Genre: Drama / Komedie
Releasedatum: 8 oktober 2009
Bekijk via CineMember
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot De Helaasheid der Dingen
De jonge Gunther Strobbe groeit op in een marginale familie die leeft volgens het motto 'God schiep de dag en wij nietsnutten slepen er ons doorheen'. Aan die routine van alcohol, rokkenjagen en nietsdoen komt plots een eind als Gunther door een sociaal werkster van zijn familie wordt gescheiden en in een Internaat wordt geplaatst. Vijftien jaar later dreigt Gunther vader te worden van een ongewenst kind. Gaat hij hetzelfde lot als zijn vader tegemoet? Of kan hij wel ontsnappen aan de helaasheid der dingen?
Kleine Gunther Strobbe (13 jaar)
Gunther Strobbe
Rosie
Sylvie
Vriendin Gunther

mister blonde
De lijst met talentvolle en succesvolle Belgische filmmakers is sinds de jaren ’90 in hoog tempo toegenomen. De Dardenne broers, Jaco van Dormael, Koen Mortier, Fabrice du Welz, Michael Roskam, Tom Barman en zeker ook Felix van Groeningen. En dan heb ik er wellicht nog een aantal niet ontdekt. Van Groeningen is een talent wat de Helaasheid der Dingen had, net als het latere Broken Circle Breakdown gemakkelijk een mislukking kunnen zijn. Het had zomaar kunnen doorslaan naar flauwe pis-en poephumor. Dat zit er wel in, maar vanwege de dosering wordt het niet vervelend. Het was ook al een klein wonder dat het op papier 13-in-een-dozijn Broken Circle Breakdown in plaats van een vervelende sentimentele zeurfilm een prachtig en fris menselijk drama werd.
Van Groeningen doet dus iets erg goed. In dit geval weet hij ervoor te zorgen dat de typetjes echt worden en dus meer worden dan stereotyperingen. Hij balanceert wel wat op de rand, maar blijft opvallend gemakkelijk overeind. De mix met drama werkt soms goed, soms iets minder. Maar ook dit vliegt nooit helemaal uit de bocht. De scenes in het heden zijn het minste in de film. Het is ook net te veel een plottrucje. Gelukkig krijgt dat beperkt de aandacht. De hoogtepunten zijn allemaal te vinden in het verleden. Die tour de france, het bezoek aan het Iraanse gezin waar ze tv gaan kijken, de bierliedjes, het naakt fietsen, het wereld record bier drinken, het neerschieten van de duiven van de buurman. Het is erg ver makkelijk. Dat komt vooral omdat de personages allemaal leuk zijn. Ze versterken elkaar ook. Het zijn mooie types. Eigenlijk losers natuurlijk, maar dat realiseer je je amper tijdens het kijken. Figuren die je in het echte leven niet naast je wil hebben wonen, maar hier is het vooral erg amusant.
De film is verder vooral kundig gemaakt en goed verteld. Het zijn een beetje stoere mannen verhalen. Van die verhalen waar je snel doorheen prikt, maar wel vermakelijk zijn. Ik ben het oeuvre van van Groeningen in omgekeerde volgorde aan het bekijken, maar de goede naam die hij heeft opgebouwd is niet overdreven. 4 sterren.

j0enne
Die Tour de France was echt briljant.
Weer een topper van Belgische bodem na Ex-Drummer en Rundskop!

Flitskikker
Ik vraag me af hoe mensen het voor elkaar krijgen om een film te maken die zó saai is. Dat zouden ze bij de eindmontage toch moeten beseffen? Daar waar bijvoorbeeld Rundskop me in zijn greep hield, gebeurde er bij deze film helemaal niets interessants. Een film moet mijns inziens vermaken in plaats van alleen maar een boodschap overbrengen of een verhaal vertellen, en dat was bij deze film, op een paar grappen na, geenszins het geval.
2/10

Redlop
Dat behoort dan ook tot De Helaasheid der Dingen, zeg maar...

John Milton
Tsja, helaas. Valt mij ook een ietskes tegen. Dan beviel van Groeningens The Broken Circle Breakdown me toch wel iets beter.

TornadoEF5
Het is mij toch een raadsel hoe je deze film saai kunt vinden. Voor mij is dit de beste Belgische film die ik tot nu toe heb gezien. The Broken Circle Breakdown vind ik verder gewoon anders, maar natuurlijk nog altijd goed. Het helpt natuurlijk wel dat ik er bepaalde aspecten uit herken. Het doet me een beetje denken aan het milieu dat ik ben ontgroeid. Ik denk dat deze film verbazingwekkend veel reflecteert van het echte leven, net zoals TBCB daar eigenlijk ook wel een kampioen is. Dat terwijl ik bij veel andere films vaak het gevoel heb dat dat mij niet kan overkomen, of dat ik het niet zie gebeuren. Ook omdat veel films vaak een figuurlijke stijl ergens op toepassen, en dit hier niet of minder van toepassing is, als ik me dat goed kan herinneren.

