*

Gam Ye Sing Gwong Chaan Laan (1988)

Alternatieve titel: Starry Is the Night

2,5
Matig.

Je verwacht het niet als je gaat zitten voor een Ann Hui film. Plots schalt het Shaw Bros muziekje door de kamer. Het zijn twee werelden die niet zo bij elkaar horen maar elkaar toch gevonden hebben. Nu is het ook wel zo dat Shaw Bros op het einde wat breder in genre ging, maar het blijft toch een beetje apart, veel martial arts hoef je hier namelijk niet te verwachten.

Het eerste uur brengt eigenlijk een aardig vlotte romance. Niks speciaals, maar Hui laat bij momenten wel zien dat ze een regisseur is die wat toe kan voegen aan een film. Niet alles is geslaagd, zo is de val van het balkon redelijk fake en ook het zwembad-shot gevolgd door twee hoofdrolspelers die uit de zee komen werkt niet echt, maar het zijn schaarse momenten in een verder aardig verhaaltje.

Het laatste half uur is gereserveerd voor een portie drama die wat overdreven vormen aanneemt naar het einde toe. Iets té toevallig allemaal en gezien de al fijne balans van het eerste half uur niet altijd even geslaagd. Echt slecht wordt het niet, maar ik vroeg me geregeld af waar al die moeilijkdoenerij eigenlijk voor nodig was.

De oude Hui's blijken zo slecht nog niet. Hoewel ze érg slecht gestart was met haar carriere is dit alvast een best aardig filmpje. Had wat minder dramatisch gemogen en de toon van het eerste uur had langer aangehouden mogen worden, maar verder wel aardig om een keertje te zien.

2.5*

Gam Yuk Fung Wan (1987)

Alternatieve titel: Prison on Fire

2,5
Redelijk.

Op de één of andere manier slaag ik er toch vaak in de meest bekende (lokale) film van een HK regisseur niet gezien te hebben. Zo ook deze Prison on Fire, toch een befaamde Lam. Geen idee waarom hij nooit eerder (op een goed moment) mijn pad gekruisd had, maar dat probleem is in ieder geval weer verholpen.

Ik blijf erbij dat Fat een nogal beperkte acteur is, maar voor rollen als deze is hij wel geschikt. Hij heeft inderdaad een nogal gezellige uitstraling, maar dat maakt hem wat minder geschikt voor een hoop stoere rollen (waar hij toch wel bekend mee geworden is). Voor films als deze vlot het beter.

Toch vind ik het raar dat niemand hier over Tony Leung Ka Fai praat. Hij is toch het hoofdpersonage en doet echt niet onder. Het is de leuke band tussen de twee die deze film weet te redden, want verder is het een redelijk typisch gevangenis dramatje, met wat relletjes, groepjes en een aantal gevechten.

Die zijn op het eind van de film wat bloederiger dan normaal, 't is uiteraard een Lam film. Eerste uur is jammer genoeg net iets te flauw, maar op het eind wordt dat wel weer goedgemaakt. Een superfilm is het zeker niet, maar dat zijn de meeste Lam films niet. Wel redelijke filler.

2.5*

Gama no Abura (2009)

Alternatieve titel: Toad's Oil

3,5
Apart filmpje.

Doorheen de hele film hangt er een lichtmagisch sfeertje. Yakusho heeft z'n debuut zeker niet gemist, maar als film mocht het iets stabieler (en korter).

De mix tussen drama en humor is in ieder geval wennen. Vooral door het muziekgebruik en extreem harde edits val je soms van de ene emotie in de andere. Het ongeluk van Takuya is daar een perfect voorbeeld van. Bijna slapstick, een jolig melodietje maar wanneer hij neervalt wordt alles hard afgekapt. Zo zitten er nog een aantal elementen in, die best goed werken.

Toch sleept de film af en toe iets te lang aan en is het best lastig om aan te voelen waar het allemaal heen moet. Je komt eigenlijk al snel zonder hoofdpersonage te zitten en dan blijven er 3 a 4 personages over die geen enkel van allen die rol invullen.

De humor is niet zo héél vreemd, toch binnen de film komt het knotsgek over. De scene met de beer kan je moeilijk zelf verzinnen, ook de scene met de codewoordjes voelt wat gek aan.

En zo blijft de hele film laveren tussen vreemde humor en luchtig drama met een droeve ondertoon. Het is vooral knap dat Yakusho dit allemaal onder controle kan houden, anderzijds is er ook nog een beetje werk nodig om de mix wat verder bij te schaven.

Film duurt iets te lang en mocht iets meer dramatische scenes hebben (die laatste bij het pleintje was bijvoorbeeld geweldig). Maar zeker een leuke binnenkomer. Ook visueel mag het wat sterker, de soundtrack was niet echt m'n ding maar gaf de film in ieder geval wel wat identiteit mee.

Goed filmpje, apart en eentje die wel blijft hangen, maar mist nog een klein beetje tuning om het tot de 4.0* selectie te schoppen.

Dikke 3.5* dus maar.

Game Night (2018)

3,5
Best fijn.

Het is apart dat de film zelf niet verwijst naar The Game, want de film is zeker niet vies van een filmverwijzing. En de link is toch wel erg duidelijk. Je kan er niet echt naastkijken, zie ook dat Fincher's film al een paar keer in de comments voorbijkwam.

