• 9.377.648 stemmen

The Exorcist: Believer (2023)

Horror | 111 minuten

Genre: Horror

Geregisseerd door: David Gordon Green

Met onder meer: Leslie Odom Jr., Ann Dowd en Jennifer Nettles

Gesproken taal: Engels en Portugees

Releasedatum: 5 oktober 2023

Plot The Exorcist: Believer

"Do you believe?"

Sinds zijn zwangere vrouw twaalf jaar geleden omkwam bij een aardbeving in Haïti, moet Victor Fielding hun dochter Angela in zijn eentje zien groot te brengen. Maar als Angela en haar vriendinnetje Katherine in het bos vermist raken en pas na drie dagen weer opduiken zonder dat ze enig idee hebben wat er met hen gebeurd is, leidt dat tot een reeks gebeurtenissen die de wanhopige Victor ertoe dwingen om de confrontatie aan te gaan met het kwaad in zijn meest angstaanjagende gedaante. Daarom zoekt hij zijn toevlucht tot de enige nog levende persoon die ooit iets dergelijks heeft meegemaakt: Chris MacNeil.

Victor Fielding

Father Maddox

Pastor Don Revans

Father Phillips

Sareltje

De trailer was gelekt op twitter en reddit, het zag er wel veel belovend uit. Moeder en Regan keren terug en twee bezeten meisjes! Trailer had op het einde echt de oude exorcist look.

avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

Sareltje schreef:

De trailer was gelekt op twitter en reddit, het zag er wel veel belovend uit.

Dus alvast maar 5*?

Leeft die moeder uit de originele Exorcist nog

avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

Ziet er belabberd uit zeg.

O, ze kan nu over het plafond kruipen.

Leuk voor d'r.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 12 oktober 2023 in de bioscoop (Universal Pictures International Netherlands)

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Dit is een fan-made trailer.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Iron Maiden schreef:

Dit is een fan-made trailer.

Ja dat weet ik

avatar van joolstein

joolstein

Kan me niet voorstellen dat dit überhaupt maar ergens iets interessants in de pap te brokkelen heeft!

Ten eerste kan ik me niet aan het idee onttrekken dat het gewoon een marketing stunt is... hoezo toeval dat in dit jaar; het vijftig jaar geleden is dat de The Exorcist uitkwam?

Ten tweede zijn er in die vijftig jaar natuurlijk ook honderden films met Exorcisme langs gekomen! Blumhouse Productions is nu direct aangewezen om met iets heel nieuws in dat concept te komen! Ze zijn meer van de beproefde formule; aardige verpakking met een beetje schrik en een beetje sociaal relevant thema.

Ten derde heeft de regisseur David Gordon Green ook maar weinig interessante films op zijn naam; o.a., de zwakke laatste Halloween-reeks.

Heel slecht zal het allemaal niet zijn maar iets opvallends tussen al die andere Exorcisme-films denk ook niet!

joolstein schreef:

Akkoord, die laatste halloween films zijn door hem helemaal verpest. Als hij dit voor mij verneukt heb ik besloten om gewoon even 3 dagen te huilen.

De exorcist is een parel van een film en mag niet zomaar slecht nagemaakt/neergezet worden. Ik heb hoge verwachtingen en de trailer zag er wel al smaakvol uit. Ik kan niet wachten, om hem te zien op de première.

avatar van John Milton

John Milton

Ik ben ook afwachtend. Van mij had hij qua sfeer nog wel wat grittier gemogen, en hij zal allicht meer PG zijn dan het origineel. Toch voelt het goed om Burstyn weer te zien, en Ann Dowd zul je ook niet snel op een slechte rol betrappen. Wat ik lees heeft Linda Blair op zijn meest een Cameo, en dat zou natuurlijk best dat archive footage kunnen betreffen, als ze flauw zijn.

David Gordon Green zag ik Stronger en Halloween van. Zesje en een zeventje, maar wel eentje die me niet overhaalde om de twee sequels aan te zwengelen, tot nog toe. Dat zegt ook wel iets. Maar ik wil deze wel een eerlijke kans geven.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2048 stemmen

Zwakke trailer zeg. Precies de zelfde vibes als bij de Halloween remakes. Ja ze hebben liefde voor de originals door de casting van een oude bekende, maar verder lijkt het niets nieuws te doen en is de sfeer echt dertien in een dozijn. Het blijft een trailer dus nog niet te veel oordelen maar echt hyped maakt het me niet.

avatar van Shadowed

Shadowed

Lijkt me nogal generiek horrorvoer op eerste gezicht. Enigszins begrijpelijk uiteraard, omdat het moeilijk is om de toon van 1973 te overtreffen. Green lijkt het allemaal vooral grootser, duurder en luider te willen doen.

avatar van Gish

Gish

Trailer lijkt geen echt nieuwe invalshoek te geven, ziet er wel creepy uit maar veel bekende beelden ook. Leuk dat Ellen Burstyn meedoet, en verder afwachten. De film duurt immers 121 minuten.