Movsin
De vaandeldrager van de Vlaamse film van de laatste 10 jaar, beter dan "Loft", evenwel niet vergelijkbaar want totaal ander genre.
Het is ruig volks vertier. Primeren de onweerstaanbaar grappige toestanden en de rake, niets ontziende teksten, de film houdt toch ook heel wat tragiek in. De combinatie van beide maakt hem precies zo boeiend en ook verteerbaar, mede ook door een stel uitstekende acteerprestaties gaande van de jonge Kenneth Vanbaeden tot oma Gilde De Bal alover de ganse familie "Strobbe".

Fisico (moderator films)
Eén van de betere Vlaamse films. Knappe tragikomedie met een aantal onvergetelijke scènes. Als liefhebber van Roy Orbison doet me deze ode dan ook deugd. Fantastisch hoe de familie opgaat in de muziek bij die Iraanse familie. Eén van de hoogtepunten toch wel voor mij in de film. Ook alles omschrijvend voor de familie Strobbe: bruut, gewelddadig, maar ook zorgzaam, sentimenteel, spontaan en open. En dan heb ik het uiteraard nog niet over hun marginale kant. Aalst heeft al een vrij negatieve bijklank van marginaliteit, deze film zal dit niet wegnemen. Zeker niet als er nog wat passages van het carnaval de revue passeren ...
Qua acteerwerk is dit werkelijk één van beste prestaties die ik van een Vlaamse film al mocht zien (The broken circle breakdown moet ik wel nog zien, staat al ruim een jaar op mijn digibox, maar ik wacht het "juiste" moment af). De broers waren fantastisch: in de eerste plaats Koen De Graeve (de Celle) zelf, maar zeker ook Johan Heldenbergh (nonkel Breejen), (waar Jessica Chastain zo zot van is) en Bert Haelvoet (nonkel Koen). Wouter Hendrickx (nonkel Petrol) vond ik dan net dat tikkeltje erover bij momenten, net iets minder geloofwaardig.
Een aantal scènes zijn echt onvergetelijk: het naaktfietsen, de Tour de France, Roy Orbison, de drinkmarathon, Nele Fockedey, de bierliedjes, de deurwaarder, de stoma, ... Toch mis ik een degelijk verhaal of leidraad. Het gaat van de ene marginale tragikomische situatie naar de andere. Dat verklaart misschien ook de titel. Het onbenullig bestaan van te leven onderaan de maatschappelijke ladder, een struggle for life van dag tot dag, de uitzichtloosheid van het bestaan, ... hopend op dat ene teken van erkenning of hoop dat het ooit beter zal zijn.
De reflectie van de oudere Gunther was in dit opzicht sterk gekozen. Interessante voice-over en perfecte karakterkop.
De film verwijst naar het boek van Dimitri Verhulst dat semi-autobiografisch is geschreven (vele dingen kloppen, andere zaken zijn toegevoegd of uitvergroot). De helaasheid der dingen is een film én boek dat mij volledig in de ban kreeg door zijn beeldend taalgebruik, vlotte vertelkracht en platte stevige humor.

Roger Thornhill
Misschien had ik vanwege de hoge reputatie van deze titel en vanwege twee eerdere films van deze regisseur te hoge verwachtingen, maar ik ben hierdoor toch niet zo geraakt als ik had verwacht. De troosteloosheid is natuurlijk enorm, en het passief observerende spel van Kenneth Vanbaeden als de jonge Gunther is perfect, maar er gebeurt uiteindelijk toch wel heel weinig wat betreft de ontwikkeling van situatie, plot of personages, en de (zwarte) humor die de ellende voor de kijker draaglijk zou kunnen houden is te vaak afwezig of tam, waardoor de film op míj althans af en toe een zekere afstompende werking heeft. Acteren, tijdsbeeld, lokatie, regie en montage zijn allemaal dik in orde, maar als geheel is deze film gewoon teveel van hetzelfde.
Tegelijkertijd moet ik zeggen dat dit een film is die als het ware precies parallel aan mijn eigen spoor loopt maar dan op ernaastgelegen rails, zodat ik wanneer ik de film over een paar jaar opnieuw zou zien er wel eens compleet door gegrepen zou kunnen worden. Mijn score is derhalve een voorlopige, hetgeen natuurlijk voor èlke film geldt (want wie weet welke ontwikkeling een smaak kan doormaken), maar voor De helaasheid der dingen in wel zéér hoge mate.
Extreem pijnlijke scène : Gunther die 's nachts wakker wordt en beseft met wie zijn geliefde oom Petrol in bed ligt. Ik voelde het al aankomen in de scène daarvóór (wanneer Gunther, Petrol en het meisje samen toeschouwers zijn bij het WK bierdrinken), maar de impact was er niet minder om.

