• 11.526 nieuwsartikelen
 • 163.889 films
 • 10.487 series
 • 30.497 seizoenen
 • 619.070 acteurs
 • 194.225 gebruikers
 • 9.044.219 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Pope's Exorcist (2023)

Horror / Biografie | 103 minuten
2,87 353 stemmen

Genre: Horror / Biografie

Speelduur: 103 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Julius Avery

Met onder meer: Russell Crowe, Alex Essoe en Daniel Zovatto

IMDb beoordeling: 6,1 (85.168)

Gesproken taal: Engels, Spaans, Italiaans, Latijn, Duits en Portugees

Releasedatum: 13 april 2023

Plot The Pope's Exorcist

"Inspired by the actual files of Father Gabriele Amorth, Chief Exorcist of the Vatican."

Biografische film over het leven en werk van Gabriele Amorth, een priester die tevens fungeerde als de belangrijkste duiveluitdrijver in dienst van het Vaticaan. Het is een verfilming van zijn memoires, waarin de kijker getuige wordt gemaakt van Amorths vele uitgevoerde uitdrijvingen. Amorth ging voor zijn gevoel daadwerkelijk de strijd aan met Satan en zijn demonen en verloste zo de vermeende slachtoffers van de duivel uit de grip van het kwaad.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Father Gabriele Amorth

Father Esquibel

Bishop Lumumba

Cardinal Sullivan

Roberto Vasquez IV (Henry's Dad)

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Mickey b

Mickey b

 • 599 berichten
 • 460 stemmen

Film rond de echt geleefde priester en exorcist Gabriele Amorth. Uiteraard kunnen we vragen stellen bij de duiveluitdrijving in deze film, maar feit dat de priester echt heeft geleefd geeft wel een meerwaarde aan deze film. Wat betreft film zelf: voor mij is dit geen horror, eerder een mysterieuze film. Het wordt nergens echt eng. Russell Crowe speelt een eerder stoere priester die niet onder de indruk is van de demon. Er zijn wel wat intense scènes aangaande ‘zondes’ uit het verleden gevormd door diepgaande dialogen, maar verder kan je deze film eerder een soort christelijke actiefilm noemen. En zoals het een typische Hollywood actiefilm betaamd, wordt deze gespekt met grappige oneliners en opmerkingen. Deze grappige insteek maakt de film wat luchtiger en aangenaam te verteren voor het publiek dat niet houdt van echte horror. Ik zie deze film eerder als een biografie van de priester en niet als horror. Heb er wel van genoten. Verhaal mocht wel wat langer duren. Grafisch alles mooi verfilmd, zeker naar einde toe. Sfeervol en beetje over the top. Bij momenten wel wat gevoel naar de moderne versie te zitten kijken van de moeder allen tijden van dit genre film, zijnde ‘The Exorcist’ uit 1973. Vind het verder een goede prestatie van Russel Crowe en Daniel Zovatto. Lijkt mij een goed duo exorcisten om nog een aantal vervolgfilms te maken. Ook nog een duimpje voor Peter DeSouza-Feighoney die de bezeten jongen speelt. Hoeft natuurlijk geen dialogen te spreken, maar wel te lipsyncen, maar speelt wel een centrale rol in deze film en doet dat vrij goed. Is wel geen tweede Linda Blair, wat voor mij onevenaarbaar is. Verder was dit een aangename film, eens iets anders, dus 3,5*…


avatar van thysum

thysum

 • 134 berichten
 • 501 stemmen

'Gezellige' mix van Pirates o.t.Caribbean, Terminator 2 en Grudge....veel GRrrrr,...... ohh wat spannend hoor.

Alles onder begleiding van een stoere stem ala het Duitse Dschungelcamp?

Het is dat ik met een gebroken pols en enkel op bed lig en niet bij de afstandsbedienig kom...grrrrrr


avatar van Theunissen

Theunissen

 • 11483 berichten
 • 5365 stemmen

Deze Horror / Biografie film heb ik gisteren gekeken i.v.m. de "Horrorfilm Challenge", want anders had ik hem waarschijnlijk links laten liggen omdat ik er geen hoge verwachtingen van had (geldt tegenwoordig helaas voor vrijwel alle nieuwe horrorfilms die uitkomen). Het is inmiddels een halve eeuw geladen dat de dit jaar overleden regisseur William Friedkin met "The Exorcist (1973)" een nieuwe norm zette voor de bovennatuurlijke horrorfilm en daar kan deze "The Pope's Exorcist" op geen enkele wijze aan tippen. Deze film heeft ook niets te maken met de film uit 1973.

