• 9.377.028 stemmen

Met onder meer: Denzel Washington, Angela Bassett en Albert Hall

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 24 juni 1993

Plot Malcolm X

"Scholar, convict, leader, disciple, hipster, father, hustler, minister, black man, every man."

Malcolm X (Denzel Washington) noemt zichzelf de kwaadste neger van het land. In tegenstelling tot Martin Luther King, predikt hij als militante zwarte moslimleider de radicale bevrijding van de zwarte bevolking. En dus is hij levensgevaarlijk en staatsvijand nr. 1. Zijn gangen worden nagegaan door de FBI, CIA en door diverse andere inlichtingendiensten. Malcolm X haat blanken, totdat hij op bedevaart naar Mekka gaat.

avatar van brymj

brymj

wil je broer malcolm x zijn???????????/ ;)

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Soms viel het erg in de herhaling en ook de belangrijke karakterontwikkelingen van Malcolm vond ik wat te abrupt, kwam op mij niet geheel realistisch over, maar verder een erg interessante en mooie film. 4*

avatar van Eazyfan

Eazyfan

brymj schreef:

wil je broer malcolm x zijn???????????/ ;)

Sorry, ja "zien" natuurlijk

avatar van Salto

Salto

Macmanus schreef:

Erg goede film.

Het verhaal is een geeft een heel goed beeld van zijn leven, erg interessant om te zien wat zijn geschiedenis voor hij een spraakmakende leider werd.

Denzel Washington speelt een super rol, moest hij een oscar voor krijgen.

De film duurt lang maar vervelde geen moment.

Moet maar eens wat meer films zien van Spike Lee, want Clockers vond ik ook al erg goed.

Dan moet je the 25th hour eens zien. Met Edward Norton

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Goede film. Mooie camera standpunten. Ik bleef tot het einde geboeid. Denzel is een zeer goede keus voor Malcolm.

avatar van nightbreed

nightbreed

Prachtige film met een goede regie van Spike Lee.

De film duurt ruim 3 uur maar lijkt net zo snel voorbij te gaan als een film van 90 minuten.

Ik vond die foute pimppakjes (inclusief foute hoed) die hij aanhad in het begin zo grappig en daarbij dat belachelijke loopje, deed me denken aan Jim Carrey in 'The mask'.

Cijfer: 4

avatar van decsss

decsss

Bij waargebeurde verhalen kan ik helemaal mee leven in een film.....Denzel schittert hier weer helemaal. Prachtige regie van Spike. Duurde geen minuut te lang. 5*****

avatar van buffeltje1

buffeltje1

Goede film, waardoor je ook weer even met je neus op de historische feiten wordt gedrukt.

Minpunt: de veel te perfecte dansscenes, alsof je naar een musical zit te kijken.

avatar van tn2543

tn2543

Mooie film! Petje af voor Denzel Washington, wat een topacteur! Ik heb via youtube verscheidene films gezien van de 'real' Malcolm X en heb opgemerkt dat Denzel Washington de oude beelden heel goed heeft bestudeerd. Want Denzel evenaart Malcolm als geen ander!

Ook de effecten van zwart-wit veranderd naar kleur, waarmee Spike Lee aangeeft dat deze oude beelden daadwerkelijk ook terug te zien zijn in het 'algemeen archief' van Malcolm X, zijn heel goed gedaan. Dit heeft me doen stilstaan dat dit werkelijk beelden waren van de echte Malcolm X toendertijd.

Opbouw van de film vond ik erg goed gedaan. Het begon heel rustig, speels en het werd eigenlijk steeds spannender. Je voelde de druk waarmee Malcolm X (Denzel) zat goed aan. Vooral het laatste uur, waarin het verraad naar voren komt, vond ik heel boeiend!