Baboesjka
Deze film wilde ik heel graag zien. Ik vind 'm goed. Goed acteerwerk en een sterk verhaal dat redelijk veel indruk op mij heeft gemaakt. 3,5*

Alathir
Niet direct mijn type film. Beetje de moderne Witte van Zichem en een beetje te marginaal gedoe om echt goed te zijn. Erg veel gebeurt er ook niet buiten (coma)zuipen. Sommige dingen voelen ook onuitgewerkt aan. Het is nochtans een lange film maar vaak ligt de focus op minder belangrijke zaken en zijplotjes die afleiden zoals de rol van Natali Broods.

Tarkus
Een grappige en tegelijkertijd tragische film is dit.
De vertolkingen zijn goed, maar het is toch vooral Koen De Graeve die de show steelt, en zijn rol met verve vertolkt.
Toch had ik veel meer van deze film verwacht en is hij volgens mij wat overroepen geweest in de Belgische en Internationale pers.
Ik ken betere Belgische filmen die de laatste jaren zijn gemaakt.
Eens opnieuw bekeken, en is me nu nog minder bevallen dan de eerste maal.
Zoals ik reeds zei, er zijn betere Belgische films, en de voorbije 10 jaar zijn er daar nog wel enkele bij gekomen.

cinemanukerke
Mijn eerste Felix van Groeningen film. Zo lang heeft het inderdaad geduurd. Heb ik iets gemist ? Mocht ik de users van MM willen geloven (en waarom zou ik dat niet doen, ik geef hen ALTIJD het voordeel van de twijfel) dan is Felix van Groeningen uitgegroeid tot een belangrijke en talentvolle cineast in België én zelfs tot in Hollywood. Als dat geen gerenommeerd visite kaartje is. De vraag die IK me dan moet stellen : heeft Felix van Groeningen dan zich kunnen ontvellen van zijn Gentse heimat, van zijn shorts (iets met een café en iets met een brommer) en van zijn Kungfu gezelschap ? Ja zeker want de helaasheid der dingen is een vakkundig gemaakte, vlotte tragi-comedy. Kleurenpalet als emotional gradin, literaire voice over als link met de boekverfilming, wrange humor, ironie en bijtend en toch creëert hij personages als sympathieke losers. Het milieu van de marginaliteit (zat ook in andere films van hem, geloof ik), mensen als slachtoffer van een maatschappij, een ‘no future’ gevoel van de jaren ’80 ... ik bespeur zelfs een sociaal bewust engagement. Maar niet alles zit goed. De vader-zoon relatie waar op het einde de generatie overdracht zit maar ik mis wel een scene van bv de dood van DeGraeve om echt drama te creëren. Hij is op zijn best met tragi (de stoma scene is werkelijk zeer sterk) maar de comedy is bij wijlen flauw (Nele Fockedey). Onevenwichtig dus maar zeker niet onverdienstelijk. Felix Van Groeningen is wel degelijk aanwezig in filmland en ik benieuwd naar zijn andere film. Hij is ook aanwezig buiten filmland want ik herinner me nog de stunt in Cannes 2009 ter promotie van zijn film. En het moment van de kus tussen hem en Charlotte Vandermeersch in Cannes dit jaar zit misschien wel in het Vlaamse jaaroverzicht. Het parcours van Felix Van Groeningen zit dus goed en ik wens hem in 2023 een artistiek én commercieel succes met 'de acht bergen toe'. Hij zou het verdienen.

Basto
Fantastische film. Zou willen dat de Nederlandse film meer van dit soort poëtische bespiegelingen het groene licht gaf. Het is een hilarisch en warmhartig coming of age verhaal over een familie in de marge van het bestaan.
4,5

Fisico (moderator films)
Mijn eerste Felix van Groeningen film. Zo lang heeft het inderdaad geduurd.
Hier ben ik toch oprecht verbaasd over. Straf, toch zeker als Belg, regelmatige bezoeker van MM en het toch bekende oeuvre van FVG.

cinemanukerke
Tja, het is één van die hiaten in mijn kijkgedrag. Misschien net omdat het over een Belgische film gaat. Nog steeds die reflex dat Belgische films onderaan de kwaliteitscurve gaan bengelen waardoor de prioriteit in kijken zeer laag was.
Mijn oprechte excuses aan de Belgische bevolking én aan FVG
Meer Belgen kijken én meer FVG : als dat geen goed filmvoornemen voor 2023 is ...

