menu

The Exorcist (1973)

Alternatieve titel: De Duivel-uitbanner

mijn stem
3,71 (2895)
2895 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Drama
122 minuten / 132 minuten (director's cut)

geregisseerd door William Friedkin
met Ellen Burstyn, Max von Sydow en Linda Blair

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

zoeken in:
avatar van Fillumon
Deze film vandaag weer eens bekeken via Netflix. Ik had 'm wel eens gezien (een paar keer), maar kon het niet helemaal meer herinneren.

Het viel me toch tegen ; het eerste half uur gebeurt er weinig , afgezien van het spanning oproepende intro met de archeologische opgravingen in Noord -Irak. Verderop wordt het beter en heftiger, zeker voor de tijd waarin de film uit kwam.

Al met al krijgt de film uiteindelijk van mij een ruime voldoende; het boeit me niet genoeg.

avatar van Kondoro0614
3,5
Ik ben dan eindelijk aangekomen bij mijn één en laatste horror film voor de oktober horror maand van het jaar 2017 en ik moet zeggen dat het me meegevallen is. Toch om een leuk (bijna) afsluiter te nemen heb ik ervoor gekozen om de (in mijn ogen) meest besproken horrorfilm van een hele lange tijd op te zetten en eens te genieten van een ware cultfilm waarbij de poster (samen met de scene) voor eeuwig in mijn geheugen gegrafeerd is want wat is dit een legendarische poster! Toch, om de knoop door te hakken is deze film me tegengevallen en heb ik vaak niet genoten van deze film. Waarbij ik toch het meeste schrok is van de nogal langdradige gebeurtenissen omtrent Regan waarvan ik toch iets meer had verwacht. Ik denk dat het hele horror element in mijn gedachten vast zat terwijl het zo op het scherm ook meer een drama film was (waarbij de genres kloppen) en ik dit er niet bij wou denken.

Ik ben het eens met een eerdere discussie hier in de filmtopic omtrent het hele verhaal dat de film ‘eng’ is. Nee, de film is in geen enkel geval eng en dan is dat ook de wereld in geholpen van mijn standpunt maar de film is erg verontrustend. De film is uiteraard in een jaartal gemaakt waar exorcisme makkelijk aan te smeren was, men had geen videocamera’s en je moest het maar op een verhaal geloven. Het hele katholieke gebeuren trekt ook mooi op in de film en daarbij een wezen creëren wiens gods grootste vijand bezit: de duivel nou, dan heb je het voor mekaar. De wereld is mooi verrast met dit werkje van William Friedkin en ik moet eerlijk toegeven dat wou hierbij ook de eerste film hebben die een mooi plaatje van exorcisme laat zien en dan is dit toch wel echt ‘The Godfather’ in de exorcisme wereld van de film.

Ik heb het er al eens eerder over gehad met mede filmfanaat en groot horrorliefhebber alexspyforever over het groot gebruik van ‘scares’. Een toch wel hedendaagse term die nu vooral in de ‘geesten’ en ‘exorcisme’ films worden gebruikt. Het doel vooral: mensen te laten schrikken met schunnige geluidsfragmenten, slaande deuren of hard geschreeuw en niet meer de film het werk laten doen. Wat ik in ‘The Exorcist’ toch wel erg naar voren zie komen is dat William Friedkin geen onnodige ‘scares’ gebruikt en dat de film aardig natuurlijk aanvoelt. We worden nergens echt verrast maar de film loop dan toch wel lekker door met tussen en door een ‘verstoring’ (zoals ik eerder ook al noemde), als bijvoorbeeld Regan naar beneden loopt en dan spontaan op het tapijt begint te plassen, als een turnster de trap afloopt en met bloed rond loopt te spugen of wanneer Chris naar Regan haar kamer rent en dat dan opeens alles in de kamer overal na toe word geslingerd of één van mijn favoriete scénes het punt waar Regen heel hard op een neer beweegt in haar bed was erg leuk.

Maar ondanks dat alles vond ik de film vaak erg soft en moest hij het wel echt te veel hebben van een erg sterk en mooi verhaal van William Peter Blatty. En dan met ‘soft’ bedoel ik nergens echt saai maar vooral dat ik de film geen pit vind hebben, het maar als een dooie bedoeling doorholt en het nergens mijn aandacht goed vast weet te houden. Dit vond ik zelf voornamelijk ontzettend kloten omdat ik mijn concentratie snel kwijtraakte als er niet veel gebeurde. Dit ligt compleet aan mijzelf trouwens.

