Gamer (2009)
Actie / Sciencefiction
95 minuten
geregisseerd door Mark Neveldine en Brian Taylor
met Gerard Butler, Amber Valletta en Michael C. Hall
In een futuristische toekomst krijgen gevangenen die ter dood zijn veroordeeld de kans om hun vrijheid te winnen door mee te doen aan een uiterst gevaarlijk virtual reality spel dat live wordt uitgezonden. Er is maar één regel: vechten tot de dood. Kable is afkomstig uit één van de vele competities. Hij probeert zijn onafhankelijkheid te winnen en eens voor altijd een eind te maken aan deze waanzin door helemaal van onderaan te beginnen en tot de top te overleven en het uiteindelijk op te nemen tegen het genie van het spel, Zaal.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (5,8 / 130300)trailer (YouTube, ondertiteld)kijk op NetflixiTunes: € 3,99 / huur € 3,99Google Play: € 8,99 / huur € 2,99Goed, het belangrijkste aspect van een actiefilm, de actie, is uitstekend. De shootouts zijn zeer levendig en sparen niemand met in het rond vliegende ledematen en allesvernietigende inslagen. Butler blijkt na films als 300 en in mindere mate Beowulf And Grendel in ieder geval een prima keuze te zijn als hoofdrolspeler. Niet dat hij veel te zeggen heeft, maar door zijn rauwe Schotse accent als hij praat en zijn stoere uitstraling komt hij overtuigend over tijdens de actie. Terry Crews is met zijn imposante fysische gestalte en geflipte blik.
Gamer is echter niet alleen een actiefilm, maar brengt een intrigerende toekomstvisie en daarmee ook een directe kritiek op de manier hoe exploitatieve social media onze maatschappij in gevaar brengen. Het gamer aspect is in dat opzicht erg klein en ik snap dan ook niet dat deze film kritiek van gamers krijgt over hoe zij zich beledigd voelen door de manier hoe gamers worden weergegeven. De film draait niet om degenen die computerspellen spelen, het draait om de decadentie en het verlies van menselijkheid die teweeg worden gebracht door de ontwikkeling van zaken als social media en de maatschappij die dit teweeg brengt. Of je het hier nu mee eens bent of niet, het sciencefiction aspect van deze film is prima uitgewerkt en al helemaal fantastisch vormgegeven in de absurde real life Sims-'werkelijkheid' waar Amber Valetta's personage in rondloopt.
Michael C. Hall doet het prima als badguy. In Dexter is hij als protagonist een personage met wie je als kijker nog mee gaat voelen, maar hier is het niet moeilijk om hem hartstochtelijk te haten. De slotscene waarin hij al zingend en dansend Butler laat aanvallen door een groep door hem gecontroleerde badguys is werkelijk briljant. Voor de rest nog best een grote cast aan niet al te grote, maar wel leuke bijacteurs. Keith David, John Leguizamo en Alison Lohman voldeden in ieder geval prima, helemaal als blijkt dat David ook nog eens de trailer van het spel Slayers insprak.
Gamer is een brok adrenaline met een verhaal wat lang niet voor iedereen weggelegd is, maar ik vind het werkelijk prachtig. Het enige puntje van kritiek wat ik kan aandragen, is dat het bekritiseren van exploitatieve media, door het weer te geven in een film die zelf ook al opgevat kan worden als exploitatieve media, misschien wat omslachtig is. Afgezien daarvan heb ik uitermate genoten van de prachtige beelden, de sterke soundtrack en het heerlijke sfeertje wat er door de film heen hangt. Zeker een van de gaafste actiefilms van de afgelopen jaren.
Als groot fan van Dexter moet ik met pijn in mijn hart zeggen dat Michael C. Hall onder de maat was, wat ik totaal niet van hem gewend ben (alle Dexter fans begrijpen waarom).
Nee dus, ik vond hem fantastisch en uitermate maniakaal hier.
Op een of nadere manier is het fascinerend dit te bekijken, maar vraag me niet waar het precies over ging, want scenes volgen elkaar dreamwise op en soms met erg weinig logica. Alleen de tweede helft had meer structuur voor mij. De eerste helft gaf voornamelijk ideeën over het verschijnsel gamen samenhangend met de socio.
Misschien dat een tweede keer kijken mij helpt, ik heb 'm op dvd maar had 'm nog nooit gekeken.
De soundtrack van Gamer bevat goede muziek, waarvan ik al een nummer op het muziektopic plaatste (Sweet Dreams, + Sammy Davis vond ik ook erg goed

Prima geacteerd en een aangename onheilspellende sfeer.
Aanrader in dit genre: Sword Art Online
Kun je een voorbeeld noemen van scenes die elkaar zonder logica opvolgen? Ik vond het een vrij rechtlijnige film in dat opzicht.
