menu

The Exorcist (1973)

Alternatieve titel: De Duivel-uitbanner

mijn stem
3,72 (2957)
2957 stemmen

Verenigde Staten
Horror / Drama
122 minuten / 132 minuten (director's cut)

geregisseerd door William Friedkin
met Ellen Burstyn, Max von Sydow en Linda Blair

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=PjD42P7BAaA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
5,0
samen met rosemary's baby de meest angstaanjagende (beter woord dan eng) film die ik ken. het gehele uitgangspunt bezorgt me al de kriebels. dat tezamen met de uitvoering. Vele heftige scènes waarvan ik diep onder de indruk raakte, de zenuwslopende muziek en de manier van filmen. maar vooral het sfeertje (niet in de laatste plaats door de genoemde aspecten) dat om heel de film heen hangt, zorgt ervoor dat ik het een van de beste films ooit vind.

overigens moet je de film wel een kans geven. als je op voorhand denkt 'ha! de engste film allertijden?' (want zo staat ie toch wel te boek) 'kom maar op!', tja dan zul je hem niet eng vinden. neem het uitgangspunt serieus (ook al geloof je er misschien, net als ik, niet in), kijk hem alleen en kijk hem 's-avonds in het donker.

de films die ik angstaanjagend vind zijn overigens op een hand te tellen. de blair witch project (ook een goede film) is wel spannend, maar niet echt eng. zeker niet bij meer kijkbeurten.

3,0
Zo, ja dat noem ik nog eens een echte vage film. Ik had veel verwacht maar deze gebeurtenissen toch zeker niet.

The Exorcist komt erg moeizaam op gang, eerste drie kwartier van de film vond ik eigenlijk enorm saai. Las hier ergens dat je bij deze film niet in slaap kon vallen, nou als je niet helemaal wakker bent kun je wel degelijk in slaap vallen. Maar goed, dat heb ik uiteraard niet gedaan.

Gelukkig kreeg de film na zijn saaie begin een paar goede momenten, zeer interessante en spannende scenes wat de film toch wel boeiend maakte. Zelf ben ik wel gek op vage dingen, vage moordenaars enzovoort dus dit deel van de film sprak me zeker wel aan.

Het einde mocht er zeker wezen, geen standaard einde vond ik het. Gewoon erg goed. Al met al viel deze film me wel iets tegen, had er wat meer van verwacht maar heb me ondanks dat nog wel vermaakt.

3*

avatar van Macmanus
2,0
Ik wel.

Alleen al een zin als "Your mother sucks cocks in Hell" is pure humor in mijn ogen. Verder dat ze een kruis gebruikt als dildo is ook allemaal niet al te eng en toch eerder geestig.

Paar dagen geleden gezien. En even gewacht met een bericht te schrijven om af te wachten of ik nog een nachtmerrie zou krijgen, maar helaas.
Wat me vooral tegenviel was het saaie begin. Na een tijdje wordt Blair bezeten en zie je Burstyn een beetje zielig wezen. Maar echt boeiend is het niet. Ook raar dat het zolang duurt voordat een exorcist komt. Het is zelfs de titel, dus iedereen wist allang dat Von Sydow en z'n vriendje langs zouden komen. De vraag was alleen niet of die langs komt maar wanneer! (Eindelijk kan ik deze lame quote eens kwijt in een post )
En na anderhalf uur komt die eindelijk en dan volgt een aardige scène die er vooral fijn uitziet.
Maar verder was het niet veel.

2*

avatar van Film Pegasus
5,0
Film Pegasus (moderator)
Dit komt uit een periode waarin horrorfilms heel sterk waren. In de jaren '70 werden wel meer horrorfilms groot: The Omen, Jaws, Alien, ... en in veel gevallen zonder overdreven actiescenes maar met dialogen, suggesties, spanning. De spanning wordt stilaan opgebouwd en wordt als maar sterker. Bij horrorfilms van nu zoals Saw bouwt men de film niet echt op, maar komen de bloederige scenes al in de eerste vijf minuten. Film als The Exorcist zijn daarom veel spannender.