Gabriele Amorth overleed in 2016 en liet meerdere boeken achter waarin hij uitvoerig over zijn ontmoetingen met bezeten mensen schreef. De pater beweert 30.000 demonen uitgedreven te hebben, maar in de meeste gevallen ging het om slachtoffers met mentale problemen (zo'n slachtoffer zien we ook in deze film in de vorm van de vrouw Rosaria, gespeeld door Bianca Bardoe, die zelfmoord pleegde en waar Gabriele zich schuldig over voelt). In twee procent (wordt ook in de film genoemd) van de gevallen zag hij werkelijk een bewoner van de hel een mens besturen. "The Pope’s Exorcist" gaat over zo’n ontmoeting, maar helaas is dit verhaal volledig fictief.

Gabriele Amorth (Russell Crowe) is de beste exorcist van de wereld en op 4 juni 1987 voert hij in Italië een succesvolle en officieuze duiveluitdrijving uit, waarbij hij o.a. een varken gebruikt, en dat komt de pater duur te staan als hij zich voor zijn acties moet verantwoorden bij zijn superieuren in Rome en vooral tegenover kardinaal Sullivan (Ryan O'Grady). Maar Gabriele legt alleen verantwoording af bij de paus (Franco Nero) in Vaticaanstad. Zijn directe opdrachtgever die evenals hem erin gelooft dat het kwaad op Aarde ronddwaalt. De paus geeft Gabriele dan ook een nieuwe opdracht als er een bijzondere zaak zich in een bouwvallige verlaten abdij in Spanje ontvouwt.

Daar is Julia (Alex Essoe) namelijk noodgedwongen ingetrokken met haar twee kinderen, te weten de rebelse dochter Amy (Laurel Marsden) en het stille zoontje Henry (Peter DeSouza-Feighoney), na het overlijden van haar man en al gauw vertoont haar zoontje Henry vreemde trekken die veel weg hebben van een demon. Gabriele is ervan overtuigd dat hij opnieuw te maken krijgt met iemand die aan een geestesziekte lijdt, maar hij komt na zijn bezoek al snel tot de ontdekking dat hij deze keer oog in oog komt te staan met het kwaad dat zich in het kind Henry huisvest.

Russell Crowe speelde ooit in Oscar winnende films en "The Pope’s Exorcist" hoort zeker niet in dat rijtje. Ondanks dat hij in een carrière dip zit, doet hij op een leuke manier zijn best om Gabriel Amorth een warme uitstraling te geven, met een rauw randje. Zo drinkt hij alcohol voor het exorcisme en maakt hij flauwe grapjes omdat demonen schijnbaar moppen haten. Regisseur Julius Avery zag er waarschijnlijk ook de lol van in om Russell verkleed als een pater op een rode Vespa rond te laten rijden. Hij doet het regelmatig en de film laat het zelfs lijken alsof hij van Rome naar Spanje rijdt op de scooter

Er zijn al tientallen films waarin duiveluitdrijvingen centraal staan en op dat gebied heeft "The Pope’s Exorcist" dan ook helemaal niets nieuws te bieden. Dat het hoofdpersonage is gebaseerd op een echte duiveluitdrijver uit Vaticaanstad en sommige gebeurtenissen gebaseerd zijn op de verhalen die Gabriele Amorth in zijn boeken heeft geschreven, zouden de film een stuk boeiender en spannender kunnen maken. Maar het nadeel is dat de horrorfilm nooit echt onder je huid kruipt en nooit echt boeiend, spannend of eng wordt, hoewel er wel aan aantal creepy momenten (o.a. als Amy in een soort van spin verandert) inzitten. Ook moet je natuurlijk niets van de "gore" verwachten. De enige twee momenten waarbij "gore" een heel klein beetje van toepassing is als pater Esquibel (Daniel Zovatto), min of meer de sidekick van Gabriele, in zijn oor wordt gebeten door Henry en als moeder Julia door haar bezeten dochter Amy in de hand wordt gebeten.

