menu

Hier kun je zien welke berichten JDSsmetje als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

21 & Over (2013)

Alternatieve titel: 21 and Over

2,5
Formulewerkje alweer, lees even het plot en je weet wat te verwachten. Geen verrassingen dus, maar kijken doe je voor de flauwe puberhumor. Sommige moppen werken, anderen zijn toch net iets te lomp, maar amusant is zo'n wegkijkertje zeker. Af en toe wel net iets te kinderachtig, de antagonisten zijn bijvoorbeeld nogal ongeloofwaardig vermengd in het plot (die latino's die achtervolgen, de agressieve machokerels met zijn twee meelopers..) Het mooie meisje duikt ook echt overal plots op, echt realistisch gescript is dat niet, en vaak ook behoorlijk irritant. De personages maken ook weer de typische voorspelbare evolutie in hun coming-of-age gebeuren door (waarom blijven regisseurs van dit soort onderbroekenfilms dat zo geforceerd doen?) Al zijn die personages op zich wel leuk, Jeff Chang kan wel grappig uit de hoek komen, alleen jammer dat hij in het volledige middenstuk van de film zo lam loopt. Zijn vader en de oude kerel met zijn indianenhoed zijn leuke randpersonages. Leuk anderhalf uurtje maar morgen alweer vergeten.

22 Jump Street (2014)

2,5
Matige komedie. Sommige grappen werken, anderen zijn een stuk te voorspelbaar. Jonah Hill blijft een toffe acteur, en Ice Cube speelt een erg grappig personage. Naar het einde toe wordt er teveel gefocust op een 'spannende' actievolle ontknoping van het dunne oninteressante verhaaltje en is er te weinig aandacht voor humor. Verder was de focus op de 'ontroerende' chemie tussen de twee hoofdpersonages behoorlijk irritant. Hatelijk als dit soort popcornfilmpjes serieuze melige momenten proberen inlassen, werkt echt bijna nooit. Enfin, niet verrassend en nogal standaard allemaal, maar wel een paar grappige momenten.

3:10 to Yuma (2007)

Alternatieve titel: Three Ten to Yuma

2,0
3:10 to Yuma, de remake. Staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, en nu ik net een maand gratis Prime heb, heb ik mijn kans niet verkeken. Aan mijn score is te merken dat hij mij erg tegengevallen is. Je zal overigens waarnemen dat mijn recensie erg goed op die van Montorsi lijkt, ik geef hem dan ook volkomen gelijk.

Op gebied van sfeer vind ik 3:10 to Yuma de status western niet waardig. De locatie is wel aanwezig, en de muziek eigenlijk ook, maar deze wordt onvoldoende toegepast. Het camerawerk is dan weer wel goed, maar die zorgen allesbehalve voor enige sfeer.

De personages zijn niet veel beter. Ze zijn misschien wel een beetje uitgewerkt, maar zoals Montorsi hier al zij, ze deden me niets. Bovendien is Christian Bale hier verkeerd gecast. Russel Crowe vind ik dan wel een beetje meer in zijn rol passen, en nog niet zo'n onaardige prestatie neerzetten.

Rekening houdend met het feit dat dit een remake is, een beoordeling op het verhaal. De eerste gebeurtenissen vallen nog best te pruimen op gebied van script, vooral de vele personages zorgen ervoor dat je toch bij de zaak moet zijn. Jammer als het is, schakelt de film al snel over naar een flinterdun plot. Als het hier dan op dialogen aankomt, weet de film echter net iets te weinig te vermaken. Het einde is dan weer andere koek, op gebied van vermaak tenminste. Het kent wel een degelijk moraal, waardoor de personages net iets minder stereotiep worden, maar dit gebeurt op een te ongeloofwaardige wijze, naar mijn mening.

Misschien nog net goed voor een degelijke blockbuster.

33, The (2015)

Alternatieve titel: Los 33

2,0
Film die vooral teert op de Chileense mijnramp van 2010, waardoor deze prent uiteraard een aantal sensationele gebeurtenissen omvat. Echter pakt Riggen het nogal futloos aan, en hanteert hij een bijzonder gelikte filmstijl waardoor de emotionele momenten al snel gekunsteld aanvoelen. Ook de weinig scherpe dialogen, soms wankele acteerprestaties en herhalende panfluiten hielpen in dat opzicht niet.

À l'Intérieur (2007)

Alternatieve titel: Inside

3,0
Tegenvaller. Zeker ook omdat ik met torenhoge verwachtingen naar deze film ging kijken. Over "À l'Intérieur" heb ik meermalen gelezen dat dit een echte bloedbad-film is. Ik moet hen dan ook gelijk geven, de gore is zeker aanwezig maar van deze film had ik eerst en vooral ook zeker en vast een dramatische ondertoon verwacht. Ik had eerder verwacht dat deze film zich wat meer ging richten op dramatiek, zeker als je weet dat deze film zichzelf nog vrij serieus neemt. Het zou toch vreemd aanvoelen moest dat niet de bedoeling geweest zijn van de regisseur(s). Wat nu nog overblijft is een simplistische slasher.

Deze slasher zit echter vol van ongeloofwaardige gebeurtenissen, waardoor deze film bij momenten niet meer reëel aanvoelt. Hierdoor valt het medeleven en ook de spanning soms wel eens weg. Om nog niet te spreken van het einde, waar de regisseur compleet uit de bocht vliegt. Of is het hiermee de bedoeling geweest dat hij/zij een Cult-achtig tikje aan deze film wilde geven? Ik geloof van niet, maar moest dat toch het geval zijn, zou het zo verkeerd als wat zijn. Hoe dan ook, met het script is heel wat de hand...

Gelukkig is er nog iets wat "À l'Intérieur" typeert en zijn waarde nog een flink stuk naar boven haalt. Dit is de angstige en de spannende sfeer die ervoor zorgt dat wanneer medeleven even op zijn plaats valt, de kijker toch kan griezelen en bibberen. Nog een kleine voldoende.

Átame! (1989)

Alternatieve titel: Tie Me Up! Tie Me Down!

3,5
Dramatiek, humor, erotische suspense, liefde, psychologie, het zit allemaal in het bizarre maar prachtige concept. Vrij gedurfd om zoiets te maken, ik ben toch blij dat Almodovar hier afkomt met iets origineel en memorabel. Met Antonio Banderas heb ik wel al problemen gehad, na het zien van slecht acteerwerk in zijn Hollywoodfilms maar hier heeft hij verbazend goed gespeeld, het bewijs dat hij het wel gehad heeft.

Última Parada 174 (2008)

Alternatieve titel: Last Stop 174

3,5
Zeer mooie en vooral ook goede film over een onderwerp die mij zeker aanspreekt. Hier wordt alweer een brok ellende in mekaar gestoken en alweer is dit enorm indrukwekkend. De setting en de sfeer is benauwd en kil, iets positiefs om je perfect mee te slepen in een film met een onderwerp als dit. Ook het camerawerk levert daarbij zijn bijdrage. En dat zo'n film enorm geloofwaardig en realistisch is hoef ik u al niet meer te zeggen.