Qua lengte viel de film ook niet al te lekker mee en vond ik het toch wel iets aan de lange kant, bijna twee uur kijken naar een film waarvan ik persoonlijk het laatste uurtje echt leuk en goed vond worden dat was zonde, een inkorting zou op zijn plaatst geweest zijn maar dat mag niet baten. Om dan toch met het tijdstip mee te vieren kijk ik weer op het sterke verhaal van William en dat maakt (god zei dank) een hoop goed maar ook echt een hoop, zonder het sterke verhaal zou de film in het diepe vallen. Daarbij vond ik sommige quotes ook geniaal en dan voornamelijk door de duivelse Regan die op eens ”Fuck me Jesus, Fuck me Jesus” en dan vervolgens met een jezuskruis zichzelf bij de vagina snijd. Maar zo kent de film wel meer schunnige quotes uit de naam van de duivel. Ook het tongetje was natuurlijk erg mooi en komisch.

Ik prijs het verhaal al een langere tijd en dat mag ook wel. De film had een ontzettend leuk verhaal, we volgen een schatopgraving waar nogal paranormale gebeurtenissen naar boven komen wanneer ze een bepaald beeldje vinden. Niet veel later begint het een beetje te spoken bij Chris waarna Regan nogal raar gedrag vertoond. De dokters verdenken dat het een zenuwziekte/aanval is die Regan in de ban houd maar niet veel later komen hun ook uit bij het exorcisme. Eenmaal met dit schokkende bericht gaat Chris opzoek naar hulp terwijl Regan steeds meer verandert in een demon.

Nee, ik vind helaas niet dat ‘The Exorcist’ mijn favoriete horror film is en ik denk ook niet mijn favoriet in de exorcisme of geesten industrie, ik zie hem wel als voorbeeld voor vele anderen en een ware topper/klassieker op zijn gebied.

3.5*

avatar van Theunissen
4,0
Deze inmiddels al bijna 45 jarige (wel nog jonger dan mij ) Horror / Drama film, is natuurlijk een klassieker onder de horrorfilms en vond ik destijds als tiener zijnde in de leeftijd van circa 14 jaar (toen kocht ik van mijn spaargeld een VHS videorecorder, eerste in ons huis, en huurde ik in de videotheek als snel horrorfilms zoals deze) een enge en spannende film.

Het verhaal over de jonge Regan (Linda Blair) die bezeten raakt door een kwaadaardige demon, wist mij in ieder geval van de eerste tot de laatste minuut (duurt circa 120 minuten) te boeien en te vermaken en vond ik ook regelmatig spannend en op bepaalde momenten zelfs eng. Het verhaal zit ook gewoon goed in elkaar en bevat ook de nodige creepy sfeer (mede door de imponerende en onheilspellende soundtrack "Tubular Bells" van muziekvirtuoos Mike Oldfield, maar ook door de paranormale verschijnselen) en zelfs de special effecten (inclusief goor), vooral natuurlijk de make-up effecten, mochten er wezen (zeker voor die tijd), die o.a. bestaat uit liters erwtensoep (oftewel de groene kots) en spaghettisaus.

De scène waarbij de bezeten Regan omgekeerd met handen en voeten (als een spin) over de trap rent (daarvoor moet je wel de "director's cut" versie zien) vond ik geweldig en hetzelfde geldt voor de scène waarbij Regan een kruisbeeld tussen haar benen ramt (daarbij krijgt Jezus er behalve vaginaal ook verbaal flink van langs ) en vlak daarna haar hoofd 180 graden draait. Wat dat betreft zitten er best wel een aantal smerige en bloedige scènes in deze film en eveneens veel grof en vulgair taalgebruik.

De eerder genoemde make-up effecten zijn gewoon briljant gedaan op Linda Blair en de destijds zeer jonge Linda Blair, die in de huid kruipt van een bezeten meisje (geweldige stem overigens) en daarbij transformeert naar een het afzichtelijke wezen, speelt haar rol voortreffelijk en groeide daardoor uit tot een iconisch horrorfiguur. Buiten Linda Blair, spelen verder Ellen Burstyn (als de bezorgde moeder van Regan), Max von Sydow (als de ervaren priester Merrin, die uiteindelijk de exorcisme uitvoert op Regan) en Jason Miller (als de jonge zondige, roken en drinken, priester Karras, die twijfelt tussen zijn werk als dienaar van God en de zorg voor zijn moeder) ook gewoon overtuigend en goed.

