
Malcolm X (1992)
Verenigde Staten / Japan
Drama / Biografie
202 minuten
geregisseerd door Spike Lee
met Denzel Washington, Angela Bassett en Albert Hall
Malcolm X (Denzel Washington) noemt zichzelf de kwaadste neger van het land. In tegenstelling tot Martin Luther King, predikt hij als militante zwarte moslimleider de radicale bevrijding van de zwarte bevolking. En dus is hij levensgevaarlijk en staatsvijand nr. 1. Zijn gangen worden nagegaan door de FBI, CIA en door diverse andere inlichtingendiensten. Malcolm X haat blanken, totdat hij op bedevaart naar Mekka gaat.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=LbKs766Tr88
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,7 / 85417)trailer (YouTube)album (MusicMeter)filmscore (MusicMeter)filmscore 2 (MusicMeter)Denzel Washington laat in deze zeker 60 minuten te lang durende film zien een veelzijdig acteur te zijn.
202 bedoel je
202 bedoel je
Vind je 'm zo slecht dan?

Het is binnen al het mooie werk dat Spike Lee heeft afgeleverd de juweel op de kroon, de slagroom op het ijs...De string op een paar schitterende vrouwebillen..Je begrijpt wat ik bedoel, dit is, zeker gezien Spike zijn achtergrond, zijn belangrijkste film..En naar mijn mening zijn beste..
In principe de beste rol van Denzel tot nu toe..Prachtige film waarbij ik absoluut stuk zat na de moord scene..
Het is binnen al het mooie werk dat Spike Lee heeft afgeleverd de juweel op de kroon, de slagroom op het ijs...De string op een paar schitterende vrouwebillen..Je begrijpt wat ik bedoel, dit is, zeker gezien Spike zijn achtergrond, zijn belangrijkste film..En naar mijn mening zijn beste..
Terwijl jij stuk zat, zat ik te denken: Verrassend is het niet, het lag er dik bovenop en hij is de zoveelste die vanwege uitspraken overhoop wordt geschoten. (van de gehele geschiedenis van Malcolm X zelf was me weinig bekend voor deze film, moet ik bekennen).
***1/2
Vind je 'm zo slecht dan?
??????
Als je zegt dat deze film 202 minuten te lang duurt, kan je er niet van genoten hebben.
Als je zegt dat deze film 202 minuten te lang duurt, kan je er niet van genoten hebben.
hij dacht dat die andere gozer bedoelde dat de film maar 60 min duurde

Inderdaad, dat bedoelde ik ook

Denzel won al eerder een Oscar voor Glory. Of hij daarin een schurk is weet ik niet, maar er zijn genoeg zwarte acteurs die niet de "slechte zwarte neger" speelde en een Oscar kregen. Volgens mij is Training Day het enige tegenovergestelde voorbeeld. Een beetje flauwe opmerking dus.
Last King of Scotland?
Aangrijpende, mooie, lange en heftige film. Als blanke vond ik sommige uitspraken erg heftig om te horen, maar ik heb niet veel moeite met films. Het is tenslotte maar een film. Later kon ik de hoofdpersoon, Malcolm X, meer begrijpen en werd het verhaal ook aangrijpender.
Goede film, maar duurde mij iets te lang. Er hadden genoeg dingen uit weggelaten worden, voor mij, of ingekort. Ik vind dat een film niet geslaagd is, voor mij, als ik op mijn horloge om het kwartier kijk wanneer het nou eindelijk is afgelopen. Toch op de een of andere manier verrast en vermaakt en ontroerd. Vandaar mijn (best) hoge rating: 3,5 ster.
Denzel. Respect. Geweldig wat hij hier neerzet.
Mooi openingsshot: Vanaf het spoor, treintje komt voorbij, naar beneden, schoenen poetsen, Shorty loopt naar gebouw.
