Genre: Horror / Biografie
Met onder meer: Russell Crowe, Alex Essoe en Daniel Zovatto
Gesproken taal: Engels, Spaans, Italiaans, Latijn, Duits en Portugees
Releasedatum: 13 april 2023
Plot The Pope's Exorcist
"Inspired by the actual files of Father Gabriele Amorth, Chief Exorcist of the Vatican."
Biografische film over het leven en werk van Gabriele Amorth, een priester die tevens fungeerde als de belangrijkste duiveluitdrijver in dienst van het Vaticaan. Het is een verfilming van zijn memoires, waarin de kijker getuige wordt gemaakt van Amorths vele uitgevoerde uitdrijvingen. Amorth ging voor zijn gevoel daadwerkelijk de strijd aan met Satan en zijn demonen en verloste zo de vermeende slachtoffers van de duivel uit de grip van het kwaad.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Pope's Exorcist (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Amy
Bishop Lumumba
Cardinal Sullivan
Rosaria
Roberto Vasquez IV (Henry's Dad)
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 6 april 2023 in de bioscoop (Sony Pictures Releasing via Universal Pictures International Netherlands)
Jotil (crew bioscoopreleases)
EDIT: verplaatst naar 13 april 2023.
Kondoro
Ik weet nog niet zo goed hoe ik moet voelen bij deze film. Trailers vind ik altijd wel geinig maar, vaak vallen dit soort exorcisme films in het niets.
mcdaktari
Daar hebben we er weer één, de zoveelste exorsicme film. Maar ik denk dat ik Russell Crowe het voordeel van de twijfel geef. Al moet ik wel bekennen dat zijn films de laatste tijd ook niks is om naar huius te schrijven. Maar ik denk toch dat ik deze film tzt ga kijken.
bennyboy
Opzich een leuke film, mooi gefilmd, lekker over de top. Dat mag ik altijd wel, had zelfs af en toe wat verder mogen gaan. Al met al een vermakelijke tijd in de bios gehad
3 sterren, 2,5 ster voor vermaak en kwaliteit, halve erbij omdat ik russel erg kon waarderen in deze rol
marsie
Ik hou wel van exorcisme films. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog, maar heb me kostelijk geamuseerd. Het einde was helemaal over the top. Als je van dit soort films houdt, zeker een bioscoopbezoek waard
Shinobi
"There is a case that needs your attention."
Russell Crowe had ik niet zo snel in de rol van een exorcist gezien, maar hier zijn we dan.
Klaarblijkelijk is 'The Pope's Exorcist' gebaseerd op het leven en werk van Gabriele Amorth, een Italiaanse priester die tevens een exorcist was. Hier zie je hoe hij in de jaren '80 voor een klus naar Spanje reist. Daar heeft een gezin zijn intrek genomen in een abdij waar een demon gevangen is en bezit neemt van de zoon.
Ik moet zeggen dat Crowe zijn rol met de nodige humor neerzet; de beste man heeft er duidelijk plezier in. Dit zorgt ervoor dat er over het geheel veel gevatte opmerkingen te bespeuren zijn en het heeft zeker wat om hem op zijn rode Vespa rond te zien rijden. Hierdoor is de film hoofdzakelijk luchtiger dan de bedoeling is, denk ik. Desondanks kon ik de achtergrond van het gebeuren wel waarderen.
Echt eng is de film dan ook niet te noemen, maar er zijn wel een aantal spannende momenten. Daarbij mogen de gebruikelijke clichés uiteraard niet ontbreken. Als liefhebber heb je het eigenlijk allemaal wel gezien, maar het wordt vrij degelijk in beeld gebracht door Julius Avery. Alhoewel de gebeurtenissen tegen het einde aan wellicht iets te veel aangedikt worden.
Al met al een vermakelijke horror voor tussendoor, alleen al door het spel van Crowe. Overigens volgt er na de eindcredits nog een leuke knipoog.
3,0 Sterren.
