• 150.430 films
 • 8.456 series
 • 25.728 seizoenen
 • 565.547 acteurs
 • 325.793 gebruikers
 • 8.555.109 stemmen
Avatar
 
banner banner

Daens (1992)

Biografie / Drama | 138 minuten
3,54 790 stemmen

Genre: Biografie / Drama

Speelduur: 138 minuten

Oorsprong: België / Frankrijk / Nederland

Geregisseerd door: Stijn Coninx

Met onder meer: Jan Decleir, Antje De Boeck en Michaël Pas

IMDb beoordeling: 7,6 (4.143)

Oorspronkelijke taal: Nederlands

Releasedatum: 25 februari 1993

 • On Demand:

 • Lumière Bekijk via Lumière
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Daens

Aalst, 1888. Na een conflict met bisschop Stillemans keert priester Adolf Daens terug naar zijn geboortestad. Hij neemt zijn intrek bij zijn broer Pieter, uitgever van het 'Land Van Aelst'. De textielindustrie in Aalst staat onder grote druk van de buitenlandse concurrentie. Fabrieksdirecteur Borremans ontslaat de helft van zijn arbeiders, een aanpak die gesteund wordt door Charles Woeste, voorzitter van de Katholieke Partij. De ontslagen komen echter hard aan. Dat merkt Daens wanneer hij terechtkomt in het gezin Scholliers, waar Nette, pas 17, voor het brood op de plank moet zorgen. Daens klaagt de wantoestanden in de fabrieken aan in een artikel in 'Het Land Van Aelst', waarop een commissie de situatie moet onderzoeken...

imageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Adolf Daens

Charles Woeste

Nette Scholliers

Jan De Meeter

Bisschop Stillemans

Pieter Daens

Louise Daens

Elizabeth Borremans

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Nijmegen

Nijmegen

 • 323 berichten
 • 665 stemmen

Ik vind het nog steeds werkelijk onvoorstelbaar dat mijn leraar dit in groep 8 heeft laten zien. Wat moeten kinderen van een jaar of 11/12 met zo'n film?


avatar van timbo_

timbo_

 • 13109 berichten
 • 3572 stemmen

Vind het nog steeds onvoorstelbaar dat ik van deze film geen dvd kan vinden. Hoort bij de vier best bezochte films ooit in Belgie waarom geen dvd?


avatar van witboek

witboek

 • 905 berichten
 • 1117 stemmen

Prachtige film over de Vlaamse kwestie. Een boterham die in iedere Vlaamsch gezin gezien moet worden.


avatar van kappeuter

kappeuter (crew films)

 • 66241 berichten
 • 5348 stemmen

Eindelijk de vhs-hoes vervangen door poster.


avatar van Jesper187

Jesper187

 • 6434 berichten
 • 2462 stemmen

Net gezien op tv, maar wat een gare kwaliteit zeg, net een gedigitaliseerde videoband.. Grappig trouwens om, na Rundskop, Matthias Schoenaerts terug te zien in deze film, wat een broekie was ie daar..


avatar van Humphrey

Humphrey

 • 370 berichten
 • 314 stemmen

Ik denk niet dat er momenteel een film is die de schrijnende toestand van de werkende klasse in de 19de eeuw beter weergeeft als "Daens". Een briljante film die elke Vlaming moèt gezien hebben. Absolute klasse. 4,5*.


avatar van scorsese

scorsese

 • 9814 berichten
 • 9567 stemmen

Goeie film waarin een pastoor opkomt voor de rechten van de werknemers van de textielindustrie aan het einde van de 19de eeuw. De tijdsgeest is vrij troosteloos neergezet en komt goed over. Een mooi verhaal, maar wel wat aan de lange kant. Jan Decleir weet een goeie rol neer te zetten.


avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

 • 5348 berichten
 • 2191 stemmen

Pastoor Daens.

Toch een stukje Vlaamse filmgeschiedenis die volgens mij verplichte kost is (geweest) in middelbare scholen. Ik weet alvast dat ik 'm daar voor het eerst gezien heb, als jonge knaap.

En zoveel jaren later blijft dit een uitstekend sociaal drama met een cast om u tegen te zeggen en een prachtig setdesign. Het verhaal omvat zowat de hele Vlaamse ontvoogdingsstrijd, van het algemeen stemrecht over de verbetering van de werkomstandigheden van de arbeiders, de bestrijding van de armoede tot het omverwerpen van de Franstalige bourgeoisie.

