The Exorcist (1973)
Genre: Horror
Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet
Geregisseerd door: William Friedkin
Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb
Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels
Releasedatum: 5 april 2001
Bekijk via Prime Video
Plot The Exorcist
"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."
Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.
- Trailer (YouTube)
- The Exorcist (BoekMeter)
- The Exorcist (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Burke Dennings
Dr. Klein
Dr. Barringer
- 12092 berichten
Ook, maar als ik menig commentaar lees kom ik tot de conclusie dat het ook een beetje de algemene gedachte achter deze film is.
Het blijft dan ook gewoon een verontrustende film.. meisjes van 14 die dit soort dingen uitkramen en er zo uit gaan zien vind ik niet bepaald standaardsituatie, ik weet niet in welke milieu's jij vertoeft
Daarnaast is het natuurlijk een film die een rechtstreekse aanval op geloof uitbeeld als één van de eersten, en met zeer heftige beelden. Misschien heb je het inmiddels allemaal al 1000 keer voorbij zien komen (oa met Evil Dead en alle andere demonen films), maar Exorcist was toch de eerste en zeker een van de beste. Het acteerwerk is sterk, de soundtrack is subliem en de beelden blijven je wel bij. Hele volksstammen kunnen nog niet uit over de crucifix scène bijvoorbeeld of de rotating head. Misschien moet je echte horror-liefhebber zijn om de sfeer in combinatie met die paar doeltreffende shots echt op waarde te schatten. Jezelf murw laten slaan door de oneindige stroom Sawfilms zal er weinig aan bijdragen (maar die dragen sowieso niet bij aan een helderder blik, waar dan ook op).
- 12092 berichten
De rechtstreekse aanval zeg ik dan ook.. de rest is wat heidense rituelen e.d. Hier wordt Christus persoonlijk uitgedaagd, dat zul je toch ook wel erkennen.
Dat een film de eerste is zegt natuurlijk ook niet altijd wat he. Het gaat mij erom dat het de beste is.
Ik vind het inderdaad geen standaardsituatie wat zich in de film voordoet, dat het echter gelijk als eng wordt bestempeld als een onschuldig, lief meisje opeens een geschminkt hoofd heeft en dr op los vloekt is natuurlijk voor iedereen anders. Ik had er dus helemaal niets mee. Ik ben dan ook een volbloed atheïst en kan me echt compleet niet identificeren met verschillende geloven. Het liefste mijdt ik ook dit genre, alleen zo nu en dan moet je toch een bepaalde film gezien hebben, maar over het algemeen moet ik niet een serieuze film zien met dit onderwerp. Dan moet het vooral gecompenseerd worden met spanningselementen, iets wat ik totaal niet kreeg in de film. De soundtrack is daarintegen wel fantastisch en dat is eigenlijk 1 van de weinige redenen waarom ik deze film nog een 1,5* geef, dat heeft namelijk genoeg potentie om de film echt eng te maken, alleen het script/verhaal wil niet echt meewerken met de soundtrack. Het acteerwerk kan ik wel kort over zijn, dat is gewoon tenenkrommend, snap echt niet wat hier "goed" aan kan zijn. Vooral Blair irriteerde me en later in de film werden vooral de lachspieren getraind.
Snap overigens niet wat er shocking is aan dat draaiende hoofd, dat ziet er echt ongelooflijk nep uit
Eerder van een Evil Dead of Braindead niveau qua effect wat het op mij heeft. Zelfs in die periode zijn er veel schokkendere films gemaakt, vind ik een uitgangspunt als the Last House on the Left('72) eigenlijk veel schokkender. Of een film als Cannibal Holocaust is tig keer schokkender dan dit vind ik.
- 12092 berichten