Al met al staat deze Horror / Drama film garant voor een zeer geslaagde griezelavond (morgen is Helloween !) en is het ook een film die je niet snel zal vergeten en dat ondanks dat deze film al bijna 45 jaar oud is.

avatar van alexspyforever
4,5
Kondoro0614 schreef:
Ik ben dan eindelijk aangekomen bij mijn één en laatste horror film voor de oktober horror maand van het jaar 2017 en ik moet zeggen dat het me meegevallen is. Toch om een leuk (bijna) afsluiter te nemen heb ik ervoor gekozen om de (in mijn ogen) meest besproken horrorfilm van een hele lange tijd op te zetten en eens te genieten van een ware cultfilm waarbij de poster (samen met de scene) voor eeuwig in mijn geheugen gegrafeerd is want wat is dit een legendarische poster! Toch, om de knoop door te hakken is deze film me tegengevallen en heb ik vaak niet genoten van deze film. Waarbij ik toch het meeste schrok is van de nogal langdradige gebeurtenissen omtrent Regan waarvan ik toch iets meer had verwacht. Ik denk dat het hele horror element in mijn gedachten vast zat terwijl het zo op het scherm ook meer een drama film was (waarbij de genres kloppen) en ik dit er niet bij wou denken.

Ik ben het eens met een eerdere discussie hier in de filmtopic omtrent het hele verhaal dat de film ‘eng’ is. Nee, de film is in geen enkel geval eng en dan is dat ook de wereld in geholpen van mijn standpunt maar de film is erg verontrustend. De film is uiteraard in een jaartal gemaakt waar exorcisme makkelijk aan te smeren was, men had geen videocamera’s en je moest het maar op een verhaal geloven. Het hele katholieke gebeuren trekt ook mooi op in de film en daarbij een wezen creëren wiens gods grootste vijand bezit: de duivel nou, dan heb je het voor mekaar. De wereld is mooi verrast met dit werkje van William Friedkin en ik moet eerlijk toegeven dat wou hierbij ook de eerste film hebben die een mooi plaatje van exorcisme laat zien en dan is dit toch wel echt ‘The Godfather’ in de exorcisme wereld van de film.

Ik heb het er al eens eerder over gehad met mede filmfanaat en groot horrorliefhebber alexspyforever over het groot gebruik van ‘scares’. Een toch wel hedendaagse term die nu vooral in de ‘geesten’ en ‘exorcisme’ films worden gebruikt. Het doel vooral: mensen te laten schrikken met schunnige geluidsfragmenten, slaande deuren of hard geschreeuw en niet meer de film het werk laten doen. Wat ik in ‘The Exorcist’ toch wel erg naar voren zie komen is dat William Friedkin geen onnodige ‘scares’ gebruikt en dat de film aardig natuurlijk aanvoelt. We worden nergens echt verrast maar de film loop dan toch wel lekker door met tussen en door een ‘verstoring’ (zoals ik eerder ook al noemde), als bijvoorbeeld Regan naar beneden loopt en dan spontaan op het tapijt begint te plassen, als een turnster de trap afloopt en met bloed rond loopt te spugen of wanneer Chris naar Regan haar kamer rent en dat dan opeens alles in de kamer overal na toe word geslingerd of één van mijn favoriete scénes het punt waar Regen heel hard op een neer beweegt in haar bed was erg leuk.

Maar ondanks dat alles vond ik de film vaak erg soft en moest hij het wel echt te veel hebben van een erg sterk en mooi verhaal van William Peter Blatty. En dan met ‘soft’ bedoel ik nergens echt saai maar vooral dat ik de film geen pit vind hebben, het maar als een dooie bedoeling doorholt en het nergens mijn aandacht goed vast weet te houden. Dit vond ik zelf voornamelijk ontzettend kloten omdat ik mijn concentratie snel kwijtraakte als er niet veel gebeurde. Dit ligt compleet aan mijzelf trouwens.

