menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Onderhond. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020

Flaming Creatures (1963) 0,5

gisteren om 23:39 uur

Vreselijk saaie bedoening.

Zoals wel meer "experimentele" films uit de jaren '60 zo blijkt. Dit zal vast wel erg spannend geweest zijn in z'n tijd, maar ik vond het totaal niet om aan te gluren. Dat beetje naakt stelt tegenwoordig echt niks meer voor, de belabberde beeldkwaliteit is geweldig irritant (het lijkt wel een slechte opname uit de jaren '30) en de soundtrack is afgrijselijk.

Veel structuur zit er verder niet in. Men danst wat, er komt een vlieg voorbij, de camera gaat op plekken staan waardoor de film een zekere abstractie moet nastreven, maar het is effect is vooral slordig en warrig. Na een minuutje of 10 had ik het dan ook wel gezien, maar de film blijft gewoon lekker voorgaan tot de volle 45 minuten verstreken zijn.

Kunst? Mij best. Shockerend in z'n tijd? Zal best. Nog steeds relevant? Al lang niet meer. Wie de laatste 50 jaar even uit z'n geheugen kan zetten kan hier allicht nog wat plezier aan beleven, ik vond het vooral een erg vervelende en bovenal saaie zit.

0.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Aeronauts (2019) 3,5

gisteren om 22:38 uur

Zeker niet verkeerd.

Al verbaast het mij uiteindelijk wel dat dzeze nog de bioscoop gehaald heeft, want net daar lag voor mij het enige probleem. De film had best wat meer budget mogen hebben, zodat de scenes in de lucht net dat beetje realistischer aanvoelden. Nu is het green screen gevoel iets te sterk aanwezig. Had dus iets meer een échte blockbuster mogen zijn.

Maar verder toch meer dan behoorlijk. Een redelijk pure avonturenfilm met een best eigen uitgangspunt. Niet dat het nu zo geweldig creatief of origineel is, maar is het toch al wat films gezien en volgens mij nog nooit eentje over dit onderwerp. Dat maakt het toch al wat leuker.

Begin is wat traag, met teveel scenes die de aanloop vormen naar de ballonvlucht, het tweede deel is dan ook een stuk aangenamer en spannender. Fijne acteurs ook, een paar spannende scenes, ook wel een paar visueel mooie scenes, al voelen die vaak iets meer als fantasy dan realiteit aan.

Uiteindelijk best mee geamuseerd. Ook fijn dat de film niet al te lang duurt, 100 minuutjes was ook gewoon genoeg voor dit verhaal. Zweeft een beetje tussen de 3 en 3.5 in, maar ik heb er weinig problemen mee om hier netjes naar boven af te ronden.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

So Duk 2: Tin Dei Duei Kuet (2019) 3,5

Alternatieve titel: The White Storm 2: Drug Lords, afgelopen maandag om 00:38 uur

Klassiek Hong Kong.

Aardig dat deze alsnog is toegevoegd. Al een hele tijd geleden gezien, het is alleen niet meteen de film die erg lang blijft hangen. Dat heeft er dan mee te maken dat Yau en Lau een erg typische Hong Kong uit de grond gestampt hebben.

Zo eentje die vroeger aan de vleet gemaakt werd, maar tegenwoordig toch wat lastiger te vinden is. Al is het maar omdat een hoop regisseurs naar China getrokken zijn om daar hun ding te gaan doen, vaak met groter budget. Yau gaat echter graag z'n eigen weg, en als dat betekent om een stukje HK filmgeschiedenis levendig te houden zal hij dat ook graag doen.

Een film met criminelen en een politiecorps. Aardig in beeld gebracht, met een potje fijne acteurs en een lekker vlot tempo. Ondertussen heb ik al hopen van dit soort films gezien en kan ik ze wel dromen, maar gezien de droogte de laatste tijd toch best te smaken. Hoort niet meteen bij de betere in het genre, maar erg veel slechts valt er ook niet over te vertellen. Erg fijne filler dus.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Wavelength (1967) 0,5

afgelopen zondag om 22:34 uur

Njah.

Ik hou wel van een experimentje in films, maar experimentele cinema is toch vaak één idee over een véél te lange speelduur gerokken. Deze film is daar wel het perfecte voorbeeld van denk ik. Je hebt een lange, 45 minuten durende zoom, en daar houdt het dan ook mee op.

Of misschien de steeds schriller wordende toon die onder de film gemonteerd is. Vast spannend in de 60s en wie nog steeds braaf popmuziek luistert zal het ook wel ondraaglijk vinden. Anderzijds, wie al eens een noizeplaatje opzet valt er nog steeds bij in slaap.

Allicht ook het beste wat je bij deze film kan doen. Of misschien kan je alvast de Wiki pagina even lezen. Heb ik achteraf ook gedaan en die is hilarischer dan deze 45 minuten film. Echt geen idee wat ik hiermee zou moeten aanvangen. Lijkt me enkel leuk voor mensen die kicken op historische waarde of wie nét hiermee in trance kan raken. Ik vond het vooral erg saai, oubollig en zonder enige impact.

0.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Away We Go (2009) 3,0

afgelopen zondag om 21:57 uur

Best aardig.

Lijkt me vooral een film die regisseurs zélf wel leuk vinden om te maken, zeker tussen een hoop grotere en zwaardere films door. Een nogal simpele road movie, waarin een zwanger stelletje probeert uit te zoeken waar ze hun thuis willen bouwen.

De mix van drama en comedy werkt aardig, wat niet echt verrassend is aangezien wel meer road movies voor die opzet kiezen. Het zijn vooral Krasinski en Rudolph die de film weet dragen, met wat maffe secundaire personages die ze onderweg tegenkomen. Beetje vervelend volk doorgaans, maar ook telkens wel grappige typetjes.

De soundtrack is veruit het minste element van deze film, ook visueel stelt het niet zo heel veel voor, al komt daar Mendes' basiskwaliteit wel iets beter uit de verf. Geen film die me lang zal bijblijven denk ik, daarvoor is het net wat te gezapig en weet de film net wat te weinig indruk te maken waar Mendes dat wel lijkt te willen, maar verder een aardig tussendoortje.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Kindred Spirits (2019) 3,0

afgelopen zaterdag om 21:39 uur

Een nieuwe McKee.

Toch wel iemand met naam en faam, ook iemand die zeker niet de makkelijkste weg gekozen heeft. Ik ben énorme fan van McKee, heb hem nog nooit 4* gegeven bijvoorbeeld, maar hij weet vaak toch wel interessante films te maken, die net dat beetje extra bieden.

En het is net dat wat een beetje ontbreekt bij deze film. De opzet is best leuk, acteerwerk is ook goed en de regie van McKee voldoet ook. Niks dat er écht uitschiet, maar dat komt meestal wel naar het einde van z'n films, die dan net over het randje gaan.

Maar Kindred Spirits wordt net wat flauwer naar het einde toe. Een nogal flauwe onthulling die al vaak eerder gedaan is, eentje die ook niet echt impact heeft. En dan valt er nog steeds niet zo héél veel negatiefs te zeggen, maar is het vooral het ontbreken van een beetje extras, over de gehele lijn, die deze film een beetje de das omdoet.

Nog steeds niet erg slecht, maar behoort zeker niet tot z'n beste films en is ook zo'n film die redelijk snel weer zal wegdeemsteren vrees ik. Maar voor een keertje wel aardig.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Adoration (2019) 4,0

afgelopen zaterdag om 17:38 uur

stem geplaatst

» details  

Murasaki Shikibu: Genji Monogatari (1987) 3,5

Alternatieve titel: The Tale of Genji, afgelopen vrijdag om 19:30 uur

Verrassend.

Laat ik vooral met wat positieve noten beginnen, want kijkende naar het stemmenaantal hier (geen) en IMDb (amper 100) is dit een film die een veel breder publiek, en vooral bredere waardering verdient. Volgens mij een animatiefilm die makkelijk op bijval zou kunnen rekenen bij de juiste mensen, maar daar op de één of andere manier nooit geraakt is.

Het is een film die z'n inspiratie haalt uit klassieke Japanse schilderkunst, de klassieke Japanse cinema en oude folklore. In de jaren '50 is hetzelfde verhaal al een keertje eerder verfilmd (live action dan), maar sowieso heb je rond de jaren '50 en '60 wel meer van dit soort films gehad, ik had af en toe bijvoorbeeld wel wat Kurosawa flashbacks.

Visueel is het érg stijlvol en statig. De tekenstijl doet een beetje denken aan Angele's Egg soms (onder andere de kapsels), maar dan wat dichter aanleunend bij oude Japanse schilderijen. Het ziet er in ieder geval echt prachtig uit. De animatie is verder niet weelderig, maar wat er beweegt is met veel liefde en gevoel voor detail geanimeerd. Ook de soundtrack is echt wel een meerwaarde. Erg mooie muziek die het alleen maar sfeervoller en stijlvoller maakt.

Waarom dat toch geen hogere score? Het statige van deze film is hetgeen mij persoonlijk dan iets minder ligt. Een oud Japans verhaal over wat intriges aan het keizerlijke hof, dat redelijk sloom uit de doeken gedaan wordt. Voor mij mag het dan iets dynamischer, maar liefhebbers van de oudere Japanse films gaan daar vast minder problemen mee hebben.

Ik doe het niet zo heel vaak, maar ik zou liefhebbers als Ramon K, beavis, Dopke, Mochizuki Rokuro, maar ook zeker een John Milton aanraden deze film zeker te kijken wanneer de kans zich voordoet. Misschien heb ik het helemaal mis, maar dan nog is het volgens mij een ervaring die op zich al meerwaarde heeft. Er is niet zo heel lang geleden een mooi opgekuiste versie van uitgebracht, de wat krakkemikkige YouTube versie zou ik zeker overslaan.

Vond het in ieder geval een erg mooie ontdekking, met voldoende scenes waar ik meer van genoten heb dan mijn stem doet uitschijnen. Een film die een veel beter lot verdient.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Z Airando (2015) 3,5

Alternatieve titel: Deadman Inferno, afgelopen vrijdag om 19:12 uur

Entertainment.

Horror, actie en comedy. Genres die in de kern vaak niet al te veel te vertellen hebben, maar vooral mikken op vertier. Shinagawa gooit ze allemaal bij elkaar en komt met een mengeling die zowaar op alle fronten genietbaar is. Je moet het toch ook maar doen.

Eigenlijk is Deadman Inferno een zombiefilm, maar aangezien zombies toch al lang niet meer eng of spannend zijn, kan je er maar beter wat anders mee aanvangen. Een hoop vlotte actie is dan een leuke toevoeging. Met nogal wat flair in beeld gebracht. Beetje martial arts, beetje zwaardkunsten, beetje gun fights, voor ieder wat wils.

Maar dan is het nog steeds wat te serieus, moet Shinagawa gedacht hebben, dus waarom ook niet wat comedy om het luchtig te houden. Nogal wat sideline commentaar op het genre zelf, of compleet ludieke momenten die schril afsteken die het actie/horror geweld. Wie ze genrewerk alleen maar puur wil zal er niet zo blij mee zijn, maar ik kon er makkelijk van genieten.

Met Aikawa ook een leuke hoofdrolspeler, maar de gehele cast doet het eigenlijk wel goed. Het is uiteindelijk net niet insane genoeg voor een écht hoge score, maar vermaak met hopen. Leuke ontdekking dit.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Kuru (2018) 4,5

Alternatieve titel: It Comes, afgelopen donderdag om 12:01 uur

Heerlijk.

Nakashima die een horror maakt. Ik kon me er eigenlijk niet zo heel veel bij voorstellen, achteraf gezien voelt het toch als een logische film aan. Het is deels horror, deels relatiedrama, deels Nakashima. Een vreemde combinatie die een wat vreemde film oplevert, maar toch vooral gewoon erg lekker is.

Visueel is het weer dik op niveau. Kleuren spatten van het scherm, camerawerk is sterk. Ook de soundtrack wordt erg fijn gebruikt, al is die op zich dan niet zo héél speciaal. Mooi voorbeeld van hoe je met redelijk typische muziek toch indruk kan maken. En de cast doet het weer naar behoren, zoals altijd in Nakashima's films.

Een paar brute scenes, een paar geniale eye candy momenten en een interessante backstory. Ga deze niet kijken met een pure horror mindset, want dan stelt het niet zoveel voor (buiten enkele momenten), maar verder een heerlijke film waarvan ik van begin tot eind volop van genoten heb.

4.5* en een uitgebreide review

» details   » naar bericht  » reageer  

The Addams Family (2019) 1,0

22 januari, 22:19 uur

Onding.

Ik ben wel al een tijdje op de hoogte van deze film, maar begrijp nog steeds niet zo waarom ze eigenlijk met een animatieversie gekomen zijn. The Addams Family is leuk vooral omdat het zich binnen een reële wereld afspeelt, binnen een animatiewereld is de familie meteen al een stuk saaier.

Verder oogt het ook echt enorm goedkoop. Als je goed kijkt zie je wel dat dit een animatiefilm uit 2019 is, maar de art style is echt enorm gedateerd en gewoon vreselijk lelijk. Het toont verder zeer leeg en weinig gedetailleerd, alsof je naar een TV-productie zit te kijken.

De humor is ook echt niet scherp genoeg, zelfs voor een soort van superkindervriendelijke versie. Het is ook gewoon zelden grappig. Enkel Wednesday en Lurch zijn degelijk vertaald naar animatiefiguren, de rest irriteert meer dan dat ze amuseren. Mnee, compleet onzinnig en wanstallig project dit. Film gezien en nog steeds geen idee wat men bezield heeft om deze film te maken. Wanhopige poging op een cash grab met een bekende(re) franchise?

1.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

A Xiu Luo (1990) 3,0

Alternatieve titel: Saga of the Phoenix, 22 januari, 10:27 uur

Erg vermakelijke onzin.

Een soort van mix tussen Chinese Ghost Story en Gremlins, waardoor je fantasy en action gemengd ziet met horror en comedy. Niet zo héél verrassend dan dat het resultaat best camp is, maar dat is ook wel de grote redding van deze film, want het budget zal best beperkt geweest zijn.

Wel apart om Hiroshi Abe in deze film te zien verschijnen, ook z'n allereerste live action rol als ik IMDb mag geloven. En dat dan in een HK productie. Gedubd uiteraard, maar je haalt hem er meteen uit. Naast Yuen Biao vormen ze samen een tof duo.

Het is allemaal best cheesy, maar de monster designs zijn wel cool, de actie is redelijk, de comedy vol op z'n Hong Kongs. Grootse cinema is het zeker niet, maar wel erg vermakelijk en vooral erg vlot. Een snedig tempo zorgt ervoor dat deze film eigenlijk geen tijd heeft om saai te worden.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Communion (1976) 2,5

Alternatieve titel: Alice, Sweet Alice, 20 januari, 23:09 uur

Gemiste kans.

Het begon allemaal best sterk. Sheppard doet het erg goed, ook die huisbaas was een heerlijk figuur. Maar het is toch vooral het Alice personage dat de film gestalte weet te geven, met een paar erg herkenbare attributen die inderdaad doen denken aan een slasher opzet. Was de film maar in die richting verdergegaan.

Halverwege gaat de vaart er jammer genoeg wat uit, is al lang duidelijk dat Alice waarschijnlijk niet de dader is en komt er een twist uit de lucht vallen die echt nergens op slaat. De film probeert wat te goochelen met het plot, maar het enige resultaat is dat de film heel wat saaier wordt.

De moorden/aanvallen zijn ook niet echt om over naar huis te schrijven, maar da's wel een beetje eigen aan 70s/80s horror. Extreem fake bloed en slechte editing maken er een makke bedoening van. Erg jammer van het tweede deel dus, was de film gewoon wat minder amibiteus geweest, was het resultaat een stuk beter geweest heb ik het idee.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

A Diary for Timothy (1945) 0,5

20 januari, 07:29 uur

Drakerige WWII docu.

In z'n tijd allicht net wat interessanter, maar ondertussen zijn er al zoveel docus en programmas gewijd aan deze oorlog dat deze docu nog maar erg weinig te bieden heeft. En waar deze docu dan afwijkt van de rest is het vooral erg melig en gekunsteld.

Jennings neemt namelijk de geboorte van een kind als uitgangspunt, waarbij de voice over zogenaamd het verhaal van de oorlog doet tegen het kindje. De weinige tijd die er is wordt zo opgeslorpt door iets wat compleet z'n effect mist, en zo wordt het eigenlijk alleen maar saaier.

Wat historisch beeldmateriaal, vooral uit de UK dan, zal sommigen misschien nog wel aanspreken, maar ik kon er echt helemaal niks mee. Zoals wel meer films op "de meest cinefiele filmlijst ooit", absoluut niet de moeite.

0.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Hush! (2001) 3,0

19 januari, 20:06 uur

Degelijk drama.

Een losgeslagen vrouw probeert haar leven te beteren en komt terecht bij een gay stel, wiens hulp ze wil inschakelen om haar kind te bezorgen. Een drama dat een aantal "hippe" (toen toch) topics aansnijdt en daar een aardig maar vooral braaf dramatje rond opbouwt.

Moet wel gezegd dat Hashiguchi het opvallend luchtig houdt. Dit soort plots staan vaak garant voor nogal wat zwaarwichtig gedoe, daar is gelukkig niet zoveel van te merken hier. Slimme keuze want daar waren de acteurs ook niet sterk genoeg voor en daar is de stijl van Hashiguchi zelf ook niet echt matuur genoeg voor. Maar in deze opzet werkt het best wel.

Wat de film mist is iets wat er echt uitspringt. Ik kan er niet heel veel negatiefs over zeggen, maar ook niet geweldig veel positiefs. Het kabbelt aardig verder, maar het blijft wel erg egaal allemaal. En dan is de speelduur toch weer een spelbreker, want waarom alles zo lang uitrekken steeds.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Quan Ji (1971) 1,5

Alternatieve titel: Duel of Fists, 19 januari, 20:03 uur

Matig weer.

Heb ze blijkbaar allemaal bij elkaar. Ze lijken ook veelal gemaakt in de vroege jaren '70. Allicht dat Chang het idee had dat hij het ook in andere genres waar kon maken. Op zich blijft hij hier nog redelijk dicht bij de bron, maar ook de kickboks wereld weet hij niet echt passend in beeld te brengen.

Sowieso wel lastig omdat er sinds die tijd al een Tony Jaa gepasseerd is, da's toch wel andere koek. Toch is het ook gewoon duidelijk dat die stijl van vechten Chang minder goed ligt. De gevechten ogen wat saai en weinig spannend in beeld gebracht. Anderzijds zijn het wel de hoogtepunten.

