• 9.175.337 stemmen

Met onder meer: Jan Decleir, Antje De Boeck en Michaël Pas

Gesproken taal: Spaans, Frans, Nederlands en Latijn

Releasedatum: 25 februari 1993

Plot Daens

Aalst, 1888. Na een conflict met bisschop Stillemans keert priester Adolf Daens terug naar zijn geboortestad. Hij neemt zijn intrek bij zijn broer Pieter, uitgever van het 'Land Van Aelst'. De textielindustrie in Aalst staat onder grote druk van de buitenlandse concurrentie. Fabrieksdirecteur Borremans ontslaat de helft van zijn arbeiders, een aanpak die gesteund wordt door Charles Woeste, voorzitter van de Katholieke Partij. De ontslagen komen echter hard aan. Dat merkt Daens wanneer hij terechtkomt in het gezin Scholliers, waar Nette, pas 17, voor het brood op de plank moet zorgen. Daens klaagt de wantoestanden in de fabrieken aan in een artikel in 'Het Land Van Aelst', waarop een commissie de situatie moet onderzoeken...

Adolf Daens

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2070 berichten
  • 1952 stemmen

Antje De Boeck heeft vooral nog een florerende theatercarrière gehad al was dat afgelopen jaren wel minder omdat ze zware gezondheidsproblemen had.

avatar van Metalfist

Metalfist

J. Clouseau schreef:

Antje De Boeck speelde ook nog in Terug naar Oosterdonk. Maar voor de rest is het inderdaad jammer dat we haar zo weinig teruggezien hebben na Daens. Schitterende recensie wel, Metalfist!

Ach natuurlijk! En dan te bedenken dat ik Stille Waters niet meer gezien heb sinds het op televisie was en dat ik Terug naar Oosterdonk nog zag in 2018.. Het geheugen is soms een raar ding. Bedankt trouwens

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Voor mij ongetwijfeld de beste Belgische film, naar een al even briljant literair werk. Coninckx maakte er een film van hoog niveau van. Over onze eigen 'Russische Revolutie'... de strijd van een stijfkoppige pastoor voor de toestand van de gewone arbeider die ongeletterd en behoeftig zijn lot stilzwijgend moest ondergaan. Ook de kinderarbeid uit die tijd was stuitend. Wat ook interessant was, is dat paus Leo XIII het Rerum Novarum uitgebracht had en daarmee geloofwaardigheid verloor door haar eigen ideeën niet te steunen, en dat was het begin van een kloof tussen kerk en volk die zich nog altijd verder zet. Decleir zet een goede rol neer maar ook andere acteurs zoals Antje De Boeck, Johan Leyers en Desarthe vullen goed aan. Dit is een film die door elke generatie zal bekeken worden, al is het maar om te tonen van welke toestanden we komen...

avatar van MOVIEMAZZTER

MOVIEMAZZTER

Prima film voor zij die geinteresseerd zijn in de Vlaamse historie van eind 19e eeuw. Ik ben een liefhebber van geschiedenis. Dit moet wel 1 van de betere films uit de lage landen zijn.