Er wordt nogal veel gepraat, gesproken, overlegd, geluisterd, gepreekt, toegehoord en gezegt. Het is allemaal 'n beetje sirieus. Dat is dus ook de reden waarom ik deze film niet zo snel 'n tweede keer zal aanzetten. Het is informatief en eventueel aangrijpend. Aardig om te zien wat Red allemaal doormaakt in zijn leven. Al is het maar een mens, hij zette Amerika wel effe op z'n kop. Maar eigenlijk is het heel stom en tergelijkertijd logisch: eerst laat 'ie zich 'kleinmaken' door te accepteren dat hij geen advocaat kan worden. Dan wordt ie een stoere man met mooi gestreken pakken, glaasjes waar minimaal 40 % in zit en de bijbehorende witte lijntjes die door de neus naar binnen gaan. Dit resulteert dan ook in een bezoekje aan de gevangenis, waar hij even goed na gaat denken. Daarin slaat 'ie door, in plaats van egalité wil hij nu alle koeien zwart hebben. Na wat gesprekken ( met bijvoorbeeld z'n wijffie ) gaat Red, Satan, toch weer twijfelen. Reisje naar Mekka, even nog de goedkope sinaasappels uitzoeken. En ja, dan eindigt het in een Duo Penotti. Alleen was dat nog niet helemaal duidelijk voor de mannen met de shotgun. Had ik ondanks alles niet verwacht moet ik zeggen.
Gezellig sfeertje wel met die kostuums en de bijbehorende settings. Lekker muziekje ook.
Niet zozeer een pepernoot die je even wegslikt maar je moet er echt op kauwen.
2,5 sterren.

Een keuze voor een goede uitwerking van een deel van X's leven (bijvoorbeeld het laatste deel en een veel vlottere vertelling van de hele aanloop had deze film veel goed gedaan, denk ik. Ik merk nu overigens ook dat mijn post alweer overbodig lang wordt.......
Het acteerwerk is zeer verzorgd. De archiefbeelden op het eidn tonen hoe goed Washington de titelrol heeft vervuld. Ook Basset speelt prima en het gros van de bijrollen zijn prima. De sfeer van de verschillende tijdperken (jaren 40, 50, 60) zijn sterk gecreeerd, met mooie kleuren en veranderingen van interieurs. Maar toch, na een uur of twee, ga je toch een beetje op het horloge zitten kijken, de doodsteek voor elke film, naar mijn mening.
Denzel Washington doet het erg overtuigend. De preken doet hij subliem. Ik wilde eerst schrijven dat er wel iets minder gepreek in gekund had, maar eigenlijk vond ik die deels de hoogtepunten van de film, en had er beter in andere stukken geknipt kunnen worden.
De aandacht die besteed is aan verschillende aspecten is wat onevenwichtig. Het begin is nogal rommelig opgezet, waardoor je niet echt lekker in het verhaal komt, het middenstuk vanaf de gevangenis is veruit het sterkste deel, en het einde gaat gewoon echt teveel slepen. Het intro is overigens wel ijzersterk gedaan.
Ik vond zijn ommezwaai na Mekka nogal makkelijk en snel gaan. Het is gebaseerd op naar ik aanneem het echte verhaal, dus het valt niet te wijten aan een ongeloofwaardig scenario, maar het had wel wat uitgebreider verfilmd kunnen worden. Er wordt (terecht) veel aandacht besteed aan hoe hij tot zijn aanvankelijke ideeen komt, wat een interessant deel van de film is, maar vervolgens moeten we het doen met slecht 5 minuutjes waarin hij ineens een ommezwaai maakt wat betreft zijn ideeën over blanken.
Wel een goede film verder, maar het had beter, compacter en evenwichtiger kunnen zijn.
3,5*
Malcolm X is wel een interessant figuur die zelf veel de fout is gegaan voordat hij tot inkeer is gekomen en eerst zelf racistische beweegredenen had voordat hij het 'licht heeft gezien,' en dat maakt hem uiterst menselijk vooral vergeleken met zijn gelijken die lijken alsof ze alleen maar goed hebben gedaan in hun leven. Sterke film over deze Malcolm X en degenen die ook maar enigszins geïnteresseerd zijn in zijn leven moeten deze film kijken.
