The Exorcist: Believer (2023)
Genre: Horror
Geregisseerd door: David Gordon Green
Met onder meer: Leslie Odom Jr., Ann Dowd en Jennifer Nettles
Gesproken taal: Engels en Portugees
Releasedatum: 5 oktober 2023
Plot The Exorcist: Believer
"Do you believe?"
Sinds zijn zwangere vrouw twaalf jaar geleden omkwam bij een aardbeving in Haïti, moet Victor Fielding hun dochter Angela in zijn eentje zien groot te brengen. Maar als Angela en haar vriendinnetje Katherine in het bos vermist raken en pas na drie dagen weer opduiken zonder dat ze enig idee hebben wat er met hen gebeurd is, leidt dat tot een reeks gebeurtenissen die de wanhopige Victor ertoe dwingen om de confrontatie aan te gaan met het kwaad in zijn meest angstaanjagende gedaante. Daarom zoekt hij zijn toevlucht tot de enige nog levende persoon die ooit iets dergelijks heeft meegemaakt: Chris MacNeil.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Kijk op meJane
Father Maddox
Pastor Don Revans
Father Phillips
joolstein
"De Verenigde Naties van Christelijke spiritualiteit"
Onontkoombaar moet je het hebben over de film van William Friedkin uit 1973 Over die film was voordat het in de bioscoop verscheen, al een hoop over te doen. De trailer werd zelfs verboden. Dat is nu haast niet meer voorstellen, maar mensen hadden toen nog nooit zoiets gruwelijks gezien. Na vijftig jaar is het publiek natuurlijk wel iets meer gewend Het is bijzonder moeilijk (zelfs misschien zinloos) om een film die als het ware de regels opzette proberen te evenaren.
Maar als je, je film de naam laat dragen van die 1973-film leg je de lat hoog! Natuurlijk waren er in de loop van de jaren al meerdere sequels, prequels maar hoe slecht deze ook zijn, ze hebben in ieder geval risico's genomen. Daarnaast zijn duiveluitdrijving en bezetenheid een regelmatig terugkerend onderwerp geworden. Het is dus niet verstandig om met een alledaags film aan te komen. En laat deze nu net helemaal op veilig draaien. Het is ongelooflijk schokkend hoe weinig risico's deze film neemt...vloeken, braken en kruisbeeldmisbruik, Green's film biedt niets wat hiermee te vergelijken is.
De eerste pakweg 40 minuten kijk je naar het drama van Victor Fielding die zijn zwangere vrouw verlies bij een aardbeving in Haïti en dertien jaar later als alleenstaande vader voor hun dochter Angela zorgt. Op een dag verdwijnen Angela en haar vriendin Katherine en blijven drie dagen weg. Hm...voor wie de metafoor niet opvalt....geen nood, het wordt uitgelegd, sterker de halve Bijbel werd opgedreund. Kortom als je terugkeert naar het geloof, komt alles goed...
Om toch een connectie of om nostalgie bij het publiek op te wekken, keert Ellen Burstyn als Chris MacNeil terug. (en er is nog een cameo aan het eind) Ook dit is geen goede toevoeging want als haar rol er niet in was opgenomen, zou dit het verhaal in het geheel niet beïnvloeden. Het detail dat bij de demonische bezetenheid ook andere religieuze praktijken en perspectieven te betrekken was niet slecht. (voodoo-priesteres, tv-achtige dominee) Helaas gaat het daar ook mis omdat je niet al deze mensen leert kennen. De climax is dan ook totaal niet zo spectaculair aan als zou moeten.
