• 9.372.301 stemmen

Geregisseerd door: Lenny Van Wesemael

Met onder meer: Chloë Daxhelet, Wim Opbrouck en Monic Hendrickx

Gesproken taal: Nederlands

Plot Café Derby

1985. Georges is een geboren marktkramer. Als gedreven handelaar verkoopt hij alles, altijd, aan iedereen. Wanneer hij hoort dat de paus naar België komt, ruikt hij zijn kans. Naast het terrein waar tienduizenden gelovigen een openluchtmis zullen bijwonen, staat Café Derby te huur. Georges weet zeker dat hier een klein fortuin te verdienen valt. Maar zijn vrouw en vijf kinderen zijn niet meteen overtuigd. Het zou de zoveelste verhuizing zijn in veel te korte tijd. Maar als Georges zijn zinnen op iets zet...

avatar van Film Pegasus

Een oer-Vlaamse film over een stuk Vlaams verleden. Een tijd die achter ons ligt, maar met een dna dat nog diepe wortels kent in Vlaanderen. Dat maakt Café Derby een warme film, ook al is het nooit echt bijzonder. De focus ligt vooral op de jonge Sara (niet het meisje op de poster wat haar oudere zus is) en haar vader. De verhaallijn is de komst van de paus in België die als locatie een deelgemeente (toen nog apart) van Gent kiest. In die tijd (nog meer) was het leven in zo'n kleine gemeente beperkt rond de kerktoren en is zo'n bezoek natuurlijk een grote schok door het dagelijkse leven. Het hart van de film is vooral de relatie tussen vader en dochter. Terwijl de oudere kinderen al wat door hebben dat hun vader een verkoper is die het goed kan uitleggen, kijkt de jonge Sara nog hard op naar haar held. Maar stap voor stap valt die held van zijn sokkel.

Te bedenken dat dit echt heeft plaats gevonden in 1985. De beelden van de paus zijn dan ook echt materiaal. Het verhaal gaat over de vader van de regisseur Lenny van Wesemael. Aan de leeftijd te zien is Sara op haar gebaseerd. Het echte café werd in 2012 afgebroken.

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Goed weergegeven film, met een echt gevoel naar 1985. Met "plezier" gekeken deze film.

avatar van Toontje G

Toontje G

Een uitstekende rol neergezet door Chloë Daxhelet, Wim Opbrouck kan bij mij ook weinig fout doen en wat mij opviel was dat ook Monic Hendrickx een van haar betere rollen neerzet. Heeft misschien ook met haar tegenspelers te maken. AL met al een film die zeer de moeite waard is.

avatar van Rafasol

Rafasol

Film Pegasus schreef:

Louter voor de volledigheid:

Sint-Denijs-Westrem (die deelgemeente) behoort sinds 1977 (net als de meeste fusies) bij Gent, de paus kwam in 1985. Dus was al niet meer apart.

SDW (+ Afsnee, wat erbij hoort met dezelfde postcode) is ook niet zo extreem klein, er is absoluut de dorpskern met kerktoren, maar heeft wel meerdere facetten en is niet onder 1 noemer thuis te brengen. Is dus niet zo een klein Westhoek-dorpje.