menu

Hier kun je zien welke berichten JDSsmetje als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Café Derby (2015)

2,5
Wim Opbrouck wordt uitstekend gecast, en mag een erg sympathiek en boeiend personage neerzetten. Daar stopt het ook, want de andere personages zijn toch een stuk te vlak. Zijn vrouw zwermt in de eerste helft een beetje rond in het decor, maar doet eigenlijk amper haar mond open. Hoewel financiële problemen hun relatie onder druk zetten, voelde je feitelijk nooit chemie en springt het gebrek aan overleg in het oog. Ook met de dochter voel je als kijker te weinig affiniteit, waardoor ontroering te vaak uitblijft. Bovendien rommelt het scenario links en rechts nog, en is het einde nogal gemakkelijk. Stillistisch gaat het er eerder inspiratieloos aan toe. Moet beter.

Cinquième Saison, La (2012)

Alternatieve titel: The Fifth Season

3,5
Wie al eens naar de Ardennen op reis gaat, weet dat het er aangenaam toeven is bij mooi weer, maar ook dat het er doods en depressief is bij grijs weer. Het is dan ook niet onbegrijpelijk dat de lokale bewoners niet genoeg hebben aan een psychiater als ze een volledig jaar geen enkel streepje zon gezien hebben. Louwyck glijdt tot twee keer toe uit als hij gefrustreerd op rotte appels rondom hem schopt, Van Den Begin hakt het hoofd van zijn eigen felbegeerde haan eraf en Poirier ziet eruit alsof er nooit een ziel in dat lichaam van haar gezeten heeft.

De gebroeders Brosens-Woodworth tonen het einde van de wereld als een tergend traag melancholisch proces, en geven hier en daar een absurdistische toets aan het geheel (ik las de vergelijking met Calvaire, zo ver gaat wel het nooit) Ze leggen het plot uit aan de hand van (soms poëtische) beelden, en vermijden veel dialoog. De emoties van de personages zijn gestild, maar toch erg intens.

Hoewel het cinematografisch niet revolutionair is, blijft dit toch een streling voor het oog. De ene prachtige shot volgt het andere op. De statische beelden zijn als schilderijen op je scherm, en de regisseurs geven je voldoende tijd om erin te verdrinken. 105 minuten lang houden ze precies de juiste toon aan. Even was ik vergeten hoe mooi arthouse kan zijn. Bedankt aan de Brosens & Woodworth om mij eraan te helpen herinneren.

Circumstance (2011)

4,0
U heeft zo van die vooroordelen over Iran: censuur, repressie, zedenpolitie, omkoping en religieuze wetgeving. Regisseuse Maryem Keshavarz, die haar land enkele jaren geleden ontvluchtte, kan ze helaas bevestigen.

Circumstance is in de eerste plaats een erg triestige film. Op het einde van de tragedie is de vooruitstrevende vader mee aan het bidden met de fanatieke broer, en trekken de twee protesterende vriendinnen het land uit. Iedereen in een hoekje gedreven, het protest gedoofd, en het systeem gewonnen. Moeten we "de realiteit dan maar accepteren?" Misschien is het beter dat die cynische visie niet in handen komt van lokale verzetsleden. Maar het heeft wel een verdomd goede film opgeleverd.

Cyberbully (2011)

1,5
Erg matige en best flauwe moralistische tv-film. Heel erg oppervlakkig formulewerkje, simplistisch, storende soundtrack en een voorspelbaar verloop. Lag er uiteindelijk ook veel te dik op, de eindscène was zo over-the-top dat het bijna lachwekkend werd.