Topper.


avatar van AGE-411

AGE-411

 • 10124 berichten
 • 684 stemmen

Jawaddedadde schreef:

Pastoor Daens.

Toch een stukje Vlaamse filmgeschiedenis die volgens mij verplichte kost is (geweest) in middelbare scholen. Ik weet alvast dat ik 'm daar voor het eerst gezien heb, als jonge knaap.

En zoveel jaren later blijft dit een uitstekend sociaal drama met een cast om u tegen te zeggen en een prachtig setdesign. Het verhaal omvat zowat de hele Vlaamse ontvoogdingsstrijd, van het algemeen stemrecht over de verbetering van de werkomstandigheden van de arbeiders, de bestrijding van de armoede tot het omverwerpen van de Franstalige bourgeoisie.

Topper.

Niet overdrijven.

De film belicht 1 punt van de ontvoogdingsstrijd die tot op heden door gaat en soms nog actueel is (regeringsvorming, BHV, faciliteiten, ...). Dat 1 puntje in deze film is het algemeen (meervoudig) stemrecht.

NOOT: Het algemeen enkelvoudig stemrecht werd pas in 1918 ingevoerd.

Om nog enkele andere mijlpalen op te noemen:

* 1934: Nederlandstalig (Hoger) Onderwijs. Reeds in 1915 had 'de raad van Vlaanderen' in samenwerking met de Duitsers in Gent de eerste Nederlandstalige universiteit geopend sinds 1830. Na de oorlog vonden de Franstaligen dat een slecht idee en werd de universiteit terug volledig Franstalig. De initiatiefnemers werden ter dood veroordeeld.

De Vlamingen zijn te dom voor onderwijs, en bovendien is het Nederlands een minderwaardige boerentaal. Vlamingen behoren tot een 'ras' dat voorbestemd is om te dienen (Woorden zijn van Kardinaal Mercier)

* 1963: Vastleggen van de taalgrens (Bescherming Nederlandse taal). Het ontbrak toen aan politieke moed om alles definitief vast te leggen. Bijgevolg vallen er in de 21ste eeuw nog regeringen over BHV, en breken regeringsformaties het wereldrecord.

* 1967: De Grondwet wordt vertaalt in het Nederlands

* 1968: Leuven wordt volledig Vlaams. De Walen worden gedwongen om Leuven te verlaten, en bouwen een nieuwe stad: Louvain-la-Neuve ("Het Nieuwe Leuven").

* 1970: Federalisering van België

...

Bovendien moet men de sociale strijd niet geheel communautair zien. Ook in Wallonië leefden de arbeiders in (even) slechte omstandigheden. De verzorgingsstaat werd pas in de jaren '30 en '40 uitgebouwd. (Verschillende decennia na Daens).

Al is het natuurlijk moeilijk om de hele ontvoogding en/of de sociale strijd in beeld te brengen. Maar de figuur van Daens wordt nogal overgeromantiseerd in deze film. Het lijk wel alsof hij de voornaamste en enigste was die zich het lot van de (Vlaamse) arbeiders aan trok, terwijl dat niet zo was.


avatar van bsbubba

bsbubba

 • 17 berichten
 • 140 stemmen

Een aangrijpend verhaal. Men laat op een mooie manier zien hoe het leven was in die tijd en de maatschappij in elkaar zat. Heel anders dan tegenwoordig, je kunt je amper voorstellen hoe drastisch het is veranderd. De tweede helft van de film is wat langdradig, had wat korter gemogen. Maar toch boeiend genoeg om tot het einde te blijven kijken.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 28883 berichten
 • 4935 stemmen

Het verhaal rond Daens is deels wel een geromantiseerde versie, al was de situatie in Vlaanderen zeker niet beter dan wat hier in de film weergegeven wordt. De tijd van de fabrieken en de bourgeoisie met een enorme kloof tussen rijke en arm. Een combinatie van een wat socialere paus (Leo XIII) en iemand die vanuit een machtspositie (Daens) voor de rechten van de armen kon opkomen leidde van het één tot het andere met meer rechten voor de werkende bevolking. België was op dat moment een zeer rijk land met kolonies en een bloeiende industrie. Maar de prijs was zeer duur.