Ik geef deze film een 4. Ik heb het gevoel dat er toch een soort van factor mist waardoor ik niet de volle punten kan geven. Denzel Washington is eigenlijk dé man die de film draagt en vooral aan hem schenk ik deze 4 sterren.

avatar van witboek

witboek

Heb echt genoten van deze film, omdat bijna alle speeches van Malcolm X aan bodt zijn geweest. Denzel Washington heeft een goede act voort gebracht maar ik ben er van overtuigt dat je na een tijdje de stijl van Denzel Washington toch wel te voorspellen is. Niet dat hij goed kan acteren. Als je veel films van hem hebt gezien ondek je dat hij dezelfde karateristieke uitdrukkingen heeft,je moet er eens op letten. Al bij al is Denzel Washington een top acteur die echt goed kan acteren. Het probleem met biografieën is dat je beperkt bent met de tijd. In drie uur is het eigenijk onmogelijk om een biografie van een persoon te verwezelijken, maar ik denk dat de bekenste hoogtepunten van Malcolm wel aan bodt zijn geweest .

avatar van Tarkus

Tarkus

3 Uur en 15 minuten is een hele zit voor deze prent, maar het is het meer dan waard.

Persoonlijk vind ik dit Spike Lee's beste film tot nu toe, en ik denk dat het moeilijk te evenaren zal zijn.

Malcolm X zijn leven vertellen op ruim 3 uur, het is eigenlijk nog moeilijk, maar toch krijg je hier een perfect beeld van wat het bewogen leven van Malcolm X is geweest, van zijn jeugd tot en met de moord tijdens zijn laatste toespaak die hij amper heeft kunnen beginnen.

En mede verantwoordelijk voor het goede uitbeelden van dit leven is een sublieme prestatie van Denzel Washington in deze film, hij zet hier een werkelijk prachtige rol neer.

De film heeft me, en dit niet voor de eerste keer, kunnen boeien van begin tot einde.

Topfilm is dit !!!

avatar van Rhythm & Poetry

Rhythm & Poetry

Malcolm X wordt perfect neergezet door de acteur Denzel een film die met veel respect gemaakt is. Indrukwekkend leven heeft Malcolm X gehad en door deze film kom ik nog meer over hem te weten.

Ik ben persoonlijk niet zo gecharmeerd van de racistische ideen van Malcolm X en helemaal niet van zijn voorliefde voor de Islam dus ging ik met grote twijfel en argwaan naar de film kijken. Technisch gezien een prachtige film die de tijdsgeest goed weergeeft en historisch verantwoord is. De acteerprestaties van Denzel W. zijn ongeevenaard in deze film en zat regelmatig op het puntje van mijn stoel. Opvallend is dat alle blanken in deze film 'fout' zijn. De muziek had beter gekund, behalve het laatste nummer dan.

avatar van gauke

gauke

Sommigen vinden deze film te oppervlakkig en teveel 'Hollywood'. Maar voor mij is het een unieke, boeiende en goed opgebouwde biografie, geweldig geregisseerd, een prachtig script en bijzonder geacteerd.

avatar van 606

wow de tijd vloog voorbij en voelt nog zo kort.

prachtige vertolking van denzel.

en in het begin van malcom voelde ik haat tegen hem door wat hij zei over blanke mensen.

en later voelde ik met hem mee.

en moord ja dat had niet gehoeven natuurlijk.

avatar van Zinema

Ietwat lange maar uiterst onderhoudende bio van Malcolm X. Washington is prima op dreef. Zeer goed.

avatar van Edwin Pindahaai

Edwin Pindahaai

Mensen die na het zien van deze film interesse krijgen in personen met soortgelijke idealen zoals Martin Luther King, kunnen deze site beter overslaan: www.martinlutherking.org

Danku.

avatar van N811

N811

Lang, maar goede biografie van meneer X

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Inderdaad lange film, maar het gaat hier dan ook over Malcolm X dus is het begrijpelijk.

Denzel Washinton zet een topprestatie neer en ik ben toch meer te weten gekomen over deze legende.