Na afloop van de film vraag ik mij af of David Gordon Green The Exorcist wel begrijpt want ik heb horrorfilms gezien die meer met het origineel van William Friedkin van doen hebben dan deze film. Alsof hij eerder het geloof wil promoten en dit doet met een erg doorsnee horrorfilm. Nu is dat eerste trouwens ook iets wat de 1973-film werd verweten, maar Believer doet het zo oppervlakkig, opzichtig en belerend, dat het gewoon tenenkrommend was!
filmkul
Matige horror film. Het verhaal is redelijk voorspelbaar en brengt weinig nieuws. De uitwerking valt wat tegen. Het eerste deel is best aardig. De spanning en mysterie worden goed opgebouwd. De sfeer is ook redelijk creepy. Maar wanneer eenmaal duidelijk is dat de meiden bezeten zijn, is de lol er eigenlijk al af. De film zakt als een pudding in elkaar want wat volgt is voorspelbaar en totaal niet origineel. Dat gaat ten koste van de spanning. De film is eigenlijk ook niet echt griezelig. Het acteerwerk is wat wisselend en de meiden weten nergens zo overtuigend te zijn als Blair toentertijd. 2.0/2.5
RogerVersavel
Traag en te lang zonder spanning. Eigenlijk kan je gerust het 1ste uur 20m overslaan voor er ook maar iets gebeurt.Een schande van dit met een link naar the Exorcist 1 te insinueren.
slam1975
Gewoon een goede film. De meisjes speelden echt wel goed. Maar dat de film zoveel heeft gekost zag ik er niet helemaal vanaf. Maar zeker wel een aanrader en gewoon niet vergelijken met The Exorcist.
Kondoro
"God played a trick on you!”
Bij de release van deze film, was ik best nieuwsgierig. Het eerste deel uit de jaren zeventig heb ik een paar jaar geleden gezien, ik meende voor de horrorchallenge in dat jaar. Eigenlijk heb ik daarna nooit meer echt teruggekeken naar de franchise, en alle vervolgdelen heb ik dus ook nooit gezien. Wellicht ook een keer rijp voor een herziening trouwens, en dan pak ik gelijk de hele franchise even mee. Goed dat is een plan voor de toekomst, gisteravond hebben wij dan dit nieuwe deel gezien en ik ben heel eerlijk als ik zeg dat ik het nogal vond tegenvallen. Tuurlijk, het is allemaal héél cliché en je ziet vrij wel alles aankomen, regiewerk is van niet al te hoog niveau en het verhaal was misschien nogal chaotisch. Het possessed gedeelte van de film vond ik juist best tof. Alleen roept de film best veel vraagtekens over zichzelf heen.
Echter werd voor mij de film pas echt interessant genoeg wanneer de twee meisjes eigenlijk gevonden zijn, en dus ook verschillend vreemde dingen doen door dat ze possessed zijn. De kerkscene was eentje waar veel meer uitgehaald mocht worden van mij part maar, best prima te kijken. En ook het ritueel waar ‘The Exorcist’ films om bekend staan was wel oké, al werd het gewoon nergens echt spannend voor mijn gevoel. Het was ook niet echt eng om te noemen dat die meisjes over genomen waren want, er wordt maar héél weinig mee gedaan vond ik.
Maar ik snap waar het negatieve vandaan komt, ik denk als je fan bent van het origineel je daarna gewoon achter wordt gelaten met niks anders dan een teleurstelling. Want nergens wordt deze film ook maar bijzonder genoeg om écht te genieten, de film is vooral erg sfeerloos te noemen en het einde is vrij abrupt en vreemd. Dat alles maakt deze film toch gewoon geen goeie film.
Thomas83
Mijn verwachtingen waren bijzonder laag na wat Green na een nog best veelbelovend begin met de Halloween-reboot heeft gedaan. Deze film begint ook heel aardig maar heeft daarna niet lang nodig om volledig te ontsporen. Het is een ronduit bizar idee om twee kinderen tegelijk een exorcisme te laten ondergaan in een kamer vol behulpzame mensen van diverse geloofsstromingen. Het sluit allemaal aan bij een extreem toondoof script met een geforceerde boodschap over geloof en gemeenschap, maar bij zeker de helft van de personages vraag je je af wat hun toegevoegde waarde nou echt was.
Bij Chris en Regan MacNeil is dat dan weer glashelder: puur voor de fanservice. Over geforceerd gesproken. Het is zo'n dom verzinsel dat Chris een of andere expert in duiveluitbanning is geworden. En dan wordt haar personage ook nog enigszins onteerd met die domme scène waarin ze met een crucifix in haar ogen wordt gestoken.
