menu

Via deze pagina blijf je op de hoogte van recente stemmen, meningen en recensies van Filmreiziger. Standaard zie je de activiteiten in de huidige en vorige maand. Je kunt ook voor een van de volgende perioden kiezen: januari 2019, februari 2019, maart 2019, april 2019, mei 2019, juni 2019, juli 2019, augustus 2019, september 2019, oktober 2019, november 2019, december 2019, januari 2020, februari 2020, maart 2020, april 2020, mei 2020, juni 2020, juli 2020, augustus 2020, september 2020, oktober 2020

Spy Game (2001) 3,5

afgelopen vrijdag om 23:56 uur

Typisch zo'n film waarbij de beoordeling sterk afhankelijk is van de verwachtingen. De film is en voelt wat achterhaald op sommige punten, hoewel het camerawerk wel bij deze tijd is. Beide acteurs doen het uitstekend. Het is een film waar je je kop goed bij moet houden. Geen spanning die je op het puntje van je stoel brengt, maar een goed verhaal waarbij je lang in spanning blijft welke richting het opgaat en wie welke agenda heeft. Ook nog wat morele boodschappen over loyaliteit en het verschil tussen goed en kwaad. De afwisseling tussen het heden en het verleden - waar ik normaal niet zo'n fan van ben - werken hier prima en de terugblikken naar het verleden brengen ook de nodige actie in de film zonder over de top te gaan. Je leert hoe de band tussen leerling en meester zich heeft ontwikkeld en hoe dat naar het probleem in het hier en nu ontwikkelt. Sterke dialogen. Kritiek punten zijn dat het nooit écht spannend wordt (dus verwacht geen pur sang thriller). Je zou de film op momenten saai kunnen noemen als je niet van 'dialoog films' houdt. En de film is niet eenvoudig te volgen, zeker naar het einde toe. Het gaat erg snel en als je niet uitkijkt ben je het gelaten over je heen aan het laten komen in plaats van dat je in spanning zit en meeleeft met Redford of Pitt. Een film die qua originaliteit en objectieve kwaliteit misschien 4 sterren had moeten kunnen krijgen. Ik haal er vanwege de kritiekpunten toch een halve punt af en blijf steken op 3,5 sterren.

Aanvulling: ik lees dat sommige wat kritisch zijn op de rol van Brad Pitt. Ik deel deze mening niet. Natuurlijk wordt de film meer gedragen door Robert Redford, maar Brad doet het goed en zet een zeer geloofwaardig personage neer. Brad geeft de voorzetten en ja, het is Robert die als spits de aandacht opeist maar dat doet niets af aan de rol die Brad Pitt neerzet.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Judge (2014) 3,5

19 oktober, 23:25 uur

Een mooi familiedrame (verwacht geen rechtzaak film en al helemaal geen spanning / thrillerachtige elementen). Acteerwerk is okay, niet overal origineel, maar de thema's die worden aangestipt worden prima uitgewerkt zoals vader-zoon relatie, vasthouden aan principes, de waarde van familie, zeggenschap over je eigen leven etc. Ik heb me prima kunnen vermaken. Soms wordt er over de top tegen het karikaturale aan geacteerd of op z'n minst met weinig nuance. Hierdoor wist de film me niet helemaal in het verhaal mee te nemen en kon de film me al met al niet echt ontroeren. Wat voor mij ook niet hielp is dat de hoofdpersonen niet zondermeer sympathiek zijn. Het kost wat moeite om met ze mee te leven. Dit is misschien ook juist wel een plus voor de film waarmee de film zich kan onderscheiden van de 13 in een dozijn familiefilms. Al met al toch zeker beter dan gemiddeld en daarom 3,5 sterren.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Judge (2001) 3,5