Naast The Game zit er ook zeker wat Wild Things is, vooral dan het einde waar de twists deel van de humor worden. Het gaat in Game Night dan ook niet echt hoe het in elkaar zit, wel om de humor. Met de klassieke twists wordt dan ook een beetje de draak gestoken.

Humor zelf vond ik zeker geslaagd. Wel een beetje verschillend van toon, wat het soms tot een wat gekke mix maakt. Bateman en McAdams doet het goed samen, maar het is compleet wat anders dan bijv. Plemons' personage. Hij is wat mij betreft wel het hoogtepunt, misschien wel net omdat z'n rol relatief klein is. Het is een echt dik aangezet typetje, teveel van hem zou de humor eerder gaan tegenwerken.

De film is ook best direct voor een comedy. Die jet engine grap is er toch eentje die ik niet zo aankomen, de kogelwond was ook best geinig. Zo zit er best wel wat afwisseling, enige constante vond ik dat de meeste humor ook wel gewoon werkte.

Lekker fris filmpje, redelijk zelfbewust, verder een redelijk breed gamma aan comedy. Daarmee zeker niet zo typisch als sommigen hier doen uitschijnen.

3.5*

Game Over, Man! (2018)

2,5
Vond het wel lollig.

Maar apart genoeg, niet als de film zelf erg lollig probeerde te zijn. De expliciete humor is zelfs vervelend, simpel stoner gebeuren dat plat meteen gelijk stelt aan grappig. Adam Devine is daarbij een irritant acteurtje, zie hem liever niet in films.

Gelukkig is de film meer dan enkel comedy, want er zitten ook nog een hoop andere genres doorheen gemengd. En met succes. Een beetje brute actie met wat horror elementen zorgen ervoor dat de film toch erg kijkbaar blijft, vooral omdat het de film engiszins onvoorspelbaar maakt.

Het is wel een film met duidelijke ups en downs. Sommige films zijn geinig en verrassend, andere traag en ongrappig. En zo blijft het dan een beetje heen en weer slingeren. Gelukkig duurt het niet te lang, zodat het nooit echt de tijd krijgt om vervelend te worden.

Leuk tussendoortje, maar toch net iets teveel mindere momenten voor een degelijke score.

2.5*

Game, The (1997)

4,0
Herzien, en het blijft een fijne film.

Lekker donker sfeertje. En da's ook het belangrijkste denk ik. Of je het einde nu wel of niet juist gegokt hebt maakt weinig uit. Veel meer dan een 50/50 is het niet. Het enige wat de film doet is het publiek tussen de twee uitersten gooien. Penn acteert voor een keer in een leuke film, Douglas is niet bepaald mijn favoriet maar doet het hier naar behoren.

Verder maakt Fincher er vooral een erg leuk sfeertje van. Zou het bijna een interessante regisseur vinden, jammer van Se7en. Van de geloofwaardigheid weinig last gehad. Meer gezeur van mensen die sowieso niet in de film zaten, en dan lijkt het me wel logisch dat dit stevig kan gaan steken.

Fijn filmpje dus. Niet meer dan dat, maar toch 4*. Ook de tweede keer erg vermakelijk.

Gamer (2009)

4,5
Erg gave film.

Zoals een actiefilm hoort te zijn. Druk, knap gefilmd, uitzinnig, kleurrijk, maf en adrenalinerijk. Kritiek op camerawerk en editing vind ik onbegrijpelijk. Zit perfect in elkaar.

Neveldine en Taylor doen echt knappe dingen. Dit gaat nog een stapje verder dan Crank, wat mij betreft mogen ze gewoon deze lijn voortrekken.

4.5* en een uitgebreide review

Gamera 2: Region Shurai (1996)

Alternatieve titel: Gamera 2: Advent of Legion

3,0
Voor een keer een echt cool monster, het is me wat.

Verder wel de typische onzin. Slecht acteerwerk, hilarisch verhaaltje, veel grappige en knullige scenes, al zaten hier verder wel enkele mooie scenes bij ook. Het random vernielwerk werd in ieder geval goed in beeld gebracht, en dat groot Legion monster zag er imposant uit.

Puur vermaak dit, soms erg knullig, soms erg knap om zien, maar altijd grappig en fun. 3*

Gamera 3: Iris Kakusei (1999)

Alternatieve titel: Gamera 3: The Awakening of Iris

3,5
Daar is het inderdaad allemaal om te doen.

Gisteren begonnen maar in slaap gesukkeld. Niet dat de film zo slecht was, maar ik was vooral erg moe. Al is het ook wel zo dat die Gamera en Gojira films meestal wat lauw beginnen.

Vooral opvallend dat er hier extra veel vernield en opgeblazen wordt. Meestal blijven de meeste mensen gespaard, maar tijden de eerste vuurraid van Gamera zie je een hoop lijken de lucht in vliegen.

Duurt ongeveer tot de laatste 40 minuten voor het echte feestje begint, maar dan is het echt lachen. Gamera stormt Kyoto binnen, Iris is weer een erg leuk monster, en de hele boel gaat weer plat, met extra vernieuwde CGi impulsen. Ziet er inderdaad allemaal iets beter uit (verre van indrukwekkend, maar kom), maar het is toch vooral dat immorele beest dat Kyoto neertrappelt onder het mom de mensheid te redden, dat de show steelt.

3.5* voor deze. Legion was op zich het leukere monster, maar de vernieling is hier op grotere schaal, dus levert dat meer sterren op.