Last House on the Left is pas van een lachwekkend amateurisme dat je inderdaad niet anders kan dan je lachspieren trainen.. sorry, maar de effecten in deze film zijn niet dusdanig verouderd of slecht waardoor het lachwekkend is. Als je dat wel vindt, wil je dat blijkbaar graag vinden. Maar het getuigt amper van een neutrale kijk op de dingen. Die effecten zijn helemaal niet zo nep, net zomin als ze dat bij Evil Dead zijn of latere films (er zijn volgens mij ook weinig nieuwe vondsten op gevonden). En de tegenstrijd duivel-Christus is nog steeds immer actueel, ik heb je dat in geen enkel argument nog horen ontkrachten. Het klinkt eerder als een kwestie van je thema niet als een kwestie van goed gefundeerde smaak. Deze film is een klassieker en na bijna 30 jaar is dat al bewijs genoeg dat hij voldoende horror inhoud heeft om ook nu nog te shockeren.
mikey
LHOTL was meer een voorbeeld van een uitgangspunt dat voor mij veel schokkender is dan het vele god geneuzel in een film. Over de kwaliteit van de film heb ik me niet uitgesproken. Net zoals Cannibal Holocaust dus.
Het is maar hoe actueel je het wilt noemen. Voor mij is het thema duivel-Christus nooit actueel geweest, eerder achterhaald en zeer ouderwets.
Verder is het meer een kwestie van smaak, snap alleen echt niet wat je horror kan noemen aan deze film. Het bevat geen claustrofobische momenten zoals in Alien, geen totaal tot waanzin gedreven hoofdpersonage (die ook daadwerkelijk ENG is) zoals in the Shining, geen meesterlijke spanning en setting zoals in the Thing of het gevoel van dat je tegenover een onoverwinnelijk, eng en psychopatisch monster zoals in Halloween staat.
Daarvoor is het element drama gewoon te groot in de film en wordt er teveel op het simpele exorcisme gericht en goedkoop effectbejag(hoi, ik plak een plaatje van een demoon in de filmrol en dat zou eng moeten zijn), waar ik persoonlijk dus he-le-maal niets mee heb. Overigens snap ik het hele gedoe van een exorcisme niet, als een demoon/geest zo krachtig is, waarom laten ze zich altijd maar weer zo simpel kisten door wat krachttermpjes uit een oud sprookjesboek. Dat is gewoon dikke bs.
Vertel mij is wat hier 1 van de beste horrors(!) aller tijden aan is? Buiten het feit dat een te overdreven lief, onschuldig, meisje in een vloekend en kotsend geschminkt monster veranderd, want die ken ik nu al wel.
wibro
Ik vraag mij soms wel eens af of jij überhaupt wel van horror houdt 'rep_robert'. Overal ga jij de logica achter zoeken. Dat deed je ook bij "a l' Interieur". Daar viel jij over het gestuntel van de agenten wat volgens jou totaal ongeloofwaardig was. Hier bij "The Exorcist" val jij weer over het exorcisme gedoe wat volgens jou onzinnig is omdat het terug te voeren is op het christendom wat weer zijn basis heeft in een oud sprookjesboek.
Toch maar weer eens enkele voorbeeldjes;
Het Nieuwsblad - De wereld is behekst
Hoe onzinnig het voor jou ook mag zijn. Duiveluitdrijvingen komen in de praktijk gewoon voor. Wat dat betreft is deze film helemaal zo ongeloofwaardig nog niet. Voor mij is het nog steeds een van de beste horrorfilms die ooit gemaakt is, die ik vijf jaar geleden pas voor de eerste keer durfde te bekijken en die toen en ook nu nog een geweldige impact op mij heeft en daarom voor mij ook 100% geslaagd is.
Bottleneck
Interessante voorbeeldjes van compleet psychotische personen en zogenaamde 'duivelsuitdrijvers', waanzin.
Tuurlijk denken heel veel mensen dat het bestaat, alleen ik vind het dikke bullshit en die mensen zetten zichzelf echt voor lul met dit soort gevalletjes. Overigens is dit binnen het horrorgebeuren toch wel mijn minst favoriete genre. Heeft verder niet veel met geloofwaardigheid van een film te maken, meer met het hele god gedoe, waar ik persoonlijk gewoon 0,0 mee heb. Dan is het voor mij ook lastiger om onbevooroordeeld een film over dit onderwerp te kijken, tenzij het luchtig, vermakelijk of echt eng is. Iets wat deze film VOOR MIJ gewoon totaal niet is. Dat kan toch?