Eerst kloot ie maar wat aan maar tijdens zijn gevangenisstraf komt ie tot inkeer en via de leer van de islam kwam hij tot zijn felle standpunten over wat er scheelde aan de positie van de zwarten. Drugs en dergelijke zouden allemaal vergif zijn, die toegediend werden door de blanken en er is eigenlijk geen compromis mogelijk. Voor dat ie gaat spreken, komt een jonge blanke dame naar hem toe en vraagt heel nederig: "Zouden wij toch iets kunnen betekenen?" Het enige wat Malcolm X daarop heeft te antwoorden is: "Nothing" Heel sympathiek is die Nation of Islam en Malcolm X dus niet, interessant echter wel!
De omslag na Mekka maakt wel veel goed en zet Malcolm X ook neer als een goed persoon, haast als een martelaar! Ik weet het niet zo en moet me maar inlezen om een definitief oordeel over hem te vellen. Goed is deze film hoe dan ook wel, de ruim drie uur speelduur vliegt ook zo voorbij. Enkel de ietwat slordige editing met continuïteitsfoutjes valt wat op en is jammerlijk, maar voor de rest heeft Spike Lee een erg mooi gefilmde film afgeleverd.
Interessant om de evolutie in de ambities en de opvattingen van de man te volgen.
Spike Lee schotelde in ieder geval degelijk filmmaterie voor en kon rekenen op sterk acteerwerk.
Desondanks is het zo nu en dan een meer dan interessant beeld. In het begin de hilarische en schreeuwerige pakken van zowel Spike Lee als Washington, de redelijk kolderieke momenten met de inbraak en de samenwerking met Delroy Lindo die een hele aardige rol neerzet. Maar dat is wat mij betreft opvulling want afgezien van wat achtergrond voegt het weinig toe. Pas wanneer hij zich in de gevangenis in bepaalde literatuur en leer gaat interesseren begint het wat mij betreft echt te leven. Dan zijn we wel inmiddels al anderhalf uur onderweg en heeft de film al enigszins verloren op zijn lange aanloop. Interessant blijft wel het beeld wat geschapen wordt over de situaties en maatschappelijke onrust. Hierboven wordt stereotypering genoemd, alle blanken slecht, alle zwarten goed. Ik geloof dat je dan juist helemaal de plank mis slaat. Dit is wat ik juist sociaal gezien en maatschappelijk interessant vind, namelijk dat het hele gedrag en verdeling in die zin een groot grijs gebied is ingegeven door een eeuwenoud leer van hiërarchie, een voorgeprogrammeerd idee van verschil tussen beide wellicht aangesterkt door angst voor elkaar. De blanken zijn niet perse verkeerd, natuurlijk wel in hun behandeling, maar vooral in een eeuwenoude kolossale denkfout die terug gaat naar de slavernij. Dit aangevuld met dat de gemiddelde Amerikaan nu niet bepaald een ontwikkeld burger van de wereld was, lijkt het meeste gedrag en gedachtengoed toch puur uit verschrikkelijke domheid te komen. Is het Malcolm zelf niet terug komt op zijn gedachtengoed na zijn trip naar Mekka? Hij betrapt zichzelf juist ook op racisme en stereotypering. Maar goed, terug naar de film.
Zo nu en dan erg kundig gebracht, mooi tijdsbeeld, Malcolm X maakt zelfs gespeeld door Washington indruk en het gebruikelijke gekonkel leid tot een einde niet veel anders dan ML King en Kennedy. De wereld willen veranderen komt tegen een prijs en het zou me niet verbazen dat hier ook weer een overheidsdienst een dikke vinger in de pap had. Prima film die toch krachtiger en pakkender gekund had mits hij iets compacter geweest was.
Verbijsterend hoe strak de lijn is die je kunt spannen tussen de proloog van deze film en het hier en nu van de VS. Eigenlijk is Malcolm X nog een stuk urgenter om de bredere [historische] context van een ideaal te begrijpen dan Do the Right Thing, de film die al in restauratie werd aangeleverd en nu natuurlijk helemaal hoogtij viert in sommige bioscopen en menig huiskamer. Een sociaal-politiek momentum gadeslaan in een film van toen of in de media van nu is immers nooit alles zonder een goed begrip van historische en ideologische achtergrond.