Wel raar dat deze niet in de top 250 staat, net als Jaws...

avatar van Linn
4,0
Na tig keer gezien te hebben vroeger nog maar eens herzien. Voor een film uit '73 vind ik dit echt wel een knap staaltje horror. Leuk acteerwerk van de jonge Blair (wat in deel 2 wel een pak minder is)
Echt eng is het niet meer (vroeger wel) Maar er hangt een constante dreigende sfeer waar ik wel van houd bij zulke films. Verrassende 4*

avatar van Onderhond
3,0
Vond deze ook nog goed gaan.

Niet omdat het spannend is, vond ik absoluut niet. De helft van de film is doodgewoon drama met een bijbelse schwung.

Maar het sfeertje zit goed en jaagt je zonder te vervelen doorheen de twee uur, wat best lang is voor een horror. Blair speelt het inderdaad opvallend goed, een paar leuke scenes zorgen dat het interessant blijft (met name het gevloek en gebrul - wat ook een hoop leuke samples oplevert).

Leuk verder om Burstyn eens op jongere leeftijd te zien, al vond ik haar nu niet altijd even best acteren.

't Had wat beter gekund, voornamelijk beide priesters dan, die tijdens het exorcisme echt stevig onder moeten doen voor Blair. Einde is ook een beetje plots, maar al bij al een sfeervol, rustig verteld horrortje. Eng is't alleen niet meer.

3*

avatar van sinterklaas
4,0
Nou, ik vond dit nou niet een horror. Ik vond dit meer een komedie. Hierboven gelezen dat mensen hem zooooo eng vonden, nou dat valt reuze mee. Als dat behekste meisje alleen maar vloekt en kotst dan werkt dat alleen maar op mijn lachspieren. Of dat ze schreeuwt: Let jesus fuck you!!!(terwijl ze zich met een kruisbeeld masturbeert) Lick me, Lick me!!!!! hillarisch gewoon.

Of die scene met die twee priesters die hun eigen helemaal kapot bidden om dat meisje weer gewoon te krijgen. Of dat een priester een lading kots over zich heen krijgt. Nou echte horror hoor.

Wat wel een beetje creepy was was op het moment dat die vrouw de keuken inloopt en dat dan het licht even uit gaat en dat je dan een 1 seconde een eng gezicht op de afzuigkap ziet staan.

Gewoon een hillarische horrorfilm. Ik snap echt niet waarom er geen komedie bij de gerne staat.

Deze film is denk een schande voor de katholieke kerk.

FUCK ME! FUCK ME!

4*

avatar van jumpstylemovie
5,0
jezus , ik heb er een heel trauma aan overgehouden.
eerst dacht ik toen ik de film zag : oeeeeeee die lijkt me leuk
vond ik toen trouwens ook leuk
maar daarna dacht ik nergens anders meer aan dan deze film
vooral als ze omgekeerd de trap afkomt is hard!!
dat gegrom in die stoel is gewoon nep en niks.
4.5**** voor de uitstekende horror klasse en perfect enge muziek.

avatar van Montorsi
4,0
Niet zozeer een 'enge' film, eerder 'angstaanjagend'. Op het eerste gezicht lijkt dat hetzelfde, maar echt 'eng' kan ik The Exorcist niet noemen. Met een enge film denk ik aan een film waarbij je soms even niet durft te kijken en daadwerkelijk schrikmomenten meemaakt. Bij The Exorcist weet je vrij snel waar je aan toebent, en maakt dan ook geen gebruik van simpele schrikmomenten, de film heeft het niet nodig om continu angstaanjagend te zijn. Een voortdurende spanning houdt de film in je greep, de personages idem dito.

Ruime 4*

3,5
goede horrorfilm, al is het acteerwerk soms (imo toch) behoorlijk overdreven. Al die schunnige praat had er ook niet bij gemoeten, al duidt dat natuurlijk wel op het feit dat ze bezeten is en dingen zegt die ze normaal niet zou zeggen. En het einde is wel een beetje pover. Maar Linda (Regan) acteert natuurlijk geweldig en ook visueel zijn er af en toe paar pareltjes. Toch terecht een klassieker in zijn genre.