Ik had hem al is eerder gezien, maar gisteren nog maar is opgezet en het blijft een goede film.

Malcolm X werdt vermoord door de Nation of Islam (NOI) omdat zijn intellegentie boven die van de NOI steeg , vind het dus zeer triest van NOI dat ze destijds tot deze actie zijn overgegaan....

avatar van Nomak

Nomak

Is dit de beste biografische film ooit? Als het niet zo is, dan is het toch wel 1 van de beste.
Na de toch wel lange intro van ongeveer een uur, komt de film echt goed op gang.

Denzel Washington past perfect in zijn rol, hij wordt als het ware Malcolm X.

Dan zijn er enkele sterke scenes die het vermelden waard zijn.
Ik denk aan de scenes in de gevangenis.
En de scene wanneer hij Elijah Muhammad ontmoet als hij uit de gevangenis komt.
En als ze naar het politiebureau en naar het ziekenhuis gaan werd ook erg goed gebracht.

De prachtige muziek A Change Is Gonna Come van Sam Cooke past perfect bij de scene als Malcolm X in de auto zit en naar zijn toespraak gaat. Dat is het begin van een zeer sterk einde van deze film.

De laatste woorden die we in deze film te horen krijgen zijn legendarisch.

BY ANY MEANS NECESSARY!!!!

avatar van Tun-89

Tun-89

Echt een hele mooie film, goed het levensverhaal van Malcolm X in beeld gebracht en sterk gespeeld door Denzel Washington! Zeker geen moment verveeld ook al duurt de film lang.

4 *

avatar van Respekked

Respekked

Eerste deel van de film is niet sterk. Lee probeert met wat kitscherig aandoende kleuren de gemoedstoestand van, op dat moment nog, Malcolm Little weer te geven. Komt wat mij betreft slecht uit de verf, want dat zorgt ervoor dat het allemaal wat blij-ig wordt. Ook komt het acteertalent van Washington als kruimeldief niet echt uit de verf.

Vanaf het moment dat Little de gevangenis ingaat wordt de film een stuk donkerder en interessanter omdat we daar zien hoe, wat en waar Malcolm X aan zijn gedachtengoed komt. Washington zet een zeer sterk en geloofwaardig personage neer. Het verhaal van X zelf lijkt ook te kloppen, al had ik graag wat meer nadruk gezien op zijn 'black nationalist' idee-en.

Verder zoals we altijd gewend zijn van Lee, sterke muziek en wat fraaie (doch gebruikelijke) filmische stukjes.

Hoogtepunt vond ik de mars naar het ziekenhuis met geweldige muziek en Washington die voortreffelijk de leiderschaps kwaliteiten van X laat zien! Ook een mooi overzichts shot van alle mensen die mee liepen.

3,5*, jammer van het eerste deel.

avatar van Respekked

Respekked

Ik zit voor een essay wat archief materiaal van Malcolm X te bekijken. Echt bijzonder hoeveel Washington lijkt op hem, vooral de stem/manier van spreken is bij vlagen niet te onderscheiden.

avatar van Montorsi

Montorsi

Ik weet het niet helemaal..

Sowieso vond ik het iets te episch voor een sociaal thema, dat einde vond ik ook een beetje to much voor iemand waar je toch best wat kritischer op mag zijn. Malcolm X is iets te duidelijk een voorbeeld voor Spike Lee, snap best dat hij dat is hoor, maar het ligt er allemaal wel erg dik bovenop.
Vond de rise nog wel het sterkste gedeelte denk ik, het moment dat hij echt 'groot' wordt valt de film wel een beetje stil en is het vooral een beetje pitloos, niet zo heel boeiend gebracht en verder is het maar wachten op zijn dood.