Ik wil bij de film niet de politieke geschiedenis beoordelen. Deze versie is dan ook deels geromantiseerd zoals ik al zei en de politiek (en zijn partijen) zijn ook helemaal anders ingevuld na dik 100 jaar. Daens is de verfilming van een typische Vlaamse film: de volkse dramafilms over de werkende mens. Eerder had ik al genoten van films als Gezin Van Paemel, Mira, Boerenpsalm, Pallieter, De Witte of Het Sacrament. Een genre waar Vlaanderen goed in was en het was even zoeken naar een grotere film in dit genre. Een eerste poging kwam er met De Leeuw Van Vlaanderen, een epische film die leuk was om zien maar toch niet goed uitdraaide. Terwijl Nederland kon teren op z'n Soldaat Van Oranje was het voor ons nog afwachten op een gelijkaardige prent. Tot in 1992 het zover was en Stijn Coninx de verfilming maakte van Daens, een biopic rond de christen-democratische (slash) socialistische priester Adolf Daens. En dit keer zat het er wel 'boenk' op. Vlaamse topacteur Jan Decleir (de Matthias Schoenaerts van de vorige eeuw) zit als gegoten in deze rol en voor je het weet zit je zo in de sfeer van Aalst 19e eeuw. De confrontatie tussen rijk en arm is ongelofelijk en ook de hoogheidswaanzin van de Kerk komt meer dan ooit hier duidelijk in de verf. Daens is zeker niet de enige touwtrekker geweest in de strijd van de arbeiders of de belangrijkste, maar 100 jaar later is hij wel dé figuur geweest die de strijd van toen personaliseerde.

Na herziening moet ik zeggen dat de film meer dan ooit een sterke indruk achterliet en dat ik eigenlijk niets negatiefs kan opmerken aan deze film. Deels chauvinisme misschien, maar ook wel liefhebber van het genre. De opmerking die hier gegeven wordt rond het gebruik van dialecten moet ik toch wel weerleggen. Alleen in films van eigen bodem lijkt men zich daar druk in te maken, en dan nog valt het best wel mee. Er wordt meestal een tussentaal gebruikt en gelukkig ook Frans voor de hogere bourgeoisie. Vergeet trouwens ook niet dat dit zich in Aalst afspeelt terwijl ik veel acteurs in deze film zie die afkomstig zijn van Antwerpen.


avatar van Spetie

Spetie

 • 38582 berichten
 • 5097 stemmen

Daens is een groot Vlaams epos, over de geschiedenis van Vlaanderen, waarin pastoor Daens opkwam voor de rechten van de armen en uiteindelijk wel het een en ander in beweging kreeg.

Dit lijkt me ook typisch zo’n film waarmee de Vlamingen onder ons goed uit de voeten kunnen. Ik snap wel dat het die mensen wat doet. Als Nederlander kijk je daar misschien toch weer op een andere manier tegenaan. Ik vond Daens een aardige film, maar echt meeslepend of heel goed wordt het eigenlijk nergens. Vooral visueel is Daens niet echt geweldig. Er zitten een aantal erg lelijk gefilmde scenes in en qua kleuren oogt het vaak ook erg dof.

Inhoudelijk is het allemaal gelukkig wel wat beter. Jan Decleir speelt in ieder geval erg goed. Hij overtuigt van begin tot einde en daardoor valt het gelukkig niet altijd op, dat de bijrolletjes soms wel een stuk minder goed ingevuld worden. Decleir is in één scene echt heel indrukwekkend. Het moment waarom hij tijdens de kerkdienst, in zijn preek de rijken enorm voor schut zet, is wel erg mooi en voor mij ook het hoogtepunt van Daens. De strijd tussen arm en rijk is altijd wel boeiend om te volgen, maar in Daens zitten ook diverse momenten dat het allemaal wat inzakt. Wel blijft het altijd mooi om te zien hoe de kerk en andere hooggeplaatsten aangepakt worden.

Al met al is Daens een niet onaardige film. Een goed verhaal en een prima hoofdrolspeler zorgen ervoor dat het, ondanks dat het niet allemaal even hoogstaand is, toch goed door te komen is.

