• 9.179.972 stemmen

Met onder meer: Friedrich Mücke, Karoline Schuch en David Kross

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 18 juli 2019

Plot Ballon

"One of the most daring escapes of the Cold War."

Zomer 1979 in Thüringen. De families Strelzyk en Wetzel hebben een gewaagd plan. Ze willen met een zelfgemaakte luchtballon vluchten van de DDR naar het Westen. Zelfs wanneer de ballon gebouwd is, blijft de vader Günter Wetzel tegen de ontsnapping. Hij is bang dat de ballon te klein is. Met vier mensen begint de familie Strelzyk aan het levensbedreigende avontuur. Kort voor de grens begint de ballon echter plots te dalen als gevolg van technische problemen en begint een zenuwslopende race tegen de klok.

Doris Strelzyk

Oberstleutnant Tornow

avatar van mirjo 2

mirjo 2

Noodless schreef:

Het komt ook allemaal zeer overtuigend over en dat is te danken dat iedereen Duits praat

Lijkt me nogal logisch. Het is immers een Duitse film....

avatar van mirjo 2

mirjo 2

vranque schreef:

Mooi gedaan. Ik kom uit een dorp waar het ook beklemmend kan zijn de sociale controle maar hoe begrijpelijk ook in deze situatie, eenmaal in die omstandigheden, laat dan zien waarom het leven ondraaglijk is daar en dat gebeurt niet. Dat vind ik zwaar teleurstellend. Vandaar slechts 2*

Het lijkt mij niet dat je de situatie in jouw dorp kunt vergelijken met de situatie in de voormalige DDR of van andere Oostbloklanden in de tijd van het IJzeren Gordijn. Dat is werkelijk naïef.

avatar van vranque

vranque

mirjo 2 schreef:

Naïef is ook maar enig moment in je eigen onzin te geloven. Serieus??

avatar van clubsport

clubsport

Na night crossing kort geleden nu ook deze duitse versie gezien waarin het verhaal wat later word gestart

want de 1e ballon was hier reeds klaar .

Verder niet echt wezelijk veel verschil , wel viel op dat de buurman een heel wat vrolijker type was en dat er een klein liefdes plotje werd opgebouwd tussen zijn dochter en de zoon van de vluchters .

Het hoofd van de stasi die hen op de hielen zit is in deze versie wat jonger en ook een stuk achterbakser lijkt het .

Hierboven werd vermeld dat er vrijwel geen aandacht is geschonken aan de kwaadaardige en de onderdrukkende aspecten van het ddr systeem , dat klopte wel enigsins al zijn er wel scenes waarin de hardheid van het systeem aan de oppervlakte komen maar dat blijft ook in oppervakkigheid hangen .

verder een Goede versie ook wel, maar komt soms wat gehaast over , zeker in de introductie van de karakters .

avatar van Film Pegasus

Een film over de Koude Oorlog, ik blijf het een fascinerende tijd vinden en het leven achter de Berlijnse muur. Misschien dat het anders is als je er in opgegroeid bent, maar het lijkt me een verschrikkelijke tijd. Heel de tijd paranoia, geen recht op privacy en iedereen is verdacht tot het tegendeel bewezen is. In Ballon wil een familie naar het westen vluchten, ook mooi dat dit echt gebeurd is. Ze waren niet de enige, maar met een luchtballon was toch wel uniek.

De film gaat er ook meteen voor bij de start en weet al snel de aandacht te vatten. Zelfs als je het einde zou kennen, blijft het toch spannend. Het heeft veel weg van een oorlogsfilm, gemixt met een spionagethriller en achtervolging. Heerlijk in de eenvoud, maar vooral boeiend om te zien. Want een leuke anekdote levert niet altijd een leuke film op, maar met Ballon is dat wel het geval.

Film Pegasus schreef:

ik blijf het een fascinerende tijd vinden en het leven achter de Berlijnse muur. Misschien dat het anders is als je er in opgegroeid bent, maar het lijkt me een verschrikkelijke tijd...

Het mooie aan de film vind ik juist dat het laat zien dat het met die verschrikkelijke tijd wel meeviel.

avatar van Film Pegasus

Redlop schreef:

Ik zou er toch niet willen leven. Het is er (als ik op de film af ga) alleen maar mooi als je je braaf het regime volgt en de schijn hoog op kan houden. Maar het blijft oordelen op basis van een film natuurlijk.