Speciaal voor jou het eerste stuk van de dvd nog eens bekeken:
De schietscene aan het begin ging abrupt over in een scene in een helikopter/vliegtuig. Dit soort scenes zijn waarschijnlijk als filmpjes tussen levels bedoeld, maar mij was dat gisteren niet altijd even duidelijk. Kleding van donker (game) naar wit (werkelijkheid? zand/zoutwoestijn/gevangenis?), etc. Verder switcht het van tv-studio naar beelden van de simslike-game, naar de gevangenen game, naar herinneringen, naar diverse spelers... voor mij niet al te rechtlijnig.
Vooral de simslike game bevat veel droombeelden/nachtmerrie materiaal. En een van de spelers was behoorlijk met zijn seksuele urge bezig bv, maar wat daar verder de functie van was? Ik begreep verhaaltechnisch gezien niet goed wat het begin met het einde te maken had, wel i.v.m. eventuele sfeerschepping. En hoe de characters in de game komen was mij ook niet helemaal duidelijk.
Maar zoals gezegd ga ik de film wel nogmaals bekijken

Gerard Butler komt niet helemaal goed over met het karige dialoog dat hij heeft en van Michael C. Hall had ik ook wel iets meer verwacht.
Gelukkig wordt dit allemaal ruimschoots door de flitsende montage en het duizelingwekkende camerawerk. Het leek soms net alsof ik zelf in een third person shooter zat, dus wat dat betreft is het wel gelukt. De gamers onder ons zullen dit wel weten te waarderen.
Het verhaal zelf was wel oké met de gebruikelijke twist. Alleen het einde was echt te raar, het leek alsof ik naar West Side Story zat te kijken of zo...
Kleine 3,0 sterren.
Ook het leukste deel van de film, De Society, wordt maar kort in beeld gebracht. Telkens met, regelmatig irritante, snelle montage waardoor het moeilijk is te genieten van wat je ziet. En als zijn grote oppenent (die grote neger) zo speciaal gebracht wordt, doe er dan ook wat mee. Of laat hem gewoon weg. Dat einde ook, hoe simpel wel je het hebben?

Gamer is een interessante film die uiteindelijk niet meer dan een adrenalinerush blijkt. Diepgang had ik niet verwacht, maar een beetje een degelijk verhaal mag ik toch wel verwachten. Of tracht gewoon geen goed verhaal neer te zetten. Gamer raakt kant, noch wal met de vaak makkelijke keuzes.
Gamer combineert het uitgemolken gegeven van The Running Man met een vleugje Avatar en haakt in op de Second Life hype (die in 2009 al weer ruimschoots voorbij was trouwens). Het bizarre verhaal wordt goed en voldoende geloofwaardig uitgelegd. De film zelf volgt dan een vertrouwd stramien waarbij het vooral genieten is van het visuele spektakel en hier en daar een erg grappige scène. De manier waarop Kable uiteindelijk een auto aan de praat krijgt is erg leuk gevonden.
De uitvoering is bijzonder gelikt, visueel ziet het er bij vlagen prachtig uit. Een beetje gore maar niet teveel. Er is ook veel aandacht voor detail. Bijvoorbeeld de grappige nicknames van diverse 'avatars' in de 'second life' achtige wereld. Maar ook het stukje waarin je Kable van achteren ziet, vanuit het oogpunt van Simon (de 'gamer') is geweldig. Het lijkt erg op Gears of War.
De toon van de film is zeer serieus en dat is op zich een goede keuze, maar wel erg jammer dat de film ondanks enkele leuke vondsten een verhaal heeft dat louter platgewalste paden volgt en op dat gebied nergens iets nieuws probeert. Een twist zou leuk geweest zijn.
Al met al minder goed dan The Running Man en de geweldige andere kloon: The Condemned.
Visueel een spetterende film, waar de camera alle kanten opgaat en met een sterke en energieke montage, met als hoogtepunt de scène in de disco. Het enige wat enigszins jammer is, is de digital look, die ik - hoewel passend bij het onderwerp - niet zo mooi vind. Aardige soundtrack, met net als bij de Crank-films, blijft die toch wat achter bij de beelden.
Lekker energiek en gaaf gestileerd dus, waardoor het niet erg wordt dat het plot nogal overdreven is. Even goed een amusante blik op een (on)mogelijke toekomst, wat ook nog eens een andere dimensie geeft aan het stereotype van de dikke zweterige man die zich op internet voordoet als een "lekker wijf".
Fijn vermaak dus. 4*.
Een goed verhaal en einde maken maken echter veel goed.
Uiteindelijk is dit gewoon een unieke,toffe,en gelikte actie film

Wat is er goed aan deze film ? Wel... de visuele effecten konden me wel bekoren, maar vooral de geluidseffecten waren fantastisch.