Hoe dan ook best uit te zitten, maar vooral omdat ik de geschiedenis verder wel erg interessant vind. Als film vond ik het een beetje tegenvallen. Wel een uitstekende rol van Denzel Washington, duidelijk de rol van zijn leven, beter heb ik hem nog niet eerder gezien.

ps. Wel geinig dat ik een paar maanden terug nog in Harlem ben geweest, ook zo'n beetje in het episch centrum van Malcolm X' succes bij de Apollo (125 st. als ik me niet vergis).

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Werd ook maar tijd om deze eens aan te schouwen. Malcolm X was een ijzersterke navertelling over de echte Malcolm die ook fantastisch werd gespeeld door Washington. Het begin en de grootste gedeelde van de film heeft wat weg van een geflipte feel-good film. Het lijkt in eerste instantie dat alles ludiek word naverteld. Maar dat zakt naderhand ook wel in. We volgen Malcolm X vanaf zijn jaren toen hij 20 was tot zijn dood. In het begin lijkt het toch gewoon nog een doodnormale burger maar uiteindelijk laat hij het land intens zien dat hij een gruwelijke hekel heeft aan blanken. En door al die vele traumatische gebeurtenissen die hij door blanken heeft opgelopen zouden we het hem der helemaal niet kwalijk om kunnen nemen. Terwijl ik eerst dacht dat Malcolm een soort Adolf Hitler zou zijn. En uiteindelijk word de doodnormale burger gewoon wereldberoemd vanwege zijn toespraken in het publiek en zijn meningen. Ook word ie misdadiger tussenin. Die scene's in die gevangenis vond ik ook erg indrukwekkend. Vooral dat moment dat hij in de isoleercel moet doorbrengen omdat hij weigerde zijn nummer op te noemen, en god en jezus overal de schuld voor geeft.

Ook de vrouw en de kinderen van Malcolm X werden uitstekend vertolkt. De settings waren ook mooi nagebouwt en hadden sfeer.

Verder waren ook die scenes in Mekka indrukwekkend en uiteindelijk grijpte die moordscene op Malcolm X op het ene moment naar de keel maar het lijkt wel alsof de regiseur het tijd vond om even wat schoten te lossen om het einde spetaculairder te maken.

Ook kan ik deze film wel een beetje vergelijken met Ali. Aangezien de bijde films waargebeurt zijn, het gaat om een zwarte, en ook vooral: de uitspraken waar de film ook het meest op doelt.

Maar dit vond ik een zeer geslaagde navertelling.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ohja.. en Nelson Mandela aan het einde vond ik ook best wel fraai.

avatar van Arbil

Arbil

Hele goede film over Malcolm X.

Alleen vind ik dat Spike Lee, de CIA wat meer op de voorgrond moest zetten aangezien zij de hoofdoorzaak zijn van de dood van Malcolm X. Zij hebben een net zo groot aandeel in zijn dood gehad als de NOI en waarschijnlijk meer.

avatar van speranza

speranza

Denzel Washington laat in deze zeker 60 minuten te lang durende film zien een veelzijdig acteur te zijn.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Malcolm X. Ik vond hem iets minder dan verwacht, dit vooral dankzij de speelduur. Na 2 uren film begon het echt wel te vervelen en was het wachten op iets nieuws of iets anders dan wat we de vorige 2 uur gezien hebben. En daarvoor moeten we wachten tot volledig op het einde, een uur meer klok kijken dan film kijken. Het onderwerp blijft dus slechts tot op een bepaalde hoogte echt interessant maar bij mij mocht het allemaal wat dramatischer voorgesteld worden. Washington is uiteindelijk nog het grootste pluspunt.

avatar van Lúthien

Lúthien

Ik had op de middelbare school zijn autobiografie al eens gelezen en daarna heb ik deze film gezien. Het is werkelijk goed gedaan, de feiten kloppen en dankzij de acteerprestaties van Denzel is Malcolm X tot leven gebracht in deze film. Hij lijkt ook erg veel op Malcolm in de film. Ik geloofde erin. Indrukwekkende film..