menu

Hier kun je zien welke berichten JDSsmetje als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Paradise Trips (2015)

3,0
Sympathieke en vlotte film die geen moment verveeld. Interessant plot, en Bervoets mag op geniale wijze een bijzonder leuk personage neerzetten. De rest van de cast moet wel nog wat bijschaven, en de personages zijn een tikkeltje stereotiep. Ook moeten de dialogen een paar niveautjes hoger getild worden. Bovendien is de filmstijl net iets te gelikt, en het tempo een stukje te snel. Te veel scenes voelen wat onnatuurlijk aan. Ook visueel is het allemaal nogal magertjes. De toenadering naar het einde toe komt er iets te abrupt. Daarna stopt de film meteen, en ook dat is nogal bruusk. Over de gehele lijn had de film beter wat meer tijd genomen om alles echt goed uit te werken. Het was leuk, maar er zat veel meer in.

Passion of the Christ, The (2004)

Alternatieve titel: The Passion Recut

1,0
Nogal ophefmakende film die beschuldigd wordt van antisemitisme. Nu kon ik daar nog wel overheen kijken, maar het feit dat de film de nadruk bijna enkel en alleen op de lijdensweg van Jezus legt roept mij toch enkele serieuze vragen op. Dit is niet eens een verhaal, dit is enkel het einde, en wat heb je er nu ook überhaupt aan om gedurende twee uur naar een man te staren die gefolterd wordt? Dat die man toevallig Jezus is vind ik nu niet bepaald een argument om al dat geweld te rechtvaardigen. Er wordt nergens enige context aangegeven, er is geen beetje vorm van diepgang en de personages zijn eendimensionaal, stereotiep en ongeloofwaardig. Dit is een erg zwart/witte film die ik allesbehalve serieus kan nemen en lijkt te kicken op controverse en geld in het laatje. Enkele mooie shots, sfeervolle muziek, en een goede setting maken dat zeker niet goed.

Paths of Glory (1957)

3,5
Kubrick verafschuwt de oorlogspraktijken niet door het tonen van hoge dosissen lichamelijk geweld, maar wel door middel van een slim scenario en weinig subtiele maar scherpe rechttoe-rechtaandialogen. Hoewel de opbouw van de film wat te vluchtig is en Kubrick de karakterontwikkeling van de personages niet helemaal mee heeft, is de executie vrij intens. Prima.

Patser (2018)

Alternatieve titel: Gangsta

2,5
Dé shit van het jaar is Patser nog net niet.

El Arbi en Fallah lijken zelf aan de coke gesnuffeld te hebben bij het maken van deze gehypte film over rivaliserende drugsbendes in het Antwerpse. Met name in de montagekamer moeten een aantal lijntjes gesneuveld zijn. Het regisseursduo snijdt aan flitsend tempo tussen verschillende shots, kleurt de film in als een kitscherige botsautokraam en voorziet dat geflipte geheel met net iets te luide toetermuziek (o.a. Dimitri Vegas & Like Mike, Boef..) Aan jeugdig enthousiasme geen gebrek.

Audiovisueel slaagt Patser er op die manier in een zekere schwung in het verhaal te brengen. Wél hadden een aantal gevoelige momenten misschien net iets meer tijd nodig om door te dringen. Daarbovenop mist de film maturiteit en originaliteit in het scenario. Het meest storende zijn de vlakke, bijzonder clichématige personages. Gelukkig lijkt de film gemaakt te zijn met een gezonde dosis zelfspot.

Présumé Coupable (2011)

Alternatieve titel: Guilty

4,5
Je hebt zo van die films waar je de hele aftiteling uitkijkt omdat je er toch even stil wordt. Dit was er zo eentje. Zonder al te veel toeters en bellen toont de film de naakte realiteit van de gebeurtenissen tot op het bot. Onvoorstelbaar, aangrijpend, intens en bijzonder goed acteerwerk. Een verhaal en film dat even blijft hangen.