Timk
Ik sluit me hier eigenlijk volledig bij aan, en ook ik kan (helaas) niet hoger komen dan een 3, maar verder gewoon leuk vermaak.
Brendanh29
The pope’s exorcist
Een zeer sterke en goeie film met een andere invalshoek met info dat meer verfrissend is, de spanning en sfeer zit er ieder geval goed in. En dat maakt het ook lang geleden dat er ook een goeie exorcist film is uitgekomen, zou me niet verbazen en zou best leuk zijn als er sequels van werden gemaakt. Te bedenken dat dit ook nog eens gebaseerd is op een echt persoon. k
MartMovie
Wat mij betreft een goede film. Sommige filmgenres moeten gewoon leveren waar ze voor staan en dit is zo’n film. Je verwacht een exorcist film en die krijg je. Natuurlijk met alle clichés die langskomen maar wel met veel humor en goed verfilmd. Neem daarbij een zeer goed spelende Russell Crowe en je vermaakt je prima.
Willz
Russel Crowe is echt een kameleon hier weer. Deze man kan alles spelen. Het verhaal is flinterdun maar who cares acteerwerk is best goed. Voor de rest speelduur ook goed en dit lijkt op een verfilming van een boek. Weet iemand of dat het geval is?
Sol1
...en dit lijkt op een verfilming van een boek. Weet iemand of dat het geval is?
Ik denk dat de film vooral een bewerking is van verhalen uit zijn eerste twee bestsellers: Un Esorcista Racconta - Gabriele Amorth (1990) - BoekMeter.nl en
Nuovi Racconti di un Esorcista - Gabriele Amorth (1992) - BoekMeter.nl
Willz
Nuovi Racconti di un Esorcista - Gabriele Amorth (1992) - BoekMeter.nl
Oh hij bestond echt? Ik geloof niet in god dus dit is een verrassing voor mij, dat er daadwerkelijk exorcisme bestaat. Ik zou graag een willen bijwonen.
Sol1
Jimske
Redelijke exorcisme film met goede special effects. alleen voelt het allemaal wat herkauwd aan omdat het dezelfde formule volgt als in vele andere horror films met dit onderwerp. Het verhaal is ook vrij dun en niet echt spannend. Wat me ook stoorde was dat sommige personages superman zijn en geen verwondingen konden oplopen na duidelijk erg harde confrontaties. anyway een 2.5*
MosquitoSmasher
Tijdens de hele film had ik het idee dat ik deze al eens eerder had gezien. Daarmee bedoel ik niet gewoon een exorcisme film, maar echt de scènes, acteurs in de film. Dus ik dacht dat ik deze misschien mogelijk vorig jaar via een streaming site had gekeken omdat ie in de VS wellicht al uit was en nog niet bij ons.
Echter is deze film echt uit 2023, vreemd zeg, haha.
goldendream
Deze film heb ik nog niet gezien, maar ik wist wel dat Amorth een bekende exorcist was en werkte voor het Vaticaan. In het filmpje kan je een interview met de man bekijken:
Zonder de film gezien te hebben behalve de trailer, is het duidelijk dat er klassieke filmelementen in aan bod komen die de geloofwaardigheid zwaar in twijfel trekken. Sensatie is weer eens het belangrijkste, wat heel spijtig is.
Toch maak ik één bedenking: waarom zou het Vaticaan priesters opleiden als exorcist als alles flauwekul is? Zijn al die mensen dan gewoon gek? Voor alle duidelijkheid: ik weet het niet. Dit weet ik echter wel: ik zal het gegeven van bezetenheid en exorcisme nooit belachelijk maken en naar een film erover kijken ervaar ik altijd als een beangstigend gegeven.
Tot slot: in de evangelies komt het exorcisme vaak voor. Jezus zelf doet het vaak en ook de apostelen krijgen de taak dit te doen. In het boek 'Handelingen van de apostelen' kan je er alles over lezen. Voor velen allemaal flauwekul, voor een aantal mensen niet.
Alittleromance