3,0*


avatar van alexspyforever

alexspyforever

 • 20345 berichten
 • 2258 stemmen

Voor mij de beste Vlaamse film, ook een van de weinige Vlaamse films die ik in mijn collectie heb. Kan hier werkelijk geen slechte dingen over zeggen. Jan Decleir is schitterend als priester Daens en ook de anderen vind ik perfect gecast voor hun rollen. Een rauw drama dat de miserabele toestand in Aalst en de Vlaamse "boerengemeentes" eind 19de eeuw goed weergaf. Zo verschrikkelijk lang geleden was het allemaal niet. Strijd tussen arm en rijk, kerk en gemeenschap en niet te onderschatten Franstaligen tegen Nederlandstaligen. Dat laatste ja dat is er nu nog steeds in België.avatar van jolof12345

jolof12345

 • 51 berichten
 • 48 stemmen

Ik vind dit nog steeds een heel mooi tijdsdocument

Afgelopen week ben ik met mijn vrouw samen naar expositie geweest

'De Wollendekenfabriek 1900 - 1940' in het Textielmuseum in Tilburg

Als je dit weer ziet, begrijp je ook de omstandigheden van de mensen die in de tijd hun leven hebben gegeven (letterlijk). Geconfronteerd met de enorme lawaai onder andere, begrijp je

waar deze mensen onder deze omstandigheden hebben gewerkt.

De kinderarbeid, de armoede, de verschillen tussen rijk en arm, de politieke onwil, de rol van de Kerk. Allemaal signalen die als waarschuwing moeten klinken, ook in deze tijd.

Deze film is geweldig, een document, een film van alle tijden


avatar van jolof12345

jolof12345

 • 51 berichten
 • 48 stemmen

Deze film is nog steeds actueel.

Verplaats je in de omstandigheden van de Derde Wereld van vandaag.

Na meer dan 100 jaar komen deze situaties nog steeds voor.

Denk aan je kleding b.v.

Deze film geeft het heel goed weer, het pure onrecht


avatar van arno74

arno74

 • 8700 berichten
 • 3342 stemmen

Prima film, en fijn om gezien te hebben, ook uit historisch oogpunt erg leerzaam. Acteerwerk en cinematografie vond ik overtuigend, al kon de belichting misschien wel wat beter, op den duur gingen de sepiatonen wat vervelen. Het had van mij ook een half uurtje korter gemogen.

De nadruk ligt, zeker in het middenstuk van de film, vooral op het politieke gebeuren en de rol van de kerk daarin, waarbij het leven van de bevolking destijds eigenlijk als aanjager en achtergrond wordt gebruikt van het politieke verhaal dat zich daar afspeelt. Wel logisch aangezien de film over de priester Daens gaat, maar ik had dat juist graag andersom gezien, met meer aandacht voor het leven destijds en wat minder voor de politieke en kerkelijke beslommeringen die mij persoonlijk minder intereseren.

3,5*


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6405 berichten
 • 5310 stemmen

Puike Belgische film, die een waar gebeurd verhaal verteld dat nu nog actueel is in vele landen.

Kinderarbeid, sociale ongelijkheid, armoede, de strijd tussen Katholieken en Socialisten...

Allemaal mooi in beeld gebracht door regisseur Stijn Coninx, met een Belgische cast om "U" tegen te zeggen... het zijn er teveel om op te noemen, maar velen van de jonge acteurs/actrices uit deze cast zijn nu veelgevraagde acteurs/actrices in hedendaagse films en series.

Kortom: deze film is een van de baste prenten ooit uit de Belgische cinema...

En helaas heeft hij zijn Oscarnominatie niet kunnen verzilveren...


avatar van GuidO96

GuidO96

 • 149 berichten
 • 897 stemmen

Top film! Heerlijk grouwe sfeer die eer doet aan de grimmige dagen in die tijd. Leuk om een keer een Vlaamse film te kijken, dat accent blijft altijd leuk. Maar Jan Declair speelt echt een puike rol en maakt zijn personage erg geloofwaardig. Over het algemeen wordt er door iedereen goed geacteerd. Geen film voor de zondagmiddag en de hele familie, maar een must see voor de filmliefhebber.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 3250 berichten
 • 2387 stemmen

Best goed.

Wellicht vooral op z’n plaats in de les geschiedenis. Hoe dan ook, er valt wel e.e.a. over te zeggen, over die Daens. Als informatiebrochure vind ik deze film zeer geslaagd. Het voelt allemaal best stoffig aan – iets dat ik eerlijk gezegd bij elke Vlaamse film uit die tijd heb –, maar we spreken begin 1900 dus dat is niet zo erg.