Verder is het namelijk niet veel soeps. Pover plotje, erg matig acteerwerk. Ik werd er niet meteen warm van. Hoop binnenkort toch weer gewoon wat "normale" Chang's te kunnen zien. Ergens wel grappig om te zien dat hij vanalles geprobeerd heeft om een wat breder bekwame regisseur te worden, maar echt goeie films heeft dat niet opgeleverd.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Ray (2004) 2,5

19 januari, 19:57 uur

Degelijk.

Het jammere aan deze film is dat ze de unieke kwaliteiten van een bepaalde persoon in het licht proberen zetten, maar werkelijk elke film in dit genre verloopt zo ongeveer volgens hetzelfde stramien. Nog voor je begint te kijken, nog voor je iets over de persoon weet, weet je toch al welke richting het uitgaat.

Ook deze film heeft daar redelijk zwaar onder te leiden. Het lijkt me toch dat je met een interessantere focus of boeiendere structuur kan komen voor dit soort films. Momenteel zijn het enkele uitzonderingen die de regels bevestigen. Ook visueel trouwens. Best degelijk, maar wat oogt het toch ook best saai allemaal. En dat weer 150 minuten lang.

Het is dubbel jammer wat Foxx doet het hier wel érg goed. Ik ken Ray Charles niet echt, maar wel genoeg om een beeld van hem te hebben. Na een tijdje vergat ik bijna dat ik naar Foxx zat te kijken. De rest van de cast doet het aardig, maar verdrinkt net zoals de rest van de film is matigheid. Ik begrijp de keuze ergens wel om niet de film maar de persoon in de spotlight te zetten, maar door elke keer dezelfde film te maken is die opzet ook verloren gegaan.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Yamagata Sukurîmu (2009) 3,5

Alternatieve titel: Yamagata Scream, 19 januari, 13:37 uur

Lollige bende.

Takenaka als regisseur en ook meermaals als acteur. Het is ook echt wel een film die je hem kan toeschrijven. Humoristische onzin, technisch niet bepaald perfect uitgevoerd maar wel met erg veel lol en overgave in elkaar gedraaid.

Hoewel het horror label op zich wel van toepassing hier, is het toch vooral een comedy. Geen voer voor de liefhebbers van de komische horrorfilm, wel van comedies met wat horrorinvloeden. Ook leuk om net in deze film dan Noboru Iguchi te zien opduiken. Een vent die je meteen herkent, geen geweldig acteertalent maar wel iemand die past in deze film.

Een hoop onzin en onzinnigheid, dat is wat je mag verwachten. Inderdaad op een manier zoals alleen Japan dat kan. Ik heb me er best goed mee vermaakt. Had ietsje korter gemogen en hier en daar toch net iets beter afgewerkt mogen zijn, maar verder vermakelijke cinema.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Kiku to Guillotine Onna Zumô to Anarchism (2018) 3,0

Alternatieve titel: The Chrysanthemum and the Guillotine, 19 januari, 11:24 uur

Zeze.

Ondertussen zie je zijn naam hier en daar wat meer opduiken, volgens mij iemand wiens werk in de komende jaren/decennia wel aan herwaardering toe is. Moet zeggen dat ik er zelf nog niet zo heel veel gezien heb, maar ze zijn dan ook niet zo eenvoudig te vinden.

Deze wel, dus maar snel meegepikt. Op zich geen verkeerde film, qua themas doet het wat aan Wakamatsu denken, de stijl is meer modern Japans indie. De opzet is best apart, de mix van politiek en sumo zie je niet zo héél vaak terug in film, anderzijds is het uiteindelijk toch vooral een drama dat door de politieke insteek gedreven wordt.

Acteerwerk is goed en de stijl van Zeze geeft de film ook wel iets extras. Dat verliest hij jammer genoeg weer door de speelduur, die toch echt wel te ruim is voor een drama van dit kaliber. Laatste uur begon het dan ook wat te slepen allemaal, dat krijg je dan als je niet 100% in een film zit die z'n scenes graag tot in het puntje uitrekt.

Zeker geen slecht werk, maar iets korter was fijn geweest.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Assassin's Creed (2016) 3,0

19 januari, 09:06 uur

Vond dit best oké.

Ik game af en toe wel een beetje, maar de Assassin's Creed games hebben me nooit echt aangesproken. Ik kende dan ook niks van de setting toen ik aan deze film begon. Lijkt me achteraf gezien ook niet nodig, misschien zelfs wel een voordeel, want zo zit je niet te vergelijken tussen media die intrinsiek compleet anders zijn.

Setting en plot vond ik erg fijn. Fantasy, maar het type waar je zelf nog een beetje in moet meegaan. De film verspeelt niet al te veel tijd om alles uit te leggen, allicht dat sommigen het daarom wat warrig vinden, maar niet alles kan voorgekauwde genreclichés zijn natuurlijk. Ik vond het in ieder geval best eenvoudig te volgen allemaal, als dit al te hoog gegrepen is voor een blockbuster weet ik het ook niet meer.

Acteurs doen het ook naar behoren, zeker gezien de combinatie van het verhaal en de serieux waarmee het gebracht wordt. Visueel valt er ook weinig te klagen, de afwisseling tussen heden en verleden is fijn en voor een keertje duurt de film ook niet te lang. Echt hoogstaande cinema is het niet, maar verder weinig te klagen. Leuk tussendoortje.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Zhen Xin Hua (1999) 3,0

Alternatieve titel: The Truth about Jane and Sam, 18 januari, 22:50 uur

Leuke film van Yee.

Had er op zich niet zo heel veel van verwacht. Hong Kong is niet meteen hét land voor geweldige romantische dramas, en ook de periode waarin deze film gemaakt werd beloofde niet zoveel goeds. Maar Yee laat hier toch zien talent te hebben.

Het helpt ook wel dat Wong en Ho het beiden best goed doen. Een weinig originele opzet, twee erg verschillende mensen die elkaar toevallig ontmoeten en verliefd worden op elkaar, maar met deze twee acteurs werkte het wel, en dan ben je al een heel eind in een romantisch drama.

Een echte hoogvlieger is het niet, ook niet binnen Yee's oeuvre, maar wel een meer dan behoorlijke film. Danzij de solide regie en sterke hoofdrollen heb je een best aardig filmpje voor wanneer je zin hebt in iets romantisch. Maar dan wel als je de betere films uit het genre al gezien hebt.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Proud Mary (2018) 3,0

18 januari, 21:39 uur

Best aardig.

Erg origineel is het allemaal niet uiteraard, maar ik vond het beetje drama dat erin zit best wel effectief. Dat zorgt ervoor dat de film buiten de actiescenes om toch ook nog een beetje interessant is, toch wel een euvel voor de meeste actiefilms.

Acteerwerk was redelijk, ook de actiescenes zijn niet verkeerd. Niet echt geweldig opvallend, maar er zit een zekere droogheid en bruutheid in die ik best kon waarderen. Tweede deel van de film is net iets saaier, maara op die moment zat ik er al best in.

Echt hoogstaand is dit zeker niet, erg opvallend ook niet. Enkel dan de soundtrack misschien, maar dan vooral in negatieve zin. Compleet misplaatst en het neemt zelfs wat weg van de impact. Maar verder een solide filmpje, niks geweldigs maar best vermakelijk.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Xiao Sha Xing (1970) 1,5

Alternatieve titel: The Singing Killer, 18 januari, 19:59 uur

Niet-martial arts Chang.

De laatste tijd kom ik wat meer van dit soort filmpjes in Chang's oeuvre tegen. Z'n minder bekende werk allicht, al is dat wat vreemd om te zeggen, aangezien ik nog maar door 1/3e van z'n oeuvre heen ben. Anderzijds vind ik het ook niet verrassend dat deze films wat minder snel komen bovendrijven.

Zonder het geknok is Chang namelijk niet zo'n geweldig regisseur, zonder de historische setting wil het meestal ook niet echt vlotten. Deze film is vooral een thriller, met erg spaarzame actiescenes. Daarmee wordt het best een trage en wat saaiige bedoening.

De musical elementen werken ook niet echt mee moet ik zeggen, maar die blijven gelukkig wel beperkt. Visueel is het ook niet veel en als thriller is het al helemaal niet geslaagd. Gelukkig hier en daar een beetje actie en de speelduur werkt ook wel mee, maar hoe meer films is kijk waar Chang afwijkt van z'n vertrouwde niche, hoe meer het opvalt dat hij vooral tot z'n recht komt wanneer hij braaf doet waar hij goed in is.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Masuuruhiito (2002) 3,0

Alternatieve titel: Muscle Heat, 18 januari, 18:27 uur

Typische Shimoyama.

Toch een regisseur die van erg weinig iets weet te maken. En op bepaalde punten is er ook wel érg weinig. Zo is het acteerwerk echt compleet brak (Aikawa uitgezonderd) en is ook het plot niet veel soeps. Wel voldoende onnozelheid voor het vermaak, maar veel steek houdt het niet.

De actie is gelukkig wel in orde, maar het is toch vooral het laagje visueel vernis dat deze film de moeite waard maakt. Ook weer niet echt technische perfectie, maar het ziet er toch best bad-ass uit allemaal. En laat deze film nu net daar om draaien.

Het hangt er uiteindelijk een beetje vanaf hoe makkelijk je deze film z'n fouten kan vergeven. Eis je een goed verhaal en degelijke acteurs kan je deze gewoon links laten liggen, hou je meer van stijl en pure actie dan is dit best het bekijken waard. Nog steeds geen absolute hoogvlieger, maar gewoon leuke filler.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Call Me by Your Name (2017) 1,5

18 januari, 16:46 uur

Een eerder saaie bedoening.

Daarvoor zijn er twee redenen. Allereerst kon de setting me absoluut niet boeien. Een lui en saai Italiaans dorpje, uiteraard weer zoveel jaren geleden. Nu vind ik Italië best wel leuk, maar niet om er naar anderen hun vakantie te zitten kijken. Het hele zomersfeertje deed mij erg weinig hier.

Groter probleem is echter de set aan vreselijke personages. Een vreselijk drakerig gezin krijgt een vreselijk drakerige Amerikaan over de vloer. Woody Allen zou zich volgens mij zelfs schamen over sommige conversaties die er gevoerd werden, anderzijds is het ook niet verrassend dat Chalamet in één van Allen's films zou terechtkomen.

De romance tussen de zoon van het gezin en de Amerikaan had ook wel wat extra vonkjes kunnen gebruiken, maar het is lastig als je beide personages maar moeilijk kan uitstaan. Het is uiteindelijk vooral jammer dat dit dan nog eens meer dan twee uur duurt, terwijl ook Guadagnino's niet veel voorstelt. Sowieso niet echt mijn regisseur geloof ik.

Mnee, dit was vooral wat ik ervan gevreesd had. Erg povere cinema.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Shan Zhong Zhuan Qi (1979) 3,0

Alternatieve titel: Legend of the Mountain, 18 januari, 14:43 uur

Best fijn ja.

Het valt bij deze film toch wel op dat King Hu een streepje voor had op de Shaw Bros stal. Hij is gewoon een betere regisseur, jammer genoeg levert dat niet altijd betere films op. Want hoe aardig dit ook was, drie uur is gewoon van het goede teveel. Een dik uur minder (en dat had makkelijk gekund) en dit was ongetwijfeld een betere film geweest.

Vooral de natuur tafereeltjes hadden wat minder gemogen. Aan natuurdocus tegenwoordig geen gebrek en die schieten toch nog wat mooiere beelden. Zo indrukwekkend zag dat er niet uit. Het fantasy verhaaltje daarentegen was wel erg fijn om volgen. Duurt wat lang voor het van start gaat, maar het tweede deel maakt toch duidelijk dat Hu een hoop talent had.

Heb z'n langste films nu wel gehad gelukkig, hopelijk dat de rest van z'n werk dezelfde kwaliteit kan bieden dan hier, maar dan in een wat economischere verpakking. In ieder geval wel een aanrader voor mensen die graag martial arts kijken met een stevige fantasy inslag. Niet erg veel actie hier, wel een hoop geesten.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Terminator: Dark Fate (2019) 2,0

18 januari, 14:42 uur

Zoveelste deel.

Het "plot" in deze franchise ben ik al lang kwijt, boeit me ook helemaal niet meer wie er achter wie zit en wat er op het spel staat, want uiteindelijk is het toch steeds weer hetzelfde riedeltje. Good guy vs bad guy verhaaltje, met een Terminator die een hoop vernieling aanricht.

Hoe minder verhaal hoe beter dus, maar daar lijkt ook deze film zich weer niet veel van aan te trekken. Zolang de actie voortdendert kijkt het redelijk wel, maar telkens de film een beetje vertraagt wordt het al snel saai. Komt ook wel omdat Davis en Hamilton niet geweldig goed in hun rol zitten en omdat Schwarzenegger wat overbodig aanvoelt allicht.

De impact van Miller is jammer genoeg ook niet al te groot. Allicht dat ze nog jarenlang dit soort vervolgen kunnen uitpompen, maar hopelijk tonen ze binnenkort weer eens een beetje durf zodat de reeks een beetje kan evolueren. 't Is in ieder geval beter dan het gedrocht dat deel 5 was.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

1917 (2019) 3,5

18 januari, 14:41 uur

Erg fijn.

Om de zoveel tijd is er wel weer een oorlogsfilm die je "moet gezien hebben", meestal draait dat uit op een teleurstelling. Spielberg's SPR, Nolan's Dunkirk, films die me weinig wisten te boeien. Ik heb deze dus met enige terughoudendheid gekeken, al hoop ik wel dat de visuele opzet hier voor een ommekeer zou kunnen zorgen.

En dat doet het ook. Geen ijdel technisch gepronk, maar een geweldige manier om een oorlog in beeld te brengen. Het is toch alweer even geleden dat ik ook echt van een longtake heb kunnen genieten, de laatste tijd lijkt het vooral om de lengte te gaan, niet zozeer wat de camera ondertussen voor toeren uithaalt. Dit is er eentje die meer aanleunt bij de geniale opening van To's Breaking News dan bij het eindeloze rondgeslenter in Gan Bi's films.

Persoonlijk had de film voor mij nog wel iets minimalistischer gemogen, zeker in het middenstuk. Minder ontmoetingen, meer eenzaamheid. Telkens wanneer er andere personen verschijnen breekt de magie van de film een klein beetje. De toch na de dood van Blake, het Franse meisje, het korte gevecht met de Duitse soldaten, die scenes hoefden voor mij niet zo. De Duitse schimmen in de brandende stad waren dan wel weer geweldig, sowieso wel de meest indrukwekkende scene van de film.

Een beleving eerder dan een verhaal, zo heb ik m'n films ook het liefst, maar oorlogsfilms durven die aanpak zelden aan. Daar draait het toch vaak meer om sentiment en heroiek, of de tragedie van de slachtoffers. Mnee, dat liever deze aanpak. Alleen jammer dat Mendes niet nog nét dat stapje extra durfde te zetten, want zo vaak gebeurt het niet dat Hollywood eens buiten de lijntjes kleurt.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Courier (2019) 3,0

17 januari, 20:50 uur

Degelijke actiefilm.

Op zich niet zo heel speciaal. Beperkte locatie waar optimaal van gebruik wordt gemaakt, simpele good guy vs bad guy (zelfs met ooglapje) opzet en twee mensen die uit de klauwen moeten blijven van een halve knokploeg. Voor het geweldige verhaal moet je deze echt niet kijken.

Voor de actie wel, zolang je maar niet teveel verwacht. Het is allemaal best vermakelijk, maar écht vol gaat het ook niet. Wat degelijke stunts en veel vaart, maar het behoort zeker niet tot het beste in het genre. Wel leuk is dat de kills net wat grafischer zijn, da's dan ook meteen de reden waarom deze film toch een vlotte voldoende scoort.

En verder is het simpel genrewerk. Zolang je verwachtingen niet al te hoog liggen en je zin hebt in 90 minuten eenvoudig vermaak is dit een best aardige film. Waarom ze hem in de bios willen gooien is mij een raadsel, daarvoor is het dan toch net niet goed genoeg, maar verder weinig over te klagen.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Carne Trémula (1997) 2,0

Alternatieve titel: Live Flesh, 17 januari, 20:49 uur

Matig.

Visueel oogde het gelukkig wel erg verzorgd. Niet zozeer erg mooi, maar het valt toch duidelijk op dat Almodóvar er wel de nodige aandacht aan besteed heeft, dan kan ik best appreciëren. Jammer genoeg is dat ook meteen het hoogtepunt van de film.

Het verhaaltje is vooral erg geconstrueerd. Een paar twistjes, iedereen die iedereen kent en elkaar steeds weer tegen het lijf loopt. Het wist me gewoon erg weinig te boeien. Ook het drama dat uit het plot voorvloeit weet amper te beklijven, mede door wat matige acteerprestaties.

En zo zat ik redelijk gelaten te kijken naar deze film. Ofwel had er nog wat extra pit ingemogen, zodat het ook het plotje leuker was, ofwel had Almodóvar nog meer op sfeer moeten inzetten, zodat je toch niet gewoon naar een aardig vormgegeven verhaaltje zit te kijken. 't Is ook zeker geen erg slechte film, maar erg warm werd ik er niet van.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Da Xiang Xi di er Zuo (2018) 2,5

Alternatieve titel: An Elephant Sitting Still, 17 januari, 20:44 uur

Njah.

Het moet gezegd dat het visueel wel een trapje hoger staat dan z'n genregenoten. Hier kan Jia nog wel wat van leren. Vind het nog steeds niet geniaal of écht uitzonderlijk, maar het ziet er wel een hele film lang best strak gestileerd uit, wat niet niks is voor een film die toch wel losjes gefilmd lijkt.

Acteerwerk is verder ook best naar behoren, wat wel mag aangezien je maar een beperkte cast hebt en érg veel tijd met hen doorbrengt. Erg, erg, erg veel tijd, en dat terwijl de film niet zoveel nieuws te vertellen heeft. En daar wringt het dan wat voor mij, want buiten het visuele is het te weinig onderscheidend.

Een troosteloze Chinese stad, armoede en mensen die het moeilijk hebben. Soms lijkt het toch echt alsof ze in de Chinese arthouse scene echt niks anders kunnen maken en echt niks anders te vertellen hebben. Het spijtige is dat deze film dan nog eens een dubbele lengte heeft. Erg leuk voor de liefhebbers van Chinese poverty porn en slow cinema, die komt hier meer dan aan hun trekken, maar ik had het na een tijdje wel weer gezien, en dan zat ik nog niet eens halverwege.