Echt griezelige momenten weet de film verder nooit op te voeren. Dit is weer zo'n recente horrorfilm die totaal geen spanning kent. Het enige dat de film nog enigszins overeind houdt is dat alles wel goed in elkaar steekt qua editing etc. Een voor weinig geld snel in elkaar geflanst werkje is dit in elk geval niet.
Redelijke film waarin twee jonge meiden een aantal dagen vermist worden. Na Halloween probeert regisseur David Gordon Green opnieuw leven te blazen in een andere horror-reeks. De vraag is wel een beetje waarom. De film heeft niets nieuws te bieden. Maar de opbouw is verder prima en de uitdrijving zelf ook. Vervelend wordt het niet en de korte scene op het eind met Ellen Burstyn en Linda Blair is natuurlijk wel leuk en daarom nog net 3.0 sterren.
ibendb
Deze film is een heleboel dingen maar het is zeker geen Exorcist-film.
In plaats van er een 'oké' niet-IP-project van te maken, hebben ze besloten om er een vervolg van te maken dat de genialiteit van het origineel volledig onderschijt. Waarom ze Ellen Burstyn hebben gebruikt is mij een raadsel. Ze voegt niets toe aan het verhaal, behalve om de speelduur op te vullen en kaartjes te verkopen.
Dit is ook een visueel onsamenhangende film. Ze hebben niet echt nagedacht over hoe een Exorcist film eruit moet zien: is het korrelig, gepolijst, vintage, wazig, bruin, grijs, donker? Er zijn een paar shots die laten zien dat de filmmakers iets visueels interessants wilden doen, maar het is vergeefs want als kijker kan het je nu toch al niet meer boeien.
De casting van de twee meisjes is echter bijna perfect. Ze wisten me volledig te boeien wanneer ze op het scherm waren, ondanks het middelmatige script. De dialogen zijn potverdorie slecht. Degene die deze beledigingen voor de bezetenen mocht schrijven, is er duidelijk helemaal voor gegaan. Het was overbodig en lachwekkend willekeurig.
De opening was wel best cool en het exorcisme zelf had een paar leuke trucjes in petto. Dus dat behoedde de film een beetje voor totale shit.
Ik wil deze film 2,5* geven, maar ik weet gewoon dat ik tegen het einde van het jaar bijna alles van deze film vergeten zal zijn.
Matige horror/exorcist film die nooit spannend werd laat staan eng. Een gemiste kans.
Vicksel82
Heb me, ondanks de lage waardering hier op MovieMeter, toch wel redelijk vermaakt.
Het is natuurlijk niet te vergelijken met het sublieme eerste deel, wat voor mij echt één van de beste Horrorfilms was ooit gemaakt maar desondanks speelden de bezeten kinderen de pannen van het dak.
Mysterieuze sfeer was ook duidelijk aanwezig.
Enkele minpunten waren voor mij dat het in de film totaal niet duidelijk werd wat er nou is gebeurd met die kinderen in dat bos en dat de spanning ondanks goede pogingen nooit echt voelbaar wordt.
Leuk tussendoortje maar gezien het enorme budget wel uiteindelijk een film waar veel meer had ingezeten
AmazingPP
Nadat ik wat recensies gelezen had op sociale media hield ik mijn hart vast op dit vervolg op de klassieker, maar het is me al met al meegevallen. Ok, het script had beter gekund, meer verwijzingen naar bovengenoemde klassieker was misschien fijn geweest; nu komt de film als geheel nogal rommelig over en er wordt teveel bijgehaald ook het verhaal spannend te maken, wat het eigenlijk nergens wordt. Maar het acteerwerk is in orde, het camerawerk ook en inmiddels ben ik wel een doorgewinterde kijker van horror dat ik met een gerust hart kan zeggen dat ik veel een veel slechtere vervolgen of reboots heb gezien. Drie sterren.