Af en toe ietsjes te langdradig, een beetje meer schwung had zo nu en dan wonderen gedaan, maar de film mag natuurlijk nergens uit de bocht schieten en doet dat ook niet. Daens is droog, stoffig en schrijnend. Op de goede manier.

Vlaams acteerwerk blijft wel iets waar ik moeite mee heb. Ik denk dat het de taal is, waarvan ik vind dat het altijd zo gekunsteld overkomt. Bij eender welke andere taal heb ik dat gevoel niet, tenzij de acteurs slecht zijn natuurlijk. Jan Decleir is dan ook nog eens een acteur die 100x dezelfde rol gespeeld heeft, hier is hij echter wel op z’n plaats.

Stijn Coninx slaagt erin een goed tijdsbeeld neer te zetten. Dat stoffige wat ik eerder vermeldde is op z’n plaats. Degelijkheid staat centraal in alles van deze film, maar dat wil ook zeggen dat alles nooit écht boven het maaiveld uitkomt.

Kleine 3,5


avatar van 93.9

93.9

 • 3111 berichten
 • 4165 stemmen

Lag het nou aan mijn tv of was het beeldformaat niet in orde. Ging niet helemaal goed met de ondertiteling of het bovenste deel ontbrak...(net op een)

Lijkt wel of ze een VHS erin hebben geramd...


avatar van K. V.

K. V.

 • 3470 berichten
 • 3413 stemmen

Deze was op tv en er toch nog eens naar bekeken. Het is en blijft toch wel een klassieker die, ondanks de lange speelduur toch wel de moeite waard is om eens gezien te hebben. Het acteerwerk was ook prima.

Alleen jammer dat ze een nogal speciale versie hebben uitgezonden. In tijden van HD of zelf 4K, kunnen ze zelf niet eens een 16:9 beeld vullen

De moeite om gezien te hebben.


avatar van John Milton

John Milton

 • 18453 berichten
 • 10055 stemmen

Met een 1.66:1 aspect ratio zou hij nochtans praktisch je hele 16:9 beeld moeten vullen, op een klein zwart randje na. Dus dat is inderdaad niet het originele formaat geweest dan.


avatar van baspls

baspls

 • 4118 berichten
 • 1672 stemmen

"Het zijn de daden die een pastoor maken, niet het kostuum."
- Priester Daens, die het gedachtegoed van Gandhi verwoord in de film.

Genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Winnaar van beste Belgische film en grote winnaar van het filmfestival van Shangai en Milaan. Beste film van 1992 volgens het OCIC (Katholieke Cinematografische Instituut).

Daens van Stijn Coninx verteld het verhaal van priester Adolf Daens. Aan het eind van de 19e eeuw heerst er grote armoede onder de Vlaamse fabrieksarbeiders van Aalst. Kinderen sterven van de honger en aan ongelukken in de fabriek. Daens zet zich in voor de situatie van de armen. Tot ongenoegen van de Franse fabriekseigenaren en de Katholieke partij, waarop Daens de eerste Christen-democratische partij van België opricht. De Kerk is niet blij met de onderlinge strijd tussen Christen-democraten en de Katholieke partij.

Jan Decleir speelt een meesterlijke rol als de priester die zijn tijd vooruit is. Hij weet perfect over te brengen hoe Daens zowel een zwaar gelovig man is, als een man die er alles voor over heeft om de armen te helpen. Michael Pas - die mensen ongetwijfeld zullen herkennen als de stem van Kuifje - speelt een jonge socialist en Antje de Boeck speelde erg sterk als de jonge Nette. Verder was de Franse en Nederlandse cast (die koning, fabrieksdirecteurs en kerk speelde) ook niet slecht.

De DVD heeft geen ondertiteling voor de Nederlandse dialogen. Gezien ik Vlamingen beter versta als de meeste Nederlandse acteurs (die nogal kunnen mompelen) is dat hier niet zo'n probleem. Wel jammer was dat het lijkt alsof er een gedeelte van het beeld is afgesneden (in close-ups mist steeds het bovenste gedeelte van het hoofd). Ook is als master voor de DVD waarschijnlijk een VHS genomen, net als in Nederland helaas zo vaak gedaan is.

