menu

Hier kun je zien welke berichten JDSsmetje als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

3,5
Prima filmpje waarin de plaatsing van drie reclameborden een waar sneeuwbaleffect veroorzaakt. Naargelang de bal voor zich uitrolt, blijken de karikaturale personages juist complexe wezens te zijn met veel menselijkheid en gevoelens. Op die manier werpt de regisseur een genuanceerde blik op de samenleving - hier in de vorm van een verlaten dorpje - zonder iemand als poeslief (maar ook niet als rotslecht) of eensgezind, af te schilderen. McDonagh gaat na hoe die profielen met enkele zware thema's zoals racisme, justitie, ziekte en verkrachting omgaan, maar dat doet hij op een dusdanig gevatte en zwartkomisch-luchtige manier dat de film nooit te zwaar aanvoelt en goed wegkijkt. Daarmij lijkt hij het menselijk bestaan en haar problemen - hoe zwaar dan ook - te relativeren. Het levert in ieder geval een fijne, pretentieloze en toegankelijke film op.

Tree of Life, The (2011)

2,5
Toon één boom, toon er twee, maar geen vijftig aub.

En dat Malick dat wél ging doen, blijkt al bevestigd te worden in het eerste halfuur van de film. Veel mooie beelden, maar dit bleek haast een natuurdocumentaire over het ontstaan van de aarde te worden. Opvallend trouwens dat bijna elke plant die in de film komt aangeraakt moet worden. Sowieso was ik die hele filosofische, symbolische & artiesteke saus die erover gegoten is na een tijdje al beu.

Je moet dan ook redelijk wat geduld hebben eer het plot komt. Eindelijk wordt het wat interessanter. Het personage van Brad Pitt wordt goed uitgediept, en het is ook best boeiend hoe de kleine Jack en zijn vrouw daarmee omgaat. Natuurlijk gaat dat wel gepaard met de nodige filosofische en moralische elementen die door middel van een fluisterend stemmetje nogal onsubtiel in je gezicht geduwd worden. Maar goed, we krijgen hier en daar nog eens een dialoog, er wordt goed geacteerd en het camerawerk is bijzonder goed.

Wél zeer storend vond ik de soundtrack. Niets tegen klassieke muziek, maar hier lijkt het wel alsof er een orkest naar de film zat te kijken en naargelang de gemoedstand begon te spelen. Veel te veel werd ie ook toegepast, ik kreeg er haast hoofdpijn van.

Beetje ontgoocheld

2,0 / 2,5

Tyrannosaur (2011)

4,0
Weinig vernieuwend, maar wel erg sterk donker Brits drama. Considine trekt de tristesse consequent door in elk aspect van van de film, gaande van het decor, tot de belichting en het kleurgebruik. Toch wordt de troosteloosheid weinig aangedikt, waardoor het geheel erg realistisch overkomt. De personages zijn complex, en worden uitstekend neergezet door Mullan en Colman. Hard, ontroerend, compromisloos en vakkundig gemaakt.