Qua lengte viel de film ook niet al te lekker mee en vond ik het toch wel iets aan de lange kant, bijna twee uur kijken naar een film waarvan ik persoonlijk het laatste uurtje echt leuk en goed vond worden dat was zonde, een inkorting zou op zijn plaatst geweest zijn maar dat mag niet baten. Om dan toch met het tijdstip mee te vieren kijk ik weer op het sterke verhaal van William en dat maakt (god zei dank) een hoop goed maar ook echt een hoop, zonder het sterke verhaal zou de film in het diepe vallen. Daarbij vond ik sommige quotes ook geniaal en dan voornamelijk door de duivelse Regan die op eens ”Fuck me Jesus, Fuck me Jesus” en dan vervolgens met een jezuskruis zichzelf bij de vagina snijd. Maar zo kent de film wel meer schunnige quotes uit de naam van de duivel. Ook het tongetje was natuurlijk erg mooi en komisch.

Ik prijs het verhaal al een langere tijd en dat mag ook wel. De film had een ontzettend leuk verhaal, we volgen een schatopgraving waar nogal paranormale gebeurtenissen naar boven komen wanneer ze een bepaald beeldje vinden. Niet veel later begint het een beetje te spoken bij Chris waarna Regan nogal raar gedrag vertoond. De dokters verdenken dat het een zenuwziekte/aanval is die Regan in de ban houd maar niet veel later komen hun ook uit bij het exorcisme. Eenmaal met dit schokkende bericht gaat Chris opzoek naar hulp terwijl Regan steeds meer verandert in een demon.

Nee, ik vind helaas niet dat ‘The Exorcist’ mijn favoriete horror film is en ik denk ook niet mijn favoriet in de exorcisme of geesten industrie, ik zie hem wel als voorbeeld voor vele anderen en een ware topper/klassieker op zijn gebied.

3.5*


Heerlijk eerlijke review Wes
Hoewel ik de film wel een topper vind en ik niet meteen een latere film over exorcisme weet die hetzelfde effect heeft, moet ik ook eerlijk toegeven dat deze ook niet in mijn top 10 horror zou staan. De lengte heeft er zeker mee te maken en het is eigenlijk een film die ik net als Rosemary's Baby liever in gezelschap zie, dan lukt het me veel beter om door een langere film heen te komen.

avatar van IH88
4,0
“Evil against evil.”

Icoon onder de horrorfilms. Qua sfeer blijft The Exorcist nog steeds onovertroffen, en gelijk vanaf het begin in Irak zit je vastgenageld op je stoel. Het is moeilijk om aan te geven wat de oorzaak hiervan is (want er gebeurd eigenlijk nog niets) maar alles klopt en regisseur Friedkin weet gelijk een onheilspellende en ijzingwekkende sfeer te creëren.

Ik denk dat het komt door de rustige opbouw, de effectieve regie en schitterende cinematografie, de settings, het acteerwerk en vooral de fabelachtige muziek. Het is een combinatie van dit alles wat The Exorcist zo goed maakt. Exorcisme is natuurlijk ook een dankbaar onderwerp voor een horrorfilm, en het acteerwerk van Blair, Burstyn, Von Sydow en Miller blijft geweldig. De manier waarop Linda Blair langzaam wordt overgenomen door een demon is schitterend gedaan, en het acteerwerk, de make-up en de gore zijn nog steeds indrukwekkend. Net zoals de gehele film.

1,5
TMP
geplaatst:
Ik ben geen liefhebber van het horror genre, maar deze klassieker wilde ik toch nog wel eens gezien hebben. Dat is enorm tegengevallen. De film neemt een behoorlijke aanloop, kennelijk om wat (oninteressante) personages te kunnen introduceren. Als op enig moment de demon de controle over de jonge Regan overneemt, begint het verhaal pas echt. Dat valt echter enorm tegen. Verder dan wat gekke bekken trekken, enkele obsceniteiten en een hoop gescheld met een zware stem komt het niet. Eerder lachwekkend dan eng. Ook het uiteindelijke exorcisme, waar het wel heel lang op wachten is, maakt weinig indruk. Een erg lange zit voor een inhoudelijk weinig interessant en verder ook niet echt spannend verhaal.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:47 uur

geplaatst: vandaag om 21:47 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.