• 10.531 nieuwsartikelen
 • 161.645 films
 • 10.094 series
 • 29.645 seizoenen
 • 613.140 acteurs
 • 192.877 gebruikers
 • 8.963.402 stemmen
Avatar
 
banner banner

De Helaasheid der Dingen (2009)

Drama / Komedie | 108 minuten
3,61 1.794 stemmen

Genre: Drama / Komedie

Speelduur: 108 minuten

Alternatieve titel: The Misfortunates

Oorsprong: België / Nederland

Geregisseerd door: Felix van Groeningen

Met onder meer: Kenneth Vanbaeden, Koen De Graeve en Valentijn Dhaenens

IMDb beoordeling: 7,3 (11.481)

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 8 oktober 2009

Plot De Helaasheid der Dingen

De jonge Gunther Strobbe groeit op in een marginale familie die leeft volgens het motto 'God schiep de dag en wij nietsnutten slepen er ons doorheen'. Aan die routine van alcohol, rokkenjagen en nietsdoen komt plots een eind als Gunther door een sociaal werkster van zijn familie wordt gescheiden en in een Internaat wordt geplaatst. Vijftien jaar later dreigt Gunther vader te worden van een ongewenst kind. Gaat hij hetzelfde lot als zijn vader tegemoet? Of kan hij wel ontsnappen aan de helaasheid der dingen?

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Kleine Gunther Strobbe (13 jaar)

Gunther Strobbe

Marcel 'Celle' Strobbe

Lowie 'Petrol' Strobbe

Pieter 'Breejen' Strobbe

Koen Strobbe

Vriendin Gunther

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van mister blonde

mister blonde

 • 12445 berichten
 • 5382 stemmen

De lijst met talentvolle en succesvolle Belgische filmmakers is sinds de jaren ’90 in hoog tempo toegenomen. De Dardenne broers, Jaco van Dormael, Koen Mortier, Fabrice du Welz, Michael Roskam, Tom Barman en zeker ook Felix van Groeningen. En dan heb ik er wellicht nog een aantal niet ontdekt. Van Groeningen is een talent wat de Helaasheid der Dingen had, net als het latere Broken Circle Breakdown gemakkelijk een mislukking kunnen zijn. Het had zomaar kunnen doorslaan naar flauwe pis-en poephumor. Dat zit er wel in, maar vanwege de dosering wordt het niet vervelend. Het was ook al een klein wonder dat het op papier 13-in-een-dozijn Broken Circle Breakdown in plaats van een vervelende sentimentele zeurfilm een prachtig en fris menselijk drama werd.

Van Groeningen doet dus iets erg goed. In dit geval weet hij ervoor te zorgen dat de typetjes echt worden en dus meer worden dan stereotyperingen. Hij balanceert wel wat op de rand, maar blijft opvallend gemakkelijk overeind. De mix met drama werkt soms goed, soms iets minder. Maar ook dit vliegt nooit helemaal uit de bocht. De scenes in het heden zijn het minste in de film. Het is ook net te veel een plottrucje. Gelukkig krijgt dat beperkt de aandacht. De hoogtepunten zijn allemaal te vinden in het verleden. Die tour de france, het bezoek aan het Iraanse gezin waar ze tv gaan kijken, de bierliedjes, het naakt fietsen, het wereld record bier drinken, het neerschieten van de duiven van de buurman. Het is erg ver makkelijk. Dat komt vooral omdat de personages allemaal leuk zijn. Ze versterken elkaar ook. Het zijn mooie types. Eigenlijk losers natuurlijk, maar dat realiseer je je amper tijdens het kijken. Figuren die je in het echte leven niet naast je wil hebben wonen, maar hier is het vooral erg amusant.

De film is verder vooral kundig gemaakt en goed verteld. Het zijn een beetje stoere mannen verhalen. Van die verhalen waar je snel doorheen prikt, maar wel vermakelijk zijn. Ik ben het oeuvre van van Groeningen in omgekeerde volgorde aan het bekijken, maar de goede naam die hij heeft opgebouwd is niet overdreven. 4 sterren.


avatar van j0enne

j0enne

 • 9565 berichten
 • 3559 stemmen

Die Tour de France was echt briljant.
Weer een topper van Belgische bodem na Ex-Drummer en Rundskop!


avatar van Flitskikker

Flitskikker

 • 448 berichten
 • 539 stemmen

Ik vraag me af hoe mensen het voor elkaar krijgen om een film te maken die zó saai is. Dat zouden ze bij de eindmontage toch moeten beseffen? Daar waar bijvoorbeeld Rundskop me in zijn greep hield, gebeurde er bij deze film helemaal niets interessants. Een film moet mijns inziens vermaken in plaats van alleen maar een boodschap overbrengen of een verhaal vertellen, en dat was bij deze film, op een paar grappen na, geenszins het geval.