Alternatieve titel: Steve Martini's The Judge, 19 oktober, 23:24 uur

stem geplaatst

» details  

The Silencing (2020) 3,0

11 oktober, 10:16 uur

Een prima film gesitueerd in een prachtige omgeving. De Canadeese / Noord amerikaanse cultuur is goed weergegeven. Acteerwerk is prima en ik heb me zeker niet verveeld. Ook camerawerk en filmmuziek kan ik niet over klagen. Het is echter geen meesterwerk. Het verhaal is soms te onlogisch en de ontknoping is op z'n minst ongeloofwaardig van van het niveau 'leuke B film'. Desalniettemin heeft het een prima filmavondje opgeleverd, maar de film zal me niet bijblijven zoals 'leae no trace' de dag ervoor wel zal doen. Ook deze film wordt deels gedragen door prachtige natuurbeelden. Al met al toch nog goed voor drie sterren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Leave No Trace (2018) 4,0

11 oktober, 09:20 uur

Zondermeer een prachtige film. Niet heel snel en laat veel over aan de kijker om in te vullen. Feitelijk is het een coming of age film over een tienermeisje dat voor het eerst in haar leven zelf keuzes moet maken. Wat ik ook bijzonder vond: dit is zo'n film zonder slechteriken. Iedereen doet alles vanuit de beste intenties, maar hoe e.e.a. uitpakt is een ander verhaal. Prima acteerwerk, prachtige beelden en mooie thema's aangesneden zoals binding en ontbinding, wat is 'thuis', keuzes maken, vader-dochter relatie. Een aangrijpend einde dat ook meer mooi is. Geen deprimerende film, maar je moet er wel even voor gaan zitten. Leave no trace laat bij mij zeker wat achter. Een film die je bij blijft. Vier sterren.

» details   » naar bericht  » reageer  

Shooter (2007) 3,0

26 september, 00:23 uur

Ja, het verhaal rammelt, is ongeloofwaardig, op punten over de top etc. Allemaal waar. Maar toch een leuke, onderhoudende actiefilm als je daarvoor in de stemming bent. Een groot plus punt vond ik dat er - ondanks de actie - ook meer dan voldoende rust in het verhaal zat. De redeneringen waren niet altijd goed te volgen. Niet in de laatste plaats omdat de logica soms ver te zoeken is. Acteerwerk was standaard en cliché, maar voldoende en passend bij wat de film wil zijn. Het einde was wat fantasieloos. Hetgeen wat me het meest stoorde qua ongeloofwaardigheid: als je dan toch een aartsbisschop wilt vermoorden, dan zijn er echt tienduizend eenvoudigere manieren dan een moord op de president in scene zetten op de manier waarop het nu gedaan is. . Maar zelfs dat mag de pret niet drukken. Een geslaagde actiefilm die niet meer is dan wat het pretendeert te zijn. En daarmee drie sterren verdiend.

» details   » naar bericht  » reageer  

The Shallows (2016) 3,5

5 september, 14:43 uur

Een mooie mix tussen een klassieke haaien film (met de te verwachten onder water shots en bijpassende muziek als de haai nadert), een origineel script, spanning en drama. Het is niet eenvoudig om zo'n cliche thema als een haaienfilm origineel uit te werken, maar dat is wat mij betreft prima gelukt. Realistisch gefilmd, goed geacteerd en knap om de spanning vast te houden met zo weinig interactie met andere acteurs. Ik vond de combinatie tussen thriller en drama juist prima werken. Voor mij deed de film dat boven het gemiddelde niveau uitstijgen. Kritiekpunten zijn er ook. De begin scene waarin Blake Lively gaat surfen staat los van de rest van de film, qua manier van filmen, qua stijl. Zeker mooi gedaan, maar in muziektermen zou ik het een 'bridge' noemen. Ander kritiekpunt is het einde. Sorry, maar als ze 2 uur met het team hadden gebrainstormd hadden ze een interessanter, origineler en realistischer einde kunnen verzinnen. Zeker omdat de rest van de film redelijk rauw en echt in beeld gebracht is, deed dat voor mij wat afbreuk aan de film. Met een ander einde had ik 4 sterren gegeven. Nu een dik verdiende 3,5 ster.

» details   » naar bericht  » reageer