Dit is vooral te wijten aan het verhaal dat we we inmiddels al vaker hebben gezien, maar ook aan de minder overtuigende speciale effecten (zoals groter wordende monden) die grotendeels met behulp van een computer op het scherm zijn getoverd. Wat dat betreft mis ik tegenwoordig de horroreffecten van de jaren 70, 80 en 90 films die zonder computer zijn gemaakt en die veel meer effect hebben dan degene gemaakt met een computer en het komt het realisme ook niet ten goede. Visueel (inclusief de kleuren) gezien mocht de film er overigens best wezen, want de beelden van de abdij (inclusief de catacomben) en natuurlijk van het beeldschone Rome, zijn een lust voor het oog.

"The Pope’s Exorcist" begon opzicht best aardig met het exorcisme in Italië waarbij een varken gebruikt wordt en die dan uiteindelijke doodgeschoten wordt (als de demon zich verplaatst heeft in het varken), waarna we de klassieker "She Sells Sanctuary" van de rockband "The Cult" te horen krijgen. Maar het verhaal heeft weinig subtiliteit en transformeert in de tweede helft in een regelrechte foute horrorfilm. De Spaanse abdij waar het Amerikaanse gezin intrekt is een overduidelijk spookhuis (zo verdwijnt moeder Julia bijna in een bed en krijgt dochter Amy te maken met een demon in een kast) en de demon, te weten Asmodeus die bekend staat als de koning van de hel, die Henry overneemt heeft duidelijk "The Exorcist" uit 1973 gezien.

Alle clichés (o.a. ledematen in onmogelijke posities, een rammelend bed, tegen de muur opklimmen en aan het plafond hangen) passeren de revue en zelfs zijn confrontaties met Gabriele zijn weinig overtuigend. De demon wil Gabriele overnemen en zo de katholieke kerk infiltreren. Tegelijkertijd is er een complot rond de duistere geheimen van het Vaticaan, dat zeker het dieptepunt van de film is omdat het onnodig voelt. Dat laatste geldt ook min of meer voor het verleden van Gabriele tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin hij wordt afgeschilderd als een lafaard.

De onbedoeld grappige scènes, zo zegt Gabriele regelmatig "koekoek" tegen meisjes en maakt hij een leuke opmerking over koffie (wat gevoelig ligt in Italië) en suiker als hij zich moet verantwoorden bij zijn superieuren in Rome, maken "The Pope’s Exorcist" eigenlijk nog een best vermakelijke slechte film. En vooral de scène met de koffie en suiker was geinig, waarbij er gezegd wordt:

Sister: Father Amorth, caffe latte?
Gabriele: At this time of the day? Are you crazy?
Gabriele: Double espresso, Sister.
Sullivan: Sugar?
Gabriele: Sugar is the work of the devil. No, thank you.

Ook de scène waarbij de bezeten Henry zijn moeder omhelst, en hij een borst van haar vastpakt ,vond ik wel geinig en daarbij wordt ook gezegd:

Julia: Henry, stop!
Henry: This baby's hungry, you fat cow.
Julia: What? What are you saying?
Henry: You never breastfed me, Mommy.
Julia: What?

En dat de film niet heel slecht is, is ook te danken aan Russell Crowe die de rol van Gabriele Amorth meer dan uitstekend speelt en dat zelfs met een Italiaans accent. Maar het blijft lastig om hem los te koppelen van de rollen die hij eerder heeft gespeeld.

Peter DeSouza-Feighoney als Henry deed het opzicht verdienstelijk, maar hij kon niet echt een vuist slaan als de bezeten Henry, zoals de jonge Linda Blair dat destijds in "The Exorcist" wel uitstekend kon. Verder deed Daniel Zovatto het nog verdienstelijk als pater Esquibel en de kleine grapjes en chemie tussen hem en Russell Crowe, waren best leuk en goed. Omdat hij al vroeger een relatie had met de vrouw Adella (Carrie Munro), krijgen we zelfs nog wat naaktheid (in twee scènes) te zien in de vorm van borsten. En verder is het natuurlijk leuk om de legendarische Franco Nero in de rol van paus te zien. Hij speelde in een aanzienlijk aantal spaghettiwesterns en met name in de jaren 70 was hij populair in Italië.