En dat het toch ook steeds weer dit soort films zijn die in het Westen een beetje aandacht krijgen.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Jiang Hu Han Zi (1977) 2,5

Alternatieve titel: Magnificent Wanderers, 17 januari, 12:58 uur

Zoveelste Chang ondertussen.

Dit soort films lijken dan wel erg sterk op elkaar. Bij Chang is dat eerder een positieve eigenschap, al is het maar omdat de pogingen om eens wat anders te maken zelden op iets positiefs uitdraaiden. Dus ben ik altijd blij als ik weer één van deze filmpjes kan bekijken.

Bekende koppen, bekende settings, bekende humor, bekende opzet, bekende vecht choreografie. De Shaw Bros liefhebber komt hier zeker niks te kort. En wanneer het dan toch allemaal wat té bekend dreigt te worden, is de film alweer gedaan, en kan je op zoek naar een nieuwe.

Uit de Shaw Bros stal ben ik uiteindelijk toch meer een liefhebber van het werk van Chor, dat iets sfeervoller en fantasierijker is. Chang's films zijn iets modaler, maar weten toch meestal wel te vermaken. Dit is een eerder middelmatig werkje, maar voor 90 minuutjes volstaat dat best.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Nema-ye Nazdik (1990) 1,5

Alternatieve titel: Close Up, 17 januari, 12:07 uur

Njah.

Naderhand even de reviews gelezen en daar wordt toch wel érg gewichtig gedaan over vorm en inhoud, het verweven van realiteit en fictie. Maar uiteindelijk is het toch gewoon een docu van de rechtzaak en een paar nagespeelde scenes die de daden zelf wat vorm moeten geven. Of hoe je van een mug een olifant kan maken.

Vraag me zelfs af of Kiarostami niet gewoon wat extra beeldmateriaal nodig had, omdat de rechtbankscenes an sich wel érg droog zijn en niet meteen voldoende om een hele docu op te bouwen. Niet dat het heel veel uitmaakt, want ook de geacteerde scenes zijn best traag en doorsnee.

Het verhaal zelf is wel interessant, maar zo heel veel wordt er verder niet mee gedaan. En uiteindelijk ook weer niet zo interessant dat je er een docu van 100 minuten mee kan vullen. Gelukkig eindigt de film nog wel aardig, maar vond het verder maar een erg flauwe bedoening.

Oh, en dat blikje dat iedereen zo geniaal vindt...

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Lion King (2019) 1,5

17 januari, 12:01 uur

Disney, voor iedereen wat.

Wat raar om een hoop reviews te lezen bij een Disney film waar ik het volmondig mee eens ben. Zielloos, nodeloos en weinig boeiende film? Absoluut. Enige verschil is allicht dat ik net hetzelfde gevoel had bij het origineel, maar daar letten we dan maar even niet op.

Technisch is het zeker de moeite, dit lijkt dan ook veel meer op een glorieuze tech demo dan een echt filmproject. CG ziet er erg goed uit, het feit dat de afstemming met de voice-overs wat krom oogt vond ik minder storend, maar dat ben ik ook wel gewoon van Japanse animatie, waar aan zulke dingen niet al te veel aandacht aan wordt besteed.

De soundtrack is nog steeds een ware marteling, de humor is ook nog steeds irritant en het verhaaltje rond Simba wil nog steeds helemaal niet boeien. Beetje kwalijk dan ook dat deze remake, ondanks dat er echt enorm veel gerecycled wordt, toch nog een stuk langer is uitgevallen.

Vraag me af wat zo'n Favreau eigenlijk moet doen bij een film als deze. Misschien gewoon een beetje postervulling en wat interviews achteraf?

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Jay and Silent Bob Reboot (2019) 3,0

16 januari, 23:20 uur

Best leuk.

Wel de minste Smith Sinds Cop Out, maar ik ben dat ook geen geweldig fan van Smith's humor, noch dit universum. Ik kan er verder wel om lachen, maar apprecieer het doorgaans toch iets meer als Smith de iets wildere kant opgaat. Stoner humor is sowieso nooit mijn ding geweest.

Wel leuk de veel pop referenties, de meta humor en een zwerm cameos. Waar ik wél een zwak voor heb ik bekende acteurs met zelfspot en daar is hier zeker geen gebrek aan. Verder ook genoeg variatie, ondanks dat de film naar het einde toe misschien net iets te lang duurt. Anderzijds zijn de outtakes tijdens de credits ook nog best grappig en is de finale scene met Stan Lee er toch eentje om in te lijsten.

Heb me hier best mee vermaakt. Niet sterk genoeg om vol aan te raden aan zomaar iedereen, maar wie Smith's werk een beetje kan waarderen kan hier volgens mij niet al te veel fout mee doen. Of je moest echt een die-hard fan zijn, het type dat star vasthoudt aan het verleden. Enige wat ik eigenlijk echt niet vond kunnen waren Smith en Mewes zelf die hun oude rollen weer oppikken, maar een andere optie was er vrees ik ook niet.

Ach ja, best wel mee vermaakt.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Parumu no Ki (2002) 4,0

Alternatieve titel: A Tree of Palme, 16 januari, 12:47 uur

Erg fijne herziening.

Een film die al een beetje weggezakt was, maar die ik me wel herinnerde als mooi en boeiend. Dat blijft bij herziening erg makkelijk overeind. Ik vond hem denk ik zelfs nog iets beter, maar dan komt ook omdat dit soort films, die nogal wat creatieve vrijheid kregen, niet zo heel vaak meer voorbijkomen.

Ongebreidelde fantasy, het maakt de film een beetje zwaarder, ook wat langer en net iets lastiger om volgen, maar het is zo fijn dat je weer eens een fantasywereld ingegooid wordt die nieuw en spannend aanvoelt. Verder ook een best lange film, maar dat hoort wel bij de epische reis die Palme onderneemt. Het maakt de film wat zwaarder, maar had daar weinig problemen mee, vond het zelf een meerwaarde.

Geen leuke, kindvriendelijke fantasy film dus, ondanks dat de film op het eerste zicht wel zo oogt. Maar een erg mooie, krachtige en innemende fantasy anime die wat meer exposure verdient, want films als deze komen niet al te vaak langs.

4.0* en een uitgebreide review

» details   » naar bericht  » reageer  

Judy (2019) 1,5

15 januari, 22:24 uur

Kon er niet zoveel mee.

Ik ken Garland wel van haar films, van haar persoonlijke leven wist ik op zich weinig tot niks. Op zich is de opzet van deze film dan wel oké, via haar laatste jaar zou je een goed beeld kunnen krijgen van Garland als persoon. Alleen komt dat er nooit echt helemaal uit.

Komt enerzijds omdat de flashbacks een wat al te makkelijke verklaring proberen bieden voor haar wat losgeslagen gedrag in haar latere leven. Er mist duidelijk een hoop informatie om tot een completer beeld te komen, maar daar wordt geen aandacht aan besteed.

Ander probleem is Zellweger. Enerzijds doet ze het best goed, anderzijds is ze nog steeds vooral Zellweger, wat haar rol écht wel in de weg zit. Zellweger is toch altijd vooral zichzelf in films, komt omdat ze nogal wat maniertjes heeft die erg typerend zijn (een Kitano heeft dat bijvoorbeeld ook héél sterk). Bij fictieve personages is dat geen bezwaar, bij vertolkingen van echte mensen ligt dat toch een stuk lastiger.

En als laatste heb ik met elke biopic wat lastiger met de problemen van de rich & famous. Het is toch altijd een hoop kommer en kwel van succesvolle mensen die uiteindelijk niet tevreden zijn met de keuzes die ze ooit gemaakt hebben. Deze film is dan nog van het type fall & fall, waardoor het wel héél zwaar wordt.

En zo kon ik er uiteindelijk niet zoveel mee. Lijkt mij dat een persoon als Garland een betere film zou verdiend hebben. Eentje die wat meer inzicht in haar personage biedt en minder aanvoelt als een filmisch verhaal.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Bokusâ (1977) 2,5

Alternatieve titel: The Boxer, 15 januari, 09:45 uur

Toch net iets minder.

Ik had enkel nog maar Pastoral gezien, maar die beviel me wel. Best een unieke filmmaker, die Terayama, hoogste tijd dus om wat meer te zien. Dan was deze Boxer misschien niet de beste keuze, want zo te zien (en te lezen hierboven) één van z'n meer toegankelijke films, en laat daar dan net het schoentje wringen.

Deed me wat denken aan een voorloper van Kitano's Kids Return en Tsukamoto's Tokyo Fist. Alleen is Kitano's film dramatisch een stuk sterker en is Terayama niet opgewassen tegen de energie die Tsukamoto in z'n films steekt. Ondanks dat deze film best makkelijk wegkijkt, is het lastig om niet te vergelijken met betere films die zo'n beetje hetzelfde doen.

Wel fijn vond ik de barscenes, die springen er uit qua look en energie. De boksscenes zelf zijn ook nog wel aardig, maar bij het drama dwaalde ik telkens een beetje af. Oogde ook iets te grijs en kon me maar matig boeien. Zeker geen dramatisch slechte film en ik ben m'n vertrouwen in Terayama ook zeker niet kwijt, maar de volgende mag weer wat minder serieus.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Las Hurdes (1933) 1,0

Alternatieve titel: Land without Bread, 14 januari, 23:18 uur

Njah.

Geen idee wat je hier dan mee aan moet vangen. Een docu die echt brak geschoten is, waardoor de waarde van het beeldmateriaal wat mij betreft niet zo heel erg groot is als doordeweekse kijker. Een historicus kan er allicht meer van maken, van een goed beeld van de regio krijg je toch niet wanneer je naar murky zwart/wit beelden komende van een wankele camera zit te kijken.

Los daarvan heb je de narrator, wiens tekst weinig vertrouwen uitstraalt. Het voelt aangedikt aan, vaak bijna kolderiek. Aangezien Buñuel wel bekend staat voor z'n surrealisme is de link snel gemaakt, maar ook dan ontgaat mij nog steeds de lol van deze film. Is het toch serieuzer bedoelt, dan schort er toch wel degelijk iets aan de vorm van deze film.

Ondertussen ook wat links en rechts gelezen, maar hoe je meer je leest hoe meer mensen elkaar tegenspreken en hoe meer mensen deze film daarom net zo geniaal lijken te vinden. Mijn verwachtingen van docus zijn doorgaans wat stricter, en in die zin zijn deze 30 minuten gewoon compleet verloren. Beste wat ik kan doen is dit onding gewoon weer vergeten denk ik.

1.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Flesh City (2019) 3,0

Alternatieve titel: Berlin Blood, 14 januari, 22:35 uur

Wel interessant.

Alleen jammer genoeg wel heel wat meer van verwacht. Het is een film die het experimentele verbindt met het horror genre. Tsukamoto is nooit ver weg, de industrial scene heeft ook zijn aandeeltje in deze film. Elementen die je niet zo vaak terugziet in films, dus had ik er wel zin in.

Sowieso is het een erg goedkoop projectje, maar voor dit soort cinema heb je ook niet zoveel geld nodig. Een matige acteerprestatie of wat ruwe effecten neem je er makkelijk bij. Dat is uiteindelijk ook niet het probleem van deze film, wel dat de film een verrassend gebrek aan ritme heeft.

Toch raar, voor iemand die duidelijk wel voeling heeft met electronische muziek. Scenes hangen maar losjes aan elkaar, het hobbelt alle kanten op en uiteindelijk is het vooral een film van momenten en ideeën geworden, die nooit tot één geheel samenkomen. Sommige momenten zijn echt wel de moeite, andere zijn eerder wat belachelijk en onnozel.

Had dus veel meer in gezeten. Vooral met een betere editor en sound designer denk ik. Raar, want dat waren nu net de dingen waar ik het meest naar uitkeek bij deze film.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Daikaijû Baran (1958) 2,0

Alternatieve titel: Varan the Unbelievable, 14 januari, 09:20 uur

Varan the Unbelievable Rip-off.

Toegegeven, Honda kopieert vooral royaal zichzelf, maar het nut van deze film en dit monster ontgaan me toch een beetje. Misschien vanwege het befaamde hindsight, maar uiteindelijk had dit toch gewoon een nieuwe Godzilla kunnen zijn, Varan ziet er zelfs een beetje uit als een geredesignde versie van het befaamde monster.

Weer een grote hagedis dus, ditmaal wel zonder vuur en lasers, maar dat belet hem nog steeds niet om Japanse dorpjes te verwoesten. En het "grof" geschut van de mensheid lijkt maar weinig vat te hebben op dit enorme onding.

Allicht dat Honda toen nog wat meer lijntjes aan het uitgooien was, om te zien wat nu net het beste werkte. Dat zal toen uiteindelijk toch gewoon Godzilla gebleken zijn, want veel hoofdrollen heeft Varan na deze film niet meer gespeeld geloof ik. Ondertussen voelt dit dan ook vooral als een wat nutteloze onderneming, al is het best wel schattig en grappig zolang het duurt (want gelukkig ook niet al te lang is).

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Les Maîtres Fous (1957) 2,5

Alternatieve titel: The Mad Masters, 13 januari, 08:12 uur

Apart.

Ondertussen ook een beetje over gelezen, al blijft men toch redelijk vaag over de grens tussen fictie en realiteit. Deze docu is blijkbaar wel op een bestaand ritueel gebaseerd, maar in hoeverre er nu met acteurs gewerkt is, of het puur de nadrukkelijke aanwezigheid van de camera is die voor "inmenging" zorgt is mij nog altijd niet helemaal duidelijk.

Wel duidelijk is dat het redelijk fascinerend is. Zonder info dacht ik eerst dat het een pure mockumentary was (ie uitleg over beelden die totaal niks met elkaar te maken hadden), maar blijkbaar is het dus wel een bestaand fenomeen. Beetje jammer dat de beeldkwaliteit niet optimaal was, maar verder toch redelijk uniek beeldmateriaal.

Alleen staat de vorm dan wel weer een beetje in de weg, want het is moeilijk te zeggen waar de aandikking van de werkelijkheid zich afspeelt. Dat maakt het toch net dat beetje minder interessant. Maar verder wel de moeite om een keer gezien te hebben.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Kamiya Etsuko no Seishun (2006) 3,0

Alternatieve titel: The Youth of Kamiya Etsuko, 12 januari, 21:59 uur

Goed.

Maar je moet hier echt wel zin in hebben, want dit is één van de meest statische films die ik ooit gezien heb denk ik (zelfs een Toni Takitani is er nik bij). Zou me ook niet verbazen moest dit een bewerking van een toneelstuk zijn, zo ziet het er ook echt uit.

De setting is een Japanse woonkamer, 90% van de film speelt zich daar af. We volgen nogal statische en ongemakkelijke gesprekken tussen twee personen die aan elkaar uitgehuwelijkd worden en een aantal vrienden familieleden die af en toe het gesprek insluipen. En dat is het zo'n beetje. Best taai voor een film van 110 minuten.

Gelukkig is het acteerwerk wél op niveau en zit er ook meer dan genoeg nuance in het drama, al is het volgens mij wel aardig meegenomen als je een beetje op de hoogte bent van de Japanse gevoeligheden. En veel meer valt er niet over te zeggen. Het is best een mooie film, maar ik heb graag toch net wat meer dynamiek en aandacht voor stilering. Dit was écht wel droog.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Wu Ming Ying Xiong (1971) 1,5

Alternatieve titel: The Anonymous Heroes, 12 januari, 20:15 uur

Niet best.

Zoals de meeste films waarin Cheh Chang iets anders probeert te doen. Ik heb het al meer gezegd, maar Chang is echt een "martial arts regisseur, blijf bij je leest" type. Enerzijds is het wat jammer dat de meeste van z'n films zo sterk op elkaar lijken, anderzijds blijkt telkens weer dat wanneer hij eens wat anders probeert, het op poverder werk uitdraait.

Ook hier weer. De focus op het plot zorgt ervoor dat het eerste uur echt erg log loopt. De keuze van vuurgevechten boven martial arts in het tweede deel is ook echt geen succes. Een stuk minder leuk en dynamisch, je ziet ook gewoon dat Chang zelf niet echt raad weet met dit soort actie.

Kon me maar erg matig boeien, deze film. Gelukkig dat het laatste half uur toch een beetje opleeft, maar voor mij toont deze film toch vooral aan dat Chang niet echt geschikt is voor dit soort werk. Gelukkig hield hij zich doorgaans wel braaf aan zijn geliefde niche, de occassionale uitschuiver nemen we er dan maar bij.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Ta Fa Likit (1998) 3,0

Alternatieve titel: Who Is Running?, 12 januari, 20:15 uur

Leuk om een keer gezien te hebben.

Hier begon het allemaal voor de broertjes Pang. Oxide die regisseert, Danny die de editing verzorgt. En dat is ook wel te zien. Je ziet hier al erg duidelijk de eerste tekenen van de stijl die hen in de komende jaren een hoop succes zou brengen.

Visueel opgeluisterd door wat kleurrijke filtertjes en scherpe editing. Een film die op zich niet zo héél veel vaart heeft, maar dankzij het visuele toch lekker vooruit gaat. Zo sterk afgewerkt als hun latere films is het zeker niet, maar het ziet er ook zeker niet slecht uit.

Verder een verhaaltje dat wat episodisch is, ook wel een beetje melig, maar de insteek is op zich wel leuk en het vermaakt ook wel. Film duurt gelukkig niet al te lang, al had het wat mij betreft toch nog iets korter gemogen. Eén mini-verhaaltje eruit had de film nog nét wat vlotter gemaakt, maar voor een eerste poging was dit zeker niet slecht.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Three from Hell (2019) 3,5

Alternatieve titel: 3 from Hell, 11 januari, 17:07 uur

Beetje weird.

Vond de eerste delen in deze reeks best aangenaam, maar het is toch een soort van horror dat al een tijdje niet meer (toch niet onder de bekendere) horror te vinden is. De film voelt dan ook een beetje ouderwets aan, en dat heeft zeker niet enkel te maken met het groezelige, grainy filtertje dat Zombie over de film gooit.

Geen Haig meer, die ook kort na het uitbrengen van deze film zou overlijden, maar Brake is een waardige vervangen. Sheri Moon blijft een erg matige actrise, die enkel dankzij een hoop overgave op wat meeval kan rekenen. Gelukkig is er Moseley nog, toch wel de held van deze film.

Redelijk bruut, hard, nihilistisch en anarchistisch, toch niet de kernwoorden die je verwacht van horror films tegenwoordig. En dat maakt het ook wel leuk, want ondanks dat de film af en toe wat sloom is en de horror ook niet altijd even sterk uit de verf komt, zitten er toch een paar scenes in waarvan ik het type wel een beetje gemist heb de laatste jaren.