3.5*

avatar van Zinema
2,5
Zinema (crew)
Ietwat langdradige maar bij vlagen spannende film die inmiddels een klassieker is met de verplichte vervolgen. Ietwat overgewaardeerd ondanks de onevenwichtigheid en het niet overal even sterke verhaal. Redelijk.

avatar van lykathea
4,0
Sterke horrorfilm, die mijns inziens (vreemd genoeg) juist op 't einde te langdradig werd.

De eerste anderhalf uur vond ik werkelijk briljant, vooral ook 't sterke begin, waar de setting compleet afwijkt van menig ander horrofilm, en je zelfs 't islamitische gebed op de achtergrond hoort. Uniek, en natuurlijk goed passend in 't verhaal.

De hele opbouw vond ik zeer goed in elkaar steken, met maar een paar keer de échte focus op 't kind, wat die paar keren nu juist zo angstaanjagend maakt.

Maar als 't exorcisme eenmaal begint, wist 't mij niet meer te boeien. Ik snapte 't nut er nog van in 't zo lang te laten duren en dit natuurlijk zonder slagen maar dan nog. Ook de conclusie was er één die ik zag aankomen, en daarmee was een ware anti-climax verwezenlijkt.

Jammer, maar niet erg genoeg om de hele film de verzieken, want voor genoemde pluspunten alsmede de goede acteerprestatie van Burstyn maken deze film tot een uitzondering in 't genre.

avatar van Lexcoaster
4,0
De film komt wat langzaam op gang maar weet wel goed sfeer op te bouwen. Naarmate het verhaal vordert worden de gebeurtenissen steeds boeiender en bijzonderder met als spannende climax het exorcisme zelf.

Het familiedrama zorgt voor een uitstekend verhaal en setting, en geeft de film de kans spanning op te bouwen. De film is niet meer zo eng als dat hij ooit is geweest, maar spannend is de exorcisme op het eind wel degelijk. Het acteerwerk is uitstekend, alsmede de bekende score. Hoewel de film misschien vandaag de dag minder indruk maakt dan hij toen heeft gedaan doordat er niet al te veel schrikmomenten in zitten, is de sfeer hier uitstekend en bevat de film, zeker op het eind, voldoende spanning voor een horrorfilm (er zit maar 1 écht schrikmoment in de film: als mevrouw thuiskomt en het ligt flikkert, zie je 1 seconde een eng gezicht reflecteren in een afzuigkap).

Hoewel niet zo eng meer als vroeger, is de spanning en sfeerzetting uitstekend. Daarnaast heeft de film een degelijk verhaal en acteert men geloofwaardig. Een oerdegelijke klassieker die misschien vandaag de dag niet bijzonder is, maar ook verre van slecht. Deze hoort zeker in de top 250.

4*

avatar van Halcyon
Tja, wat kan je nog zeggen over deze klassieker. Als je met mensen spreekt die destijds tieners waren en deze prent in de bioscoop gingen kijken, zullen ze je steevast verzekeren dat dit toen dé sensatie, dé engste film aller tijden was. Ondertussen is er veel veranderd natuurlijk...

Vandaag heb ik The Exorcist nog eens aan een zoveelste herziening onderworpen en persoonlijk vind ik toch dat de klassiekerstatus van deze film her en der een aantal barstjes en scheurtjes begint te vertonen. Het scenario zit nog wel goed. Enerzijds heb je een jong meisje dat bezeten is door de duivel, anderzijds een jonge priester wiens geloof in God een flinke knauw krijgt na de dood van zijn moeder. Op slimme wijze worden beide verhaallijnen aan elkaar geknoopt, hetgeen resulteert in het zwaartepunt van deze film: de duiveluitdrijving.