Sareltje

Nieuwe trailer maakt het wel beter!

avatar van Freakje554

Freakje554

Vond het al raar dat de grote première meer dan een week voor de vaste release was,

blijkbaar nu een volledige week première in alle bioscopen.

Over de film:

David Gordon Green (regie) die een nieuwe horror trilogie wilt neerzetten, na Halloween.

Deze film was gelukkig beter dan alle Halloween films samen van hem.

Maar het is zeker nog niet zoals The Exorcist vroeger, wat we ook niet kunnen verwachten.

De 2 meisjes die de hoofdrol spelen in de film doen het uitstekend.

Verhaal zat goed & Ellen Burstyn die terug is, zeer leuk.

Maar tempo in deze film is wat een probleem.

Er zitten zeker goede momenten in, maar iets te veel blablabla...

3 sterren is terecht voor deze film, maar net geen 3,5 sterren omdat ik toch nog dingen mis.

Misschien gaat de volgende minder blabla zijn, maar toch een goede start.

Geweldige film!

Ga er niet vanuit dat het hetzelfde is als de originele.

De twee jonge meiden speelden hun rol zo goed, ze waren echt eng! Ze trokken rare gezichten en de make-up was niet over done.

De vader van Katrine stoorde me echter wel. Gewoon stomme karakter had eruit gemoeten.

De cinematografie was on point.

Sommige stukjes waren te intens voor een exorcist film maar dit maakte het nog enger.

De speelduur was alleen te kort, had zeker 20/30 minuten langer gemogen. Het ging nu veel te gehaast naar mijn idee.

De regisseur heeft het toch wel goed gedaan. Beter dan origineel wordt het nooit natuurlijk maar dit was wel echt op het zelfde niveau. Qua engheid zelfs wel hoger.

Kortom, spel was goed, montage liep goed over in elkaar. Zeker een aardige film!

avatar van Shinobi

Shinobi

"What do you think evil is?"

Nadat David Gordon Green zich heeft gewaagd aan een 'Halloween' trilogie, bijt hij zich nu vast aan een nieuwe 'The Exorcist' trilogie.

In deze soft reboot volgen we nu Angela en haar vriendinnetje Katherine die bezeten raken. Dit gebeurt nadat de twee in het bos vermist raken en vervolgens drie dagen later volledig verwilderd weer opduiken. Na een aantal merkwaardige gebeurtenissen is het duidelijk dat er iets niet helemaal in de haak is. Hierop wordt de hulp ingeschakeld van Chris MacNeil en kan het exorcisme riedeltje weer beginnen.

De hele aanloop is jammer genoeg wel gevuld met de nodige pacing issues. Daarvoor springt het gebeuren nogal van de hak op de tak, met name de terugkeer van Ellen Burstyn als MacNeil voelt erg geforceerd aan. Het helpt ook niet dat de personages veelal nietszeggend zijn, alleen Leslie Odom Jr. als vader Victor speelt nog degelijk.

Qua horror bleef ik eveneens op mijn honger zitten. De standaard jump scares werken niet en van enige spanning is er eigenlijk nauwelijks sprake. Het resultaat is dat de uiteindelijke exorcisme vies tegenvalt. Ik weet nog goed dat het angstzweet mij uitbrak bij het origineel, echter is dit gebeuren dat voor een exorcisme moet doorgaan vrij tam te noemen. De twee meisjes zijn simpelweg niet overtuigend genoeg en er zit te veel opzichtige CGI in het geheel verwerkt; het daadwerkelijke onheil ontbreekt.

Al met al is 'The Exorcist: Believer' een ondermaatse soft reboot geworden. Ik hoop niet dat men deze lijn blijft vasthouden, want dan is het wel erg droevig gesteld met nog twee delen onderweg.

Dikke 2,0 sterren.

Het valt te waarderen dat ze iets nieuws proberen, althans een klein beetje met de twee meisjes ipv dat er één possessed is. Maar echt geweldig vond ik het allemaal niet. Nergens spannend of eng en het boeide gewoonweg niet genoeg. Er zijn al zo godsgruwelijk veel van dit soort films al natuurlijk.

Trailer vond ik tof en hoopte op echt iets sterkst, helaas.

Ik krijg trouwens met Chrome op mijn telefoon constant bad request errors op deze website. Ik zit nu via Firefox en krijg de error niet. Iemand enig idee? Normaal check ik deze site altijd met Chrome.

avatar van marsie

marsie

Ik heb hetzelfde probleem met chrome

MosquitoSmasher schreef:

Trailer vond ik tof en hoopte op echt iets sterkst, helaas.