"The Exorcist" is nog steeds de spannendste en engste horrorfilm waarin een duiveluitdrijving centraal staat. En we weten inmiddels dat deze klassieker gewoon niet te evenaren of te overtreffen is. Wat misschien in dit geval "The Pope’s Exorcist" gelijk ook de das omdoet. "The Pope’s Exorcist" komt te vaak onbedoeld grappig uit de hoek of grijpt het naar clichés van "The Exorcist" en andere vergelijkbare horrorfilms. Russell Crowe doet zijn best en maakt deze film vooral nog het kijken waard, maar ook hij kan niet in zijn eentje deze film niet naar een voldoende tillen. Er wordt op het einde nog gehint naar een sequel, maar dat is een horde die beter niet genomen kan worden.


avatar van mikey

mikey

 • 28438 berichten
 • 4977 stemmen

Avontuurlijke exorcist rip off die het origineel kruisbestuift met superhelden gedoe: de kerkelijke James Bond plus sidekick gaat een amerikaanse moeder ( ) helpen wiens zoontje de boel vervloekt in naam van de duivel. Uiteindelijk resulteert dit allemaal in een wild gebeuren tjokvol bombastisch CGI.


avatar van Banjo

Banjo

 • 1947 berichten
 • 4094 stemmen

'This was a Nice surprise Gabe!'

Ik vond het een heerlijke no nonsens film geheel in het donker afgespeeld!.

Van het begin tot het einde heb ik hier van zitten genieten, lekker man hoe deze film je mee neemt in de krochten van de bezetenheid. En wat me ook beviel was dat het nooit echt helemaal over de top ging, nee ik heb genoten! op naar deel 2.


avatar van 3 2 1 cut

3 2 1 cut

 • 980 berichten
 • 94 stemmen

Jaaaa ! Heerlijke film ! Vooral genoten van de rol van Russell Crowe die een prima exorcist wegzet. Een mooie mix van humor, gore, demonen, Vaticaan input (altijd een lekker mysterieus religie sfeertje,) wat tetten, gotische abdij, de Inquisitie, Latijns, bezeten kinderen, de poort naar de hel, nonnen en monniken, sapristi rituelen, zwavel & vuur en de herfst die rond ons huis waait en waar de kaarsen binnen zachtjes fonkelen..

Wederom een mooie Halloween avond in en rond ons huis.

Maar soms vind ik het wel eens jammer voor Satan dat dit soort films altijd goed aflopen. Je zou het hem toch een keertje gunnen hè..


avatar van Q Jones

Q Jones

 • 3363 berichten
 • 2742 stemmen

Sterke film die niet zo cliché matig aanvoelde. Ik vond Crowe erg strek spelen. Ook eens wat anders een vrolijke exorcist met humor. Dat jongetje speelde ook erg goed en zetten een creepy rol neer. Erg leuk om te zien. Ik mag deze regisseur toch wel, zo vind ik Overlord nog steeds een fantastische film en deze scoort ook hoog bij mij.


avatar van hatebreeder

hatebreeder

 • 933 berichten
 • 735 stemmen

Naar mijn mening is dit in zijn genre 1 van de betere films die ik gezien heb. De film is zowel luchtig als spannend en heeft zelfs af en toe een klein vleugje humor. Crowe speelt werkelijk fantastisch, wat er ook mede aan bijdraagt dat de film erg prettig wegkijkt.

4*


avatar van cor1946

cor1946

 • 1082 berichten
 • 1526 stemmen

Niks nieuws wel goed gespeeld door Russell Crowe en dat jongetje,.


avatar van Basto

Basto

 • 10292 berichten
 • 6859 stemmen

We kennen dit natuurlijk wel. Weinig verrassende exorcist film die op zich prima wegkijkt. Maar het is wel een 13 in een dozijn vertelling.

3*


avatar van saintinel

saintinel

 • 33 berichten
 • 269 stemmen

Ik vond dit een zeer mooie en indrukwekkende film.

Zeker ook een erg sterke rol van Russell Crowe waaruit maar weer eens blijkt, dat hij toch echt een goede topacteur is.

Kortom, aanrader!