2/10


avatar van Redlop

Redlop

 • 8962 berichten
 • 3566 stemmen

Flitskikker schreef:

Ik vraag me af hoe mensen het voor elkaar krijgen om een film te maken die zó saai is.

Dat behoort dan ook tot De Helaasheid der Dingen, zeg maar...


avatar van John Milton

John Milton

 • 21464 berichten
 • 11669 stemmen

Tsja, helaas. Valt mij ook een ietskes tegen. Dan beviel van Groeningens The Broken Circle Breakdown me toch wel iets beter.


avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5538 berichten
 • 1474 stemmen

Het is mij toch een raadsel hoe je deze film saai kunt vinden. Voor mij is dit de beste Belgische film die ik tot nu toe heb gezien. The Broken Circle Breakdown vind ik verder gewoon anders, maar natuurlijk nog altijd goed. Het helpt natuurlijk wel dat ik er bepaalde aspecten uit herken. Het doet me een beetje denken aan het milieu dat ik ben ontgroeid. Ik denk dat deze film verbazingwekkend veel reflecteert van het echte leven, net zoals TBCB daar eigenlijk ook wel een kampioen is. Dat terwijl ik bij veel andere films vaak het gevoel heb dat dat mij niet kan overkomen, of dat ik het niet zie gebeuren. Ook omdat veel films vaak een figuurlijke stijl ergens op toepassen, en dit hier niet of minder van toepassing is, als ik me dat goed kan herinneren.


avatar van Lv92

Lv92

 • 278 berichten
 • 0 stemmen

Boek ook gelezen?


avatar van Movsin

Movsin

 • 7634 berichten
 • 8071 stemmen

De vaandeldrager van de Vlaamse film van de laatste 10 jaar, beter dan "Loft", evenwel niet vergelijkbaar want totaal ander genre.

Het is ruig volks vertier. Primeren de onweerstaanbaar grappige toestanden en de rake, niets ontziende teksten, de film houdt toch ook heel wat tragiek in. De combinatie van beide maakt hem precies zo boeiend en ook verteerbaar, mede ook door een stel uitstekende acteerprestaties gaande van de jonge Kenneth Vanbaeden tot oma Gilde De Bal alover de ganse familie "Strobbe".


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8117 berichten
 • 4614 stemmen

Eén van de betere Vlaamse films. Knappe tragikomedie met een aantal onvergetelijke scènes. Als liefhebber van Roy Orbison doet me deze ode dan ook deugd. Fantastisch hoe de familie opgaat in de muziek bij die Iraanse familie. Eén van de hoogtepunten toch wel voor mij in de film. Ook alles omschrijvend voor de familie Strobbe: bruut, gewelddadig, maar ook zorgzaam, sentimenteel, spontaan en open. En dan heb ik het uiteraard nog niet over hun marginale kant. Aalst heeft al een vrij negatieve bijklank van marginaliteit, deze film zal dit niet wegnemen. Zeker niet als er nog wat passages van het carnaval de revue passeren ...

Qua acteerwerk is dit werkelijk één van beste prestaties die ik van een Vlaamse film al mocht zien (The broken circle breakdown moet ik wel nog zien, staat al ruim een jaar op mijn digibox, maar ik wacht het "juiste" moment af). De broers waren fantastisch: in de eerste plaats Koen De Graeve (de Celle) zelf, maar zeker ook Johan Heldenbergh (nonkel Breejen), (waar Jessica Chastain zo zot van is) en Bert Haelvoet (nonkel Koen). Wouter Hendrickx (nonkel Petrol) vond ik dan net dat tikkeltje erover bij momenten, net iets minder geloofwaardig.

Een aantal scènes zijn echt onvergetelijk: het naaktfietsen, de Tour de France, Roy Orbison, de drinkmarathon, Nele Fockedey, de bierliedjes, de deurwaarder, de stoma, ... Toch mis ik een degelijk verhaal of leidraad. Het gaat van de ene marginale tragikomische situatie naar de andere. Dat verklaart misschien ook de titel. Het onbenullig bestaan van te leven onderaan de maatschappelijke ladder, een struggle for life van dag tot dag, de uitzichtloosheid van het bestaan, ... hopend op dat ene teken van erkenning of hoop dat het ooit beter zal zijn.

De reflectie van de oudere Gunther was in dit opzicht sterk gekozen. Interessante voice-over en perfecte karakterkop.