avatar van marsie

marsie

Ik vond het een topfilm. Goed verhaal en overtuigend acteerwerk. De duivelsuitdrijving was niet zo intens als in het origineel, maar toch heb veel suspense gevoeld. Ik kijk uit naar een vervolg

avatar van philippe35

philippe35

Sterke openingsscene, in dezelfde sfeer als het origineel met een paar opmerkelijke gelijkenissen. Dit vond ik helemaal top. Wat volgt, is misschien een beetje traag maar ook hier werd volgens mij getracht om in dezelfde sferen van het origineel te blijven met redelijk wat suspens maar weinig horror. (1 keer toch goed geschrokken, samen met de rest van het publiek ) De uitdrijving zelf was nergens echt eng maar mooi in beeld gebracht. Ik heb toch wel genoten van dit eerste deel van de nieuwe trilogie. 3.5*

avatar van mrklm

mrklm

Laat je niet misleiden door de trailer! Ellen Burstyn verschijnt pas na een uur en verdwijnt vrij snel uit beeld. Wat resteert is een familiedrama met een potsierlijke, religieuze inslag met een warrige ontknoping en een nodeloze epiloog. De opening belooft al weinig goeds. De twee vechtende honden zijn een opzichtige verwijzing naar The Exorcist, maar deze keer zijn het stoeiende hondjes waar geen enkele dreiging van uit blijkt te gaan. Datzelfde geldt voor de rest van deze film, die een half uur verspilt aan het oninteressante achtergrondverhaal van een van de meisjes die spoorloos verdwijnt en pas 3 dagen later weer opduikt. Angela [Lidya Jewett] en Katherine [Olivia O’Neill] gingen het bos in om contact te leggen met de geest van Angela’s moeder, die stierf bij haar geboorte (aldus die langdradige proloog). Het zal geen verrassing zijn dat de meisjes bezeten zijn door een duivelse geest. Maar oei, Angela’s vader [Leslie Odom Jr.] gelooft niet in God. Zouden zijn religieuze vrienden hem kunnen bekeren, zodat hij zijn dochter kan redden? De make-up effecten en het acteerwerk zijn goed, maar de film is bizar en pure waanzin. William Friedkin en William Peter Blatty worden node gemist.

avatar van Movie-World

Movie-World

Metacritic: 39/100 (51 stemmen, wat toch veel stemmen zijn voor een horror).

Jammer genoeg hebben ze gelijk, deze film is echt niet goed..

Hopelijk herpakken ze zich bij de volgende film.

Na Halloween die niet goed was,...

Als David Gordon Green alle bekende horror films zal verpesten....

avatar van lang pee

lang pee

Dit is dezelfde die de afschuwelijke Halloween films gemaakt heeft en bij mijn weten heeft hij nog geen enkele fatsoenlijke film gemaakt. Als dit van hetzelfde niveau is, is het toch tijd om een andere job te zoeken....

avatar van extremezz

extremezz

Dan ga ik toch volgens mij het beter Talk to me (2023) eerst zien.

avatar van lang pee

lang pee

Dit is niet meer normaal, zo slecht, kan ik geen sterren onder nul geven, dit is een prul, terecht overal slechte kritieken. Zeer slecht acteren, zeker ook door de bezetene. Deze film had een enorm budget, maar dat was er niet aan te zien, heb het einde niet gehaald....

avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

Weinig mis mee eigenlijk. Vermakelijke film maar de echte Exorcist-vibe ontbreekt een beetje.

Voor de opbouw van de film wordt nogal ruim de tijd genomen. Na een half uurtje begon ik me bijna af te vragen of ik wel in de juiste zaal zat want een Exorcist-film was in de verste verte niet te herkennen. Toch verveelt dit gedeelte niet echt. De spanningsboog is best oké en er zitten enkele licht beklemmende scènes in, al had het allemaal wat korter gekund.

In de tweede helft sluipt het exorcisme erin. Burstyn verschijnt ten tonele, al stelt haar rol uiteindelijk weinig voor. De aanpak om voor twee bezeten meisjes te kiezen is leuk en geeft een extra dimensie. Ook de wijze waarop daar in de ontknoping mee wordt omgesprongen is goed gedaan. De bezetenheid en exorcisme zelf worden prima in beeld gebracht. Het einde is prima, ik vreesde een voorspelbaar eind goed al goed maar dat pakte anders uit.

Volop knipogen naar het verleden, best leuk al was de cameo van Linda Blair een beetje te veel van het goede.

Er miste wat sfeer en de film duurde iets te lang. Maar al met al is hier wel zo'n beetje het maximale van gemaakt wat je anno 2023 nog van een Exorcist-sequel kunt verwachten.

avatar van robke

robke

Mmm.. spijtig maar is serieus tegen gevallen , komt totaal niet in te buurt van het origineel qua filmstijl.

avatar van wess16

wess16

Nou, deze was niet heel eng. Wat toch wel prettig zou zijn voor een horrorfilm.

avatar van DoctorMovie

DoctorMovie

Belachelijke vreselijke bagger film !

Totaal niet te vergelijken met de 1973 versie van William Friedkin (de enige echte)

Verhaal is slecht, camerawerk en montage is slecht, acteerwerk is matig tot slecht, het einde is tenenkrommend slecht en word afgeraffeld ! En een moralistisch dom soort van christelijk verhaaltje over liefde en geloof als toegift pfffffffff, maar de stoelen in Pathé zaten heerlijk