menu

Sprakeloos (2017)

mijn stem
2,89 (45)
45 stemmen

België
Drama
105 minuten

geregisseerd door Hilde Van Mieghem
met Stany Crets, Viviane de Muynck en Rik van Uffelen

Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=9nj7MA6fkWc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Naar het gelijknamige boek van Tom Lanoye.

avatar van Henry Spencer
Dat ziet er typisch Vlaamse bucht uit...

5,0
Prachtig ik heb zitten wenen snap de lage scores niet !!!!

avatar van Henry Spencer
Misschien omdat het totaal ongeloofwaardig is. Ik weet het niet. Ik ben niet gaan kijken, maar een ex-etter als Tom Lanoye die een sentimenteel verhaal over zijn moederken schrijft... Ik weet het niet. Ik denk dat hij heel zijn leven niets anders gedaan heeft dan op dat mens haar ziel trappen. Maar over de doden geen kwaad woord natuurlijk. 'Misschien had ik wat liever tegen haar moeten zijn toen ze nog leefde' hoor ik hem zo denken terwijl hij aan het schrijven is.
Enfin, misschien moet ik hem toch eens zien. Dan kan ik er nog een lage score aan toevoegen.

avatar van sonyjh
Ziet er idd heel vlaams uit. Trailer spreekt mij niet aan, mssn dat ik de film binnenkort toch eens kijk.
De poster is btw zeer lelijk en amateuristisch.

avatar van Fisico
2,5
Ontroerende film, dat zeker. Uiteraard een pakkend en zwaar onderwerp. Zeker als je zelf iemand verloren hebt die net als Josée aftakelde. Nu filmtechnisch gezien alles behalve een hoogvlieger. De acteerprestaties zijn bijzonder flauw. Stany Crets kon nog net door de beugel evenals Viviane De Munck. De rest was schabouwelijk en even goed geacteerd als de sketches in een dorpstheater. De dialogen waren niet hoogstaand en het dialect uit de regio Sint-Niklaas was niet geheel geslaagd.

Jammer dat de film ook vele clichés bovenhaalt. De afstandelijke koele verpleging die er nooit is als je die nodig hebt, de betuttelende hulpverlener in de reva, verpleegsters die hun uren kloppen zonder om te kijken naar de patiënten en hun bezoekers, een hoogdravende dokter zonder enige empathie, de bitcherige gevoelloze manager/fotograaf, een homobar zoals je je die voorstelt als je er nog nooit één vanbinnen gezien hebt (misschien zien ze er écht wel zo uit, wie weet?) enz ...

De flashbacks vond ik wel een meerwaarde, niet zozeer qua vertolking, eerder inhoudelijk dan om flarden uit het leven van Jan en Josée te ontdekken. Wat me wel enorm ergerde was het feit dat Josée er na een periode van weken/maanden treuren en zuipen er ineens weer stond alsof er niets meer gebeurd was. Net of die slome peptalk van Roger heeft geholpen... Dat de flashbacks ineens voor het personage Jan zichtbaar werden in het heden is misschien wat vreemd. Hier werd ook duidelijk waarom Jan niet zo hoog oploopt met zijn moeder: erg fijne dingen werden er niet gezegd toen bleek dat hij homo was.

Het einde vond ik wel sterk. Ook de pamperscene vond ik schrijnend. Tederheid, hulpeloosheid en liefde dreven boven in dat fragment. Het beste van de film in mijn ogen.
Het einde met de voorstelling van het boek maakte de film af tot een sluitend en passend geheel. Toch miste ik iets (vrij veel eigenlijk). Een voice-over van Stany Crets bvb had de het personage van Jan meer diepgang, meer emotie gegeven. Enerzijds van zijn gevoelens over het aftakelen van zijn moeder, anderzijds de bewoordingen van zijn emoties op papier, voor zijn boek. Ook de andere hoofdpersonages, Greet bvb, lopen er voor spek een bonen bij. Een gemiste kans.

avatar van gizzegiz
3,5
Ongelooflijk ontroerende prent over een moeder, die eerst haar spraak en later ook haar waardigheid verliest, na verschillende beroertes. Geweldige acteurs! In Metropolis zat de helft van de zaal na afloop zijn zakdoek te zoeken, wat nodig was... Om stil van te worden!

avatar van mrklm
4,0
Josée [Vivan de Muynck] is een bejaarde actrice die zowel op het podium als bij haar gezin graag de diva uithangt en commentaar met haar messcherpe tong in de kiem weet te smoren. Na een beroerte raakt ze juist haar spraakvermogen kwijt en is het aan haar man [Rik van Uffelen] en haar drie kinderen om haar bij te staan tijdens haar herstelproces. Haar jongste zoon is Jan [Stany Crets], een succesvolle schrijver die - onder anderen vanwege zijn homoseksualiteit - door de jaren heen veelvuldig met Josée in de clinch heeft gelegen. De familiecrisis zorgt voor een writer's block, terwijl zijn redacteur [Halina Reijn] wacht op nieuw materiaal. Bovendien komt zijn relatie met Roel [Hans Kesting] onder druk te staan.