Heb me er best mee vermaakt. Niet het beste werk van Zombie, maar zit wel bij de beteren.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Ce Magnifique Gâteau! (2018) 3,5

Alternatieve titel: This Magnificent Cake!, 11 januari, 11:37 uur

Tof.

Ik hou best van stop-motion, maar heb het laatste jaar toch ook een hoop povere, vaak Oost-Europese, films gezien die mij een beetje ontnuchterd hebben. Deze weet gelukkig de charme die ik zoek in deze films perfect te capteren. Waarvoor dank aan de makers in ieder geval!

Een geinig uitgangspunt ook. Het koloniale verleden van België is een onderwerp dat niet al te vaak aangesneden wordt in onze fictie, het is ook een geruststelling dat de makers deze kans ook niet puur grijpen om een beetje oud zeer open te gooien en het daarbij te laten.

Vijf korte verhalen die elk gelinkt zijn aan het Belgische koloniale verleden, maar niet specifiek daarover gaan. Vaak kleine verhalen over simpele personages, met een enigszins surreeel verloop. Ondanks dat het budget beperkt zal geweest zijn, ziet het er allemaal uiterst charmant en leuk uit, waardoor de 45 minuten voorbijvliegen.

Leuk filmpje. Grappig, een beetje surrealistisch, droog en een beetje klein drama. Best uniek.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Realms (2017) 2,5

10 januari, 22:15 uur

Weirde film.

Ergens waren nog wel de restanten van een fijne horror film rond, maar de film zelf doet er alles aan om daar afstand van te nemen, zo lijkt het wel. Een eenvoudigere aanpak had deze film veel deugd kunnen doen, maar een onzinnige zoek naar wat originaliteit maakt er een rommeltje van.

Zo is er het eerste half uur, waarbij van horror eigenlijk nog geen sprake is. Een bankoveral, een blik brakke acteurs (zowel de Thaise als de Amerikaanse) en een povere chase. Eens aangekomen bij het horrorhuis krijg je af en toe een dosis tragische CG voorgeschoteld, terwijl de film toch ook laat zien dat het wél gewoon mogelijk is wat sfeer te creëren met belichting en een rookblazertje.

Het plot blijft redelijk warrig en moeilijk doen, zonder echt interessant te worden, het acteerwerk blijft ook storend en het einde is ietwat onbevredigend. Daar tegenover staan enkele sfeervolle scenes en toch best mooi camerawerk af en toe. Had men daar nu gewoon wat meer op gefocused, dan was dit een véél betere film geworden. Maar het mocht niet echt zijn.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Grudge (2020) 3,0

9 januari, 23:12 uur

Franchise vs film.

Toeval of niet, in dezelfde week zag ik de nieuwe Grudge en nieuwe Ring film. De ene een Amerikaanse reboot/remake, de andere een Japanse spin-off, maar veel maakt het eigenlijk niet uit. Beide reeksen kampen met hetzelfde probleem: stuurloze vervolgen die weinig nieuws brengen, maar ook niet de hoogdagen van weleer kunnen doen herleven.

Pesce's The Grudge is een film die hier en daar wel wat andere toetsen legt, maar toch nog steeds erg dicht wil aanleunen bij het origineel. Alleen jammer dat de film uiteindelijk niet echt spannend is, toch dé selling point van de Japanse Ju-On. De opzet is dus vooral vis noch vlees, het uiteindelijke doel wordt niet gehaald.

Maar puur als film zelf vond ik deze film nog wel aardig, vooral dan dankzij de regie van Pesce. Spannend is het niet, sfeervol nog wel. Dankzij de eeuwige regen, degelijk camerawerk, een fijne soundtrack en aardig acteerwerk. Het levert geen hoogstaande cinema op, wel een vermakelijk filmpje met een paar moody scenes in klein Amerika.

Het hangt er dus vanaf wat je van deze film verwacht. Men had er uiteindelijk gewoon veel beter aan gedaan om hier een niet-Grudge film van te maken, dat valt Pesce als schrijver wel aan te wrijven. Als regisseur doet hij het verder wel oké, maar echt opvallend is deze film ook weer niet. Oh, en Shaye hoeft ook even niet meer haar kunstje te herhalen, dat hebben we nu écht wel gezien.

Wat mij betreft gaan deze franchises voor langere tijd de ijskast in. Tot er een nieuwe aanpak is waarbinnen de reeks zichzelf kan vernieuwen, tot er een regisseur komt die écht eens wat anders aandurft of tot er iemand eens een volwaardige ode aan de originelen kan maken. Dit soort halfslachtig aanbreien is het gewoon niet echt.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Arukana (2013) 3,5

Alternatieve titel: Arcana, 9 januari, 09:38 uur

Positieve verrassing.

Had me aan een klasssiek Japans geestenverhaaltje verwacht, maar binnen die niche valt deze film niet meteen. Er wordt hier en daar uiteraard wel wa uit geleend, maar less is more is dit al zeker niet, een slowburner ook niet meteen. De film vliegt er meteen in.

Er zit ook aardig wat extra lore in die niet meteen binnen de klassieke horror niches valt. Wat fantasy elementen die mondjesmaat uitgelegd worden, maar wel al vanaf het begin in de film zitten. Vanwege de snedige editing is het dus aangewezen een beetje op te letten, wat niet alles wordt (meteen) voorgekauwd, waardoor het begin een beetje verwarrend overkomt soms. Zeker geen kritiek, maar wel een vaststelling.

Verder ziet het er visueel ook wel netjes uit. Niet uitmuntend, maar af en toe best fijn camerawerk, grauw kleurgebruik en zoals eerder gezegd, erg vlotjes geëdit. Geen verkeerd horrortje dus. Eentje die makkelijk tussen de mazen van het net glipt (zo blijkt ook, aan het stemmenaantal te zien), maar die toch een iets groter publiek verdient.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Harpoon (2019) 3,5

8 januari, 22:11 uur

Geinig.

Drie vreselijke figuren gaan samen een boottochtje maken. Het duurt niet lang alvorens het vriendschap compleet door de mand valt, en wanneer de boot dan ook nog eens weigert mee te werken is de setup compleet. Deze mix van comedy en horror maakt het zichzelf niet al te moeilijk.

Maar de uitwerking is wel effectief. Ik ben sowieso wel een liefhebber van de combinatie, maar Grant pakt toch uit met een paar puike scenes, vooral wanneer bepaalde scenes zowel op horror als op comedy gebied weten te scoren (bij het proberen afhakken van de arm bijvoorbeeld).

Heel vernieuwend is het niet, maar omdat het toch al zo'n vreselijk volkje is, weet de immer oplopende crisis extra te vermaken. Voice over voegt ook wat humor toe en het einde is passend zwart humoristisch. Geen geniale cinema, wel lekker vermaak dat ook helemaal niet zo lang duurt. Erg fijne filler dus.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Jiang Shi Yi Sheng (1990) 2,5

Alternatieve titel: Doctor Vampire, 8 januari, 09:29 uur

Hong Kong, land van hypes.

Het is een perfect genre paradijs eigenlijk, want telkens wanneer iets wat populairder was sprong de halve filmwereld erop om z'n eigen graantje mee te pikken. Mid-eind jaren '80 oogste Ricky Lau nogal wat lof voor z'n vampieren/comedy/martial arts blend, het is dan ook geen verrassing dat ook anderen ermee aan de haal gingen.

Deze poging van Luk is alleraardigst, als je ten minste de minpunten voor lief neemt. Uiteindelijk staat er bijvoorbeeld wel een horror labeltje bij, maar het is toch vooral een volbloed comedy. Wie hier gore or spanning verwacht zit écht wel verkeerd. De horror bestaat ook vooral uit cheesy pakjes en slechte practical effects, niks om je aan op te warmen als horrorliefhebber.

En de comedy fan moet een beetje tegen de HK stijl van humor kunnen. Vluchtig en vaak erg flauw, maar wél met veel tempo en overgave. Zeker niet alles is raak, maar alles bij elkaar is het wel een leuke bende. Een film voor de liefhebbers van deze niche dus. Geen film die er echt uitspringt, maar wel solide filler die vermaakt zolang het duurt.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Sadako (2019) 2,5

Alternatieve titel: 貞子, 7 januari, 22:38 uur

Nja.

Nieuw boek, nieuwe film. Vraag me af of Nakata 20 jaar geleden zich voor kon stellen dat hij nu nog steeds aan deze reeks zou vasthangen. Al is het nu ook weer niet zo dat hij 20 jaar lang slaafs dezelfde horrorfilm gemaakt heeft. Deze reboot (of whatever) had hij alleen best mogen laten schieten.

Het heet een horror film, maar eigenlijk is het meer mystery/drama, met hier en daar wat klassieke Ringu scenes erin verwerkt. Spannend zijn die al lang niet meer, Nakata lijkt zelfs amper nog moeite te doen om ze spannend te maken. Het is een soort van noodzakelijk kwaad geworden, hij lijkt meer geïnteresseerd in het verhaaltje dat hij hier wil voorschotelen.

Dat is jammer genoeg niet zo héél boeiend. Misschien ook omdat ik de Ringu lore nooit écht gevolgd heb. Ik heb de meeste films dan wel gezien, maar hoe alles juist aan elkaar hangt boeit me niet genoeg om het uit te zoeken. Dus allicht dat ik hier en daar wel wat interessante (?) referenties gemist heb.

Anderzijds staat deze film toch redelijk op zichzelf en zou het mij niet verbazen als hier ook af en toe tegen de vaste lore ingegaan wordt. Hoe het ook in elkaar mag zitten, als losse film is dit niet echt slecht of rampzalig, maar wie zich aan een spannende horror verwacht komt bedrogen uit, en geweldige cinema is het verder ook niet. Simpel tussendoortje dus.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Daim (2019) 4,0

Alternatieve titel: Deerskin, 7 januari, 11:53 uur

Leuk ja.

Dupieux blijft z'n oeuvre verder uitdiepen. Een film binnen zijn ondertussen bekende niche, namelijk absurd en deadpan. Maar dan wel qua structuur net wat anders, zodat het toch weer op een iets andere manier verloopt. Zo zorgt hij er in ieder geval voor dat hij zichzelf niet teveel gaat herhalen.

Op zich zou dat niet eens zo'n ramp zijn, want zoveel van dit soort films zijn er nu ook weer niet. Ik kan ze in ieder geval wel erg smaken. Hou er alleen rekening mee dat Dupieux hier voor een soort van Audition-opbouw gaat, dat wil zeggen een wat tammer eerste deel, om het tweede deel dan iets meer impact te kunnen geven.

Ook niet té veel van verwachten, ondanks wat horror elementen is het niks voor echte gorehounds, maar het einde is toch best bruut en direct bij momenten. Verder ook gewoon erg grappig, met een geweldige rol voor Dujardin. Mooi dat hij ook dit soort dingen wil doen, geeft een acteur toch altijd wat extras.

Erg vermakelijke film dus, maar wel eentje voor een redelijk specifiek publiek denk ik. Dupieux heeft mij in ieder geval verbaasd als regisseur, na Rubber had ik dit echt niet verwacht. Des te leuker natuurlijk.

4.0* en een uitgebreide review

» details   » naar bericht  » reageer  

The Legend of the 7 Golden Vampires (1974) 1,5

Alternatieve titel: The Seven Brothers Meet Dracula, 7 januari, 09:16 uur

Zeer matig.

Hammer en Shaw Bros klinkt op papier als een geweldige combinatie, maar papier houdt vaak weinig rekening met de werkelijkheid. Leuk dat deze twee legendarische studios ooit de handen in elkaar hebben geslagen, maar wie denkt dat je een hoop Britten bij een hoop Chinezen kan gooien en meteen een goeie film krijgt is niet echt op de hoogte van de aanpak in beide landen vermoed ik.

Ook erg raar dat ze aan Shaw Bros kant Cheh Chang hebben gekozen voor de regie (staat niet gecredit, maar was wel co-director), Yuen Chor is normaal toch de man bij Shaw Bros als het om meer fantasy-gerichte films gaat. Maar allicht dat Shaw hier vooral in moest staan voor de martial arts, en daarom Chang een logischere keuze was. Of het kwam gewoon zo uit met de agendas natuurlijk, want Shaw Bros is ook niet meteen de meest artistieke filmboite.

In ieder geval, deze mix van Oosters en Westers werkt eigenlijk voor geen meter. Echte brakke practical effects, pover acteerwerk, erg matige martial arts scenes en twee vampier werelden die maar moeilijk lijken te blenden. Ach ja, zal wel mensen blijven aantrekken puur op basis van de credentials, maar vond hier maar weinig aan te genieten.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Bodies at Rest (2018) 3,5

Alternatieve titel: 沉默的证人, 6 januari, 09:05 uur

Fijn.

Niet zo'n héél opvallende film, het deed me vooral denken aan Die Hard in een Chinees ziekenhuis. Een paar overvallers nemen het gebouw over, een lijkschouwer en z'n assistente moeten het zien te redden met z'n tweetjes. Cue wat spannende scenes.

Originaliteit hoef je hier niet te verwachten, deze film volgt braaf de geijkte paden en lijkt daar ook niet echt van te willen afwijken. Nochthans een regisseur die al vele paden bewandeld heeft (en ook geen Hong Kong native is), dus je zou kunnen verwachten dat hij iets anders te werk zou willen gaan. Maar nee dus.

Wat rest is een erg solide thriller, eentje die punten wint op uitvoering eerder dan creativiteit. Fijn acteerwerk, netjes in beeld gebracht, met hier en daar toch een paar scenes die wat nijpender weten te zijn. Een erg tof tussendoortje dus, niks meer, niks minder.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Jumanji (1995) 1,5

5 januari, 21:50 uur

Mnee.

De reboot films vond ik best vermakelijk, het origineel had ik eigenlijk nog nooit (volledig) gezien. Als kind wel eens zien voorbijkomen op TV, maar na een paar scenes steeds weer afgezet. Het sprak me toen al niet geweldig aan, dat doet het nu nog steeds niet trouwens.

Het spel zelf is eerder vervelend. Teerling werpen en dan steeds weer hetzelfde riedeltje. Veel logica of voortgang zit er eigenlijk niet in, het is eigenlijk maar wat werpen om de film vol te krijgen. Steeds komt er weer een nieuw dier of natuurverschijnsel, waar iedereen dan vol angst op zit te wachten. Een beetje doorspelen had de film een stuk korter kunnen maken, een stuk leuker ook.

Williams is eerder vervelend in z'n rol, maar het zijn toch vooral de érg matige effecten die ervoor zorgen dat het allemaal niet zoveel meer voorstelt. Een cominbatie van houterige praktische effecten en verouderde CG doet het gewoon niet meer. Allicht ook gewoon leuker als je deze als kind ooit gezien hebt, ik vond er in ieder geval niet bijster veel meer aan.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Marriage Story (2019) 1,5

5 januari, 18:26 uur

Weinig boeiend.

Weinig verrassend ook. Baumbach is verre van m'n favoriete regisseur en met een thema als deze is het redelijk voorspelbaar welke kaart hij gaat kiezen. Twee acteurs die héél druk bezig zijn met diep emotioneel te acteren en een regisseur die ofwel niet tussen durft te komen, ofwel zelf halverwege de film al in slaap gesukkeld is.

De personages van Driver en Johansson komen nergens tot leven, het is ook wel moeilijk wanneer het plotje daar weinig ruimte voor laat. Want alles verloopt eigenlijk zoals verwacht. Twee mensen die van elkaar willen scheiden en door het systeem (recht en advokaten) tot een vechtscheiding worden "gedwongen". Althans, zo luidt de nogal simplistische visie van Baumbach in dit verhaaltje.

Er zijn een paar kleine momentjes die weten te ontsnappen aan dit nogal zielloze drama, maar verder loopt de film 132 minuten lang braaf in het gareel. Allicht dat herkenbaarheid een beetje meespeelt voor sommigen, maar ik kon er echt maar weinig interessants in zien. Wel veel voorspelbaar sentiment, ongeïnteresseerde regie en te makkelijk drama.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Die Tomorrow (2017) 2,5

4 januari, 19:48 uur

Beetje teleurstellend.

Deed qua opzet wat denken aan Honey PuPu. Thamrongrattanarit maakt een beschouwing rond het thema "dood", maar doet dat op de Google manier. Een hoop vignettes die weinig samenhangend zijn, maar daartussen nog wat faits divers en andere geinige foefjes zoals een oplopende death counter.

Het probleem bij deze film is vooral dat het voelt alsof Thamrongrattanarit iets te vertellen heeft, maar de film uiteindelijk vooral erg leeg en doelloos aanvoelt. Er wordt maar weinig zinnigs verteld of getoond rond het thema, de slice of life fragmenten voelen ook erg random en wezenloos aan.

Ook het beeldformaat was extreem irritant en waardeloos, de harde cuts naar zwarte schermen met wat informatieve zinnetjes waren ook geen groots succes. Het is een moedige poging om een beetje met vorm te spelen, maar de meeste experimentjes falen toch grandioos. Het is dat het verder nog wel mooi geschoten is, jammer dat het hele beeld daar niet mee mocht gevuld worden.

Mnee, gelukkig duurt het niet al te lang, maar Thamrongrattanarit neemt wat teveel hooi op z'n vork.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Goku Midnight Eye (1989) 3,5

Alternatieve titel: Midnight Eye ゴクウ, 4 januari, 18:40 uur

Best cool.

Het zal niet m'n laatste Kawajiri zijn dit jaar, maar wel één van z'n laatste films die ik nog niet eerder zag. Al is dit toch meer een échte OAV, want de twee delen sluiten verder niet echt op elkaar aan. Sowieso lijkt het ook iets meer op pilots voor een serie ofzo, waarin Goku dan elke week een nieuwe case zou kunnen oplossen. Allicht in de mangas, maar deze OAV reeks pikt er gewoon twee losstaande delen uit.

Het is vintage Kawajiri in ieder geval. Pulp, maar dan wel stijlvol. Scifi, fantasy en horror, over een noir-ish verhaaltje. Coole creature designs, een paar erg gave en gestileerde actiescenes en best bruut allemaal. Dat het plot dan verder niet zo erg veel voorstelt neem ik er graag bij, dan helpt alleen maar méér de focus te leggen op de stijl.

Als geheel is het wat lastig te beoordelen, maar ik vond het gewoon erg cool en stijlvol. Deel 2 iets beter dan deel 1, maar eigenlijk is het geheel wel op niveau. Alleen voelt het alsof je naar random afleveringen uit een groter geheel zit te kijken, die wie een duidelijk afgelijnd geheel wil heeft pech.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Wo He Wo De Zu Guo (2019) 3,0

Alternatieve titel: My People, My Country, 4 januari, 18:39 uur

Iets beter dan verwacht.