Redlop

De vraag is of ze er op vooruit gegaan zijn. Niet voor niets verlangen miljoenen voormalige Oost-Duitsers weemoedig terug naar die tijd.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dit is in alle opzichten een goede remake van de Disneyfilm Night Crossing, in ware blockbuster modus. Is veel spannender gebracht met de paranoide sfeer om voortdurend bespied te worden door de Stasi en met een officier (Kretschmann) die hen dicht op de hielen zit. Na de eerste mislukte vluchtpoging komt Ballon vlug op kruissnelheid. Voor het gezinnetje wordt de ontsnappingpoging uit de DDR een race tegen de klok. Dat de film door Duitsers gemaakt werd en geen Disney stempel heeft maakt het authentieker en meer thriller-achtig, waardoor Night Crossing de prullenmand in mag.

Redlop schreef:

Wie verlangt terug naar die tijd denk je? De gewone burgers die het regime ondergingen of degenen die volgzaam meewerkten met het staatsapparaat? De DDR was echt geen pretje om in te leven en het lijdt geen twijfel dat je in West-Duitsland beter af was.

Filmkriebel schreef:

Het leven in de DDR was zeker geen pretje dat laat de film ook duidelijk zien. De vraag is echter of ze nu - anno 2021 - beter af zijn in het vrije westen. Welk land is een veiligere plek om je kinderen te laten opgroeien bijvoorbeeld? Want de film laat ook zien dat de DDR ontegenzeggelijk een veilig land was voor Duitse gezinnen. De term Ostalgie is niet voor niets ontstaan.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Redlop schreef:

De vraag die zich vanuit de film eigenlijk stelt is : welk land is een vrijere plek? Ja, veilig zal het wel geweest zijn in de DDR. Als je onderdrukt wordt hou je je koest.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Hele mooie film over de Oost Duitse familie die met een zelfgemaakte luchtballon naar het westen wil vluchten. Heb me totaal geen minuut verveeld bij deze film. Een aanrader zou ik zeggen.

avatar van Hereistom

Hereistom

Genoten van deze mooie film, spannend van begin tot eind.

Te zien op o.a. Prime Video.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Opmerkelijke gebeurtenis in het voormalige Oost-Duitsland wanneer een gezin via een luchtballon de grens wil oversteken. Interessante film bij deze, maar mijn mindset zat wat verkeerd, vermoed ik. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Das Leben der Anderen (Film, 2006) is dit eerder een thriller dan een historische film.

Spannend is de film wel. Ook het leven met de Stasi en de zware controles komen mondjesmaat aan bod al ligt de klemtoon zoals ik al zei eerder elders. Om alles nog wat meer extra suspense te geven heeft de oudste zoon Strelzyks ook een relatie met de dochter van een Stasi-lid.

Die Night crossing moet ik ook misschien maar eens opsnorren. De periode van de Stasi en Oost-Duitsland blijft toch een bijzondere stukje geschiedenis, net als de gehele Koude Oorlog overigens.

avatar van K. V.

K. V.

Dit waargebeurde verhaal eens bekeken en was een spannende film. Tof dat het in het Duits was, dit maakte het nog wat authentieker. De cast deed het goed en verder zag de film er prima uit. De film duurde zo'n 2 uren, maar vervelen deed hij niet. Vond het wel een aanrader.

avatar van Onceuponanytime

Onceuponanytime

Nagelbijten in dit spannend waargebeurd verhaal; de cast doet het overtuigend.

avatar van ILDIB

ILDIB

Dikke 3.5. Mooi tijdsbeeld maar iets te geromantiseerde actie. Al is het natuurlijk waar gebeurd maar teveel net te mooi voor het verhaal. Boeiend was t wel al is t laatste stuk juist t minst spannend.

avatar van nijkerkbert

nijkerkbert

Fascinerende film over een ontsnapping uit Oost Duitsland. In de film wordt de sfeer van destijds goed weergegeven. Spanning tot het laatste moment. Sommige scenes zijn erg sterk, andere weer wat minder. De lerares die ondervraagd werd door de stasi bijvoorbeeld: erg sterk "sie nähen Fahnen". Het briefje in de bus van het overbuurmeisje is dan weer wat minder.

Zeker 4☆ waard!