De film verwijst naar het boek van Dimitri Verhulst dat semi-autobiografisch is geschreven (vele dingen kloppen, andere zaken zijn toegevoegd of uitvergroot). De helaasheid der dingen is een film én boek dat mij volledig in de ban kreeg door zijn beeldend taalgebruik, vlotte vertelkracht en platte stevige humor.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5568 berichten
 • 2194 stemmen

Misschien had ik vanwege de hoge reputatie van deze titel en vanwege twee eerdere films van deze regisseur te hoge verwachtingen, maar ik ben hierdoor toch niet zo geraakt als ik had verwacht. De troosteloosheid is natuurlijk enorm, en het passief observerende spel van Kenneth Vanbaeden als de jonge Gunther is perfect, maar er gebeurt uiteindelijk toch wel heel weinig wat betreft de ontwikkeling van situatie, plot of personages, en de (zwarte) humor die de ellende voor de kijker draaglijk zou kunnen houden is te vaak afwezig of tam, waardoor de film op míj althans af en toe een zekere afstompende werking heeft. Acteren, tijdsbeeld, lokatie, regie en montage zijn allemaal dik in orde, maar als geheel is deze film gewoon teveel van hetzelfde.
        Tegelijkertijd moet ik zeggen dat dit een film is die als het ware precies parallel aan mijn eigen spoor loopt maar dan op ernaastgelegen rails, zodat ik wanneer ik de film over een paar jaar opnieuw zou zien er wel eens compleet door gegrepen zou kunnen worden. Mijn score is derhalve een voorlopige, hetgeen natuurlijk voor èlke film geldt (want wie weet welke ontwikkeling een smaak kan doormaken), maar voor De helaasheid der dingen in wel zéér hoge mate.
        Extreem pijnlijke scène : Gunther die 's nachts wakker wordt en beseft met wie zijn geliefde oom Petrol in bed ligt. Ik voelde het al aankomen in de scène daarvóór (wanneer Gunther, Petrol en het meisje samen toeschouwers zijn bij het WK bierdrinken), maar de impact was er niet minder om.


avatar van Baboesjka

Baboesjka

 • 891 berichten
 • 1612 stemmen

Deze film wilde ik heel graag zien. Ik vind 'm goed. Goed acteerwerk en een sterk verhaal dat redelijk veel indruk op mij heeft gemaakt. 3,5*


avatar van Alathir

Alathir

 • 2067 berichten
 • 1589 stemmen

Niet direct mijn type film. Beetje de moderne Witte van Zichem en een beetje te marginaal gedoe om echt goed te zijn. Erg veel gebeurt er ook niet buiten (coma)zuipen. Sommige dingen voelen ook onuitgewerkt aan. Het is nochtans een lange film maar vaak ligt de focus op minder belangrijke zaken en zijplotjes die afleiden zoals de rol van Natali Broods.


avatar van Thomson141

Thomson141

 • 5 berichten
 • 28 stemmen

Beste film die ooit gemaakt geweest is!


avatar van stratmans

stratmans

 • 870 berichten
 • 885 stemmen

Mooie film over familietoestanden


avatar van Tarkus

Tarkus

 • 6409 berichten
 • 5314 stemmen

Tarkus schreef:

Een grappige en tegelijkertijd tragische film is dit.

De vertolkingen zijn goed, maar het is toch vooral Koen De Graeve die de show steelt, en zijn rol met verve vertolkt.

Toch had ik veel meer van deze film verwacht en is hij volgens mij wat overroepen geweest in de Belgische en Internationale pers.

Ik ken betere Belgische filmen die de laatste jaren zijn gemaakt.

Eens opnieuw bekeken, en is me nu nog minder bevallen dan de eerste maal.

Zoals ik reeds zei, er zijn betere Belgische films, en de voorbije 10 jaar zijn er daar nog wel enkele bij gekomen.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1131 berichten
 • 728 stemmen