Saving Pvt. Pyle
Enge film. Vooral toen Ellen Burstyn het had over 'tHe pAtRiArCHy' terwijl 2 mannen de dood vonden toen ze haar dochter redden in de eerste film. Wat is woke toch een enorm gezwel geworden dat zich overal tussen wurmt. Weerzinwekkend.
koolmees1979
Precies ja, zo slecht is het echt niet zoals velen dat doen denken. Helemaal eens met slam1975
movie freak84
Je weet bij dit soort films wel een beetje wat je kan verwachten en soms zit er een bij die net iets beter is dan de rest. Maar bij deze was dat helaas niet zo. Simpel verhaal wat ook nog slecht uitgewerkt word. Tussen het ritueel en de uitdrijving hadden ze meer moeten laten zien. Maar goed zat nog te denken aan een 5 maar nee dat is egt te hoog.
Mickey b
Om te beginnen ben ik geen fan van horror. Waarom heb ik deze film dan gekozen? Los van de movieclip Thriller van Michael Jackson zijn er drie films die mij als kind zijn bijgebleven waar ik echt schrik van had: Poltergeist, Return of the living dead en The Exorcist. Deze laatste ooit later terug gezien en mede door een parodie hierop vond ik deze nooit meer zo eng als zoals ik deze heb ervaren als kind… Maar toen The Exorcist: Believer op Netflix uitkwam was mijn nieuwsgierigheid wel geprikkeld. En deze film was best goed te doen. Niet zozeer als horror maar als ode aan de tijd dat The Exorcist echt griezelig was. Heden ten dage zijn we niet meer zo snel getriggerd door horror. Het is geen blood and slash en ook geen film met schrikmomenten. Eerder een verhaal met heel wat linken naar het origineel.
Ronddraaiende hoofd, kots, ogen en littekens zoals in origineel. Regisseur zei zelf in een interview dat hij gebruik maakte van enkele zaken uit het origineel maar dat hij ook enkele vernieuwende zaken wilde toevoegen. Vond deze film totaal niet eng, maar bij momenten wel beklijvend. En ‘origineel’ in die zin dat het deze keer om twee meisjes gaat. En toegegeven de twee jonge actrices doen het wat mij betreft zeer goed. Leuk om ook Ellen Burstyn terug te zien en nog een kleine cameo op einde.
Zoek je een echte horror dan zal je hier wat op je honger blijven. Is een soort ‘soft-horror’. Maar door mijn herinneringen als kind aan The Exorcist heb ik mij met deze niet verveeld. Meeste negatieve kritiek zal wel komen door zij die hoopten op een horror zoals de originele film. Maar zoals eerder gezegd zal volgens mij nooit nog het echte niveau van rond de jaren 80 gehaald worden omdat we teveel gewoon zijn. 3*
Het is dat ik de streamingdienst "SkyShowtime" gratis heb bij mijn "Ziggo" televisieabonnement, want anders had ik deze "The Exorcist: Believer" nooit gekeken, want man man man, wat was dit slecht. Ik had er van te voren al geen hoge verwachtingen van, maar dat het zo slecht zou zijn had ik niet verwacht. Komt daarbij dat ik het bekeken heb via een streamingdienst en dan zijn de mogelijkheden m.b.t. vooruitspoelen niet zo handig. Want als ik een film pindakaas, kan ik tenminste handig en snel steeds 30 seconden vooruit springen met één druk op de knop van de afstandsbediening en dat kan dus bij "SkyShowtime" niet. Als je daar gaat vooruitspoelen, dan gaat het eigenlijk veel te snel en dus heb ik dat helaas niet kunnen doen en heb ik de volle 103 minuten moeten uitzitten.