Ondanks alle klinkende namen had ik toch niet zo héél veel vertrouwen in een goede afloop hier. En wie niet tegen vlaggengezwaai kan (erg letterlijk zelfs) kan deze film ook maar best links laten liggen. Er wordt hier aardig op de borst geklopt en het scherm kleurt meermaals Chinees rood ... maar onder dat alles zit toch nog steeds een aardige omnibus.

Misschien omdat de film dan wel over enkele grootse momenten in de Chinese geschiedenis gaat, maar uiteindelijk wel daar de "kleine helden" uitkiest. De evementen zijn steeds achtergrondruis, terwijl simpele mensen op hun manier een steentje bijdragen. Ook dat zal wel in het Chinees ideologisch gedachtengoed passen, maar als uitgangspunt voor een reeks kortfilms is het best leuk.

Het helpt ook dat er geen prutsers in de regiestoel zitten. Het oogt allemaal erg netjes, al vond ik het voor een omnibus misschien wel net iets te egaal allemaal. Iets meer variatie in toon en stijl was welkom geweest, al is dit het project daar ook niet écht voor natuurlijk. Maar best uit te zitten, ondanks de lengte. Dit had véél slechter kunnen aflopen.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Daniel Isn't Real (2019) 3,5

3 januari, 22:22 uur

Modern euvel.

Iets wat ik het laatste jaar wel al meer heb gemerkt. Daniel Isn't Real is een film die eigenlijk best veel goed doet. Het ziet er allemaal erg netjes en sfeervol uit, de soundtrack mag er ook zeker weten, de editing is zeker ook niet verkeerd ... maar op de één of andere manier is het geheel niet zo goed als de som van de afzonderlijke delen.

Het is alles bij elkaar dan toch net iets te braaf, misschien omdat ik het gevoel krijg dat de film ook net wat sfeervoller en vooral intenser zou willen zijn dan hij uiteindelijk overkomt. Er zitten zeker gave scenes in, fijne momenten, voldoende originaliteit, maar wanneer het moment daar is om nog dat éxtra tandje bij te schakelen, dan hapert het een beetje, of wordt het net weer wat rustiger.

Dit alles maar om te zeggen dat Daniel Isn't Real een erg toffe film is, maar wat mij betreft net geen meesterwerk. Zeker de moeite voor de horrorliefhebber die weer net eens wat anders wil, of de sfeerliefhebber die graag wat verder in z'n zetel wegzakt, maar bij dit soort films hoop ik dan toch steeds op net wat meer, en dat komt er maar weinig uit de laatste tijd.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Art of Self-Defense (2019) 3,5

2 januari, 22:27 uur

Erg fijn.

Af en toe best grimmig en duister, gezien de ietwat beperkte absurde insteek misschien zelfs net iets té, maar dat vergeef ik een film als deze makkelijk. Erg veel van dit soort films zijn er namelijk niet, dus dan ben ik al lang blij als er weer eens eentje voorbijkomt. En verder pakt Stearns het ook zeker niet slecht aan.

Eisenberg heeft ondertussen toch ook al een indrukwekkende carriere bij elkaar geacteerd. Zit toch vaak in ietwat apartere films die bijblijven, en zelfs al zijn de films wat slechter dan ligt het eigenlijk nooit aan hem. Je moet hem inderdaad een beetje kunnen verdragen, want het is wel een acteur met een kenmerkende stijl, maar ik mag hem wel.

Enige wat ik een beetje miste was dat het nog net wat absurder had gemogen, zeker qua premisse. Op dat gebied is het iets meer een parodie op de hele Amerikaanse karate-hype een paar decennia geleden. Uit dat uitgangspunt puurt Stearns dan wel wat absurde situaties, maar de rest is best geaard. Komt allicht ook wel omdat ik vorige maand twee Dupieux's heb gekeken, die doet "absurd & deadpan" dan ook gewoon net allemaal wat beter dan Stearns.

Maar verder een aangename, lollige en onvoorspelbare film. Geen oerklassieke comedy, maar ook geen film die verdere genreclassificaties nodig heeft wat mij betreft. Gewoon een volbloed en goed uitgevoerde zwarte/absurde/deadpan comedy. Meer van dit graag.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Zatôichi (2003) 4,0

Alternatieve titel: Takeshi Kitano's Zatoichi, 2 januari, 11:47 uur

Fijn herziening.

Erg eigenlijk dat ik in die 16 jaar nog geen enkele andere Zatoichi films gezien heb, er zijn er namelijk genoeg. Maar met reeksen als deze probeer ik ze toch in volgorde te kijken, wat wil zeggen dat ik moet starten in een tijdperk dat mij niet zo ligt. Bond heeft een soortgelijk probleem.

Soit, maakt niet zoveel uit, want hoewel Kitano zich netjes binnen de franchise nestelt, is dit toch ook wel een film die duidelijk van een regisseur met visie komt. De komische stukjes, maar vooral de muzikale stukken, zijn scenes die je (denk ik) niet in de originele reeks zal terugvinden.

Verder is er Kitano zelf natuurlijk, die mooi de balans opzoekt tussen het personage en z'n eigen typische acteerstijl. Kitano's Zatoichi blijft een film met een erg eigen identiteit, die toch ook weer niet al te veel afwijkt van het typischere genrewerk. Een erg fijne oefening in balans die ook 16 jaar later nog steeds veel filmvreugde uitstraalt.

4.0* en een uitgebreide review

» details   » naar bericht  » reageer  

Iron Fists and Kung Fu Kicks (2019) 2,5

31 december 2019, 15:13 uur

Beetje wat ik ervan verwacht had.

Toch wel een beetje vreemd dat een Australische docu zich zo sterk richt op het Westen, en dan met name Amerika. Maar het is een beetje in lijn met het verhaal dat hier verteld wordt. Martial arts wordt superpopulair in Hong Kong, Amerika gaat ermee aan de haal omdat er véél geld mee te verdienen valt.

Er wordt redelijk weinig tijd genomen om alles naar behoren uit te werken, deze docu gaat dan ook in sneltreinvaart doorheen de geschiedenis van de martial arts. Men blijft wel stilstaan bij de bekendere figuren, maar de meeste liefhebbers van het genre zullen hier weinig nieuws te horen krijgen. Behalve dan misschien wat kleinere details, zoals het feit dat men de geluidseffecten live opnam bij de SB films, tijdens het schieten van de scenes. Redelijk hilarisch toch.

Er wordt ook met de nodige zin voor overdrijving gesproken over het genre, maar ook dat is des Amerikaans. Het is allemaal geweldig, zelfs het exploitation gedeelde wordt met veel zwier en voldoenig bovengehaald. Terwijl er toch ook wel een hoop aan te merken valt op het hele genre, dan aan elkaar hangt van het bandwerk en kopieergedrag.

Ach ja, beetje extra erkenning is wel leuk, ook de stukken die focussen op Hong Kong zijn aangenaam (want daar vind je over het algemeen toch niet zoveel over), maar verder is het vooral een introductiedocu geworden, die het niet altijd even nauw neemt met de realiteit.

2.5*

Edit: trouwens ... overdubbing van Chinese interviewees en gedubde versies van films? Redelijk triest.

» details   » naar bericht  » reageer  

Gui Ma Tian Shi (1984) 3,0

Alternatieve titel: Taoism Drunkard, 31 december 2019, 09:22 uur

Als het weird mag zijn.

Een film die met niet al te veel budget is gemaakt. Trouwens ook niet met al te veel kunde. Het acteerwerk is echt wel brak, de film oogt erg rommelig en props zijn op het niveau schooltoneel. Zilverpapieren zwaardjes enzo. Daar moet je echt wel een beetje tegenkunnen bij het kijken van deze film.

Daar tegenover staat dat de regisseur verder blijkbaar geen enkele beperking had bij het maken van deze film. Hij ruilt het gebrek aan budget in voor creatieve vrijheid en weet zo één van de mafste martial arts films te maken die ik al gezien heb. En dat zijn er ondertussen toch wel wat.

Het is amper bij te houden wat voor onnozelheid je voorgeschoteld krijgt, al was voor mij de wandelende ketel toch wel het hoogtepunt. Wat een geniaal personage Verder een film die je vooral zelf moet ontdekken. Doet me wat denken aan films als Hausu, niet bepaald sterk gemaakt, maar zo batshit crazy dat het wel vermaakt.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Hako (2002) 3,5

Alternatieve titel: The Box, 30 december 2019, 09:24 uur

Fijne Nakajima.

Beter dan z'n vorige, iets minder dan z'n laatste. Leuk om een regisseur als deze te zien groeien, wel érg jammer dat hij dan na 3 films weinig tot niks meer van zich laat horen. Toch een regisseur waar ik erg graag nog wat meer van gezien zou hebben. Maar misschien heeft hij nog wel een comeback gepland.

Deze film oogt in ieder geval wel iets beter dan z'n eerste, al vind ik het dan nog steeds erg jammer dat het in 4:3 geschoten is. Blijft een wat lelijk formaat. Verder ziet het er gelukkig wel erg netjes uit. Bruut en contrastrijk zwart/wit, mooi camerawerk en af en toe ook best abstract.

Ook de muziek voegt veel sfeer toe. Lekkere ambient, als ik het goed gezien heb ook door Nakajima zelf geschreven. Verhaaltje is verder wat bijkomstig en ook niet bepaald coherent. Is niet zo erg in dit soort films vind ik, zij die van symboliek houden kunnen er voldoende uithalen, zij die het van de sfeer moeten hebben komen ook niks tekort. Enkel de liefhebber van puur verhalende cinema kan deze maar beter links laten liggen.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Gisaengchung (2019) 3,0

Alternatieve titel: Parasite, 29 december 2019, 20:56 uur

Wel oké.

Eigenlijk aan m'n stand verplicht om "de beste film van het jaar" toch maar een keer te kijken, nu het een Aziatische blijkt te zijn. Bong is ook geen erg slechte regisseur, maar Zuid-Korea zal wel nooit m'n favoriete filmland worden. Dat blijkt ook deze keer maar weer.

Het ontgaat mij echt hoe deze film aan al die hype en accolades komt. Ik vond het best aardig allemaal, maar nergens opvallend, nergens uitzonderlijk, nergens verrassend. Na een kwartiertje is wel duidelijk hoe het eerste uur zich zal voltrekken, daarna zwalpt de film een beetje alle kanten uit zonder echt erg interessant te worden.

Acteerwerk is wel aardig, visueel is het gewoon oké. En echt vervelen doet het ook weer niet, maar een beetje spannend of onvoorspelbaar is het ook nergens. Daarom eigenlijk ook een half uurtje te lang, filmpjes als deze mogen best wat compacter zijn, want veel hebben ze toch niet te vertellen.

Benieuwd of er erg veel van zal bijblijven. Heb me niet verveeld en het is kundig gemaakt, maar daar is alles ook wel mee gezegd. Ik vraag me af wat voor films mensen een heel jaar zitten te kijken als dit er als beste uit komt rollen.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Cats (2019) 2,5

28 december 2019, 22:13 uurDat critici tegenwoordig écht niet meer serieus te nemen zijn wist is al een tijdje, dat ze elkaar maar al te graag naapen is ook geen verrassing meer. Dat de éne de andere dan probeerde te overtreffen met een nog lagere score of nog straffere negatieve kritiek ... ach ja, die mensen moeten ook hun geld verdienen, maar met film kritiek heeft het nog maar weinig te maken.

Musicals zijn m'n ding niet, ook bij deze film is dat er echt niet beter op geworden. En dit is ook écht een volbloed musical, want 75% van de film is introductie van personages door middel van liedjes. Het verhaal is erg beperkt, veel drama of progressie zit er ook niet in. Je krijgt nummer na nummer voorgeschoteld, en dan eindigt het op de meest voorspelbare manier.

Maar toch, hulde aan Hooper, want de keuze om te gaan voor een weirde mix van mens, kat en furry is geniaal. Het is de uncanny valley van uncanny valley. Het ziet er niet uit, maar toch kan je je ogen er niet vanaf houden. En Hooper gaat er ook vol voor. Rebel Wilson die krols aan haar dijen ligt te krabben, Ian McKellen die uit een bordje water zit te slurpen, Judi Dench die poogt te zingen en Idris Elba die als naakt-bruine furry z'n ding doet ... het is niks minder dan hilarisch en weird.

Je houdt het niet voor mogelijk dat ze dit in een groots opgezette commerciële film hebben durven doen, maar een beetje weirdness moet zo snel mogelijk neergehaald worden. De filmliefhebber grijpt liever terug naar herkenbaarheid en comfort dan eens iets geks te willen zien.

Een grotere musical liefhebber ben ik van deze film niet geworden, maar ik wou dat men meer films als deze durfden te produceren, daar wil ik dan wél graag een keer voor naar de bioscoop.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Code 8 (2019) 2,5

28 december 2019, 14:28 uur

Erg matig.

Met name de mix van scifi en het superheldengebeuren zorgt ervoor dat deze film al snel aanvoelt als een TV pilot eerder dan een echte film. Sowieso geen geslaagde mix vind ik, maar binnen een film van 100 minuten ook niet echt voldoende tijd om het plotje en de personages eer aan te doen.

Het vervalt dan ook al snel in "mutants" met simpele krachten als vuur, electriciteit etc etc.En dan uiteraard een plotje waar de "gewone" mensen de mutants proberen te beheersen met wat leglislatie en extra blauw op straat. Erg origineel is het in ieder geval niet.

De effecten zijn nog best aardig, het acteerwerk is echter ietwat ondermaats en ook het plotje wil niet echt pakken. Wat rest is een kort genrefilmpje dat poogt iets anders te brengen, maar zich beter wat op de stilering had gericht in plaats van de premisse. Eentje om snel weer te vergeten, maar voor een keertje te kijken nog wel net te doen.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Widow's Walk (2019) 1,5

27 december 2019, 22:48 uur

Zéér matig.

Een film die erg hard probeert een arthouse drama met horror elementen te zijn, maar in beiden niet echt slaagt. Nochthans aan goede bedoelingen geen gebrek, maar het lijkt erop alsof regisseuse Boyd veel lijkt te kopiëren, zonder de ziel ervan te begrijpen.

Veel shots van landschappen, maar de editing is best brak. Eens dat troosteloze omgevingen en wat droevige muziek kunnen bijdragen aan de sfeer, maar dan moet je er verder ook wat mee doen. En daar draait het al redelijk snel de soep in.

Acteerwerk is matig, de horror komt ook voor geen meter uit de verf. Wat geesten die nooit eng zijn, een uiterst voorspelbaar twistje en een achtergrondverhaaltje zoals er honderden zijn. Mnee, deze film komt eigelijk nooit op gang en mist alle effect. Ondanks goeie bedoelingen, maar daarmee maak je geen leuke film mee.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Denei Shoujo Ai (1992) 2,0

Alternatieve titel: Video Girl Ai, 27 december 2019, 22:36 uur

Erg matige herziening.

Behalve de laatste aflevering dan, die springt er echt wel positief uit. Lekker weird en over the top, zoals anime eigenlijk wel op z'n best is. Wie de eerste vijf afleveringen geweldig vond zal zich er vast aan storen, want de stijlbreuk is toch best stevig, maar ik vond het een verademing.

De eerste vijf afleveringen waren mij namelijk wat te melig. Vroeger kon ik er iets makkelijker naar kijken, ondertussen heb ik dit soort onzin iets teveel gezien denk ik. Klassieke anime typetjes, wat ecchi grapjes die telkens weer op hetzelfde uitdraaien en wat flauwe liefdesperikelen.

Ook de animatie is toch eerder doorsnee te noemen. Wel een ietwat aparte tekenstijl hier en daar, maar dat het budget voor deze OAV beperkt was is duidelijk. Zo'n laatste aflevering compenseert dat dan nog een beetje, maar het eerste deel was mij gewoon wat te soft en doorsnee.

Vond dit vroeger duidelijk leuker. Nog wel te zien tegenwoordig, al is het maar omdat de afleveringen kort zijn en het einde ten minste overtuigt, maar zou het denk ik mensen niet zomaar meer aanraden om te gaan kijken.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

All Is Bright (2013) 2,0

27 december 2019, 17:29 uur

Njah.

Als kerstfilm zou ik hem sowieso niet promoten, daarvoor is deze dramady toch veel te donker. Oké, het gaat dan over twee arme nobodies die kerstbomen proberen te verkopen, maar daar eindigt het ook wel zo'n beetje met de kerstsfeer.

Als dramady mist deze film vooral de nodige comedy. Het is een nogal norse, naargeestige bedoening. Ik zie de humor op zich wel, maar ze is eigenlijk nooit grappig. Komt vooral omdat de nevenpersonages niet echt goed uit de verf komen.

Rudd en Giamatti doen het wel best goed, maar de film speelt jammer genoeg niet in hun kaart. Vond het een redelijk saaie film, die hier en daar wel een klein lichtpuntje vertoont, maar eigenlijk nooit in vlam weet te schieten. En het einde helpt ook al niet mee. Mnee, geen beste gok dik.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Tsumi toka Batsu Toka (2009) 4,0

Alternatieve titel: Crime or Punishment?!?, 26 december 2019, 12:13 uur

Zo fijn.

Jammer dat deze film nooit echt doorgebroken is, vooral omdat deze toch niet zo heel moeilijk te verkrijgen is. En het is het type film dat het toch best goed deed, voor mensen hun interesse in de Japanese cinema weer verloren hebben

In ieder geval voor de liefhebbers van Satoshi Miki en films als Taste of Tea een fijne aanrader. Kera doet het volgens het boekje, maar ook wel gewoon erg goed. Grappige typetjes, maffe verhaallijnen, lollige details. Misschien net iets te lang, maar dat heb je al snel met films waar verschillende verhaallijnen door elkaar lopen.

Fijn filmpje voor de liefhebber dus. Aanradertje voor mensen die van Japanse comedy houden én die daarvoor niet meteen aan de download willen of superdure Japanse DVDs willen importeren. Moeten er toch meer zijn dan 4 denk ik zo.

4.0* en een uitgebreide review

» details   » naar bericht  » reageer  

The Bells of St. Mary's (1945) 1,5

25 december 2019, 23:01 uur

Hier en daar tegengekomen als kerstfilm.

Niet zo heel veel kerst in deze film, wel een beetje sneeuw. Maar het zal wel het redelijk opgewekte karakter en de overvloedige feelgood zijn die deze film tot een goede optie voor kerst maken. Vond het alleen toch net allemaal iets té week en mak. Ondertussen is het toch wel érg oubollig geworden.