Die duiveluitdrijving stond me altijd bij als een erg intense sequentie, maar bij een zoveelste herziening blijkt die lang niet zo intens als in mijn herinneringen. Dat geldt eveneens voor de rest van de film, die nog wel z'n sterke momenten heeft (de beruchte spidercrawl en de headspin), maar alles bij elkaar minder eng is dan wordt gezegd. Al blijf ik het wel een degelijke horrorfilm vinden.

Een echte smet op het blazoen vind ik de score. Ik kan er nog altijd niet bij hoe je met het geniale Tubular Bells van Mike Oldfield zo laconiek kan omspringen. Uiteindelijk is de track tijdens de film maar één keertje echt hoorbaar. De andere keer wordt het pas diep in de aftiteling ingezet en dat vind ik een enorme gemiste kans voor een nummer met zo'n punch. Als je dan kijkt naar pakweg een film als Halloween, dan zie je dat zo'n nummer veel meer kan (en moet) bijdragen aan een film dan hier het geval is.

Voor het overige blijft The Exorcist grotendeels overeind, al is het voor mij zeker niet dé klassieker die hij voor velen wel is.

avatar van tukkerstein
3,5
Lugubere en spannende -amper gedateerde- thriller met een verhaal dat een christelijke basis kent. Het verhaal wordt prachtig opgebouwd en de mysterieuze muziek gebeurtenissen werken daraan mee. Naderhand schiet de film een beetje uit de bocht met schreeuwerige scènes die amper spannend meer zijn en eerder komisch zijn.

Erg goed acteerwerk.

3,5*

avatar van wibro
5,0
Naar deze film durfde ik pas 30 jaar na release te kijken en dat heeft allemaal te maken met de verhalen die toen de ronde deden van mensen die hem in de jaren zeventig gezien hadden. Mensen die de film zo eng vonden dat ze 's nachts het licht niet meer uit durfden te doen of nog erger; mensen die psychiatrische hulp nodig hadden. Daar ik zelf vroeger als kind veel last van nachtmerries had heb ik deze film, zeer vernieuwend voor die tijd, toen maar aan mij voorbij laten gaan. Vijf jaar geleden heb ik deze film voor het eerst pas durven bekijken en nu vanavond herzien. "The Exorcist", zeker niet gedateerd, is nog steeds een zeer effectieve horrorfilm met behoorlijke schrik-momenten, hoewel die momenten voor mij toch wel in de eerste helft van de film lagen. Op het einde werd het niet zo spannend meer, je kon voorspellen wat er ging gebeuren en je raakte ook helemaal gewend aan het geschreeuw, stuiptrekkingen en de groene kots van die Linda Blair, die ik overigens zeer goed vond acteren. De beste horrorfilm vind ik het daarom ook zeker niet. Er zijn sindsdien, vooral de laatste jaren, betere horrorfilms gemaakt, hoewel deze film de status van horrorklassieker zonder meer heeft verdiend.

4,0*

avatar van Jeewee
4,0
Qua opbouw en structuur van het verhaal en de uitwerking ervan is dit een topfilm. Het regisseerwerk vond ik knap; de spanning bleef er helemaal in!!
Filmtechnisch gezien is dit dus een erg knappe film.
Maar ik vond het gewoon een rotfilm om naar te kijken! Horror is sowieso niet mijn ding, maar om nou zo lang achter elkaar naar vieze dingen te kijken, waarbij geen enkele rekening gehouden lijkt te zijn met 'common sense' of 'relativeren', vind ik naar en rot.
Ik moet er dan ook niet aan denken om deze film in de bioscoop te zien; de special effects waren namelijk erg overtuigend! (nog zo'n pluspuntje qua techniek).
Ik geef deze film vier sterren, maar dat is puur voor de professionaliteit ervan. Voor de rest wil ik deze film nooit meer kijken en ik zou het best vinden als die verboden zou worden.

avatar van Filmkriebel
4,5
Exorcist vind ik één van de meest geslaagde horrorfilms ooit. Al in de eerste minuten kreeg ik een gevoel van onrust, die opgewekt werd door de talrijke chaotische geluiden, die plots bedreigend gaan klinken. Wat er daarna volgt is de lijdensweg van een twaalfjarig meisje. De special effects zijn aangrijpend en afschrikwekkend, zelfs 35 jaar later. Friedkin zorgt voor een frontale aanval op het geloof en windt er geen doekjes om : de obsceniteiten vliegen je om de oren en zorgen voor een onbehaaglijke en zéér drukkende sfeer.