Knap gemaakte film over Exorcisme. Er zijn er al veel gemaakte films maar deze is een aanrader.
goldendream
Het is vreemd dat Russell Crowe in de film uiterlijk helemaal niet lijkt op de echte exorcist.
ZAP!
...Voor velen allemaal flauwekul, voor een aantal mensen niet.
goldendream
Na wat recensies op het net gelezen te hebben, vond ik deze:
De meeste waren voorspelbaar: alles als pure fictie bestempelen, voorzien van de nodige spot voor mensen die erin geloven of voor mensen die twijfels hebben over wat waar en niet waar is.
De recensie met de link geeft aan hoe ik de zaak bekijk: de film is fictie door de typische Hollywooddrang naar goedkope sensatie. Het gegeven van exorcisme is geen fictie. Daarmee bedoel ik: er bestaan wel degelijk priesters die deze taak uitvoeren, er bestaan wel degelijk zaken die wetenschappelijk of psychologisch niet verklaarbaar zijn. Tegelijk is het mogelijk dat het onverklaarbare voor de wetenschap voorlopig ondoorgrondelijk is, terwijl het later wel verklaarbaar kan zijn zonder dat er demonische toestanden aan te pas komen. Anders gezegd: ik weet het allemaal niet.
Ik werd hier door sommigen bij berichten over andere films al verweten niet open te staan voor zij die alles als fictie bestempelen. Daarover wil ik iets duidelijk maken: ik respecteer ieders mening, van de fanatieke gelovige tot de verharde ongelovige. Ik heb het wel moeilijk met de spotters. Ik bedoel dan de spot tegenover God / Christus als tegenover de mensen die geloven. Ik vind niet dat spot te rechtvaardigen is.
Mr. Rock
Enorm clichématige, lui gemaakte film. Alle ingrediënten uit eerdere exorcismefilms in een 'biografisch' jasje gestoken en over de top uitgemolken. Naar het einde toe wordt de film steeds belachelijker. Het bezeten kind maakt nauwelijks indruk. Dat deed dat ene filmpje van 50 jaar terug toch beter, met beduidend minder mogelijkheden.
Het geswitch tussen Engels en Italiaans is volkomen belachelijk. Had Russel Crowe niet nog die paar zinnetjes extra Italiaans uit zijn hoofd kunnen leren als hij toch bezig was? En waarom schakelt de paus - nota bene een Italiaanse acteur - ineens over op Engels in een dialoog met Crowe (die vervolgens geen tekst meer heeft).
Pluspuntje: sommige scènes zijn zo slecht dat ze in ieder geval nog grappig worden. Bijvoorbeeld de Maria/demon-verschijning tegen het einde. Ander pluspuntje: Crowe vult deze rol niet onaardig in.
Al met al soms grappig, totaal niet spannend/eng en vooral ongelofelijk onorigineel.
UmbraVitae
2 Goed
3 Zeer goed
4 Buitengewoon
5 Niet te missen
Een 2 hetzelfde als goed? Een 2 zit toch ver onder het gemiddelde, en is omgezet een 4? Ver verwijderd van die 5.5 / 2.75 dat een voldoende zou moeten betekenen.
Kondoro
Ligt er maar net aan hoe je er naar kijkt.
Als je een 2 sterren geeft, dan geef je gewoon een dikke onvoldoende, voor mij en vele anderen hier die hier stemmen.
jacobine_rodijk
Uiteraard, maar als je een 1* beoordeling (uit 5*) als "gewoon" ziet (of matig in andere woorden) en alles daarboven enkel beter wordt is je sterrenwaarde zwaar uit balans.

Bovennatuurlijke horrorfilm 'The Pope's Exorcist' met Russell Crow krijgt officieel een vervolg

Russell Crowe was gefascineerd door rol in 'The Pope's Exorcist': "Geen idee dat dit bestond"

Angstaanjagende eerste trailer onthuld voor horrorfilm 'The Pope's Exorcist' met Russell Crowe

The Covenant
Actie / Thriller, 2023

Guardians of the Galaxy Vol. 3
Actie / Avontuur, 2023

Air
Drama / Sport, 2023

Are You There God? It's Me, Margaret.
Komedie / Drama, 2023

Inside Out 2