Daens geeft een voortreffelijk tijdsbeeld van de 19e eeuw en confronteert ons met de akelige werkomstandigheden waarin kinderen verkeerden in die tijd. De machines lijken regelrecht uit een Horror-film te komen. De armoede op straat, de industrialisering, maar ook politieke ontwikkelingen zoals het ontstaan van het Socialisme, het Liberalisme en de Christen-democratie. En daarnaast ook het eeuwige dilemma binnen de Kerk, waarin het volgen van de schrift soms botst met de veilige weg en een enkele Priester soms ver vooruit loopt op zijn conservatieve superieuren. Daens moet zich distantiëren van 'socialistische' bedoelingen en de arbeiders gehoorzaam houden. Hij blijft zich echter inzetten voor de armen en wordt uit zijn ambt gezet. Pas in 2015 werd hij door de Kerk in ere hersteld en werd er een mis gehouden voor zijn nagedachtenis.

Al met al vind ik dit een ijzersterk drama van onze zuiderburen. Uitstekend acteerwerk, goede cinematografie en prachtige muziek van Dirk Brossé. Ik moest herhaaldelijk denken aan Novecento denken die ook over een veranderend politiek klimaat en de omstandigheden van arbeiders gaat. Naar mijn mening is Coninx er veel beter in geslaagd als Bertolucci om een film te maken die de verschillende aspecten op een overtuigende manier brengt.

Geweldig epos over het ontstaan van de Christen-democratie en het dappere verzet van Vlaamse arbeiders tegen de Franse kapitalisten.


avatar van bderbove

bderbove

 • 62 berichten
 • 527 stemmen

Nijmegen schreef:

Ik vind het nog steeds werkelijk onvoorstelbaar dat mijn leraar dit in groep 8 heeft laten zien. Wat moeten kinderen van een jaar of 11/12 met zo'n film?

Het is net die leeftijd die enorm veel leert van zo'n prachtfilm. Toch beter dat dat ze enkel maar op hun stom mobieltje liggen te tokkelen.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 4678 berichten
 • 3491 stemmen

Daens is een monument in de Vlaamse filmwereld. Jan Decleir is dit evenzeer, zeker door zijn film Mira, maar met deze Daens zette hij ook zijn stempel voor een volgende generatie. Wat “Het verdriet van België” van Hugo Claus was in de literaire wereld, is Daens in de filmwereld. Net niet die grote ultieme internationale bekroning. Geen Nobelprijs voor de ene, geen Oscar voor de andere. Maar dat wil nog niet zeggen dat het slechte producties zijn, integendeel.

Daens grijpt je sowieso naar het strot door zoveel onrecht, armoede en verpaupering in het eind negentiende eeuwse geïndustrialiseerde provinciestadje Aalst. De Sossen bestonden nog maar net en het waren vooral de Katholieke politici die de plak zwaaiden. Daens schetst een harde wereld om te overleven, om te vechten op brood op de plank te krijgen, om elk lid van de familie in te zetten in het kapitalistisch radarwerk. Moeder waarom leven wij?

Daens is een film die vele facetten belicht zoals de politieke strijd tussen de traditionele partijen, armoede en kinderarbeid. Die ene scène waarbij een kind onder de machine terechtkomt en waarna een optocht plaatsvindt, is hét symbool van de film. Sterke film, ook na zoveel jaren en herzieningen. Nog steeds één van Vlaanderens mooiste. Knappe film van Coninx.


avatar van T.O.

T.O.

 • 1790 berichten
 • 2105 stemmen

Uitstekende productie, kwaliteit op elk vlak en echte cinema. Minpuntjes zijn misschien het laatste kwart van de film, waarmee het verhaal een beetje uitdooft, en de ietwat beperkte psychologische diepgang van de karakters.


avatar van Dievegge

Dievegge

 • 2579 berichten
 • 7091 stemmen

Het boek Pieter Daens van Louis Paul Boon is een documentaire roman, volledig gebaseerd op ware feiten. Om het wat lichter verteerbaar te maken hebben Stijn Coninx en scenarist Fernand Auwera daar enkele fictieve personages aan toegevoegd, zoals de arbeidersdochter Nette Scholiers en de socialistische krantenjongen Jan De Meeter. Drukker Pieter Daens is nog slechts een nevenpersonage; het gaat vooral over z'n broer, priester Adolf Daens.