"The Exorcist" uit 1973 van regisseur William Friedkin is een klassieke horrorfilm en was absoluut baanbrekend voor zijn tijd. Die film was niet alleen spannend en eng (o.a. met een hoofd dat 360 graden draait, groene derrie die met de kracht van een hogedrukspuit wordt uitgekotst en grommende geluiden), maar ook behoorlijk vulgair (zeker voor die tijd) met teksten als:
"Your mother sucks cocks in Hell", "Stick your cock up her ass" en "Let Jesus fuck you, let Jesus fuck you. Let him fuck you"
De laatste tekst is natuurlijk van de beruchte scène waar een bezeten Regan zich op bed aan het masturberen is met een kruisbeeld
Dit werd circa 40 jaar later nog eens dunnetjes overgedaan door Hope Likens in de horrorfilm "Slow Torture Puke Chamber (2010)", wat eveneens een klassieker is
Tegenwoordig is dat echter anders en zeker m.b.t. tot horrorfilms afkomstig uit Hollywood, die vaak veel te braaf en te "clean" zijn. Daarbij komt dat we overspoeld worden met films over exorcisme (vorig jaar nog met "The Pope's Exorcist"), demonen en mensen die bezeten zijn. Het produceren van een direct vervolg op een klassieker exact vijftig jaar later is natuurlijk leuk, maar werkt alleen als je echt iets unieks levert. En dat is bij "The Exorcist: Believer" zeker niet geval, ondanks het terughalen van de inmiddels 91-jarige Ellen Burstyn en de 65-jarige Linda Blair, die destijds twee van hoofdrolspelers waren in "The Exorcist" als moeder Chris MacNeil en tienerdochter Regan. Maar zij kunnen deze film ook niet redden en hun aanwezigheid is ook maar zeer beperkt. Zo zie je Linda Blair pas in de laatste seconden van de film (van te voren moet je het doen met oude foto's van haar).
In Haïti zijn fotograaf Victor Fielding (Leslie Odom Jr.) en zijn zwangere vrouw Sorenne (Tracey Graves) op huwelijksreis. Hun geluk wordt verstoord als er een enorme aardbeving plaatsvindt. Sorenna raakt ernstig gewond en de artsen vertellen Victor dat hij de keuze moet maken om of zijn vrouw of zijn kind te redden. Dertien jaar later voedt Victor hun dochter Angela (Lidya Jewett) alleen op in Georgië. Op een dag na schooltijd waagt Angela zich met haar vriendin Katherine (Olivia O’Neill) in het bos om een seance te houden, in een poging om contact te krijgen met Angela’s overleden moeder. De meisjes raken echter vermist en er volgt een driedaagse klopjacht.
Als de meisjes worden gevonden zijn de meisjes getraumatiseerd, maar verder redelijk in orde al hebben ze geen idee wat er met hen is gebeurd en denken ze dat ze pas een paar uren zijn weggeweest i.p.v. drie dagen. De volgende dag gebeurt er echter een reeks gebeurtenissen waarbij Victor al snel vermoed dat de twee bezeten zijn en hij de confrontatie met het kwaad aan moet gaan. Hij zoekt daarbij hulp van de enige nog levende persoon die ooit iets dergelijks heeft meegemaakt, namelijk Chris MacNeil (Ellen Burstyn), wiens vermiste dochter Regan (Linda Blair) in 1973 bezeten was door een demon.
De film begint opzicht nog best aardig met de aardbeving Haïti, maar daarna komt het verhaal traag op gang. Zo neemt regisseur David Gordon Green veel teveel tijd om de personages van Victor Fielding en zijn dochter Angela uit te diepen. Het maakt mede dat de spanning uitblijft en dat is natuurlijk een kwalijke zaak voor een horrorfilm. Het is werkelijk lang wachten tot er iets gebeurt dat je doet opveren, maar dat blijft eigenlijk uit. Alleen de scène na circa 45 minuten met Katherine in een kerk was vanwege haar gedrag nog een heel klein beetje verontrustend in het eerste gedeelte van de film, maar ook niet meer dan dat.
Dan is het nog hopen dat het tweede gedeelte van de film nog wat goedmaakt met de introductie van Ellen Burstyn na circa 60 minuten en dan krijgen we ook nog een verneukte versie te horen van de iconische muziek "Tubular Bells" van de Brits popmusicus Mike Oldfield en dat was natuurlijk de spannende soundtrack van de film "The Exorcist".
