• 9.373.991 stemmen

The Exorcist (1973)

Horror | 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Genre: Horror

Speelduur: 122 minuten / 132 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: De Duivel-uitbanner / William Peter Blatty's The Exorcist / The Exorcist: The Version You Haven't Seen Yet

Geregisseerd door: William Friedkin

Met onder meer: Ellen Burstyn, Max von Sydow en Lee J. Cobb

Gesproken taal: Duits, Frans, Latijn, Arabisch, Grieks en Engels

Releasedatum: 5 april 2001

Plot The Exorcist

"Something almost beyond comprehension is happening to a girl on this street, in this house… and a man has been sent for as a last resort. This man is The Exorcist."

Bij opgravingen in Noord-Irak vindt priester-archeoloog Merrin een duivelsbeeldje. Net op hetzelfde moment wordt in Georgetown actrice Chris McNeil opgeschrikt door vreemde geluiden in de kamer van haar twaalfjarig dochtertje Regan. Het meisje ligt te schokken op het bed en kan de spasmen niet onder controle houden. Chris en Regan weten niet welke afschuwelijke dingen hen nog te wachten staan.

Chris MacNeil

Sharon Spencer

Burke Dennings

Dr. Barringer

LEIDENAAR187 schreef:

Het is eigenlijk bijna niet te vergelijken,en weet niet of saw B-horror is.

Gewoon een nieuw soort genre,en de eerste saw film is gewoon erg goed,als die was uitgekomen in het jaar 1973 was het een klassieker geweest nu.

Exorcist moet het vooral hebben van de spanning,de sfeer,het acteren,waar het bij saw vooral draait om de kills,lekker luguber,hoewel de sfeer ook goed is in saw.

Maar ja,het is wel opvallend dat een film als saw 55ste staat in de top 250 en the exorcist er niet eens in voorkomt,blijkt toch maar dat niet iedereen meegaat met de meute om klassiekers standaard een 5 te geven.

Saw staat op nummer 1 in de Horror top 100.

Dat maakt hem toch wel een aardige klassieker.

The Exorcist staat op 14 ofzo, dacht ik.

jumpstylemovie schreef:

Saw staat op nummer 1 in de Horror top 100.

Dat maakt hem toch wel een aardige klassieker.

The Exorcist staat op 14 ofzo, dacht ik.

Dat zegt natuurlijk helemaal niets over de kwaliteit van de films.

Nomak schreef:

Dat zegt natuurlijk helemaal niets over de kwaliteit van de films.

Wel over bijvoorbeeld populairiteit. Dit kan ook leiden tot de naam klassieker. Dit is bij Titanic ook zo. Sommige vinden de kwaliteit niks, maar destijds is de film door zo goed als iedereen bekeken.

Nomak

Inderdaad, zulke cijfers zeggen veel over de populariteit. Maar ik denk niet dat je veel horrorliefhebbers gaat tegenkomen die Saw de beste horrorfilm aller tijden vinden.

jumpstylemovie schreef:

Tja je hebt ook mensen de tegen een film ingaan om juist anders te zijn dan de rest van de meute...

Drama en romantiek?Niet mijn film,maar titanic is toch echt wel erg veel kwaliteit.

Net als saw.

Tja saw al een klassiekier,hmmm zo zie ik het niet.

Bedoelde meer dat er veel films zijn van vroeger die niet zo bijzonder zouden zijn als ze in 2008 waren uitgekomen,en dat een film als saw wel een klassieker was geweest als die in 1973 uit was gekomen,grensverleggend,wat nu the exorcist was in die tijd.

Daarom is het gewoon een feit dat in die tijd the exorcist origineel,eng en nieuw was,allemaal erg goed gemaakt.

Nu heb ik de exorcist weer gekeken,en tja,het maakt allemaal niet zo'n indruk.

Vind het allemaal best traag,en saai,maar ja heb me recensie al geschreven hierboven.

We zijn gewoon erg veel gewend,zoveel films,zoveel concurrentie,en natuurlijk ook veel bagger.

Er zijn mensen die the exorcist gewoon zo'n hoog cijfer geven voor het respect dat die film verdient uit die tijd,en omdat het in die tijd natuurlijk een bijzondere film was.

Nu is die amper eng te noemen.

avatar van Reinbo

Als op Saw iets niet van toepassing is dan is het wel de kwalificatie dat het kwaliteit is. Leuke film, goed concept met een verrassend eind. Maar het acteerwerk is belabberd en het camerawerk en de editing zijn totaal niet bijzonder. Gewoon een geslaagde B film

Reinbo schreef:

kwaliteit in dat genre,kwaliteit die bij past bij het soort film,en acteerwerk van Glover en die chinees was goed hoor,die 2 in de kamer aan de ketting was wel erg matig ja.

Nomak

Als je bij Saw het verrassende einde eruit haalt, is het gewoon een doorsnee B film zoals er veel zijn gemaakt. Het einde tilt de film naar een hoger niveau, vandaar mijn toch wel hoge beoordeling.

Bij The Exorcist is de sterkte, dan heb ik het over de sfeer, ongeveer de gehele film aanwezig.

Toch blijft het 3de deel van The Exorcist het beste.

Nomak schreef:

Toch blijft het 3de deel van The Exorcist het beste.

Ik vind Deel 3 iets heel anders. Daar gaat het meer om een moordenaar dan over bezetenheid. Ik vind dit dan ook veel griezeliger.

En The Exorcism of Emily Rose is een rechtbank thriller. Als er nou één genre is dat ik in het gezicht uitlach, ookal is het onofficieel...