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8936 berichten
 • 5568 stemmen

Na twee films afgeleverd te hebben die op hun eigen manier leuk waren, levert regisseur Julius Avery nu weer een misstap af, maar het exorcisme-gebeuren is ook niet van het soort waarmee je tegenwoordig nog eenvoudig kan opvallen. Veel regisseurs kiezen voor extra bombast en animatiegeweld om de dunne inhoud enigszins te verbloemen, waarbinnen Avery geen uitzondering vormt. Het levert wel een vermakelijke finale af en wat opvallende horrormomenten tussendoor, maar uiteindelijk wordt er met het eindresultaat veel te weinig aangevangen. De spanningsopbouw oogt onrustig en de locatie wordt amper benut voor de sfeerzetting, bovendien speelt Russell Crowe een weinig geloofwaardige Gabriele Amorth. De humor tussendoor maakt verder een geforceerde indruk en de demonische stem zorgt voor onbedoelde hilariteit, maar uiteindelijk zijn de visuele kwaliteiten evenals het tempo degelijk genoeg om op z'n minst vermaakt te blijven kijken. Een regisseur als Avery heeft duidelijk een sterk concept of een degelijke inhoud nodig om op te vallen, anders zakt hij door de mand.


avatar van huiguh

huiguh

 • 424 berichten
 • 2254 stemmen

Één van de betere exorcisme films van de laatste tijd.

Ben normaal gesproken niet zo'n fan van Russel Crowe, maar hier zet hij een prima vertolking neer.

Vreemd dat hij hiervoor een nominatie voor een Razzie Award heeft gekregen.


avatar van Noodless

Noodless

 • 9245 berichten
 • 5854 stemmen

Matige horrorfilm waarbij het thema exorcisme vaak niet weet te boeien door de bombastische benaderingen van de regisseurs. Hier is dat ook het geval. Ook de humoristische opmerkingen van Crowe is hier wat misplaatst en sommige scènes zijn volledig over the top. Ook jammer dat de locatie niet wordt benut voor een goede sfeerzetting of spannende momenten. Gabriele Amorth heeft echt bestaan en heeft ook boeken geschreven over zijn strijd tegen demonen en het kwaad.

Sowieso zullen die uitgevoerde uitdrijvingen toch wel anders zijn dan in deze film

5/10


avatar van Dayer

Dayer

 • 104 berichten
 • 116 stemmen

De William Friedkin-adepten zijn legio en The Pope’s Exorcist is weer een volgende in de rij. Wat mij betreft is dit dan wel een van de betere na de hoop bagger die ik de voorbije jaren ook al doorploegd heb. Russell Crowe heeft het charisma, de uitstraling en de ervaring om zo’n rol tot een goed einde te brengen. Hij switcht opmerkelijk vlot tussen talen en zet deze rol sterk en doeltreffend neer. Verder is het een slap en voorspelbaar verhaaltje dat bij momenten zelfs naar het komische neigt. De rest van de cast is vrij inwisselbaar en maakt verder weinig indruk. Het wordt nergens echt duister of smerig en naar het einde toe krijg je veel meer een fantasy-film dan een horror. Maar al bij al vermakelijk en leuk om volgen en Crowe doet het gewoon goed. Net geslaagd.


avatar van Man of Steel

Man of Steel

 • 109 berichten
 • 208 stemmen

Fascinerende film. Een echte griezelfilm is het niet eens. Daarvoor zitten er teveel luchtige momenten in. En de spanning is soms aanwezig maar net zo vaak niet. Maar het hindert de film niet. Integendeel; het ontleent zijn kracht er aan. Alsmede dat de film technisch helemaal in orde is. Wat wel rammelt is het scenario, script en het werk in de montagekamer. Maar hoe weet ik niet, het irriteert allemaal niet. En als ik dan toch een reden kan noemen voor het voor lief nemen van de gebreken in de film, dan moet dat toch Russel Crowe zijn. Russel speelt hier de rol van de charismatische Gabriele Amorth in het biografische verhaal van deze duivel uitdrijver. En persoonlijk vind ik dat hij dat heel goed doet. Eigenlijk een heel grappig en prettig man deze Gabriele Amorth.

Een vol punt extra voor deze film omdat "SHE SELLS SANCTUARY" van The Cult op een prachtig moment opduikt in de film. Heel mooi gedaan!

Niet echt griezelen, maar wel genieten.