Maar het houdt allemaal niet over en Ellen Burstyn doet eigenlijk niet meer dan opdraven (ze is eerst even te zien in een televisieprogramma) en wat advies geven, waarna ze na enkele minuten alweer letterlijk mag afdruipen nadat ze blind is gemaakt door Katherine met een kruisbeeld. Het is eigenlijk een belediging en dat ze meedoet lijkt vooral gedaan te zijn voor marketingdoeleinden, want inhoudelijk heeft ze geen meerwaarde. Ze is daarna overigens wel nog een paar keren eventjes te zien in ziekenhuis / verzorgingshuis en daar zien we dan na circa 103 minuten (oftewel de laatste seconden van de film) ook nog eventjes Linda Blair die haar opzoekt en waarbij er dan gezegd wordt:
Chris: Victor, is that you?
Regan: No, Mom.
Regan: It's me.
Regan: Regan.
Daarvoor krijgen we nog een flauwe duivelsuitdrijving te zien op Angela en Katherine, die samen in een ruimte op een stoel zijn vastgebonden en daarbij zien we o.a. zweven en kotsen (wat overigens niet veel voorstelt), maar het is verder veel te braaf en niet spannend of eng. Het enige leuke daarbij was dat de nek van een priester, te weten Maddox (E.J. Bonilla), 360 graden werd omgedraaid en hij dat natuurlijk niet overleeft. Net zoals op Haïti moet er nu ook weer een keuze gemaakt worden, namelijk wie van de twee meisjes mag blijven leven. En wie dat is laat zich natuurlijk makkelijk raden en was ook zeer clichématig. Het enige niet clichématige in deze film is de werkelijke keuze van Victor op Haïti die je dan ook te horen krijgt (dus Victor koos voor zijn vrouw Sorenne i.p.v. voor zijn ongeboren dochter Angela).
Verder volgt er op het einde nog een banale monoloog van verpleegster / zuster Ann Brooks (Ann Dowd) over de helende krachten van het geloof en dat was wat mij betreft het dieptepunt van de film. "The Exorcist: Believer" is gewoon een dertien in een dozijn doorsnee horrorfilm die de titel "The Exorcist" onwaardig is en waar simpelweg de titel "The Exorcist" op is geplakt om mee te liften (en dus geld te verdienen) op het succes van deze bekende naam.
De twee meisjes, te weten Lidya Jewett (als Angela) en Olivia O'Neill (Katherine), die bezeten zijn acteren opzicht niet slecht, zeker in de onderlinge connectie, maar ze kunnen beiden absoluut niet tippen aan een jonge Linda Blair in "The Exorcist" uit 1973. Dat ze het een goed idee vinden om in een bos geesten op te roepen zodat Angela in contact kan komen met haar overleden moeder, is natuurlijk nooit een goed idee en was ook behoorlijk clichématig. De meisjes vragen er dus zelf om wat er daarna met hen gebeurt.
De belangrijkste rol in de film is overigens voor Leslie Odom Jr. als de alleenstaande vader Victor Fielding, die zijn horizon als acteur duidelijk wat verder probeert te verbreden. Toch ontstijgt het de degelijkheid amper. De overige cast stelt niet veel voor, maar wel vond ik Jennifer Nettles (als de moeder van Katherine) een mooie vrouw om naar te kijken. De meest tenenkrommende rol is overigens weggelegd voor Norbert Leo Butz als Tony, die de vader is van Katherine. En verder was het natuurlijk leuk om Ellen Burstyn en Linda Blair weer eens te zien, maar zoals eerder gezegd stellen hun rollen weinig tot niets voor. Dat Linda Blair alleen op het einde heel even is te zien, kan misschien wel betekenen dat er nog een vervolg zal komen, maar hopelijk haalt men dat uit hun hoofd.
In de film worden ook de gebruikelijke horrorclichés uit de kast getrokken, met valse jump scares, het vervormen van stemmen en een snelle montage om verontrustende beelden in rap tempo af te wisselen. Als je de filmtitel "The Exorcist" gebruikt, verwacht ik meer angstaanjagende kippenvelmomenten of unieke wendingen binnen het verhaal. Daar wordt hierin onvoldoende gebruik van gemaakt en daarom is "The Exorcist: Believer" niet meer dan een overbodige film, die niet eigen, anders, bijzonder of memorabel is.