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Onbekende film door de tv gids van MovieMeter in beeld gekomen. Bijzonder en interessant verhaal bij aanvang en naar ik meen wel eens wat over gelezen in een Historia.

De opening is fraai met een duistere en sombere montage van prikkeldraad, ontsnapping, spanning, jagende soldaten en het onvermijdelijke. Toch is het daarna even zoeken waar je als kijker precies in deze film terechtkomt want echt een introductie komt er niet en men is al vrij snel onderweg met al het gene dat daarna volgt. Mislukking, nieuwe plannen, de jacht van de Stasi en een soort van deadline, Ballon heeft wat dat betreft even nodig maar ontbrand zo halverwege toch in zijn volledigheid met oplopende spanning en een goede climax.

Opvallend blijft toch de weinige introductie van de hoofdpersonen, niet iets waar de film veel pijn door lijdt. Daarnaast is het geheel stijlvol met een psychologische kant zonder dat het heel expliciet wordt, bijvoorbeeld de opening met de jagende soldaten of de spanning binnen het gezin tijdens het verblijf in Berlijn. Uiteraard valt de opbouw op waardoor je als kijker midden in de film valt, ook weer iets dat niet heel veel uitmaakt omdat er voor gekozen wordt er een vlotte, snelle en spannende film van te willen maken en dat lukt. En temidden van alle nieuwe planning, de race tegen de klok en de toenemende jacht van de instanties wordt de film begeleid door een uitstekende soundtrack die niet voor niets in de prijzen viel. Uiteraard moeten de mooie dames nog even benoemd wordt met Antje Traue en Von Rittberg. Om als laatste de prima acteerprestaties te benoemen van eigenlijk wel de gehele cast.

Ballon overtuigt dan ook met zijn fraai gekozen stijl rond dit opzienbarende verhaal. Een behoorlijke stunt kan deze ontsnapping toch wel genoemd worden die het uitgedragen beeld van het goede leven in de DDR andermaal verstoorde maar tevens gezichtsverlies betekende voor iedere dienst belast met het tegenhouden van vluchtelingen. Om de emotie nog even aan te halen bij het zien van het vallen van 'de muur', wat hebben die mensen wat mee gemaakt, wat een lading en stress moet daar toch geleefd hebben. Afijn, het mag duidelijk zijn, een prima film wat mij betreft.

avatar van Boneka

Boneka

Opvallend dat deze mooi gemaakte film niet is verschenen is op blu ray, maar enkel op dvd in Nederland. Ik wist 'm toch te vinden op blu ray en nog wel op 4K. Enig nadeel. De film is enkel met Duitse ondertiteling. Helaas dus ook geen Engels. Met mijn twee jaar Duits en het wekelijkse programma Wunderschön een opgave. Maar heb het toch heel aardig kunnen volgen. Beeld en geluid zijn trouwens beide subliem. Ook nog met Dolby Atmos.

Het waargebeurde verhaal is natuurlijk wat dichterlijke vertaalt naar meer spanning dan de ware reden om te vertrekken. Vooral voor de jongelui van tegenwoordig toch een gemiste kans. De DDR en de Stasi ja wie weet dat allemaal nog. Ja die muur weten de meesten nog wel, maar de geschiedenis daarachter niet. Ballon is een goede film en in detail goed verteld. Vond alleen de hele opbouw niet overal even goed. Men begint gelijk met de eerste poging waar de ballon al af was. Zodoende mis je een beetje het hele voorspel. Al begint de film wel zeer goed kan niet anders zeggen, maar daarna gaat men te vlug in de eerste vluchtpoging. Daar had best meer ruimte voor gegeven kunnen worden. En de stukjes van de Stasi met name met die twee soldaten waren echt overbodig. Duurde ook te lang. Gelukkig heeft het tweede uur meer te bieden en blijft de spanning erin. Van een mandje kun je eigenlijk niet meer spreken. Je moet maar durf hebben.

Bij de aftiteling krijgen we nog wat beelden te zien van de hoofdpersonen en het knutselwerk. Al met al een goede impressie jaren 70 in de DDR. Degelijk met een paar gemiste kansen op met name de karakterrollen en diepgang van het verhaal.

Film 3.5

Beeld (4K) 5.0

Geluid 5,0

avatar van T.O.

T.O.

Onderhoudend en spannend, maar iets meer context over de DDR en waarom men daar zo graag uit wilde vertrekken had de film goed gedaan.