Hier en daar wel een opgewekte scene, maar echt geweldig is het nergens en met een speelduur die over de twee uur gaat is het toch allemaal net wat te min. De film is erg gezapig, het beetje drama dat erin zit wordt wel erg makkelijk opgelost en de personages zijn net allemaal iets te lief en aardig.

Bergman vind ik ook een grijze muis. Ik heb haar toch al een aantal keer in een film gezien, maar ik zou haar nog steeds niet herkennen denk ik. Crosby is beter, de rest van de cast hangt er maar vooral een beetje bij. Een dik half uur korter, en hier en daar toch net iets snediger. Maar dat hoort niet echt bij zo'n commerciële Hollywood klassieker als deze natuurlijk. Gewoon mijn ding niet zo.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

A Muppet Family Christmas (1987) 2,0

25 december 2019, 18:51 uur

Vond dit toch iets minder.

Muppets + Sesame Street + Fraggle Rock. Gooi de hele hoop bij elkaar en laat ze wat liedjes zingen. Zo krijg je natuurlijk makkelijk 3 kwartier vol, de vraag is of het ook erg leuk is allemaal. Ik vond het eigenlijk iets te karig, vooral ook net niet grappig genoeg.

Geinig idee natuurlijk om deze drie reeksen bij elkaar te kappen, maar veel meer dan wat drukte is het niet. De grapjes zijn zelden grappig, personages krijgen amper ruimte en de kerstliedjes zijn ook allemaal van het overbekende soort.

Als kerstspecial op de achtergrond zal het wel redelijk geslaagd zijn, maar om echt met het volle verstand naar te gaan zitten kijken biedt deze gewoon iets te weinig. Een wat strakkere regie, betere humor en net iets meer ruimte voor de verschillende personages had het ongetwijfeld wat beter gemaakt.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Emmet Otter's Jug-Band Christmas (1977) 2,5

25 december 2019, 13:21 uur

Best wel schattig ja.

De Henson/Oz magie is zeker wel aanwezig, maar los daarvan is het toch ook een beetje een goedkope productie geworden. De film werkt eigenlijk ondanks de wat beperkte uitvoering, de charme die Henson aan het poppenwerk weet mee te geven is gelukkig net voldoende om dit filmpje te redden.

Een korte intro door Kermit, en misschien een cameo links en rechts (maar zo bekend met het werk van Henson/Oz ben ik dan ook weer niet). Verder staat dit volledig op zichzelf. Een arm ottergezin aan een riviertje heeft het niet makkelijk, mama otter doet er alles aan haar zoon een mooi cadeau te geven, zoon idem dito.

Het verhaaltje stelt niet zo heel veel voor, maar wie van poppenanimatie houdt zal hier genoeg charme vinden om de 50 minuutjes vlot door te komen. Zeker geen grootse film, maar voor deze periode zeker goed te doen. Zou best wel iets bekender mogen zijn, want binnen het kerstaanbod zeker geen slechte keuze.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Deck the Halls (2006) 1,5

23 december 2019, 22:39 uur

Erg magere comedy.

Het helpt sowieso niet dat zowel Broderic als DeVito hier redelijk onuitstaanbaar zijn. Beiden zijn erg vervelend in hun rol, hun vete kon me ook compleet gestolen worden. Qua setup gewoon helemaal niet geslaagd, veel meer is er natuurlijk ook niet in dit soort filmpjes.

Verder ook wat irritante bijrollen, maar je kan niet alles op de acteurs steken. De humor is ook redelijk vervelend. Het is een beetje alsof je naar Home Alone in de '00s zit te kijken, maar dan met alleen maar volwassenen. Geen idee wie dat een leuk idee vond.

De regisseur leek het zich verder allemaal niet zo aan te trekken. Functionele regie en daar houdt het ook mee op. Een erg matige comedy, die zich met wat kerstversiering probeert te vermommen als kerstfilm. Geen film die ik ooit nog hoop opnieuw te kijken.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Mickey's Once upon a Christmas (1999) 1,5

Alternatieve titel: Kerstverhalen van Mickey en Zijn Vriendjes, 23 december 2019, 17:21 uur

Matige collectie.

Drie shorts die elk een eenvoudig kerstverhaaltje brengen, sommigen gebaseerd op bekendere verhalen (het Groundhog Day principe wordt weer een keer bovengehaald bij de eerste). En dan overgoten met een stevige, romige Disneysaus.

Het is wel duidelijk het modernere Disney werk, dat betekent nog wat cleaner en nog wat meer opgekuist qua visuele stijl. Het gebeurt niet vaak, maar bij Disney kan ik dan toch net iets meer met de classic look, dus dat miste ik hier wel een beetje.

Weinig charme dus, visueel ook redelijk goedkoop en ook de kerstverhaaltjes weten maar matig te overtuigen. Zo rond deze periode is het dan nog wel gepast en kijkbaar, maar er zijn toch betere keuzes te maken denk ik. Een matige anthology, al ben ik sowieso niet het doelpubliek van dit soort films natuurlijk.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Kazoku no Kuni (2012) 3,0

Alternatieve titel: Our Homeland, 23 december 2019, 15:08 uur

Best aardig.

Maar ondertussen zoveel Japanse dramas gezien dat het ook een beetje een onopvallend filmpje is geworden. Ik vrees er vooral voor dat de regisseur het gevoel had dat het onderwerp wel voldoende zou zijn, maar dat was het voor mij toch niet helemaal.

Het is ook niet de eerste film over "Koreanen in Japan" die ik zie, de meeste van dat soort films gaan ook een soortgelijke richting uit. Deze is dan wel net iets anders, al is het maar omdat er ook een Noord-Koreaanse angle is, maar uiteindelijk maakt het niet zo'n groot verschil.

Vooral jammer dat het audiovisueel iets te braaf blijft. Niet dat het erg slecht is, maar wel braaf en verwacht. Acteerwerk is wel op niveau, met weer maar eens een sterke rol voor Ando, maar jammer genoeg lijkt ze steeds de wat mindere projecten uit te kiezen. Zo gaat haar talent toch een klein beetje verloren.

Slecht is het zeker niet, wel wat onopvallend en gewoontjes. Een degelijk Japans drama, niks meer, niks minder.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Love the Coopers (2015) 2,5

Alternatieve titel: Christmas with the Coopers, 22 december 2019, 16:36 uur

Degelijke kerst comedy.

Ik had de indruk dat deze film erg graag een ensemble film wilde zijn. Een hoop bekende namen op de poster, elk met hun eigen verhaallijn, en een einde waar alles zo'n beetje samenkomt. Maar op de één of andere manier wil het dat toch niet echt worden.

Misschien omdat het te duidelijk over één familie gaat, of misschien omdat de verhaallijnen ook wel erg dicht bij elkaar aanleunen, maar dit is voornamelijk een redelijk simpele en pure kerst comedy geworden. Uiteraard met wat drama halverwege, maar ook met een happy end en veel kerstsfeer. Zoals het hoort bij dit soort filmpjes.

En ondanks dat het niet meteen mijn meest geliefde genre is, doet de film het ook niet erg slecht. Mede door een redelijke cast, die het allemaal net iets behapbaarder maakt. Geen grootse film, maar voor een keertje, en zeker dan tijdens deze periode, geen slechte keuze. Zolang je maar weet wat je voorgeschoteld krijgt.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Yummy (2019) 3,5

21 december 2019, 22:24 uur

Fijn.

Laat 2020 het jaar worden dat genre cinema de filmvreugde terug claimt. De laatste 10 jaar is jan en alleman bij de genrecinema te leen gegaan, het resultaat is dat het allemaal wat trager, serieuzer, maatschappijkritischer en blah blah blah geworden is. De pure fun is er een beetje uitgegaan, met name in het zombiegenre heeft er sterk onder te leiden gehad, met een serie als The Walking Dead als trieste dieptepunt.

Dat is iets wat érg sterk opvalt tijdens het kijken van Yummy, een horror filmpje dat zich van heel die "genre met meerwaarde" hype geen bal aantrekt. Een simpel uitgangspunt, wat stompzinnige humor erbij en dan goed 75 minuten door de bloederige zombies heenploeteren. Het voelt zowaar verfrissend aan, terwijl het toch vooral teruggrijpen is naar de oude opzet, maar dan op een iets modernere manier uitgewerkt.

Het moet gezegd dat de gore er best goed uitziet, dat er wat lekker smerige scenes inzitten en dat ook de humor erg goed uit de verf komt. Het verhaaltje stelt niks voor en ook het acteerwerk is zeker niet van het hoogste niveau, maar dat boeit weinig als er weer een stukje smerigheid in de kijker gezet wordt. Vingers die afgesneden worden, ribbenkasten die opengebroken worden, zombies die zichzelf zitten opsmukkelen ... mnee, de liefhebber van wat gore en humor komt echt wel aan z'n trekken hier.

Misschien voegt de film net iets te weinig toe aan het genre, naast een Braindead hoef je deze niet te leggen, maar het is een brokje oversneden filmplezier, het soort dat je eigenlijk nog maar héél weinig terugziet tegenwoordig. In die zin gewoon érg leuk om een keertje gezien te hebben (bij ons was de zaal gelukkig wel redelijk gevuld), hopelijk een voorbode voor de genre cinema in 2020.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Man Who Invented Christmas (2017) 3,5

21 december 2019, 15:10 uur

Verrassend leuk.

De laatste tijd worden er wel meer films gemaakt over schrijvers, vaak ook over het schrijven van hun meest populaire boek. Deze film past perfect in dat rijtje, maar werkt tegelijkertijd ook als een soort van alternatieve versie van het bekende verhaal. Dat maakt het toch net wat leuker.

Geen erg dure film denk ik, maar de middelen worden wel goed aangewend. Visueel zit het er netjes uit, met een redelijk duister maar sfeervol en stomerig 19e eeuws London. Acteurs doen het ook best naar behoren en de mix van biografie en A Christmas Carol werkt ook best goed, al is het maar omdat je niet wéér datzelfde bekende verhaal doormoet.

Beetje apart dat deze film niet wat breder is doorgebroken, al komt dat waarschijnlijk omdat er geen grote Hollywood studio achterzit. Ik vond het in ieder geval een geslaagde mix. Er zit een aardig tempo in, het oogt erg sfeervol en de link met het boek is er voldoende, zonder dat het een complete kopie wordt. Perfect filmpje voor deze tijd van het jaar.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

American Pie (1999) 1,5

20 december 2019, 16:03 uur

Njah.

Ooit wel al eens gezien, maar vond er toen niet veel aan. Als één van de weinigen blijkbaar, wat ondertussen is dit toch een stukje onverwacht cultureel erfgoed geworden, met een aantal scenes die de filmgeschiedenis zijn ingegaan. Dus nog maar eens een kans gegeven.

Het blijft een erg magere film wat mij betreft. Vervelende personages, weinig geslaagde grappen en de regie van de Weitz broertjes is ook niet echt iets wat bijblijft. Er zijn die paar scenes waar iedereen het steeds over heeft, maar zelfs die stellen niet veel voor.

Rest een korte speelduur en een vlot tempo. Maar hoe deze film zo bekend is geworden en waarom er zoveel sequels/spin-offs van gemaakt zijn is mij een compleet raadsel. Veel meer dan een goedkope comedy met oubollige humor zie ik er niet in.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Uchû Senkan Yamato (2010) 3,0

Alternatieve titel: Space Battleship Yamato, 20 december 2019, 15:08 uur

Best doenbaar.

Japan en groots opgezette scifi zal wel nooit een echte goeie match worden, maar naar omstandigheden is dit nog best een aardig filmpje geworden. Ik ben niet echt vertrouwd met de originele series, maar dat hoeft ook niet, de verhaallijnen van dit soort films zijn nu eenmaal niet zo heel moeilijk te volgen.

De CG is erg wisselend, ook de settings zien er niet altijd even geweldig uit. En qua drama wordt er ook wat teveel speelduur gespendeerd aan onbenullige dingetjes. Daardoor is de speelduur ook iets te lang. Maar uiteindelijk zit dat de rest van de film niet zo héél erg in de weg, en gelukkig is die best kijkbaar.

Want de avontuurlijke kant komt toch nog best goed uit de verf en ook qua designs valt er best wat te genieten. Zo'n Yamato schip in space oogt een beetje vreemd, maar tegelijkertijd is het toch ook wel weer cool. Degelijke filler dus. Geen film om écht aan te raden, maar ook niet vervelend om een keertje gezien te hebben.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Hura Gâru (2006) 3,0

Alternatieve titel: Hula Girls, 19 december 2019, 22:11 uur

Beetje beter dan verwacht.

Al moet je er ook niet al te veel van verwachten, uiteindelijk is dit toch vooral formuliewerk. Zo eentje waar een (sport)team waar je geen vijf cent voor zou geven het toch weet te maken, op hun eigen manier. Met op het einde de wedstrijd/het optreden waar men de hele film lang voor getrained heeft.

De film houdt zich erg netjes aan de regels van het genre, het is de regie van Lee die het net allemaal wat beter te verteren maakt. Het oogt allemaal net iets strakker en opvallender dan z'n soortgenoten. Ook wel mede door een aparte setting (hula dansers in een mijnwerkersdorpje en fijn acteerwerk.

Minder is het overdreven sentiment en de extreme voorspelbaarheid van de film. Het leunt ook tegen de twee uur aan, wat veel te lang is voor een eenvoudig niemendalletje als dit. Met wat knip- en schaafwerk had het best nog wat beter gekund, maar gezien het genre valt er niet zoveel te klagen.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

You Better Watch Out (1980) 2,0

Alternatieve titel: Christmas Evil, 19 december 2019, 16:36 uur

Een raar beestje.

Een echte slasher is het inderdaad ook niet, wat het dan wel is valt moeilijk te omschrijven, vooral omdat er nogal wat mislukt in deze film. De motivatie van de personages lijkt nergens op, het acteerwerk is doorgaans onder de maat en een aantal erg vreemde scenes (een meute met fakkels ... ehm?) maken het tot bijna een absurde film.

Maar Maggart doet het gelukkig nog wel naar behoren, waardoor in ieder geval de gestoorde Kerstman wél goed uit de verf komt. De redenen waarom hij zo is doorgedraaid mogen dan wat onnozel zijn, zijn personage is wel degelijk best eng, zonder daarbij echt veel horrorzaken te moeten opzoeken.

Daarnaast valt ook de geweldig lawaaierige soundtrack nog op. Niet bepaald mooi, wel apart en bij momenten ook nog wel effectief. Verder een goedkope productie jammer genoeg. Het is niet dat Jackson geen talent had, maar te weinig om een solide film te maken. Raar filmpje dit.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Tekken (1998) 1,5

Alternatieve titel: Tekken: The Motion Picture, 18 december 2019, 23:47 uur

Niet best.

Maar nu ook weer niet zo slecht als de 0.5* die hier stonden. Ondertussen heb ik wat meer gezien, ben ik daardoor denk ik ook wel net iets milder geworden. Want in vergelijking met de groten uit het genre is dit echt wel een goedkope en triestige bedoening, maar puur op eigen waarde geschat valt het ergens nog wel mee.

Komt omdat het toch redelijk kort is en het ergens nog wel een beetje weet te vermaken. De tekenstijl is beperkt, de animatie karig en het plot stelt echt niks voor. Op de één of andere reden eindigen dit soort films toch steeds op een eiland waar enkele vechters het tegen elkaar opnemen. Maar een aantal geinige personages (zoals de dinos en de kangoeroe) maken het een beetje leuker.

Verfilmingen van 1-on-1 fighting games, een goede combinatie is het nooit geweest. Ook deze Tekken is eigenlijk maar moeilijk aan te raden, maar wie ergens een gaatje van een uur te vullen heeft kan het nog veel erger treffen. Zolang je maar niet al te veel verwacht van deze film.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Fun & Fancy Free (1947) 2,0

Alternatieve titel: Vrij en Vrolijk, 18 december 2019, 22:27 uur

Matig.

Ik vind de Disney films vaak beter te verteren als omnibus films van kortfilms, dus op zich had ik nog wel enige verwachting hier. Al gaat het dan maar om twee films, waar meteen ook het eerste probleem ligt. De 30 minuten zijn net wat te lang voor beide kortfilms.

Bongo is voor even geinig, maar alles wordt redelijk lang uitgerokken en eigenlijk is er maar amper verhaal. Bij Mickey & the Beanstalk is het probleem vooral dat dit verhaal al zoveel maal verteld is, dat het gewoon een beetje gaat vervelen als er verder niet zo heel veel te beleven valt.

De stukjes met Cricket tussendoor zijn ook niet echt geweldig, maar de live action bits waren wel grappig. Nogal weird en on-Disney ook, allicht dat het daarom wel leuk was. Vage poppen en een beetje directere humor. Al bij al geen drama om een keertje te kijken, het duurt niet lang en hier en daar zit er wel een leuke scene, maar echt hoogstaand vond ik het toch niet.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Love Actually (2003) 2,0

18 december 2019, 17:34 uur

Typische ensemble film.

Eigenlijk zou je het daarbij kunnen laten, want dit soort films brengen toch meestal gewoon meer van hetzelfde. Een hoop bekende gezichten, verhaallijntjes die allemaal sterk op elkaar lijken en steevast een happy end kennen, wat geharrewar tussen de verschillende personages en wat oversteekjes zodat iedereen elkaar toch op de één of andere manier blijkt te kennen.

Voeg er wat kerstnummers, een kerstsetting en wat Britse charme aan toe en je hebt een film die gemaakt lijkt om in kerstlijstjes op te duiken. En zo geschiedde ook, deze is blijkbaar erg populair onder de echte kerstliefhebbers. En het is echt niet moeilijk om te zien waarom.

Mijn ding zal het niet snel worden, maar verder is het ook geen echte ramp om een keer gezien te hebben. Vooral dan vanwege het Britse karakter denk ik, dit in Amerika en er kan zo nog een extra ster af. Ideale film voor deze periode dus, maar echt gecharmeerd was ik nu ook weer niet. Daarvoor is het toch net allemaal iets té veel afhankelijk van z'n eigen formule.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Cinderella (1965) 0,5

Alternatieve titel: Rodgers and Hammerstein's Cinderella, 17 december 2019, 22:05 uur

Toegevoegd op Amazon Prime.

In Amerika is de situatie vast anders, maar hier betekent het dat de kans érg groot is dat je één of ander ultragoedkoop dingetje voorgeschoteld krijgt. Maar ach, Rogers deed mee en musicals worden hier wel geapprecieerd, dus waarom geen kans wagen.