Collins
In het voetspoor van The Exorcist (1973) ontstonden vele vervolgen. De meeste niet goed. The Exorcist: Believer is de jongste aanwinst in de reeks en is de eerste film in wat een trilogie moet gaan worden. De regisseur heet David Gordon Green, die zich al eerder bemoeide met horrorklassiekers. Met wisselend succes regisseerde hij wat opvolgers van Halloween (1978). Met The Exorcist: Believer maakt hij een middelmatige film die nu niet direct veel enthousiasme opwekt voor het tweede deel in de trilogie.
Met de terugkeer van Ellen Burstyn in de rol van Chris MacNeil is er een directe en nostalgische link met het origineel. Het is alleen jammer dat Burstyn niet krachtig in het verhaal wordt geïntegreerd en niet in het middelpunt van de gebeurtenissen staat. Dat deed Green met zijn Halloweenfilms waarin hij Jamie Lee Curtis terughaalde, toch een stuk beter. Curtis deed meer dan het spelen van een nostalgisch nevenrolletje. Burstyn is gewoon een van de velen.
Hoewel de film sfeervolle en spannende momenten kent, zijn grote delen ietwat saai te noemen. Bovendien laat Green in The Exorcist: Believer niets zien dat niet al in de eersteling werd vertoond. En daarin ook beter werd vertoond. De film is niet revolutionair maar ook niet per se slecht of vervelend. De film is zelfs wel redelijk onderhoudend en heeft een aantal lekkere scènes, maar is daarnaast vooral een film die op veel momenten ongeïnspireerd overkomt. The Exorcist: Believer is middelmaat.
Tapa
Nee, één keer zien is genoeg, flut rolletje voor Ellen en de cameo op het einde.....tjonge jonge de schrijvers hadden zeker een writersblock oid.
WB
Geen beste film. Aan het begin leek het nog een goeie richting op te gaan, maar de film werd nergens echt spannend. Het meest beklemmende gevoel bekroop mij over het feit dat de kids drie dagen van de aardbodem verdwenen waren. Dat was het wel. Voor een Exorcist-film had ik meer verwacht.
En dan die cameo's van de 'originelen', die écht niets bijdroegen aan het verhaal. Zucht...
Donkerwoud
Oh wow, die lage score had ik niet verwacht. Vond 't zelf wel aardig hoe 'The Exorcist: Believer' (2023) het thema 'exorcisme' weghaalt van de katholieke kerk. De duiveluitdruiving als iets wat zo fundamenteel is voor verschillende geloofsstromingen. Elke geloofsovertuiging heeft zich immers uiteindelijk te verhouden tot het absolute kwaad. (Al moet ik eerlijk zeggen dat het slotduel met Satan een beetje dezelfde vibes had als 'Super Best Friends' uit 'South Park'.) Overigens zijn de twee bezeten meisjes ook puik gecast. Het levert toch een paar intense scénes op als zij scheldkannonades afvuren of de grootste geheimen van de volwassenen op tafel leggen.
John Milton
David Gordon Green probeert het weer met een klassieke horrorfilm, en hij slaagt er wat mij betreft dit keer nog minder in dan bij Halloween. Ik heb de twee lager gewaardeerde sequels daarop niet gezien, dus ik was op deze film met een nòg lager gemiddelde (hij duikt nog onder de 2,42* gemiddels van Halloween Ends) niet helemaal voorbereid. Maar ik snap wel waarom. Als je Leslie Odom Jr. en Ann Dowd in de cast hebt, en zelf Ellen Burstyn hebt weten te strikken, dan moet je wel met een sterk verhaal komen. En dit slappe aftreksel dat wat doelloos ronddwaalt doet de mijlpaal die Friedkin's film is, geen eer aan.
-Bij de Horrorchallenge 2024

Talk to Me
Horror / Thriller, 2022

Taylor Swift: The Eras Tour
Muziek, 2023
exorcismegeloofvervolgbezitverdwijningdeath of motherexorcistrebootdemonic possessionvader dochter relatielegacy character