• 9.373.086 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Sharon Spencer

Burke Dennings

Dr. Barringer

Lexcoaster

De film komt wat langzaam op gang maar weet wel goed sfeer op te bouwen. Naarmate het verhaal vordert worden de gebeurtenissen steeds boeiender en bijzonderder met als spannende climax het exorcisme zelf.

Het familiedrama zorgt voor een uitstekend verhaal en setting, en geeft de film de kans spanning op te bouwen. De film is niet meer zo eng als dat hij ooit is geweest, maar spannend is de exorcisme op het eind wel degelijk. Het acteerwerk is uitstekend, alsmede de bekende score. Hoewel de film misschien vandaag de dag minder indruk maakt dan hij toen heeft gedaan doordat er niet al te veel schrikmomenten in zitten, is de sfeer hier uitstekend en bevat de film, zeker op het eind, voldoende spanning voor een horrorfilm (er zit maar 1 écht schrikmoment in de film: als mevrouw thuiskomt en het ligt flikkert, zie je 1 seconde een eng gezicht reflecteren in een afzuigkap).

Hoewel niet zo eng meer als vroeger, is de spanning en sfeerzetting uitstekend. Daarnaast heeft de film een degelijk verhaal en acteert men geloofwaardig. Een oerdegelijke klassieker die misschien vandaag de dag niet bijzonder is, maar ook verre van slecht. Deze hoort zeker in de top 250.

avatar van sweet_robin

sweet_robin

jumpstylemovie schreef:

Als ik gevraagd zou worden om deze film nu te gaan zien in de Bioscoop voor 100 euro dan was het een dikke NEE!

T_T

Echt de enige film waar ik bang voor ben.

hier nog een T_T brrrrrrrr

avatar van Reinbo

Klopt, dit is inderdaad een van de weinige films waar ik bij tijd en wijle echt bang voor ben..... En niet zozeer de film an sich, maar dat bezeten meisje in dat grote bed, daar ben ik echt heel bang van....

Sarcasme, Reinbo?

Nee, ik geef toch niet voor niets 5*

Een Reinbo.

Vooral die lach... die verschrikkelijke lach.

avatar van sweet_robin

sweet_robin

hou op ik ga huilen hoor

jumpstylemovie

Een tijdje geleden nadat ik de film zag keek ik altijd achter me als ik in bed lach. Echt een rotgevoel gehad. Nog steeds soms. Zolang ik maar geen afbeeldingen zie, en vooral geen filmpjes!

Reinbo schreef:

Nee, ik geef toch niet voor niets 5*

Je schreef het op een manier waarop ik begon te denken dat je het sarcastisch bedoelde.

Écht eng vond ik de film niet, al had het zeker wel spannende momenten.

jumpstylemovie

Griezelig is het juiste woord.

avatar van Halcyon

Halcyon

Tja, wat kan je nog zeggen over deze klassieker. Als je met mensen spreekt die destijds tieners waren en deze prent in de bioscoop gingen kijken, zullen ze je steevast verzekeren dat dit toen dé sensatie, dé engste film aller tijden was. Ondertussen is er veel veranderd natuurlijk...

Vandaag heb ik The Exorcist nog eens aan een zoveelste herziening onderworpen en persoonlijk vind ik toch dat de klassiekerstatus van deze film her en der een aantal barstjes en scheurtjes begint te vertonen. Het scenario zit nog wel goed. Enerzijds heb je een jong meisje dat bezeten is door de duivel, anderzijds een jonge priester wiens geloof in God een flinke knauw krijgt na de dood van zijn moeder. Op slimme wijze worden beide verhaallijnen aan elkaar geknoopt, hetgeen resulteert in het zwaartepunt van deze film: de duiveluitdrijving.

Die duiveluitdrijving stond me altijd bij als een erg intense sequentie, maar bij een zoveelste herziening blijkt die lang niet zo intens als in mijn herinneringen. Dat geldt eveneens voor de rest van de film, die nog wel z'n sterke momenten heeft (de beruchte spidercrawl en de headspin), maar alles bij elkaar minder eng is dan wordt gezegd. Al blijf ik het wel een degelijke horrorfilm vinden.

Een echte smet op het blazoen vind ik de score. Ik kan er nog altijd niet bij hoe je met het geniale Tubular Bells van Mike Oldfield zo laconiek kan omspringen. Uiteindelijk is de track tijdens de film maar één keertje echt hoorbaar. De andere keer wordt het pas diep in de aftiteling ingezet en dat vind ik een enorme gemiste kans voor een nummer met zo'n punch. Als je dan kijkt naar pakweg een film als Halloween, dan zie je dat zo'n nummer veel meer kan (en moet) bijdragen aan een film dan hier het geval is.

Voor het overige blijft The Exorcist grotendeels overeind, al is het voor mij zeker niet dé klassieker die hij voor velen wel is.

jumpstylemovie schreef:
Griezelig is het juiste woord.

Juist!

Halcyon schreef:

Ben ik het mee eens. Ik vond dat het inderdaad weinig werd gebruikt in de film. Er zat tenminste 1 scene in waar de score perfect in zou werken (de scene waarin de ercorcist aankomt rijden in de taxi).

jumpstylemovie

Hebben we hier over het Bassie & Adriaan deuntje?

avatar van xangadix

xangadix

jumpstylemovie schreef:

Hebben we hier over het Bassie & Adriaan deuntje?