Wel, omdat het echt aan alle kanten rammelt met deze film. De decors zijn niveautje schooltoneel, het camerawerk is allesbehalve dynamisch, de kostuums komen uit de carnavalwinkel en de acteurs zijn echt vreselijk gecast. Eén van die stiefdochters leek me zelfs ouder dan haar moeder.

Komt daar nog eens bij dat Warren naast een vreselijk dom wicht ook geen halve noot kan zingen. De liedjes halen dan wel een doorsnee musical niveau, de zang zelf is vaak niet aan te horen. En wat rest er dan? Het Cinderella verhaaltje, ondertussen wel bekend denk ik zo. Mnee, deze film kan je echt met een gerust hart skippen, of je moest echt van FOUT houden, dan valt er best nog wat te lachen. Enige kwaliteit is echter volledig afwezig.

0.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Mukidashi Nippon (2005) 3,0

Alternatieve titel: Bare-assed Japan, 17 december 2019, 09:09 uur

Typische Ishii vooral.

Het stukje humor is er wel, maar je moet eerst door een hoop bitterheid en drama heenkijken. Het is vooral de visuele droogheid van Ishii die het wat grappiger maakt, maar ik zou me nier verbazen als de meerderheid de humor niet eens herkent in deze film.

In z'n latere films is het allemaal ook wel nét iets subtieler, hoewel er aan de basisformule eigenlijk nooit veel veranderd is. Ishii is zo iemand die doorheen z'n carriere steeds weer hetzelfde soort film gemaakt heeft. Daarbij is zijn kwaliteit ook altijd redelijk stabiel geweest, al merk je hier wel dat dit één van z'n eerste films was. Het is nog net allemaal wat ongepolijster.

Maar voor de liefhebber wel een leuk filmpje natuurlijk. Goed geacteerd, droog gebracht, maffe personages, zuur drama maar toch met een vreemde, positieve gloed. M'n favoriete Japanse regisseur zal het nooit worden, maar solide films maakt hij eigenlijk altijd wel. Voer voor de liefhebber dus.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Villains (2019) 3,5

15 december 2019, 21:50 uur

Erg vermakelijk.

Niet het meest originele verhaaltje natuurlijk ... twee dieven die een huis binnendringen en dan merken dat de bewoners nog een stuk zieker zijn, maar Berk en Olsen weten er goed weg mee, al mogen ze hun cast ook erg dankbaar zijn.

Niet alleen Skarsgård en Monroe doen het voortreffelijk, ook Baumgartner en Sedgwick zijn perfect in hun rol. De eerste twee als naïeve gangsterstelletje, de andere als weird koppel dat ergens in de jaren '50 in blijven hangen. Wat volgt is dan ook een erg leuke stand-off.

Ik hou sowieso wel van wat zwartere humor, zo heel vaak kom je die toch niet tegen in films. Des te fijner wanneer het goed uitgevoerd wordt. Deze film duurt niet te lang, kent een paar leuke twistjes en is gezellig gestoord, zonder daarbij echt over the top te gaan. Geen totaal uitzonderlijke film, maar wel eentje die er bovenuit steekt.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Young Guns (1988) 1,0

15 december 2019, 16:28 uur

Wat een troep.

Nu ben ik al niet de grootste western (of 80s fan), ik herinnerde me dit ergens toch nog als een degelijk filmpje. Vroeger wel eens op TV gezien, maar ik vermoed dat ik een paar films door elkaar heb gehaald, of dat m'n smaak toch écht wel serieus veranderd is, wat dit was niet om aan te zien.

De acteurs zijn echt wanstallig, het plotje is vreselijk saai, de actie is ook niet om aan te zien. En dan heb je nog de muziek, die écht als een tang op een varken slaat. Ik moest er af en toe om lachen, en ik denk niet dat het echt de bedoeling was. Niet dat de film erg serieus bedoeld is, maar op de momenten dat de film dan grappig poogde te zijn, bleef mijn smile jammerlijk achterwegen.

Mnee, geen idee wat ik hier dan vroeger precies leuk aan vond. Een erg povere western, die enkel voor de echte fans (of de die-hard 80s fans) kijkbaar is. De rest mag gewoon overslaan ... of hem toch een keertje proberen, zodat het gemiddelde hier hopelijk wat realistisch wordt, want dit is toch echt wel prul.

1.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

6 Underground (2019) 3,5

15 december 2019, 15:21 uur

Leuke Bay.

Fijn om eens een échte dure blockbuster op Netflix te zien, da's toch een type film dat ze nog niet echt in het rek hadden liggen. Geen beter figuur dan Michael Bay voor zo'n klusje, hij is één van de weinigen die ook écht zichtbaar wat met budget weet te aan te vangen, zonder daarbij zichzelf te verliezen.

Deze film is dan ook vintage Bay, en daar is hij duidelijk ook zelf trots op. De eerste 20 minuten opent met een redelijk weergalloze actie scene, eentje die jammer genoeg niet meer overtroffen wordt verder in de film, maar wel meteen de toon zet. Realisme hoort niet thuis in deze film, alles staat in functie van coole actie. En terecht ook, menig regisseur (of zeg maar studio) die daar een voorbeeld aan kan nemen.

Ook de actie in Hong Kong en het ficitieve Turgistan (wat was toch?) mogen er zijn, ze weten alleen niet écht die adrenaline te halen. Wel nog veel leuke en grappige details, ook verrassend bruut trouwens. Dat is iets wat wel een beetje nieuws is in Bay's films. Alles laten ontploffen vindt hij duidelijk leuk, lijken wat minder.

Enige minpuntje vind ik dan dat Bay zich het af en toe nét te makkelijk maakt en zich net iets te braaf aan z'n eigen stijl houdt. Ik denk dan aan actiefilms als Hardcore Henry, die toch wat vaker het randje van het bekende opzochten. Maar wie zin heeft in een nieuwe Bay zal absoluut niet teleurgesteld zijn in deze film, want Netflix of niet, zolang hij centjes mag opmaken doet hij gewoon z'n ding. En dat hij dat ook erg goed.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Ascent (2016) 2,0

13 december 2019, 22:51 uur

Matige docu.

Dit onder "experimenteel" scharen is wel érg makkelijk. Oké, het is geen klassieke docu, maar een aaneenschakeling van fotos. Fotos waar verder niks mee gedaan wordt, en die is klassieke slideshow vorm de revue passeren, 80 minuten lang. Misschien iets boeiender voor mensen die Mount Fuji nog nooit gezien hebben, maar het is zo'n bekend symbool, ook in Japanse films, dat een fototje meer om minder niet veel indruk meer maakt.

De voice-overs maken het er niet beter op. De teksten zelf zijn redelijk leeg, behalve dan wat folklore. Tan zoekt het vooral in een poetische zwaai, maar heeft geen al te aangename stem en het begint allemaal wat te vervelen voorbij halfweg.

En verder is er echt niet veel. Nogal droog en simpel filmpje, dat iets te graag hoogdravend wil overkomen, maar dat nergens kan rechtvaardigen. Als Tan dan zélf nog eens haar vorm begint te verdedigen (met één of ander dwaas Goden-vergelijk), had ik het wel zo'n beetje gehad met deze film. Anno 2016 mag het wat experimenteler aub.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Qing Mei Zhu Ma (1985) 1,5

Alternatieve titel: Taipei Story, 13 december 2019, 21:54 uur

Weer erg matig.

Het botert gewoon niet tussen Yang en mij. Terwijl een Tsai en Hou er wel in slaagden op boeiende films te gaan maken, zijn de films van Yang vooral doorsnee en onopvallend. Ook deze film dobbert maar een beetje rond, zonder daarbij echt te bekoren.

Visueel is het ook zo droog allemaal. Taipei als stad komt nooit mooi uit de verf, het kleurgebruik is grijs en onaantrekkelijk en ook het cameraewerk lijkt vooral functioneel. En als Yang al eens wat probeert (voor de grote neon-reclames bevoorbeeld, oogt het gewoon lelijk.

Verder zijn ook de personages niet al te boeiend en blijft Yang vooral een verteller, eerder dan een volbloed regisseur. Ik vind z'n films qua regie redelijk ondermaats, waardoor de verhalen die hij wil vertellen eigenlijk bij voorbaat al gedoemd zijn om te vervelen.

Echt barslecht of irritant zijn z'n films zelden, wel duren ze veel te lang en weten ze gewoon te weinig te boeien. Niet mijn regisseur vrees ik.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Linda Linda Linda (2005) 2,0

Alternatieve titel: リンダ リンダ リンダ, 12 december 2019, 21:12 uur

Njah.

Op de één of andere manier had ik toch al een vermoeden dat dit niet meteen iets voor mij ging zijn. Nochthans heb ik verder niks tegen de Japanse highschool dramas, maar wanneer er muziek aan te pas komt is het vaak toch een stuk minder. Die is meestal nogal zoutloos en pover, een beetje zoals de gehele regie van Yamashita eigenlijk.

Visueel is het best lelijk, het acteerwerk had ook wel iets beter gekund en de focus ligt wel erg vaak op de muziek, die gewoon niet om aan te horen is. Bleke rock, zonder pit en drive. En dan nog eens erg slecht uitgevoerd ook.

Het drama weet verder ook niet echt te pakken, waardoor de speelduur ook een probleem wordt. Bijna twee uur is te lang voor deze film. Best raar dat deze zo'n positief imago heeft, want wie Japanse dramas wil zien kan er zo 100 betere uitkiezen, niet meteen een genre waar de film dun bezaaid zijn. Deze is zelfs eerder ondermaats, maar misschien was dit nog iets leuker en frisser in 2005. Al twijfel ik er een beetje aan, anders had ik hem toen wel al gekeken, niet meteen een héél obscure film dit.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Vampire Hunter D: Bloodlust (2000) 4,0

Alternatieve titel: Vampire Hunter D, 12 december 2019, 11:47 uur

Hier ook maar eens wat bijpennen.

Een anime waarbij is moet zondigen tegen m'n eigen regels. Normaal probeer ik altijd voor de originele dub te kiezen, maar die is hier zo enorm brak dat het gewoon niet aan te horen valt. Eén van de eerste anime die specifiek met de Westerse markt in het achterhoofd werd ontwikkeld en daarom ook een Engelstalige primaire dub kreeg. Maar ga gewoon voor de Japanse, die is ook niet meteen uitzonderlijk, maar haalt wel een normaal basisniveau.

Verder is het een stevige upgrade tov de 80s animatie. Veel rijker in detail en animatie. Amano's stijl zie je beter terug, al is het zeker nog geen 1 op 1 adaptatie. Dat lijkt me zelfs nu nog redelijk onmogelijk voor een film met normale speelduur. Kawajiri voegt verder z'n eigen accenten toe, wat je een beetje moet liggen. Misschien niet zo'n grote naam als Oshii of Otomo, maar toch iemand die zijn stevig steentje heeft bijgedragen aan de populariteit van anime in het Westen. Maar dan wel de "slechte naam" die de films kregen onder bezorgde Westerse ouders.

Een coole mix van (Gotische) horror, demonische horror, fantasy en scifi. Het is een nogal aparte combinatie, maar het werkt wel lekker. Een eenvoudige film verder, puur gericht op genre plezier, maar wie daar zin in heeft vindt in deze film een origineel en creatief werkje.

4.0* en een uitgebreide review

» details   » naar bericht  » reageer  

Rudolph, the Red-Nosed Reindeer (1964) 2,5

11 december 2019, 22:43 uur

Schattig.

Ja, het is erg oud, de animatie is zeer beperkt en de designs zien er ook simpel uit. Dit is absoluut geen dure productie geweest, maar toch heeft deze film het weten schoppen tot ware Kerstklassieker. Vooral in de US dan, ik moet eerlijk toegeven dat ik toch voor vorige week nog nooit van deze film gehoord had.

Maar het moet gezegd, ondanks de wat magere presentatie is het toch vooral érg schattig en aandoenlijk. Het mag dan niet meteen geweldig mooi zijn, het is wel uitermate cute en lief, met Rudolph voorop. Het verhaaltje is verder redelijk bekend (behalve dan de vreemde toevoeging met de Misfits, die volgens mij nog een vervolg heeft gekregen ook), maar weet ook wel te amuseren.

Ook erg leuk dat dit allemaal niet te lang duurt. 50 minuutjes is meer dan genoeg. Het is dan ook gericht op jongere kijkers, maar liefhebbers van stop-motion animatie zullen er volgens mij voldoende charme in vinden. Niet meteen een persoonlijke favoriet, maar voor een keertje kon ik het wel smaken.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Saludos Amigos (1942) 3,0

Alternatieve titel: Hello Friends, 11 december 2019, 22:30 uur

Leuke Disney anthology.

De opzet is eigenlijk wat dit filmpje zo leuk maakt. De combinatie van wat live action beelden, de schetsen die daaruit voortvloeien (vaak zoveel mooier ook dat de typische Disney stijl) en de uiteindelijke kortfilmpjes geïnspireerd op de bezoeken van het team ter plaatse.

Ook de lengte is een godsgeschenk. 40 minuten (10x4) is meer dan genoeg voor een film als deze. De animatiefilmpjes zelf zijn ook best geinig, met het vliegtuigje en het live schilderwerk tijdens het Braziliaanse stuk als uitschieters. Het stuk met Goofy was het minst vond ik.

Variatie, vrijheid in vorm en korte speelduur zorgen ervoor dat ik dit best genietbaar vond. Een groots meesterwerk is dit niet, maar dat vind ik van geen enkele Disney animatiefilm. Gewoon een erg leuk tussendoortje met een paar lollige toetsen en voldoende charme.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

A Rainy Day in New York (2019) 2,0

10 december 2019, 09:00 uur

Overbodige Allen.

Je hebt van die regisseurs die halve carriere weten te vullen met een vaste cast, je hebt ook regisseurs die een halve carriere lang dezelfde film maken met een andere cast. Allen behoort duidelijk tot die laatste categorie, A Rainy Day in New York is bekend terrein voor mensen die al eens een Allen gezien hebben.

Uiteraard weer een liefdesbrief aan New York, al ligt het er hier wel héél dik bovenop (soms gewoon letterlijk in de dialoog), uiteraard weer een romance tussen lichtelijk neurotische personages, uiteraard ook weer een hoop culturele verwijzingen die niet echt eigentijds zijn. Al werkt het in Allen's geval vaak nog wel enigszins verfrissend, omdat hij met een jonge cast durft te werken.

Maar uiteindelijk hangt het bij deze films allemaal van de cast af, en die doet het gewoon niet zo goed. Chalamet is matig en mist een beetje dat frivolere (al is het misschien omdat de vorige Allen die ik zag met Eisenberg was, een 100% match). Fanning is écht slecht als kinderlijke trien, Gomez is onverwacht degelijk, maar ook niet geweldig opvallend. Ook de rest van de cast wist nauwelijks te bekoren.

En zo wordt dit een redelijk doorsnee, onopvallende Allen die maar weinig toevoegt aan z'n oeuvre. Volgende film, nieuwe cast, nieuwe kansen.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Prancer (1989) 2,5

9 december 2019, 22:58 uur

Redelijk onbekende kerstfilm.

Niet geheel onbegrijpelijk, want op het eerste gezicht is het ook geen film die de kerst spirit echt ten volle uitdraagt. Personages zijn redelijk vervelend, echt happy en gezellig is het allemaal niet en de TV-look helpt ook niet meteen mee.

Maar doorheen de film wordt er toch een zekere kerstsfeer opgebouwd, waardoor het einde uiteindelijk wel werkt, en ook wat betere dan in de meeste melige kerstfilms het geval is. Misschien gewoon omdat het er net allemaal wat minder bovenop ligt, en het glazuur niet meteen van je tanden springt.

Wel een beetje jammer dat het allemaal wel erg goedkoop oogt, de regie compleet en puur functioneel is en sommige personages iets té grumpy zijn. Maar voor een keertje zeker een aanrader, vooral wanneer je de bekendere films al allemaal gezien hebt en eens wat nieuws wil proberen.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Lady and the Tramp (2019) 2,5

Alternatieve titel: Lady en de Vagebond, 8 december 2019, 19:58 uur

Vond het een aardige update.

Misschien niet zo rijkelijk als een aantal van hun andere films, het is dan ook niet zo héél verwonderlijk dat deze niet via de bioscoop is gepasseerd. Anderzijds ook weer niet zo goedkoop dat je verwacht dat ze hem zomaar op hun VOD service zouden gooien.

Visueel vond ik het netjes. De setting wordt sfeervol in beeld gebracht, met voldoende warmte en gezelligheid. Ook de CG is wel netjes. Niet meteen next-gen werk, maar voldoende overtuigend. Soundtrack verwijst vooral terug naar de oude film, maar gelukkig zijn er niet teveel honden die in zang uitbarsten.

Film is iets langer dan het origineel, denk niet dat dat echt nodig was. Maar vervelen doet het niet en buiten de rol van Martinez is het een aangenaam, makkelijk filmpje geworden. Kritiek wat betreft politieke correctheid vind ik hier een beetje overdreven, de gemaakte aanpassingen hebben maar weinig impact op de film zelf.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Lorax (2012) 2,5

Alternatieve titel: Dr. Seuss' De Lorax en het Verdwenen Bos, 8 december 2019, 16:53 uur

Doorsnee.

Maar op zich wel interessant om te zien hoe deze een opstapje zou vormen naar The Grinch (die van 2018, zelfde studio). Het ligt een beetje tussen die twee werelden in. Enerzijds nog iets te strak vasthoudend aan de Amerikaanse CG normen, anderzijds toch al even proeven van het Seuss universum.

Visueel was Illumination er duidelijk nog niet klaar voor. Hier en daar wel een paar leuke visuele ideetjes, maar niks echt geweldig. De stilering was gelukkig wel al op niveau. Het Seuss wereldje wordt toch best aardig vormgegeven.

Minder zijn de magere stemmencast en de vreselijke nummertjes. Ook het verhaal voelt net iets té braafjes aan, maar weet op zich nog wel te vermaken. Het helpt allicht dat ik niet bekend ben met de originele verhalen, zo voelt het toch ook net wat verser aan.

Echt geweldig was het nog niet, maar net zoals in de film is het zaadje gepland in deze film. Grappig om te weten dat het 6 jaar later alsnog zou goedkomen.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Jumanji: The Next Level (2019) 3,0

7 december 2019, 22:23 uur

Aardig vervolg.

De allereerste nog steeds niet gezien, zit ook niet veel haast achter, maar de reboot herinnerde ik me als een redelijk positieve verrassing. Geen geweldige film, wel aardig vermaak voor een keertje. En dan is het niet verrassend dat er snel ook een vervolg op komt.