Crets is wat kleurloos in de hoofdrol, maar De Muynck geeft een prachtige tour-de-force weg in een rol waarin ze op geloofwaardige wijze het verval en het herstel van de toneeldiva gestalte moet geven. Van Uffelen is het hart van de film, als haar vriendelijke, goed bedoelende echtgenoot. Een typisch geval van tegenpolen die perfect bij elkaar blijken te passen. Dat beeld wordt versterkt door flashbacks waarin we enkele sleutelmomenten uit hun relatie meemaken. Marie Vinck en Flor Decleir zijn perfect als de jonge Josée en Roger en deze flashbacks zijn op simpele, maar effectieve wijze ingebed in het verhaal.

5,0
Zeker voor eenieder die zelf te maken heeft (gehad) met aftakelende ouders, een zeer aansprekende film. De omkering van de ouder-kind relatie, het verval, de schrijnende pijn; het komt allemaal aan de orde.

avatar van Ebenezer Scrooge
3,0
Er zitten zeker een paar mooie scenes in de film, zoals dat luier-verwissel-moment, maar verder oogt het allemaal maar rommelig. Alsof de regisseur niet goed weet wat voor film ze nu eigenlijk voor ogen heeft en zomaar iets doet. Zo'n gay-café, waar natuurlijk weer een travestiet op een podiumpje staat te playbacken, dat kan echt niet meer hoor. Halina Reijn is er natuurlijk ook weer bij. In College Tour werd haar eens gevraagd hoe ze 't toch voor elkaar krijgt om op hetzelfde moment 3 verschillende rollen te spelen. Nou, daar weet ik wel het antwoord op: omdat Halina Reijn altijd dezelfde type vrouw neerzet.

Geen slechte film, maar soms lijkt het dus net of Van Mieghem de regie kwijtraakt over... de regie.

avatar van Onceuponanytime
3,0
Sprakeloos ben ik niet van de film; de focus ligt wat te geforceerd naar de lijden van de moeder. De rol van Viviane de Muynck is wel knap gespeeld en te bekijken waard.

3,5
Na het zien van de eerste helft van deze film kunnen bemerkingen als "hier was meer mee te doen", of "flashbacks brengen geen meerwaarde en komen niet altijd op het juiste moment" "vertolkingen kunnen beter" of "slaat helemaal niet aan", maar achteraf, wanneer het dramatischer wordt, gaat de film toch ook wel aangrijpend voor de dag komen, met een knappe acteerprestatie van Viviane de Muynck en ook van Stany Crets.
Haalt misschien niet het niveau van andere films die dergelijke thema's behandelen, maar al bij al vind ik de film in zijn geheel toch verdienstelijk

avatar van Decec
3,5
Een goede drama film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Prima achtergrond geluid/muziek met Dolby Digital...
Prima camerabeweging...

svp wel leuk dat ik deze film gevonden en toegevoegd...

avatar van Tarkus
3,0
Redelijk geode dramatische film.
Met een goede Belgische-Nederlandse cast.
Naar een roman van Tom Lanoye.
De film kijkt vlot weg, ondanks dat het thema niet echt mijn interesse wegdraagt, maar heb me er niet met verveeld.

3,5
Films over de vaak pijnlijke aftakeling in de laatste levensfase, en de invloed welk dit heeft op de meest dierbaren van de getroffene, zijn er talrijk. Sprakeloos is niet de beste uit die reeks, maar op zichzelf wel een productie met veel sterke momenten die je toch bijblijven. Van Mieghem zoekt een beetje de middenweg tussen het sentiment van The Notebook en het realisme van Amour, en het resultaat is een film die soms herkenbaar onder de huid kruipt, ondanks enkele zwakheden. De regiekeuze om voortdurend scènes uit verschillende tijdsperiodes door elkaar te laten lopen oogt bijvoorbeeld wat al te kunstig en voegt niets toe, een ongelukkige werkwijze voor een verhaal wat best wat soberder verteld had kunnen worden. Ook het spel had hier en daar wat beter gekund. Crets als het hoofdpersonage blijft wat introvert en koel(Halina Reijn geeft hem in een korte bijrol het felle tegenspel wat ik graag bij hem zelf had willen zien), en Vinck(dochter van Van Mieghem) is niet louter gecast om haar klasse. Daarentegen is De Muynck als het lijdend voorwerp eenvoudigweg groots: kippenvel. Is een zeer persoonlijke productie gelet op de tekst op de filmposter(ode aan mijn moeder) en bij vlagen zeker geslaagd en mooi, maar als Sprakeloos over een aantal jaren op tv verschijnt hoef ik hem niet meteen nog een keer te zien.

Gast
geplaatst: vandaag om 14:23 uur

geplaatst: vandaag om 14:23 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.