Overigens hoef je mij niet gelijk te beoordelen vanwege twee films, die handelingen binnen A'L' Interieur zijn gewoon te debiel voor woorden en ik heb me daar zwaar aan lopen irriteren. Ik hoef niet met de hele meute mee te lopen, ik houd er liever mijn eigen mening op na.
DonOswaldo
- 1931 stemmen
Nee, nou precies wat ik zeg. Je excuseert jezelf
Ja nu wel, omdat (zoals ik al zei) er van mijn part niet echt iets meer te discussiëren is en onze discussie al afgesloten was, ondanks dat jij nog de behoefte voelde om me te quoten. Maar mocht je héél héél graag willen dat ik nog even op je punten 'inga', kan ik dat best even doen hoor
- 12092 berichten
Nogmaals de film kijken dan..
- 12092 berichten
Moet je vooral blijven doen, maar verwijt die "meute" dan niet dat ze dingen wel zien in films die jij kennelijk niet ziet. Exorcist is wel wat meer dan wat make-up en enge plaatjes van demonen, de sfeer, de voortreffelijke acteerprestaties en de geniale muziek maken het kompleet. Bovendien vind ik die hele opbouw met dat meisje wat steeds gekker wordt en in allerlei ziekenhuizen wordt gescand etc.. met die moeder die steeds meer tot wanhoop wordt gedreven ook buitengewoon boeiend. Het kan niet anders worden dan een confrontatie tussen satan en god. Mikey, lees je dit?
En die horrormomenten vind ik aanzienlijk wat verder gaan dan wat make-up (roterend hoofd, enorme stralen kots, een vagina die tot bloedens toe met een crucifix wordt bewerkt, een achterwaarts gevouwen meisje dat van de trap loopt), het zijn gewoon creatieve en imponerende staaltjes effectieve horror.
moviemafketel
- 19752 berichten
En natuurlijk, omdat de film uit 1973 stamt.
De bijna perfecte SE die je tegenwoordig om de oren vliegt doet juist heel veel kracht afnemen van films en dus ook van de horror.
The Grudge kopieert toch gewoon nagenoeg de trap-scene van the Exorcist. Maar om the Grudge moest ik juist weer lachen.
Als je the Exorcist in de jaren 70 of 80 hebt gezien geeft dat een heel ander gevoel/beeld bij deze klassieker dan als je hem nu bekijkt.
De kracht is afgenomen? Ja, behoorlijk, maar ik weet in ieder geval dat ik destijds niet echt heel erg prettig mijn bedje ging opzoeken.
Ik ben ook atheïst trouwens, maar dat wil in mijn geval niet zeggen dat alles wat over dit onderwerp gaat meteen belachelijk of de moeite niet waard is.
Bottleneck
Ik heb ook niets met God (wel met Metgod trouwens) maar dat staat een goede beleving ook niet in de weg. The Exorcist of Emily Rose doet dat wel, maar in The Exorcist hangt gewoon zo'n lekker duivels sfeertje met de sublieme Linda Blair en de effecten.
- 12092 berichten
Dat bedoel ik. Het is gewoon een mooi onderwerp (ben zelf ook ongelovig), wat ook over de eeuwen gaat.. het snijdt in elk geval wel duidelijk iets aan, belachelijk of onnozel kun je het niet noemen.
Ligt eraan wat het aan snijdt. Mensen gedragen zich als idioten en doen dat af als bezetenheid. Nog erger zijn de mensen die net zoals in die berichtjes hierboven gewoon familieleden doden omdat ze zogenaamd bezeten zijn. Die zijn gewoon rijp voor het gesticht. Doet me ook een beetje denken aan heksen op de brandstapel gooien in de middeleeuwen, zo oubollig en ouderwets is het.
Ik kan er niet met mijn verstand bij dat mensen hier echt in geloven.
Tsja, er wordt wel over bijvoorbeeld de Saw reeks beweerd dat het hersenloze horror is, maar kotsen, vloeken, draaiend hoofdje, meisje wat zichzelf bewerkt met crucifix eigenlijk net zo simpel en goedkoop. Het omgevouwen meisje van de trap af is wel geinig gedaan ja en is wat mij betreft ook het enige wat hier getuigt van creativiteit.
Misschien heb ik de film te laat gezien, want het werkt gewoon niet voor mij. Daar laat ik het ook bij wat the Exorcist betreft.
wibro