Mijn eerste Felix van Groeningen film. Zo lang heeft het inderdaad geduurd. Heb ik iets gemist ? Mocht ik de users van MM willen geloven (en waarom zou ik dat niet doen, ik geef hen ALTIJD het voordeel van de twijfel) dan is Felix van Groeningen uitgegroeid tot een belangrijke en talentvolle cineast in België én zelfs tot in Hollywood. Als dat geen gerenommeerd visite kaartje is. De vraag die IK me dan moet stellen : heeft Felix van Groeningen dan zich kunnen ontvellen van zijn Gentse heimat, van zijn shorts (iets met een café en iets met een brommer) en van zijn Kungfu gezelschap ? Ja zeker want de helaasheid der dingen is een vakkundig gemaakte, vlotte tragi-comedy. Kleurenpalet als emotional gradin, literaire voice over als link met de boekverfilming, wrange humor, ironie en bijtend en toch creëert hij personages als sympathieke losers. Het milieu van de marginaliteit (zat ook in andere films van hem, geloof ik), mensen als slachtoffer van een maatschappij, een ‘no future’ gevoel van de jaren ’80 ... ik bespeur zelfs een sociaal bewust engagement. Maar niet alles zit goed. De vader-zoon relatie waar op het einde de generatie overdracht zit maar ik mis wel een scene van bv de dood van DeGraeve om echt drama te creëren. Hij is op zijn best met tragi (de stoma scene is werkelijk zeer sterk) maar de comedy is bij wijlen flauw (Nele Fockedey). Onevenwichtig dus maar zeker niet onverdienstelijk. Felix Van Groeningen is wel degelijk aanwezig in filmland en ik benieuwd naar zijn andere film. Hij is ook aanwezig buiten filmland want ik herinner me nog de stunt in Cannes 2009 ter promotie van zijn film. En het moment van de kus tussen hem en Charlotte Vandermeersch in Cannes dit jaar zit misschien wel in het Vlaamse jaaroverzicht. Het parcours van Felix Van Groeningen zit dus goed en ik wens hem in 2023 een artistiek én commercieel succes met 'de acht bergen toe'. Hij zou het verdienen.


avatar van Tijgertjexx

Tijgertjexx

 • 20 berichten
 • 8 stemmen

Een marginale film, geen inhoud


avatar van Basto

Basto

 • 9944 berichten
 • 6785 stemmen

Fantastische film. Zou willen dat de Nederlandse film meer van dit soort poëtische bespiegelingen het groene licht gaf. Het is een hilarisch en warmhartig coming of age verhaal over een familie in de marge van het bestaan.

4,5


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8117 berichten
 • 4614 stemmen

cinemanukerke schreef:

Mijn eerste Felix van Groeningen film. Zo lang heeft het inderdaad geduurd.

Hier ben ik toch oprecht verbaasd over. Straf, toch zeker als Belg, regelmatige bezoeker van MM en het toch bekende oeuvre van FVG.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1131 berichten
 • 728 stemmen

Fisico schreef:

(quote)

Hier ben ik toch oprecht verbaasd over. Straf, toch zeker als Belg, regelmatige bezoeker van MM en het toch bekende oeuvre van FVG.

Tja, het is één van die hiaten in mijn kijkgedrag. Misschien net omdat het over een Belgische film gaat. Nog steeds die reflex dat Belgische films onderaan de kwaliteitscurve gaan bengelen waardoor de prioriteit in kijken zeer laag was.

Mijn oprechte excuses aan de Belgische bevolking én aan FVG

Meer Belgen kijken én meer FVG : als dat geen goed filmvoornemen voor 2023 is ...


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8117 berichten
 • 4614 stemmen

Je excuses zijn aanvaard en je voornemens staan genoteerd

Wel bijzonder. De meeste Nederlanders breken hun eigen films af, maar loven die van ons. En bij jou is het andersom


avatar van shrink

shrink

 • 1968 berichten
 • 2219 stemmen

Beste Vlaamse film die er is. Grappig, ontroerend en bizar soms.


avatar van Franz_Hose

Franz_Hose

 • 32 berichten
 • 32 stemmen

Hier kunnen die kneuzen die zich Nederlandse filmmaker noemen nog iets van leren. Topfilm!


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4005 berichten
 • 2690 stemmen

Goed.

Toffe film en dat is op zich een prestatie, want ik ben doorgaans niet zo van de Vlaamse sociale drama's. Die zijn voor mij vaak te potsierlijk. Felix van Groeningen kan van het boek van Dimitri Verhulst (niet gelezen) in ieder geval een vlotte coming-of-age maken. De scènes met de jonge Gunther zijn wel beduidend beter en m.i. ook relevanter dan die met z'n volwassen versie. Daar werkt het drama niet zo, al begrijp ik de insteek natuurlijk wel.

Behalve vlot in beeld gebracht ook degelijk geacteerd. Luide types als Koen De Graeve en Wouter Hendrickx zijn veelal luid op de achtergrond, Kenneth Vanbaeden die de jonge Gunther speelt mag het wat subtieler aanpakken en dat contrast werkt perfect.

3,5


avatar van dsp9000

dsp9000

 • 32 berichten
 • 223 stemmen

Maaskantje 2.0


avatar van Basto

Basto

 • 9944 berichten
 • 6785 stemmen

dsp9000 schreef:

Maaskantje 2.0

Deze was er natuurlijk wel eerder….