De film gaat ook over geloof. Dit mystieke kantje is vandaag niet meer zo actueel als toen, toen mensen nog (meer dan nu) vasthechtten aan godsdienstige symboliek en gebeden Dat is ook de reden waarom er hier een half puntje vangaat, want de context is hopeloos verouderd. Dat is zeker geen steenworp naar de rest van de film, die een krachtige indruk achterlaat.

De indruk was zo sterk, dat er een werkelijke hype volgde daarna. Niet enkel in de vorm van enkele minder geslaagde sequels, ook in de vorm van zware verhalen rond de regie. Een klassieker !

avatar van misterwhite
Ik vond de film eigenlijk niet zo geweldig. Het is wel leuk gevonden dat verhaal maar ik vind het totaal niet eng ofzo. Ik verveelde mij soms bij de film en dat kotsmoment vond ik helemaal maar niets.

avatar van Awake78
5,0
Afgrijselijke film, en bedoel daarmee niet de kwaliteit van de prent.

Heb deze film helaas voor het eerst gezien toen ik 7 jaar was; mijn vader had hem opstaan en was 'vergeten' ons naar bed te brengen waardoor ik alle gruwelen als kind zijnde heb ervaren. Zelfs de hond lag te trillen in zijn mand.

Na een jarenlang trauma inclusief lichten aan op de gang, een verplichte ronde onder het bed en in de kast kijken, ben ik in 2000 naar de bioscoop gegaan voor de Director's cut om zo mijn angst te overwinnen. Maar helaas, de film bleek nog steeds ontegenzeggelijk eng en weerzinwekkend dat ik hem alleen maar enger begon te vinden.

Jaren later, anno 2007 nogmaals gekeken op tv en eindelijk begon ik, naast de beelden, meer van het verhaal te begrijpen (waarschijnlijk omdat ik meer stukken zonder handen voor m'n ogen durfde te kijken). Sindsdien vond ik de film niet alleen vreselijk eng meer, maar ook vreselijk goed.

Een film voor het leven, althans....voor mij dan. Jammer dat de vervolgen ook zo afgrijselijk zijn. Afgrijselijk slecht dan hè

4,5
Dit is een van de meest indrukwekkende films die ik ooit in mijn leven gezien heb.
Zo vaak gezien maar elke keer weer ben ik onder de indruk van de acteerprestaties en de sfeer en het ongemakkelijke gevoel wat de film achterlaat, eigenlijk zoiets van deze film kijk ik niet voor mijn plezier.
30 jaar oud en nog steeds heftig.
Deze film doet wel wat een film moet doen neemt je mee op een onvergetelijk trip

avatar van J. Clouseau
4,5
36 jaar na datum nog steeds een dijk van een horrorfilm. Het eerste halfuur mag dan wat saai en banaal zijn, eens dat het duidelijk wordt dat er iets vreemd aan de gang is met Regan, ontaardt deze film in magistrale horror. De constante angstaanjagende sfeer, de geweldige acteerprestaties, de details (die demonenkop die even weerkaatst in die dampkap ) en de schitterende muziek (Oldfields 'Tubular Bells' ) maken dit een onverwoestbare en duivels spannende klassieker.

avatar van rep_robert
1,5
De meest overschatte horrorfilm aller tijden in mijn ogen.
Wat geef nou zelf toe, wat weet the Exorcist je nou aan te bieden qua spanning?