Het omgevouwen meisje van de trap af is wel geinig gedaan ja en is wat mij betreft ook het enige wat hier getuigt van creativiteit..
En die had voor mij juist weggelaten mogen worden. Voegt helemaal niets toe aan de film. In het origineel was deze scène er trouwens uitgeknipt.
- 12092 berichten
Ik vind het in Saw inderdaad goedkoop en lullig in beeld gebracht, hier is het juist niet goedkoop, maar uiterst effectief in beeld gebracht, daarover kun je van mening verschillen. Om te beginnen moet je dit gewoon een mooie film vinden die je aanspreekt, kennelijk doet hij je dat niet. Dan hoef je over de horrormomenten verder eigenlijk ook al niet meer te beginnen..
En dat terwijl ik de film nog onder de goede omstandigheden had bekeken. 's Nachts en in het donker.
angel-eyes18
Mischien moet je m is overdag bekijken?
Blarown
maakt dat uit dan?
alsof christelijke mensen ''The Exorcist'' gaan kijken..
de naam zegt het toch al?
jumpstylemovie
maakt dat uit dan?
alsof christelijke mensen ''The Exorcist'' gaan kijken..
de naam zegt het toch al?
Het Gekke Priestertje (1973)
mikey
Nogmaals de film kijken dan..
boozebelly
- 1908 stemmen
Komende zaterdag dus op tv te bewonderen ZONDER reclame
Het is alweer veel te lang geleden dat ik dit pareltje gezien heb.
Siem Shady
Ik denk dat duivelsuitdrijving alleen bestaat als je er indd in gelooft!
net als god , hij bestaat als je erin gelooft.
Ik ben persoonlijk zelf niet gelovig en vindt het geloof maar oppervlakkig en naief , toch heb ik mezelf echt uitstekend vermaakt met The Exorcist. Voor een film uit 73 kun je hier gewoon niet omheen als je een horrorfreak bent.
willemfilm
Deze film moet je in het tijdsbeeld beoordelen. 1973 is de film geproduceerd. Ik zag hem in 1979 in een theater. Ruibelend zat ik op mijn stoel. Het éen van de weinige films die ik mij in detail kan herinneren. Later nog eens gezien op TV. Toen had de film toch een heel ander effect. Maar het blijft in beginsel een ongeëvenaarde film.
Hmm niet altijd, ik vind dat vooral een horrorfilm ook 30 of 40 jaar later nog effectief moet zijn. The Exorcist voelt vooral heel gedateerd aan. Ben het er wel mee eens dat het niet hoeft uit te maken wie of wat de film kijkt. Een film moet voor iedereen kunnen, Christen of niet.
wyatt earp
Ik denk dat ik je in dat laatste toch ongelijk in moet geven. Je kunt kunt nooit alle groepen (christen e.d.) tevreden stellen. Die beginnen om het minste of geringste al te piepen. En trouwens waarom zou je? Als je met zulke mensen rekening al moet houden met het maken van een film, waar ben je dan in godsnaam mee bezig. Christenen kijken over het algemeen nooit film, en al helemaal geen horror.
wibro
Christenen kijken over het algemeen nooit film, en al helemaal geen horror.
Deze opmerking slaat werkelijk nergens op. Heb jij je wel eens verdiept in wat een christen is? Volgens mij niet. Het zijn in ieder geval geen vieze paters die ontucht plegen met kinderen zoals dat vroeger nogal eens gebeurde.

The Exorcist: Believer

The Exorcist III
1990

Exorcist II: The Heretic
1977

Het is vandaag Halloween: hier vijf legendarische regisseurs en hun favoriete horrorfilm

Acteur Paul Bateson uit horrorklassieker 'The Excorcist' blijkt échte seriemoordenaar

Regisseur William Friedkin, bekend van 'The Exorcist' en 'The French Connection', op 87-jarige leeftijd overleden

Dit zijn de elf beste horrorfilms volgens de legendarische regisseur Martin Scorsese

The Silence of the Lambs

The Thing
Horror / Sciencefiction, 1982

Sorcerer
Avontuur / Thriller, 1977
exorcismeholy water religion and supernaturalvomitbezitprofanitypriesterouija boardsatanparanormal phenomenameisjedemonstrong language roman catholic churchdemonic possessiondisturbed child crisis of faithsfx religious horrorsupernatural horror