Haha, ja inderdaad! Maar alleen bij de oude versie van de Plaaggeest... Rechtenkwestie natuurlijk...

jumpstylemovie

Haha, dat dacht je Xangadix!

Dat deuntje word in elk seizoen gebruikt. Je hoort hem hier maar één enkele keer als ik me niet vergis.

avatar van Adrenal

Adrenal

We spreken hier wel over een van de beste nummers aller tijden he , dat Bassie en Adriaan deuntje is misschien maar 2 minuten van een nummer van ongeveer 25 minuten (Tubular Bells, part 1). deuntje is overigens niet zo simpel, het is een vreemde maatsoort, ik denk 7/8 en 8/8, probeer het maar eens te tellen. Ik geraak de tel bijna altijd kwijt .

jumpstylemovie schreef:

Haha, dat dacht je Xangadix!

En dat is veel te weinig, dat deuntje mocht wel vaker gebruikt worden.

jumpstylemovie

Het word ook nog eens gebruikt op een verkeerd stukje.

Je ziet haar gewoon door de straat lopen.

avatar van erik1677

erik1677

ik vindt de exorcist nog steeds 1 van de beste horrorfilm ooit gemaakt.

heb de film denk ik in de afgelopen jaren alwel 10 keer bekeken, maar hij blijft goed.

Ok Ok nu wordt het ook wel tijd om hem een tijd niet meer te zien, maar zegt toch niks voor niks dat hij in veel filmlijsten bovenaan staat.

dit is echt een klasieker

LEIDENAAR187

Zwaar overschatte film,maar op moviemeter valt het nog mee aangezien die niet eens in de top 250 staat,overigens terecht en geeft aan dat die daar niet thuis hoort.
Wel leuk om te zien hoeveel mensen maar een 4.5 of 5 geven omdat het officieel een klassieker is de reputatie heeft en mensen dus maar meegaan met de massa.

Deze film eng?Nee,deze film is niet eng,weet niet welke mensen hier allemaal zitten,maar als ze dit al eng vinden haha.
Dat fuck jezus fuck jezus & your mother sucks cocks in hell ofzo is eerder lachwekkend.
De film is ongelooflijk langdradig,en daardoor een lange zit.
Ook de special effects zijn hier en daar ingehaald door de tijd,wat het er niet beter op maakt.
In die tijd kan ik begrijpen dat het een flinke indruk heeft gemaakt,dat zeker,maar tegenwoordig is dit niet luguber of eng.

Wel is de sfeer van de film erg goed,en ook het acteren is top.
De film is niet slecht,maar engste film aller tijden is het zeker niet.
Vond de scene waarin ze achterstevoren van de trap af komt wel creepy...

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Leidenaar187, je haalt me de woorden uit de mond. Ik dacht dat ik de enige was.

Friday the 13 th schreef:

Leidenaar187, je haalt me de woorden uit de mond. Ik dacht dat ik de enige was.

Hahaha,dacht juist dat ik de enige was

avatar van mikey

mikey

Dan zijn jullie allebei de enigen

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Tja, vroeger was The Exocist natuurlijk doodeng maar nu is het net een comedy.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Dit is niet de meest enge film die ik heb gezien , maar het heeft een iets of wat enge sfeer dus ik vind dit zeker een topper. En een comedy?! Nou ik heb al aardig wat andere Horror films gezien die je als "comedy" kan gaan bestempelen hoor, dit is gewoon één van de beste Horror films ooit gemaakt!!!!

mikey schreef:

Dan zijn jullie allebei de enigen

Haha,zal wel meevallen aangezien zelfs een film als saw wel in de top 250 staat en the exorcist niet

avatar van Reinbo

Tja, best schandalig eigenlijk. Saw is niet eng, noch sfeervol. Leuk concept maar erg matig uitgevoerd. Jammer dat veel mensen de Exocist in gaan met een torenhoog en veelal verkeer verwachtingspatroon. Benader de film als een doorsnee familiedrama over een ziek meisje, zou ik zeggen. Want dan slaat de Exorcist in als een bom.

jumpstylemovie

Saw is gewoon B-horror. The Exorcist zit op een veel hoger niveau. Niet dat ik Saw niks vind hoor.

jumpstylemovie schreef:

Het is eigenlijk bijna niet te vergelijken,en weet niet of saw B-horror is.

Gewoon een nieuw soort genre,en de eerste saw film is gewoon erg goed,als die was uitgekomen in het jaar 1973 was het een klassieker geweest nu.

Exorcist moet het vooral hebben van de spanning,de sfeer,het acteren,waar het bij saw vooral draait om de kills,lekker luguber,hoewel de sfeer ook goed is in saw.

Maar ja,het is wel opvallend dat een film als saw 55ste staat in de top 250 en the exorcist er niet eens in voorkomt,blijkt toch maar dat niet iedereen meegaat met de meute om klassiekers standaard een 5 te geven.

avatar van Reinbo

Maar de meute volgt blijkbaar wel de gril van de dag. Internet is natuurlijk wel een beetje het medium van de jeugd.