De 1e tien minuten snap ik niet helemaal, voegen in mijn ogen weinig toe(helemaal niets?) aan de film. De filmbeschrijving klopt ook niet in mijn ogen dus, aangezien die gebeurtenissen ook echt totaal niet synchroom gebeuren.
Het 1e half uur kakt heel langzaam door, de dialogen zijn niet even sterk en de film bevat alles behalve spanning.
Daar probeert de regisseur later wel verandering in te brengen met plakplaatjes van "enge gezichten" die je een halve sec. in beeld ziet.
Best triest ook eigenlijk dat een "horror" film pas na een uur zijn eerste momenten van spanning op je over probeert te brengen. Met de nadruk op probeert.

Daarnaast is dat hele bezetenen gedoe gewoon zwaar hilarisch. Linda Blair vloekt er op los, wat dus eerder op mijn lachspieren werkt dan dat ik het eng zou moeten vinden.
Het exorcisme zelf vind ik ook nergens op slaan, hoi ik ben een priester, ik lees wat tekstjes op en daarmee verdrijf ik de duivel.Kom op zeg, maak dat de kat wijs. Daar hoef je echt geen priester voor te zijn in mijn ogen.

@ Siem Shady, zo bijzonder vond ik dat hoofddraaien ook weer niet, je pakt een pop en een los hoofd en je laat hem rondjes draaien. Weinig verheffend!

Verder zitten er volgens mij ook nog wat foutjes in de film verder.
Burke wordt door Regan(Blair) blijkbaar het raam uitgegooid/vermoord. Lekker logisch is het dan ook dat er helemaal geen politie langskomt en Regan gewoon lekker rustig en alleen thuis ligt te pitten.En die scene van dat Help Me in de buik geschreven is ook vaag allemaal, hoezo weet die vrouw nadat ze alle dekens opzij schuift en haar uitkleed dat er Help Me op haar buik zal staan? Heeft ze haar al onderzocht of zo terwijl ze sliep? Niet logisch.

Nee, the Exorcist deed het hem niet voor mij, veelal langdradig geneuzel, zonder spanning. Ook de "spannend" bedoelde scenes kwamen allemaal grappig over door dat gevloek en gekots van Blair.
Vond de muziekscore trouwens wel beter dan de rest van de film, maar had dus ook niet zoveel invloed op mij omdat ik me ergerde aan de rest van de film.

De film heeft zijn effect op mij totaal gemist en is in mijn ogen dus zwaar overschat! Kan me echt totaal niet voorstellen dat je hier nachtmerries van zou kunnen krijgen.

1,5*

avatar van Bottleneck
4,0
Ik vind The Exorcist ook erg geslaagd met dat thema, behoorlijk ijzingwekkend. Ik geloof dan wel niet in echte bezetenheid (wel dat mensen denken dat ze het zijn), maar vind die twee benaderingen van wetenschap en religie fascinerend. Denk ook aan de exorcismen en gruwelen die Anneliese Michel heeft moeten doorstaan, daar moet je toch niet aan denken..

Regan blijft creepy en goed geacteerd. Het einde is ook effectief, je denkt dat pater Dyer iets overkomt, maar er gebeurt niets, behalve Regan die zwaait vanuit de wegrijdende Mercedes, en wat shots van de lange trap naast het huis, lekker tegen de verwachting in .

Halcyon schreef:
Ik kan er nog altijd niet bij hoe je met het geniale Tubular Bells van Mike Oldfield zo laconiek kan omspringen. Uiteindelijk is de track tijdens de film maar één keertje echt hoorbaar.

Sluit ik me volledig bij aan, de muziek had nog een flinke duit in het zakje kunnen doen. De hele soundtrack is ontzettend sfeervol en psychotisch.

avatar van movie acteurs
1,0
Wat een vreselijk over gewaardeerde lachwekkende horror film.

Allereerst wordt hier vaak over gesproken zoals; "de griezeligste film aller tijden" maar ik zie er niks griezeligs aan. Zoals scene's met Regan (Linda Blair) die haar hoofd draait is gewoon lachwekkend en niks eng's aan. Net zoals andere zogenaamde enge scene's.