Het hoofdthema zijn de sociaal-economische veranderingen op het einde van de negentiende eeuw. Tijdens de Industriële Revolutie waren veel Vlamingen van het platteland naar de stad getrokken om in fabrieken te werken. Daar werden ze als proletariërs uitgebuit voor een laag loon. Vrouwen werden tewerkgesteld omdat die nog goedkoper waren. Er was kinderarbeid en analfabetisme. De werkomstandigheden waren onveilig. De Katholieke Partij stond aan de kant van de werkgevers. De Kerk hield de mensen onder de knoet met beloften over het hiernamaals, de Latijnse mis lezend met de rug naar het volk. De Socialistische Partij ijverde voor sociale rechten, maar zij werden gedemoniseerd als goddelozen en uitgescholden voor roden of sjossen. Als reactie richtte Adolf Daens z'n eigen partij op, katholiek maar sociaal. De daensisten waren de eerste christendemocraten.

Brood is een motief. Ze bidden voor "ons dagelijks brood", in de letterlijke en in de religieuze zin. Jan geeft een brood aan Nette bij wijze van liefdesverklaring. Jefke gelooft in de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van vijf broden en twee vissen. Ook kranten zijn van belang. Ze rollen van de drukpersen, ze worden uitgedeeld en verkocht, elk hun eigen ideologie verkondigend.

De openingsbeelden zijn in zwart-wit; daarna zetten grauwe kleuren de toon. Beklijvend zijn de beelden van dode kinderen, in een fakkeltocht of voortgetrokken op een kar. Daens wordt van onderaf getoond op z'n preekstoel, zodat hij boven het volk uittroont. In het Vaticaan daarentegen is hij opeens erg klein, van bovenaf getoond met die wereldkaart achter hem. Om de armoede van het arbeidersmilieu te tonen zijn enkele buitenscènes in Polen opgenomen. In de fabriek zijn weefmachines en katoenplukjes te zien. Bij het kroostrijke gezin Scholiers staan de bedden dicht opeen en hangen een kruisbeeld en een schilderij van de Heilige Maagd aan de muur. In contrast hiermee staat de art nouveau in het interieur van partijvoorzitter Woeste. Zijn bakkebaarden zijn ook geslaagd, net als de trapeziumvormige baard van Leopold II.

Jan Decleir heeft geen katholieke achtergrond, maar hij heeft genoeg in zichzelf gevonden om de rol met verve te spelen. Z'n stem heeft de draagkracht om theaters te vullen, dus ook om preken en toespraken te geven. Antje De Boeck heeft een donzige stem en een expressief gezicht om verwondering, woede en hoop uit te drukken. Michael Pas geeft iets schalks aan z'n rol. Verder zijn heel wat bekende en minder bekende gezichten in kleinere rolletjes te zien. Er zit een essentieel stuk Belgische geschiedenis in verwerkt, maar tegelijk is het een meeslepend en ontroerend drama.


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

Hier, ge moogt hem hebben voor een week. Dan kunt ge hem kussen zoveel ge wilt

Ik heb altijd wat een haat/liefde verhouding gehad met Daens. Het is zo'n film die wel eens regelmatig vertoond werd toen ik nog op school zat en dat is zelden een goede plaats om echt onder de indruk te zijn van een film maar op latere leeftijd irriteerde het me vooral dat het leek alsof Stijn Coninx vooral met de pluimen van Robbe De Hert was gaan lopen. Die heeft namelijk jarenlang geprobeerd om Daens verfilmd te krijgen maar werd menigmaal tegengewerkt door de toenmalige filmcommissie. Toen Coninx het project overpakte, leek het dan weer niet snel genoeg te kunnen gaan.

Ondertussen weet ik ook wel dat De Hert de gave had om te overdrijven - al maakt dat zijn twee boeken/memoires er niet minder vermakelijk op - maar het deed me toch ergens deugd om te zien dat Coninx De Hert krediet gaf waar nodig op de credits. Zo is er een vermelding van het oorspronkelijke script door De Hert maar wordt ook het Fugitive Cinema collectief bedankt voor hun voorbereidend werk. Ondertussen is Daens in een hernieuwde gedigitaliseerde versie te ontdekken (uitgevoerd en uitgebracht door Cinematek in samenwerking met Coninx en DOP Walther Vanden Ende) en dan valt het toch op hoe een goede film dit eigenlijk is. Niet alles loopt weliswaar even goed in elkaar over en zeker sommige verhaallijnen worden wat abrupt afgesloten (het is meer een aaneenschakeling van verschillende indrukken zonder dat er een echt gevolg aan wordt gegeven) maar het blijft een indrukwekkende film over een historische bladzijde. Ten opzichte van het bronmateriaal van Louis Paul Boon zijn er flink wat wijzigingen (onder andere Nette en Jan zijn personages die niet voorkomen in het boek maar Boon legt ook veel meer de focus op Pieter Daens in plaats van priester Daens) maar het zijn wijzigingen die de film ten goede komt.