Maar dan ben je ook wel uitgepraat... het is visueel mooi, maar misschien had men ook wel een beetje meer aandacht kunnen besteden aan het verhaal.. want dat is, kort en bondig gezegd, waardeloos.
Ik vond het zeer verwarrend allemaal, er zit totaal geen structuur in, men springt van de ene scène in de andere, zomaar zonder enige aanleiding.
Het is me allemaal een beetje té ver gezocht en daarom kon het ganse opzet me helemaal niet bekoren.
De anderhalve ster is alleen voor het eerder geprezen geluid en visuele effecten. Met een goed verhaal, of beter gezegd, goed gebracht verhaal, had er meer in gezeten.
Dit is ook een film waarvan ik de Blu-ray uitgave voor 1 € op de kop heb kunnen tikken.
Maar ik blijf bij mijn eerste mening over deze film, sterker nog, ik geef hem nog een lagere waardering, want hij is me deze tweede maal nog minder bevalen dan de eerste keer.
Als de campy esthetiek je kan smaken is dit gewoon heerlijke sciencefiction fun. Over de top gestileerd (die rave op tweederde als hoogtepunt!) en snediger dan snedig gemonteerd. Ik raakte op een gegeven moment helemaal in een flow in ieder geval. Resteert mij de introspectieve vraag: Waarom zie ik dit meesterwerkje nu pas?
Gamer was een film die niet al te beste recensies kregen dus ik ging met wat twijfels de film in. Maar uiteindelijk vond ik hem ook weer niet zo slecht. Het verhaal vond ik leuk gedaan. een soort game in real life, de karakters die ook echt zo bewegen vond ik lollig
Dan zaten er ook een paar acteurs waar ik graag naar kijk, Lerman, Lohman. Vond ik allemaal wel lollig in beeld gebracht. En dan zitten er ook een paar lekkere harde en grove actiescenes in. De film kon me wel boeien.
Wat wel jammer was was het grote ontbreken van structuur. Het verhaal is erg warrig en gaat met een enorme vaart. Je hebt soms geen idee wat er gebeurd en waarom ze het doen. Als er iets meer diepgang in het verhaal zat was ie mis (?) wel beter geworden. Maarja, prima actie.
Eigenlijk wel grappig dat er sinds 2009 niet veel verandert is in het online landschap waar de film zijn roots in zet.
Verhaaltechnisch is het knap dat ze de problemen op de achtergrond aanstippen maar daar niet blijven hangen. En gelukkig maar! Dat mogen we zelf wel doen.
In deze film gaat het om de actie en energie! De actie wordt heerlijk in beeld gebracht. Tempo zit er op die momenten goed in, de chaos is voelbaar en het werkt gewoon.
Zelfs de scene waarin Butler achter op een motor zit is zo heerlijk energiek in beeld gebracht.
Leuker!
Af en toe proefde ik wat invloeden van Robocop en Starship Troopers, maar de bizarriteiten maakt het tot een eigenzinnig filmpje.
“That's right. It is a game. You want to win it, don't you?”
Interessante sci-fi/actie film die zichzelf tekort doet door de verschrikkelijke montage en het schokkerige camerawerk. Want het uitgangspunt van Gamer is zeer interessant, en de vreemde en eigenzinnig visie van Neveldine en Taylor werkt ook uitstekend. Butler en de andere acteurs zijn ook sterk en voelen de gekte goed aan. Maar de montage en het camerawerk maakt het ook een zeer vermoeiende filmbelevenis, hoewel dat waarschijnlijk ook de bedoeling was.
Slechtste film aller tijden, werkelijk treurig dat Gerard Butler zich hiervoor heeft laten casten.
Verhaal slaat nergens op, camera man lijkt wel in een epileptische aanval te zijn blijven hangen en het acteer werk is ronduit lachwekkend.
Anderhalf uur van je leven, die je nooit meer terug krijgt..
Ik kan best geloven dat Gamer z'n fans heeft: de visie van de regisseurs is duidelijk vanaf minuut 1 tot het einde. Behalve het scifi-gegeven, bouwt de film op snelle actie, actie die met schokkend camerawerk en een hyperkinetische montage aan elkaar gebreid is. Op tijd en stond springen felle kleuren van Society in het oog, hetgeen voor een schreeuwerige mix zorgt met de grauwe look van Slayers.
Hoewel de stijl voor een anderhalf uur durende adrenalinerush moet zorgen, is het niet mijn idee van "harde, stoere, snelle actie". Ik kan ook genieten van snelle actie, zonder dat ik me irriteer aan die hippe chaos. Wat niet wil zeggen dat hier niet af en toe een aardig stukje tussen zit.
2,5