Ik heb me ook geërgerd aan Ellen Burnstyn. Ook de hele bedoening om deze film heen vind ik vreselijk. Ik kon niet wachten wanneer de film eindelijk afgelopen zou zijn. 1,0 voor deze flut film.

avatar van Tharoy
3,5
"The power of Christ compels you, the power of Christ compels you.."

Zeer knap gemaakte horrrofilm dat in tegenstelling tot andere genregenoten meer biedt dan slechts de horror. De dramatiek van de situatie, combinatie van religie en wetenschap en de overtuigende special effects maken dit een prima film. Desondanks had de film nog wel wat enger gekund.

3,5*

avatar van Vinokourov
4,0
De engste horror-film ooit, tenminste zo wordt beweerd door deze en gene. Ik kan daar wel mee inkomen hoor, al deed de horror soms wat kolderiek aan. Horror zal nooit mijn favoriete genre worden, maar soit. Mooie scenes met die jonge Linda Blair trouwens .

avatar van DonOswaldo
1,5
Erbarmelijke film. Als horrorfan en zelfs groot fan van de combinatie met drama moest ik hem toch kijken..

Om die 2 punten even samen te vatten. De horror kwam niet goed over en was er dan ook echt nauwelijks in deze ruim 2 uur durende film (vooral de momenten met het meisje zijn bijzonder schaars en kort). Het drama overheerst en zorgt voor een ontzettend saai en traag eerste gedeelte (totaal geen amusement en de dialogen zijn ook niet van de hoogste plank + nog een overdaad een karakters wat het nog wat meer uitrekt), dat daarna met de 'horror' ietsje beter word, maar ook niet echt iets waar je het voor doet (en dat religieuze gebrabbel op het einde maakt het er ook niet beter op, maar oke dat terzijde, hoort immers wel erbij).

Wat ik het meest fijne vind aan de mix met drama is de (vaak) wat uitgebreidere speelduur en het betere acteerwerk. Maar hier is die extra tijd veelal saai opgevuld en hier en daar een nietszeggend dialoogje dat voor mij niet hoeft. Ook het acteerwerk viel me zwaar tegen en het was voor mij een kunst om nog iemand te noemen die daadwerkelijk overtuigde.

Ik keek de film met een vriend en sommige stukjes met het meisje (als Fuck me en lick me, lick me) leverden 'logischerwijs' nog enige amusementswaarde op en daardoor sprokkelt de film nog enige puntjes binnen. Het probleem is wel dat deze film eng wil zijn, maar alles eerder lachwekkend is.

Spanning en sfeer zijn wat mij betreft ook afwezig.

Ook de realiteitswaarde ligt (ondanks de poging tot) bijzonder laag. Hoeft voor mij verder niets slechts te betekenen, wel als ze realistisch proberen over te komen.

Verder ook de nodige foutjes op z'n tijd.

Kortom: Ik vind het een ontzettend trage onnavolgbare saaie onvermakelijke film waarvan ik totaal niet snap hoe hij zo hoog heeft kunnen scoren. Maarja iedereen z'n eigen mening, dit was in ieder geval de mijne.

avatar van jordandejong
1,0
Met recht de slechtste horrorfilm die ik ooit heb gezien. Geloof me ik heb er erg veel gezien maar deze was veruit de slechtste. Ik kon mijn kop er geen minuut bijhouden.
Ga nou niet zegen dat dat komt omdat hij zo laat op tv kwam want ik was klaar wakker. Ook niet aan mijn kop gaan zeuren dat het een film van 73. Dat weet ik ook wel en ik vind het ok als er geen gore in zit maar dan moet er wel spanning in zitten en dat was hier ook al niet het geval. Ben ik daar tot half 3 voor opgebleven.

1* voor het omgedraaide hoofd, de trapscene en de soundtrack die je trouwen veels te weinig hoort in de film.

avatar van chevy93
Film kon mijn niet boeien. Veel te langdradig. Zeker gezien het tijdstip geen pluspunt. Ik heb mijn cijfer dan ook niet kunnen verhogen.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:58 uur

geplaatst: vandaag om 08:58 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.