Uiteindelijk niet zoveel meer dan een kopie van het eerste deel, met wat extras om een nieuw deel te rechtvaardigen. Iets meer personages, iets meer gedaanteverwisselingen, nog iets grotere en spectaculairdere actiescenes. En ondanks dat die formule zo oud is als de straat, weet Kasdan ze kundig in te vullen.

Misschien omdat de acteurs ook net iets beter in hun personages zitten, misschien omdat de film ook nog net iets komischer is. Het vermaakt in ieder geval erg goed, ondanks de redelijk stevige speelduur voor een film van dit kaliber sleept het nergens en er zitten ook best wat geslaagde komische stukken in.

Minder is de toevoeging van Awkwafina, vervelende actrice die ook hier toont dat ze niet veel meer kan dan haar lichtelijk irirtante zelf zijn. Verder vraag ik me ook af of ze de volledige finale in een ijssetting geplaatst hebben zodat Gillan wat meer kleren aankon (en dan zonder er teveel een statement van te maken). Was in deel 1 toch een hoop over te doen.

Grootse cinema is het niet, wel vlot vermaak. Meer had ik er ook niet van verwacht.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Au Poste! (2018) 4,0

Alternatieve titel: Keep an Eye Out, 7 december 2019, 17:14 uur

Erg tof.

Eigenlijk wat links laten liggen omdat ik dacht dat ik een tussendoortje zou zijn voor Dupieux, maar ik had wel beter kunnen weten. Dupieux en Poelvoorde die samenwerken, dat kan alleen maar vuurwerk opleveren. En dat doet het gelukkig ook.

Niet dat dit één van Dupieux's meest opvallende films is. Het is bewust erg klein gehouden, veel meer dan een verhoor op een politiebureau is het niet. Maar Poelvoorde's personage is werkelijk geniaal en Ludig (die ik hiervoor niet kende) doet het zeker zo goed. Beiden zorgen ze ervoor dat er eigenlijk continue wel wat te lachen valt.

Verder ook lekker kort, een ietwat verwachte twist op het einde maar wel leuk uitgevoerd en een paar memorabele scenes. Dupieux is stilaan een echte favoriet aan het worden, niet omdat hij magistrale films maakt, wel omdat ze erg stijlvast en altijd op niveau zijn. Deze misstaat helemaal niet tussen z'n andere films.

4.0* en een uitgebreide review

» details   » naar bericht  » reageer  

Kyûketsuki Miyu (1988) 2,5

Alternatieve titel: Vampire Princess Miyu, 7 december 2019, 00:08 uur

Wel aardig.

Typisch jaren 80 anime horror werkje. Het mag dan wel over vampieren gaan, dit is toch vooral een demonen verhaal, waarbij de bad guys (Shinmas) voor de meeste cool zorgen. Vier afleveringen is eigenlijk wat te kort voor dit universum, het zal dan ook wel iets beter uit de verf komen voor mensen die de manga gelezen hebben.

Verder is het ook een relatief goedkope bedoening. De animatie wordt echt tot een minimum beperkt, sfeer komt vooral van de art style en de designs. Niet zo heel verwonderlijk natuurlijk, maar dan nog doet deze OAV iets onder voor de bekendere namen in het genre (ik denk aan een 3x3 Eyes).

Maar voor een keertje wel leuk, je bent er zo doorheen en is voldoende sfeer om het interessant te houden. Maar echt memorabel is het niet, daarvoor is het toch net allemaal wat de doorsnee en zijn er betere opties die een soortgelijk verhaal beter brengen. Maar voor de liefhebber ongetwijfeld fijne filler.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Boss (2016) 2,5

6 december 2019, 22:33 uur

Typische Melissa McCarthy film.

Niet al te geweldig met andere woorden, maar nog wel vermakelijk. Er zitten zeker een aantal geslaagde grappen tussen, maar er zijn er evenveel die dood vallen. Verder ook altijd een comedy die zich braaf aan de Amerikaanse formule houdt, met de klassieke pre-finale dip die de vaart er compleet uithaalt.

Anderzijds ... pure comedies zijn redelijk zeldzaam geworden en al die dramadies zijn geen geweldige vervanging. Wat lompe humor is zo af en toe best te genieten, jammer genoeg moet je daar tegenwoordig er diep voor graven. Zo'n personage als dat van Dinklage waardeer ik wel, stompzinnig, maar ook gewoon weird en leuk.

Hoogstaand is het zeker niet, maar net omdat het lastiger te vinden is toch best degelijk en kijkbaar. Een grote McCarthy fan zal ik nooit worden, maar bij gebrek aan beter is deze film geen dramatische optie. Maar verwacht er vooral ook niet teveel van, want het is en blijft formulewerk.

2.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Wu Du Tian Luo (1976) 3,0

Alternatieve titel: The Web of Death, 5 december 2019, 09:17 uur

Chor.

Beetje zoals Cheh Chang, maar dan net wat anders. Waar Chang eigenlijk de iets klassiekere martial arts films maakte voor Shaw Brow, zorgde Chor voor de martial arts met een streepje fantasy. En dat dan ook telkens opnieuw. Op zich ligt me dat net iets beter, toch iets inventiever en leuker vormgegeven vaak, maar tussen de verschillende films zit uiteindelijk niet zo héél veel verschil.

Ditmaal één of ander spinnending. Dat zal ik me dan ook van de film herinneren, alle plot daaromheen vrees ik niet. Visueel geeft dat een paar leuke scenes, vooral wanneer het relikwie gebruikt wordt op te vechten. Wat lichteffecten en knutselwerk, naast de gebruikelijke martial arts taferelen.

Vermaken doet het wel, gelukkig duurt de film (zoals gebruikelijk) ook niet al te lang. Moet wel zeggen dat ik laatst serieus schrok toen ik zag hoeveel films Chor eigenlijk gemaakt heeft. Op MM staan amper 1/3 geloof ik. Daarvan heb ik er ondertussen zelf 1/3 gezien, eentje waar ik de volgende 20 jaar dus nog niet klaar mee ben.

Echt voer voor de liefhebber dit. Een zware fan ben ik niet, maar het zijn wel films die makkelijk wegkijken.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Grinch (2018) 3,5

Alternatieve titel: Dr. Seuss' The Grinch, 4 december 2019, 22:22 uur

Veel beter dan verwacht.

Ik heb Illumination niet zo heel hoog zitten, al is het maar vanwege die gele dingen. Ondanks de vele crappy CG animatie die er dit decennium geproduceerd is, is dat toch wel een duidelijk dieptepunt. Maar het werk van Dr. Seuss vind ik vaak wel geinig, en aangezien de kerst weer voor de deur staat leek me dit wel een aardige film.

Wel een beetje apart trouwens dat ik er vorig jaar niet zo heel veel van heb meegekregen. Wist tot voor kort eigenlijk niet eens van het bestaan van deze film af. Kritieken zijn ook een beetje mixed blijkbaar, maar wat mij betreft volledig onterecht, al begrijp ik het ergens ook wel een beetje.

Want wie zich aan een typische US CG animatie verwacht zal toch af en toe een beetje raar opkijken. Je voelt gewoon aan alles dat het nét dat tikkeltje artistieker en abstracter is. Niet veel, het blijft uiteraard gewoon een kinderfilm, maar het expressievere camerawerk, kleine details in de animatie en styling en een paar iets scherpere grapjes (dat vrouwtje dat niet bij het potje kan, heerlijk) verraden dat dit geen Pixar of Disney is. Niet zo heel verrast uiteindelijk dat USA eigenlijk maar als derde productieland getoond wordt.

Dat het verhaaltje verder wat te zoet is, moraaltjes er te dik opliggen, de geloofwaardigheid niet helemaal 100% is? Zal best, dit is nu echt de laatste film waar ik me daar zorgen over zou maken. Mnee, doe mij maar meer van dit soort animaties, veel leuker dan wat doorgaans uit Amerika deze richting uitkomt.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Hitcher (1986) 3,5

3 december 2019, 22:53 uur

Verrassend goed.

De laatste weken wat 80s horrors aan het inhalen. Vaak films die ik ken van naam, maar uiteindelijk, om welke reden ooit, nooit gezien heb. The Hitcher is daar zo eentje van, al leunt de film dichter aan bij het thriller genre, met ook wat actie en mystery elementen erin. Erg veel kwaliteit is daar nog niet uitgekomen, dus mijn verwachtingen lagen niet al te hoog. Onterecht zo bleek.

Sowieso een film die vol op spanning mikt, terwijl de meeste 80s horror toch meer cheesy en kinderlol brengen. Zelden dat er een echt spannende film tussenzit. Harmon pakt het anders aan, vooral door middel van Hauer's personage. Een compleet enigma, iemand die handelt zonder duidelijk motief, overal opduikt waar hij nodig is en uiteindelijk geen verklarende (gedramatiseerde) achtergrond krijgt.

Verder ook erg cool hoe hij steeds weer het naieve jongetje, dat de hoofdrol vertolkt, in de rol van crimineel weet te duwen. Althans, zo wordt hij gezien door het halve politiekorps dat halverwege de film achter hem aanzit. Zijn toch kleine twists die de film een zekere originaliteit geven.

Los daarvan vind ik de angry driver (hier angry hitcher) niche ook vaak wel iets hebben. Er worden niet zo veel films in gemaakt, het is ook niet zo makkelijk om het concept 90 minuten lang spannend te houden, maar Harmon slaagt er wonderwel in en houdt het ook tot op het allerlaatst vast. Zelfs Hauer deed het goed als bad guy.

Fijne ontdekking. De 80s soundtrack en iets te modderige look zorgen ervoor dat de film nooit in de buurt kwam van een echt hoge score, maar verder meer dan vermakelijk.

3.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Mekagojira no Gyakushû (1975) 2,0

Alternatieve titel: The Terror of Mechagodzilla, 3 december 2019, 08:10 uur

Honda's laatste.

Daarom dat ik even teruggescrolled ben door z'n oeuvre, om te zien welke films ik nog gemist heb. Daarbij vielen verrassend genoeg de parallellen tussen het Godzilla universum en het MCU op. Ook Godzilla heeft een core lijn, een aantal origin story films van andere monsters en een paar films waar iedereen bij elkaar gebracht wordt. Niet zo rigoreus gepland natuurlijk, maar de blauwdruk was er toch al.

Verder wel enigszins begrijpelijk dat dit Honda's laatste film is. Hij had er waarschijnlijk nog 100 van deze kunnen maken, maar wat vers bloed heeft de voortzetting van de reeks ook goed gedaan. Deze film was toch vooral weer meer van hetzelfde. Is misschien niet zo heel erg, maar ondertussen zijn we toch al 1975, da's 20 jaar na de eerste film. Je kan jezelf ook niet blijven herhalen.

Als Godzilla film springt deze er niet meteen uit, al zit er wel voldoende in wat vermaakt. Mechagodzilla is best leuk, Titanosaurus een wat flauw afkooksel, Godzilla z'n gezellige zelf. Al lijkt hij hier wel gespeeld door een soort van MMA figher, aan z'n moves te zien.

Blijft wel een vermakelijk reeksje, maar echt veel kwaliteit zit er toch ook niet in die oude films. Het is eigenlijk een grote speeltuin voor Honda, die los van z'n kunde gewoon z'n droom heeft mogen en kunnen realiseren.

2.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Le Notti di Cabiria (1957) 1,0

Alternatieve titel: Nights of Cabiria, 1 december 2019, 18:37 uur

Nieuwe Fellini, dezelfde problemen.

Ik heb gewoon enorm veel moeite met de luidruchtigheid van zijn films. Zowel de personages als de muziek maken erg veel (schel) geluid, zo erg dat ik meestal het volume wat lager moet zetten bij zijn films. Dat neemt scherpte er een beetje vanaf, maar de irritatie blijft wel jammer genoeg.

Een film die staat of valt met de acteerprestatie van Masina. Ergens zie ik wel hoe iemand haar een best leuk personage kan vinden, maar extreem overacting en gedrag dat het bloed van onder m'n nagels haalt maken haar voor mij een compleet onuitstaanbaar personage. Daarmee valt het drama ook meteen in het water.

En verder haal ik gewoon niet zoveel uit Fellini's films. Het kwettert allemaal tegen een redelijk vlot tempo door, zodat de bijna 2 uur eigenlijk niet al te saai hoeven zijn, maar als het verder niet weet te boeien dan baat het ook gewoon niet. Rest een leuk postertje, dat dan weer wel.

1.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Yang Guang Can lan De Ri Zi (1994) 3,0

Alternatieve titel: In the Heat of the Sun, 1 december 2019, 16:41 uur

Best oké.

Zeker voor z'n tijd, toen dit soort film in China wel iets specialer was, dus die status begrijp ik ergens wel. Als Westerling met een wat bredere filmsmaak is het een veel minder opvallende film. Een redelijk typisch coming of age drama, maar wel kundig uitgevoerd. Jiang's talent is zeker al zichtbaar hier.

Vooral in het visuele dan, want het oogt toch net allemaal iets frisser en vlotter dan de gemiddelde Chinese film uit de 90s. Mooi gebruik van licht en kleur, zaken die deze film toch iets extras geven. Verder ook fijn acteerwerk en aangename personages, wat ook wel nodig is voor een romantisch drama.

Duurt verder wel iets te lang en iets opzienbarends hoef je verder ook niet te verwachten. Maar wel beduidend beter dan de film die Jiang hierna zou maken. Toch ben ik veeleer liefhebber van z'n recentere werk, waarin het net allemaal iets aparter en magischer wordt. Maar een mooie start van z'n carriere, dat zeker.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

The Irishman (2019) 1,5

1 december 2019, 13:59 uur

Magere Scorsese (alweer).

Toch wel ironisch, een film die zoveel tamtam maakt om het verjongen van z'n acteurs, maar compleet vergeet de rest een verjongingskuur te geven. Want de "grote drie" mogen er dan een stuk(je) jonger uitzien, de film zelf is duidelijk een relikwie uit het verleden. Nu is dat geen verrassing bij het werk van Scorsese, maar nét bij deze film valt het extra op.

Een uiterst trage vertelling binnen het mafia milieu, ook het onderwerp weet weinig nieuws te brengen binnen het oeuvre van Scorsese. Een teruggrijpen naar films als Goodfellas en Casino, maar dan met wat extra speelminuten er aan vastgeplakt. Geen idee waarom trouwens, geen seconde het gevoel gehad dat deze film 3.5 uur behoefde te duren.

Visueel is het vakwerk, maar echt saai vakwerk. De camera vliegt gestaag doorheen de scenes, maar doet nergens wat speciaals. De belichting is braaf, de soundtrack een collectie van oude nummertjes die zonder al te veel intentie onder de film geplakt zijn. Verder zijn het de oude ventjes die hun trucje nog een keer herhalen.

Allemaal erg leuk voor de fans, maar verder is dit eigenlijk gewoon een film die de rest van de wereld makkelijk kan skippen. Het toont vooral wat voor slappe schrijvers de meeste professionele critici zijn tegenwoordig, hoe je dit kan aanprijzen als één van de beste films van 2019 is mij een compleet raadsel. Dan zélfs nog liever Joker, hoewel ik die als film minder goed vond.

Ach ja, Scorsese. Ga gewoon op pensioen.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Tenkû no Hachi (2015) 3,0

Alternatieve titel: The Big Bee, 1 december 2019, 13:58 uur

Redelijke Tsutsumi.

Veel meer hoef je eigenlijk ook niet van hem te verwachten, dus naar zijn kwaliteiten best een goeie film. Had er een beetje een hard hoofd in, want 140 minuten is niet min, maar ik vond de film nergens echt slepen of traag worden.

Het verhaaltje is best simpel. Een helicopter prototype wordt gehijacked, wordt gestationeerd boven een kerncentrale met 8 uur aan brandstof en een onbekende komt met een aantal eisen over de brug. The clock is ticking etc etc. Ook het verdere verloop is niet geweldig verrassend.

Maar de film kent wel een paar sterke scenes en weet de aandacht vast te houden. Hier en daar wat zijweggetjes om de speelduur wat op te drijven, maar ook deze zijn zelden vervelend of traag. Simpel blockbustertje dus, dat z'n werk gewoon goed doen. Niks geweldigs, maar dat had ik vooraf ook niet verwacht.

3.0*

» details   » naar bericht  » reageer  

Pokémon Detective Pikachu (2019) 1,5

Alternatieve titel: Pokemon, 1 december 2019, 13:55 uur

Erg pover.

Ik heb het allereerste spel op de GameBoy ooit gespeeld, ook van de eerste seizoenen wel een paar afleveringen gezien. Al was het maar omdat het idee dat er anime op de Belgische TV speelde compleet alien was. Maar daar stopt mijn affectie ook met het hele Pokémon gebeuren.

Toch is het begin nog best aardig. Een nogal vervelend ventje in de hoofdrol, maar de Pokemon zelf zagen er best lollig uit en de wereld had wel een zekere charme. Tot Pikachu in beeld komt. Niet het beestje zelf is het probleem, wel de compleet onuitstaanbare voice acting van Reynolds. Sowieso een acteur die érg dominant is, diegene die bedacht heeft hem het stemwerk te laten doen mogen ze best ontslaan.

Niet dat de rest van de film nu zo geweldig is. Het plotje is simpel en het is allemaal toch net wat te kinderachtig om er echt van te kunnen genieten, maar dat vervelende hyperactieve gedoe was echt een aanfluiting. Hopelijk iets wat ze bij het vervolg oplossen, al zie ik het niet meteen gebeuren.

1.5*

» details   » naar bericht  » reageer  

Lamhe (1991) 0,5

1 december 2019, 00:00 uur

Amper doorheen te komen.

Zoals de meeste Bollywood films doet deze ook z'n best om er een kleurrijke boel van te maken, maar wat een complete miskleun. Het ergste is dan nog dat deze filmpjes traditiegetrouw meer dan 3 uur moeten duren. Geen idee waarom, het enige wat je krijgt is dat het nog irritanter wordt.

Visueel is het afschuwelijk lelijk gefilmd. De muziek is ook niet om aan te horen en de dansroutines zijn idioot. Het is een soort goedkoop die je je amper in een serieuze film kan voorstellen, maar blijkbaar is het een cultureel dingetje want in India is dit blijkbaar een rasechte klassieker.

Het is ondertussen toch ook niet dat ik nog geen enkele Bollywood films gezien heb. Doorgaans vind ik het niet veel, maar dit is toch wel een duidelijk dieptepunt. Filmpje om zeer snel weer te vergeten, al gaat dat allicht lastiger dan verhoopt na 3 uur van dit gejengel.

0.5*

» details   » naar bericht  » reageer