Fisico (moderator films)
Je excuses zijn aanvaard en je voornemens staan genoteerd
Wel bijzonder. De meeste Nederlanders breken hun eigen films af, maar loven die van ons. En bij jou is het andersom

Franz_Hose
Hier kunnen die kneuzen die zich Nederlandse filmmaker noemen nog iets van leren. Topfilm!

Sergio Leone
Goed.
Toffe film en dat is op zich een prestatie, want ik ben doorgaans niet zo van de Vlaamse sociale drama's. Die zijn voor mij vaak te potsierlijk. Felix van Groeningen kan van het boek van Dimitri Verhulst (niet gelezen) in ieder geval een vlotte coming-of-age maken. De scènes met de jonge Gunther zijn wel beduidend beter en m.i. ook relevanter dan die met z'n volwassen versie. Daar werkt het drama niet zo, al begrijp ik de insteek natuurlijk wel.
Behalve vlot in beeld gebracht ook degelijk geacteerd. Luide types als Koen De Graeve en Wouter Hendrickx zijn veelal luid op de achtergrond, Kenneth Vanbaeden die de jonge Gunther speelt mag het wat subtieler aanpakken en dat contrast werkt perfect.
3,5

Basto
Maaskantje 2.0
Deze was er natuurlijk wel eerder….

blondiefilmfreak
Goede film die ik net geen 3 en half wil geven,gewoon een voldoende.leuk en absurd.

Lovelyboy
Tijdens het sporten en eten vanavond aan de slag met deze tragi-komedie die een maar al te bekende titel heeft en ach ja, ik kom de film regelmatig tegen bij de kringloop dus dat moest er wel een keer van komen. Maar een succes werd dit toch allerminst, sterker nog, ik zag deze bij tijd en wijlen vervelende film met heel veel moeite uit.
Toch lijkt het geheel niet slecht te beginnen, is de humor wat koddig en flauw, valt het nostalgische oude sfeerbeeld op met de kleding, matjes, auto's, straten, steegjes, en een op sommige momenten goed gekozen zwart wit stijl waardoor het iets authentieks over zich heeft. Daarnaast zal de film vooral draaien om de boodschap over het ontworstelen van afkomst en dat men kan leren van de fouten die er gemaakt zijn in plaats van te imiteren en het voorbeeld te volgen. Want hij pakt wel zijn verantwoordelijkheid waarmee ik al vrij snel door de goede punten van de film heen ben gepraat.
Want verder vond ik De helaasheid der dingen een straf om te kijken, want die vader en onkels zijn toch gewoonweg verschrikkelijk qua gedrag en niveau. Dat geslemp, die niveauloze liedjes op het einde, dat misselijkmakende geprofiteerd en macho gedrag, dat waanzinnig puberale gedrag rond de sociaal werkster. Wat een vervelend volk joh, wat een dom gedoe, wat een ellende. Nu begrijp ik dat dit de charme juist moet zijn met het armlastige milieu en gedrag waar jonge Gunther mee te maken heeft, toch staat mij dit allemaal teveel tegen om feeling te kunnen krijgen met de film en rest mij vooral medelijden met de veel te lieve moeder dan dat ik kan lachen om deze vorm van humor.
Afijn, het mag wel duidelijk zijn dat ik hier niets mee heb en onvoldoende tussen de lijntjes door kan lezen om voorbij verschillende struikelblokken te zien ongeacht het acteerwerk en andere pluspunten. Maar deze Belgische film was niet aan mij besteed.

'The Notebook' is binnenkort te zien op HBO Max, Makers vertellen over seizoen twee van hitserie 'Shogun' | MovieMeter Recap

'Mission: Impossible – Rogue Nation' is morgenavond (12 februari) op TV te zien: 'Visueel is het weer genieten geblazen'

Hammer Studios kondigt na nieuw afschrikwekkend creatuur 'Ithaqua' aan

Welke films worden vanavond uitgezonden op televisie?

A Woman under the Influence

Ta'm e Guilass
Drama, 1997

Hasta la Vista!
Komedie / Drama, 2011
big familyalcoholismeuncle nephew relationshipworld recordlate for schooloverflowing toiletdrinking contest unwanted pregnancy
Social media
- Registreer |