Even off-topic:

De sfeer in deel 3 is bijna ongekend angstaanjagend, ik heb die sfeer enkel teruggevonden bij The Omen (1976). De film heeft dan ook nog eens het misschien wel grootste schrikeffect uit de filmgeschiedenis.

Maarja, ik moet de film dringend nog eens herzien om er meer zinnigs over te vertellen.

jumpstylemovie

Ik haat schrikmomenten in een film. Tuurlijk, is het mooi en werkt het goed maar als ik er echt van schrik word ik altijd boos op mezelf. Meestal vind ik Horror's met schrikmomenten minder goed dan de films zonder. Simpelweg omdat er dan een goede sfeer nodig is om eng te zijn.

avatar van Reinbo

The Fog heeft beide. Sfeer en schrikeffecten.

Nomak

The Thing ook natuurlijk.

LEIDENAAR187

The texas chainsaw(zowel die uit 74 als 2003) en the shining ook,hoewel in de shining de schrikeffecten op 2 vingers te tellen zijn.

Reinbo schreef:

The Fog heeft beide. Sfeer en schrikeffecten.

Ken ik niet.

Nomak schreef:

The Thing ook natuurlijk.

Klein stukje gezien en ik geef je gelijk.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

LEIDENAAR187 schreef:

The Shining gaat meer voor griezelige sfeer. De spanningshoogtepunten zijn geen schrikeffecten, maar dat je bang bent voor wat komen gaat: mevrouw heeft zich ingesloten, Nicholsen komt met z'n bijl aan, hakt de deur in en zegt: 'Here's Johnny!' Brrr. Je schrikt niet, maar zit wel op het puntje van je stoel. The Exorcist heeft dit ook. Ik had ook meer schrikmomenten verwacht, maar dat is niet waar het bij The Exorcist om draait. Ook hier weer spanningsopbouw: Bijna elke scene met dat bezeten meisje op dat bed... Schrikeffecten werken niet zonder van te voren spanning op te bouwen. Horror moet eng zijn, schrikeffecten zijn alleen een middel om dat te bereiken. Evenals 'gore' in films als Saw.

Even off-topic:

De sfeer in deel 3 is bijna ongekend angstaanjagend, ik heb die sfeer enkel teruggevonden bij The Omen (1976)..

Ik heb de Trailer van The Omen een tijdje geleden gezien en hij leek me nou niet bepaald eng. Ik denk dat als je The Exorcist hebt gezien The Omen wel meevalt?

avatar van mikey

mikey

Er zijn wel schrikmomenten en ze zijn in dit geval erg effectief en perfect getimed. Schrikeffecten worden hierin ook perfect opgenomen in het verhaal.

jumpstylemovie schreef:

The Omen is de enige film die ik echt niet in mijn eentje wil kijken. Vreselijk angstaanjagende sfeer. De film is perfect, alles klopt. Het lijkt ook heel realistisch allemaal. Ja, als je The Omen gezien hebt, dan is The Exorcist niets meer.

jumpstylemovie

Haha, ik vroeg het juist andersom.

Ik zou The Exorcist niet in m'n eentje willen zien. Ik zou doodsbang zijn.

jumpstylemovie schreef:

Haha, ik vroeg het juist andersom.

Ik zou The Exorcist niet in m'n eentje willen zien. Ik zou doodsbang zijn.

Lachwekkend,eng?Haha mietje.

Ik vind zelfs robert patrick in terminator 2 nog 10x zo eng dan die bezetene in the exorcist,ik zou wel weten wie ik liever tegen kom!!

LEIDENAAR187 schreef:

Jij niet alleen. Die lelijkerd komt toch niet uit haar bed.

Maar als je Robert Patrick achter je aan krijgt, dan heb je pas echt problemen.

jumpstylemovie

Robert Patrick is niet eng. Hij heeft krachten waarvan ik droom dat ik ze had. Als ik later in de filmbussiness zit maak ik zeker gebruik daarvan.

jumpstylemovie schreef:

Ja dus,hij is daardoor nog wel eng,iemand die een mes kan maken met z'n hand vind ik eng,dat wijf uit the excorcist vind ik echt niet eng!

Vind me vriendin nog enger als ze boos is...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Tuurlijk, een kinderfilm met een stoere jongetjesrobot is enger dan dit, sfeergevoel is kennelijk ook iets erfelijks waar sommigen een gen missen

orbit schreef:

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Als je een scheldend meisje met make-up op eng vind mis je een paar ballen

Ja, zo kun je wel aan de gang blijven hè.

T1000: Een klein mager ventje in een politiepak die dankzij computereffecten zijn hand in een mesje kan veranderen. Oftewel pure fictie

Regan: Een bezeten meisjes met make-up in een bed. Pure fictie? Ik zeg van niet. Het ligt dichterbij de realiteit dan de T1000 en dat maakt het in mijn geval angstaanjagender. Maar de hele serieuze ondertoon en de sfeer speelt ook mee ja.

Tja, als je daar ongevoelig voor bent, dan kan dat.

De uitwerking van pure fictie wat eng hoort te zijn, resulteerd in mijn ervaring eerder in spanning dan in iets wat ik echt eng vind. Ja, er zijn hier en daar hele kleine uitzonderingen.

Als je een scheldend meisje met make-up op eng vind mis je een paar ballen

Ik vind de duivel anders nog altijd een stuk beangstigender dan een stukje vloeibaar metaal....

avatar van aerts007

aerts007

De vergelijking tussen T1000 en Regan McNeil !

Als je een scheldend meisje met make-up op eng vind mis je een paar ballen

Als je een bezeten meisje wiens gezicht wegrot, en nekken van mensen 180 graden omdraaid terwijl ze in bed ligt eng vind, dan ben je hip.