Het valt ook op hoe een grootschalige film Daens eigenlijk is geworden met opnames in onder andere Polen (voor de arbeiderswijken) en Italië (voor logische redenen) maar ook qua cast zitten hier een aantal erg grote namen. Jan Decleir was anno 1992 al een formidabele acteur en cementeert die status nog wat meer met de vertolking van priester Daens. Die preek in de kerk waarbij de rijken de kerk verlaten.. Kippenvel! Ook Julien Schoenaerts is uitstekend als bisschop Stillemans (en let vooral ook nog op het debuut van zoonlief Matthias als één van de broers van Nette) en die dynamiek tussen Antje de Boeck en Michael Pas werkt ook wel goed. Pas blijft weliswaar soms iets te hard hangen in zijn schelmachtige rollen zoals deze en Kulderzipken maar hij geraakt er mee weg. Van de Boeck zouden we later - met uitzondering van Stille Waters - weinig tot niets meer horen totdat het nieuws kwam dat ze geschorst werd door de RVA. Ze bedankte namelijk voor een job als vestiairemedewerkster voor de musical 'Daens'. Qua bijrollen ook nog een aantal erg degelijke performances (onder andere Gérard Desarthe als Charles Woeste en Johan Leysen als Schmitt) maar ook kleine bijrolletjes zoals Gérald Marti als Leopold II zijn de moeite.

Wel jammer trouwens dat het voor de rest wel een povere release is van Cinematek. Ze hebben in het verleden een aantal erg verzorgde releases met veel extra's uitgebracht maar voor Daens moeten we het enkel maar doen met een trailer. Als er nu één film is die wel een documentaire (over de aanloop naar de film maar ook de nasleep met de race naar de Oscars waar Daens uiteindelijk de duimen moest leggen tegen Indochine) zou horen te hebben, dan is het deze film wel.

4*


avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

 • 949 berichten
 • 942 stemmen

Antje De Boeck speelde ook nog in Terug naar Oosterdonk. Maar voor de rest is het inderdaad jammer dat we haar zo weinig teruggezien hebben na Daens. Schitterende recensie wel, Metalfist!


avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

 • 996 berichten
 • 1379 stemmen

Antje De Boeck heeft vooral nog een florerende theatercarrière gehad al was dat afgelopen jaren wel minder omdat ze zware gezondheidsproblemen had.


avatar van Metalfist

Metalfist

 • 12407 berichten
 • 3964 stemmen

J. Clouseau schreef:

Antje De Boeck speelde ook nog in Terug naar Oosterdonk. Maar voor de rest is het inderdaad jammer dat we haar zo weinig teruggezien hebben na Daens. Schitterende recensie wel, Metalfist!

Ach natuurlijk! En dan te bedenken dat ik Stille Waters niet meer gezien heb sinds het op televisie was en dat ik Terug naar Oosterdonk nog zag in 2018.. Het geheugen is soms een raar ding. Bedankt trouwens


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 7617 berichten
 • 3686 stemmen

Voor mij ongetwijfeld de beste Belgische film, naar een al even briljant literair werk. Coninckx maakte er een film van hoog niveau van. Over onze eigen 'Russische Revolutie'... de strijd van een stijfkoppige pastoor voor de toestand van de gewone arbeider die ongeletterd en behoeftig zijn lot stilzwijgend moest ondergaan. Ook de kinderarbeid uit die tijd was stuitend. Wat ook interessant was, is dat paus Leo XIII het Rerum Novarum uitgebracht had en daarmee geloofwaardigheid verloor door haar eigen ideeën niet te steunen, en dat was het begin van een kloof tussen kerk en volk die zich nog altijd verder zet. Decleir zet een goede rol neer maar ook andere acteurs zoals Antje De Boeck, Johan Leyers en Desarthe vullen goed aan. Dit is een film die door elke generatie zal bekeken worden, al is het maar om te tonen van welke toestanden we komen...